Nak Tulis Ke Tak Nak Tulis

Pernah tak rasa macam nak tulis tentang sesuatu tapi tak pasti perlu tulis atau tak perlu tulis. Contohnya nak tulis pasal politik tapi tak berani, nak tulis pasal ekonomi tapi rasa tak cukup ilmu, nak tulis pasal artis tapi rasa malas nak drama2, atau rasa nak tulis pasal isu agama tapi tak fasih pula. 

Sebenarnya, tu semua alasan je. Yang paling sebenar ialah takut kena kecam... kan..?!!

Kenapa takut kena kecam..? arrgghhh.. dunia hari ini sangat kejam tahu..!! Sikit-sikit nak kecam.. Salah tulis sikit kena hentam.. hahahahaha..!! Kesiankan hidup kita-kita ni.. kena kecam saje-saje.. :p

Tapi.. sungguhpun ada rasa takut kena kecam, tetap juga rasa nak tulis apa yang kita tahu tu sebab kita nak share dengan orang lain yang pada firasat kita dia tak tahu lagi pasal tu. Kesian la kalau dia tak tahu...kan.. Sharing is caring kekdahnya, so.. kalau tahu apa-apa kena lah share, jangan nak selamatkan diri sendiri je.. kan...? 

Yang jadi masalah bila kita over thinking pasal satu2 benda tu. Kita risau apa reaksi orang lepas baca apa yang kita tulis. Boleh ke orang tu faham, boleh ke orang tu terima, dia setuju ke dengan apa yang kita tulis dan paling sadis sekali bila kita mula fikir "ada ke orang nak Like or Comment apa aku tulis ni.. kalau ada, berapa Like agaknya eh..?"

danngggggg...!!
*hantuk kepala kat dinding*

Tulis je lah apa kita nak tulis. Tulis je lah apa yang kita tahu dengan niat nak berkongsi mudah-mudahan ia baik untuk orang lain. Tulis lah walau kita bukan pakar. Tulis setakat apa yang kita rasa perlu. Jangan menokok-nambah. Make it solid.. :) 

Selamat menulis sahabat
Teruskan menulis..

please.....!





p/s  :  anak tiri aku yang baru darjah 5 dah ada akaun facebook.. aiiyyaakk..!! aku speechless.. nak add friend ke tak ni..? entah kenapa rasa satu beban besar pula atas kepala ni. tak sangka-sangka kot. baru darjah 5.. dah bersedia ke dia..? risaunya Ya Allah... :( 

Share:

1 comment: