Ayuh Jaga Hati Kita

Kita tak suka orang judge kita kan? Terutama kalau apa yang dia fikir tentang kita tu BUKAN kita. Mesti kita rasa tak selesa bila orang anggap kita negatif walaupun sebenarnya kita selalu je positif. Bila masa kita tengah positif, buat benda-benda yang positif dan cakap hal-hal positif tak ada orang nak notice tapi bila sekali kita buat benda salah atau tersalah cakap yang sound macam sedikit negatif, ramai pula yang notice dan terus cop kat dahi kita yang kita ni ALWAYS negative thinking. ehh..! tak adilnya...!

Satu : Susah sebenarnya nak ajar hati untuk bersangka baik dengan semua orang... betul tak? Cakap kat mulut senang la.. nasihatkan orang pun senang.. Tapi bila tiba pada diri sendiri, betul ke kita walk the talk? Aku bukan maksum, kadang-kadang tu 'terlepas' juga sikap nak tunjuk baik dan nampak baik. Bukan nak menunjuk sangat tapi ye lah, siapa tak nak jadi baik depan semua orang. Tak kan nak jadi jahat and annoying person pula. 

Bukan lah semata nak jadi hipokrit, tapi bagi aku tu namanya BEHAVE. Depan orang kita tak boleh jadi diri sendiri sangat, mesti simpan sedikit perangai sebenar kita terutama perangai yang kurang best tu. Jadi baik lah supaya orang sekeliling kita rasa selesa dengan kita, tapi dalam masa yang sama jadi diri sendiri. Jujur. Jangan talam dua muka.. ok..!

Kedua : Setiap kali kau cakap "aku tak kisah apa orang nak cakap pasal aku.. yang penting aku tahu apa aku buat dan Allah tahu siapa aku" sebanyak itu juga lah sebenarnya kau SANGAT RISAU tentang apa orang fikir pasal kau..! Jangan bohong la.. sebab kalau kau betul-betul tak kisah dengan apa orang cakap pasal kau, maka kau tak akan up ayat macam tu.

Kita semua ketagih perhatian. Maksud aku perhatian daripada manusia. Yang ada kekasih, mengharap perhatian kekasih. Yang ada suami/isteri, mengharap perhatian suami/isteri. Yang tengah belajar, mengharap perhatian pengajar dengan harapan dapat jadi best student. Yang bekerja, mengharap perhatian bosses dengan harapan dapat naik pangkat cepat atau dapat anugerah pekerja contoh. Kita semua gila perhatian. Bezanya cuma ada antara kita TERLALU KETAGIH PERHATIAN sampai sanggup buat hal yang memualkan...!

Jom sama-sama mulai hari ni, kita ajar hati kita buat semua benda kerana Allah. Semata-mata kerana Allah. Yang penting apa yang Allah lihat tentang kita bukan apa yang manusia lihat. Allah knows everything. Kalau manusia tak nampak tak apa, lambat-laun akan nampak juga. Lagipun, kalau kita ni betul ikhlas dan hati betul cerah-jernih-bersih ia akan terpancar melalui air muka kita, tingkah laku kita dan tutur kata kita... right...?

Ayuh.. jaga hati...!



Share:

0 comments:

Post a Comment