Terfaktab Zine | Antologi Suamiku

Sejujurnya, waktu beli naskhah ini aku tak ada apa-apa expectation ke atasnya. Kebetulan masa beli naskhah ni aku ada beli 3 lagi naskhah buku indie yang lain, jadi tak nak nampak pelik dan biar senang nak bayar harga genap-genap aku capai naskhah ni selepas baca sikit lebih kurang kulit luarnya depan belakang. Mungkin juga kerana tajuk yang terpamer Suamiku (aku terlepas pandang perkataan Antologi tu) jadi ia menarik minat aku.. ehem...!

Semalam aku tamatkan membaca naskhah ini selepas tertangguh beberapa kali. Maklumlah, baca sebelum tidur.. baru dua bab dah mengantuk. Lama-lama bukan aku baca dia, dia yang baca aku. Bersambung dari malam ke malam, malam tadi baru habis. Puas..! Serius aku puas baca antologi cerita pendek dalam naskhah ni. Terima kasih Terfaktab.

Novel indie 2015, Terfaktab Zine, Himpunan cerita pendek, Novel alternatif

Antologi Suamiku -- Himpunan Cerita Tentang Para Suami Yang Lain Dari Lain

Telahan aku mengenai naskhah ini tak lebih dari koleksi cerpen yang biasa-biasa, tapi rupa-rupanya ia memang luar biasa. Prakata daripada editor memberitahu segalanya. Terus buat aku teruja sebab katanya ini koleksi kisah tentang suami yang BERBEZA daripada kisah suami-suami yang macam kita tonton di slot Akasia dan Citra dan Samarinda dan what-so-ever kat tv tiap-tiap petang atau malam tu.

Kalau kau peminat drama Suamiku Inchek Sotong, Suami Sebelah Pintu, Suamiku Suamimu Jua, Suamiku Terjun Gaung dan sebagainya tu... maka, naskhah ini bukan untuk kau. Tapi kalau kau sama geng dengan aku yang dah muak muntah hijau dengan siri drama-drama yang semua sama tu, meh mari dekat-dekat.. aku nak cerita pasal naskhah ni..! Sempoi..! Semua 18 cerita pendek dalam ni berbeza daripada cerita drama-drama tu.


Suamiku Encik Hilang Ingatan (Dan Berpenyakit Kanser)

Ini pilihan aku yang pertama. Cerita ni lucu tak hengat..! Tergelak aku baca cerita ni dari mula sampai habis. Tapi ada sikit rasa nak hempas kepala atas meja batu lah juga ending cerita ni, tapi aku suka. Kelakar..! Macam smooth je permainan watak-watak dalam cerita ni. Walaupun setiap saat menuju penghujung cerita aku rasa macam pelik bin ajaib bin what the h**l..??!! hahahahahaa.. :p

Nama watak-watak lah yang paling win.. Danielamborghinie Rafique Bin Tan Sri Gemarjanda dan isterinya Faraferrarie Sofeeya Binti Tan Sri Sukajunub serta sahabat baik Fara si Nadialangkahpangjangnamanya... hahahaha..!! ko rasa..?? mampooo nama watak gitueww..? Tak lupa cerita ini turut dilatari dengan watak artis K-Pop yang aku pun tak kenal tapi dengan gigih aku google pagi tadi. Ni ha muka Lee Min Ho dengan Park Bom


Sampai ke sudah aku tergelak baca cerita ni, dia punya pusing-pusing tu memang buat kau pening mula-mula tapi sebenarnya cerita dia simple je. Bila tiba part last tu kau akan rasa macam gampang arr..! tapi best dan puas. Cerita ni best..! Menghiburkan..! Kelakar..! dan aku suka, aku boleh ulang-ulang baca. Tahniah Syafiq Ghazali.

Selain cerita-cerita kelakar, naskhah ni ada terselit juga cerita ala fiksyen sikit. Macam cerita Suamiku Atukku. Tak ketinggalan cerita ala purba dulu kala macam cerita Suamiku Manusia Dalam Gua. Tapi paling best cerita yang ala-ala sweet terlebih kencing manis macam cerita Suamiku Kena Main Wayang, Suamiku Berambut Panjang dan Suamiku Tak Reti Memandu. Aku suka semua kelima-lima cerita ni. Again, aku terhibur sangat dengan cerita-cerita ni. Brilliant arr idea korang...!


Suamiku Tidak Wujud Lagi

Satu lagi cerita yang berjaya buat aku pecah ketawa terbarai..! Aku baca cerita ni dari awal dengan penuh serius dan kekhusyukkan sampai berkerut kening tau. Punyalah aku take serius lawak yang si penulis ni cuba sampaikan. Tiba part last tu, adoiiiiii....!! tak boleh tahan punya gelak. Padahal masa tu dah dekat pukul 1 pagi. Pokchik pun dah tidur. Tapi serius tak boleh tahan aku gelak wehh.. sambil tepuk dahi. Terkono den...!


"Menyesal aku hantar kau belajar tinggi-tinggi. Ada je jawapan kau bagi kat aku ni. Orang nasihat bukan tahu nak ikut. Ingat, kau tu bukan muda lagi. Umur dah nak masuk 40. Kalau laki kau tu tinggalkan kau, kau ingat ada orang lain lagi nak jadikan kau bini?" mak aku hamburkan lagi.

Kalau ikut logik, aku patut diam bila mak aku dah cakap macam ni, tapi tak tahu kenapa mulut ni gatal sangat nak jawab juga. "Jodoh tu kan rahsia Allah. Siapa kita nak sibuk pasal kerja Dia.."


Owhh..! terlupa aku nak bagitahu, naskhah ni sesuai untuk kita-kita yang DAH ADA SUAMI la kot. Untuk adik-adik lagi tu kalau nak baca naskhah ni, pastikan umur dah lepas 18 tahun eh. Ada beberapa cerita dalam ni agak "merbahaya" untuk bacaan umum.. hahahahaha..!! Kalau tak kuat iman, suami jauh, suami ada masalah kesihatan mahupun suami ada skandal kat luar, aku nasihatkan baik korang baca buku-buku agama yang lebih ilmiah untuk tenangkan diri. Kalau baca naskhah ni, aku takut korang bertambah meroyan. 

Banyak perkataan lucah ye. Harap maklum. Aku tulis direct je lah, nak berkias payah sangat...! Pun begitu lucah yang mild je lah, tak hardcore sangat. Contoh macam cerita Suamiku Bangla, Nepal, Negro, Vietnam, Siam, Indon, India, Cina, Rusia, Sweden, Myanmar, Itali, Anjing Dan Juga Pekerja Kilang Kondom ni lah. Cerita pasal pelacur, what do you expect kan..? Tak kan nak cerita kias-kias bunga manggar pula. Bahasa dia direct je. Tolong jangan otak kuning. Baca. Habis. Tak Payah fikir jauh-jauh. Baca cerita seterusnyalah. Tu je. 

Apapun, aku dengan besar hati nak ucapkan tahniah kepada semua barisan penulis-penulis hebat dan kreatif dalam Antologi Suamiku ni. Syabas inpector sahabb..!! berjaya korang tulis cerita di luar kotak. Aku suka. Tolong teruskan tulis cerita-cerita macam ni. Aku dahaga cerita yang lain dari lain macam ni. Hidup Buku Indie...!! *waaahhh.. tetiba..!! huhuhuhuu...*

Dengar kata nak terbitkan naskhah Antologi Isteriku pula. Owhh..!! Dipersilakan lah dengan segala hormatnya. Aku tak sabar nak grab dan terhibur lagi. Kumpulkan cerita best-best, sweet-sweet dan mengancam otak aku ok..! Thanks Terfaktab.. :)





4 comments:

  1. Mana nk dpt ni?
    cer kabor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita rembat tapi bayar kat MPH Mid Valley..
      Kat MPH lain pun ada juga rasanya, ce la usha-usha.. :)

      Delete
    2. K tq.
      dah terpengaruh rakan sebaya pulak dah.. eheh.

      Delete
    3. hehehehee.. harap-harapnya pengaruh yang baik la ye... :)

      Delete