Dua Masalah Utama Orang Perempuan

Secara umumnya aku rasa orang perempuan seluruh dunia ni tak kira apa bangsa dan keturunan pun sebenarnya berhadapan dengan dua masalah utama yang sama..! Aku tahu orang perempuan memang ada banyaaaaaaaakkk masalah, maklumlah makhluk Tuhan yang paling complicated dalam alam semesta kan? hahahahaha.. Tapi yang aku nak highlight kan dalam entri kali ni cuma dua perkara sahaja.

Kalau nak cerita satu-satu masalah orang perempuan memang sampai kiamat tak habis-habis. Daripada isu dara tak dara, kahwin lambat ke cepat, belajar tinggi ke tak, diskriminasi di kolej dan tempat kerja, anak-anak, pandai masak ke tak, kuat bergossip ke mengumpat, cantik ke tak, gemuk ke kurus, yoga ke zumba.. sampai bab push-up bra elok ke tak untuk kesihatan.. semuaaaaaa tu masuk kategori masalah utama orang perempuan okehh..! *tepuk dahi*

Hindi movie, hindi movie 2017, ayushmann khurrana, parineeti chopra, arjun kapoor, shraddha kapoor, flop movie 2017,
Half Girlfriend | Meri Pyaari Bindu

Dalam dua filem Hindi yang aku sempat tonton ni, memang jelas orang perempuan ada dua masalah ni. Satu masalah tak pandai buat keputusan dalam percintaan dan kehidupan. Masalah kedua pula bila suka berpura-pura ok sedangkan dia tak ok. Kenapa susah sangat buat keputusan..? Kenapa suka berpura-pura..? Tengok orang lelaki, hidup mereka simple sahaja sebab mereka tak hadapi dua masalah ni. Right..?

Aku pun tak faham kenapa sesetengah orang perempuan (terpaksa bold kan), memang suka sangat cakap "tak suka" padahal dia suka dan suka cakap "suka" pada benda yang dia tak suka..! Sama bab percintaan dan jodoh, kenapa tak boleh kata "tak nak"..? Kenapa suka drag soalan tu jadi complicated. Orang perempuan spesis macam ni la yang jadi punca masalah dalam dunia ni..!kahh.. :p

Review Movie Half Girlfriend and Meri Pyaari Bindu

Dua buah filem yang aku tonton secara tak sengaja ni pun sebab dah keluar kat tv melalui channel Sony Max. Filem baru ni, tapi dua-dua filem tak mendapat sambutan hangat pun. Aku tak pasti sama ada berjaya box office atau tak tapi kalau tengok kat Youtube memang dua-dua filem ni dikira flop dan mendapat kritikan teruk daripada pengkritik filem di India. 

Lepas kau tonton dua-dua filem ni pun, kau akan mengeluh juga. Kecewa. Tak faham apa konflik yang nak disampaikan melalui kedua-dua filem ni selain jalan cerita yang hampir sama. Scene sedih tak berjaya buat kau sebak pun, dan scene romantik tak berjaya buat kau rasa apa-apa yang manis pun. Jadi..? Totally hambar. :(

Tapi dari segi lakonan, bagi aku keempat-empat pelakon ni boleh tahan je lah. Watak tak mencabar jadi senang sangat untuk mereka. Jalan cerita tak kemas jadi emosi tu tak deliver dengan smooth. Aku boleh bagi dua bintang je dari lima bintang untuk dua-dua filem ni. Itu pun dua bintang untuk lakonan dan cinematography yang cantik. Ayushman Khurrana please la pilih betul-betul filem yang lebih baik selepas ni...!! :)

Ayushmann Khurrana film, Parineeti Chopra film, Bindu, love story, hindi movie
Parineeti Chopra dan Ayushmann Khurrana dalam Meri Pyaari Bindu

Orang Perempuan Tak Pandai Buat Keputusan

Jangankan untuk hal-hal yang besar, hal yang kecil pun orang perempuan memang susah nak buat keputusan. Sebab orang perempuan ni bukan harfiah sahaja complicated, tapi cara berfikir pun complicated. Orang perempuan memang suka benda2 complicated dan akan tambah meng"complicated"kan lagi benda yang dah sedia complicated. Hebat betul orang perempuan.. kan..?

Paling best bila jenis perempuan yang tak pandai buat keputusan tapi buat juga keputusan. Acah-acah bijaksana. Lepas tu salah buat keputusan -- menyesal. Bila dah menyesal, menangis. Lepas tu salahkan orang lain. Lepas tu larikan diri. Lepas tu buat diri dia nampak macam mangsa sedangkan semuaaaaaa yang berlaku tu berpunca daripada diri dia sendiri...!

Bab salahkan orang lain, atau letakkan kesalahan tu atas bahu orang lain -- memang kepakaran orang perempuan. Aku pun tak faham kenapa sesetengah orang perempuan (terpaksa bold kan juga) susah sangat nak deal dengan keputusan yang dia dah buat. Baik ke buruk ke, hadap la dengan matang. Bukan lari..! Bukan salahkan orang lain..! Bukan acah-acah jadi mangsa..! Bukan tunjukkan diri tu lemah dan bodoh..! haaaaa... geram aku.. :p

arjun kapoor film, shraddha kapoor film, hindi movie, love story, best friend lovers, flop movie 2017
Arjun Kapoor dan Shraddha Kapoor dalam Half Girlfriend

Berpura-Pura Okey Sedangkan Tak Okey

Bila dah salah buat keputusan tu -- lari. Lepas tu balik semula sambil buat-buat macam tak ada apa-apa berlaku. Tunjuk yang dia okey sedangkan dia tak okey. Itu lah perempuan..! Ye lah, bila dah salah buat keputusan, malu nak mengaku salah kan. Kata orang lelaki ego, tapi orang perempuan pun sama ego. Tak nak mengaku kesalahan. Nak juga tunjuk "good-good" seolah-olah dia tak terkesan pun dengan apa yang dah terjadi. Eeeee..!

Walaupun dia tahu apa yang dia buat tu telah melukakan hati lelaki yang sayangkan dia, cintakan dia tapi jenis perempuan yang macam ni akan buat-buat tak faham je. Kalau lelaki tu yang tinggalkan dia, bukan main meroyan -- berdendam -- ugut nak bunuh diri segala..! Tapi bila dia sendiri yang tinggalkan lelaki tu atas alasan bodoh, boleh pula dia buat muka tak bersalah dan acah-acah okey fine je. Dia tak sedar sikap macam tu yang akan memakan diri dia sendiri..!

Orang  yang suka berpura-pura okey sedangkan tak okey ni sebenranya sedang menipu diri sendiri. Tak kira la lelaki ke perempuan. Satu tahap nanti yang akan lebih terluka adalah diri sendiri. Jadi please la stop pretending..! Kalau masih terluka, usahakan cari penawar bukan buat-buat macam okey lepas tu berhadapan dengan orang yang kau dah lukakan tu macam tak ada apa yang kau dah buat pada dia. Sakit tahu tak..! 

Kalau dah buat salah, minta maaf. Mengaku kasalahan tu. Perkataan maaf tu walaupun mungkin dah terlambat, tapi kalau kau ucapkan dengan ikhlas dari hati yang penuh penyesalan, akan sedikit sebanyak mampu merawat kelukakan lama. Mungkin tak banyak, tapi ada lah juga terubat. Daripada kau pretending macam tak ada apa yang berlaku, makin sakit hati orang tu. 

Aaahhh..! korang kena tengok sendirilah dua filem tu. Tapi please jangan letak expectation tinggi sangat. Tengok filem ringan-ringan untuk isi masa lapang je boleh la. Aku harap korang terhibur dan tak banyak sikit dapatlah sesuatu pengajaran hidup daripada kedua-dua filem tu okey. Give it try..! :)

.
.
.
.
.
.
.

p/s  : Kepada yang baru singgah blog aku, harap korang faham yang aku tak akan buat review filem tentang sinopsis, plot cerita, watak, lakonan mahupun seni persembahan filem secara terperinci. Aku bukan pakar dalam pembikinan filem jadi rasa tak layak nak komen hasil karya orang lain. Aku hanya akan buat review filem cara aku sendiri yang mana, aku suka relate kan filem yang aku tonton dengan kehidupan. Itu sahaja. Kalau korang nak baca review pasal filem, sila search dan baca di blog atau laman lain. Terima kasih. Peace..!


...


Share:

ALHAMDULILLAH | Happy Birthday To Myself


Alhamdulillah hari ni genap 35 tahun sudah usia aku. Andaikan purata usia manusia 70 tahun, bermakna aku sudah sampai ke pertengahan perjalanan yang panjang di dunia yang fana ini. Wahhh..! Bunyi macam dah lama sangat je hidup sedangkan untuk mati itu aku belum bersedia lagi. Sungguh. Cuma begitulah setiap tahun bila tiba tarikh bersejarah ini. Aku suka mengingatkan diri sendiri tentang mati. Kerana segala hal tentang mati adalah misteri. Entah bila dan bagaimana keadaan aku saat dijemputNya nanti.

Dan seperti yang selalu aku luahkan di sini, dalam kehidupan aku yang syukur alhamdulillah serba sempurna apa adanya ini, tidak ada apa lagi yang aku harapkan selain untuk mencari diri aku sendiri. Aku mahu bahagia. Aku mahu ketenangan. Aku mahu keluar dari bayang-bayang hidup orang lain dan aku ingin diberi sayap untuk terbang mengejar impian aku sendiri. 35 tahun rasanya sudah cukup lama untuk aku bertahan dan terus bertahan lagi. Hakikatnya di dalam hati aku ini, sungguh aku tak mampu bertahan sesaat lagi.

Aku ingin terbang pergi.

Pergi ke daerah yang selalu ada dalam mimpi-mimpi aku. Pergi kepada diri aku yang sebenar. Diri yang sudah lama terperangkap di dalam jasad 87kg ini (ya, berat aku sekarang officially 87kg.. langgar dinding..!!) Aku tidak mahu mengejar lagi. Aku sudah penat berkira-kira dan mencongak-congak lagi. Cukuplah tu. 35 tahun dah. 

Apa yang menghalang aku..? -- Tiada
Apa yang menakutkan sangat..? -- Tiada
Jadi, kenapa tak pergi sahaja..? -- Tak tahu..!

Doa aku pagi tadi seusai solat Subuh, aku mohon diberikan kehidupan yang berkat dan penuh rahmah. Kerana apalah ertinya semua kemewahan material kalau hidup jauh dari rahmat Allah. Betul kan..? Aku juga mohon diberi kesihatan yang baik sehingga nafas yang terakhir. Kerana kesihatan itu sesuatu yang sangat mahal. Tidak boleh dibeli. Apa gunanya umur panjang tapi terlantar sakit dan menyusahkan orang. Kan..? Yang ketiga aku mohon Allah bagi aku kekuatan untuk meneruskan kehidupan akan datang. Aku ni lemah. Tak kuat. Dengan nafsu sendiri, dengan cakap-cakap orang, dengan hasutan iblis, dengan hiburan lagha dan keduniaan. Aku sangat lemah. Aku tak ada perisai kebal untuk menahan diri daripada semua itu. Aku cuma ada Allah dan berharap sangat Allah akan tolong jagakan aku.

Selebihnya, aku menitiskan airmata kerana rasa syukur yang amat sangat. Alhamdulillah untuk 35 tahun hayat ini. Terima kasih untuk kehidupan yang aku miliki dari mula lahir ke dunia sehingga saat ini. Terima kasih untuk pengalaman jatuh bangun. Terima kasih bagi aku Pokchik. Terima kasih bagi aku berada di kalangan manusia hebat di sekeliling aku selama ini. Alhamdulillah. Terima kasih Allah. Syukur. 

Allah, pinjamkan aku satu hari lagi.





...



Share:

Kehidupan Yang Lebih Baik Untuk Semua

Dalam hidup kita ni mestilah kita nak sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kita dah ada. Betul tak..? Ada orang anggap itu sebagai cabaran dan ada juga yang anggap itu sebagai motivasi untuk bina kehidupan yang lebih baik. Tapi, ada juga jenis orang yang tak suka perubahan dan tak suka jadi lebih baik, tak suka benda yang lebih baik atau tak mahu tambah apa-apa yang dia dah ada. Dengan alasan, dia nak hidup bersederhana. Tak nak mewah, tak nak menunjuk-nunjuk, tak nak sombong dan bla bla bla..

Soalnya, adakah satu kesalahan kalau kita nak benda yang lebih baik dalam hidup kita..?

Gambar sekadar hiasan. Tapi aku rasa dah lama tak fly. Ke mana kita next year..??

Kalau kita anak orang kaya yang ada harta peninggalan datuk moyang kita yang banyak menggunung sampai 11 keturunan pun tak habis, adakah kita akan mencari pasangan hidup yang keutamaan mesti kaya raya juga? Tak kan. Kekayaan tu dah jadi nombor dua atau nombor lima untuk kita. Mungkin keutamaan kita pada waktu tu nak cari pasangan yang penyabar, kelakar dan bersifat kasih sayang yang lebih ke arah hati dan perasaan, bukan material. Kan?

Kalau kita sekarang dah pakai kereta compact, mesti kita ada keinginan nak pakai kereta MPV atau sekurang-kurangnya nak pakai kereta sedan. Kan? Tak kan dah pakai Viva sepuluh tahun lepas tu beli kereta Axia pula. 

Kalau kita sekarang tinggal di rumah Semi-D setingkat, mesti ada keinginan nak tinggal di rumah banglow atau rumah semi-D dua tingkat pula. Kan? Tak kan nak beli rumah teres setingkat yang lebih kecil dan sempit. 

Kalau kita sekarang dah kerja sebagai kakitangan awam dengan gaji sebulan dua tiga ribu, mesti ada keinginan nak naik pangkat atau nak buat apa-apa bisnes yang boleh tambah pendapatan bulanan kita. Kan? Tak kan nak duduk buat kerja yang sama, dengan gaji dan pangkat yang sama je sampai pencen. 

Kalau sekarang kita pakai Samsung Note 3, mesti ada keinginan nak pakai Note 8 atau iPhone 8 pula. Kan? Tak kan nak balik pakai smartphone yang tak berapa smart dah. Aku tak kata smartphone yang lebih murah tu cikai atau tak bagus, tapi kalau dah biasa pakai Samsung Note mesti dah terbiasa ada S Pen tu kan. Walau macam mana pun jarang guna S Pen tu tapi dah biasa ada S Pen, jadi mesti nak ada juga S Pen walau beli smartphone baru dan lain jenama. Faham ke..?

Aku sebenarnya nak bagitahu yang aku buntu buat pilihan smartphone zaman sekarang ni. Nak beli yang aku berkenan, mahal Ya Rabbi. Rasa tak berbaloi nak habiskan duit simpanan aku untuk benda yang sentiasa berubah-ubah dan upgrade memanjang ni. Canggih mana pun smartphone yang kita pakai sekarang, lepas setahun nanti dah jadi tak canggih lagi. Kan..? hahahahahaha.. So, nak beli smartphone yang sesuai dengan jiwa, dengan lifestyle dan mengikut betul-betul apa keperluan kita sangat lah susah...!

Okey, tu je nak luahkan. Yang atas-atas tu aku bebel je.
Thanks sudi baca.

:p




Disclaimer : Aku tak kata cari pasangan hidup yang kaya raya tu salah. Aku tak mengata orang yang pakai Viva atau Axia. Aku tak cemuh orang yang duduk rumah teres dan aku tak pernah sekali-kali pandang rendah orang yang kerja makan gaji dengan gaji dua tiga ribu sebulan. Tu cuma sebahagian contoh sahaja. Aku harap pembaca blog ni tak ada yang perangai budak-budak. Hati tisu tak apa, jangan hati tak empuk....! hehehehehee.. ada ehh, hati tak empuk...? what-everee-gghhh... :)


...
Share:

Irfan Khan dan Anil Kapoor


Irfan Khan
Bila wartawan tanya Irfan Khan apa makna kehidupan yang berjaya bagi pendapat dia? Irfan Khan jawab :

"..Bila kamu boleh pilih hidup bagaimana pun yang kamu inginkan.."
Aku setuju sangat..! Kalau ada harta bergunung, popular sampai langit ke tujuh pun, tapi kalau masih terikat dengan kapitalis, ikut telunjuk orang, kena patuh arahan dan kehendak orang, then apa lah maknanya kan :)

Dalam siri interview yang lain, Irfan Khan kata dia nak seimbangkan filem lakonan dia biar sama banyak antara filem 'art' dengan filem komersial. Kenapa? Sebab dia kata, penonton zaman sekarang tak suka filem yang kena banyak berfikir. Mereka datang ke panggung wayang untuk enjoy dan release tension. Sebab tu filem lawak bangang yang murahan pun boleh box office. Damm true..! :(

Penonton zaman sekarang nak tonton story telling yang bagus dan watak yang boleh relate dengan diri mereka sendiri. Lagi real satu-satu watak tu, lebih terkesan dan tak mustahil filem tu akan success dan box office. Pernah dalam satu filem, Irfan berusaha berlakon dengan penuh penghayatan dan cuba buat style tersendiri untuk hidupkan watak tu, tapi pengarah filem tu marah dan jerit pada dia "Irfan yarr... just spoon feed to the audience...!! don't make its complicated..!!" hahahaha.. ini lucu.. :p

Anil Kapoor
Rasanya aku pernah share benda ni, Anil Kapoor ni memang terkenal di kalangan pembikin filem Bollywood sebagai orang yang sangat positif dan mempunyai aura serta perwatakan yang hebat. Setiap kali orang tanya dia "How are you sir" Anil Kapoor tak jawab macam orang biasa, macam "i'm fine", "good", "great" atau lain-lain tapiiiiiiii dia akan jawab :

"I'm handsome" 
Bagus kan..! :) 
Pernah tak terfikir nak jawab macam tu? hehehehee.. Dan bayangkan bila kita dengar orang jawab macam tu, apa reaksi kita..? Mesti senyum dan automatik energy kita pun meningkat. Kita rasa luar biasa hebat, positif, bersemangat dan jawapan tu macam sesuatu yang bagi kita refreshment.. kan..!! So, lepas ni kalau orang tanya "how are you..?", aku nak jawab "I'm Gorgeous" hahahahahaa.. :p

***

Aku suka tengok program talk shaw di Youtube. Aku suka Koffee With Karan, Face Time With Anupama Chopra, Bollywood Hungama dan banyak lagi. Aku suka tengok artis dan selebriti menjawab soalan-soalan tentang kehidupan, kejayaan, karier, passion, kontroversi dan apa-apa sahaja pengetahuan umum mereka. Dari situ kita akan lebih mengenali peribadi dan personaliti artis kesayangan kita tu.

Selain daripada tu, aku suka tonton The Making Of filem atau lagu-lagu dalam filem terutama filem Bollywood lah sebab aku kan peminat. Bagi aku edisi the making of ni sangat penting. Dari situ kita akan nampak susah payah orang nak siapkan satu-satu filem atau muzik video atau apa sahaja yang kita tonton di layar perak mahupun di kaca tv. Kalau aku suka satu-satu filem tu, mesti balik nanti aku search kat Youtube sebab nak tengok the making of. Kalau tak dapat tengok tu, aku rasa tak puas.

Nanti aku kongsi lagi kalau ada apa-apa yang menarik.
Thanks sudi baca. Nanti datang baca lagi ye.. :)







...

Share:

Kawal Siapa Yang Masuk Dan Keluar Dalam Hidup Kita

Hidup ini adalah pilihan. Kehidupan macam mana kita nak hadapi dan dengan siapa kita nak lalui, semuanya kita yang pilih. Allah dah bagi peluang untuk kita memilih. Jadi pilih lah elok-elok. Kadang-kala kita pilih mereka dan kadang-kala mereka pilih kita. Dua-dua juga membawa hikmah. Maka, bersyukurlah.

Choose people who choose you

(1)
Ada jenis orang, dia tak suka orang judge dia tapi perangai dia memang mengundang kena judge kaw-kaw. Dan ada juga orang yang dia tak suka judge orang dan act like pro sampai orang pun tak ada apa nak  kecam dia. Dia buktikan they are wrong about him/her. Dia tunjukkan result how good he/she is. 

Dia kurangkn bersosial. Sebab lagi banyak kita bergaul dengan orang, lagi besar ruang kita buka untuk bagi orang judge kita sebenarnya. Apa yang penting kita buat hal kita dan biarkan je apa orang nak kata. Kita tahu apa kita buat dan kenapa kita buat. Mereka tak tahu dan mereka boleh kata apa je. Nanti bila mereka tengok sendiri hidup kita jadi lebih baik dari hidup mereka, baru lah mereka akan diam..!

Sebenarnya dalam hidup ni, macam tu lah. Nak bersosial tu biar berpada-pada. Pastikan kita sendiri decide nak siapa masuk dalam hidup kita dan control everything dalam hidup kita atau kita yang had kan siapa boleh masuk dalam hidup kita supaya kita yang control mereka dan mereka akan ikut rules kita. Okey..?

(2)
Kita boleh tahu atau boleh rasa kan kalau orang tu genuine suka kita atau buat-buat suka atau just berkompromi je dengan kita. Kan..? Jadi jangan complicated kan sangat hidup kita yang tak tahu berapa panjang ni, mana yang tak suka kita tu. Biar lah. Kita lepaskan dia. Kita pun tak payah la beria-ia nak suka dia atau beria-ia nak explain pada dia supaya dia suka kat kita.

Tak perlu. Buang masa. Buang tenaga. Dan sometimes memalukan sahaja. So, please stop. Dia tak suka kita, fine. Move on. Tak payah serabutkan kepala kita fikir "kenapa dia tak suka aku?" Tak payah fikir. Keluarkan dia dari hidup kita. Ok. done..!


"..Kalau kita buat benda baik, orang mengata di belakang kita pun mereka akan mengata benda yang baik-baik sahaja. Jadi, jangan risau dan jangan melenting bila orang mengata belakang kita.."

(3)
Ini konsep yang aku guna pakai sekarang ni. Aku tak kisah apa orang nak mengata aku di belakang aku sebab kalau apa yang mereka kata tu betul, maka di kira mengumpat. Kalau apa yang mereka kata tu salah, maka di kira memfitnah. Dua-dua situasi pun aku dapat pahala dan aku tak luak apa-apa. So, silakan cakap kat belakang aku banyak-banyak. 

Bila aku up ayat macam ni, bunyi macam aku over confident dan sangaaaaatttt lah perasan bagus.. kan..?? hahahahaa.. memang perasan bagus pun. So what..?? :p

Yang penting kita terus buat baik. Jadi diri sendiri. Buat apa-apa biar ikhlas dan sejujur yang boleh. Tak ada orang hebat yang mengaku diri dia hebat tapi dia hebat sebab orang sekeliling dia yang tahu dan nampak dia hebat. Got it..?

(4)
Tak semua orang di lahirkan untuk menjadi seorang leader. Macam aku sendiri, aku tak suka jadi leader. Aku lebih suka jadi team member. Bukan mengelak untuk pikul tanggungjawab, tapi aku lebih suka menjadi supporter. Bayangkan kalau semua nak jadi leader, siapa nak jadi member..? Kalau semua bagi arahan, siapa nak buat arahan tu..?

Sebagai team member, cubalah jadi team member yang baik, positif, sentiasa support hal yang baik-baik, berkorban lah sikit untuk kesinabungan team, jangan sellfish, jangan tikam kawan, jangan berkira sangat bab masa dan tenaga, jadi team member yang sentiasa fikir macam mana nak jadikan team lebih berjaya.

Kalau rasa dah tak boleh 'masuk' dengan team tu lagi, keluar elok-elok. Jangan paksa diri berada dalam team yang tak buat kamu rasa bahagia. Fikir diri sendiri dahulu, jangan sibuk nak bahagiakan orang lain sebab orang yang tak bahagia bila sendiri tak kan membahagiakan orang yang lain. Simple.

***

Itu maksud aku, kita control siapa yang masuk dalam hidup kita. Siapa yang kita nak berada di sekeliling kita. Siapa yang baik dan memberi kebaikan kepada kita. Sebab ada orang yang baik tapi tak bawa kebaikan kepada orang lain. Tapis dengan siapa kita nak habiskan masa yang ada dalam kehidupan kita ni. Lepas dah pilih dan tapis tu, hargailah mereka. Jadi sahabat dan team member yang terbaik untuk mereka. Macam mana kita nak dikelilingi oleh orang-orang yang baik, macam tu juga mereka. Benda yang sama.

Apa kita bagi, itu yang kita akan dapat juga.

:)





...


Share:

Engkaulah Apa Kau Fikirkan

Kita semua tahu kan, reaksi tubuh badan kita ni; apa kita buat, apa kita cakap, apa kita percaya semuanya bergantung kepada apa yang kita fikir. Semua di kawal dan berpusat di otak kita. Apa-apa pun yang kita fikir sama ada benda baik atau tak baik, akan mempengaruhi tindakan kita. Senang kata, kalau orang yang selalu asyik fikir negatif sahaja, kita boleh nampak daripada pertuturan dan tingkah laku dia memang cenderung kepada hal-hal negatif. Begitu juga sebaliknya. 

Jadi kalau orang cakap kat kau "Si polan tu baik orangnya, tentu jenis baik hatinya" Kau cakap depan muka dia, "Salah la" Lepas tu kau sambung lagi "Dia baik sebab otak dia yang baik. Bukan hati" haaaa... berani jawab macam tu..? :p

Neuro Lingustic Programming (NLP)

Aku belajar benda ni dalam kursus Kuasa Minda Positif minggu lepas. Syok woo. Kursus tu walaupun nampak macam kursus motivasi biasa-biasa je, tapi sebenarnya sangat best. Lain daripada kursus motivasi lain yang aku pernah join. Dalam kursus ni kami di ajar tentang basic ilmu NLP. Apa benda NLP tu, korang boleh baca DI SINI. Tapi ringkasnya, ilmu NLP ni berkaitan dengan teknik mengawal otak manusia la. Macam mana kita nak kawal dan latih otak kita supaya selalu positif dan macam mana otak yang positif tu akan membentuk diri kita yang lebih positif juga. Best kan...? (sila angguk kepala laju-laju)

Meh aku share sikit ilmu yang aku belajar dalam kursus tu. 

Elemen Penting Dalam Hidup Manusia

Tubuh manusia ni terdiri daripada 4 elemen penting iaitu 1) Fizikal 2) Spritual 3) Intelektual 4) Emosional. Dalam empat elemen penting tu, mana yang paaaaaling penting? Jawapannya tak ada. Sebab keempat-empat elemen tu saling bergantungan dan saling menyokong. Kalau tak ada salah satu elemen tu, maka pincang lah hidup seseorang. Kalau terlebih salah satu elemen tu pun bahaya juga. Tak balance namanya.

Keempat-empat elemen tu dikawal oleh otak. Kita nak fizikal yang sihat, kita tukar mindset. Nak kurus, tukar mindset bukan tukar diet semata-mata. Agama dan kepercayaan (spritual) kita pun bergantung kepada mindset. Bayangkan kalau kita solat 5 waktu sehari tapi kita tak percaya Allah tu wujud, bermakna tak solat kita..? Jawab dalam hati. Seterusnya bab intelektual (kepandaian) kita tentulah bergantung sangat pada otak, kan? Kalau otak kita tak sihat macam mana nak jadi pandai dan bijak. Buat-buat bijak boleh laaa.. opppssss.. :p

Akhir sekali elemen keempat iaitu; emosional. Ramai yang salah faham bila sebut pasal emosi ni. Ada yang faham emosi sama dengan mood. Jadi bila mood baik, emosi pun baik. Malah ada yang kata emosi ni bergantung kepada hati kita. Kalau hati senang, mood baik. Seterusnnya emosi pun tenang. Salah..! Salah ye tuan-tuan..!

Emosi tidak bergantung dan tidak dikawal oleh hati, sebaliknya emosi dikawal oleh OTAK. Kan dah bagitahu awal-awal tadi. Semua reaksi tubuh badan kita dikawal sepenuhnya oleh otak bukan jantung, bukan hati, bukan buah pinggang, bukan mata, bukan mulut. Jelas..? Jadi benda apa yang paliiiiiiiinnnggggg penting kita kena jaga pada tubuh badan kita ni, jantung ke otak..? Again, jawab dalam hati je cukup. 

:)

Fikir Yang Baik-Baik, Maka Hasilnya Pun Baik

Bunyi macam senang je kan, tapi tak semudah itu ye tuan-tuan. Kita memang boleh cakap dengan hati kita "aku nak jadi positif" tapi apa yang kita cakap tu mesti sampai kepada otak. Kalau cakap pada hati sahaja, tak guna. Kita ni pula dah biasa apa-apa hal ikut hati, ikut mood pada waktu tu dan paling kerap ialah kita suka ikut keadaan sekeliling. Kita biar kuasa luar mempengaruhi tindakan dan keputusan kita. Sedangkan yang sepatutnya keputusan tu datang dari dalam diri kita sendiri...!

Mudahnya, kalau nak jadi manusia yang positif kita kena latih otak fikir hal yang positif sahaja. Kurangkan fikir masalah. Kurangkan fikir pasal orang lain. Banyakkan membaca sebab bacaan yang baik adalah makanan untuk otak. Belajar pengurusan pernafasan yang betul (Tarik nafas 7 saat, tahan nafas 7 saat dan hembus nafas 7 saat). Cakap, dengar dan lihat benda-benda yang baik dan menenangkan jiwa (alam semula jadi). Jauhkan daripada hal-hal yang menyedihkan, menyakitkan dan menakutkan. 

Ada banyak lagi ilmu NLP yang aku tak boleh nak explain kat sini. Panjang sangat. Nanti aku share lagi dalam entry yang lain. InsyaAllah. 

Semoga bermanfaat dan aku doakan kita semua positif-positif belaka.. :)




...


Share:

3 Trend Filem Bollywood Yang Memualkan

Rasanya ramai yang perasan sejak 5 tahun kebelakangan ni filem Bollywood mempunyai satu pattern dan gaya penyampaian cerita yang lebih kurang sama. Aku menulis tentang filem komersial ye. Jangan masukkan filem epic macam Bajirao Mastani atau Dangal dalam senarai ni. Untuk lebih fokus, kita lihat kepada filem-filem romantik komedi atau romantik ringan yang Bollywood hasilkan. Walaupun banyak filem di hasilkan setahun, tapi semakin banyak yang mengecewakan malah sampai tahap memualkan.


3 Sebab Aku Mula Mual Dengan Filem Bollywood

Sebagai peminat filem-filem Bollywood ni aku sudah menghampiri tahap BOSAN dan give up nak tengok filem romantik komedi mereka ni walaupun hero dan heroin yang berlakon dalam filem tu aku betul-betul suka. Ini 5 sebab kenapa aku rasa filem romantik komedi diaorang semua lebih kurang sama dan semua pun nak guna trend yang sama :

1. Tak Kahwin Tapi Duduk Serumah
Mungkin aku sedikit konservatif, tapi aku rasa kurang selesa la bila trend ni banyak kali dibuat dan diulang-ulang. Walaupun aku tahu diaorang tu bukan Muslim (dalam filem) jadi tinggal serumah antara boyfriend girlfriend tu bukan 'dosa' bagi diaorang. Tapi aku tak suka. Satu dua filem tu boleh terima lagi la. Hindi urban kononnya. Atau watak tu memang tak tinggal di India, jadi terpaksa duduk serumah walau tak kahwin. Tapi kalau dah banyak sangat filem asyik guna idea yang sama. Uhhh.. come on yarr...

Yang kedua, aku rasa idea ni menunjukkan betapa lemah dan tak berdikarinya hero dan heroin zaman sekarang. Why kena duduk sama-sama? Tak boleh duduk asing-asing ke. Perempuan dengan kawan perempuan. Lelaki dengan kawan lelaki. Seks tu segala-galanya ke dalam hidup..? Kalau bercinta mesti kena buat seks eh..? Mana hilangnya trilled bercinta tu.. pleaseeeeee laahh.. :(

2. Scene Cium Mulut Ke Mulut
Shit. Mesti ada. Dah tahap wajib sekarang ni. Tak faham betul kenapa filem-filem Bollywood mesti buat benda ni. Sampai berlawan-lawan pula sesama mereka who's the best kisser what so ever..!! yuuukkk..! Filem dulu-dulu, zaman DDLJ ke KKHH ke tak perlu pun nak scene cium mulut ke mulut depan kamera ni. Filem tu top meletop juga..! aduhaiiiiii.. please la hentikan fenomena ni.

Lebih memualkan aku, buka je sebab hero atau heroin yang ber'kissing-kissing' tu suami atau isteri orang tapi scene bercium mulut ke mulut tu mesti nak ulang-ulang banyak kali dalam satu filem. Macam seronok sangat. Enjoy sangat. Cinta tu digambarkan kepada reaksi fizikal sahaja. Berlebih-lebih sangat sampai penonton meluat tahu...!!

3. Scene Atas Ranjang
Ni lagi satu. Pun sama. Dah macam wajib sangat mesti nak ada scene atas ranjang beromen. Dah kenapa? Tak cukup seksi lagi ke pelakon-pelakon perempuan yang diaorang dah separuh bogelkan tu, sampai nak kena masukkan scene atas ranjang ni..? Teringat masa aku tonton filem Kabhi Alvina Na Kehna, masa scene SRK dengan Rani Mukherjee 'nak bersama' tu aku rasa geli nak mampos sampai foward laju-laju. Itu pun just skit-skit je pengarah shoot. Aku dah mual habis dah. Tapiiiiiiiiii filem zaman sekarang makin teruk..! Lebih detail pula tunjuk sampai dengan sound berasmara tu sekali... dengggggg...! gila arrr..

Kalau lagu-lagu pun macam tu. Tak ada aksi ghairah-ghairah memang tak sah la. Semakin lama semakin over. Lagu dah best, tapi kalau ada aksi-aksi macam tu memang aku tak layan arr. Lemas..!

Filem Bollywood Semakin Hilang Nilai

Sebab tu filem-filem Bollywood sekarang dah bukan untuk family lagi. Banyak sangat adengan memualkan kissing-romance-seducing macam tu yang boleh buat malu sendiri kalau tengok dengan keluarga atau dengan kawan beramai-ramai. Sampai bila la trend ni nak stop. Aku dah muak. Sebenarnya aku sedih. Sangat sedih. Aku tak suka tengok filem-filem Bollywood ni ke arah itu. Terlalu mengejar komersial sampai hilang jati diri.

Bukan ke masyarakat India pun sebahagian daripada Asia yang terkenal kaya dengan budi bahasa, sopan, tinggi rasa malu, tinggi rasa hormat. Mana pergi semua tu..? Nak bawa filem Bollywood ke antarabangsa bukan dengan meng-Hollywood-kan filem mereka. Tak pergi mana pun filem yang macam tu. Nilai ke'India'an tu dah hilang. Daripada tengok filem Bollywood diaorang tu, baik orang Barat tu tengok filem porn terus...!

Aku selalu percaya untuk menunjukkan cinta bukan semestinya hero kena bagi sejambak bunga, sekotak coklat atau perlu belanja mahal bawa pergi candle light dinner berbumbung langit bintang merata pun, tak semestinya...! Ada banyak cara lain nak tunjuk cinta dan kasih sayang, perhatian, romantik dan lain-lain. Kadang-kala dengan hanya menjadi PENDENGAR yang setia pun dah cukup. But, depends la kan.. ermmmm..

Lagi ditunjuk-tunjuk adengan atas katil tu, lagi penonton menjauh. Kalau pengarah harap scene macam tu akan buat penonton lebih menghayati percintaan sang hero dan sang heroin, maka aku rasa pendekatan tu perlu dihentikan. Fikir di luar kotak please. Scene atas katil tu bukan sahaja akan spoiled mood penonton malah akan buat penonton semakin menjauh dan serik.

Lastly,
Sebagai penonton, kita pun kena pandai memilih. Jangan main tangkap muat je. Bukan filem Bollywood je lah, apa-apa jenis filem pun baik kalau kita pilih dulu mana yang sesuai dan selesa untuk kita tonton. Bollywood sendiri banyaaaaaaaakkkk lagi filem yang bagus-bagus dan tak ada scene memualkan. Jangan pukul rata semua eh. Nanti aku share filem-filem bagus yang tak ada atau kurang sikit laaa scene memualkan tu... hahahahahaha. Nak cari filem yang langsung tak ada scene tu macam payah sikit.. lolss.. :p

Apa pendapat korang..? Please comment kat bawah eh.. atau ada mana-mana filem Bollywood yang korang nak aku review, please bagitahu aku. InsyaAllah ada masa nanti aku tulis review. Itupun kalau filem tu aku dah tengok la.. hehehehehehe..

Senarai filem yang aku bakal share kat sini tapi tunggu masa sesuai adalah Lunch Box, Dil Dhadakne Do, Mere Pyari Bindu, Jab Harry Meet Sejal, Piku, Sultan, Wazir, Raabta, Dawat e-Ishq dan beberapa lagi filem la. Kebanyakkan filem lama eh (dalam dua tiga tahun lepas punya filem la) kecuali dua tiga filem tu yang baru (tahun ni).

Okey tu je, jumpa lagi nanti. Thanks for reading this. Muaaahhhh.. 

;)




...
 
Share:

The 'Cruelest' Break-Up Line

Memang susah nak bagi ayat break-up yang tak melukakan hati. Guna lah ayat paling berbunga-bunga dan berkias-kias macam kereta berhias sekali pun, dah nama break-up line.. tetap tajam bak belati menikam hati juga kan? Ada ke break-up line yang tak kejam? Kalau cakap berlapik pun, pihak yang sebelah sana akan terluka apatah lagi kalau cakap direct..! Memang susah nak bagi ayat break-up line yang tak break kan hati orang.. kan..??

Nak putuskan hubungan yang dah terjalin memang susah, nak-nak lagi kalau terpaksa memutuskan hubungan secara tiba-tiba. Tapi kalau dah hubungan tu memang tak boleh nak diselamatkan lagi, baik lah kita bagi break-up line terus daripada biar gantung tak bertali begitu je. Nanti jadi lagu Haqiem Rusli pula kan..! Soalnya dalam banyak-banyak break-up line tu, mana yang paling kejam agak-agaknya..?

Bagi aku, the cruelest break-up line ever adalah...

"..Awak terlalu baik untuk saya.."
Perrrgghhhh...! hancur lebur gugur pecah berderai hati terima ayat macam tu. Apatah lagi selepas 7 tahun berusaha mempertahankan hubungan tu. Walaupun berjauhan, walaupun lama tak jumpa, walaupun cuba setia, walaupun banyak halangan, walaupun selalu tak sefahaman, tapi dah separuh nyawa aku tetap bertahan. Tak nak orang lain, tak pernah impikan orang lain. Bagi sepenuh kepercayaan kepada dia walaupun kadang-kadang rasa curiga, tak kan dia tak pernah jatuh cinta pada perempuan lain. Tapi still pujuk hati ni -- percaya kat dia. Percaya dia akan setia. Percaya dia sayang aku sorang. Percaya dia tak akan tinggalkan aku. Tapi end up..?!! Dia putuskan semuanya. Tinggalkan aku. Tamatkan hubungan kami yang 7 tahun tu cuma dengan ayat : Awak terlalu baik untuk saya..

Waddefak..!

putus cinta, nobody perfect, its hurt, its not you its me, awak terlalu baik untuk saya
gambar sekadar hiasan

Lima tahun bhai aku merangkak mencari makna "awak terlalu baik untuk saya" tu. Puas aku gali, siang malam pagi petang aku menangis sendiri mengenangkan tang mana la yang aku baik sangat tu sampai dia sanggup tinggalkan aku. Bahagian mana la yang buat dia rasa tak layak sangat untuk aku tu sedangkan selama ni aku rasa dia la lelaki terbaik dalam dunia ni. Aku buat segala-galanya untuk dia. Sepanjang lima tahun tu, aku tengok dia elok je move on. Kahwin. Ada anak. Ada kerja. Hidup macam manusia normal yang lain. Bahagia. Tak rasa bersalah apa-apa. Tak nampak kurang kat mana-mana.

Sedangkan aku yang kononnya dia kata "terlalu baik untuk dia" ni, hidup berendam airmata. Sendiri. Sunyi. Mengutip serpih-serpih hati yang dah berkecai. Lima tahun aku tak move on. Lima tahun aku tutup hati untuk lelaki lain. Lima tahun aku mengenang di mana salah aku. Di mana kurang aku. Dan lima tahun tu aku hidup dalam bayang-bayang "awak terlalu baik untuk saya" tu sampai aku hancur perlahan-lahan. Sakit bhai. Sangat sakit.

Mujurlah pertimbangan aku masih ada sedikit kebal. Aku ingat Tuhan. Kalau tak, entahlah. Dan mujur cuma lima tahun Tuhan kecai lumatkan hati aku, selepas tu Tuhan temukan aku dengan Pokchik. Tuhan Maha Pengasih. Aku semat tu kemas dalam hati. Tuhan bagi aku cinta sekali lagi. Mudah-mudahan ini lah cinta aku yang penghabisan sampai aku mati.

Please la. Kalau tak suka, kata je tak suka. Kalau dah jemu, kata je dah jemu. Kalau ada yang tak kena, bagitahu apa yang tak kena. Kalau keluarga tak restu, terus-terang je bagitahu "mak ayah saya tak suka kat awak". Atau kalau rasa diri tu tak layak untuk si dia, bagitahu yang awak dah berusaha tapi still rasa tak sempat nak 'kejar' dia supaya boleh berdiri sama rata. Guna la ayat apa pun, jangan guna ayat hipokrit yang acah-acah suci macam Hafiz Hamidun dengan Joy Revfa tu.. oppssssss..

Jangan pakai ayat "awak terlalu baik untuk saya" padahal kau ada perempuan lain di belakang dia. Jangan rasa ayat tu boleh sejukkan hati dia macam tu je. Jangan buat dia rasa macam buat baik tu benda yang salah. Jangan biar dia rasa selama ni dia percayakan kau hanya untuk benda yang sia-sia. Jangan bagi ayat cliche macam tu la... choiiiiiii...!!

Bengkak hati aku ni bila kenang-kenangkan balik. Walau dah lama berlalu. Aku pun tak ada dendam apa-apa lagi dengan dia. Aku dah move on. Aku dah maafkan dia. Tapi luka tu masih ada. Aku berdoa dalam hati, mudah-mudahan tak ada lagi perempuan yang akan melalui fasa kesakitan dan kehancuran macam yang aku alami. Tolongggggg lah..! jadi lelaki matang yang berani berdepan dengan perempuan yang pernah kau cintai dan kau gantungkan harapan. Be a men..!

Macam mana kau ambil hati dia cara baik,
Pulangkan balik hati dia pun dengan cara baik.. janji eh..!






...
Share:

Papan Impian : Antara Realiti Dan Fantasi

Kepentingan Membina Papan Impian | Ada orang sebut Vision Board. Siapa biasa atau pernah join bisnes Multi Level Marketing (MLM) mesti biasa sangat dengan vision board ni. Awal-awal masuk skim tu mesti leader suruh korang buat vision board kan? Suruh korang imagine dapat banglow mewah harga berjuta billion, berangan ada kereta mewah besar dan menjalar-jalar, lepas tu berangan pula pergi melancong ke luar negara ala orang kaya-duit-bergunung-dah-guna-pun-duit-tak-habis-habis.. hahahahahaa.. :p

Soalnya vision board ni penting ke tak penting..? Bukan kita tak boleh nak berangan, tapi kenapa angan-angan tu kita mesti zahirkan atas vision board? Tampal gambar rumah idaman, kereta impian, itu ini semua yang kita target dalam hidup ni kita kena cari gambar dan tampal kat vision board. Kenapa? Supaya kita nampak impian dan target kita tu dengan jelas. Bukan sekadar angan-angan Mat Jenin. Bila kita imagine, kita membayangkan dengan jelas. Lepas tu kita letak gambar impian kita tu atas vision board, tengok hari-hari. Sambil tu berdoa minta Allah s.w.t. permudahkan kita capai impian tu semua. Jadikan amalan setiap hari. InsyaAllah jadi kenyataan lah nanti. :)

Itu tujuan leader suruh korang buat vision board. Dia nak korang capai target sales. Supaya korang cepat kaya raya sebab bila korang kaya diaorang pun kaya malah kaya-raya-jutawan-segera.. gituueewww..!! :p

Bagus Ke Tak Bagus Bina Papan Impian Ni ?

Ada setengah orang kata papan impian ni benda merepek. Buat manusia makin kuat berangan. Asyik berangan je, usaha tak ada.. memang lah tak kaya-kaya. Lagi satu, vision board ni kalau 'salah guna' boleh membuatkan kita semakin jauuuuhhhh daripada realiti. Kalau asyik fikir apa yang kita belum dapat, macam mana nak hargai apa yang kita dah memang dapat.. betul tak..? Sama la macam orang yang banyak sangat tengok drama melayu yang bersiri-siri tu.. dulu nak suami macam Aaron Aziz, lepas tu nak suami macam Zul Ariffin, Aliff Satar, Fattah Amin.. sudahnya sampai sekarang tak kahwin-kahwin lagi. Opsssss.. sorry.. mohon jangan sentap.. :p

Dari sudut yang baiknya, vision board ni memang sangat-sangat-sangat bagus terutama kalau korang terjebak dalam bisnes. Apa-apa bisnes la kan, mesti ada vision yang jelas. Target sales. Target customers atau target macam mana nak kembangkan bisnes, tambah cawangan, tambah agent or dropships atau apa-apa je lah target. Jadi buat vision board ni untuk bisnes korang memang penting dan InsyaAllah sangat membantu. 

Vision Board | Papan Impian

Kalau tak percaya, aku mohon korang cuba dulu.
Aku tak akan ajar cara nak buat vision board dalam entry ni. Korang boleh tanya kepada yang lebih pakar. Kalau korang join MLM, for sure leader korang akan guide korang buat vision board sampai berjaya capai semua yang korang "bayangkan" atas papan impian tu. Atau korang boleh search je dekat Google atau Youtube pasal vision board ni. Ramai guru online yang sedia ajar korang. Lagipun aku tak boleh ajar korang buat vision board sebab........... aku sendiri tak ada vision board..!

Kenapa Aku Tak Ada Papan Impian ?

Selain dari aku ni sejenis looser yang serius tak tahu apa yang aku nak dalam hidup ni, aku tak fokus, aku tak berani nak berimpian tapi sebab paling utama kenapa aku tak pernah ada vision board dan tak pernah berjaya buat vision board walaupun banyak kali cuba buat adalah kerana aku TIDAK mencari sesuatu yang fizikal atau material..!

Rumah besar, kereta mewah, duit bergudang, bercuti sampai ke bulan.. bukan apa yang aku impikan buat masa ni. Semua itu adalah material yang tak akan membahagiakan aku sebab hati aku tak bahagia. Hati aku tak cukup lapang untuk simpan semua benda material ni. Korang pun faham kan, buat apa rumah besar-besar macam villa tapi kosong. Buat apa kereta mewah bersalut berlian kalau tak mampu bawa kau ke mana-mana. Buat apa pergi sampai bulan, kalau pergi ke hati kau sendiri pun kau tak pernah berjaya sampai.

Aku mencari diri aku sendiri. Aku mencari bahagia. Aku mencari cinta. Aku kosong di dalam, jadi dalam fikiran aku pun tak mampu nak imagine apa-apa yang tak ada kaitan dengan hati, perasaan, cinta dan jiwa.

Mungkin kalau aku dah jumpa dengan diri aku sendiri, dah dapat punca kebahagiaan yang aku harapkan dan bila aku dah dapat soul aku yang sebenar-benarnya, masa tu baru aku akan pasang angan-angan nak ada rumah besar, kereta besar dan duit bergudang-gudang. Bahagia tu datang dari dalam diri. Aku kena dapatkan apa yang di dalam tu dulu. Aku tak mahu bahagia yang plastik. Yang hanya nampak di luaran. Faham kan..?

Doakan aku ye..!
I'm searching. Will and always.

Korang yang nak buat vision board, sila kan. Aku doakan semua impian korang akan tercapai. Sebab lagi banyak kita dapat, lagi banyak kita boleh bagi. Tapi mula-mula kita kena beri dahulu setakat apa yang kita ada, lepas tu baru banyak perkara baru akan kita miliki. InsyaAllah.

Best of luck..!

:)





...


Share:

Kebahagiaan Itu Daripada Dalam Diri Kita Sendiri

Berjeda juga tempoh aku mendiamkan diri dari dunia blog sebab kononnya aku sibuk menguruskan hal-hal remeh dalam hidup. Banyak hal nak dikongsi di sini tapi terbantut dek kerana mood entah ke laut mana menghanyut. Hari ni pun mood aku masih hanyut tapi aku gagahkan diri berenang ke tepian. Wahhh.. bab melalut bukan main lancar lagi, tapi bab siapkan minit mesyuarat merangkak-rangkak kau ye. Aku paling bosan bila kena siapkan minit mesyuarat. Nak bina ayat skema macam dalam pekeliling tu ya ampunnnnn.. hazaaaabbbb..!! :p

Kebahagiaan Itu Daripada Dalam Diri Kita Sendiri

Aku terpanggil nak share pasal tajuk ni sebab aku baru lepas tonton video Puan Diyana Tahir (Ajari Hatiku) tadi. Terkesan sangat dengan video beliau. Tapi aku cuma nak sentuh sedikit sahaja. Salah satu point yang beliau sebut dalam video tu adalah :

"..Kebahagiaan itu dari dalam diri kita, bukan daripada sesiapa di luar sana.."
Betul kan fakta ni..? Selama ni kita selalu rasa kebahagiaan tu perlu di cari, di kejar, di rebut waima di beli. Sedangkan kebahagiaan itu perlu dilahirkan dari dalam diri kita sendiri. Kebahagiaan itu ada dalam diri kita tau, cuma kita yang tak tahu macam mana nak 'keluarkan' rasa bahagia tu. Bila fikir-fikir balik, sedihnya :(  

Bila kita sebut "aku tak bahagia" atau "kau gagal membahagiakan aku" atau "aku mencari kebahgiaan hakiki" ..kita sebenarnya tak sedar apa yang kita cakap tu adalah cerminan kejahilan diri sendiri. Kita tak tahu apa yang kita cari tu ada je dalam diri kita. Sentiasa bersama kita. Tak sabar-sabar nak keluar daripada dalam diri kita. Tapi kita bodoh-bodoh je pergi "kejar" kebahagiaan kat luar tu. Sudahnya kecewa. Sebab apa yang kita kejar tu, tak pernah kita dapatkan pun akhirnya.

Bila cakap pasal bahagia, aku maksudkan adalah bahagia spritual. Bahagia hati. Bahagia jiwa. Jangan samakan dengan bahagia material dan harta benda ya. Misalnya, orang yang kaya raya harta bertimbun pun belum tentu sebenarnya bahagia.. kan..? Sebab tu bahagia tak boleh diukur dengan apa yang ada depan mata. Bahagia mesti dirasa. Bahagia ditunjukkan dengan reaksi bukan nilai kechingg-kechinggg-kechinggg $$$

Sifat Bahagia Itu Tidak Kekal

Bukan aku nak nafikan memang ada orang yang bahagia dalam dunia ni tapi berapa kerat sangat. Yang tak bahagia lebih ramai. Yang tak tahu apa makna bahagia pun ada. Yang keliru, yang masih mencari, yang dulu bahagia lepas tu tak bahagia pun ada. Jadi bahagia ni sifatnya kekal ke..? Of course jawapannya tidak. Bahagia ni boleh datang dan pergi dalam hidup kita. Cuma kalau dulu kita lebih fokus kepada mengejar bahagia dan mencari bahagia, apa kata mulai hari ni kita fokus pula BAGI BAHAGIA tu kepada diri sendiri.

Belajar macam mana nak keluarkan rasa bahagia tu dari dalam diri kita. Macam mana..? Mulakan dengan sayang diri sendiri dulu. Hargai diri kita ni. Bersyukur dengan apa yang Allah s.w.t. dah ciptakan pada kita. Cantik ke, putih ke, tinggi ke, gemuk ke, atau apa sahaja bentuk lahiriah kita ni - kita bersyukur. Jangan benci diri sendiri. Jangan persoalkan kenapa kita tak macam orang lain. Cuba gali dalam hati kita tu, apa yang menggembirakan kita.. apa yang kita nak.. apa yang kita mahu capai.. kemudian USAHAKAN sampai dapat. Bukan tunggu orang bagi.

Bak kata Puan Diyana Tahir : Jangan tinggalkan diri kita sendiri. Bila hadapi masalah, kita sibuk nak salahkan orang tu, salahkan orang ni. Kita kata orang tak faham kita, tak hargai kita, tak sayang kita. Sedangkan kita ni faham ke diri sendiri? Kita ni dah cukup ke sayang diri sendiri? Kenapa kita tinggalkan diri kita "sendirian" dan sibuk tagih kebahagiaan daripada orang lain sedangkan kebahagiaan yang kita cari tu sebenranya ada dalam diri kita.


Berbalik kepada diri kita sendiri. Nak bahagia atau tidak adalah tanggungjawab kita. Kalau selama ni kita tak bahagia, itu salah diri kita sendiri bukan salah orang lain. Kalau rasa kecewa kepada orang sekeliling atau pasangan kita sebab mereka tak memahami kita, tak beri apa yang kita mahu, itu tandanya kita sendiri yang tak faham diri sendiri dan gagal buat orang sekeliling kita faham kita.

Berdesir bunyi ngilu dalam hati aku. Betul-betul rasa terpukul dengan kata-kata Puan Diyana Tahir. Sungguh, aku tak pernah sedar yang kebahagiaan tu rupa-rupanya ada dalam diri aku selama ni. Penat aku cari ke sana sini. Puas aku tunggu dan tunggu yang tak pernah bertepi. Aku tidak pernah berasa bahagia yang ada dalam diri aku ni. Diam-diam bahagia itu sembunyikan diri. Mungkin sudah terlalu lama bahagia itu menunggu untuk menemui aku.

Bantu Aku Temui Kebahagiaan Itu

Subahanallah. Bantu aku, menggali kebahagiaan yang telah lama terpendam ini. Aku ingin bahagia. Aku juga ingin sebarkan bahagia ini. Aku mahu semua orang pun merasai bahagia. Suatu bahagia yang luar biasa, yang tak pernah aku dan mereka rasai.






...



Share:

Join Motivations Group : Membantu Atau Membuang Masa ?

Sekarang aku cuba perlahan-lahan menceburkan diri di dalam lopak-lopak yang positif. Tidaklah terlalu drastik sebab aku move slow..! Tak nak la nampak macam poyo gila bila tiba-tiba bertukar 180 darjah daripada jiwa kacau kepada pakar motivasi tak bertauliah. Nanti semua orang sekeliling aku lari sebab terkejut tengok kepoyoan aku yang tak bertepi. Susah. Bukan tak boleh hidup tanpa kawan-kawan tapi nanti hambar. Aku tak boleh hidup hambar dan terdampar. Aku suka di kelilingi dan di sayangi. Ehh.. ada ke manusia tak suka di sayangi..? huhhhh..

Pilih Motivations Group Sesuai Dengan Diri Sendiri

Aku ada join satu dua group ala-ala group motivasi. Satu group dekat FB pasal motivasi diri, mencari nilai sebenar dalam diri, bagaimana menyayangi diri sendiri, mencari dan mengenal Tuhan, menghargai segala kurnianNya dan bla bla bla. Best juga group tu sebab santai. Setakat ni aku follow la video-video motivasi yang coach tu share. Tersentuh juga hati kecil aku ni. Aku suka sebab coach tu cerita kisah hidup dia dulu, jadi kita tak la rasa hidup kita paling jahanam bila kita tahu ada manusia lain lebih jahanam ehh lebih kasihan hidupnya. See.. penting tau seimbangkan cerita orang dengan cerita sendiri..! baru lah tak syok sendiri.. ehh.. tetiba.. :p

Satu lagi group aku join di Telegram. Group ni lebih kepada manfaat bisnes. Coach ajar cara pembinaan imej, macam mana nak bina keyakinan diri, kenapa imej tu penting kepada peniaga online dan bla bla bla.. Best juga group ni cuma dalam group ni ahlinya semua hyperactive.. hahahahahaa..!! Coach ajar sikit, semua akan menyampuk. No silent reader dalam group ni. Semua kena responds. So, enjoy la.. tak boring.. dan buat kita semakin bersemangat. :)

motivations doesn't last  (Sumber SINI)


Penting Ke Join Motivations Group ?

Bagi aku memang sangat pentinglah. Sebab aku sejenis yang selalu nak kena pujuk hati ni, kalau tak nanti aku lost. Aku kan ada masalah susah nak fokus dengan satu-satu benda, jadi dengan join motivations group ni kita akan rasa ada mereka yang sentiasa sokong dan push kita ke depan. Tak la kita di awan-awanan sangat. Stay focus..! Kebanyakkan motivations group akan guna tema ni. Lama-lama kau pun terikut-ikut lah nanti. InsyaAllah.

Selain daripada tu, aku rasa motivations group ni best sebab :

##  Aku boleh share pendapat dan masalah aku dengan orang yang tak kenal aku. Jadi dia tak akan judge aku daripada segi penampilan diri atau siapa aku in reality. Paling tinggi pun dia tengok profile picture FB aku dan kalau dia rajin lagi, boleh la skodeng FB aku yang tak personal sangat pun tu. Kalau dia still nak judge aku, sila kan lah. Aku tak kisah sangat sebab dia bukan ada depan mata aku.

##  Kelas motivasi tu ikut masa lapang kita. Selalunya coach akan share video tentang tips menyayangi diri, menghargai apa yang kita ada, coach share apa dia buat untuk bangkit semula, untuk jadi berjaya sampai hari ni dan lain-lain tips la. So, bila kita free.. masuk FB.. dan boleh tonton video coach tu bila-bila masa dan banyak-banyak kali. Agak-agak rasa down hari tu, gi tengok video coach. InsyaAllah terpujuk sikit hati.

##  Nak join group ni semua free. Kalau kat luar, kena bayar mahal tau..! Beratus juga harganya. Ada yang kira ikut jam pula tu. Jadi bila join motivations group yang free ni tak ada lah rasa macam satu beban sangat. Lebih santai. Lebih mesra dan nothing much to expect

Aku pernah join kelas Dr. Azizan Osman dua tahun lepas. Masa tu dapat harga tiket murah sebab pergi bertiga. Memang puas hati join kelas DAO sebab dia betul-betul berjaya buka minda aku. Sampai hari ni terkesan dalam hati. Setiap kali aku rasa down terutama bab berniaga online ni, aku akan ingat balik kata-kata DAO masa tu. Kita orang melayu, tanam taugeh pun tak tahu..! buat tauhu pun tak pandai..! Esok-esok kalau darurat, bangsa kita mati kebulur dulu. Sobs..sobss..sobbssss.. :(

##  Kita akan jumpa ramai kawan-kawan baru yang sangat positif. Aku tak tahu la diaorang ni memang betul-betul original macam tu atau fake semata-mata. Tapi setakat ni, aku senang berkawan secara maya dengan orang yang positif macam ni. Sekurang-kurangnya wall FB aku penuh status membina dan ilmu-ilmu baru. Kuranglah sikit status meroyan dan status-status perasan bagus macam masuk bakul angkat sendiri..! opsssss..

##  Kau akan jumpa banyak kisah inspirasi yang bersifat personal dan tak dikongsi secara terbuka macam Page KRT ke Confession ke. Semua kisah tu akan buat kau rasa "bertuahnya aku" sebab di luar sana banyak lagi kehidupan yang jauuuuuhhhhh lebih menguji dan menduga. Kalau kau di tempat mereka, entah-entah dah lama terduduk.

##  Masa kau akan diisi dengan benda yang berfaedah. Dapat ILMU baru dan dapat belajar dari kisah  hidup orang lain. Aku sendiri dah dua minggu tak main games kat handphone sebab tak sempat. Asyik layan video motivasi daripada coach. Proud to myself sebab dah kurang buang masa dengan games, kurang skodeng IG artis, dah berbulan tak baca Rotikaya atau Oh Bulan dan paling penting aku sekarang ada banyak masa untuk duduk dan berfikir. :)

Itu je lah yang aku nak kongsi. Setakat ni aku enjoy dengan dua motivations group yang aku join. Still inspiring me a lots. Tak tahu lah nanti-nanti kalau bosan pula, mungkin aku akan quit dan join group lain.. hahahahahaa.. Peluang dan kesempatan sentiasa ada menanti mereka yang mencari. Kalau harap semua datang bergolek atas riba, memang kau tak akan dapat apa. Aku berusaha meletakkan diri aku di dalam kumpulan yang selalu bermotivasi, selalu positif, saling membantu dan menyokong. Aku harap perkongsian kami di dalam group tu nanti memberi manfaat yang berterusan.

Aku tak mahu jadi manusia hebat. Aku cuma ingin mencari diri sendiri kerana aku percaya setiap satu ciptaan Allah itu semuaaaaaaa hebat..! 

:)



...


Share:

3 Kes Dadah Yang Tak Masuk Akal

Sejak minggu lepas, aku menahan diri daripada up apa-apa status berkaitan tragedi kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang menggemparkan seluruh rakyat Malaysia minggu lepas. Padahal pada pagi hari kejadian, aku berjalan kaki melintasi pusat tahfiz tersebut sebab nak hantar anak saudara ke sekolah yang berhampiran. Memang ramai yang mengerumuni kawasan pusat tahfiz tu, aku sendiri baru tahu ada kebakaran di situ sebab nampak banyak lori bomba di kawasan kejadian. Tapi sumpah, aku tak tahu langsung yang lebih 20 nyawa telah terkorban. :(

Tragedi Kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah | 14 September 2017

Pagi tu aku sedikit buru-buru sebab nak cepat hantar anak saudara dan perlu segera ke pejabat pula sebab ada meeting. Waktu aku melintas depan pusat tahfiz tu aku langsung tak toleh ke arah dalam pusat tahfiz tu. Satu, sebab aku nak cepat. Kedua, sebab aku memang tak tahu ada mangsa yang terkorban. Aku ingatkan kebakaran kecil yang biasa-biasa je. Masa tengah memandu ke pejabat tu, dengar berita di radio, baru aku tahu rupa-rupanya trajedi kebakaran tu sangat dasyat. Malah disifatkan sebagai kejadian kebakaran kedua terburuk selepas kebakaran Pondok Pak Ya di Kedah 1989. 

Lebih mengeruhkan keadaan bila netizen mula marah-marah, kecam, tuduh-menuduh malah ada yang mengugut itu ini ke arah pengurusan pusat tahfiz berkenaan. Aku pun mula-mula marah dan terkilan juga. Isu keselamatan di sekolah atau asrama ni dah kerap dibincangkan tapi kenapa masih ada lompong? Masih ada yang tak ambil berat? Natijahnya, nyawa anak-anak diperjudikan. Kenapa? Mengapa? Why? How? Memang kalau ikutkan hati banyak persoalan berlegar dalam fikiran. Tapi benda dah jadi, tak elok kita menunding jari. Sebaiknya kita sama-sama ambil iktibar dan cuba tutup lompong-lompong kekurangan tu supaya tragedi sama tak berulang lagi.

Tambah menyakitkan hati bila akhirnya tragedi itu rupa-rupanya perbuatan khianat remaja-remaja yang rosak jiwa. 7 suspek kejadian di tahan, semuanya remaja bawah umur. Positif dadah jenis syabu pula tu. Astaghfirullah Ala'zim. Sedih. Kecewa. Berganda-ganda. Apa nak jadi dengan anak bangsa aku yang bakal memimpin negara ni? Kerana dendam sanggup di bakar pusat tahfiz tu. Apa agaknya yang ada dalam fikiran mereka waktu tu? Syaitan apa yang dah merasuk mereka? Allahu Akhbar.. berikanlah sinar hidayahMu buat jiwa-jiwa yang rosak ini Ya Allah. Kembalikan mereka ke jalanMu. Hanya Kau yang mampu mengubah haluan mereka. Hanya Kau yang berhak ke atas mereka Ya Allah.

Gambar hiasan ( Sumber SINI )

Akibat Dadah Manusia Hilang Pertimbangan

Bila mengingatkan anak-anak jiwa rosak yang 7 orang tu, aku teringat dua kes yang aku pernah tonton melalui dua rancangan kegemaran aku di televisyen iaitu CSI dan Law & Order SVU (Special Victims Unit) tak lama dulu. Kedua-dua rancangan tu kebetulan menyiasat kes berkaitan mangsa dadah juga. Memang meninggalkan kesan yang sangat mendalam pada aku sebab kedua-dua kes tu adalah base on true story..!

Kes Satu
Pasukan CSI ni macam biasa lah diarahkan menyiasat satu kes bunuh yang melibatkan seorang pelajar perempuan di sebuah kolej. Mangsa ditemui mati di tengah-tengah padang bola sepak. Keadaan mayat mangsa sangat tragis kerana di bahagian perut mangsa telah ditebuk dengan ganas dan beberapa organ dalaman mangsa di dapati telah hilang. Mula-mula ahli forensik CSI ni ingat ada binatang yang makan organ dalaman mangsa tu, tapi rupa-rupanya...........? Manusia yang makan, malah kawan baik mangsa sendiri yang buat kerja gila tu.

Siasat punya siasat, rupanya suspek dan mangsa serta teman lelaki si mangsa ni pada hari kejadian ada join satu party muda-mudi kat kolej tu. Party mesti lah sebelah malam kan. Lepas habis party tu, mereka bertiga pergi la kat padang tu konon-konon nak privacy. Lepas tu mereka bertiga 'ambik' satu jenis DADAH DURJANA ni yang menyebabkan diaorang bernafsu binatang..!! bayangkan lah..? eeeeeeeeeee.. ngeri aku tengok. 

Dipendekkan cerita si mangsa dengan boyfriend dia ada la buat adegan 'ringan-ringan' kat tengah-tengah padang tu. Si best friend ni jelaous pula tiba-tiba. Suspek ni tumbuk best friend dia tu sampai pengsan lepas tu dengan nafsu binatangnya dia pergi robek perut si mangsa ni dan makan organ dalaman si mangsa tu. Gila arrrr..! Yang si boyfriend tu pula dah laloq teruk dan separuh sedar. Dia tak mampu nak halang suspek daripada bertindak kejam sebab dia sendiri tak berdaya. Kesan dadah tu teruk sangat. Si suspek yang makan organ dalaman best friend dia tu pun sebenarnya tak sedar apa-apa. Tak sedar pun dia dah makan organ dalaman best friend sendiri. Esok paginya bila dia tersedar dan tengok diri sendiri berlumuran darah, dia muntah. Masa muntah tu keluar la cebisan-cebisan daging dalam muntah tu. Eeeeeeeeuuuuwwww... geli gila kan..!!

Sampai macam tu sekali kesan dadah tu pada tubuh manusia. Lost. Hilang kawalan 100%. Bukan sanggup bunuh je, malah dikoreknya isi perut kawan dia tu TANPA SEDAR. Kawan tu walaupun separa sedar tapi sebenarnya hidup lagi waktu perut dia dikorek-korek tu. Cuma dia separuh pengsan dan tak rasa apa-apa sebab kesan dadah tu buat badan 'kebas'. Tapi kau cuba lah bayangkan, hidup-hidup kena korek perut tu tapi tak rasa sakit. Mampu tengok je orang makan buah pinggang, hati, limpa dan jantung kau mentah-mentah macam tu. Ya ampuuuuunnn..! Dah macam cerita seram woiiiii..

Tapi ini realiti. Memang berlaku kes macam tu. Tak mustahil pun sebab kesan dadah memang luar biasa gila..! Tolonglah ambil iktibar. Dadah tu pembunuh.......!! :(

Kes 2
Yang ini kes rompak, cabul dan rogol. Pun sebab dadah juga. Mangsa ditemui waktu dinihari berbogel dalam keadaan tak sedarkan diri di kaki lima flat kediaman dia tinggal. Ada orang lalu-lalang yang call ambulans dan hantar ke hospital. Pemeriksaan mendapati mangsa telah dirogol oleh lebih daripada seorang pemangsa. Yang sadisnya, si mangsa ni seorang perempuan berumur lebih kurang 30an, ibu tunggal tapi hidup keseorangan sebab tak dapat hak penjagaan anak. Penagih dadah separa aktif. Kaki arak dan sebenarnya depressed

Bila pihak polis SVU ni soal siasat dia, memang dia tak ingat apa-apa sebab dah ambil dadah malam sebelum kejadian tu. Tapi pihak polis ni tak putus asa nak juga cari siapa penjenayah yang dah buat kerja terkutuk tu. Siasat punya siasat dapat lah tangkap tiga orang remaja belasan tahun, orang kulit hitam, hidup macam gelandangan dan memang ada rekod jenayah. Punya susah pihak polis nak sabitkan kesalahan sebab si mangsa sendiri tak ingat langsung apa-apa yang jadi pada dia.

Sampai nak ambil kenyataan mangsa pun tak boleh sebab dia 'hilang ingatan'. Kalau tak ada kenyataan mangsa, macam mana nak sabitkan kesalahan ke atas suspek.. kan..? Walaupun polis berjaya dapatkan saksi dan bukti-bukti sebagainya, tapi kes tu jadi rumit sebab tak ada pengakuan daripada si mangsa

Aku yang tengok siri tu rasa nak menyumpah...! Tak kan lah mangsa langsung tak boleh ingat..? Rasa macam bangang sangat lah kan. Tapi end of the story memang disahkan dadah yang si mangsa tu ambil sangat kuat kesannya sampai boleh jadi 'hilang ingatan' selama lebih 24 jam. Bayangkanlah, apa-apa jadi pada kita langsung tak save dalam memori kita ni. Semua kena delete dek kerana dadah tu. Mangsa tu terbogel lebih 4 jam kat ruang kaki lima flat tu tengah-tengah malam buta waktu musim sejuk pula tu. Beku agaknya tubuh dan otak dia. Langsung dia tak rasa apa-apa. Kalau kita manusia normal ni, mustahil la mampu bertahan. Tapi DADAH JAHANAM tu bukan je buat tubuh mangsa jadi kebas tapi delete habis memori si mangsa. Rasa sakit dirogol bergilir-gilir pun langsung dia tak rasa dan tak ingat. :(

Ya Allah Lindungi Kami Dari Kebinasaan

Sedih dan ngeri kan..? Tapi itu lah kisah manusia yang diperhamba oleh najis dadah. Aku tahu banyak lagi cerita pasal kesan-kesan buruk dadah di sekeliling kita. Korang sendiri mesti pernah dengar atau baca macam-macam kes, tapi ni aku kongsi dua kes yang paling terkesan pada aku dan paling tak masuk akal sebenarnya. Aku tak boleh nak hadam. Sama macam tragedi kebakaran pusat tahfiz di Keramat tempoh hari, aku memang tak boleh terima punca tragedi tu sebab NAJIS DADAH itu lah juga...! Aku menangis dalam hati. Terlalu sedih mengenangkan betapa binasanya hidup kerana dadah ni. Nyawa sudah hilang nilainya. :(

Astaghfirullah ala'zim
Astaghfirullah ala'zim
Astaghfirullah ala'zim

Ya Allah, ampunkan dosa-dosa kami. Ampunkan khilaf kami. Tunjukkan kami jalan yang benar lagi paling sebenar. Pimpinlah hati kami. Teguhkan lah iman kami. Jauhkan lah kami serta anak-anak keturunan kami daripada kebinasaan. Selamatkan lah kami. Lindungilah kami. Matikan lah kami di dalam husnul khotimah. Terima lah taubat kami. Terima lah amal ibadah kami yang sedikit ini. Dan terima lah kami sebagai penghuni syurgaMua yang sejahtera di sana nanti. Aamiin.. Aamiin.. Aamiin Ya Rabbal A'lamin.


...



Share:

Susahnya Buat Keputusan

Kenapa susah sangat nak buat keputusan? Baik keputusan tentang hal-hal yang kecil apatah lagi keputusan tentang hal-hal yang besar. Bila terlalu memikirkan hal itu, keputusan jadi terlalu kompleks. Otak mula malas memikirkan hal yang sama berulang kali. Nafas rasa tersekat-sekat tidak seluas padang bola sepak lagi. Perasaan tak payah story lah, sekejap panas sekejap sejuk dan kadang kala suam tidak menentu di kebanyakkan 'tempat'. Lemas. Buntu. Makin difikir, semakin tidak faham. 

Bila tidak difikirkan dengan mendalam pula, penyakit was-was mula melanda. Resah gelisah memukul pantai hati. Fikiran yang buruk-buruk pun datang meyapa lembut di pelipis mata. Entahkan jadi A, mungkin jadi B, atau C, atau boleh sahaja jadi D dan senarai pun berpanjangan tanpa henti. Bibir kata "tak nak fikir, redah je..!" tapi hati menjerit "gila ke.........??!! fikir habis-habis dulu la bongok. Nanti menyesal. Bodoh..!" See.. fikir sangat susah, tak fikir sangat pun susah, fikir sikit-sikit -- hati gundah, fikir banyak-banyak -- otak jadi biol.

Nak ke tak nak..?
Boleh ke tak boleh..?
Sanggup ke tak sanggup..?

Tiga persoalan ni je yang berlegar-legar dalam kepala aku sepanjang sebulan ni. Dalam separa sedar tu masa berjalan dan aku cuma ada kurang 12 jam lagi untuk buat keputusan. Walaupun ia bukan satu keputusan besar antara hidup dengan mati, tapi menjadi seorang AimNub Haris yang mudah panik dan suka fikir terlalu dalam ni, sangatlah susah..! Silap-silap kalau check tekanan darah ni, mahu melambung-lambung tinggi. Sebab aku kalau dalam keadaan makan tak kenyang, mandi tak basah, tidur tak lena ni.. tubuh aku automatik terus jadi kelainan upaya sementara.

Kasihan kan menjadi seorang AimNub Haris ni, sejenis yang sangat payah buat keputusan. Sebab takut menyesal. Perkataan takut tu sangat berhantu. Padahal entah apa yang ditakutkan. Semuanya belum pasti. Pilih la apa-apapun, nanti-nanti boleh berpatah kembali. Tak ada masalah pun. Kalau suka teruskan, kalau tak suka boleh berhenti. Jadi apa yang ditakutkan sangat entah lah..! *nangis*

Aku cemburu tengok manusia yang nekad. Bila nak buat sesuatu, terus buat. Tak payah fikir panjang. Enjoy the journey katanya. Kalau terjatuh, itu pelajaran. Kalau berjaya sampai, itu satu pencapaian. Sekadar buat persiapan ala kadar, terus sahaja keluar, berlari dan tanpa ragu-ragu mengejar apa yang diimpikan. Sedangkan aku masih berkira-kira itu ini, kiri kanan, atas bawah. Sudahnya terperuk la aku dalam bilik basement yang gelap dan sunyi. 

Orang dah ke bulan oiiiii...!
Kau sibuk buat statistik jadi ke tak jadi.... phuiiiiiii...

Kenapa aku tidak senekad mereka. Rasa nak buat, terus buat. Kentalkan hati. Hadap je apa-apa yang menanti kat depan tu. Tak malu kalau gagal. Tak kisah apa orang kata. Tak hidup sebab expectation orang. Tak ada rasa nak menandingi sesiapa. Tak ada rasa nak menunjuk apa-apa. Best sungguh jadi dia. Nekad. Padu. Berani. Positif. Unik. Tersendiri. Ulung. Lagend. 

Aku..?

Sebenarnya bukan kisah pada apa orang kata pun, bukan seronok hidup atas expectation orang pun, bukan nak kejar puji atau sanjung orang pun, tapiiiiiiiii.. aku memang sejenis yang tak tahu nak deal dengan expectation sendiri, tak tahu nak puaskan hati sendiri, tak pandai nak pujuk hati tentang hidup ini bukan untuk memiliki segala-galanya tetapi lebih kepada untuk menikmati seadanya apa yang kita ada. Aku tak boleh pujuk diri sendiri kalau aku gagal lagi. Ulang baca -- gagal lagi. Ya, gagal lagi. Aku dah banyak kali gagal. Banyak kali buat keputusan yang salah. Banyak kali menyesal sebab buat benda bodoh. Lepas tu tak boleh move on.

Aku simpan dalam hati dan aku bawa rasa sebal tu bersama-sama aku selama ni. Dah 35 tahun hidup masih membawa beban-beban yang tak terhapuskan tu. Aku lemas. Lelah. Tak mampu pikul penyesalan lagi. Sebab tu aku jadi tidak nekad dan tidak berani buat keputusan. Aku takut kepada bayang-bayang sendiri. Seolah-olahnya ada suara yang sedang berbisik mengkhabarkan di telinga aku yang aku akan gagal lagi. Nanti-nanti mesti gagal lagi. Begitu lah. Diulang-ulang bisik tu kat telinga hati aku ni.

*sambung nangis*

Walhal, ada juga keputusan bijak yang aku pernah buat. Ada juga hal yang berjaya memuaskan hati aku. Mungkin hal-hal yang kecil, tapi berjaya buat aku bahagia dan bangga. Kenapa aku tidak boleh sedikit berbelas kasihan kepada diri sendiri..? Aku bukan teruk sangat, tapi aku tak rasa aku best. Ada tak orang kat luar sana yang macam aku? Sejenis yang susah nak appreciate diri sendiri. Tak pandai nak lepaskan hal-hal lama yang dah berlalu tu. Hati ni macam span, serap semua sedih pedih har-hari semalam. Dah perah sekuat hati pun, masih basah dengan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan .. sambung sampai cukup 35 tahun.. mampu..?!!

Balik kepada hal membuat keputusan tadi, bukan aku tak usaha minta pendapat orang lain, bukan aku tak minta tolong mereka merungkaikan keserabutan fikiran aku ni supaya senang aku nak buat keputusan, tapi lepas buat semua tu pun aku masih keliru..! Masih takut-takut nak buat satu keputusan yang jitu. Hanya mampu senaraikan itu, senarai kan ini. Konon-konon buat short list. Orang kata bila buat short list lagi senang nak pilih, tapi bagi aku di setiap short list tu akan ada list demi list demi list demi list demi list demi list demi list ..yang lain pula.. Aku tak boleh stick dengan satu short list.

Susah kan..! kahh kahh kahhh.. lols...
Aku bukan gila. Tolong lah jangan assume aku ada sakit otak ke apa. Sesungguhnya aku sihat lagi mental fizikal. InsyaAllah. Tolonglah doakan juga untuk aku. Takut oiii tetiba jadi gila, cakap sorang-sorang. Tak kenal siang ke malam. Tak tahu beza mee goreng ke cacing tanah. Isyyhhhkk.. minta dijauhkan. Aku tak nak jadi gila. (Melalut dah ni)

Aku cuma nak sambung belajar je sebenarnya. Tapi aku tak tahu nak pilih kursus apa. Aku nak keluar dari bidang engineering, tapi aku tak tahu nak ke mana. Kursus yang aku teringin nak ambil tu macam susah nak dapat sebab aku tak ada background dalam bidang tu. Remember, aku dari sekolah menengah teknik ke politeknik lepas tu jadi juruteknik. Tiba-tiba nak keluar dari perkataan 'teknik' tu sesuka hati. Harapan tipis senipis kulit bawang.

Tapi aku nak cuba. Nak nekad. Kalau dapat, rezeki. Kalau tak dapat, cuba lagi.
(Tak. Aku tak boleh terima kalau aku tak dapat..!!) see... arrrggghhhhhhh.. *jerit dalam hati*

Tu je. 

Apa-apa cadangan waima sekecil hama, sangat aku hargai saat ni. Aku ada kurang dari 12 jam je ni. Tolong lah aku. Ajar aku jadi manusia hati kering yang nekad. Pejam mata. Tanda. Blah. Dapat tak dapat jangan fikir. Jalan terus. Jangan teragak-agak lagi. Aku tak boleh. Tapi tolong ajar aku jadi macam tu. Jadi si nekad berhati kering yang berani dan tak hidup atas apa-apa sangkaan manusia termasuk diri sendiri.

Please.


Gambar Hiasan (Sumber SINI)

Share: