"Hidup Ini Adalah Tentang Mencari Dan Mengenal Diri Kita Yang Sebenar" - Natasha Hudson

Hari tu masa baca kisah Natasha Hudson yang telah mengenakan niqab, hati aku jadi sebak. Siapa belum baca kisah beliau mohon google segera. Aku rasa setiap muslimah mesti baca dan ambil iktibar daripada kisah beliau. Sebab kisah dia seperti juga kisah Diana Amir, Mizz Nina, Neelofa dan ramai lagi artis dan selebriti yang telah menemui titik mengenal diri dan kemudian mereka berhijrah sepenuhnya. Sedangkan kita yang bertudung litup sejak akhil baligh ni benar-benarkah sudah mengenal diri dan mengerti yang sebenar-benarnya makna dan hikmah disebalik kewajipan berhijab dan menutup aurat itu..? Betul-betul fahamkah kita..?

"Hidup ini adalah tentang mengenal dan mencari diri kita yang sebenar.." kata Natasha Hudson. 

Aku cemburu dengan dia. Sudahlah cantik, tinggi lampai, baik, lembut, berada, anak-anak comel sihat dan bijak. Allah berikan pula kekuatan kepada dia yang cantik dan popular tu untuk melangkah jauh meninggalkan dunia glamour ini dengan berhijab dan berniqab sepenuhnya. Bukan mudah sebenarnya bagi seorang wanita yang dilahirkan berwajah cantik ala pan-asia seperti dia untuk menutup kecantikan itu daripada pandangan umum. Kerana perempuan ini fitrahnya sukakan kecantikan dan kecantikkan itu adalah kebanggaan dan satu bukti kejayaan. 

Sudah diberi cantik, ditutup pula.
Bukan calang-calang perempuan mampu berbuat begitu.

Apa yang buat kisah Natasha Hudson ini berbeza daripada kisah penghijrahan selebriti yang lain adalah beliau mengakui pernah berniqab kemudian buka semula. Kerana apa..? Kerana desakan naluri wanita yang sukakan kecantikan dan perhatian. Beliau juga pernah rasa situasi iman sangat lemah.. 'penat jadi baik' dan 'takut dipanggil ustazah' bila mula-mula berhijrah. Tapi beliau lawan perasaan tu. Bayangkan itu baru kisah seorang, di luar sana ramaaaaaaiiii lagi yang melalui hal yang sama. Ada yang berjaya lawan, ada pula yang tertewas. 

Ada pula yang sudah berhijab tapi kemudiannya buka semula. Ada yang okey sedikit, mula-mula berhijab penuh kemudian tiba-tiba semakin pendek pula hijabnya hingga tidak lagi menutup dada dan perhiasan lain ditubuhnya. Kononnya kerana keperluan kerjaya dan masih mahu bergaya dengan fesyen. Berselindunglah mereka di sebalik istilah "berhijab tak semestinya tidak boleh berfesyen" ..  "berhijab tapi masih trendy" ..dan sebagainya. Itu belum masuk cerita mereka yang berhijab tapi bersolek tebal, berhijab tapi berbaju ketat, berhijab tapi bergaya melentik-lentik badan.. terkini berhijab tapi seluar paras atas buku lali. Trend kejadah apa begitu..? 

Bila orang tegur yang mereka tidak faham makna hijab yang sebenar, wahh..! melenting pula. Mereka jawab; sekurang-kurangnya mereka berhijab daripada tak berhijab langsung. Ya, betul juga. Maka yang menegur ini rasa bersalah kerana menegur, dan yang ditegur pula mendabik dada kerana merasakan jawapan mereka markah penuh gred A++ 

Agaknya di depan Tuhan nanti jawab begitu juga ke..?

Berbalik kepada kisah Natasha Hudson tadi, aku merasakan sebak yang teramat itu kerana aku merasai perasaan yang sama. Perasaan 'malas' dan 'rasa berat' nak berhijab penuh itu pernah ada dalam diri aku. Nauzubillah. Semoga Allah ampunkan dosa aku kerana perasaan-perasaan sebegitu. Aku respect NH kerana beliau mampu lawan dan kembali berniqab selepas itu. Kuatnya dia. Besarnya rahmat Allah ke atasnya. Bertuah dia. Sedangkan aku, masih tercari-cari kekuatan itu. 

Mencari dan Mengenal Diri

Aku selalu bertanya kepada diri sendiri, sejauh mana aku mengenali diri ini dan sebanyak mana aku telah mendengar kata hati aku tentang apa yang aku mahukan dan inginkan dalam hidup. Ternyata aku tidak pernah puas dengan jawapan yang aku perolehi. Seolahnya aku belum benar-benar mengenali bisikan hati aku sendiri. Apa yang aku inginkan dalam hidup ini..? Aku belum menemui jawapan yang jitu kerana jawapan yang hati ini berikan sering kali berubah-ubah. Bukankah sepatutnya jawapan kepada soalan itu mesti SATU dan JITU. Bukan berbilang-bilang dan selalu longgar tidak menentu..?

Siapa aku dan apa aku ingin jadi nanti..?
Aku tidak tahu.

Apa yang aku suka..?
Banyak

Apa fokus dan matlamat aku..?
Tidak pasti. Tidak pernah satu jawapan sahaja yang muncul dalam benakku.

Aku Mahu Syurga

Ada satu yang pasti, iaitu aku mahu syurga. Ya, aku mahu syurga.
Syurga sahaja impian dan matlamat hidup aku..? Bohong. Aku mahu lebih daripada syurga. Lantas apa yang aku telah korbankan untuk memperoleh syurga..? Tiada. Hampir tiada. Aku masih mengejar dunia, bahagia sementara, kemasyhuran, perhatian manusia, dan aku masih selalu sentiasa malah tanpa rasa bersalah menghabiskan masa aku untuk hiburan dunia. Jadi, bagaimana mampu aku beroleh syurga..? Apa mungkin aku mengatakan satu-satunya matlamat hidup aku adalah syurga..?!!

Kalau berkehendak syurga yang sebenar-benarnya, aku sepatutnya menumpukan seluruh malam-siang-makan-tidur-jaga-berhibur-bersukan-mimpi-berjanji-bercakap-berbual-diam-menung-malah setiap hela nafasku ini untuknya ; syurga. Sedangkan aku..?

*terkelu*

Aku masih jauh daripada makna hijrah. Hijabku, bukan jawapan kepada pencarian makna hijrah dalam hidupku. Gelaran Hajah yang tergalas di kedua-dua bahuku sejak dua tahun lepas juga nampaknya bukan jawapan kepada Siapa Aku yang aku cari selama ini. Aku lebih daripada jauh dari makna mengenal diri. Bisikan hati dan apa yang berlegar di dalam fikiranku tidak mampu memuaskan pencarianku. Maka, aku masih mencari. Meraba-raba. Hilang. Tenggelam. Dan masih sendiri mencari.

Semoga suatu hari nanti aku menemui semua jawapan.

Hanya doa tempat aku tautkan segala harapan dan kemungkinan. Biar aku tenggelam tapi harapan kepada Tuhan tetap hidup dan bernyawa. Aku masih percaya Allah Itu Maha Pengasih dan Penyayang. Allah Itu Maha Mendengar dan Melihat. Allah sedang melihat aku. Allah sedang menyimpan semua jawapan yang masih bersarang. Suatu hari nanti Allah akan temukan aku dengan jawapan itu. Semoga airmata yang aku tahankan selama ini bakal menjadi saksi betapa aku sedang merangkak dan menggapai segala kemungkinan demi menemui jawapan itu.

Harapan kepada Allah masih kuat.
Hanya itu tempat aku berpaut dan bersandar.

Aku harap kalian juga begitu.



...
spacer

TAMASHA : Kisah Cinta Seorang Story Teller

Sejak dapat tahu Deepika Padukone dan Randbir Kapoor kembali bergandingan dalam filem, aku sudah mula teruja dan mencuri pandang perjalanan filem ni di Youtube. Filem baru mereka kali ni diarahkan oleh pengarah artistik yang kurang popular bernama Imtiaz Ali. Tapi sebab Randbir dan Deepika pernah berlakon di bawah arahan Imtiaz Ali sebelum ni walaupun dalam dua filem berbeza, jadi gandingan tiga nama ini buat aku serius excited..!

Tamasha means A Spectacle

Imtiaz Ali terkenal dengan filem-filem cinta yang sarat dan sedikit berat untuk penonton yang tidak suka filem serius. Kalau sebelum ni Imtiaz Ali mengarahkan Jab We Met dan Love Aaj Kal (sekadar menamakan dua filem beliau yang aku pernah tonton) memang tak ada apa yang nak diperkatakan sangat. Aku rasa dua filem tu biasa-biasa sahaja. 

Berbeza dengan filem Tamasha ni. Agak kompleks. Jujur cakap, pertama kali menonton Tamasha aku tak berapa faham dan gagal menangkap isi tersirat yang ingin disampaikan. Tapi first impression aku tetap menyatakan Tamasha sebuah filem yang deep dan dekat dalam hati aku. Mungkin kerana ada beberapa persamaan watak filem ni dengan hidup aku sendiri. Tamasha sebuah filem yang memerlukan penghayatan daripada penonton. Kalau kamu tonton sambil santai-santai memang akan lost. Aku sendiri play-pause-rewind-play banyak kali sepanjang tonton filem ni. Mujur tonton secara online kann.. :p

Kamu boleh baca sinopsis filem Tamasha DI SINI

selain SRK dan Kajol, gandingan Deepika dan Randbir are the best..!

Gandingan Deepika Padukone dengan Randbir Kapoor di dalam Tamasha memang superb and brilliant..! Ternyata chemistry antara sepasang bekas kekasih ini masih sangat kuat. Babak-babak di awal filem nampak sangat natural dan bersahaja lakonan mereka. Macam tak payah ada skrip atau pengarahan pun, mereka dapat hidupkan scene tu secara automatik. Kalian dapat tonton keserasian mereka macam dulu-dulu juga.

How I wish diaorang berdua ni kembali bercinta dan kawin cepat...! ehh.. :p

Dalam filem ni Corsica sangaaaaaaattttt lah cantik dan unik..! Kena sangat dengan jiwa aku. Terus masuk dalam wishlist tempat-tempat yang aku teringin nak pergi sebelum aku tutup mata selamanya. Kalau sebelum ni hati meronta-ronta nak pergi Kashmir, Agra, Istanbul, New Zealand, kali ni tambah satu lagi dalam list aku iaitu Corsica, Perancis.

Maaf kadang-kala tiba terlalu lewat

Mencintai, Menerima dan Melepaskan

Balik kepada filem Tamasha, ini apa yang aku ingin katakan mengenai kisah cinta Ved (lakonan Randbir Kapoor) dan Tara (lakonan Deepika Padukone) ...

1.  Betul...! tak semua perangai yang dia tunjuk depan kita adalah perangai dia yang sebenar. Kadang apa yang dipertontonkan itu adalah lakonan dan hakikat sebenar adalah sebaliknya. Tapi boleh jadi juga apa yang dipertontonkan kepada kita selama ini adalah dia yang sebenar, manakala apa yang kita lihat selepas itu adalah lakonan dia semata-mata kerana ingin menutup kekurangan dirinya yang sebenar. 

Faham tak ni...? Kalau tak paham baca balik daripada mula.

2.  Mungin betul juga...! orang yang kita selalu nampak terlalu happy atau terlalu bahagia ni sebenarnya deep down inside adalah orang yang paling bersedih dan paling kurang bahagia. They try so hard to prove mereka OK tapi tanpa siapa-siapa sedar dia sebenarnya tidak pernah gembira dengan hidupnya sendiri. 

Kita pula suka pada dia dan rasakan hidup dia sempurna. Kita nak bersama dia kerana kita fikir dia yang boleh bahagiakan dan gembirakan kita setiap hari. Sedangkan dia sendiri struggle nak happy dan bahagiakan hidup dia sendiri apatah lagi nak bahagiakan kita.

3.  Semua orang berhak untuk berehat dan keluar daripada kepompong hidupnya yang biasa. Keluar dan pergi jauh. Cuba jadi orang lain untuk tempoh 24 jam. Kita semua berhak menjadi orang lain kalau kita nak. Bukan untuk menidakkan takdir Allah kepada kita tapi untuk melihat dunia yang jauh berbeza daripada dunia kita. Dan untuk rasa macam mana jadi orang lain. 

Mungkin dengan menjadi orang lain, baru kita nampak 'siapa kita yang sebenar' dan kita mungkin akan lebih sayangkan diri kita sendiri selepas tu. Siapa tahu apa yang akan kita temui apabila mula explore dunia luar.. kan..?

Cinta tidak menukar manusia menjadi selfish...!

Cuma kisah cinta Ved dan Tara menjadi bertambah kompleks apabila melibatkan cinta seorag lelaki yang mempunyai masalah Schizophrenia. Tara jatuh cinta kepada Don dan merasakan Don adalah lelaki yang interesting -- funny -- and loving, sedangkan Don yang Tara temui selepas beberapa tahun sudah menjadi Ved. Berbeza daripada Don, Ved adalah seorang lelaki yang boring -- skema -- and too emotional. 

Walaupun Don dan Ved adalah orang yang sama, tapi personaliti mereka berbeza. Tara jatuh cinta dengan Don bukan Ved. Tapi yang melamar Tara adalah Ved dan bukannya Don. Jadi Tara berhak menolak lamaran lelaki itu kerana lelaki itu bukan lelaki yang pernah buat dia jatuh cinta satu masa dulu. Lelaki itu terlalu berbeza.

Nampak tak kompleksnya di situ..?

Tara percaya Ved boleh jadi Don dan tanpa sedar Tara sebenarnya sedang memaksa Ved menjadi Don. Sedangkan dalam ilmu hisab percintaan, kita tidak boleh paksa orang yang kita cintai menjadi orang yang kita inginkan. Kita mesti menerima dia seadanya diri dia sendiri. Kalau kita nak dia berubah, itu bukan cinta tapi itu... selfish..!

Don pula bertegas untuk terus menjadi Ved dan yakin itu adalah versi terbaik dalam dirinya. Menjadi lelaki baik yang patuh kepada ibu bapa, lelaki yang mempunyai putaran hidup 100% sama setiap hari dan lelaki yang tidak pernah mempunyai impian -- cita-cita besar -- mahupun cinta..! Ved adalah lelaki sempurna bagi Don.

Story Teller Di Dalam Diri Setiap Kita

Ved terperangkap di dalam jasadnya sendiri. Antara keinginannya sendiri dengan keinginan orang lain ke atasnya. Di dalam Tamasha, anda akan ditunjukkan bagaimana Ved membesar dengan impian ingin menjadi seorang story teller tetapi end up menjadi seorang pekerja yang tidak pernah dihargai. Kesempatan ke Corsica menjadikan Ved berubah menjadi Don tapi apabila kembali semula ke India, Don kembali menjadi Ved dan Don terus dilenyapkan.

Di dalam Tamasha juga, anda akan dipertontonkan bagaiman pengaruh ibu bapa terhadap pembesaran dan perkembangan anak-anak menjadi sangat penting. Kalau anak tak minat jurusan sains, tapi ibu bapa tetap memaksa dengan alasan bidang sains cerah masa depan, maka suatu hari nanti jiwa anak itu akan meronta-ronta minta dilepaskan. Apa yang lebih baik adalah kenali potensi diri anak-anak anda dan bentuk mereka seperti apa yang mereka ingin jadi -- bukan apa yang anda rasa mereka patut jadi..!

Randbir -- Deepika -- Imtiaz Ali .. buat filem power lagi lepas ni.. pleaseeee..!! :)

Tahniah Imtiaz Ali kerana berjaya membuat aku kembali melihat sisi lain di dalam diri aku sendiri. Ada satu suara yang kembali berbisik di telinga aku selepas sekian lama suara itu aku padamkan. Mungkin suara itu masih sangat perlahan, tapi aku tahu satu hari nanti suara itu akan menguasai aku dan menjadikan aku yang baru -- yang mungkin tidak pernah aku fikirkan langsung..!

Tahniah Ved dan Tara.. kalian mengajar aku tentang erti jujur dalam mencintai. Menerima cinta seadanya walau cinta itu tidak sempurna. Manusia sendiri tidak ada yang sempurna, bagaimana cinta manusia boleh jadi sempurna..? Tara memilih untuk menjadi jujur dan menolak Ved walaupun Tara boleh sahaja menerima Ved dan kemudian menukarnya menjadi Don, tapi Tara pilih untuk memutuskan. Kerana Tara menicntai Don dan tidak mahu menahan Ved. Bukankah cinta juga bermaksud melepaskan.

Ved dan Don membuka mata aku bahawa hidup ini perlu dicabar, perlu diuji. Keluar. Terbang. Try new thing. Take risk. Be mad. Talk to yourself. Look straight to your eyes. Betul-betul tanya kepada diri sendiri "apakah ini kehidupan yang aku inginkan...?" -- tanya banyak kali dan tanya selalu..! Aku juga mahu menjadi seperti Ved mahupun Don -- menjadi story teller yang bukan sahaja menghiburkan orang tetapi memberi mereka sesuatu di dalam hati untuk mereka bawa sepanjang perjalanan hidup menuju dewasa. 

Terima kasih Tamasha.
Jumpa lagi dalam kisah cinta -- impian -- dan makna kehidupan yang baharu..


:)



spacer

Fitoor ~ Cinta Antara Dua Darjat

Lebih sebulan blog terabai. Tak tahu apa yang aku sibukkan. Sebenarnya masa berlalu begitu sahaja, tak ada yang terisi dengan hal-hal istimewa selain beberapa berita gembira yang silih berganti sejak seminggu dua ni. Pendek kata, mood aku baik sekarang ni. Hati berbunga-bunga dan perasaan penuh dengan bahagia. Walaupun berita baik tu untuk orang tersayang sahaja, tapi aku yang bahagia lebih. Entahlah. Kebahagiaan dia, kebahagiaan mutlak untuk aku. 

Sedangkan diri aku sendiri, tak ada apa-apa yang baru. Berita gembira daripada aku pun belum kunjung tiba. Setia menunggu. Apa entah yang aku tunggu. 

Sempena hari jadi Mera Jaan hari ni (16 Nov) aku dedikasikan entry ni untuk dia. Untuk yang belum tahu, Mera Jaan tu maksudnya My Love. Dan selain Shah Rukh Khan, ada seorang lagi Mera Jaan aku iaitu Aditya Roy Kapur. Hero Bollywood yang masih baru. Filem dia belum ada yang popular sangat pun jadi aku tak terkejut kalau ramai peminat filem Bollywood masih belum kenal dia. Tak apa take your time..! :)

Fitoor ~ Obsession , Passion

Filem Fitoor ni release pada Februari 2016 tapi aku baru sempat menonton filem ni beberapa minggu lepas. Fitoor bermaksud Passion atau Obsession dan filem ni adalah adaptasi daripada sebuah novel Inggeris bertajuk Great Expectation tulisan Charles Dicksens. Bagi penggemar novel Inggeris mungkin tahu atau pernah dengar tajuk novel ni. Tapi aku tak tahu, jadi waktu mula tonton filem ni expectation aku agak tinggi. 

Aku boleh bayangkan Fitoor ni filem agak berat, slow dan ala-ala artistik. Aku dah bersedia kalau-kalau mengantuk awal sepanjang menonton filem ni. Tapi nampaknya tak ada yang membuatkan aku menguap pun. Cuma kalau kau jenis yang cepat boring atau tak minat filem-filem slow-melo mungkin kau akan rasa filem ni too boring.

Boleh baca sinopsis Fitoor DI SINI




Paling mengujakan aku filem ni shooting di Kashmir maka untuk sekian kali, entah berapa juta kali hati aku pun terpanggil-panggil la nak pergi Kashmir. Puas dah pujuk Pokchik ajak bercuti ke sana. Jawapan dia positif tapi entah bila betul-betul nak ke sana. Rasa macam nak pergi sangat dah, tapi ada je yang menghalang. So, sepanjang menonton Fitoor aku sambung berangan-angan dapat ke sana. InsyaAllah satu hari nanti.

Cinta Antara Dua Darjat


Overall jalan cerita Fitoor ni agak klise sebenarnya sebab ia kisah cinta antara dua darjat. Yang hero orang miskin, yang heroin orang bangsawan. Noor (lakonan Aditya Roy) digambarkan sebagai anak yatim piatu yang miskin. Dia tinggal dengan kakak dan abang iparnya. Noor ni suka melukis dan buat barang-barang art macam ukiran kayu, arca besi dan sebagainya. Satu hari Noor ikut abang iparnya pergi betulkan bumbung rumah Begum (lakonan Tabu). Begum ni orang kaya dan keturunan bangsawan yang hidup dalam tragedi. Begum ni ada seorang anak perempuan yang cantik dan dibesarkan dengan penuh disiplin macam seorang puteri raja, namanya Firdous (lakonan Katrina Kaif).


Bagaimana kisah cinta mereka bermula dan cabaran serta halangan dalam percintaan mereka, korang kena tonton sendiri filem ni. Apa yang boleh aku katakan, banyak juga twist dalam filem ni yang buat penonton terkejut tapi dalam masa sama teruja. Terutama kisah silam Begum dan kenapa Begum suka pada Noor tapi menghalang cinta Noor dan Firdous. Selain tu dihujung cerita penonton akan diberitahu tentang siapa Firdous yang sebenar. Aku suka dua part ni.

Di awal filem juga, ada watak seorang pelampau politik (terrorist) lakonan Ajay Devgan. Watak dia cuma muncul di awal dengan di akhir filem. Apa kaitan Ajay Devgan ni dengan Noor korang kena tonton sendirilah. Bagi aku, watak Ajay ni tak perlu pun tapi mungkin pengarah dan penulis nak bagi elemen suspens tu jadi diwujudkan watak ni. Lagipun Kashmir kalau tak ada watak pejuang politik jadi macam tak lengkap. Dah sinonim sangat. Korang jangan risau, dalam filem ni tak ada aksi ganas perang-perang semua. Tak ada..!

Tabu as Begum

Dari segi lakonan, bagi aku paling menyerlah lakonan Tabu sebagai Begum. Memang hidup dan menjadi. Awal-awal lagi aku dah rasa Begum ni sangat misteri dan mesti ada satu rahsia tentang Begum ni. Jadi masa filem ni 'buka kisah lama' hidup Begum, barulah kita semakin memahami kenapa dan bagaimana Begum boleh jadi ala-ala psiko macam tu. 

Kalau tak silap aku, watak Begum pada awalnya dilakonkan oleh Rekha tapi lepas beberapa scene pengarah tukarkan dengan Tabu. Aku tak pasti kenapa. Tapi tak apa lah sebab Tabu sangat cemerlang dalam filem ni. Pelakon berpengalaman lah katakan.

Watak Begum masa muda pula dilakonkan oleh Aditi Rao. Cantik budak ni. Aku suka mata dia dan keseluruhan rupa dia sangat klasik. Aku mula-mula kenal Aditi Rao ni dalam filem Wazir, tapi lepas tengok lakonan dia dalam Fitoor aku makin suka pada dia walaupun dia tak banyak dialog pun dalam Fitoor.. hehehehehe. 

Aditi Rao as Young Begum

Lakonan Aditya Roy Kapur dengan Katrina Kaif bagi aku kurang menyengat. Aku tak nampak keserasian antara mereka selain babak-babak romance dan dalam klip lagu. Mungkin filem ni terlalu berat untuk dua orang pelakon baru yang masih 'kosong'. Kalau naskhah ni diberikan kepada pelakon yang lebih berpengalaman, aku percaya hasilnya lebih mantap.

Aku memang selama ni tak berapa minat lakonan Katrina Kaif jadi maafkan aku kalau aku sedikit bias.. hahahahaa..! Tapi walaupun aku minat gila kat Aditya Roy, aku tak rasa nak puji dia melambung-lambung pun sebab lakonan dia dalam Fitoor sedikit kureeeeennggg berkesan bagi aku. Selain mainan mata berkaca-kaca tu, susuk tubuh Aditya yang lebih maskulin sahaja yang buat aku mampu tonton filem ni sampai habis.. :)

Kekuatan filem ni kepada skrip dan cinematography.. lakonan dan susunan cerita tak berapa memuaskan. Penonton rasa tertanya-tanya tapi tak lama, jawapan cepat diberikan seolah-olah takut penonton tak mampu faham muslihat jalan cerita filem ni. Kecewa sedikit di situ sebab aku suka filem yang boleh drag perhatian penonton dan klimaks yang betul-betul mengejutkan. Baru gempak..!

Pashmina ~ love both of them dalam lagu ni

Cinta antara dua darjat ni masih dan akan terus wujud dalam dunia ni. Pelik kan..? Tapi begitulah hakikatnya, darjat bukan sahaja soal harta dan kedudukan keluarga tapi juga taraf pendidikan, jenis pekerjaan sampailah lokasi rumah mak ayah. Cinta antara dua darjat boleh menjadikan cinta tu semakin kuat atau semakin hancur berderai. Dalam perjuangan cinta antara dua darjat ni, sebenarnya mereka perlukan lebih daripada CINTA semata-mata.

Noor dan Fitoor tidak saling mencintai kerana kebetulan tapi kerana telah ditakdirkan. Walaupun Firdous kuat menafikan tapi akhirnya cinta Noor lebih kuat untuk dilupakan apatah lagi dinafikan. Kalau aku jadi Firdous dah lama rebah dalam pelukan Noor, peduli apa aku dengan pangkat dan nama. Cinta kan segala-galanya...! hahahahahaa.. dah la Noor handsome, romantik, deep, setia pula tu... :p

Untuk pengemar filem romantik romance, boleh cuba tonton Fitoor.
Daripada 5 bintang, aku bagi 3 bintang je lah.. :)


.
spacer

Umrah Bulan Ramadhan Dan Aildilfitri Di Tanah Suci (II)

.. sambungan ..


Kesesakkan dan kepadatan umat tu buat langkah kami jadi pendek, nak masuk masjid sahaja sudah satu jam lamanya. Sakit-sakit badan tak payah cerita la. Istighfar sahaja jangan berhenti. Kumpulan kami terpisah-pisah seawal mula 'memasuki' lautan manusia lagi. Jika di luar masjid sudah padat, di dalam masjid apatah lagi. Ruang tawaf penuh dengan manusia berkain ihram, nampak putih sahaja semua. Masing-masing berjuang untuk menyelesaikan Umrah mereka. Jadi kami pun menyelit sama. Tak boleh tunggu dan congak-congak lagi, sesungguhnya masa itu emas...!

7.  Alhamdulillah, Maha Suci Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Mendengar segala keluh kesah, doa dan pengharapan hamba-hambaNya. Dalam kepadatan dan kesakitan di sini sana, kami berjaya juga menyempurnakan (InsyaAllah sempurna) ibadat Umrah wajib kami pada petang akhir Ramadhan itu dengan jayanya. Selesai tawaf, kami tunaikan sa'ie dan kemudian bertahlul. Airmata menjadi saksi betapa ibadat Umrah kali ini PALING MENCABAR dari semua pengalaman Umrah kami terdahulu. Selesai bertahlul, kami mengorak langkah pulang dengan longlai keletihan tapi penuh kesyukuran. Baru separuh perjalanan, masih di lantai sa'ie tiba-tiba azan Maghrib dilaungkan. Airmata jatuh semakin laju tanpa dapat di tahan.

Kami berbuka di lantai sa'ie dengan kurma dan air zam-zam sahaja itu pun ada orang sedekah. Waktu tu tak kira dengan apa sahaja juadahnya, kami sudah sangat-sangat bersyukur. Ramadhan terakhir kami di bumi Mekah Al-Mukarramah -- selepas selesai menunaikan Umrah -- dan dengan segala keringat dan airmata yang tumpah. Insaf. Sungguh kasih sayang Allas s.w.t. amat melimpah-ruah.

8.  Dalam letih-letih tu sempat berlari ke toilet di luar bahagian Safa Marwah tu untuk segarkan badan dan perbaharui wudhuk, kemudian kami ikut berjemaah solat Maghrib di lantai sa'ie dan selesai solat, perlahan-lahan berjalan balik ke hotel.

Jemaah masih sangat padat. Badan dah sakit-sakit tak terkira lagi, di himpit tolak, di siku, kaki kena pijak entah berapa kali, muka dah sememeh tak rupa rakyat Malaysia lagi (if you know what i means.. :p). Kami kelelahan. Tak berdaya menunggu lagi. Sampai hotel, jamu selera di Ruang Makan dahulu kemudian naik ke bilik masing-masing -- mandi -- solat Isyak -- dan boooommmmm...! tidur tak sedar apa dah.. hanyut dalam senyuman tak lekang sampai ke Subuh. Pokchik dan ayah dia lepas mandi tu turun semula ke masjid untuk tunaikan solat Isyak berjemaah tapi katanya tak dapat masuk masjid pun, solat kat tepi jalan raya je.. kira-kira 500 meter dari pintu masuk hotel kami.. hehehehehee.. :)  tak apa lah, InsyaAllah dapat juga pahala berjemaah kan.. 

9.  Dalam tidur paling nyenyak aku malam tu, aku bermimpi melayang-layang terbang di angkasa lepas.. lihat bintang-bintang bergemerlapan bersepah di dada angkasa.. bulan sangat-sangat-sangat cantik dan bercahaya. Ya Allah, indahnya mimpi tu tak akan aku lupakan. Rasa bahagia dan lapangnya dada masa tu masih aku ingat sampai hari ni. Terima kasih Ya Allah. Alhamdulillah.

10.  Pagi subuh Aidilfitri itu aku bangun agak lewat sebab letih tak habis lagi. Jadi agak terkocoh-kocoh bersiap dan bergerak ke masjid untuk tunaikan solat Subuh. Sekali lagi bersesak-sesak melawan arus manusia yang sangat ramai. Ada yang nak masuk masjid, ada yang nak keluar. Bersimpang-siur masing-masing mencari arah. Dah la suasana masa tu langit masih gelap, bersesak-sesak pula tu, memang mencabar..! Cuaca Mekah pun panas ye walaupun waktu malam dan subuh pagi. Jadi sampai-sampai je kami dalam masjid jubah masing-masing dah lokos dengan peluh. Nasib baik tak pakai jubah raya lagi.. hehehehehe.. :p

11.  Selesai solat Subuh, kami rehat-rehat sahaja dalam masjid sebab tak larat nak lawan arus manusia lagi untuk balik ke hotel. Keadaan jemaah bertambah padat. Maklumlah penduduk tempatan mula memenuhi ruang masjid untuk menunggu Solat Sunat Aidilfitri dan khutbah raya. Aku berhajat nak buat tawaf sunat tapi terbantut. Manusia terlalu ramai. Sudahnya duduk sahaja tak berganjak sambil berzikir dan hadam Al-Quran.

12.  Selesai solat sunat Aidilfitri dan khutbah raya yang aku pun tak faham sepatah habuk tu, baru lah jemaah beransur-ansur meninggalkan ruang masjid. Ada la nampak juga lantai masjid. Kalau sebelum ni, 'tak nampak' lantai masjid tau sebab manusia je penuh.. hehehehehe. Aku sengaja keluar lambat sikit sebab nak bagi laluan kepada lautan manusia tu surut dulu. Tapi perut dah berkeroncong alahai dondang sayang kemain kuat lagi. Maklumlah  tak makan apa-apa sejak sebelum Subuh lagi.

13.  Balik ke hotel, ada Jamuan Raya kecil-kecilan di Ruang Makan. Semua jemaah turun dan menjamu selera sambil bermaaf-maafan. Tak lupa bergambar kenang-kenangan. Ada juga sesi bergambar beramai-ramai untuk di post di Facebook Andalusia, tapi kami tak join. Sibuk makan tak habis-habis.. hahahaha..!! Lagipun aku dan Pokchik bukanlah camera friendly. Harap memahami. Makan lebih penting kot.. gagagagagaga. Ada nasi impit, kuah lontong, sambal kacang, sambal udang dan paling special ada satey ayam dan daging. Alhamdulillah terasa macam beraya di tanah air je.. :)

Dah..!! tu je cerita raya kami di Tanah Suci. Memang macam tak raya pun suasana kat sana. Macam pagi yang biasa je. Cuma ada solat sunat Aidilfitri dan khutbah tu je yang membezakan sikit. Selebihnya hari berjalan seperti biasa. Orang-orang di sana pun mengenakan pakaian sama je macam nak pergi solat di hari biasa. Tak nampak 'baju raya' pun sebab masing-masing pakai jubah putih bagi muslimin dan jubah hitam bertutup penuh bagi muslimah. Tapi kan, anak-anak orang Arab akan 'dihias' cantik-cantik oleh mak ayah mereka pada pagi raya tu. Korang boleh tengok anak-anak Arab ni pakai cantik-cantik, kilat-kilat, rambut siap ikat dan berfesyen, yang anak perempuan siap disolek bagai.. hehehehehee.. Mungkin itu lah raya bagi mereka..!

14.  Hari-hari seterusnya di bumi Mekah seperti biasa, ulang-alik pergi masjid untuk solat dan tawaf sunat selain 3 kali lagi Umrah sunat kami laksanakan. Jemaah mulai berkurangan tapi masih ramai. Sempat lah kami menerokai segenap ruang Masjidil Haram yang baru. Maklum lah Masjidil Haram kan dalam proses diperluaskan. Sampai lenguh kaki kami berjalan dalam bahagian masjid yang baru tu.

15.  Aktiviti ziarah kali ni kami cuma ikut sama sekali sahaja. Singgah di Jabar Rahmah dan kali ni aku turut ikut panjat 'bukit jodoh' tu. Kalau dulu aku tak sempat ikut sebab masa sangat singkat, kali ni alhamdulillah sempat sampai ke atas bukit tu dan berdoa mudah-mudahan Allah s.w.t. panjangkan jodoh aku dengan Pokchik sampai syurga.. dan semoga kami terus saling kasih-mengasihi, sayang-menyayangi, hormat-menghormati dan bahagia-membahagiakan antara satu sama lain sampai akhir hayat kami. Aku nak tua dengan Pokchik. Kalau boleh aku nak meninggal dunia atas pangku Pokchik. Dia lah cinta aku dunia akhirat. Aamiin.. :)

Nota 1 : masa berdoa di puncak Jabar Rahmah tu, berdoa menghadap kiblat ye BUKAN menghadap monument batu putih yang tinggi tu. Dan jangan la pergi meratap-ratap, menangis-nangis dan menyeru-nyeru pada batu putih tu. Islam tak ajar semua tu.

Nota 2 : dekat Jabar Rahmah tu akan ada ramaaaaaaiiii photographer tak bertauliah mengusung kamera mereka dan offer nak ambil gambar kita. Tapi semua tu BERBAYAR ye, bukan percuma. Jangan terpedaya dengan kata-kata mereka "halal.. halal.. haji.. photo.. halal.." sebab harga yang kalian kena bayar selepas tu sangat tak berbaloi. Bayangkan 10 keping gambar anda diminta bayaran SR100 (seratus riyal) lebih kurang RM100 juga duit kita.. haaaaa...?? Dah la gambar entah apa-apa di'snap'nya. Celah-celah batu tak nampak Jabar Rahmah pun dikiranya. Maka, hati-hati. Jangan terpedaya. Kalau nak bersedekah, bagi sahaja kepada penyapu sampah di sekitar kawasan tu. Ada ramai menunggu.

16.  Ramai yang dah tahu sekarang jemaah Umrah atau Haji dah tak dibenarkan melawat ladang unta lagi atas faktor-faktor kesihatan. Waktu aku pergi menunaikan Umrah kali pertama 2014 dahulu, sempat juga ke ladang unta dan merasa sendiri susu unta yang fresh..! Kenangan manis yang tak akan dilupakan sebab rupa-rupanya unta-unta ni pandai bergambar. Bila halakan kamera, mereka akan 'possing' ala-ala manja.. hehehehehe.. Susu unta aku rasa seteguk je, tapi tekak tak boleh terima. Memang pesen tak minum susu...! Tapi kalau kalian sejenis suka minum susu, MESTI CUBA susu unta yang segar tu. Banyak khasiatnya.. InsyaAllah.

17.  Tak sihat ; batuk, selsema, demam, sakit tekak sampai tak ada suara nampaknya memang tak boleh dipisahkan dengan aku. Dah tiga kali jejak kaki ke Mekah dan tiga kali tu juga aku dapat batuk dan sakit tekak yang berpanjangan dan tak baik-baik walaupun dah minum banyak air zam-zam yang sejuk atau pun tak sejuk. Masih tak mujarab. Mungkin itu ujian daripada Allah s.w.t. supaya aku menjaga percakapan. Aku kan banyak cakap, banyak complaint. Bila dah sakit tekak baru tahu nak diam.. hikssss.. :)

18.  Kali ni tak banyak gambar yang aku berjaya snap. Entah lah, tak ada mood nak bergambar sangat. Mungkin sebab letih bersesak-sesak jadi dalam kepala fikir nak selesaikan ibadat je. Lagipun sejak dah MAKIN GEMUK ni, aku jadi seakan fobia dengan kamera. Nak selfie lagi lah jauh sekali. Terkilan juga sebab tak banyak gambar yang boleh dibuat kenang-kenangan pergi Umrah kali ni. Tapi tak apa lah, ada hikmah juga tak banyak gambar jadi tak banyak boleh 'menunjuk'... ehh.. :p

Tapi kan, cuba korang tengok macam Neelofa tu, pergi tunaikan Haji dah la dengan quota Furada. Pergi dengan pakej yang mahal dan selesa. Dapat masuk Raudhah secara in person. Lepas tu cantiiiiiikkkkkk je 24 jam walau tanpa make up. Suka aku intai-intai instagram Neelofa sepanjang dia tunaikan Haji tu. Sejuk je mata memandang. Untungkan dia, tak penat agaknya jadi cantik.. hehehehehee..


Kalau aku, dengan muka sememeh.. telekung dengan jubah tak match color.. dengan camera tak canggih.. sedihhhh je tengok gambar sendiri.. naik stress pula bila setiap kali nak bergambar sebab tak dapat shoot yang cantik-cantik.. hahahahahaa.. muka bulat aku ni je dah penuh frame.. camno...?!! :p

Seperti kebanyakkan orang yang dah pernah sampai di Tanah Suci, aku juga sama. Ketenangan dan aura kedamaian di dua Tanah Suci ni sentiasa melambai-lambai hati dan menggamit keinginan untuk pergi dan pergi ke sana lagi. Orang kata, kalau dah pergi sekali mesti nak pergi lagi dan lagi. Aku pun begitu lah juga. Setiap kali ada je rasa yang tak puas dan tak cukup. Ada sahaja yang membuatkan kita nak perbaiki amalan dan perbuatan kita di sana. Setiap kali tu berazam "kalau ada rezeki datang lagi, aku nak buat lebih baik.. nak beribadah lebih banyak.. nak perkemaskan Umrah.. dan sebagainya.."

Jadi aku harap ini bukan kunjungan ibadat aku yang terakhir. Aku nak pergi lagi. InsyaAllah kalau memang Allah s.w.t. rezekikan aku dan keluarga, aku harap dapat ke sana setiap dua atau tiga tahun sekali bergantung kepada keadaan dan kesihatan. Soal masa dan duit, boleh cari dan boleh diusahakan.. betul tak..? Aku cemburu tengok mereka yang berduit tu dah la dapat pergi buat Umrah setiap tahun, pergi dengan pakej mahal pula tu. Turun-turun hotel je terus pijak lantai perkarangan masjid. Untung sangat.

Marilah kita sama-sama menanamkan azam dan kesungguhan untuk bekerja lebih kuat lagi, menabung dengan lebih gigih lagi supaya dapat ke Tanah Suci setiap tahun. InsyaAllah.. Aamiin Ya Rabb.. :)

Okey, habis dah cerita Umrah Aidilfitri aku... Semoga bermanfaat.. 
Assalamualaikum..

(^___^)"


PS : kalau ke sana lagi terutama di bulan Ramadhan, bawa la duit banyak-banyak.. bukan untuk shopping tak tentu hala tapi untuk BERSEDEKAH.. seronok tau perasaan dapat bersedekah tu walaupun sekecil-kecil benda.. Mudah-mudahan murah rezeki kita dapat ke sana lagi.. Aamiin.. :)


spacer

Umrah Bulan Ramadhan Dan Aildilfitri Di Tanah Suci (I)

Sebenarnya nak lunaskan janji cerita pasal beraya kat Tanah Suci. Bukan raya Aidiladha ye, raya Aidilfitri.. hahahahaha..! Lama gila peram cerita sampai bulan Aidilfitri pun berlalu, malah Aidiladha pun dah lepas dah.. Tak kedengaran laungan takbir raya lagi.. hehehehehe. Maaf lah hutang lama sangat tertangguh maklum saje mood aku tak berapa baik sejak sebulan dua ni. Bila ada mood tak sempat pula nak update blog, gitu lah putaran hidup manusia kadang kita di atas, kadang kita di bawah.. ehh.. tetiba..!

Aku cerita la sikit eh.. bagi puaskan hati yang menunggu-nunggu cerita Aidilfitri aku kat Mekah tempoh hari (ada ke yang tunggu.. kehhh..!!) Tapi jujurnya aku dah lupa apa aku nak cerita. Moment beraya tu masih ingat, tapi hal-hal lain yang aku dah noted dalam kepala tu yang dah lupa. Maaf sekali lagi, aku jenis tak simpan memori sangat sebenarnya (baca : pesen pelupa).. denggggg..! Ok jom start....


Sebelum tu. bagi yang belum baca memori aku berpuasa di Madinah boleh KLIK ENTRY ni ye. Penat panjang lebar aku dah taip kat situ. Kalau malas baca takpe, tapi kau yang rugi..!! kahh kahh kahh.. (kenapa banyak sangat gelak nii...?) ..ok ..ok.. dah.. 

1.  Kami berangkat daripada Madinah ke Mekah sehari sebelum Aidilfitri. Pagi tu aku diizinkan Allah buat Pertama Kali dapat bersahur di dalam Masjid Nabawi sebab pagi tu aku sengaja datang awal sikit ke Masjid. Jadi masa jemaah berpusu-pusu keluar untuk bersahur, aku menyelit masuk dan dapat solat di barisan paling hadapan (atas carpet). ALHAMDULILLAH aku sangat bersyukur dan macam biasa lah, menitiskan airmata tak habis-habis sebab 5 hari sebelum tu tak berkesempatan langsung Solat Subuh dalam masjid, asyik kena solat di luar masjid (perkarangan luar) sahaja.

Sebelum ke masjid, aku dah minum air susu strawberry dan biskut coklat dua keping. Sampai-sampai masjid macam biasa aku solat sunat dulu mana yang sempat. Selesai tu ada makchik Arab hulurkan roti, kuah dal dan kurma untuk aku. Alhamdulillah lagi. Dengan rezeki tu dan air zam-zam sebotol aku bersahur dengan linangan airmata. Syukur sangat-sangat. Sedang elok aku sudah makan, azan Subuh pertama dilaungkan. Syahdunya azan pagi tu hanya Allah yang tahu.. *nangis lagi*

Selesai solat Subuh aku bergegas buat Ziarah Wida (ziarah selamat tinggal) kepada junjungan Rasulullah s.a.w. daripada luar masjid sahaja. Nak masuk Raudhah lagi tak sempat sebab Ustaz dah pesan kena berkumpul di lobi sebelum pukul 7 pagi. Nak ziarah selamat tinggal tu kena jalan jauh juga, pusing sebelah kiri masjid.. jalaaaaaaaannnnnnn kaki sampai nampak Kubah Hijau. Daripada perkarangan masjid tu, aku menghadap kiblat dan berdoa. JANGAN menghadap kubah hijau tu pula ye.. ingat tu...!!

Masa tu "cakap-cakap lah dengan Rasulullah s.a.w." dan rasakan keberadaan Baginda di situ. Jangan lupa mulakan dengan Salam -- Al-Fatihah -- Selawat -- dan seterusnya berdoa lah. Aku minta KETENANGAN hati. Aku minta Allah s.w.t. berikan aku ketenangan hati macam Baginda, kebesaran jiwa yang pemurah dan penyayang macam Baginda. Aku minta mudah-mudahan Allah s.w.t. buangkan jauh-jauh sifat panas baran aku, sifat tak menyabar aku, sifat selalu fikir negatif tak kena tempat dan macam-macam lagi. Tapi paling utama, aku minta ketenangan hati dan minta-minta Allah s.w.t. jemput aku ke Bumi Bercahaya yang aku cintai ni lagi nanti.

2.  Proses nak naik bas, punggah beg, dengar taklimat dan bla bla bla tu agak kurang tersusun. Naik stress juga sebab lama berdiri. Tapi istighfar banyak-banyak itu je ubatnya. Aku pun tak faham kenapa urusan tu tak boleh dimudahkan. Petugas Andalusia ke hulu ke hilir siapkan itu ini begitu begini, semoga Allah s.w.t. berikan ganjaran pahala melimpah-ruah buat mereka. Dah la dalam bulan Ramadhan, mudahkan urusan orang nak buat Umrah.. Ya Allah, untung Andalusia pilih mereka.. :)

Sambil tunggu semua urusan berangkat selesai, kami sempat dengar taklimat ringkas daripada Ustaz Dato Hj Daud Che Ngah sendiri. Ini kali ketiga aku jumpa Ustaz Daud secara live. Dia nampak keletihan. Kalau tak silap, dia baru sampai daripada Mekah bawa jemaah VIP yang menunaikan Umrah di 10 malam terakhir Ramadhan. Dia singgah sekejap di Madinah sebelum berangkat balik ke Malaysia petang tu. Kira-kira pagi raya Ustaz Daud akan tiba di KLIA. Best nya....!! *imagine*

3.  Berangkat menuju ke Mekah pukul berapa aku tak ingat, tapi sudah agak lewat juga. Cuaca dah panas masa tu. Perjalanan memakan masa lebih kurang 6 jam dan singgah dua kali sahaja iaitu di Bir Ali untuk Miqat (berniat Umrah). Kali pertama aku menunaikan Umrah tahun 2014 dulu, aku sesat di Bir Ali ni.. hahahahahaha. Masuk pintu lain, keluar pintu lain.. memang la sesat..! Berpusing-pusing kami mencari bas. Semua nampak sama sahaja. Sampai Ustaz Mutawwif yang bawa kumpulan kami tu penat cari kami. Rupanya kami dah sampai belah barat sedangkan bas kat belah timur. Sadis..!

Kali ni, aku beringat dan tak nak sesat lagi. Malu lah muda-muda pun sesat.. hehehehehee. Aku tak ambil banyak masa di Bir Ali sebab cuma berwudhuk dan kemudian solat dua rakaat. Naik bas baru aku niat ihram. Lepas tu kami singgah di R&R untuk solat Zohor. Cuaca masa tu Ya Allah panasssssss...! menyucuk atas kepala dan tiba-tiba aku rasa sahur tadi aku tak minum cukup air. Hausnya hanya Allah s.w.t. yang tahu.

Satu hal tentang R&R kat negara Arab ni.. tak cantik dan smart macam kat Malaysia ya, harap maklum. Keadaan surau agak daif dan berdebu sementah bercarpet penuh. Jadi pandai-pandai la masa nak solat tu cari ruang yang bersih untuk solat. Tak bersih maksud aku bukan lah bernajis, jangan salah faham pula. Pun begitu keadaan toilet dan tempat wudhuk sudah JAUH LEBIH BAIK berbanding tahun 2014. Alhamdulillah ada peningkatan. Cuma air paip memang panassssss...!! hati-hati bila nak beristinjak.. hehehehehe.. :p

4.  Alhamdulillah kami tiba di bumi Mekah Al-Mukarramah menghampiri waktu Asar. Keadaan Mekah waktu tu panas dan padat..! Jemaah di mana-mana. Di tepi jalan, di kaki lima hotel, dalam kenderaan, berjalan kaki.... penuh manusia di mana sahaja mata memandang. Dah macam musim haji..! Aku masa tu dah risau dan berdebar-debar sebab takut tak boleh nak masuk Masjidil Haram dek kerana kepadatan jemaah. Aku kalau boleh tak nak berada dalam ihram lama-lama sebab bimbangkan pantang larang di dalam ihram selain kalau boleh nak sangat-sangat tunaikan Umrah semasa masih dalam bulan Ramadhan. InsyaAllah pahala satu Umrah di bulan Ramadhan bersamaan satu pahala menunaikan Haji. Mesti la nak... kan..?!!

5.  Tiba di hotel, proses check in dan menunggu lift yang macam kura-kura memakan masa hampir satu jam. Bayangkan..! Kenapa lama sangat..? Sebab check in hotel di sana bukan macam hotel di Malaysia ya. Selain daripada kepadatan jemaah Andalusia tu sendiri. Jumlah keseluruhan kumpulan kami 4 buah bas semuanya, nak check in semua jemaah dari 4 buah bas ni bukan mudah. Dengan beg-beg lagi, dengan jemaah ada yang nak check out lagi, banyak prosesnya. Mohon bertabah. Haus..? Tahan je.. jangan merungut..! istighfar banyak-banyak. Ingat, itu sahaja ubatnya...!!

Ustaz pesan, naik bilik masing-masing dan selesakan diri tapi JAGA PANTANG LARANG IHRAM. Masuk je waktu solat Asar, terus solat Asar di bilik masing-masing. Kami difahamkan oleh petugas Andalusia yang memang sudah seminggu berada di Mekah, Masjidil Haram memang tengah padat dan sesak. Tak boleh masuk. Saf solat pun sampai ke jalan raya. Bayangkan...! Petugas Andalusia tu cadangkan kami selesaikan Umrah malam nanti selesai solat Isyak. Maknanya tak dapatlah Umrah dalam bulan Ramadhan. Tapi atas faktor keselamatan, itu lah jalan terbaik.

Pun begitu, kumpulan kami yang kebanyakkannya bukan first time sampai ke Masjidil Haram ni, ada yang dah berkali-kali sampai dan tunaikan Umrah atau Haji. Jadi masing-masing confident boleh buat Umrah sendiri-sendiri kalau terlepas daripada seliaan Ustaz. Cuma sekumpulan kecil (dalam 5-6 orang) yang pertama kali sampai jadi kena ikut Ustaz sepenuhnya. Oleh kerana masing-masing yakin boleh tunaikan Umrah sendiri-sendiri dan berazam nak juga tunaikan Umrah dalam bulan Ramadhan, maka kumpulan kami 'diizinkan' untuk masuk ke Masjidil Haram dan selesaikan Umrah wajib kami.

6.  Maka bermulalah episod bersesak-sesak, bertolak-tolak dan berhimpit-himpit kami di dalam lautan manusia yang maha ramai di sekitar Masjidil Haram. Bayangkan keadaan di mana sebahagian jemaah yang selesai menunaikan solat Asar nak keluar daripada masjid dan sebahagiannya pula nak masuk masjid. Keadaan yang begitu sesak dan padat buat kami sangat-sangat cemas sehingga ada yang menitiskan airmata. Masa tu kami betul-betul bergantung HANYA KEPADA ALLAH s.w.t. Sempat atau tidak kami selesaikan Umrah sebelum azan Maghrib hari tu adalah ketentuanNya jua.




.. bersambung ..



.
spacer

Aku Sombong Pada Tuhan

Mari aku kongsikan peringatan simple pagi ni. Aku terima daripada whatsapp. Entah kenapa aku rasa sangat tak patut kalau aku tak kongsi dengan orang lain peringatan ni.

Selebihnya aku cuma nak ingatkan diri sendiri. Mudah-mudahan bermanfaat untuk orang lain juga..

***

02 Zulhijjah 1437H
04 September 2016M

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتهُ
بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم

Nilai-nilai buruk seorang hamba, jauhilah ia demi cinta Rabbil Jalil...

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى الْأَزْدِيُّ الْبَصْرِيُّ حَدَّثَنَا عَبْدُ الصَّمَدِ بْنُ عَبْدِ الْوَارِثِ حَدَّثَنَا هَاشِمٌ وَهُوَ ابْنُ سَعِيدٍ الْكُوفِيُّ حَدَّثَنِي زَيْدٌ الْخَثْعَمِيُّ 
عَنْ أَسْمَاءَ بِنْتِ عُمَيْسٍ الْخَثْعَمِيَّةِ قَالَتْ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ بِئْسَ الْعَبْدُ عَبْدٌ تَخَيَّلَ وَاخْتَالَ وَنَسِيَ الْكَبِيرَ الْمُتَعَالِ بِئْسَ الْعَبْدُ عَبْدٌ تَجَبَّرَ وَاعْتَدَى وَنَسِيَ الْجَبَّارَ الْأَعْلَى بِئْسَ الْعَبْدُ عَبْدٌ سَهَا وَلَهَا وَنَسِيَ الْمَقَابِرَ وَالْبِلَى بِئْسَ الْعَبْدُ عَبْدٌ عَتَا وَطَغَى وَنَسِيَ الْمُبْتَدَا وَالْمُنْتَهَى بِئْسَ الْعَبْدُ عَبْدٌ يَخْتِلُ الدُّنْيَا بِالدِّينِ بِئْسَ الْعَبْدُ عَبْدٌ يَخْتِلُ الدِّينَ بِالشُّبُهَاتِ بِئْسَ الْعَبْدُ عَبْدٌ طَمَعٌ يَقُودُهُ بِئْسَ الْعَبْدُ عَبْدٌ هَوًى يُضِلُّهُ بِئْسَ الْعَبْدُ عَبْدٌ رَغَبٌ يُذِلُّهُ
(سنن الترمذي)


Dari Asma` binti 'Umais Al Khats'amiyah berkata: Aku mendengar Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Salam bersabda:

"Seburuk buruk hamba adalah hamba yang sombong, berbangga diri dan lupa terhadap Zat Yang Maha Besar dan Maha Tinggi.

Seburuk-buruk hamba adalah hamba yang keras dan kejam dan dia lupa terhadap Zat Yang Maha Perkasa lagi Maha Tinggi.

Seburuk-buruk hamba adalah hamba yang lupa dan lalai dan lupa akan kubur dan ujian.

Seburuk-buruk hamba adalah hamba yang melampaui batas dan berlebih-lebihan, lupa terhadap adanya permulaan dan kesudahan.

Seburuk-buruk hamba adalah hamba yang mencari dunia dengan mengorbankan agama.

Seburuk- buruk hamba adalah hamba yang mencari agama dengan hal hal yang syubhat.

Seburuk-buruk hamba adalah hamba yang dikendalikan oleh sifat tamak.

Seburuk-buruk hamba adalah hamba yang dikuasai oleh hawa nafsu yang menyesatkannya.

Seburuk-buruk hamba adalah hamba yang dikuasai sifat rakus yang menjadikannya hina.
(Hadith Riwayat At-Tirmidzi)

Kenapa hati tidak berasa silap dan bersalah, tidak rasa berdosa, sedangkan hidup penuh dengan silap, salah dan dosa. Itulah akibatnya bila tiada kehalusan hati dan jiwa.

عن ابن مسعود ما رواه البخاري في صحيحه عنه رضي الله عنه، ورواه مسلم انه قال :

Daripada Ibn Mas'ud apa yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, ia telah berkata:

إن المؤمن يرى ذنوبه كأنه قاعد تحت جبل يخاف أن يقع عليه, وإن الفاجر يرى ذنوبه كذباب مر على أنفه فقال به هكذا فذبه عنه.

Dosa dilihat oleh seorang beriman bagaikan bukit yang besar yang dibimbangi akan menghempap dirinya, namun bagi seorang fajir (pendosa) dosa hanya bagaikan lalat kecil yang kecil yang hinggap di batang hidungnya lalu ia menepis2...

Puncanya bila:

1. Iman tidak menguasai hati
2. Tidak merasai jijiknya dosa
3. Tidak takut dengan cercaan dan azab terhadap pendosa
4. Dosa terlalu banyak dan besar
5. Memperkecilkan dosa

Justeru, didiklah dan asuhlah nafsumu, hatimu, dirimu dan mohonlah kekuatan dariNya agar jiwamu terjauh dari sifat-sifat buruk itu dan muhasabahlah dirimu...

***

Kadang-kala dalam menjalani hidup ni memang kita akan jadi SOMBONG pada Tuhan tanpa kita sedar dan tanpa kita sengaja. Perkataan-perkataan yang kita sebutkan barangkali boleh jadi asbab untuk kita menjadi SOMBONG dan lupa kebesaran Tuhan Pemilik Seluruh Alam ini. 

Aku akui sejak sebulan dua ni aku SOMBONG dengan Tuhan. Aku lupa segala masalah, sakit, kerunsingan, kebingungan semua ni datangnya dari Tuhan. Dan Tuhan tak datangkan semua ni kerana sia-sia. Tuhan tak uji aku untuk jadikan aku seorang yang SOMBONG... betul tak...? 

Aku ni pendosa. Banyak dosa. Selama ni Allah simpankan dosa-dosa aku supaya orang tak nampak aku pendosa.. sampai aku sendiri kadang-kadang tak nampak dan terlupa yang aku ni pendosa.

Besarnya rahmat dan kasih sayang Allah s.w.t. 

Aku yang sombong
Aku yang pelupa
Aku memang pendosa



.
spacer

Doa Terakhir

Senario politik dan ekonomi negara yang seakan-akan makin parah dan berdarah ni, tak mampu nak aku ulas satu per satu sebab aku bukan pakar ekonomi jauh sekali pemerhati politik yang tahu semuanya. Tapi kalau kita ni bukan pakar pun boleh tahu, boleh faham, boleh rasa dan boleh meneka sememangnya keadaan negara kita sekarang ni sangat-sangat-sangat 'sesuatu'...kan..? Kalau pun mungkin tidak sampai perang atau darurat, tapi nak rasa selesa.. nak rasa selamat.. nak rasa percaya.. tu semua dah semakin tak ada. Dah hilang semua rasa tu.. betul tak..? Wallahualam.

Teringat aku tazkirah di Nasional FM yang aku dengar beberapa hari lepas. Tazkirah tentang doa terakhir  Rasulullah s.a.w. Kita ni memang kalau dengar cerita pasal Rasulullah s.a.w. automatik hati jadi sejuk je kan.. Aku sendiri kalau masuk bab Rasulullah s.a.w. ni aku cepat sayu dan mudah sangat mengalirkan airmata. Kenapa ehh..? 

Dalam tazkirah tu, Ustaz kata (maaf aku lupa nama ustaz tu) diriwayatkan kisah suatu masa di zaman Rasulullah s.a.w. dahulu, Baginda telah datang menziarahi anak Baginda iaitu Fatimah r.a. dan cucu-cucu Baginda (anak kepada Fatimah) iaitu Husin dan Hasan. Lalu Baginda pun memeluk Husin kemudian mencium leher Husin, selepas itu Baginda memeluk Hasan dan mencium pula perut Hasan. Fatimah r.a. yang sedang melihat perbuatan ayahandanya itu kemudian menitiskan airmata kerana tahu lah oleh Fatimah r.a. yang anaknya Husin akan meninggal kerana dipenggal lehernya dan Hasan pula akan meninggal kerana di tikam/di racun di perutnya. Lalu dengan linangan airmata, Fatimah r.a. pun berkata :

"Ya Rasulullah.. Ya Ayahanda ku.. bukankah setiap Nabi itu ada DOA TERAKHIR yang paling segera termakbul. Jadi tidak boleh kah Ya Rasulullah kau doakan untuk Husin dan Hasan agar takdir hidup mereka dapat diubah...?"

Rasulullah s.a.w. sambil menggelengkan kepalanya seraya berkata :

"Tidak Ya Fatimah. Doa terakhir itu aku khususkan untuk UMAT KU.."

(Dipetik daripada blog http://ainakasturi.blogspot.my/)
Setiap Nabi a.s mempunyai doa ‘terakhir’ iaitu doa yang paling makbul yang biasanya para Nabi gunakan untuk memohon bala bencana kepada ummatnya (rujuk kisah-kisah para Nabi). Contoh macam Nabi Yunus, bila umat baginda tak mahu menerima ajarannya, baginda pun berdoa kpd Tuhan supaya didatangkan bala supaya mereka sedar. Nabi Nuh pula dengan banjir besar dan sebagainya.

Lihatlah betapa Rasulullah s.a.w. yang kita cintai tu tak pernah pentingkan diri sendiri. Baginda sentiasa mendahulukan kita ni. Boleh sahaja Baginda menggunakan segala kelebihan yang Baginda ada untuk anak-anak dan isteri Baginda, tetapi bukan begitu sikap seorang lelaki budiman lagi mulia hatinya. Di saat-saat akhir hayat Baginda pun hanya "Ummati.. Ummati.. Ummati.." yang Baginda ucapkan.. Dan lihat lah sikap dan cara pemimpin kita pada masa ini..? Jangankan nak ingat pada kita ni, nak doakan kita ni.. emmpphhh..! fikir sendiri lah.. :(

Tapi lihatlah betapa mulianya hati Rasulullah s.a.w. kepada kita. Baginda doa dan minta segala-galanya daripada Allah s.w.t untuk kita. Untuk mudahkan hidup kita. Untuk jauhkan kita daripada seksa neraka. Untuk bolehkan kita SEMUA masuk syurga. Untuk kita selalu taat menyembah Allah s.w.t.

Baginda saaaaaaaangaattt bimbangkan kita.
Sedangkan diri kita sendiri ni ada tak rasa bimbang dengan diri sendiri..? Ada..?

Baginda yang sedang berhadapan dengan sakaratul maut yang sangat menyakitkan itu pun masih sempat ingat kepada kita, sedangkan mak ayah kita sendiri atau suami/isteri kita sendiri yang hari-hari sebut "sayang" atau "I love you" pada kita tu pun belum tentu akan ingat untuk doakan kesejahteraan kita di saat-saat akhir hayat mereka.. betul tak..?

Besarnya kasih sayang Rasulullah s.a.w. tu kan.. setiap saat dia fikir pasal kita tau.. 
Bayangkan lah.. dan ingaaaattt lahh....!! semat betul-betul dalam hati kita. Kalau ada seorang manusia di dunia ini yang paling sayangkan kita tak lain tak bukan, tentulah Rasulullah s.a.w. orangnya. Hanya Baginda yang sayangkan kita sebanyak-banyaknya.

***

Pertama kali aku jejak kan kaki ke Masjid Nabawi di Madinah duluuuuuu di awal tahun 2014, hati aku sebak.. betul-betul sebak sampai berkaca-kaca mata. Tak tahu lah kan, memang sayu betul hati mengenangkan di situ terabadinya jasad seorang manusia teragung yang berhati mulia. Dan betapa besarnya kasih sayang Rasulullah s.a.w. tu akan buat hati kau automatik menangis. Serius..!

Bila dapat jejakkan kaki ke Raudhah, airmata aku dah berkolam-kolam dah. Basah telekung. Sayunya hati Ya Allah. Walaupun dapat tengok besi-besi yang mengepung makam Baginda tu je, tapi rasa bertuahnya diri, rasa dirahmati, rasa disayangi.. sangat-sangat..! Walaupun aku banyak dosa, banyak silap, tapi Allah izinkan aku masuk Raudhah.. dapat solat taubat dan solat hajat di dalam Raudhah, airmata aku memang menderu-deru jadinya. Kerdilnya aku. Hinanya aku. Tapi dapat 'duduk' dekaaaaaattttt dengan jasad Rasulullah s.a.w. 

dan biar dah 8 ke 9 kali aku dapat masuk Raudhah, tapi hati tetap berdebar-debar setiap kali nak menuju ke sana.. dan setiap kali itu juga airmata aku menitik-nitik.. Dan bila dah balik Malaysia, setiap kali rasa diri ni tak kuat ke, rasa malas nak solat ke, rasa putus asa ke.. aku akan ingat kisah-kisah Rasulullah s.a.w. terutama yang "Ummati.. Ummati.." tu.. Aku percaya setiap kali kita mengingati dan berselawat kepada Baginda, hati kita akan jadi lembut. InsyaAllah..

Setiap kali dengar ceramah atau tazkirah berkaitan Baginda, hati bagai disagat-sagat kerinduan. Ya Allah.. rindunyaaaaaa pada Raudhah dan Masjid Nabawi.. Rinduuuuuunya kepada Baginda Rasulullah s.a.w.









spacer

Berpuasa Dan Berterawikh Di Tanah Suci

Aku sebenarnya tak tahu macam mana nak karang ayat pasal beraya di Tanah Suci ni, tapi sebab ramai sangat tanya "Best ke raya kat sana..?" atau "Macam mana puasa kat sana..?" atau soalan-soalan yang sama waktu dengannya, maka biarlah aku jawab secara pukal je kat sini. Kalau penat nak jawab satu-satu nanti senang aku bagi je link entry ni dengan caption "Mohon Baca..".. hahahahaha..!! pemalasnya kau Ain oiii.. :p


Aku bagi point-point je lah ehh..

1.  Puasa kat sana panjang sikit berbanding kat Malaysia sebab waktu siangnya lebih panjang. Pukul 4:00 pagi dah azan Subuh dan azan Maghrib pula lebih kurang kat Malaysia je iaitu jam 7:10 petang macam tu lah. So, kira sendiri berapa jam kena puasa.

2.  Hari kami berangkat ke Jeddah tu kami berpuasa lebih 16 jam dan berbuka puasa dalam kapal terbang. Memang agak meletihkan la sebab tak pernah seumur hidup aku berpuasa lama macam tu sekali. Paling tak tahan sebab haus la, banyak bercakap sepanjang hari tu. Jadi bila dapat je air yang pramugari Saudi Airlines tu hidang.. Ya Allah, rasa nak sujud syukur.. hikkssss.. :)

3.  Sepanjang kami menunaikan Umrah kali ni, Madinah dan Mekah tengah musim panas. Cuaca kat sana saaaaaaangaatt lah panas..! Madinah sahaja sudah cecah 40-42 darjah celcius.. dan Mekah pula lebih panas lagi menghampiri 50 darjah celcius. Bayangkan punya bahang dan panasnya. Lepas tu, kat sana bukan panas macam kat Malaysia, kat sana panas yang kering dan berdebu. Angin kat sana walaupun agak kuat tapi sangat panas. Kena kat kulit muka rasa terbakar..! So, sila rajin-rajin pakai pelembap dan losyen kat mana-mana yang patut.

4.  Satu hal yang buat aku terkejut sangat-sangat adalah jumlah jemaah yang membanjiri Masjid Nabawi di Madinah dan Masjidil Haram di Mekah.. Subahanallah.. Allahu Akhbar.. ramaaaaaaaiiiii nya umat..! Sampai penuh padat sendat masjid tu dengan jemaah. Yang solat di perkarangan luar masjid pun ramaaaiiiii sampai tak nampak lantai masjid tu. Bayangkan lah. Aku sendiri beberapa kali je dapat solat dalam Masjid Nabawi, selebihnya solat kat perkarangan luar masjid. Itu pun bersempit-sempit dan bertolak-tolak sebab semua rebutkan tempat. 

5.  Musim Haji pun Madinah tak sepadat ini, rasanya masa Haji hari tu jemaah 'keluar dan masuk' maksudnya bilangan jemaah yang masuk Madinah dengan keluar dari Madinah seimbang. Sedangkan sepanjang Ramadhan, aku difahamkan jemaah tu 'berumahtangga' kat Masjid Nabawi tu dari 1 Ramadhan sampai 1 Syawal malah bilangan jemaah semakin bertambah-bertambah-dan-bertambah lagi bila menuju penghujung Ramadhan. Bayangkan lah kalau semua masuk je tak keluar-keluar.. macam mana lah tak penuh-padat-sendat-ketat dibuatnya.. boleh lemas..!!

6.  Jemaah dari India, Pakistan dan negara-negara seangkatan dengannya adalah yang paling ramai kelihatan selain jemaah Arab la. Jemaah dari Malaysia, Indonesia, China atau negara-negara lain ni nampak selit-selit je. Masa ni memang jemaah India dan Pakistan memonopoli Masjid Nabawi sepenuhnya terutama waktu siang. Mereka ni tidur, bersahur dan berbuka puasa dalam masjid. Jadi kalau mereka dah duduk dan 'mark' ruang tu, kau memang tak ada chance nak duduk dan solat kat situ. Tempat kau cuma di celah-celah tiang, atas lantai tempat laluan yang ada getah kelabu tu atau sebelah tong air zam-zam yang dah kosong tu je.. Mohon bertabah.. :)

7.  Tolong bawa sejadah sendiri setiap kali ke masjid. Kalau tak bawa dari Malaysia, pandai-pandai lah beli kat Madinah tu. Sebab most of the time memang kau akan solat atas lantai. Kalau dapat solat dalam masjid pun, solat atas lantai apatah lagi kalau kena solat di luar masjid. Karpet merah kat dalam Masjid Nabawi tu kau nampak sipi-sipi je okehh..! Jangan harap dapat solat atas karpet tu. Kalau solat di luar masjid, lantai luar tu panas. Sangat panas..! Walaupun solat sebelah malam. Mungkin sebab tengah musim panas jadi lantai tu sentiasa panas. Kalau tak nak dahi melecur masa sujud, pakai lah sejadah.. :)

8.  Siapa pernah pergi Umrah dengan Andalusia mesti biasa dengan Hotel Mubarak Silver yang dekat beberapa meter je dengan Masjid Nabawi tu kan..? Tapi harap maklum, Andalusia sekarang dah tak guna hotel tu lagi. Dah pajak hotel lain yang sedikit lebih jauh. Hotel Mawaddah ni terletak sebelah kanan Masjid Nabawi, bermakna untuk muslimah u olls kena jalan jauh sikit untuk masuk ke ruang solat muslimah yang utama. Sebelah kanan masjid pun ada ruang solat muslimah tau, jangan tak tahu. Tapi kalau u olls bercadang nak masuk Raudhah, u oll kena pergi ke ruang solat muslimah yang utama iaitu yang sebelah kiri masjid. 

Jangan tunggu kat ruang solat muslimah sebelah kanan tu, jawabnya sampai ke Subuh esok kau tak dapat masuk Raudhah..! :p

9.  Waktu masuk Raudhah bagi muslimah sepanjang Ramadhan masih sama macam hari-hari biasa kecuali lepas Isyak TIDAK ADA peluang masuk Raudhah la sebab ada Solat Terawikh kan. Lepas solat terawikh pun tak ada peluang masuk Raudhah ye. Harap maklum. Jadi untuk muslimah, untuk masuk Raudhah selepas Subuh lah yang paling baik. Itu pun u oll kena siap sedia macam nak pergi berperang dan berjuang antara hidup dan mati (gitu lah perumpamaannya). Lepas solat Zohor pun diberi peluang muslimah masuk Raudhah tapi masa yang diberikan sangat-sangat terhad. 

10.  Solat Terawikh di Madinah dan Mekah memang 20 rakaat dengan satu-satu rakaat tu sangaaaaaattt panjang. Tapi bagi yang dah biasa solat terawikh kat Malaysia dengan Imam Tahfiz rasanya tak ada masalah nak ikut solat terawikh di Madinah dan Mekah sebab Imam-Imam Tahfiz kat Malaysia pun sekarang baca surah panjang-panjang masa solat terawikh kan. So, agak-agak nak praktis dulu boleh la rajin-rajin ikut terawikh kat masjid-masjid di Malaysia ni yang ada panggil Imam Tahfiz tu.

11.  Ada orang tanya aku, betul ke syahdu sampai nangis-nangis masa Solat Terawikh tu..? Ya Rabb.. memang syahdu wehh.. jangan kan solat terawikh, solat fardhu pun imam dah nangis-nangis. Aku apatah lagi, berjurai-jurai la airmata. Baru suara imam tu sebak-sebak je, aku dah tumpah airmata dah. Tak tahu la nak describe macam mana punya syahdu.. hanya yang dah pernah lalui je lah akan faham kot. Malam last Ramadhan tu kami di Mekah, masa solat Isyak tu Imam Sheikh Abdul Rahman Al-Sudais pula yang imamkan, dia baca Surah Ar-Rahman. Dari mula dia sebut "Ar-Rahmaaaaannn" tu je dia dah sebak, aku masa tu dah soksek-soksek nangis tersedu-sedu. Walaupun hakikatnya aku tak paham sangat pun makna keseluruhan surah tu tapi Ar-Rahman tu je dah cukup mendalam maknanya kaaannnnnn...

Siapa yang tak pernah jejak kaki ke Mekah Madinah, aku mohon tolonglah usahakan untuk dapat pergi ke sana, korang akan dapat rasai sendiri kesyahduan dan kekhusyukkan menunaikan solat yang luar biasa. Sepanjang kat sana, aku doakan saudara-mara dan sahabat-sahabat aku semuaaaaa dimurahkan rezeki dan diberi kesempatan untuk ke sana. InsyaAllah ye, sikit masa lagi u oll pula dapat ke sana dan nantii share cerita dengan aku pula ok.. :)

12.  Sepanjang 10 malam terakhir Ramadhan, di Madinah dan Mekah akan di adakan Solat Tahajjud secara berjemaah di masjid. Kalau tak silap aku diaorang buat 10 ke 20 rakaat. Bagi yang larat silakan ikut ye Solat Tahajjud tu, bukan selalu dapat Tahajjud panjang-panjang macam tu kan. Di Tanah Suci pula tu. Tapi sayangnya aku tak sihat sepanjang di Madinah dan Mekah tu. Bila malam je aku demam, batuk dan selsema teruk jadi aku terpaksa la lepaskan niat nak turut sama Solat Tahajjud berjemaah tu. Kalau nak ikut serta, pastikan pukul 1 pagi dah ada kat masjid ye. Solat Tahajjud tu diadakan dari jam 2 hingga 3 pagi kalau tak silap.


13.  Berbuka puasa di Masjid Nabawi memang MERIAH u olls...! duduk bersila ramai-ramai kat perkarangan masjid tu tapi bersempit-sempit la sikit. Nanti ada je yang hulurkan makanan dan minuman yang orang sedekah. Aku yang ala-ala jakun ni memang super excited lah kan.. hahahahaa..! Sesekali rasa jadi gelandangan. Masa tu aku belajar erti bersyukur dengan rezeki yang ada, walaupun sikit seciput tapi rupa-rupanya cukup mengenyangkan sebab kita bersyukur.. :)

Hari terakhir aku di Madinah umat semakin ramai, ruang untuk berbuka tu penuh padat sampai nak duduk bersila pun tak muat. Kena duduk peluk lutut (bayangkan lah). Masa tu aku cuma dapat 3 biji kurma dan sekotak air mangga. Terdetik dalam hati "ini je..?" hahahahahaa.. tapi memang suasana masa tu sangat havoc, ada yang sampai berebut-berebut makanan.. bertarik-tarik.. dah macam kem pelarian pun ada. Aku pula jenis penakut dan tak pandai nak rebut-rebut maka redha la dengan kurma 3 biji tu. Memori berbuka puasa di Madinah ni akan aku simpan sampai akhir hayat aku. Walaupun tak selesa, juadah tak mewah, cuaca panas berdebu, bau macam-macam ada, perangai jemaah yang 'pelik-pelik' dan suasana yang sangat tragis tapi inilah kenangan tak ternilai harganya bagi aku. Alhamdulillah Ya Allah.. :)
  
14.  Macam biasa, sama macam arwah Ayah aku selalu pesan pada jemaah dia.. sepanjang berada di Madinah dan Mekah tu SILA LA JAGA MULUT dan jaga mata telinga juga. Paling penting JAGA HATI..!! jangan terdetik apa-apa yang buruk pun. Jangan fikir negatif, jangan fikir bukan-bukan, jangan fikir nak mengata mengutuk orang lain walaaaaaaauuuuupun mulut kau memang akan ringan je nak mengata itu mengata ini, merungut itu merungut ini.. tapi tahan je lah..! istighfar dan zikir banyak-banyak.. tu je eloknya..!

Bila berdepan dengan jemaah daripada pelbagai negara dan pelbagai mazhab ni, kau akan nampak macam-macam 'keburukan' dan 'kepelikkan' cara mereka beribadah, cara mereka bawa diri, cara mereka yang pentingkan diri yang kadang-kala sedikit kurang beradap dan berperangai 'ya hazaaabbbb kuang ajaq nyaaa...' tapiiiiii.. kau jangan ambik pusing sangat hal jemaah lain tu. Kau jaga diri sendiri je. Jaga ibadah dan amalan sendiri ok. Biar depa kurang ajar kat kita, kita jangan balas balik. Itu je yang arwah Ayah aku pesan dan aku akan pesan kat orang lain pula. Jaga hati, jaga mulut...! Pandai-pandai bawa diri.. Set dalam kepala siap-siap pergi sana nak buat banyak-banyaaaaaaakkkkk pahala bukan sebaliknya. InsyaAllah Allah pasti bantu dan permudahkan urusan kita.. :)

15.  Bagi yang pertama kali nak menunaikan Umrah dan Ziarah ke Tanah Suci aku cadangkan jangan lah pergi time akhir Ramadhan sebab keadaan kurang selesa. Jemaah terlampau ramai. Terutama warga tua, selain penat berpuasa di sebelah siang, tambah pula penat sebab terpaksa bersesak-sesak di sebelah malam. Kalau jenis yang boleh tahan, tak apa silakan. Tapi kalau jenis lembik macam aku ni (harapkan badan je besar.. hahahahaha..!!) baik lah pergi Umrah tu bukan dalam Ramadhan. Sekurang-kurangnya yang dah pergi Umrah banyak kali, tahu mana kedudukan Raudhah, mana tempat nak tunggu, mana tempat nak keluar, mana ruang solat muslimah dan lain-lain. Kalau pertama kali pergi, memang korang akan terkial-kial cari semua tempat tu. Dengan jemaah yang padat tu, memang akan menyukarkan lagi keadaan.

Kalau nak pergi juga Umrah Ramadhan, sila siapkan mental dan fizikal anda sebaik-baiknya. Buat senaman-senaman ringkas seawal sebulan sebelum berangkat sebab keadaan fizikal yang sihat dan fit sangat diperlukan. Jaga kesihatan dan pemakanan sejak dari di Malaysia lagi supaya badan kita boleh cepat suaikan diri dengan cuaca di Madinah dan Mekah. Kalau boleh elakkan jatuh sakit sepanjang berada di sana. Kalau dah demam, batuk dan selsema macam aku hari tu, pergerakkan lebih terbatas. 

16.  Overall, aku sebenarnya tak puas hati sangat sepanjang berada di Madinah sebab aku rasa kurang selesa nak bersempit-sempit dan bertolak-tolak. Bayangkan lah tengah solat pun ada je orang tolak-tolak kita, tengah sujud orang langkah-langkah kepala kita, tengah duduk tahiyyat akhir ada orang tekan-tekan kepala kita, memang rasa nak mengamuk je kan..! tapi ku tahaaannn Jebat..! ! hehehehe.. Ziarah ke Madinah kali ni banyak mengajar aku bersabar dan redha dengan apa yang aku dapat seadanya.. Aku banyak muhasabah diri betapa selama ni aku tak hargai keselesaan dan kenikmatan yang ada di sekeliling aku.

Madinah yang dulunya sejuk, tenang dan mendamaikan rupanya boleh jadi sebegitu melemaskan, panas dan kacau-bilau. Aku lebih suka Madinah yang dulu, yang tak padat dan sesak. Aku rindu Madinah yang sejuk dan tenang. Aku rindu suasana masuk Raudhah dengan linangan airmata, dengan langkah yang perlahan-lahan penuh kerinduan kepada Baginda Rasulullah s.a.w. yang dicintai bukan masuk Raudhah dalam keadaan bertolak-tolak, menyiku-nyiku, menjerit-jerit dan berlari-lari. Aku tak suka moment yang macam tu.

Apapun.. semoga semua amal ibadah kami walau sekecil-kecilnya telah diterima oleh Allah s.w.t. Aku insan yang lemah lagi penuh kekurangan, kadang hati ni tak tegap melawan ujian. Semoga segala dugaan yang aku lalui sepanjang berada di Tanah Suci itu menjadi bekalan pahala untuk aku di akhirat kelak dan bukan sebaliknya. Jangan kita asyik persoalkan apa yang tidak kita perolehi sedangkan apa yang Allah s.w.t. dah bagi ni jauuuuuuuhhhh lebih bernilai dan yang terbaik untuk kita.. :)

InsyaAllah sambung lagi esok.. aku cerita pengalaman tunaikan Umrah dalam bulan puasa dan pengalaman sambut Aidilfitri di Mekah Al-Mukarramah pula.

Semoga bermanfaat.







spacer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...