Thank You For The Lesson













Pertama : Aku minta maaf sebab korang terpaksa baca perkataan-perkataan kurang enak seperti di atas di hari Jumaat yang mulia. Korang boleh skip baca kalau korang nak.

Kedua : Aku rasa mesti share pasal ni bukan nak aibkan sesiapa. Bukan nak menyibuk pasal rumahtangga siapa-siapa. Aku just rasa nak share dan aku rasa orang lain patut baca benda ni sebagai wake up call. Guna otak masing2, ambil hikmah disebaliknya. Ok.

Ketiga : Aku tak kenal mereka. Sorang pun aku tak kenal. Aku ambik ni dari fb member aku which is dia pun tak kenal siapa mereka bertiga ni. Dan tak payah la kita kenal siapa mereka. Cukuplah kita ambil iktibarnya sahaja. And please jangan la tanya aku "ni kisah benar ke?" wallahualam, aku tak tahu ni kisah benar ke, cerekarama ke, sains fiksyen ke what so ever....

Just baca and diam-diam fikirkan ye...!

Keempat : Sesunguhnya aku PALING BENCI suami atau isteri yang suka buruk-burukkan pasangan atau bekas pasangan mereka depan orang lain. Aku rasa mereka ini sejenis manusia paling keji..! Kau mengata yang buruk-buruk pasal dia depan perempuan lain tapi at the end bila malam kau tetap juga naik katil merengek nak menjolok dia untuk puaskan nafsu kau... keji abadi namanya tu..!! Depan perempuan yang kau cinta, kau kata pula "Sumpah I dah tak sayang dia.." what the f**k la bodoh....!! 

Kelima : Ayat "tapi I tak leh ceraikan dia.. kesian la anak-anak I.." adalah alasan bodoh piang dua juta kali ganda...! Sayang anak-anak konon..!! abis kau mengata mak depa, kau jatuhkan maruah mak depa, kau tak hargai mak depa, kau flirted dengan betina lain belakang mak depa... sayang mende..??!!

Keenam : Ayat "dia yang suka I beria sangat" adalah ayat paling tajam menusuk hati mana-mana isteri atau suami sebab perkahwinan itu dibina atas Ijab dan Qabul sayang..! Maknanya ada yang melafaz nikah dan ada yang menerima nikah. Ia antara dua manusia, dua hati, dua dunia, dua keluarga. Tiba satu tahap, kau kata sebelah sini je beria-ia sayang kau...? choooiiiii... pergi mampus la sayang...!

Ketujuh : Aku harap siapa pun mereka bertiga ni tabah dan kuatlah untuk keluar daripada kemelut yang macam bangang ni. Ini adalah contoh kehancuran rumahtangga yang sadis dan tak masuk akal boleh berlaku tapi hakikatnya tak mustahil memang boleh berlaku. Aku tak pastilah apa kesudahan cerita mereka ni dan aku tak nak bagi cadangan atau nasihat macam mana nak selesaikan masalah mereka. Siapa lah aku ni. Cuma aku doakan yang terbaik.

Semua orang pernah buat silap..
dan semua orang berhak dapat peluang kedua..

tapi bila berlaku pada diri sendiri, mampukah kita.........?







Share:

2 comments:

  1. Semua perkara dah tiada rahsia.

    ReplyDelete
  2. Ayat2 maki dalam entri ni digunakan pada tempat yg betul. I like. Hehe..

    ReplyDelete