Lelaki Dan Perempuan Boleh Berkawan Baik Jika..?

Siapa kata lelaki dan perempuan tak boleh jadi Best Friend. Walaupun mungkin susah, tapi ia tak mustahil boleh terjadi. Malah di zaman serba terbuka dan urban ini, hubungan antara lelaki dan perempuan tidak terbatas atas satu nama hubungan sahaja. Contohnya, dari kawan baik kepada pasangan bercinta, dari kawan baik kepada pasangan suami isteri atau boleh sahaja dari kawan baik kepada pasangan kakak ipar dengan adik ipar... hahahahahaa..! lolss..

Ekk Main Aur Ekk Tu, Kareena Kapoor, Imran Khan, Bollywood movie, Bollywood actor, romantic comedi film, My best friend
Ekk Main Aur Ekk Tu (One For Me One For You)

Ekk Main Aur Ekk Tu : Buktikan Lelaki Dan Perempuan Boleh Jadi Best Friend

Entah berapa kali aku dah tonton filem Ek Main Aur Ekk Tu ni sebab filem ni ringan dan menghiburkan aku. Tak membosankan walau dah tonton banyak kali. Paling penting filem ini telah memecahkan streotype filem hindustan biasa. Aku suka twist yang dibuat dari pertengahan menuju penghujung cerita. Walaupun ada sedikit hal yang mungkin terlalu biasa dan boleh diagak, tapi scene tu dipersembahkan dengan kemas dan buatkan filem ni lebih realistik daripada filem hindustan yang lain.

Seperti biasa, lakonan Kareena Kapoor sempurna..! dan meletakkan beliau di dalam kelas tersendiri. Lakonan KK matang dan bersahaja. Emosi yang ditunjukkan sangat semulajadi sampai aku percaya KK dan Imran Khan ni memang berkawan baik walaupun di luar set. Paling best, dalam filem ni KK disolek secara natural, menyerlahkan kecantikan dia yang sebenar. KK memang cantik, tak make up pun cantik. 

Imran Khan : Perfectly Average

Bagi yang belum biasa menonton filem lakonan hero Bollywood paling cool ni, mungkin merasakan bakat lakonan Imran Khan tidak sehebat mana. Setakat ni filem lakonan IK memang biasa-biasa dan tidaklah seberat mana. Kiranya kemampuan IK sebenarnya belum diuji secara serius lagi. Tapi aku suka Imran Khan ni. Dia super cool dan imej bersih yang dibawa sejak masuk ke dalam industri membuatkan nama IK jarang dipalit kontroversi.

Dalam filem ni, watak Rahul digambarkan sebagai lelaki yang skema, patuh dan taat kepada ibu bapa, pembersih, baik, tidak suka mabuk dan tidak pandai bersosial. Sampailah pada hari pertama Rahul bertemu Rania (Kareena Kapoor) dan hidupnya yang serba skema dan membosankan tu telah berubah. Rania menggambarkan Rahul sebagai lelaki yang PERFECTLY AVERAGE sebab Rahul memang sederhana dalam semua benda. Tidak ada sisi betul-betul baik atau betul-betul jahat dalam diri Rahul. Seimbang.

sahabat baik mesti menghormati perbezaan masing-masing

Bagaimana Lelaki Dan Perempuan Boleh Menjadi Kawan Baik ?

Bagi aku tidak ada yang pelik bagi seorang lelaki dan perempuan untuk berkawan baik. Apatah lagi bila ada kajian menunjukkan kawan baik berlainan jantina sebenarnya lebih boleh DIPERCAYAI dan hubungan kawan baik berlainan jantina ni selalunya lebih bertahan lama. Mungkin kerana cara berfikir seorang lelaki dengan seorang perempuan tidak sama. Jadi di dalam satu-satu isu atau masalah, kita akan dapat penyelesaian daripada kedua-dua sisi berbeza ini. Selain itu, berkawan dengan lain jantina lebih saling melengkapi kerana apa yang perempuan tak boleh buat, lelaki boleh buatkan. Begitu juga sebaliknya. Betul tak..?

Tapi macam mana nak pastikan hubungan persahabatan itu KEKAL dan tidak melampaui batas..? Maklumlah di dalam diri seorang lelaki dan perempuan ini nalurinya berbeza. Kebarangkalian kita jatuh cinta kepada sahabat baik sangat terbuka luas.. kan? Kalau sahabat kita pun fall in love dengan kita juga, tak mengapalah.. tapi kalau sebaliknya.. macam mana..? Masihkah kita boleh bersahabat dengan dia walau ada hati yang terluka kerana cintanya ditolak..?

Syarat-Syarat Lelaki dan Perempuan Boleh Berkawan Baik

Mari kita gariskan beberapa peraturan supaya persahabatan itu tidak dicemari hal yang tidak diingini. Terutama kita sebagai orang Islam, lagi banyak pantang larang perlu dijaga terutama di dalam perhubungan sesama manusia. Bukan tidak boleh berkawan baik dengan berlainan jantina, tetapi perlu lebih berhati-hati dan mesti professional.

1.  Tetapkan batasan (boarders) supaya di antara hidup peribadi kita dengan hidup yang boleh dikongsikan dengan orang luar termasuk sabahabat baik lebih jelas. Bila dah tetapkan boarders ni, masing-masing mesti menghormatinya. Contoh boarders yang perlu dihormati adalah hak privacy, hak bersama keluarga, hak bersama sahabat lain, hak untuk luangkan masa membuatkan aktiviti yang digemari secara sendirian dan lain-lain.

2.  Jaga aurat. Jaga cara pertuturan. Pastikan tidak berdua-duaan di tempat sunyi walau apa alasan sekalipun. Jaga batas-batas sebagai Muslim dan Muslimah yang baik. Jangan sesekali berkompromi dengan hukum-hukum Allah s.w.t.

3.  Pastikan ahli keluarga kita kenal sabahat baik kita terutama yang berlainan jantina. Kita pun mesti kenal baik dengan keluarga dia juga. Kalau boleh bina keakraban dan berbaik dengan semua ahli keluarga each others.

4.  Apabila salah seorang tiba-tiba jatuh cinta kepada sahabat baik mereka, MESTI BERTERUS-TERANG supaya tidak timbul salah faham. Kadang-kala kita dengar orang kata, susah nak berterus-terang. Takut kena reject. Takut dia tak boleh terima dan tak nak terus berkawan. Well, you have to choose beb..! Memang susah, memang berisiko tapi CINTA memang begitu sifatnya. Siapa suruh kau jatuh cinta..?! hahahahahhaa.. :p

5.  Bila masing-masing dah ada pasangan hidup, pastikan pasangan kita tahu dan kenal baik dengan sahabat baik kita. Barulah tak timbul salah faham di kemudian hari. Kalau boleh jadikan sahabat baik kita tu sahabat baik pasangan kita juga dan kita pun bersahabat baik dengan pasangan kepada sahabat baik kita tu. Kira macam sahabat baik 4 penjuru lah macam tu..! Lebih afdhal.

Okey, ada lagi nak tambah syarat-syarat ni..? Boleh komen di ruangan bawah :)

Kesimpulan

Bagi aku, berkawan dengan siapa pun tak salah. Nak kawan dengan sama jantina atau berlainan jantina, terpulang kepada citarasa masing-masing. Asalkan kita tahu kedudukan dan batas-batas kita, InsyaAllah berkawan lah dengan siapa sahaja pasti ada kebaikan dan manfaatnya. Sebab tu orang tua-tua kata, berkawan biar beribu tapi berkasih hanya yang satu. Berkasih tu maksudnya Allah s.w.t. tau..! bukan kekasih. Jadi bila kita selalu ingat Allah, selalu utamakan Allah, selalu buat apa sahaja kerana Allah s.w.t. maka kita berada di track yang betul dan semuanya akan baik sahaja. Ingat tu.

Satu hal lagi, jangan kita cepat nak judge orang yang suka berkawan dengan berlainan jantina ni..! Tak semestinya niat dia tak baik atau tak semestinya bila lelaki ada best friend perempuan bermakna dia lelaki lembut dan sebagainya. Tak baik tau fikir macam tu..! Don't judge.

Macam biasa, aku percaya pembaca blog aku semua bijak-bijak belaka.
Adiosssss.. :)





...

Gambar semua daripada Google Image (search Ek Main Aur Ekk Tu)


Share:

Merancang Percutian Istimewa di Langkawi

Aku sebenarnya dah lama tak pergi Langkawi ni. Kali terakhir tu agak-agak 4 tahun lepas lah, itu pun sebab ikut husband aku pergi out station. Sebut tentang Langkawi ni, automatik aku akan terbayangkan keindahan pantainya yang sangat mendamaikan. Lautnya yang bersih dan kebiruan.. perggghh..! Macam ala-ala kat oversea kan.. :) Selain daripada tu, kat Langkawi ni banyak aktiviti boleh buat. Aktiviti santai-santai sampailah aktiviti mencabar, semua ada. Tinggal nak pilih yang mana satu paling sesuai dengan berat badan minat kita je.. hakkssss...!

Kalau aku ajak husband pergi bercuti ke Langkawi sempena anniversary kitaorang bulan Julai nanti, canteeeekkkk jugak kan..? Fuhh.. nak buat surprise untuk dia lah, selalunya dia je yang plan percutian kitaorang. Kali ni biar aku pula surprise kan dia.. :)

Traveloka, Dataran Lang, Langkawi, honeymoon di Langkawi, anniversary at Langkawi, tempat mesti dilawati di Langkawi
Dataran Lang – mercu tanda Langkawi

Sambut Hari Ulangtahun Perkahwinan di Langkawi

Oleh kerana aku dan husband bukan jenis yang romantik ala-ala cerita dogeng dulu kala, maka aku rasa lebih sesuai untuk spend masa sambut hari ulangtahun perkahwinan kami di Langkawi nanti ala adventure and fun..! Setakat candle light dinner tepi pantai tu dah biasa sangat lah. Aku nak buat kelainan kat Langkawi nanti, nak lain daripada orang lain. Banyak yang aku kena rancang betul-betul ni, supaya surprise aku menjadi.

Pertama sekali, mesti la tempah hotel dan tiket penerbangan kat Traveloka. Ramai kawan-kawan cadangkan aku guna Traveloka ni sebab apps dia senang gila nak access dan user friendly katanya. Dah la dapat diskaun, lepas tu dapat survey hotel yang murah dengan cepat dan mudah. Patutlah semua pakai Traveloka

Ciri-Ciri Hotel Pilihan Terbaik Di Langkawi

Aku bercadang nak menginap di hotel yang dekat dengan pekan Kuah supaya mudah nak berjalan di kawasan sekitar. Lagipun kalau tinggal di pekan Kuah ni tak la sunyi dan bosan sangat waktu siang. Macam aku sebutkan tadi, aku rancang nak percutian yang fun bukan duduk terperap dalam bilik je kan. Ciri-ciri hotel yang menjadi pilihan aku adalah :

1. Kata nak sambut anniversary kan, mesti la pilih hotel mewah sikit baru lah husband aku rasa dihargai. Hotel 4 atau 5 bintang baru lah ngam..! Sesekali nak belanja husband, tak kan nak kedekut pula.

2. Hotel yang popular dan ternama, baru yakin sikit sebab dah ada feedback daripada pengunjung terdahulu. Baru senang aku nak buat pilihan. Lagipun hotel yang dah ternama ni selalunya lengkap dengan segala kemudahan mewah dan paling penting mesti ada Wi-Fi ..hehehehhee.. Blogger dan Wi-Fi berpisah tiada..! :p

3. Bilik mesti menghadap lautan dan terletak di tingkat atas, kalau boleh yang paling tinggi. Baru lah rasa eksklusif, privacy dan romantik bila malam. 

4. Hotel yang ala Islamik. Ini sangat penting. Baru yakin dengan makanan yang ditawarkan selain rasa lebih selesa, bersih dan selamat.

5. Service mesti tip-top, staff tak sombong, housekeeping mesra dan cekap. Paling penting juga kalau dapat hotel yang suasana ala-ala kat luar negara. Barulah ada mood honeymoon :)

Lepas aku survey lima ke enam hotel kat pekan Kuah tu, aku jumpa dengan satu hotel ni yang memang menepati ciri-ciri yang aku inginkan. Suratan atau kebetulan ? Entah lah. Tapi aku memang dah berkenan dengan hotel ni. Jom baca feedback daripada pengunjung hotel ni dan aku share sikit lah gambar-gambar hotel ni bagi menambahkan lagi keterujaan aku nanti.

Baru-baru ni saya telah bercuti selama 4 hari 3 malam di Langkawi dan saya telah memilih Adya Hotel sebagai tempat penginapan kali ini. Saya tahu mengenai Adya Hotel ni pun dari rancangan Romantika bersama Irma Hasmie dan semenjak dari itu saya dan wife dah pasang niat untuk datang ke sini.
hotel islamik di langkawi, hotel murah di pekan Kuah, hotel muslim popular, percutian bajet di Langkawi

Adya Hotel merupakan hotel bertaraf 4 bintang dan mula beroperasi pada awal tahun 2015. Adya Hotel terletak di tengah-tengah pekan Kuah dan memang lokasi strategik sekiranya ingin membeli coklat ataupun pinggan mangkuk di kedai duty free terkenal seperti di RAMS dan Haji Ismail Group.
Bangunannya merupakan di antara yang tertinggi di kawasan pekan Kuah dan memang tak susah nak cari. Antara keunikan Adya Hotel adalah ia merupakan hotel pertama di Langkawi yang berkonsepkan Islamik. Konsep Islamik yang diterapkan oleh Adya Hotel termasuklah dari rekaan arkitek bangunannya yang menggunakan konsep arabic dan corak-corak dinding seperti yang biasa kita lihat di masjid. Terdapat juga beberapa pokok kurma di hadapan pintu masuk hotel bagi memberi mood berada seperti di negara Arab.

Dengan konsep Islamik yang ditekankan, tak hairanlah, Adya Hotel Langkawi menerima pengunjung paling ramai dari negara Arab. Apabila menjejakkan kaki di lobi hotel saja, petugas Adya Hotel menyambut kedatangan saya dengan menyampaikan “Assalamualaikum” beserta senyuman yang manis. Mereka juga menghidangkan pengunjung welcome drinks yang disediakan khusus sebaik sahaja proses check in hotel dilakukan.
Secara khususnya, semua bilik-bilik di Adya Hotel sangat luas dan selesa meskipun bilik yang paling murah. Terdapat beberapa bilik yang mempunyai pemandangan indah seperti pemandangan pantai. Memang romantik betul kalau dapat tidur di bilik yang ada pemandangan macam ni.
Di antara pilihan bilik yang disediakan di Adya Hotel adalah dari Superior, Deluxe, Executive, Junior Suite, Premier Suite hinggalah kepada Perdana Suite. Mempunyai 13 tingkat, dan meliputi 207 bilik secara keseluruhan. Bilik-bilik di sini bermula dari harga RM300 dan ke atas. Kalau nak dapatkan harga lebih murah, bolehlah book secara online melalui Agoda.

Sekiranya ingin bercuti ke Langkawi, saya sarankan untuk menginap di Adya Hotel. Ianya bukan saja terletak di tengah-tengah pekan Kuah, tetapi hotel ini sangat selesa dan pekerja hotel ini sangat mesra pelanggan. Saya pasti akan memilih Adya Hotel sekali lagi sekiranya berpeluang bercuti lagi ke Langkawi.”

Haaa.. baca feedback daripada pengunjung ni memang buat aku tak sabar-sabar nak ke Langkawi. Confirm aku akan booking Adya Hotel ni dulu. Soal pengangkutan semasa kat sana, aku tak risau sebab boleh sewa kereta comel-comel je bila sampai kat airport nanti. Jadi mudahlah kami bergerak ke sana sini untuk menjalankan macam-macam aktiviti penuh adventure and fun..!

Aktiviti Wajib Cuba Sepanjang Di Langkawi

Ini yang paling aku teruja sekali, tentulah bab menyusun aktiviti kami sepanjang kat Langkawi nanti. Banyak tempat nak pergi ni, antaranya SkyCab, Makam Mahsuri, Dataran Helang, Beras Terbakar, Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise, Hj. Ismail Group (shopping time), Underwater World dan paling utama aku nak ajak husband pergi pakej island tour ke Pulau Dayang Bunting dan buat aktiviti parasailing yang popular tu. Mesti best weiii...! Tak sabarnya aku....!!

Dataran Lang, Langkawi, honeymoon di Langkawi, anniversary at Langkawi, tempat mesti dilawati di Langkawi


Apa yang paling best dan memudahkan lagi kerja aku nak menyusun aktiviti ni sebab di Traveloka, aku bukan sahaja boleh booking bilik hotel dan tiket flight murah dan mudah tapi boleh tengok lokasi hotel yang aku nak duduk tu kat mana, dekat dengan tempat attraction yang mana, apa kemudahan yang berdekatan dan macam-macam lagi. Senang betul. 

Korang kalau tengah pening-pening fikir nak bercuti kat mana lepas Raya Aidilfitri nanti, baik korang bercuti bersama yang tersayang dengan menempah popular hotels in Langkawi di Traveloka. Aku jamin korang akan rasa senang gila ada Traveloka ni. So, bila sebut je nak pergi bercuti tak ada lah mengeluh lagi. Yang penting, pastikan percutian korang dipenuhi dengan momen-momen yang tidak dapat dilupakan. 

Pergi bercuti dengan senang hati dan ikut bajet poket sendiri. Apa tunggu lagi, pergi download apss Traveloka tu. Zaman sekarang semua dah pakai smartphone kan, so guna la smartphone korang tu untuk mudahkan hidup korang. Ok..?

Siapa nak pergi Langkawi bulan Julai nanti, kita jumpa kat sana. InsyaAllah. Doakan plan aku nak buat surprise kat husband aku berjalan lancar eh.. hehehehehe.. :)


...


Share:

Di Mana Aku Pada Tanggal 15 Syaaban Tahun Lalu ?

Malam tadi adalah Malam Nisfu Syaaban (15 Syaaban) dan ramai yang meraikannya dengan rangkaian doa pelbagai dan tak kurang yang memohon maaf dan sebagainya. Aku juga, cuma aku raikan sendiri-sendiri mengenang diri. Dan aku nak kalian tahu, aku maafkan silap salah kalian dengan aku (kalau lah ada) kerana aku insan kerdil tak layak untuk marah dan dendam lama-lama. Aku harap kalian juga sama, maafkan salah silap aku (andai ada). Mudah-mudahan di akhirat kelak kita tiada hutang sesama manusia


Di mana aku pada 15 Syaaban setahun lalu..?
Kalau tak silap aku, 15 Syaaban tahun lalu aku dalam keadaan sangat gembira kerana permohonan kami untuk beraya di Mekah sudah diluluskan, Perasaan teruja nak sambut Ramadhan sangat luar biasa tahun lepas sebab aku tahu hujung Ramadhan itu aku akan terbang sekali lagi ke Tanah Haram untuk menunaikan Umrah sekali gus menyambut Aidilfitri di sana buat pertama kali dalam seumur hidup ku.

Di mana aku pada 15 Syaaban dua tahun lalu..?
Aku tak ingat. Serius tak ingat apa yang berlaku pada aku pada tarikh itu, Tapi aku harap yang baik-baiklah. sigh..!

Di mana aku pada 15 Syaaban tiga tahun lalu..?
Ya, yang ini aku masih ingat kerana pada tahun itu (2014) tanggal 15 Syaaban waktu itu kami sedang bersedih kerana baru sahaja kehilangan arwah Ayah buat selamanya. Mungkin tahun paling sukar buat kami sekeluarga sampai Ramadhan dan Syawal menjadi sangat hambar. 


Bagaimana pula 15 Syaaban tahun ini..?
Tiada yang istimewa setakat ini selain rezeki yang tak disangka-sangka tiba-tiba sahaja datang. Alhamdulillah di atas kurniaan rezekiMu Ya Rabb walau sekecil apa pun rezeki itu. Aku tetap bersyukur dan rasa sangat bertuah kerana siapalah aku ini di sisiMu Ya Allah, namun kasih sayangMu melimpah ruah buatku. 


Tiada yang aku harapkan pada tanggal 15 Syaaban ini melainkan keampunanMu Ya Allah. Ku tadahkan kedua belah telapak tanganku menadah menanti keampunanMu Ya Rabb.. ampunkan dosa-dosaku yang banyak seperti buih-buih di lautan.. ampunkan dosa-dosa suamiku.. ampunkan dosa-dosa kedua ibu bapa dan ibu bapa mertuaku.. ampunkan dosa-dosa anak-anakku.. ampunkan dosa saudara-saudaraku dan seluruuh ahli keluarga serta sahabat handai ku.. ampunkan dosa-dosa kami Ya Allah.. terimalah taubat kami.. masukkanlah dan himpunkanlah kami di dalam syurga Firdausi Mu kelak. 

Aamiin.. Aamiin.. Aamiin Ya Rabbal A'lamin..

Panjangkan usia kami dalam penuh barokah agar sempat kami menemui Ramadhan dan beramal di dalamnya sehingga ke akhir saatnya,, Terimalah amal ibadah kami walau ia sekecil-kecilnya malah tidak sempurna pula.. Terima lah Ya Allah.. Sesungguhnya Kau Maha Pengasih lagi Maha Pengampun.. :)

...


Share:

INDIA2017 : Tiba Di New Delhi

Selepas menempuh penerbangan 5 jam tu, kami selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Indra Gandhi, New Delhi, India. Perasaan aku tak payah tanya la, memang excited tahap Suria Perkasa Hitam. Hilang terus lenguh punggung sebab duduk dalam flight 5 jam. Macam budak terlebih gula dah aku.. hehehehehe. Kami tiba di New Delhi tu dalam pukul 9 malam. Beza waktu Malaysia dengan India lebih kurang 2 jam.

Dari perut kapal nak sampai ke kaunter Kastam tu macam biasa la jalan jaaauuuuuuuhhhhh.. harap bertabah ye. Kereta baggy tu ada tapi nasib-nasib la kalau dapat naik.. hehhehee. Tolong beri keutamaan kepada warga tua ya.. :) Sampai je kat kawasan hampir dengan kaunter Kastam, kita kena isi satu borang declaration. Kecil dan simple je borang tu tapi WAJIB isi tau. Cuma nak nama, nombor passport, nama hotel kita menginap di New Delhi tu dan negara terakhir yang kita lawati dalam tempoh 3 bulan sebelum kot (tak ingat dah). Lepas selesai semua boleh beratur di kaunter Kastam macam biasa.

Indra Gandhi International Airport, New Delhi, India [pic from Google Image]

Pelajaran Pertama Saat Tiba Di India

Kalau ikut jadual kami, esok pagi kami akan berangkat ke Kashmir menaiki penerbangan domestik. Aku memang dari awal teruja bab nak ke Kashmir ni tapi rupa-rupanya di India ni sebut pasal Kashmir tu SANGAT SENSITIF tau. Jangan sebut sebarangan..! Pelajaran pertama yang kami terima sebaik sahaja tiba di New Delhi adalah :

Jangan bagitahu pegawai Kastam tu kita nak ke Kashmir..!

Kalau mereka tahu kita nak ke Kashmir, banyak betul soal dan permintaannya. Seolah-olah kita nak buat benda tak elok bila ke Kashmir tu. Pihak Kastam akan minta tiket flight, minta dokumen itu, dokumen ini. Allahu Akhbar..! Pelik betul. Padahal Kashmir tu kan sebahagian daripada India juga. Kenapa sensitif sangat, wallahualam. Jadi kalau nak urusan di kaunter Kastam berjalan lancar, jangan sebut pasal nak ke Kashmir. Ok. Kebanyakkan ahli kumpulan kami semua lepas tak ada masalah, pegawai Kastam pun tak banyak songeh. Cuma seorang dua sahaja yang 'ditahan' pegawai Kastam kat kaunter tu. But again, jangan panik. Pegawai Kastam tu baik-baik sebenarnya. Bagi sahaja apa mereka minta dan jawab soalan mereka baik-baik, InsyaAllah ok je. 

Rombongan Percutian Ke India 4-12 April 2017

Terlupa aku nak cerita pasal rombongan ke India aku ni kan..! hahahahhaaa.. maaf lah, entri lepas langsung tak sentuh pasal mereka. Ok, rombongan aku ni tak ramai tau dalam 15 orang je. Best kan..? Aku rimas kalau pergi berjalan dengan kumpulan terlalu ramai. 15 orang ni sedang elok la. Alhamdulillah, aku dapat satu rombongan dengan semua makcik-makcik, pakcik-pakcik dan adik-adik yang sporting giler. Banyak ilmu. Peramah. Ringan tulang membantu. Senang bekerjasama. Patuhi masa, arahan dan jadual. Memang sempoiiii la kumpulan kami ni.

Kalau ikut proffesion pula, kebanyakkannya adalah pesara dalam pelbagai bidang. Ada juga yang dulu mak andam, ada tu jurutera lebuhraya Malaysia, ada jururawat lelaki dan macam-macam lagi latar belakang. Ada yang dari Perak, Melaka, Kelantan dan Kajang. Waktu kami mula-mula kenal tu masing-masing macam malu-malu tapi sekejap je. Tiba di India masing-masing bertukar jadi ramah dan saling membantu. Pendek kata, 8 hari dengan mereka macam dah jadi keluarga. Cepat betul kami mesra. Alhamdulillah. Nanti aku cerita lagi pasal mereka. 

Malam Pertama Menginap Di Hotel Africa Avenue, New Delhi

Selesai urusan di airport dan ambil bagasi masing-masing, kami menaiki mini bas yang sangat cantik dan selesa menuju ke hotel tempat kami akan bermalam. Sepanjang perjalanan tu dapatlah tengok suasana bandar New Delhi yang ternyata rancak dan trafik yang masih padat. Aku mengambil kesempatan tu untuk menikmati pemandangan yang sangat aku nanti-nantikan selama ni. Akhirnya aku tiba dan menjejakkan juga kaki aku di bumi India ini. Thank you Allah :)

Pemandangan waktu malam tak banyak yang dapat dilihat kecuali suasana trafik yang hiruk-pikuk. Aku tak berhenti tersenyum sendiri sebab aku dah selalu tengok suasana ni dalam filem-filem hindustan. Kali ni aku tengok live. Happy bukan main. Terutama pertama kali nampak Otto (Tuk-Tuk) di atas jalan raya. Hampir menjerit juga dibuatnya. Hahahahahaha...! 

dalam bas terima kalungan bunga 

Sewaktu di dalam mini bas tu kami telah dikalungkan jambangan bunga sebagai tanda Selamat Datang ke India. Jambangan bunga tu sebenarnya dibuat daripada Bunga Lotus yang merupakan bunga rasmi dan simbol kebanggaan India dan agama Hindu. Tahu tak bunga lotus tu bunga apa..? Bunga tahi ayam sebenarnya.. hehehehehehe.. :p

Tak sampai satu jam perjalanan, kami tiba di Hotel Africa Avenue. Hotel ni terletak di kawasan perumahan elit yang mana kiri kanan hotel ini terdiri rumah-rumah banglow yang mewah siap pengawal keselamatan tak kurang 3 orang. Hebat orang New Delhi ni, kaya-raya..!

di lobi hotel .. sorry gambar gelap ..! :p

Sorry tak ada gambar dalam bilik hotel tapi bilik hotel kami Subahanallah, cantik yang amat. Bilik air je luas macam saiz bilik tidur aku kat Malaysia. Katil pula size king tau. Sayangnya kami dapat tidur di bilik hotel yang cantik tu cuma kurang 6 jam.. hehehehehe. Sampai je dalam bilik, salin baju, cuci muka, solat dan terus lena. Baru rasa letihnya. Kali ni aku tidur betul nyenyak, bayar balik ngantuk yang aku tahan dalam flight tadi :)

Pemandangan Bandar New Delhi Yang Sesak Dan Padat

Pagi esoknya selepas sarapan kami bersiap-siap nak berangkat ke airport domestik untuk terbang pula ke Srinagar, Kashmir. Kalau ke India itu sahaja buat aku rasa nak lompat bintang 4 juta kali, nak ke Kashmir ni pula buat aku bukan je lompat bintang.. tapi lompat katak, lompat kijang, lompat arnab atau lompat kanggaroo juta kali pun aku sanggup. Serius punya excited..!! Cuba la faham ye.. hehehehehee.. 

Tapi sebelum meninggalkan Hotel Africa Avenue yang super best ni, jom snap gambar dulu. Terserlah kejakunan aku guna action cam. Janggal duh. Tapi yang penting senyuman ada manissssss... :)

selepas berkali-kali snap, ini lah sekeping yang senonoh..! hahahaha.. 

belakang tu la mini bas kami.. bas baru.. cantik dan selesa

tengok la muka excited nampak Otto .. kahh kahh.. kampungnya kau ain..! :p

kenang-kenangan katanyaaaa..

Kalau ikutkan flight kami ke Kashmir jam 10:30 pagi tapi seawal jam 8 pagi kami dah bertolak dari hotel sebab kami difahamkan urusan di airport domestik lebih rumit. Apatah lagi kalau nak ke 'daerah bergolak' bernama Kashmir. Semua hal jadi extra rumit.

Sepanjang perjalanan ke airport domestik New Delhi, sekali lagi kami dapat menikmati pemandangan bandar New Delhi yang sesak. Trafik di New Delhi ni ya ampuuuunnn..! teruk..! hahahahahaha.. Depa ni tak tahu beratur di jalan raya tau dan mereka tak memandu ikut lorong. Kalau ada 3 lorong untuk kereta, kau akan nampak empat lima kereta serentak dalam 3 lorong tu. Macam tak ada faedah je line putih membahagi lorong2 tu. Depa tak ikut lorong..! Motor dan Otto dan basikal dan lori dan bas dan segala jenis kenderaan lain pun sama juga. Tak tahu ikut lorong. Pantang nampak kosong depa akan menyelit..! Patutlah trafik di New Delhi tak akan pernah selesai..! 

Bagi aku pemandangan tu sangat menghiburkan.. :) Akan aku kenang sampai akhir hayat. Inilah New Delhi yang mempunyai populasi penduduk 3 kali ganda lebih ramai daripada penduduk Malaysia..! Just imagine..! Ni baru New Delhi tau.. belum seluruh India lagi.. hahahahahaa..!

Dekat satu jam juga baru kami tiba di airport domestik New Delhi. Seperti yang dijangka proses nak check in dan print boarding pass tu sangat la lama dan meletihkan. Banyak betul songeh masing-masing. Daripada staff syarikat penerbangan sampailah kuli yang tolong angkat beg-beg kita tu semua buat kerja style 80an masa zaman tak ada komputer. Pelik juga, sebab kaunter bukan main canggih semua main scan je, pakai pun bukan main smart tapi style kerja macam zaman batu..! 

di airport domestik New Delhi

Aku tak ada masalah sangat pun sebab Encik Nash awal-awal dah pesan urusan di airport akan ambil masa dan dia minta kami semua banyak-banyak bersabar. Bagi aku yang memang tengah teruja nak terbang ke Kashmir ni, 1 jam menunggu bukan masalah besar pun. Cuma ye lah, rombongan kami ni ada orang tua dan ada juga yang ada masalah kaki perlu guna kerusi roda. Kesian mereka ni menunggu lama-lama. Nasib baik semua berlapang dada dan ok-ok je.

Dapat je boarding pass kami terpaksa buru-buru ke kaunter Kastam untuk proses seterusnya. Masa memang mencemburui sebab gate untuk ke Kashmir dah lama dibuka. Mujurlah semua proses di bahagian Kastam tu berjalan lancar. Dari gate berlepas tu perlu naik bas transit pula ke kapal terbang. Terkocoh-kocoh sedikit tapi semua berjalan lancar sampai semua selamat masuk ke perut kapal dan mendapatkan tempat duduk masing-masing.

sempat pula snap gambar kenangan dengan SpiceJet :)

Pelajaran Kedua Kami Di India

Hampir terlupa satu hal MAHA PENTING yang perlu kalian ingat baik-baik. Airport Srinagar, Kashmir sangat PANTANG dengan POWER BANK. Aku tak tahu kenapa, tapi aku agak-agak sebab power bank ni kan boleh meletup dan dimanupulasi menjadi bom. Maka sila ingat ni baik-baik :

JANGAN SIMPAN POWER BANK 
DALAM BAGASI BESAR

Pastikan power bank anda berada bersama anda dan di bawa bersama di dalam hand luggage. Jangan sesekali simpan power bank dalam bagasi besar yang nak masuk perut kapal tu tau. Mereka akan tahan bagasi anda..! Tak boleh lepas ke Kashmir. Bukan depa tahan suruh keluarkan power bank tu tau. Depa terus tahan bag tu TAK BAGI BAWA KE KASHMIR. Maka sehelai sepinggang la kau masuk Kashmir tanpa bag baju. Faham..?

Ini bukan cakap main-main. Ini kenyataan dan dah ada kes yang berlaku. Kesian makcik tu, pergi Kashmir sehelai sepinggang, semua kena beli baru sebaik tiba di Kashmir. So, beringat..! Power bank bawa bersama anda ke mana jua sepanjang berada di India. 

Selain daripada kes power bank tu, sila ambil perhatian kepada hal ini juga :

1.  Simpan camera anda sebaik kapal terbang mencecah bumi Kashmir. JANGAN SNAP GAMBAR sepanjang berada di dalam airport Srinagar. Keluar je dari perut kapal tu sampai lepas pagar luar kawasan airport. Simpan camera dan handphone anda. 

Kalau anda ditangkap kerana mengambil gambar, handphone atau camera anda akan dirampas buat selamanya. Walaupun di kawasan macam tak ada askar, CCTV ada. Jadi sila la berhati-hati. Senang kata jangan snap gambar la selagi tak keluar dari kawasan airport tu. Askar depa ada merata-rata. :(

2.  Kawasan airport Srinagar, Kashmir memang banyak askar berjaga-jaga sambil peluk senapang panjang. Elakkan buat drama depan mereka. Kalau boleh elakkan memandang direct kepada mereka. Jangan buat atau cakap apa-apa yang boleh menimbulkan kecurigaan. Bergerak dalam kumpulan dan dengar arahan tour guide elok-elok. Itu je. Senang kan..? :)

Menjejakkan Kaki Pertama Kali Di Bumi Kashmir

Jujurnya aku dah simpan angan-angan nak ke Kashmir ni sejak umur aku 16 tahun. Percaya tak..? Bayangkan bila satu-satunya impian kau jadi kenyataan, mesti la bahagia tak terkata kan. Itu lah yang aku alami waktu tu. Kalau boleh nak sujud syukur lepas tu menari pusing-pusing sambil nyanyi lagu Janaam Janaam saat mula-mula pijak kaki kat airport Srinagar tu tapi tak boleh. Jangan buat gila. Airport Srinagar di kawal ketat pasukan tentera. Semua tentera siap berjaga dengan senapang panjang tau. Kau jeling depa sekali je silap-silap kecai kepala kau kat situ juga....! (Okey ini drama je lebih. Mohon abaikan)

Demi menjejakkan kaki buat kali pertama ke bumi Kashmir yang berbahagia tu, airmata aku bergenang. Udara dingin menyucuk tulang dan menyejat di kulit muka. Bahagianya..! Subahanallah, Kau izinkan jua aku menikmati moment indah ini. Bumi Kashmir menyambut kami dalam damai, dingin, tenang namun penuh misteri. Terima kasih Ya Allah atas kesempatan yang Kau sempatkan ini.. untuk impian yang kau tunaikan ini.

Aku menangis di dalam hati.

:)


~ bersambung lagi ~


...

Share:

INDIA2017 : Persiapan Terbang ke New Delhi

Selepas sebulan baru terkial-kial nak update cerita pasal percutian ke India tempoh hari. Kalau tak peram cerita, bukan AimNub lah namanya..! hahahahahaa. Ok aku mulakan entri ni dengan serba sedikit persiapan aku dan Pokchik sebelum berangkat ke India ya. Tapi maaflah kalau info aku banyak kekurangan sebab jujurnya banyak yang aku dah lupa. Hikssss. Maklumlah teruja sangat nak ke India, hal-hal kecil semua aku lupa.

Selepas aku asyik 'berzikir' kat telinga Pokchik pasal impian nak ke Kashmir di setiap siang ke malam dan malam ke siang, Pokchik pun naik fed-up dan terpaksa la mula search dekat internet tentang pakej percutian ke India yang paling ekonomi. Dipendekkan cerita, cari punya cari Pokchik jumpa dengan satu-satunya pakej percutian ke India yang menawarkan jadul penuh dengan kelebihan 4 HARI di Kashmir..! Ya, kebanyakkan pakej yang ditawarkan oleh syarikat lain semua 3 hari je di Kashmir. Tak puas kan ?

Jadi bincang punya bincang, survey punya survey kami setuju nak ikut syarikat ni ke India selama 8 hari (termasuk perjalanan pergi dan balik) dengan harga lebih kurang RM4+++ seorang. Bunyinya macam mahal kan, tapi percayalah sangat berbaloi..! :)

[ gambar hiasan ]

Pakej Percutian Ke India Bersama SafirGoTravel

Untuk pengetahuan korang, syarikat SafirGoTravel ni dah lama bertapak dan dah bawa kumpulan bercuti ke merata dunia. Banyak pilihan destinasi diaorang tawarkan. Memang syarikat yang dipercayai, InsyaAllah. Track record bersih, tak ada kes-kes tipu atau peserta terkandas kat mana-mana ke apa. Alhamdulillah, masa kami pergi India hari tu pun service bagus sangat. Puas hati. Nanti aku cerita lagi lanjut pasal SafirGoTravel ni ok.

Ini step by step yang kami perlu buat sebelum berangkat :

1.  Bayar deposit pakej RM1000/seorang sejak bulan Januari lagi. Terus booking tarikh bila nak pergi. Kebetulan bulan April ada dua group ke India, kami pilih yang 4 April 2017.

2.  Awal bulan Mac kami dah mula buat permohonan cuti dan kebenaran ke luar negara, maklum lah kerja government semua ni PENTING dan kena buat awal. Kalau cuti tak lulus kan naya..! Awal bulan Mac tu juga kena buat bayaran penuh pakej. Kalau tak buat bayaran penuh macam mana nak proceed.. kehh..!

3.  Passport aku dan Pokchik memang dah ready sebab baru je renew tahun lepas masa nak pergi Umrah Aidilfitri hari tu. Bab passport ni korang pandai-pandailah semak eh. Pastikan passport korang available la sebelum berangkat tu.

4.  Visa ke India kena buat sendiri. 3 minggu sebelum berangkat pihak SafirGoTravel akan call ingatkan kami pergi buat Visa di pejabat yang dilantik kedutaan India. Visa ni tak boleh buat awal sangat, kena tunggu pihak SafirGoTravel siapkan dokumen yang lengkap termasuk salinan tempahan tiket penerbangan yang sahih. Kalau dokumen tak lengkap, tak guna kau pergi buat visa. Confirm kena reject..!

5.  Aku pernah baca kalau nak ke India mesti ambil satu jenis suntikan ni. Tapi kami tak ambil apa-apa suntikan pun. Mungkin sebab kami pergi dengan pakej, makan minum semua di hotel jadi selamat la agaknya. Kalau korang yang pergi secara backpackers tu better ambil suntikan ni. Korang google la apa nama suntikan tu, aku tak tahu.

India Center [pic from Google Image]

Buat Visa India Di Pejabat Yang Dilantik Oleh Kedutaan India

Lokasi pejabat ni dekat tepi Bangunan Sultan Abdul Samad yang sebelah Dataran Merdeka tu. Pejabat ni selalunya ya ampuuunnnnn..! ramai manusia kadang tu sampai beratur di luar pejabat. Tapi jangan panik, kaunter banyak. Untuk visa pelancong tak panjang pun beratur sebenarnya. Tapi satu aku nak pesan, perhatikan betul-betul MASA OPERASI untuk hantar permohonan visa ni.. BUKAN office hour tau..! Kalau tak silap aku kaunter permohonan visa buka dari 9 pagi sampai 2 petang SAHAJA..! Kau datang lepas pukul 2 petang mohon mereputzzzzz.. dia akan pesan "datang semula esok ye puan.."

Paling penting pastikan semua dokumen dah lengkap termasuk gambar (2 keping size 2"x2"), salinan IC dan Passport macam biasa lah dan dokumen daripada syarikat perlancongan tu lengkap. Sebab wakil syarikat perlancongan tak pergi bersama kita tau. Kita buat sendiri je visa ni kat pejabat tu. Bayaran Visa Pelancong untuk 6 bulan adalah RM180/seorang. Kos buat visa kita bayar sendiri. Tak termasuk harga pakej ok.

Kena ingat masa dah suntuk, jangan buang masa pergi buat visa sampai dua tiga kali. Oh ya, tempoh siap Visa dalam 3 hari bekerja dan masa nak ambil visa dah siap tu dari jam 4 hingga 5:30 petang SAHAJA..! Mohon alert ya. 

Bagi yang nak buat visa secara online tu aku tak pasti, korang kena study sendiri eh. 

6.  Dua hari sebelum tarikh berangkat, kami pergi ambil beg hand luggage yang diberi percuma oleh SafirGoTravel. Kami pergi ambil sendiri di pejabat urusannya di Bandar Baru Bangi. Masa ni pihak syarikat akan confirm kan sekali lagi pasal passport dan visa serta keperluan wajib yang perlu disediakan. Paling penting...!! double check tarikh dan masa penerbangan. Jangan salah tengok masa..!

7.  Aku bawa sekali dua papan Panadol dan dua papan Pil Arang. Tapi sampai balik semula ke KL tak guna pun dua-dua tu. Alhamdulillah, sihat je sepanjang di sana. Perut pun bagi kerjasama, tak meragam. Ubat lain yang aku bawa bersama adalah BIOBAX (sangat berguna masa kat Taj Mahal dan Agra Fort sebab banyak giler berjalan..!) 

Hari Berangkat Yang Dinanti-Nantikan

Kami dijadualkan berangkat pada 4 April (Selasa) jam 6 petang dengan Malindo Air. Kalau tak silap aku memang semua penerbangan dari Kuala Lumpur ke New Delhi berlepas sebelah petang sama ada kau naik Malindo Air atau Air Asia. Tapi MAS aku tak pasti kalau ada flight pagi. Seeloknya kalau ada flight pagi lebih bagus, dapat jimat hari sebab perjalanan ke New Delhi cuma 5 jam lebih je. 

Kami sampai ke KLIA lebih kurang jam 2 petang, terus cari wakil SafirGoTravel dan tour guide kami nama Encik Nash. Baik sangat orangnya. Then, macam biasa kami pergi check in bag besar dulu. Lepas tu kami gi makan di KFC, rehat-rehat kejap sambil aku belek-belek action camera ThiEYE i60+ yang baru 3 hari aku beli. Tak tahu guna weiii...! macam orang baru turun dari Marikh, tak tahu nak guna action camera. Stress betul..! :p

muka excited oiii.. :p

Pukul 4 petang dah kena turun ke Balai Berlepas, masuk je Asar kami solat dulu lepas tu lepak je lah kat tempat menunggu. Tapi aku tak boleh duduk diam. Punya excited tu macam nak lompat bintang 4 juta kali. Tak sabar aku nak lompat masuk perut kapal lepas tu sekelip mata tingggggggggg dah sampai India. Boleh..?!!

Penerbangan Dengan Malindo Air

Alhamdulillah Malindo Air ni selesa. Proses berlepas dan mendarat semua smooth macam flight lain kat Malaysia ni lah. Tak ada yang pelik sangat. Makanan dalam flight masa pergi dibaginya kami makan Vegetarian Food.. hahahahaha..!! Pokchik makan nasi je, lauk langsung tak sentuh. Aku pun tak lalu la style vegetarian food dia. Sayur dalca ke kari ke entahlah. Tak kena dengan tekak aku. Nasib dua-dua dah kenyang balun KFC tadi. Sepanjang perjalanan 5 jam tu aku tak boleh lelap. Kan dah kata excited macam nak lompat bintang.. hahahahahaa..! Aku layan movie hindustan tajuk Highway lakonan Alia Bhatt tapi boring giler filem tu. Aku tukar tengok filem Kapoor and Sons (walaupun aku dah tengok filem tu sebelum ni)

menuju India ~ melunaskan mimpi-mimpi semalam 


~ bersambung ~


...

Share:

FOKUS : Rahsia Menjadi Orang Hebat

Perhatikan betul-betul orang hebat yang ada di sekeliling anda sama ada anda kenal mereka secara dekat atau anda hanya stalk mereka di media sosial. Orang hebat sekarang ni bersepah di mana-mana. Bukan jutawan, hartawan, ahli perniagaan mahupun tokoh ilmuan sahaja digelar orang hebat. Pelakon, penyanyi, IGiers malah pakcik jual mee bodoh pun sebenarnya orang hebat. Tapiiiiiii.. paling ramai sekali adalah orang yang perasan hebat. Betul tak..? :p

Aditya Roy Kapur (Gambar sekadar hiasan)

Rahsia Menjadi Orang Hebat

Aku bukan nak tulis pasal orang hebat yang baik, tapi aku nak tulis tentang orang hebat yang tak baik. Dia hebat tapi perangai ya ampuuunnn..! mohon-kau-cepat-mati-jatuh-gaung..! Pernah tak jumpa orang yang macam ni..? Aku selalu jumpa tapi disebabkan dia orang hebat, aku anggap perangai annoying dia tu boleh dimaafkan. Aku tertanya-tanya apa agaknya RAHSIA dia boleh jadi orang HEBAT ye..?ermmm.. janji kau hebat, orang tak akan perasan pun perangai buruk kau. Betul ke..?

Orang Hebat Pentingkan Diri Sendiri

Selepas menjalankan sedikit pemerhatian yang panjang tetapi terburu-buru, aku merumuskan orang hebat yang jahat ni perangai pertama mereka adalah PENTINGKAN DIRI. Orang macam ni sibuk dengan diri sendiri sahaja, sibuk nak pandai sorang2, nak cantik sorang2, nak kaya sorang2, dia peduli apa dengan orang sekeliling dia walaupun orang-orang ni lah yang bersengkang mata dan bersusah payah bantu dia jadi pandai, cantik dan kaya dulu.. kan..?

Orang Hebat Mesti Fokus

Perangai kedua mereka ni adalah terlalu FOKUS tapi dia punya tahap fokus tu sampai tak peduli apa berlaku kepada orang sekeliling. Macam jalan terus tak ada RnR macam tu lah..! Dia seolah-oleh ignore semua apa yang ada di sekeliling dia tau. Ajak share ilmu, dia sibuk katanya. Minta like gambar kat IG kita, tak sempat jawabnya. Menagih komen dia di entri terbaru kita, dia ada hal urgent pula alasannya. Punyalah fokus nak hebatkan diri sendiri je.. kan..?

Orang Hebat Mesti Darah Putih Bukan Merah

Perangai yang ketiga ni paling aku menyampah. Sejenis orang hebat yang suka BERPUAK-PUAK dan PILIH BULU. Siapa dia nak layan je dia akan layan. Siapa yang ada kepentingan sahaja dia nak kawan. Siapa yang boleh bagi dia sesuatu berharga je dia akan tolong. Siapa yang beli barang dia jual je boleh masuk friend list dia. Siapa darah putih macam dia je boleh mati kena tikam sebelah dia agaknya.. kan..?

Jadi Diri Sendiri

Aku pun nak jadi orang HEBAT tapi aku tak nak lah jadi macam manusia yang berperangai macam 3 perkara di atas. Biar aku jadi orang biasa sahaja, tak nak lah jadi orang hebat kalau diam-diam belakang aku orang kutuk maki aku. Buat apa..? Tak tenang hidup kita kalau jadi manusia dibenci ni.

Tapi aku bukan maksum. Sesekali aku selfish juga, kadang-kadang aku tak sempat juga nak ada masa untuk orang-orang sekeliling aku. Tapi bila aku ada masa dan ada kesempatan, aku tebus la balik. Apa yang penting USAHA kita tu dan jangan lah berat ucap MAAF bila perlu. Jangan pula nak orang sahaja tolong kita, tapi bila time dia minta tolong, kita main lepas tangan. Satu lagi, jangan ambil kesempatan atas kebaikan orang lain..! Tolong lah jangan jadi keji macam tu.. promise eh..!

Aku memang jenis suka ambil tahu hal orang-orang sekeliling aku terutama orang yang aku sayang. Ambil tahu tak semestinya busybody okey..! Memang dah aku jenis macam ni. Aku sayang orang-orang sekeliling aku. Adik-beradik aku. Sahabat-sahabat aku. Memanglah susah nak adakan masa untuk semua orang, nak take care semua orang, nak jaga hati semua orang, nak puaskan hati semua orang.. memang susah..! Tapi kita cuba lah.. selebihnya kita serah kepada Yang Maha Pengatur iaitu Yang Maha Esa.

cuba dulu.. boleh eh..?

...


Share:

Hormati Mereka Walaupun Pramugari Baju Ketat Kain Terbelah Rambut Perang dan Make Up Tebal


Alhamdulillah dah 3 hari aku kembali ke tanah air selepas 8 hari menyulam mimpi dengan bunga-bunga manis di bumi India. Kenangan yang akan tersemat abadi dalam hati ku. Betapa indahnya India dan seisi penghuninnya. Dan betapa bertuahnya aku dapat menjejakkan kaki ke sana. Walau baru kembali, aku sudah menyimpan janji sendiri-sendiri yang aku pasti akan ke sana lagi. Pasti..! Janji..! :)

Untuk entri pertama tentang percutian aku ke India, aku nak cerita pasal satu kejadian di dalam flight waktu kami terbang balik ke Kuala Lumpur. Dipendekkan cerita, kami satu kapal dengan sekumpulan Tabligh yang berumur sekitar 20an ke 30an mungkin. Kumpulan mereka ada la dalam 10 orang, aku tak kira secara tepat. 

Situasi Pertama
Awal-awal lagi sudah berlaku kekalutan bila kumpulan Tabligh ni tidak mendapat seat sebelah menyebelah sesama mereka. Aku pun tak pasti kenapa mereka tak minta seat sebelah menyebelah masa check in dan sebelum print boarding pass tadi. Bila ada seorang dua yang refused untuk duduk sebelah perempuan, mereka minta tukar seat.

Aku faham kenapa mereka tak nak duduk sebelah perempuan. Tapi bila mereka sendiri yang mengatur-atur seat orang lain, aku rasa cara tu tak kena. Sementah lagi waktu tu penumpang belum duduk sepenuhnya, ada yang baru masuk ke perut kapal, ada yang baru nak letak beg di compartment atas, ada yang sedang memimpin anak2 kecil duduk dan menyesuaikan keselesaan masing-masing. Waktu tu juga ahli Tabligh ni sibuk menukar-nukar seat kami. Kelam kabut jadinya sebab semua bercakap, tak tahu siapa yang mendengar. 

Pramugari dah suruh duduk dulu, nanti kalau ada seat kosong dia akan 'pindahkan' siapa yang tak nak duduk sebelah perempuan tu. Bagi orang lain duduk dulu lepas tu kalau nak minta tukar, baru la tukar cara elok. Lagipun tugas menyusun-susun seat penumpang ni bukan tugas kita. Dalam erti kata lain, bukan hak kita nak tukar sesuka hati. Kebetulan flight tak penuh malam tu, jadi siapa yang tak nak duduk sebelah perempuan tu dipindahkan duduk di seat belakang mana yang ada kosong. Selesai satu masalah. 

Situasi Kedua
Betul depan seat aku duduk la seorang ahli Tabligh ni, kalau tengok muka memang muda lagi dalam 25 tahun umurnya (aku agak-agak). Dia duduk tepi tingkap kapal, seat tengah kosong dan seat hujung sebelah laluan tu duduk wanita India sedikit berumur. Seat tengah antara adik Tabligh ni dengan aunty India tu dibiar kosong sebab sorang lagi Tabligh yang sepatutnya duduk situ dah pindah duduk belakang2 dek kerana tak nak duduk sebelah aunty India tu lah tadi.

Waktu seorang pramugari melintasi kawasan duduk kami, tiba-tiba adik muda ni sebut "psstt.. psstt.. ssttt.. ssttt.." sambil jari macam panggil pramugari tu. Rupanya dia nak minta earphone yang memang diberi secara percuma kepada penumpang kapal. 

Pramugari tu dengan muka sedikit terkejut menghulurkan earphone sambil berkata sinis "jangan panggil saya psstt pssttt macam tu..! panggil la elok2.. say excuse me ke..." Lepas menekan kata-katanya, pramugari tu pun berlalu meneruskan kerjanya. 

Aku terkasima beberapa saat melihat kejadian di depan mata. Walaupun lampu di dalam kapal telah dimalapkan dan kebanyakkan penumpang sekitar aku sudah melelapkan mata tapi jelas di mata aku airmuka cik pramugari yang tersinggung. Tak ada pula aku dengar anak muda Tabligh tadi menyebutkan kata-kata maaf atau sebagainya. Dalam hati aku berdoa aunty India tu dah tidur dan tak dengar kata-kata cik pramugari tadi. Kalau tak, entah apa aunty tu akan fikir. 

:(

Moral 
Siapa pun kita, hormati lah orang lain. Kalau pun kita rasa iman kita ni dah teguh seteguh karangan di lautan, tetaplah kita lebih menghormati orang lain dan merendah diri. Walaupun cik pramugari tu tak menutup aurat, rambut perang berkarat tapi berapa tebal iman dia di mata Allah, kita tak tahu. Jangan lah layan mereka seperti mereka tak berhak dihormati. Mungkin mereka sendiri tak memilih untuk bekerja di bidang itu, hanya Allah yang tahu. 

Apa salahnya panggil mereka "Cik" atau "Miss"... daripada panggil psstt psssttt pssttt.. sangat tak sopan. Sudah lah tu, tak minta maaf pula. Sedih aku tengok kejadian macam tu. Aku yang malu. Kita ni sebagai umat Islam, orang bukan Islam tak tengok apa kita pakai, apa kita makan, macam mana kita solat atau berapa hari kita puasa. Tapi mereka tengok akhlak kita. Cara kita bawa diri dan macam mana kita hormat orang lain. 

Kita bawa nama Islam ke mana-mana kita pergi. Walaupun di negara bukan Islam. Sepatutnya kita lebih berhati-hati bila berhadapan dengan bukan Islam. Mereka bukan menilai kita sahaja, tapi menilai agama dan pegangan kita. 

Aku bukan nak merendah-rendahkan ahli kumpulan Tabligh ni sebab selama aku kenal kumpulan Tabligh yang lain-lain mereka semua baik-baik. Hormat orang. Berfikiran terbuka malah sesetengah mereka lebih moden dan berteknologi daripada orang biasa. Aku anggap adik yang duduk depan aku tempoh hari masih budak dan mentah lagi. Mungkin ini pengalaman pertama dia naik flight. Fikir positif je lah. Aku harap juga, dia akan belajar dari pengalaman ni. Lain kali, hormat orang lain. Jangan panggil siapa-siapapun dengan pssssttt psstttt psstttt tu. Tak sopan. 

Kepada yang membaca ni, aku harap jadikan lah juga iktibar. Mudah-mudahan kita dapat menjadi insan dan Muslim yang lebih baik dari hari ke hari. Betullah orang pesan, jauh perjalanan luas pemandangan. Aku bersyukur kerana Allah tegur aku dengan cara macam ni. Jangan sombong. Jangan rasa diri kita lebih baik daripada orang lain. Hanya Allah yang Maha Mengetahui. 

Coretan ni hanya untuk mengingatkan aku dan aku kongsi untuk ingatan bersama. Aku minta maaf kalau ada yang tersinggung. InsyaAllah kalian bijak-bijak belaka. Aamiin. 

...



Share:

Pengkritik Diri Sendiri

criticism

Suatu masa dahulu yang tidak dapat dipastikan bila, aku pernah menulis tentang satu sisi rahsia dalam diri aku yang nampaknya sudah tidak menjadi rahsia lagi. Kali ni aku akan menulis sekali lagi tentang hal yang sama kerana aku merasakan masa yang bergilir-gilir mengulit ini tidak pernah menyembuhkan aku daripada 'penyakit' ini. Penyakit yang sama. Yang telah menjadi sisi rahsia dan pahit dalam hidup aku. Namun, benarkah ia memang sejenis penyakit dan benar-benar hal yang pahit ?

Pengkritik Tegar

Baiklah, aku mula sedar yang aku ini sejenis yang sangat kuat mengkritik. Cerewet. Tetapi tidak pula aku mahu mengakuinya secara terbuka. Kenapa ? Sebab aku difahamkan sikap suka mengkritik ini adalah sifat yang hina dan keji. Benarkah ?

Orang Melayu selalu sebut perangai suka kritik itu, suka kritik ini adalah perangai orang yang perasan bagus. Dia je betul, orang lain semua salah. Dia je pandai, orang lain bodoh. Dia je buat perfect, orang lain semua culas. Jadi siapa yang suka kata itu salah, ini salah akan secara automatik di cap sebagai orang yang Perasan Bagus. Semua orang tak suka kepada orang yang perasan bagus. Aku pun tak suka. 

Aku paling tak suka dengan orang yang suka menunjuk pandai walaupun dia sebenarnya memang pandai.. hahahahaha..! Annoying gila perangai suka menunjuk pandai ni. Tapi kalau aku yang buat perangai tu, tak apa..! aku ulang sekali lagi, kalau aku yang buat -- tak apa. Kalau orang lain buat -- jadilah dia manusia paling annoying yang aku akan menyampah meluat dan kau sila pergi terjun perigi buta atau buat apa sahaja yang membolehkan kau jauuuuuuhhhh daripada aku.

Pengkritik Diri Sendiri

Semakin berinjak usia, aku semakin bijak (terpaksa puji diri sendiri) untuk mengurus perangai suka mengkritik dan perangai cerewet tak tentu pasal aku ni. Ohh, sebelum tu.. aku bukan OCD. Bukan. Kalau ya pun aku tak nak mengaku aku OCD. Sebab OCD pun merimaskan juga. Aku nak jadi manusia yang easy going bukan heavy going (walaupun purata berat aku sekarang adalah 84kg.. eehhh.. abaikan..!!) :p

Aku belajar menahan diri daripada mengkritik orang. Kadang-kala kalau tak mampu menahan, aku akan bercakap di dalam hati atau bercakap seorang diri di dalam bilik air menghadap cermin dengan percakapan yang tanpa suara. Faham..? Haaa.. siapa pernah buat macam tu sila mengaku. Itu bukan gila, itu art...! ya, art...! 

Sekarang aku fokus kepada diri sendiri sahaja. Sudahnya aku jadi pengkritik tegar untuk diri sendiri. Semua jadi tak kena untuk aku. Self confident jatuh merundum dan keinginan untuk aku mencipta cita-cita baru selalu sahaja terbantut. Sebab ? Sebab aku selalu merasakan yang aku terlalu sederhana dalam semua benda, aku tak ada kekuatan khusus dan langsung tiada keunikan. Aku tak percaya kepada diri sendiri dan aku tak percaya aku boleh capai sesuatu dalam hidup. Letih juga ada penyakit ni. Asyik nak kritik diri sendiri, bila nak grow and glow..? -- ehhh, macam iklan putihkan kulit pula. 

Aku ada seorang kenalan yang sangat suka mengkritik. Walaupun aku tahu itu untuk kebaikan orang yang dia kritik tu juga, tapi apa yang aku nampak perangai dia yang suka mengkritik tu sesekali memakan diri dia sendiri juga. Aku menyampah gila tengok dia. Tapi tanpa sedar, lama-lama aku pun dah nak jadi macam dia. Tanpa sedar, aku pun kuat kritik itu ini. Tapi serius tau, aku ikhlas nak menegur sebab nak benda tu jadi lebih baik je, tapi end up orang makin menyampah dengan aku. Orang yang aku kritik tu fikir aku nak jatuhkan dia. Apa lah bangang sangat...?

Aku tegur sebab aku sayang la, kalau aku lantak kan kau maka mampusssss lah kau kat situ. Mereputzzz...! Dan kalau kau tak boleh nak terima teguran dan kritikan orang, itu masalah kau lah. Baik balik kampung tanam jagung. Itu pun kalau mak ayah kau ada wasiatkan tanah tempat kau nak bercucuk tanam. Duduk lah belek batang jagung tu setiap hari. Sorang-sorang. Ada aku kisah kat kau ke...? eehhh.. tak paham lah aku orang yang manja tak bertempat nih. Kena tegur sikit terus sentap, lepas tu kata aku tak support lah. Kata aku tak nak tengok kau berjaya lah.

Denggg...!
Perigi buta ada hujung sana. Mohon terjun sendiri dengan rela.
Lantak lah kau situ.

Balik kepada sisi rahsia aku yang dah tak jadi rahsia tadi, ya aku memang suka mengkritik. Tapi sekarang aku dah boleh control. InsyaAllah. Sesekali mungkin terlepas juga kalau dah hangat sangat. Kalian tolonglah tegur aku kalau kalian nampak atau terbaca kat mana-mana yang nampak macam aku terlalu mengkritik. Tolong tegur ya ! 

Marilah sama-sama kita bina hidup yang lebih easy going. Hidup ni sekali je, ayuh kita jadikan kehidupan ini sesuatu yang menyeronokkan dan membahagiakan. Tujuan utama kita tetap akhirat. Tegur menegur sesama saudara seIslam kita biar ada caranya. Kritik diri sendiri dulu sebelum mengada-ngada nak kritik orang. Bagi yang ada perangai suka kritik orang tu, mohon ikhlas kan hati. Sahaja aku mengkritik si polan bin si polan kerana Allah Taala. InsyaAllah terbuka hatinya nak terima kritikan kau dengan positif.

Ok dah. Itu je nak bebel.

Bulan depan aku mula bercuti tanpa gaji selama 3 bulan. Aku nak berehat.
Tunggu lah apa aku akan buat bila aku dah cukup rehat nanti. Kah kah kah kah.. gelak jahat..! :p


...

Share:

INDIA Here I Come..!! {Melunaskan Mimpi-Mimpi Semalam}

Pada waktu ini Selasa minggu depan iaitu pada tarikh 4 April 2017, InsyaAllah aku sudah berada dalam perut kapal terbang untuk perjalanan 5 jam ke India. Pejam mata. Senyum. Sesungguhnya hati aku meloncat-loncat teruja. Tak tahu nak ungkapkan bagaimana, besarnya perasaan bahagia tu. Satu-satunya destinasi yang selama ini menjadi impian dan angan-angan aku. Akhirnya mimpi-mimpi itu bakal jadi kenyataan. Seminggu sahaja lagi. Mohon doakan lah aku selamat memijak bumi India yang telah sekian lama aku idam-idamkan.

New Delhi, India

Kali ni aku dengan Pokchik akan ikut trip dengan travel agensi. Kalau ikut hati aku nak pergi ala backpackers sebab aku nak round seluruh India daripada New Delhi ke Kashmir ke Agra ke Rajasthan turun ke Mumbai ke Goa ke Tamil Nadu kemudian naik semula ke Kolkata ke Haidrabhat ke Shimla dan banyak lagi tempat yang aku teringin sangat nak pergi dan tengok sendiri keistimewaan tempat-tempat tu termasuk ingin benar singgah ke The Mannat (rumah Shah Rukh Khan) of course la kannnn... hahahahahaa.. :p

Tapi untuk pelancong yang tak biasa melancong macam kami ni, elok la ikut travel agensi sahaja dulu. Belum nekad lagi nak meredah negara orang tanpa pemandu pelancong yang berpengalaman. InsyaAllah ada rezeki, diberi kesihatan dan kesempatan aku pasti akan ke India lagi. Mungkin waktu itu aku akan menjelajah jauh lagi. InsyaAllah.. Aamiinn..!


Dal Lake, Srinagar at Kashmir, India

Perjalanan kami bermula di New Delhi kemudian esoknya terbang ke Kashmir dan akan berada di sana selama 4 hari (termasuk perjalanan pergi dan balik). Di Kashmir aku harap dapat menikmati pemandangan indah musim bunga, dapat merasa bermain salji di Gulmarg, juga kenangan bermalam di house boat dan mungkin kalau sempat nak membeli belah di pasar atas air di Tasik Dalke. Apa yang pasti, simpan memori kamera cukup-cukup sebab sudah tentu beratus gambar akan di rakamkan sepanjang berada di Kashmir.. Ohh..! tak zabaaaarrrrr... :)

Pasar bunga, buah dan sayur-sayuran atas Tasik Dal, Srinagar

House boat sebagai hotel tempat kami bermalam

musim bunga di Kashmir -- bunga tulip..! :)

Selesai di Kashmir kami akan balik ke New Delhi dan terus sahaja ke Agra. Mungkin menaiki bas ekspress. Sampai di Agra nanti terus di bawa melawat Taj Mahal, salah satu 7 benda ajaib di dunia. Dah lama aku pendam angan-angan nak tengok Taj Mahal dengan mata sendiri. Harap kali ni tercapai. Kami akan bersiar-siar sekitar Agra dan bermalam juga di Agra. Esoknya berangkat balik ke New Delhi dan selepas tu pulang ke Malaysia. Jadual penuh nanti aku update kemudian ya.

Taj Mahal

Selain menikmati perjalanan dan mengutip kenangan di tempat-tempat hebat ini, aku harap dapat juga luangkan masa 'menikmati' warna-warni orang Indian. Hiruk-pikuk bandar New Delhi yang selalu disebut-sebut orang. Paling penting, aku teringiiiiiinnnnn sangat nak menikmati dan merasa sendiri Indian Street Food yang sering aku tonton dalam filem-filem hindustan. Antara yang aku dah masukkan dalam list 'makanan wajib cuba bila ke India' adalah Gol Gappa, Laddoo, Gulab Jamun, Samossa, Kebab, Beriyani, Maggo Lassi dan tentu sekali semua jenis kari...! hehehehee.. :p


Apapun, aku mohon sekali lagi.. doakan perjalanan aku dan suami dipermudahkan dan selamat pergi balik..

India... here i come...!

:)

...


sumber gambar : google image

Share: