Orang Kuat Dan Orang Bijak


Aku sejenis yang agak rajin juga nak ber'blog-walking' ni sebab aku suka nak baca cerita orang lain terutama cerita orang yang aku tak kenal. Banyak dapat belajar dari kisah orang lain tau. Cuma terpulang kepada kita sendiri la nak tafsirkan cerita mereka tu macam mana. Kalau kita ambil yang positif dan buka minda dengan bersikap adil kepada si pencerita, InsyaAllah kita akan dapat moment-moment manis dan pelajaran berharga daripada kisah dia.

Aku tengok sekarang ni ramai betul orang suka merungut. Kat mana-mana pun akan jumpa orang yang kuat merungut ni. Kat blog, kat fb, kat group whatsapp. Complaint complaint dan complaint. Banyak sangat sampai aku tak boleh tahan daripada terfikir apa sadis sangat ke hidup kau ni haa...? Hari-hari menyumpah seranah dalam media sosial, salah kan orang tu salah kan orang ni, tak puas hati itu tak puas hati ini, kejap sedih, kejap kecewa, kejap tak nak kawan, kejap tak nak layan.. Ehh..! tak ada sesaat pun ke kau rasa happy.. bersyukur.. bertuah.. tak kan tak ada sekali pun..?

Kat facebook tu pun satu hal. Dah macam tong sampah dah wall tu. Semua cerita masalah kat situ sampai aku jadi lemas membacanya..! Daripada rasa nak caring-caring terus hanyut rasa simpati dan sifat ambil berat dalam diri aku ni. Lastly, pergi jahanam lah semuaaaaa...

Ye lah, semua orang pun ada masalah. Jangan fokus sangat kat masalah lah. Orang boring, kau pun akan penat nanti. Selang-seli dengan cerita happy, cerita berjaya, cerita bersyukur.. kan sedap sikit tu. At least ada lah nampak kau tu macam hambaNya yang tahu bersyukur sikit walaupun hakikatnya wallahualam...

Bukan apa tau, kita kalau suka sangat menyumpah seranah maki hamun hari-hari ni, tak baik untuk perkembangan dan kesihatan diri kita sendiri tau. Lama-lama nanti susut lah semua level motivasi dalam diri kau tu. Susah nak top-up..! Tu yang selamanya kau jadi manusia negatif semata. Dah kau sendiri yang jemput all the negative things about yourself kan..? Lepas tu nak merungut susah dapat kerja lah, tak bahagia dengan suami lah, susah dapat jodoh lah, belajar susah lah, business tak berkembanglah.... errmmmmm...!

Aku tahu la blog kau tu suka hati kau nak taip apa.
Aku pun tak peduli sangat lah. Saje nak kongsi nasihat je.

Sebab aku dulu pun macam tu..............
Asyik cerita kecewa patah hati merana putus cinta, macam mana cinta baru nak masuk..? ehhh.. tetiba teringat pula moment masa mula-mula jumpa cinta baru.. sedar-sedar dah nak masuk 7 tahun oii.. kehh kehh kehhh.. :p

Kita sama-sama lah cuba sebarkan kebaikan dan positivity kepada khalayak umum ya. Masyarakat zaman sekarang ni dah ketandusan sangat kasih sayang. Lepas satu isu, isu lain timbul. Semua pasal isu moral dan kaitan dengan kesihatan mental. Dah tak sihat dah masyarakat kita ni. Risau aku. Belum tiba 2020 lagi dah macam-macam pancaroba kita kena hadapi, nanti zaman anak cucu kita entah macam mana pula lagi.

Semoga kita semua dilindungi dari sikap suka caci mencaci.. 
Dan jadikanlah kita semua dan keturunan kita ini hambaNya yang selalu bersyukur dan tersenyum dalam menghadapi ujian....

:)



Share:

0 comments:

Post a Comment