5 Tahun Tanpa Anak

Tahun ni alhamdulillah genap usia perkahwinan kami 5 tahun. Kata orang baru suku fasa pertama.. hahahahaha. 5 tahun tanpa sekali pun diberi peluang untuk mengandung, aku ok je. Happy, bahagia dan bersyukur apa adanya. Tak pernah terdetik pun dalam hati nak persoalkan semua ketentuan Allah s.w.t. malah setakat ni, aku masih positif dan berlapang dada lagi.

Tak percaya juga rupanya kami dah sampai ke angka 5 dan sudah pergi sejauh ini. 5 tahun yang penuh ketawa dan airmata. Alhamdulillah, together kami dah jejak ke Mekah. Aku tak pernah sangka pun akan sampai ke sana seawal usia 32 tahun. Sungguh Allah s.w.t. Maha Pemurah lagi Maha Penyanyang. Apa lagi aku nak harapkan.


Sejauh mana sesebuah perkahwinan tu mengubah personaliti seseorang? Bagi aku, memang banyak dah berubah. Tengok pun tahu, banyak dah berubah. Dah makin mok-mok..!!hahahahaa. Sebelum kahwin saiz L sekarang alhamdulillah dah cecah saiz XXL malah kadang-kadang berjaya sampai ke XXXL.. kau mampooo..??!! hikksss...

Aku dah makin kurang lemah lembut, kurang sabar, kuat membebel, cepat panik, cepat sangka yang bukan-bukan dan takut kena tinggal. Sindrom isteri-isteri menghampiri usia tua, begitu lah. Tak tahu dari mana bakat membebel aku ni muncul, sejak-sejak bergelar ibu tiri ni aku tiba-tiba jadi pakar membebel dan cerewet tentang hal-hal remeh. Annoying gila..! Aku sendiri benci bila aku dah start membebel.. :(

Selain tu, sejak jadi isteri orang ni aku dah kurang berdikari. Nak berdiri pun kadang-kadang paksa Pokchik tarik. Kalau dah duduk kat depan, jangan harap nak suruh aku ambil apa-apa kat dapur. Punggung dah berat..! hahahahaha. Manja pun agak teruk juga la.. padahal dulu aku benci perempuan manja. Sekarang telan ludah sendiri lah. Mana boleh tak manja, ada laki sorang tu je pun..! kalau tak manja2 dengan laki nak manja dengan siapa...? :p

Pun begitu, jauh di dalam diri aku ni masih aku yang sama.
Mohon percaya.. :)






Share:

4 comments:

  1. As Salam

    Hi, selamat melayari cinta selama 5 tahun berdua. We are on the same boat.

    Maka nikmat Tuhan kamu manakah yang kamu dustakan?

    Same goes with me, Percaya ada Dia.

    Salam kenal ;)

    ReplyDelete
  2. Salam kenal... :)
    Semoga ada rezeki lebih baik untuk kita di hujung sana..

    Aamiin.. :)

    ReplyDelete
  3. Tahniah, untuk terus positf dan berlapang dada bukan perkara yg mudah.

    selamat tahun 2016, semoga keceriaan menyuluhi hidup kita.

    ReplyDelete