Testimoni Produk Penipu...!

Aku sedikit terganggu melihat lambakan testomoni mana-mana produk yang berkeliaran di ruang wall facebook aku. Daripada produk yang terpaling popular sampai produk yang entah apa-apa, yang aku tak pernah dengar pun namanya. Sudahlah produk-produk ni lebih kurang sama sahaja, nama dan tagline pun seakan-akan juga. Jadi mungkin kerana nak sangat mencari kelainan dan separuh mati sangat nak kan perhatian orang, maka mereka pilih pendekatan yang murah (baca : cheap..!!)

Buat testimoni betul-betul la..
Jangan la tipu..!

Kes 1
Produk putihkan kulit. Gambar sebelum, ambik selfie kat dalam rumah yang tak cukup cahaya. Gambar selepas, pandai pula ambik selfie dalam kereta dengan cahaya matahari terang benderang. Lepas tu tulis caption : baru 3 hari dah nampak kesan tau.. tengok lah, putihkan kulit I..? macam artis Korea kan.. suker angat....!

Kes 2
Produk bersihkan jerawat. Gambar sebelum, ambik selfie kemain close-up lagi. Nampak semua parut jerawat dan tompok-tompok hitam. Gambar selepas, ambik selfie lepas pakai foundation/BB Cream yang terang terangan ko tepek kat muka tu. So..?

Kes 3
Produk langsingkan badan. Gambar sebelum, ambik selfie sorang-sorang dengan muka masam macam ada masalah dunia atas kepala dia. Gambar sebelum, ambik selfie ramai-ramai dengan kawan yang lebih gemuk daripada dia. Sambil senyum kemain lebar sampai ke telinga. Lepas tu tulis caption : Seminggu turun 10kg.. Memang berkesan..! 

Ada lagi teruk, gambar sebelum ambik gambar close up, memang nampak peha besar, perut berlipat, lengan sado.. tetiba gambar selepas, gambar kemain jauh, sambil nampak sangat ko tahan nafas nak bagi nampak perut leper. Ada tu gambar selepas, dia duduk pula sambil pangku beg atas riba. Macam mana nak nampak peha besar dulu...?

Kes 4
Produk meningkatkan prestasi khusus (baca: sexs) untuk suami isteri. Ayat tu kalau dibaca memang boleh bikin merah muka. Bukan main dia tabur segala jenis perkataan yang nak menunjukkan tuuttt dia besar, pejal, mantap dan bla bla bla.. Kalau tak letak muka takpe, ni siap letak muka si pengguna dengan baju sendat (tapi pakai tudung). Aku tak faham lah..! Nak jual produk ke jual betina..?

Banyak lagi contoh yang memualkan tekak aku tapi buat masa sekarang aku tak nak recall semua. Serius nak muntah. Aku tak suka dan aku tak akan tertarik nak beli produk-produk yang menjatuhkan airmuka dan maruah kaum wanita ni. Aku malu.

Aku pun ada jual produk juga. Aku pun ada tak setuju dengan sesetengah testimoni produk yang aku jual tu. Aku rasa nak private message je dengan owner produk tu and bagitahu dia suruh tarik balik testimoni menipu macam tu. Kalau aku, malu nak share testimoni yang macam kes 1 dan kes 2 tadi. Nampak sangat menipu. Sebagai peniaga, kita jangan ingat potensi customer kita tu bodoh piang. Mereka pun boleh fikir ikut logik. Tengok gambar sebelum dengan selepas pun kita boleh tahu kan betul ke bohong... haiihhh...!! :(

Tapi upline aku kata, itu semua strategik pemasaran. Nak tunjuk produk tu kebaboom bagus..!! Dan percaya atau tidak, ramai yang percaya iklan-iklan macam tu. Buktinya jualan makin meningkat sejak testimoni-testimoni menipu macam tu tersebar luas. 

Its all about money...!! menipu pun jadi halal kalau sebab duit punya pasal.. :(

Tepuk dahi...!! aduhhhhh.. aku terdiam tak tahu nak kata apa lagi.





Share:

1 comment: