Bajirao Mastani | Cinta Sejati Harus Berakhir Dengan Mati

Lama tertangguh nak menulis tentang filem epik ni. Buah tangan terbaru daripada pengarah tersohor Sanjay Lela Bansali yang terbukti tidak menghampakan. Dia punya pembinaan set, lagu-lagu dan kejituan lakonan para pelakon kelas pertama Bollywood begitu memuaskan takat penilaian aku sehingga rasa tak puas. Paling aku suka tengok adalah rekaan costume para pelakonnya -- perfect..! Pun begitu kalau perlu memilih antara semua filem Sanjay Lela Bansali yang mana paling mantap, aku tetap akan memilih filem Devdas (sebab ada Shah Rukh Khan) kerana sehebat manapun Bajirao Mastani ni tetap dibayangi oleh filem Devdas malah ada beberapa perkara yang tampak 'sangat meniru' Devdas. Itu yang aku kecewa sedikit.

Kenapa aku teruja nak menonton Bajirao Mastani? Sudah tentu kerana ada Deepika Padukone di situ. Ironinya, watak lakonan Deepika Padukone dalam filem ni iaitu Mastani akhirnya mati di hujung cerita. Begitu juga watak Dev lakonan Shah Rukh Khan di dalam filem Devdas yang juga mati di hujung cerita. Aku benci betul la bila hero atau heroin aku suka mati kat hujung cerita. Benci sebab aku akan nangis macam nak pengsan sampai bengkak-bengkak mata tanpa dapat di cover... cissss...!!


Baca sinopsis Bajirao Mastani DI SINI

Kenapa Cinta Sejati Harus Berakhir Dengan Mati ?

Filem ini sebenarnya berkisar tentang cinta tiga segi antara seorang suami dengan kedua-dua orang isterinya. Isteri pertama seorang Hindu dan isteri kedua seorang Muslim. Yang satu dikahwini kerana wanita itu sahabatnya sejak kecil, manakala seorang lagi dinikahi kerana sudah terhutang budi. Yang isteri pertama tu diraikan, diangkat dan diiktiraf manakala yang isteri kedua dinikahi tanpa akad yang jelas, hubungan terpaksa di sorok-sorok dan kewujudannya tidak pernah dikompang-palukan. Yang seorang itu mengajarnya erti cinta dan setia manakala yang seorang lagi mengajarnya erti cinta dan pengorbanan.

Jadi bagitahu aku, macam mana Bajirao bisa memilih wanita mana yang lebih dicintai?
Sedangkan kedua-duanya sanggup mati untuk dirinya. 
Kedua-duanya berhasil memberikan putera sebagai warisnya yang sah.
Kedua-duanya tidak pernah bermusuh kerana berebutkan suami tetapi bermusuh kerana ingin berlumba memberi cinta dengan banyaknya.

Tapi sudah resam cinta 3 segi, salah seorangnya perlu 'pergi'.
Di dalam kes ini Mastani yang harus pergi dan mati. Kerana kewujudannya tidak pernah tertulis sejak asal lagi. Mastani yang perlu mengorbankan diri demi membuktikan dia betul-betul mencintai suami sendiri dan ya, Mastani kena mati supaya Bajirao dapat terus hidup..!

Malangnya... Mastani tidak mati sendiri. 
Satu nyawa tidak cukup untuk berjuang menegakkan cinta sejati.. kan..?!!


Kita sedia maklum agama lain tidak pernah menerima konsep poligami. Berkongsi suami.. what..? never..!! kata mereka. Apatah lagi golongan di raja, golongan bangsawan mahupun keluarga terhormat mereka. Duit boleh membeli segala-galanya termasuk perempuan. Mereka boleh bersabar jika suami mereka ternyata ada perempuan simpanan, tetapi isteri kedua... no..!! big no..!! Kerana nama, darjat, maruah dan keturunan mereka anggap poligami itu sesuatu yang hina lantas mereka menghinakan.

Mastani pula digambarkan sebagai seorang Muslim yang menerima konsep poligami dengan baik sekali. Tapi tidak pula nampak Muslim dari segi yang lain.. oppsss..!! :(  Cuma ada satu scene Mastani berdoa selepas solat, itu sahaja. Sebagai Muslim, aku sedikit kecewa lah cara pengarah dan penulis menggarap ciri-ciri Muslim tu. Tak nampak 'dakwah' di situ sebab aku percaya kalau Bajirao Mastani sebuah filem Islamik atau ditulis oleh seorang Muslim sebenar, banyak ruang untuk menerangkan keindahan Islam boleh disumbatkan dalam filem sehebat ini.

but well, what do you expect kan..? Ini bukan filem Islam..

and at the first place, dalam Islam yang sebenar tidak ada istilah bernikah dengan bukan Islam. Tak ada kahwin campur. Kedua-dua bakal suami dan isteri perlu memeluk Islam dan berakad dengan Islam dahulu barulah boleh bernikah. Jadi kalau merujuk kepada cerita Bajirao Mastani ni, Mastani bukan isteri Bajirao dan anak yang Mastani lahirkan itu adalah anak luar nikah, tidak boleh menjadi waris Bajirao pun. 

Khabarnya kisah Bajirao Mastani ni memang kisah epik mereka, kisah benar (tapi mungkin ada garapan yang ditambah dan dibuang bagi mencantikkan cerita). Jadi kalau betul Mastani, Bajirao dan Kashibai itu wujud, aku ingin tahu bagaimana agaknya kehidupan keturunan mereka sekarang..? Anak lelaki Mastani masih Islam kah atau sebaliknya..? Dan apakah waris Kashibai akhirnya mengiktiraf adik-beradik tiri mereka daripada keturunan Mastani..? Nak tahu sangat..... ermmm...


Kesimpulan

Seperti yang aku tuliskan di awal tadi, aku menonton filem ini kerana Deepika Padukone dan aku lebih dari puas hati menonton hasil lakonan dan penghayatan dia dalam filem ni. Kalau la filem ini tidak dicalonkan bersama-sama Piku, aku tetap merasakan Best Astor (Female) akan jadi milik Deepika Padukone juga untuk hasil lakonan mantapnya dalam Bajirao Mastani. 

Aku paling suka mata dia. Dalam filem ni, memang dia banyak main dengan mata dan memek muka yang deep dan ala-ala pasrah menyerah tu. Aku suka. Dia patut bangga la sebab terpilih lakonkan watak Mastani ni. Epik kot..!

Lakonan Ranveer Sigh dan Priyanka Chopra pun mantap juga.. tapi sebab aku bukan peminat kedua-duanya jadi aku kurang memerhatikan mereka lah. Pun begitu tahniah untuk Ranveer menang Best Actor (Male) dan Priyanka Best Supporting Actor (Female) dari filem ni. Mantap..!

Untuk Sanjay Lela Bansali tahniah juga sebab menang Best Director, Best Film dan banyak lagi award menerusi filem ni. Walaupun ada beberapa scene yang CGI kurang kemas, nampak kartun dan set yang nampak sangat pentas, tapi overall aku suka Sanjay buat filem macam ni. Kurang aksi-aksi bercium berpeluk macam filem Ram-Leela dulu. Aku harap lebih banyak filem daripada Sanjay yang macam ni. Lagend ni woiii...! :)

Cinta tak semestinya bersatu.. Cinta tak semestinya memiliki..!
Bunyinya klise.. tapi begitulah hakikatnya dik.... mohon redha..! hahahahahaa.. :)

kecuali kalau kau betul-betul faham Islam dan konsep poligami dalam Islam. Akak ulang ye, BETUL-BETUL FAHAM dan hadam poligami tu macam mana, then boleh la cuba-cuba berkongsi cinta.. berkongsi suami.. berkongsi perhatian.. berkongsi nyawa.. berkongsi segala-galanya..!

akak okey je bab poligami..
nak jadi Mastani akak..? sila whatsapp biodata dengan selfie sekeping..

pfftttt...!! :p




spacer

Sejarah Tercipta | Karya Pertama Aku Diterbitkan

Macam mana wajah baru blog aku ni..? Okey ke..? hehehehehe.. Kalau ikutkan aku tak berapa minat pun colour soft pink macam ni tapi disebabkan header yang aku dah upah orang buatkan ni memang colour ala-ala pink-purple kan, terpaksa la juga aku pilih theme colour pink sebab colour purple dah selalu sangat dengan aku. Sinonim sangat. Kalau asyik purple je, nanti orang bosan dengan aku.. hikksss..! 

So, hadap je lah blog tema pink aku ni.. auuwwww...!!
Sampai nanti aku dapat header baru, InsyaAllah bertukar tema lagi.. nanti lah.. bila rajin sikit.

Ni aku nak bagitahu, surat-surat yang aku hantar ke Studio Anai-Anai untuk menyertai Surat-Surat Cinta Yang Tak Tersampaikan Lagi tu rupa-rupanya diterima. Alhamdulillah. Aku buat 7 pucuk surat tapi aku hantar 4 pucuk surat je dan semuanya diterima dan sudi diterbitkan. Aku punya terharu, tak boleh nak explain macam mana. Mengalir airmata woii..!!

hahahahahaa.. lolss.. :p

Maklumlah pertama kali karya aku diterima walaupun cuma surat-surat cinta merepek je kan.. tapi aku bangga tau..! Tak kira la korang nak kata poyo ke apa.. tapi ni aku kongsi kegembiraan aku, harap-harap ada lah yang sudi nak menyambutnya.. :)


Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) tahun ni dah nak menutup tirai dah pun, aku belum sempat ke sana. Ingat esok nak pergilah jenguk PBAKL, harap-harap dapatlah hasil "tangkapan" yang baik-baik buat memenuhkan nafsu membaca aku. Dah kumpul duit siap-siap sejak Januari lepas.. hehehehehe..!


Jom...! siapa nak teman aku gi PBAKL esok, roger-roger lah.. :p

akhirnyaaaaa..!! selangkah mengapai impian.. :)

Aku malu nak kempen lebih-lebih suruh korang beli naskhah Surat-Surat Cinta Yang Tak Tersampaikan Lagi ni sebab dalam naskhah ni ada 53 pucuk surat, yang aku tulis cuma 4 pucuk surat je. Yang lain-lain tu dari penulis lain la. Semua hebat-hebat dan surat mereka pun dasyat-dasyat.

Korang beli la weh naskhah ni, sure puas hati. Buat bacaan santai-santai je. Support la aku.. hahahahaha.. walaupun aku tak dapat sen pun daripada jualan naskhah ni, tapi kalau naskhah ni terjual dengan larisnya, boleh la aku tumpang kembang hidung kembang punggung.. kehh kehh kehh.. Support la penulis-penulis baru nak up macam aku.. kalau sudi la..

*taip ni sambil tutup muka
*ya, taip pakai bibir...!! ko mampooooo..!! :p

Okey, gi beli tau..! beli la..! murah je.. RM20 kalau tak silap.. hehehehee.. :)
Kat PBAKL ada pakej-pakej pula lagi, 3 buku RM50 rasanya.. korang beli la.. beli la.. beli la.. *merayu-rayu sambil meleleh airmata air hidung* yang tak dapat gi PBAKL tu beli by online pun boleh..!

Kat sini aku ada kongsi link facebook Studio Anai-Anai
Contact diaorang kalau nak beli online eh.. :)

TQ korang...!! siapa-siapa yang support dan bagi kata-kata semangat kat aku hari tu, thanks tau..! korang memang thorbaaaikkkkkk.... muahhh manyakkk..!! :)










spacer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...