Awkward Moment


Susah nak tonton filem romantik sambil tidak langsung mengaitkan jalan cerita tu dengan kisah hidup kita sendiri kan? Terutama sekali kalau SECARA KEBETULAN kisah dalam filem tu banyak pula persamaan dengan kisah hidup kita sendiri yang realiti ni. Mesti lah sedikit sebanyak tu ada tersentuh di dalam sanubari dan perasaan.. "ehh.. macam cerita aku je ni.."

Saat Meera bertemu semula dengan Kaali selepas 15 tahun terpisah tu adalah moment paling deep bagi aku. Masa tu, memang aku rasa panas di kelopak mata tak tahu kenapa. Tapi aku rasa moment macam tu adalah sangat priceless (bagi yang mengerti lah). Bayangkan 15 tahun yang penuh rindu dendam, tiba-tiba tanpa di sangka tak ada angin, tak ada ribut muncul balik figura itu di depan mata. Tak ada kata-kata yang mampu menggambarkannya, hanyalah pandangan mata.

Tak mudah sebenarnya nak berdepan dengan saat-saat macam tu, terutama untuk orang macam aku yang selalu nak emo tak tentu fasal. Awkward kot...! Nak cakap apa? Siapa nak tegur siapa dulu? Nak senyum ke, nak gelak ke, rasa serba tak kena. 15 tahun bukan sekejap punya tempoh masa. Banyak yang berubah, banyak yang telah dilepaskan. Tapi hati...?

Yang pertama ; aku harap sangat-sangat aku TAK AKAN menghadapi moment-moment macam tu. Seriously, aku adalah sejenis yang tak tahu nak handle gelabah dan awkward moment..!!

Yang kedua ; aku harap kalaupun aku terpaksa menghadapinya, aku harap ia akan berlangsung dengan smooth dan nampak macam biasa-biasa sahaja. Ohh.. please lah jauhkan aku daripada saat-saat speechless tak tahu nak kata apa tu and pleaseeeeee airmata simpan dalam-dalam. Perkara pertama yang aku nak elakkan adalah : menangis...!!

kenapa entah sikit-sikit nak nangis..!! aku memang fragile sikit kalau masuk bab KAMU ni.

Jangan nangis...!
Jangan tunjuk macam nak nangis...!
Jangan tunjuk deep sangat...!
Jangan nak kelip-kelip mata sangat sebab dia akan tahu kau tengah tahan airmata...!
Jangan lupa senyum...!
Jangan lari...!
Jangan buat benda bodoh..! apa sahaja yang nampak bodoh - elakkan...!

= = =

Sebenarnya, jauh dalam hati aku.. aku berharap sangat kami boleh jadi kawan. Matang dan move on. Aku tahu KAMU memang boleh, aku je yang macam tak boleh. Well, orang yang memutuskan memang selalu cool je tapi orang yang diputuskan ni yang terkapai-kapai. Perit dan pedih tu aku je rasa, dia ok dia bahagia (InsyaAllah). Lagipun antara kami memang aku sorang je yang suka hidup dalam kenangan ni, dia dah lama move on kot... emmpphhh....!

Nak buat macam mana, aku memang jiwa-jiwa sikit. KAMU tahu.
Jadi aku harap dia akan "tolong" aku elakkan moment-moment awkward yang ala-ala krikk kriikkk tu.. Aku tak suka..! Jangan lah dia pula yang menambahkan lagi awkward tu. Harap-harapnya kami boleh bertegur sapa, berbual dan gelak-gelak macam biasa.

Last time kami jumpa 5 tahun lepas masa dia datang majlis kahwin aku.
Itu pun dah awkward gila dah aku rasa. Nasib baik jadi pengantin, boleh la buat-buat sibuk layan tetamu lain. Dapatlah aku mengelak. Tapi next time aku tak tahu, entah macam mana agaknya ya....?

= = = 

Okey, Dilwale best...!! Giler best...!!
Menepati jangkaan aku malah lebih lagi. 
Siapa tak tengok Dilwale rugi.

"Some loves story never end....."






Share:

2 comments:

  1. best kan dilwale tu smpi ramai yg nak ripit berkali2 nonton., ;p

    ReplyDelete
  2. tapi babak berlawan dia macam yg 20 tahun sudah

    ReplyDelete