Suka Simpan

Bukan seorang dua yang pernah tegur perangai aku yang suka simpan ni. Tapi aku tak rasa perangai suka simpan ni benda yang negatif sangat pun. Sebab aku simpan sesuatu tu bersebab walaupun kadang-kadang menyusahkan diri sendiri balik.. haiihh..! Ada yang kata; orang yang suka simpan ni, orang yang pendendam.. ha-ha-ha-ha.. tak betul..! Aku bukan pendendam..! (at least aku rasa aku BUKAN pendendam la kann..)

1.  Aku kalau beli sesuatu yang special, aku akan tunggu masa yang special juga untuk gunakan benda tu. Misalnya beli perfumes baru, aku akan tunggu hari jadi aku ke.. hari jadi Pokchik ke.. atau 1hb ke.. then baru guna perfumes baru tu. Normal kan benda tu..? Tak perlu aku nak explain apa-apa sebab ramai je yang perangai macam tu.

Baru-baru ni aku ada beli Gel Mandian Bidara yang famous kat facebook tu (terpengaruh punya pasal la ni). Dah sebulan gel mandian tu tiba pada aku tapi aku masih tak gunakan lagi sebab masa birthday aku hari tu, lupa nak bawa pergi Port Dickson. So, aku tunggu tarikh special lain baru nak guna gel mandian tu. Ok tak..? 

Masalahnya, buka gel mandian tu je yang SEDANG MENUNGGU tarikh special. Banyak lagi benda yang aku dah beli tapi sampai hari ni tak guna lagi sebab menunggu tarikh special kononnya..! Tarikh special tu pula asyik bertukar-tukar. Sudahnya sampai hari ni melambak benda baru yang belum guna. Bila Pokchik tanya, aku jawab 'nanti lah'... 

Termasuk juga buku-buku yang aku dah lama beli. Ada yang masih bersampul plastik atau dalam beg plastik MPH lagi, belum berusik sebab nak tunggu moment dan masa sesuai -- baru nak baca..! Konon nak feeling dan fokus lebih bila baca buku-buku yang best.. konon je lah..! pfffttttt... :(

2.  Kalau makan pun aku cenderung nak simpan makanan atau part paling best tu hujung-hujung. Again, kononnya nak lebih menikmati lah kan. Tapi akhirnya bila perut dah kenyang, makanan yang paling sedap yang aku simpan konon nak makan last sekali tu jadi terbuang begitu je. Kalau aku makan pun sekadar nak 'jaga hati' rezeki jangan merajuk je lah.

Bila fikir-fikir balik, buruk juga perangai suka simpan aku ni. 
Tapi aku tak boleh ubah la perangai yang satu ni. Banyak kali dah cuba tapi masih buat lagi dan lagiiii.. Dan....... sesungguhnya aku sangat benci dengan perangai manusia TAK TAHU SABAR yang kalau dapat makan atau dapat apa-apa yang best tu, jenis menggelupur nak cepat-cepat makan atau cepat-cepat habiskan. Annoying..! Tak ada feel tau orang macam ni. Gopoh. Tak menyabor..! *ehh.. sedapnya mengata orang..! macam perangai aku molek sangat.. hahahahaaa..!!*

3.  Tapi jangan salah faham, dalam bab hati dan perasaan.. aku jarang-jarang mampu simpan. Kalau aku tak suka, aku akan bagitahu. Tak dapat secara direct aku akan guna cara indirect macam perli atau kias-kiasan. Kalau aku marah, sedih, geram, bingung.. pun aku suka luahkan. Kalau tak dekat blog ni, dekat facebook.. hahahahaha..! Kadang-kadang je lah aku akan twist perasaan tu contohnya bila tengah kecewa dengan seseorang, aku akan up status yang happy-happy pasal orang lain. Tujuannya nak alihkan perhatian aku pada orang yang menyakitkan hati tu. Kadang-kadang berjaya, kadang-kadang makin teruk jadinya.. kahh kahh kahh..

Yang pasti, aku tak simpan..! bab perasaan aku tak simpan.. :)
Sebab duluuuuuuuuu aku pernah jadi sesorang manusia yang banyak memendam perasaan. Sakit. Ngeri. Penat. Jadi sekarang aku tak nak simpan lagi. Apa aku rasa, aku akan lepaskan. Cuma cara tu kena bijak la. Jangan lepaskan perasaan tak tentu pasal nanti orang meluat..!

Okey done..!

...

Saje nak bagitahu, dalam senarai aku sekarang ada banyak filem hindustan yang aku nak review dalam blog ni, tapi nantilah.. aku simpan dulu.. antara yang bakal menyusul Ki & Ka (lakonan Kareena Kapoor dan Arjun Kapoor), Lunch Box (lakonan Irfan Khan), Dil Dhadakne Do (lakonan Ranveer Sigh, Priyanka Chopra, Anushka Karma, Anil Kapoor dan Farhan Akhtar), Piku (lakonan Deepika Padukone dan Amitabh Bachan) .. dan yang paling terbaaaaaaaruuuu... of course Dear Zindagi lakonan Shah Rukh Khan dengan Alia Bhatt yang aku baru tonton kelmarin...! :)

aku pun dah lama tak review buku yang aku baca.. kan..? alahaiiii... mood tak mariii lah nak review pasal buku padahal ada juga beberapa buku best yang aku sempat baca kebelakangan ni. InsyaAllah nanti aku share ye.. satu satu lah..! tangan ada dua, jari ada 10 je.. hehehehehee.. 

jumpa lagi nanti..

:)




...

Share:

10 comments:

  1. Nanti kalau masak, jangan simpan lama-lama sangat.
    Basi pulak nanti..

    haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr.. kalau masak sendiri selalu makan habisssss..
      sebab sedap sangat kot..!

      hahahahahaa.. *masuk bakul angkat sendiri*

      :p

      Delete
  2. Replies
    1. entah lahh.. confident sangat pada moment magic or what so ever tu kot.. hahahahaaa..! :)

      Delete
  3. Replies
    1. eeeeuuuuwwww...!
      namapun tahi.. namo simpan lahh...

      :p

      Delete
  4. Sebaliknya, benda yang best/sedap yg akan saya buat/makan dulu :-)

    ReplyDelete
  5. Pernah pesan kat anak2 : jangan simpan kencing. Simpan kencing tak guna, simpan duit ada gak pekdahnya.

    Selalunya pesanan ni akan keluar bila ank dah terkucil dlm seluar :p

    ReplyDelete
  6. hahahah..lawak la simpan barang tu kak ain...klu kite kan lepas beli sesuatu barang tu memang terus nak guna laa..hahahhaha..tapi bab perasaan memang kite suka simpan... everything..heheh

    ReplyDelete
  7. ooo kak Ain simpan perasaan kat kite ey..hehehehe

    ReplyDelete