Nak Terbang Ke Terengganu

Meh la nak bebel sikit..

I.
Kenapa lah aku suka sangat nak jadi macam orang lain..? Kenapa aku selalu rasa hidup orang lain tu best je sedangkan hidup aku BOSAN dan tunggang-langgang. Aku nak semua yang orang lain tu ada, daripada sekecil-kecil benda sampai yang besar-besar. Contohnya ; rumah. Ya, aku nak rumah orang tu. Yang sebijik sebulat sepetak macam rumah orang tu. Kenapa aku ni..?

Rasa macam looser giler. Tak ada identiti diri kah aku ni..? atau terlalu tamak kah..? atau gila meroyan apa aku ni tak reti-reti NAK BERSYUKUR dengan hidup yang Allah dah bagi pinjam ni. Kenapa ko Ain...??!!! 

II.
Aku sedih baca cerita Fafau tak jadi kahwin. Lagi sedih bila baca komen-komen manusia hati kering kat ruang berita-berita online tu. Kurang ajar nya korang ni..! Ada ke kata, Fafau tak jadi kahwin sebab dia kasar, siapa-siapa pun tak sanggup kahwin dengan dia. Ko duduk celah ketiak Fafau ke yang kau tahu sangat segala hal pasal dia..?? Aku sumpah ko jadi peti mayat..! mampos ko situ..!

Lagi sedih bila baca berita Safiey Illias nak jadi pondan balik, aduuuuhhhh...!! remuk redam hati aku. Padahal aku bukan pengguna Perlaking dia.. Tapi aku sedih..! Aku sedih sebab dia mengalah kepada keadaan walaupun aku boleh faham 'kepayahan' dia melawan dunia yang kejam ni, tapi kenapa mengalah dik..?

Macam satu komen yang aku baca kat facebook dia.. "dulu masa jadi pondan tak kisah pun apa orang nak mengata, kenapa bila dah kembali fitrah pula Safiey mesti nak ambik kisah apa orang mengata.. berubah lah kerana Allah bukan kerana manusia.."

Aku setuju dengan komen tu (siap klik Like) tapi pun begitu, aku rasa dah terlambat nak nasihatkan Safiey dengan ayat-ayat macam tu. Dia dah nekad nak jadi pondan balik, ingat dia tak fikir panjang ke...? Dan dia buat semua tu bukan untuk orang lain, tapi untuk diri dia sendiri.. SAHAJA..!

Aku nak jadi macam Safiey juga lah, aku nak balik rasa TERCARI-CARI ALLAH tu.. best apa feeling tu.. dan aku nak delete semua manusia-manusia negatif kat facebook aku tu. Peduli apa aku. Nak kecik hati ke apa. Facebook aku suka hati aku kan..? Sebab aku dah bosan la tengok manusia hipokrit kat facebook ni. Tak pun, nak senang aku delete je akaun facebook tu. Baru aman hidup aku (kot)...!

Saya dah penat jadi baik...! gituueewww...!! ahaakksss..

III.
Update sikit pasal kesihatan mental dan emosi aku. Tak tahu kenapa seminggu dua ni aku macam okey sikit. Happy. Tenang. Biasa. Rasa okey lah. Ehh.. aku tengah berfikir-fikir nak business balik. Alah jadi dropship je lah, bukan nak beria pun. Sebab aku fikir, kalau aku sibuk dengan business baru la fikiran aku tak kosong sangat. Bila fikiran tak kosong sangat jadi tak ada la masa aku nak fikir bukan-bukan lagi. Aku kena isi masa ni, kalau tak, aku gila..!

Tapi Dr. Azizan Osman pesan kalau nak buat business -- buat business apa yang kamu suka..!
Apa yang aku suka..? Aku pun tak tahu...!!

Dan.. niat nak berhenti kerja MASIH berkobar-kobar..! ya, masih dan tetap menjadi aim aku yang paling utama. Setakat ni aku tetap dengan tabiat lama, datang kerja lambat sesuka hati aku lepas tu rasa bersalah dan kemudian stress seharian. Datang lambat, balik sharp on time. Peduli apa aku. Duduk office pura-pura sibuk pun rasa berdosa jugak.....!

So, nak berhenti keje..! nak berhenti keje..! (zikir 44 kali sehari)

IV.
Pokchik kat Terengganu ni sejak Isnin. Baru 3 hari dah rindu tahap gaban. Betul lah orang tua-tua kata, kekasih hati ni kalau depan mata asyik nak bercakar je.. tapi bila berjauhan rindu-rinduan pula. Aku sampai rasa nak suruh Pokchik tu stop la keje outstation-outstation ni...! Aku tak suka la dia asyik out station je, sebab setiap kali hantar dia kat airport setiap kali tu aku akan ada rasa berdebar-debar-risau-berkecamuk-mimpi kapal terbang terhempas-kapal-terbang-hilang-dan macam-macam lagi perasaan yang tak best. 

Dia boleh je arahkan staff bawah dia yang pergi out station tu, dia kan ketua. Dia patut duduk pejabat je sign-sign dokumen (macam dalam drama-drama melayu tu) tapiiiiiiii.. Pokchik ni nature dia memang suka out station. Mende entah..! tapi kan sebenarnya kan, aku suka juga dia out station tu sebab boleh la aku menepek sekali. Aku pun suka berjalan-jalan.. bercuti-cuti ni.. dasaaaaarrrr malas kerja kan..!!hihuhihuhihu... :p

Ehh.. esok aku terbang ke Terengganu. Cuti lagi la nampaknya, esok aku halfday, jumaat aku cuti. Dalam borang mohon cuti boleh tak nak tulis "sebab bercuti : rindu kat laki".. kehh kehh..! mampos boss aku gelak pula nanti. Dan untuk kedua kalinya aku akan naik flight sorang-sorang lagi. Dulu pergi Kota Kinabalu naik Fire Fly, kali ni nak terbang ke Terengganu pula naik Air Asia. Mohon doakan lah perjalanan aku selamat sampai dengan jayanya ya.. 45 minit je pun tapi aku nevessssssssssss...! sebab tak biasa la terbang sorang-sorang... hahahahaha..

Ok, dah penat membebel
Sambung lagi nanti..!




p/s : hari tu aku ada kata nak cerita pasal raya kat Mekah dan umrah sambil berpuasa kan...? haiihhh.. aku lupa..! serius lupa.. nanti lah ehh... :)


Share:

6 comments:

  1. "Dalam borang mohon cuti boleh tak nak tulis "sebab bercuti : rindu kat laki".. kehh kehh..!"

    BOSS : " Ain.. awak masuk bilik saya sekarang.. " (kita gelak sama2)

    hahahhaaaha..

    jaga diri babe .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tergamak nak jadi jujur sangat ni.. hehehehee..
      yg penting cuti dah lulus.. apa sebab tak penting.. nasib badan dapat boss baik and sporting.. yabedabedu.. :)

      Delete
  2. Buat bisnes buka kedai fotostat dpn skolah. Buat printing service skali. Sambil-sambil boleh update blog.
    btw alasan cuti tu sungguh jujur. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa.. aku malas nak buat bisnes untung sen-sen ni.. aku nak bisnes untung juta2.. paling cikai ratus2 ribu arr... baru leh dabik dada..!! hahahahahaa..

      *dasar angan-angan mat jenin..!*

      kikikikiii.. :p

      Delete
  3. kalau asingkan diri dari segala mak nenek sosial media, stop react and respon to every news on media pun boleh bantu aligment kan emosi dan fikiran

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul juga tu..
      dulu pernah try sekejap..
      tapi tangan gatal-gatal la..
      macam kena alergik tu..

      hahahahahaa.. :p

      perlu bertukar pada Nokia 3310 semula agaknya baru hidup aku aman..!

      Delete