Join Motivations Group : Membantu Atau Membuang Masa ?

Sekarang aku cuba perlahan-lahan menceburkan diri di dalam lopak-lopak yang positif. Tidaklah terlalu drastik sebab aku move slow..! Tak nak la nampak macam poyo gila bila tiba-tiba bertukar 180 darjah daripada jiwa kacau kepada pakar motivasi tak bertauliah. Nanti semua orang sekeliling aku lari sebab terkejut tengok kepoyoan aku yang tak bertepi. Susah. Bukan tak boleh hidup tanpa kawan-kawan tapi nanti hambar. Aku tak boleh hidup hambar dan terdampar. Aku suka di kelilingi dan di sayangi. Ehh.. ada ke manusia tak suka di sayangi..? huhhhh..

Pilih Motivations Group Sesuai Dengan Diri Sendiri

Aku ada join satu dua group ala-ala group motivasi. Satu group dekat FB pasal motivasi diri, mencari nilai sebenar dalam diri, bagaimana menyayangi diri sendiri, mencari dan mengenal Tuhan, menghargai segala kurnianNya dan bla bla bla. Best juga group tu sebab santai. Setakat ni aku follow la video-video motivasi yang coach tu share. Tersentuh juga hati kecil aku ni. Aku suka sebab coach tu cerita kisah hidup dia dulu, jadi kita tak la rasa hidup kita paling jahanam bila kita tahu ada manusia lain lebih jahanam ehh lebih kasihan hidupnya. See.. penting tau seimbangkan cerita orang dengan cerita sendiri..! baru lah tak syok sendiri.. ehh.. tetiba.. :p

Satu lagi group aku join di Telegram. Group ni lebih kepada manfaat bisnes. Coach ajar cara pembinaan imej, macam mana nak bina keyakinan diri, kenapa imej tu penting kepada peniaga online dan bla bla bla.. Best juga group ni cuma dalam group ni ahlinya semua hyperactive.. hahahahahaa..!! Coach ajar sikit, semua akan menyampuk. No silent reader dalam group ni. Semua kena responds. So, enjoy la.. tak boring.. dan buat kita semakin bersemangat. :)

motivations doesn't last  (Sumber SINI)


Penting Ke Join Motivations Group ?

Bagi aku memang sangat pentinglah. Sebab aku sejenis yang selalu nak kena pujuk hati ni, kalau tak nanti aku lost. Aku kan ada masalah susah nak fokus dengan satu-satu benda, jadi dengan join motivations group ni kita akan rasa ada mereka yang sentiasa sokong dan push kita ke depan. Tak la kita di awan-awanan sangat. Stay focus..! Kebanyakkan motivations group akan guna tema ni. Lama-lama kau pun terikut-ikut lah nanti. InsyaAllah.

Selain daripada tu, aku rasa motivations group ni best sebab :

##  Aku boleh share pendapat dan masalah aku dengan orang yang tak kenal aku. Jadi dia tak akan judge aku daripada segi penampilan diri atau siapa aku in reality. Paling tinggi pun dia tengok profile picture FB aku dan kalau dia rajin lagi, boleh la skodeng FB aku yang tak personal sangat pun tu. Kalau dia still nak judge aku, sila kan lah. Aku tak kisah sangat sebab dia bukan ada depan mata aku.

##  Kelas motivasi tu ikut masa lapang kita. Selalunya coach akan share video tentang tips menyayangi diri, menghargai apa yang kita ada, coach share apa dia buat untuk bangkit semula, untuk jadi berjaya sampai hari ni dan lain-lain tips la. So, bila kita free.. masuk FB.. dan boleh tonton video coach tu bila-bila masa dan banyak-banyak kali. Agak-agak rasa down hari tu, gi tengok video coach. InsyaAllah terpujuk sikit hati.

##  Nak join group ni semua free. Kalau kat luar, kena bayar mahal tau..! Beratus juga harganya. Ada yang kira ikut jam pula tu. Jadi bila join motivations group yang free ni tak ada lah rasa macam satu beban sangat. Lebih santai. Lebih mesra dan nothing much to expect

Aku pernah join kelas Dr. Azizan Osman dua tahun lepas. Masa tu dapat harga tiket murah sebab pergi bertiga. Memang puas hati join kelas DAO sebab dia betul-betul berjaya buka minda aku. Sampai hari ni terkesan dalam hati. Setiap kali aku rasa down terutama bab berniaga online ni, aku akan ingat balik kata-kata DAO masa tu. Kita orang melayu, tanam taugeh pun tak tahu..! buat tauhu pun tak pandai..! Esok-esok kalau darurat, bangsa kita mati kebulur dulu. Sobs..sobss..sobbssss.. :(

##  Kita akan jumpa ramai kawan-kawan baru yang sangat positif. Aku tak tahu la diaorang ni memang betul-betul original macam tu atau fake semata-mata. Tapi setakat ni, aku senang berkawan secara maya dengan orang yang positif macam ni. Sekurang-kurangnya wall FB aku penuh status membina dan ilmu-ilmu baru. Kuranglah sikit status meroyan dan status-status perasan bagus macam masuk bakul angkat sendiri..! opsssss..

##  Kau akan jumpa banyak kisah inspirasi yang bersifat personal dan tak dikongsi secara terbuka macam Page KRT ke Confession ke. Semua kisah tu akan buat kau rasa "bertuahnya aku" sebab di luar sana banyak lagi kehidupan yang jauuuuuhhhhh lebih menguji dan menduga. Kalau kau di tempat mereka, entah-entah dah lama terduduk.

##  Masa kau akan diisi dengan benda yang berfaedah. Dapat ILMU baru dan dapat belajar dari kisah  hidup orang lain. Aku sendiri dah dua minggu tak main games kat handphone sebab tak sempat. Asyik layan video motivasi daripada coach. Proud to myself sebab dah kurang buang masa dengan games, kurang skodeng IG artis, dah berbulan tak baca Rotikaya atau Oh Bulan dan paling penting aku sekarang ada banyak masa untuk duduk dan berfikir. :)

Itu je lah yang aku nak kongsi. Setakat ni aku enjoy dengan dua motivations group yang aku join. Still inspiring me a lots. Tak tahu lah nanti-nanti kalau bosan pula, mungkin aku akan quit dan join group lain.. hahahahahaa.. Peluang dan kesempatan sentiasa ada menanti mereka yang mencari. Kalau harap semua datang bergolek atas riba, memang kau tak akan dapat apa. Aku berusaha meletakkan diri aku di dalam kumpulan yang selalu bermotivasi, selalu positif, saling membantu dan menyokong. Aku harap perkongsian kami di dalam group tu nanti memberi manfaat yang berterusan.

Aku tak mahu jadi manusia hebat. Aku cuma ingin mencari diri sendiri kerana aku percaya setiap satu ciptaan Allah itu semuaaaaaaa hebat..! 

:)



...


Share:

3 Kes Dadah Yang Tak Masuk Akal

Sejak minggu lepas, aku menahan diri daripada up apa-apa status berkaitan tragedi kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang menggemparkan seluruh rakyat Malaysia minggu lepas. Padahal pada pagi hari kejadian, aku berjalan kaki melintasi pusat tahfiz tersebut sebab nak hantar anak saudara ke sekolah yang berhampiran. Memang ramai yang mengerumuni kawasan pusat tahfiz tu, aku sendiri baru tahu ada kebakaran di situ sebab nampak banyak lori bomba di kawasan kejadian. Tapi sumpah, aku tak tahu langsung yang lebih 20 nyawa telah terkorban. :(

Tragedi Kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah | 14 September 2017

Pagi tu aku sedikit buru-buru sebab nak cepat hantar anak saudara dan perlu segera ke pejabat pula sebab ada meeting. Waktu aku melintas depan pusat tahfiz tu aku langsung tak toleh ke arah dalam pusat tahfiz tu. Satu, sebab aku nak cepat. Kedua, sebab aku memang tak tahu ada mangsa yang terkorban. Aku ingatkan kebakaran kecil yang biasa-biasa je. Masa tengah memandu ke pejabat tu, dengar berita di radio, baru aku tahu rupa-rupanya trajedi kebakaran tu sangat dasyat. Malah disifatkan sebagai kejadian kebakaran kedua terburuk selepas kebakaran Pondok Pak Ya di Kedah 1989. 

Lebih mengeruhkan keadaan bila netizen mula marah-marah, kecam, tuduh-menuduh malah ada yang mengugut itu ini ke arah pengurusan pusat tahfiz berkenaan. Aku pun mula-mula marah dan terkilan juga. Isu keselamatan di sekolah atau asrama ni dah kerap dibincangkan tapi kenapa masih ada lompong? Masih ada yang tak ambil berat? Natijahnya, nyawa anak-anak diperjudikan. Kenapa? Mengapa? Why? How? Memang kalau ikutkan hati banyak persoalan berlegar dalam fikiran. Tapi benda dah jadi, tak elok kita menunding jari. Sebaiknya kita sama-sama ambil iktibar dan cuba tutup lompong-lompong kekurangan tu supaya tragedi sama tak berulang lagi.

Tambah menyakitkan hati bila akhirnya tragedi itu rupa-rupanya perbuatan khianat remaja-remaja yang rosak jiwa. 7 suspek kejadian di tahan, semuanya remaja bawah umur. Positif dadah jenis syabu pula tu. Astaghfirullah Ala'zim. Sedih. Kecewa. Berganda-ganda. Apa nak jadi dengan anak bangsa aku yang bakal memimpin negara ni? Kerana dendam sanggup di bakar pusat tahfiz tu. Apa agaknya yang ada dalam fikiran mereka waktu tu? Syaitan apa yang dah merasuk mereka? Allahu Akhbar.. berikanlah sinar hidayahMu buat jiwa-jiwa yang rosak ini Ya Allah. Kembalikan mereka ke jalanMu. Hanya Kau yang mampu mengubah haluan mereka. Hanya Kau yang berhak ke atas mereka Ya Allah.

Gambar hiasan ( Sumber SINI )

Akibat Dadah Manusia Hilang Pertimbangan

Bila mengingatkan anak-anak jiwa rosak yang 7 orang tu, aku teringat dua kes yang aku pernah tonton melalui dua rancangan kegemaran aku di televisyen iaitu CSI dan Law & Order SVU (Special Victims Unit) tak lama dulu. Kedua-dua rancangan tu kebetulan menyiasat kes berkaitan mangsa dadah juga. Memang meninggalkan kesan yang sangat mendalam pada aku sebab kedua-dua kes tu adalah base on true story..!

Kes Satu
Pasukan CSI ni macam biasa lah diarahkan menyiasat satu kes bunuh yang melibatkan seorang pelajar perempuan di sebuah kolej. Mangsa ditemui mati di tengah-tengah padang bola sepak. Keadaan mayat mangsa sangat tragis kerana di bahagian perut mangsa telah ditebuk dengan ganas dan beberapa organ dalaman mangsa di dapati telah hilang. Mula-mula ahli forensik CSI ni ingat ada binatang yang makan organ dalaman mangsa tu, tapi rupa-rupanya...........? Manusia yang makan, malah kawan baik mangsa sendiri yang buat kerja gila tu.

Siasat punya siasat, rupanya suspek dan mangsa serta teman lelaki si mangsa ni pada hari kejadian ada join satu party muda-mudi kat kolej tu. Party mesti lah sebelah malam kan. Lepas habis party tu, mereka bertiga pergi la kat padang tu konon-konon nak privacy. Lepas tu mereka bertiga 'ambik' satu jenis DADAH DURJANA ni yang menyebabkan diaorang bernafsu binatang..!! bayangkan lah..? eeeeeeeeeee.. ngeri aku tengok. 

Dipendekkan cerita si mangsa dengan boyfriend dia ada la buat adegan 'ringan-ringan' kat tengah-tengah padang tu. Si best friend ni jelaous pula tiba-tiba. Suspek ni tumbuk best friend dia tu sampai pengsan lepas tu dengan nafsu binatangnya dia pergi robek perut si mangsa ni dan makan organ dalaman si mangsa tu. Gila arrrr..! Yang si boyfriend tu pula dah laloq teruk dan separuh sedar. Dia tak mampu nak halang suspek daripada bertindak kejam sebab dia sendiri tak berdaya. Kesan dadah tu teruk sangat. Si suspek yang makan organ dalaman best friend dia tu pun sebenarnya tak sedar apa-apa. Tak sedar pun dia dah makan organ dalaman best friend sendiri. Esok paginya bila dia tersedar dan tengok diri sendiri berlumuran darah, dia muntah. Masa muntah tu keluar la cebisan-cebisan daging dalam muntah tu. Eeeeeeeeuuuuwwww... geli gila kan..!!

Sampai macam tu sekali kesan dadah tu pada tubuh manusia. Lost. Hilang kawalan 100%. Bukan sanggup bunuh je, malah dikoreknya isi perut kawan dia tu TANPA SEDAR. Kawan tu walaupun separa sedar tapi sebenarnya hidup lagi waktu perut dia dikorek-korek tu. Cuma dia separuh pengsan dan tak rasa apa-apa sebab kesan dadah tu buat badan 'kebas'. Tapi kau cuba lah bayangkan, hidup-hidup kena korek perut tu tapi tak rasa sakit. Mampu tengok je orang makan buah pinggang, hati, limpa dan jantung kau mentah-mentah macam tu. Ya ampuuuuunnn..! Dah macam cerita seram woiiiii..

Tapi ini realiti. Memang berlaku kes macam tu. Tak mustahil pun sebab kesan dadah memang luar biasa gila..! Tolonglah ambil iktibar. Dadah tu pembunuh.......!! :(

Kes 2
Yang ini kes rompak, cabul dan rogol. Pun sebab dadah juga. Mangsa ditemui waktu dinihari berbogel dalam keadaan tak sedarkan diri di kaki lima flat kediaman dia tinggal. Ada orang lalu-lalang yang call ambulans dan hantar ke hospital. Pemeriksaan mendapati mangsa telah dirogol oleh lebih daripada seorang pemangsa. Yang sadisnya, si mangsa ni seorang perempuan berumur lebih kurang 30an, ibu tunggal tapi hidup keseorangan sebab tak dapat hak penjagaan anak. Penagih dadah separa aktif. Kaki arak dan sebenarnya depressed

Bila pihak polis SVU ni soal siasat dia, memang dia tak ingat apa-apa sebab dah ambil dadah malam sebelum kejadian tu. Tapi pihak polis ni tak putus asa nak juga cari siapa penjenayah yang dah buat kerja terkutuk tu. Siasat punya siasat dapat lah tangkap tiga orang remaja belasan tahun, orang kulit hitam, hidup macam gelandangan dan memang ada rekod jenayah. Punya susah pihak polis nak sabitkan kesalahan sebab si mangsa sendiri tak ingat langsung apa-apa yang jadi pada dia.

Sampai nak ambil kenyataan mangsa pun tak boleh sebab dia 'hilang ingatan'. Kalau tak ada kenyataan mangsa, macam mana nak sabitkan kesalahan ke atas suspek.. kan..? Walaupun polis berjaya dapatkan saksi dan bukti-bukti sebagainya, tapi kes tu jadi rumit sebab tak ada pengakuan daripada si mangsa

Aku yang tengok siri tu rasa nak menyumpah...! Tak kan lah mangsa langsung tak boleh ingat..? Rasa macam bangang sangat lah kan. Tapi end of the story memang disahkan dadah yang si mangsa tu ambil sangat kuat kesannya sampai boleh jadi 'hilang ingatan' selama lebih 24 jam. Bayangkanlah, apa-apa jadi pada kita langsung tak save dalam memori kita ni. Semua kena delete dek kerana dadah tu. Mangsa tu terbogel lebih 4 jam kat ruang kaki lima flat tu tengah-tengah malam buta waktu musim sejuk pula tu. Beku agaknya tubuh dan otak dia. Langsung dia tak rasa apa-apa. Kalau kita manusia normal ni, mustahil la mampu bertahan. Tapi DADAH JAHANAM tu bukan je buat tubuh mangsa jadi kebas tapi delete habis memori si mangsa. Rasa sakit dirogol bergilir-gilir pun langsung dia tak rasa dan tak ingat. :(

Ya Allah Lindungi Kami Dari Kebinasaan

Sedih dan ngeri kan..? Tapi itu lah kisah manusia yang diperhamba oleh najis dadah. Aku tahu banyak lagi cerita pasal kesan-kesan buruk dadah di sekeliling kita. Korang sendiri mesti pernah dengar atau baca macam-macam kes, tapi ni aku kongsi dua kes yang paling terkesan pada aku dan paling tak masuk akal sebenarnya. Aku tak boleh nak hadam. Sama macam tragedi kebakaran pusat tahfiz di Keramat tempoh hari, aku memang tak boleh terima punca tragedi tu sebab NAJIS DADAH itu lah juga...! Aku menangis dalam hati. Terlalu sedih mengenangkan betapa binasanya hidup kerana dadah ni. Nyawa sudah hilang nilainya. :(

Astaghfirullah ala'zim
Astaghfirullah ala'zim
Astaghfirullah ala'zim

Ya Allah, ampunkan dosa-dosa kami. Ampunkan khilaf kami. Tunjukkan kami jalan yang benar lagi paling sebenar. Pimpinlah hati kami. Teguhkan lah iman kami. Jauhkan lah kami serta anak-anak keturunan kami daripada kebinasaan. Selamatkan lah kami. Lindungilah kami. Matikan lah kami di dalam husnul khotimah. Terima lah taubat kami. Terima lah amal ibadah kami yang sedikit ini. Dan terima lah kami sebagai penghuni syurgaMua yang sejahtera di sana nanti. Aamiin.. Aamiin.. Aamiin Ya Rabbal A'lamin.


...



Share:

Susahnya Buat Keputusan

Kenapa susah sangat nak buat keputusan? Baik keputusan tentang hal-hal yang kecil apatah lagi keputusan tentang hal-hal yang besar. Bila terlalu memikirkan hal itu, keputusan jadi terlalu kompleks. Otak mula malas memikirkan hal yang sama berulang kali. Nafas rasa tersekat-sekat tidak seluas padang bola sepak lagi. Perasaan tak payah story lah, sekejap panas sekejap sejuk dan kadang kala suam tidak menentu di kebanyakkan 'tempat'. Lemas. Buntu. Makin difikir, semakin tidak faham. 

Bila tidak difikirkan dengan mendalam pula, penyakit was-was mula melanda. Resah gelisah memukul pantai hati. Fikiran yang buruk-buruk pun datang meyapa lembut di pelipis mata. Entahkan jadi A, mungkin jadi B, atau C, atau boleh sahaja jadi D dan senarai pun berpanjangan tanpa henti. Bibir kata "tak nak fikir, redah je..!" tapi hati menjerit "gila ke.........??!! fikir habis-habis dulu la bongok. Nanti menyesal. Bodoh..!" See.. fikir sangat susah, tak fikir sangat pun susah, fikir sikit-sikit -- hati gundah, fikir banyak-banyak -- otak jadi biol.

Nak ke tak nak..?
Boleh ke tak boleh..?
Sanggup ke tak sanggup..?

Tiga persoalan ni je yang berlegar-legar dalam kepala aku sepanjang sebulan ni. Dalam separa sedar tu masa berjalan dan aku cuma ada kurang 12 jam lagi untuk buat keputusan. Walaupun ia bukan satu keputusan besar antara hidup dengan mati, tapi menjadi seorang AimNub Haris yang mudah panik dan suka fikir terlalu dalam ni, sangatlah susah..! Silap-silap kalau check tekanan darah ni, mahu melambung-lambung tinggi. Sebab aku kalau dalam keadaan makan tak kenyang, mandi tak basah, tidur tak lena ni.. tubuh aku automatik terus jadi kelainan upaya sementara.

Kasihan kan menjadi seorang AimNub Haris ni, sejenis yang sangat payah buat keputusan. Sebab takut menyesal. Perkataan takut tu sangat berhantu. Padahal entah apa yang ditakutkan. Semuanya belum pasti. Pilih la apa-apapun, nanti-nanti boleh berpatah kembali. Tak ada masalah pun. Kalau suka teruskan, kalau tak suka boleh berhenti. Jadi apa yang ditakutkan sangat entah lah..! *nangis*

Aku cemburu tengok manusia yang nekad. Bila nak buat sesuatu, terus buat. Tak payah fikir panjang. Enjoy the journey katanya. Kalau terjatuh, itu pelajaran. Kalau berjaya sampai, itu satu pencapaian. Sekadar buat persiapan ala kadar, terus sahaja keluar, berlari dan tanpa ragu-ragu mengejar apa yang diimpikan. Sedangkan aku masih berkira-kira itu ini, kiri kanan, atas bawah. Sudahnya terperuk la aku dalam bilik basement yang gelap dan sunyi. 

Orang dah ke bulan oiiiii...!
Kau sibuk buat statistik jadi ke tak jadi.... phuiiiiiii...

Kenapa aku tidak senekad mereka. Rasa nak buat, terus buat. Kentalkan hati. Hadap je apa-apa yang menanti kat depan tu. Tak malu kalau gagal. Tak kisah apa orang kata. Tak hidup sebab expectation orang. Tak ada rasa nak menandingi sesiapa. Tak ada rasa nak menunjuk apa-apa. Best sungguh jadi dia. Nekad. Padu. Berani. Positif. Unik. Tersendiri. Ulung. Lagend. 

Aku..?

Sebenarnya bukan kisah pada apa orang kata pun, bukan seronok hidup atas expectation orang pun, bukan nak kejar puji atau sanjung orang pun, tapiiiiiiiii.. aku memang sejenis yang tak tahu nak deal dengan expectation sendiri, tak tahu nak puaskan hati sendiri, tak pandai nak pujuk hati tentang hidup ini bukan untuk memiliki segala-galanya tetapi lebih kepada untuk menikmati seadanya apa yang kita ada. Aku tak boleh pujuk diri sendiri kalau aku gagal lagi. Ulang baca -- gagal lagi. Ya, gagal lagi. Aku dah banyak kali gagal. Banyak kali buat keputusan yang salah. Banyak kali menyesal sebab buat benda bodoh. Lepas tu tak boleh move on.

Aku simpan dalam hati dan aku bawa rasa sebal tu bersama-sama aku selama ni. Dah 35 tahun hidup masih membawa beban-beban yang tak terhapuskan tu. Aku lemas. Lelah. Tak mampu pikul penyesalan lagi. Sebab tu aku jadi tidak nekad dan tidak berani buat keputusan. Aku takut kepada bayang-bayang sendiri. Seolah-olahnya ada suara yang sedang berbisik mengkhabarkan di telinga aku yang aku akan gagal lagi. Nanti-nanti mesti gagal lagi. Begitu lah. Diulang-ulang bisik tu kat telinga hati aku ni.

*sambung nangis*

Walhal, ada juga keputusan bijak yang aku pernah buat. Ada juga hal yang berjaya memuaskan hati aku. Mungkin hal-hal yang kecil, tapi berjaya buat aku bahagia dan bangga. Kenapa aku tidak boleh sedikit berbelas kasihan kepada diri sendiri..? Aku bukan teruk sangat, tapi aku tak rasa aku best. Ada tak orang kat luar sana yang macam aku? Sejenis yang susah nak appreciate diri sendiri. Tak pandai nak lepaskan hal-hal lama yang dah berlalu tu. Hati ni macam span, serap semua sedih pedih har-hari semalam. Dah perah sekuat hati pun, masih basah dengan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan .. sambung sampai cukup 35 tahun.. mampu..?!!

Balik kepada hal membuat keputusan tadi, bukan aku tak usaha minta pendapat orang lain, bukan aku tak minta tolong mereka merungkaikan keserabutan fikiran aku ni supaya senang aku nak buat keputusan, tapi lepas buat semua tu pun aku masih keliru..! Masih takut-takut nak buat satu keputusan yang jitu. Hanya mampu senaraikan itu, senarai kan ini. Konon-konon buat short list. Orang kata bila buat short list lagi senang nak pilih, tapi bagi aku di setiap short list tu akan ada list demi list demi list demi list demi list demi list demi list ..yang lain pula.. Aku tak boleh stick dengan satu short list.

Susah kan..! kahh kahh kahhh.. lols...
Aku bukan gila. Tolong lah jangan assume aku ada sakit otak ke apa. Sesungguhnya aku sihat lagi mental fizikal. InsyaAllah. Tolonglah doakan juga untuk aku. Takut oiii tetiba jadi gila, cakap sorang-sorang. Tak kenal siang ke malam. Tak tahu beza mee goreng ke cacing tanah. Isyyhhhkk.. minta dijauhkan. Aku tak nak jadi gila. (Melalut dah ni)

Aku cuma nak sambung belajar je sebenarnya. Tapi aku tak tahu nak pilih kursus apa. Aku nak keluar dari bidang engineering, tapi aku tak tahu nak ke mana. Kursus yang aku teringin nak ambil tu macam susah nak dapat sebab aku tak ada background dalam bidang tu. Remember, aku dari sekolah menengah teknik ke politeknik lepas tu jadi juruteknik. Tiba-tiba nak keluar dari perkataan 'teknik' tu sesuka hati. Harapan tipis senipis kulit bawang.

Tapi aku nak cuba. Nak nekad. Kalau dapat, rezeki. Kalau tak dapat, cuba lagi.
(Tak. Aku tak boleh terima kalau aku tak dapat..!!) see... arrrggghhhhhhh.. *jerit dalam hati*

Tu je. 

Apa-apa cadangan waima sekecil hama, sangat aku hargai saat ni. Aku ada kurang dari 12 jam je ni. Tolong lah aku. Ajar aku jadi manusia hati kering yang nekad. Pejam mata. Tanda. Blah. Dapat tak dapat jangan fikir. Jalan terus. Jangan teragak-agak lagi. Aku tak boleh. Tapi tolong ajar aku jadi macam tu. Jadi si nekad berhati kering yang berani dan tak hidup atas apa-apa sangkaan manusia termasuk diri sendiri.

Please.


Gambar Hiasan (Sumber SINI)

Share:

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Aku sendiri sempat jengah Facebook saudara Zaki Bijak ni dan dapat baca banyak komen-komen pengikut beliau yang positif dan sangat menyokong usaha belia. Aku perhati, satu kelebihan Allah s.w.t. bagi kepada pesakit-pesakit kanser ni ialah semangat juang mereka yang sentiasa membara. Kita boleh tengok daripada senyuman dan riak wajah mereka, terpancar kekuatan jiwa yang sangat luar biasa.

Diam-diam aku menyulam kagum dan hormat lebih tinggi buat insan-insan hebat yang di uji oleh Allah ini. Mereka terpilih dan kemudiannya memilih. Bukan calang-calang boleh berada di tempat dia. Bagi yang belum tahu, saudara Zaki Bijak ini menghidapi kanser darah. Boleh google sendiri lah kalau nak tahu macam mana kanser darah tu.

Apapun, aku doakan saudara Zaki Bijak ni berjaya dalam misinya. Dan semoga lebih ramai pesakit kanser yang akan terinspirasi dari kisah beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan panggilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantiketuntukmati dalam erti kata lain, cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Zaki Bijak, Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1, Cancer Fighter
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantiketuntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah di ajak bermalam dan di beri makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihatin dan banyak bantuan dari pelbagai bentuk yang beliau dapat. Alhamdulillah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulurkan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jom kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan (mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com




...



Share:

I Dont Have Time To Hate People Who Hate Me

Lama pula tak up entry bercakap seorang diri. Tiba-tiba rasa rindu. Walaupun sebenarnya hari-hari pun aku bercakap seorang diri. Kalau bukan masa drive pergi balik kerja, masa mandi la 'me time' untuk aku bercakap seorang diri. Jangan tak tahu eh, bercakap seorang diri ni sejenis terapi jiwa yang sangat bagus tau. Bukan gila. Siapa yang tak pernah cakap seorang diri tu sebenarnya lebih gila daripada orang gila. Tak percaya, tanya lah doktor..!

i love myself, focus on your own life, be positive person, don't judge others, i want to be a better me,
fokus melihat apa yang aku nak lihat sahaja

Mata aku dah semakin rabun. Power naik lagi kot. Sekarang bila nak memandu terutama memandu di waktu malam, aku mesti pakai contact lens sebab ikut power yang terkini sesuai dengan tahap kerabunan aku. Spek mata yang ada ni dah tak membantu. Bila entah nak buat spek baru. Malas.

Walaupun mata aku rabun, tapi pemerhatian aku tajam. Alhamdulillah. Aku boleh 'nampak' ada orang tengah buat drama depan aku. Sikit-sikit dah makin jelas sekarang ni. Lepas satu, satu hal kantoi. Aku tahu lah. Tak payah ngumpat aku, tak payah fitnah aku. Tak payah nak confuse sangat. Ada apa tak puas hati, pm tepi bukan tunjuk good-good depan aku tapi belakang aku bukan main mengata aku macam-macam.

Walaupun aku tak kisah apa korang nak cakap pasal aku, tapi aku cuma tak nak ada salah faham. Ye lah, kadang-kadang apa yang aku cakap atau apa yang aku tulis sengaja aku samar-samarkan jadi bukan salah kau kalau kau salah faham. Yang jadi salah tu bila kau tak faham, tapi buat-buat faham lepas tu sebarkan hal yang tak betul. Habis semua orang pun salah faham. Kau buat orang lain salah faham pada aku padahal at the first place benda tu tak ada kena mengena langsung dengan kau atau dengan mereka. Kau yang salah faham, ajak orang lain sama benci aku kenapa..?

Ok dah. Move on.

Aku nak sambung belajar lah. Nak acah-acah jadi muda belia otak tak berkarat kononnya. Kahhh..! Tapi apa salahnya kan kalau betul aku nak sambung belajar pun. Pengajian sepanjang hayat wehh. Tak masuk universiti pun, proses pembelajaran tetap berjalan. Ye lah, belajar tentang perangai manusia. Ada yang talam dua muka, ada yang besar kepala tak boleh ditegur, ada yang kuat berangin, ada yang diam-diam ubi berisi -- depan kita je diam, belakang kita bukan main mengata mengeji lagi.. ehhh..! opssssssss... (letak icon zip mulut)

Sekarang JPA tengah open tawaran Cuti Berlajar Bergaji Penuh untuk kakitangan kumpulan sokongan. Rasanya peluang dah terbentang di depan mata. Aku kena cuba grab peluang ni sebelum menyesal menggigit jari atau menggigit tangkai hati (gituuuuu..). Pokchik pun nampaknya bersetuju sangat malah dia yang bersungguh suruh aku apply. Cuma aku belum decide nak ambik course apa. Tahu lah aku ni, kalau boleh tak nak belajar bidang engineering lagi. Nak ambil art lah. Ko rasaaaaaa...?? hahahahahahaa.. sorok muka dalam guni.

Kalau ada bidang pengajian 'Sains Perangai Manusia' tentu aku orang pertama mendaftar masuk. Terutama kalau ada mata pelajaran 'Mengenali Manusia Fake', confirm aku boleh score. Atau paling-paling pun subjek 'menangani manusia ego yang dia seorang je betul, orang lain semua salah' ..woooww..!! best nya subjek tu. Aku minat sangat nak belajar lebih lanjut. Lagipun dalam kepala aku dah ada individu yang akan aku jadikan bahan case study. Hebat. Dia memang paling sesuai sekali...! hahahahaaa.. xoxo..

Macam tak move on lagi je nih.
Ok dah. Next.

Ada betul juga bila kita sudah kenal lama, kita semakin mengenal hati budi dan perangai masing-masing. Kalau dulu nampak yang baik sahaja, lama-lama akan ternampak juga yang tak baiknya. Ada yang kita boleh terima, ada yang kita boleh terima sikit-sikit dan ada pula yang kita mungkin langsung tak boleh terima. Bagi aku sendiri, aku pilih untuk berlapang dada sahaja lah menerima kebaikan dan keburukan orang lain. Aku sendiri tidak sempurna, banyak salah, kepala batu, hati kering, degil, mengada-ngada, attention freak, ego dan macam-macam lagi buruk perangai. Entah-entah diaorang bukan main menyampah lagi pada aku yang hina, buruk, busuk, gemuk lagi tak berguna ni (dramaaa sangat ko..!!) :p

Aku diamkan sebab aku malas nak lawan. Faktor usia kot. Kalau masa muda dulu, memang bermati-matian aku tegakkan benang yang basah tu. Pantang tok nenek aku orang salah faham dan mengata aku belakang-belakang. Memang declare war terus. Tapi sekarang, aku pilih untuk diam dan memerhatikan sahaja lah dari jauh. Aku sedang observe dan belajar daripada kehidupan yang kalian persembahkan. Terima kasih. Pelajaran ini akan aku bawa sampai akhir hayat. InsyaAllah.

Ada juga verse versa, orang yang mula-mula dulu aku menyampah macam nak mateyyy rupa-rupanya bila dah lama kenal, boleh jadi ngam sebab bila dah tahu perangai dia aku jadi suka pula. Mungkin dulu2 aku judge dia terlalu awal. Atau aku judge dia base on apa yang aku nampak luaran sahaja. Hakikatnya dia tak macam tu. Malah dia jauuuuuuuuhhhh lebih baik daripada orang yang aku sangka baik tapi end up jadi orang yang paling tahik...! See.. penilaian manusia ni kadang-kala menipu tau. Siapa lah aku nak judge orang. Aku dah 'letak jawatan' daripada kerja-kerja suka judge orang ni. Dah insaffffff dik non..! hehehehehehee...

Tutup buka lama, buka buku baru.
Aku nak jadi manusia yang lebih positif. Dan aku percaya setiap orang tu walau macam mana jahanam pun hidup dia, tetap ada nilai baik dalam diri mereka sebenarnya. So, why not kita tengok dan gali kebaikan tu daripada asyik sibuk cerita pasal buruk dia. Aku sedang cuba ke arah itu. Yang dah lepas tu, lepas lah. Tak nak cerita lagi. Dah letak titik nokhta, maka dah tamat di situ.

Aku tanam dalam-dalam segala buruk dan hina orang yang pernah aku kenal. Aku nak jadi 'rabun' depan mereka supaya aku tak nampak yang buruk, malah nampak yang baik-baik sahaja. Kira macam penapis la. Cukup lah aku nampak apa yang aku nak nampak sahaja. Yang lain biar tersembunyi. Tak tahu lagi elok daripada tahu lepas tu sakit hati.

Senyum.

"..I dont have time to hate people who hate me. Because I'm too busy loving people who loves me.."

Ehh.. malam ni final bola sepak Suka SEA
Jom support pasukan Harimau Malaya kesayangan kita semua. Aku berdoa emas jadi milik Malaysia. Aku berdoa mereka bermain dengan baik dan disiplin cemerlang gemilang. Bukan soal siapa menang, siapa kalah. Tapi ini soal siapa berjuang, siapa mengalah..!

Kita Semua Juara..! Ayuh Malaysia..!

:)


...



Share:

Makin Di Cari Semakin Tak Mengerti

Apa yang di cari dari kehidupan yang panjang ini? Ada yang mencari cinta, ada yang mencari bahagia, ada yang mencari harta benda dan ada yang mencari nama. Namun semua di antara kita pasti mencari satu hal yang sama iaitu mencari diri sendiri. Bagi aku, mencari diri sendiri adalah satu hal yang terlalu berat dan sangat rawak. Aku boleh jadi apa yang aku ingin atau boleh sahaja menjadi aku yang dibayangkan. Siapa aku? Dan di mana aku ingin mencari 'aku' yang sebenarnya aku?

Makin Di Cari Semakin Tidak Mengerti Diri Sendiri

Mencari diri adalah satu proses yang panjang. Ada yang sudah menemuinya dan sedang menjalani kehidupan yang terisi. Namun ada yang masih mencari dan terus-terusan berada dalam kekosongan dan ketidaktahuan. Makin di cari, semakin tidak mengerti. Makin di gali, semakin jauh ke dalam lohong yang lompong. Sedar-sedar sudah lost. Tak tahu jalan pulang.

mencari makna kehidupan, mencari diri sendiri, jiwa seorang pengembara di dalam diri kita, traveler, loneliness, shah rukh khan new movie, being a traveler for lifetime
jiwa seorang pengembara dalam diri kita

Tak. Aku belum mahu buat review tentang filem terbaru Shah Rukh Khan bertajuk Jab Harry Meet Sejal ni. Belum lagi. Biarlah haters mengutuk sepuas hati dan aku tahu, sampai 100 tahun lagi pun mereka tak akan berhenti. Haters tetap haters. Jab Harry Meet Sejal mungkin bukan filem terbaik lakonan Shah Rukh Khan mahupun karya terbaik Imtiyaz Ali, tapi sebagai penonton dan peminat industri selayaknya kita berlaku adil kepada karya dan hasil kerja orang lain.. kan..? Ok dah. 

Jiwa Pengembara Yang Sentiasa Kehausan

Aku percaya setiap manusia ni di dalam diri mereka ada sifat seorang pengembara yang sentiasa kehausan untuk mencari dan terus mencari. Biar sejauh mana kita telah pergi, tetap akan ada rasa 'belum cukup' dan mahu cari macam-macam lagi. Tamak ke..? Tamak untuk benda yang baik dan berfaedah, tak apa kan..! Lagipun kita memang digalakkan tamak ilmu dan pengalaman. Biar jiwa kita terisi. Hidup kita bermakna. Jadilah pengembara yang tamakkan pengalaman hidup yang tidak boleh di beli.

Keluar dan lihat dunia. Jadi manusia asing di bumi yang tidak pernah kita jejaki. Belajar melihat kehidupan daripada kaca mata orang lain. Perlahan-lahan kita akan berubah menjadi manusia yang lebih bersyukur dan lebih kuat berusaha. Jiwa pengembara dalam diri kita ini sangat penting dan perlu dibiarkan bebas berinteraksi dengan dunia. Biarkan jiwa pengembara ini mencari apa yang diinginkan. Puaskan jiwa sang pengembara itu, InsyaAllah di situ nanti kita akan temui makna kehidupan yang kita cari-cari.

Dan ya, makna kehidupan itu berbentuk subjektif. Lain pengembara, lain laluannya maka lain juga apa yang ditemuinya. Jangan berhenti itu sahaja kuncinya.


"..Safar ka hi tha main safar ka raha.. (I belong to the journey and stayed like that).."

Ubat Kesunyian Yang Paling Mujarab

Apabila kita rasa kesunyian, kita cari kawan. Cari seseorang untuk berbual, berhibur dan merasakan hidup. Apabila kita lapar, kita cari makanan atau apa sahaja yang boleh menipu nafsu makan kita untuk membolehkan kita selalu berasa kenyang. Apabila kita sakit, kita akan cari penawar yang kalau pun tidak dapat menyembuhkan, sekurang-kurangnya dapat membuang sakit itu agar seketika hilang. Maka, apabila kita berasa kekosongan, kita mencari sesuatu untuk diisi. Sama ada mengisi penuh ruang yang kosong atau sahaja mengisi seberapa ruang kecil yang ada supaya kita tidak berasa kekosongan yang melampau-lampau.

Bila aku sunyi, aku solat sunat banyak-banyak dan baca Quran (ohokk.. ohokk.. ini propa). Biarlah aku dengan Allah je tahu apa yang aku buat bila aku sunyi. Ada orang bila sunyi, dia dengar muzik, atau tonton movie, atau baca novel, atau berkebun, atau cuci toilet malah paling senang bila sunyi dan tak ada siapa-siapa boleh temankan, tidur sahajalah. Habis cerita. Tapi itu bukan mengisi kesunyian, itu melarikan diri dari kesunyian. At the end, selepas selesai dengar beratus lagu, menonton beribu filem, membaca berkotak-kotak novel dan sebagainya.. kita akan kembali kepada kesunyian. Right?

Kesunyian tidak ada ubat..!

Nikmati sahaja kesunyian itu kerana di sebalik kesunyian itu ada sesuatu yang Dia ingin kita belajar dan hadam. Jangan lari dan berpura-pura kau tidak sunyi. Orang lain mungkin boleh tertipu, tetapi tidak diri kau sendiri. Terima hakikat, jiwa seorang pengembara memang adakala bertemu dengan kesunyian yang panjang. Tidak boleh tidak, kau perlu belajar berhadapan dengan sunyi dan tidak perlu bersungguh nak melawannya. Penat.

Sang pengembara di dalam diri kita meronta-ronta ingin keluar mengembara lagi. Dunia ini luas, angan-angan kita jauh lebih luas lagi. Lagi banyak kita tahu, lagi banyak kita sedar betapa banyak yang kita tak tahu..! Makin sunyi kita rasa, semakin sedar hidup ini memang sunyi semata-mata. Kalau kau memanjang rasa sunyi walaupun di sekeliling kau meriah dengan hikuk-pikuk manusia dengan segala kenikmatan dunia, maka itu bermakna kau perlu keluar dan mengembara lagi. Pergi ke dunia lain. Dunia yang berbeza daripada dunia kau yang sekarang. Mungkin di situ kau akan menemui pengisian yang kau cari.

Lawan kesunyian dengan mengisi kehidupan. Isi dan terus mengisi. Jangan berhenti, kerana kehidupan ini tidak pernah puas..!

Selamat mengembara duhai jiwa-jiwa yang kesunyian.




...

Share:

Manjakan Diri Di Bentong Hot Spring, Pahang

Alhamdulillah sempena anniversary perkahwinan kami kali ke-7 tempoh hari, sempatlah larikan diri sekejap ke Bentong untuk bercuti berdua. Selama 7 tahun memang tak pernah mist lagi raikan tarikh bersejarah kami ni. Setiap tahun pada tanggal 31 Julai tu mesti paw Pokchik cukup-cukup.. hahahahahaa..! :p Cuma tahun ni aku tak minta nak ke mana-mana sebab kami berdua memang dalam fasa berjimat sekarang ni. Kami bakal mengikat diri dengan satu komitmen kewangan yang besar tak lama lagi, jadi kena berjimat-cermat dari sekarang. Yang ni nanti aku cerita kemudian lah.

kolam mandi air panas secara terbuka di Bentong Hot Spring
Maka, kali ni Pokchik yang pilih destinasi. Lagipun baru empat bulan lepas kami dah bercuti sampai ke India jadi bajet memang dah banyak habis kat situ. Kalau ikut aku, tak payah pergi bercuti pun tak apa. Sempena anniversary kami boleh je pergi candle light dinner ke atau sebagainya. Tapi dah Pokchik yang ajak ke Bentong, aku setuju je.. hehehehehee.

Jacuzzi Villa di Bentong Hot Spring, Pahang

Oleh kerana kami tak nak cuti lama-lama jadi destinasi pun tak boleh jauh-jauh. Tak nak habiskan masa atas jalan raya lah kan, maka Bentong adalah pilihan yang terbaik memandangkan kami dah pernah pergi bercuti ke Genting Highlang, Bukit Tinggi dan Janda Baik. Tapi ada apa kat Bentong..? Aku pun clueless juga mula-mula sebab selama ni tak pernah tahu pun kat Bentong tu ada hot spring lah segala.

Tapi bila sampai je kat Bentong Hot Spring ni, aku terkagum lah juga walaupun perjalanan nak ke situ agak seram sebab lalu kawasan hutan. Macam jalan nak ke Janda Baik tu lah tapi yang ni lebih 'hutan' sikit.. hahahahahhaa. So, bagi yang tak tahu nak ke mana destinasi percutian ala simple dan pendek, boleh try pergi Bentong Hot Spring ni. Ada mata air panas semulajadi. Kolam dan kemudahan mandi manda yang disediakan pun bagus dan mencukupi.

private jacuzzi

Tarikan Utama Bentong Hot Spring

Selain kolam air panas secara terbuka untuk pengunjung mandi-manda, tarikan utama ke Bentong Hot Spring ni tentulah Jacuzzi Villa yang disediakan secara eksklusif ni. Setiap unit villa disediakan private jacuzzi, bilik tidur dan ruang tamu yang luas dan selesa. Kami tidur berdua je rasa macam terbazir ruang pula.. hahahahaha.. Villa ni cantik, masih baru dan memang amat selesa lah..! Cuma di bahagian private jacuzzi tu tak ada lah private sangat sebab sebelah-menyebelah dengan villa yang lain. So, kita boleh dengar orang villa sebelah cakap-cakap. Bahaya kan..! lols.. :p

Aku memang puas sangat-sangat dapat berendam dalam private jacuzzi tu. Pagi, petang dan malam pun kami berendam dalam tu. Ye lah dah bayar mahal-mahal untuk jacuzzi kan, mestilah manfaatkan sebaiknya.. hehehehehe.. Paling best bila dapat berendam dalam air panas ni, badan kita automatik akan rasa releksssssss sangat..! urat-urat yang bersimpul-simpul dengan lenguh-lenguh badan tu pun jadi elok balik.. kikikikikiiii..

Air panas pula memang semulajadi dari punca mata air, bagus untuk kesihatan tubuh dan kecantikan kulit. Jacuzzi tu kan dibuat daripada batu-batu kecil yang macam lantai parking kereta tu tau bukan plastik atau simen kolam swimming pool. Memang boleh rasa semulajadi tu..! best giler la kannn... :)

laluan ke Villa Jacuzzi

Dua hari satu malam kami di Bentong Hot Spring ni memang sungguh merehatkan tubuh. Jauh daripada bising-bising kota. Dapat rehatkan kepala otak daripada fikir soal kerja dan masalah-masalah politik semasa sekejap (ehh..! over nau..) hahahahahhaa. Paling penting kami dapat luangkan masa berdua untuk just berbual dan chilled together. Kadang-kadang kita berbual suami isteri ni perlukan masa dan suasana yang sesuai juga, baru lah boleh cakap dari hati ke hati.. betul tak..?

Kalau setiap hari balik kerja, nampak je muka pasangan kita jadi sebal dan nak marah memanjang dan kalau bercakap pun hal-hal masalah pejabat je, memang elok sangat-sangat ambil masa pergi bercuti dan recharge positive energy dalam diri masing-masing sambil bina semula moment romantik dan kasih sayang di antara kalian. Nama pun honeymoon kan..! mesti la romantic like-to-the-moon-and-back gituuu...! hahahahahaa.. 

duta Erya by Suria

Apa Yang Tak Best

Okey, ni pandangan aku je lah ye. Bukan nak complaint sangat tapi harap dapat ditambah baik pada masa akan datang. Yang pertama kat sana memang tak ada coverage 3G atau 4G Celcom. Satu bar pun tak ada. Aku dengan Pokchik pula memang pengguna Celcom, maka no internet lah kami sepanjang 2 hari 1 malam tu. Sebenarnya okey je takde internet selama dua hari. Bagus juga, at least kita betul-betul menikmati percutian tu. WiFi pun tak ada ye. Kat ruang receptionist tu ada la kot tapi aku tak try sebab tak kan nak lepak kat meja receptionist tu lama-lama pula kan.

Bilik luas, cantik, bersih dan selesa tapi tak ada penyakut baju..! Satu pun tak ada.. hahahahahaa.. Kami nak sangkut tuala basah pun terpaksa sidai-sidai atas kerusi je. Kalau guna hanger kena gantung dalam almari which is tak praktikal la untuk tuala basah. Harap-harap lepas ni sediakan lah rak penyangkut pakaian, sekurang-kurangnya yang lekat kat dinding tu pun ok.

Bilik mandi dan tandas dibuat berasingan dan sinki di letak di bahagian luar antara tandas dan bilik mandi. Itu ok la. Tapi dalam bilik mandi tu tak ada paip air langsung..! Ada shower je. Memang masuk untuk mandi je lah kan. Maknanya kalau tengah mandi kau rasa nak buang air kecil, kau kena keluar dari bilik mandi tu dan pergi ke tandas yang kat sebelah. Atau kalau kau nak juga buang air kecil kat bilik mandi tu, kau kena belajar teknik beristinjak menggunakan jurusan air shower... reti..?!! 

Dan bila nak berwudhuk, terpaksa guna sinki yang terletak di bahagian luar bilik mandi. Memang basah la jadinya kawasan sinki dan lantai kat situ. Minta maaflah terpaksa jadi 'kampung' sekejap walaupun aku sebenarnya tak suka kawasan luar bilik air basah-basah. Sakit mata memandang. Nasib baik lah cuma dua hari satu malam.

Bab makanan pula memang kurang sedap. Sekali lagi, minta maaf ye. Kami dinner di cafe yang disediakan di dalam resort. Nak makan kat luar pun rasa tak berbaloi sebab resort ni jauuuuuuuuuhhhhh dari pekan Bentong. Mula-mula aku order spaghetti bolognese tapi masin yang amat..! aku minta tukar ke fish n chips. Ok la. Kenyang kami berdua. Harga macam biasa standard makan kat hotel lah. Pagi esoknya kami sarapan ala buffet di cafe yang sama. Makanan semua tawar dan tak banyak pilihan makanan pun sebenarnya. Maybe mereka amalkan healthy meal kot sebab tu semua less sugar and less salt.. hehehehehe. Overall okey la, biasa-biasa je. Tak ada yang mengkagumkan sangat bab makanan.

Well, pergi sana nak mandi jacuzzi kan.. bab-bab makan ni kita tutup mata sebelah je lah ye.. hehehehehe.. :)

terima kasih Bentong Hot Spring 
So, bagi yang tercari-cari destinasi untuk merehatkan badan tapi tak jauh dari Kuala Lumpur, boleh la cuba ke Bentong Hot Spring ni. Memang betul-betul merehatkan. Kalau tak nak ambil Jacuzzi Villa boleh ambil bilik hotel yang disediakan dan mandi kolam air panas terbuka. Kalau nak datang mandi-mandi sahaja pun boleh, ada bayaran minimum yang ditawarkan. Sebarang maklumat lanjut atau nak tahu harga biliki ke nak booking bilik ke, sila ke website mereka : 



Selamat bercuti, berehat dan berjakuzi...!

:)


... 


Share:

Memaknakan Kehidupan

Setiap hari kita bangun dari lena yang panjang itu untuk satu kehiduapan yang baharu. Hari baharu, bermakna kehidupan yang baharu. Kerana itu kita disunatkan mengucap Alhamdulillah dan membaca doa selepas bangun dari tidur. Syukur Allah s.w.t. berikan kesempatan untuk hidup dan melihat dunia ini lagi. Dan syukur Allah s.w.t. masih beri segala rahmat dan nikmat kehidupan ini walaupun kita banyak khilaf dan dosa kepadaNya.

Gambar dari https://www.saimaalife.com/
Namun, ramai di antara kita yang tidak sedar tentang hal ini. Mereka tidak bangkit dari tidur kerana Allah s.w.t. tetapi mereka bangkit untuk diri sendiri atau lebih malang lagi bila mereka bangkit dan meneruskan hidup untuk orang lain..!

Memaknakan Kehidupan Dengan Memberi Kehidupan

Kadang-kala aku pun berada dalam kekeliruan juga. Celik-celik mata, terus raup muka sambil sebut Alhamdulillah. Baca doa bangun tidur pun selalu culas. Kemudian aku akan ambil beberapa minit untuk duduk dan menyusun nafas. Sambil-sambil tu fikir "hari ni nak buat apa..?" Hati pun mula berkejar-kejar menyusun itu ini. Nak buat itu, nak buat ini. Nak pergi situ, nak pergi sini. Nak beli itu, nak beli ini. Nak update FB dengan status sekian-sekian. Nak up gambar di IG dengan gambar yang itu yang ini. Nak update blog bercerita begitu begini. Wahhh...! sibuk betul bunyinya.

Tapi sedar atau tidak, aku sibuk merencana itu ini bukan untuk diri sendiri tapi untuk orang lain..! Trying so hard to please everybody. Dammmmn..!

Apa Maksud Memaknakan Kehidupan..?

Bagi aku memaknakan kehidupan ni adalah sejauh mana kita boleh BERFUNGSI dan memberi kebaikan kepada orang lain. Kita selalu dengar atau baca ayat : setiap makhluk di atas muka bumi ini ada fungsi masing-masing yang tersendiri waima sekecil-kecil kuman pun ada sebab kenapa Allah ciptakan makhluk tersebut. Kan..? Jadi apatah lagi kita manusia yang dilahirkan serba sempurna ni, tentulah ada fungsi kita kepada alam semesta ni.

Ada ke manusia yang tak berfungsi..? Ehh.. ada..! Jangan tak tahu, ada je manusia yang tak berfungsi. Atau mungkin berfungsi sangat sedikit. Senang kata macam ada tapi tak ada. Contohnya, anak bujang yang dimanjakan ibu bapa. Ada kat rumah, tapi keadaan rumah macam rumah kosong kena tinggal dah 3 bulan. Dengan sampah tak berbuang, dengan ruamh bersepah luar dalam, dengan lampu tak dipasang waktu malam dan bla bla bla. Yang dia tahu, bangun tidur -- makan -- tengok tv -- main games -- makan lagi -- lepas tu tidur balik. Tak berfungsi lah tu namanya..!!

Atau jenis pekerja yang dia tahu datang office hadap kerja dia sorang2..! Tak tegur orang sekeliling, tak ambil tahu apa jadi dalam office tu, tak reti bercampur, tak nak menyumbang tenaga, wang ringgit mahupun idea langsung untuk tambah baik suasana office dan macam-macam lagi. Mungkin dia buat kerja dengan baik, tapi dia tak berfungsi kepada pejabat tu. Faham tak..?

Bersusah-Susah Untuk Orang Lain

Bukan lah aku nak suruh korang sampai bersusah-susah dan bergadai nyawa untuk orang lain. Tak..! Tapi sebolehnya kita cuba lah memberi makna kepada kehidupan orang lain. Kalau tak dapat buat yang besar-besar, buat yang kecil-kecil dulu. Sekurang-kurangnya ada lah juga fungsi dan makna kita ni dalam hidup orang lain. Barulah kewujudan kita ni dirasai dan kalau dihargai tu kira bonus la.

Buat kerana kita memang faham pentingnya kita berfungsi kepada manusia di sekeliling kita ni. Jangan buat sebab nak dapat balasan. Nanti kalau tak dapat balasan, kita yang kecewa. Ikhlaskan hati dan pujuk hati, hari ni kita tolong dia mungkin esok lusa dia pula tolong kita. Hidup dalam kalangan manusia atau makhluk bernyawa ni, kena lah ada yang memberi dan menerima. Kita bukan duduk sorang-sorang dalam gua yang tak ada batman..! ehh..

Kalau kita seorang anak, jadi seorang anak yang berfungsi, yang jalankan tanggungjawab, yang ambil berat dan sebagainya. Jangan buat-buat bisu sedangkan Allah dah bagi nikmat bercakap. Cuba gunakan fungsi boleh bercakap tu sesekali call Mak Ayah kat kampung, sesekali call adik-beradik ajak bercuti sama-sama atau spend masa sama-sama untuk berbual dan bercerita sambil-sambil beri ruang adik-beradik kita nak kongsi masalah ke apa ke. Boleh kan..?

Itu contoh sebagai seorang anak la. Sama je konsep sebagai seorang sahabat je, pekerja ke, jemaah masjid ke, suami/isteri ke, malah sebagai seorang blogger pun, jadilah seorang blogger yang berfungsi kepada blogger yang lain. InsyaAllah. Kita mudahkan hidup orang lain, Allah akan mudahkan hidup kita. Bila kita beri rezeki kepada orang lain, Allah tambah-tambahkan rezeki untuk kita.

Ambil masa untuk fikirkan fungsi kita kepada orang lain. Ayuh kita sama-sama beri makna kepada hidup kita ni dengan memberi makna kepada hidup orang lain juga. Salah satu konsep bersyukur yang baik adalah dengan berfungsi kepada yang memerlukan kewujudan kita ni. Maka, hidup jangan syok sendiri sebab kita mati nanti bukan kita boleh mandi dan kafankan diri sendiri pun.
  
Ada fahaammm ka adik kakak..? 
Bagussssss.. kasi angkat teh tarik satu kali wokeeyyy.. :)



...


Share:

Living Legend | Mr. Amitabh Bachchan The One And Only

Mengenali figura hebat ini sejak aku kecil lagi, menjadikan aku sangat menghormati dan memandang tinggi beliau. Entah berapa ratus mungkin ribuan filem telah beliau bintangi sejak 48 tahun berada di dalam industri perfileman India. Mustahil lah aku boleh tonton semua filem lakonan beliau tu, tapi yang mana aku sempat tonton pun sudah buat aku betul-betul kagum. Beliau memang seorang pelakon hebat kelas A1

Amitabh Bachchan bakal memasuki usia 75 tahun pada Oktober tahun ini. Bayangkan, berapa panjang tempoh telah beliau dambakan untuk dunia perfileman. Daripada watak kecil yang sampingan sehingga watak utama yang menjadi tonggak penguat sesebuah cerita. Amitabh Bachachan memang tiada tandingan.

Walau sebanyak mana sayang dan minat aku kepada Shah Rukh Khan, tapi hormat dan kagum aku lebih kepada Amitabh Bachchan. Orang lama, bisanya luar biasa.. :)

Amitabh Bachchan

Baru-baru ni, aku 'terjumpa' video perbualan Ranbir Kapoor dengan Amitabh Bachchan di Youtube. Terus menarik perhatian aku dan ya, aku tonton video tu dari mula sampai akhirnya. Amitabh Bachachan ni walaupun seorang lagend, tapi sangat humble. Dia suka nak belajar dari pelakon-pelakon baru. Seolah-olah dia pun baru jadi pelakon, sedangkan...? hahahahahaa.. Bayangkan lah seorang lagend yang disegani seluruh dunia, tanya kat kau macam mana nak hayati watak or etc etc.. mahu tak gelabah kau jawab...! :p

Kalau korang nak tengok video tu, klik ni :


Ini apa yang aku dapat daripada perbualan tu :

1.  Amitabh B seorang yang boleh dikatakan perfectionist bila berada di set pengambaran. Ini bukan perkara baru sebab aku pernah tengok the making of filem-filem beliau dan nampak beliau memang serius dan fokus semasa di set pengambaran. Malah ramai pelakon yang pernah bekerja dengan beliau pun mengatakan hal yang sama.

Dalam perbualan ni, Amitabh B bercerita tentang salah satu scene beliau di dalam filem Black (2005). Semua orang memuji lakonan beliau di dalam filem tersebut malah beliau menang Pelakon Terbaik melalui persembahan hebat beliau di dalam filem itu. Aku sendiri merasakan Black adalah filem terbaik lakonan Amitabh B setakat ni selain Wazir, K3G, Paa dan Piku. Tapi tahu tak, ada satu scene tu Amitabh B tersalah buat, sikit je salah tu. Tapi sebab beliau seorang perfectionist, beliau menyimpan rasa ralat sampai hari ni.

Scene tu di mana beliau sebagai penghidap penyakit Alzheimer perlu membaca sepucuk surat. Kemudian beliau telah mengambil cermin mata yang tersangkut di kocek baju beliau sendiri. Silapnya cuma beliau terus ambil spek tu sebaliknya menurut beliau sebagai pesakit Alzheimer beliau sepatutnya tak ingat dan tak sedar di mana spek beliau berada. Patut buat-buat la macam cari kat kocek seluar ke.. kat atas meja ke.. lepas tu baru jumpa spek tu rupanya tergantung di kocek baju sebelah dada kiri beliau. Nampak tak..? Simple je tapi Amitabh B 'nampak' semua tu satu kesilapan besar yang tak patut berlaku.

Reaksi Ranbir Kapoor waktu tu aku rasa terkulat-kulat kot.. hahahahaha..! Mesti dia tak sangka betapa detail dan perfectionist nya Amitabh B. 

Amitabh Bachchan Mr. Perfectionist, Serius dan Fokus


2.  Amitabh B pernah menyertai politik namun gagal, kemudian beliau berjinak-jinak dalam bidang perniagaan dan pelaburan namun masih gagal malah beliau pernah di isytiharkan muflis. Beliau terpaksa berehat daripada dunia lakonan beberapa tahun sebelum kembali aktif berlakon sehingga hari ini. 

Apabila ditanya tentang apakah rahsia beliau tidak pernah give-up, beliau menjawab : Bila kita hadapi kegagalan dalam hidup, ambil masa untuk lihat semula di mana silap dan kekurangan yang telah kita lakukan. Check semula. Kalau di sini kita failed, di situ kita failed, di sana kita failed juga jadi jangan ulang semula kesilapan tu. Jangan kembali ke tempat yang pernah buat kita failed tu. Selepas itu nanti kita akan nampak dan sedar, apa sebenarnya KEKUATAN kita dan di mana sepatutnya kita berada.

Amitabh Bachchan sendiri, selepas beberapa kali melalui kegagalan itu baru lah akhirnya beliau sedar yang beliau hanya tahu jadi seorang pelakon. Nothing else. Sebab tu beliau kembali ke dunia lakonan dengan membintangi filem 'come back' beliau yang pertama iaitu filem Mohabbatien (2000) terbitan Yash Chopra.

3.  Amitabh Bachchan sangat mengkagumi dan menghormati seorang penulis filem. Oleh itu beliau tidak pernah menokok-tambah skrip yang telah diberikan. Beliau menganggap penulis adalah nadi kepada sesebuah filem. Dia yang menulis jalan cerita, skrip, plot, lagu apa perlu diselitkan, costume macam mana perlu digayakan, di mana lokasi, scene siang atau malam, scene serius atau lucu, semuanya terletak di tangan seorang penulis.

4.  Amitabh Bachchan juga terkenal sebagai pelakon yang tidak suka menerima pujian setiap kali lakonannya di lihat cemerlang di layar perak. Amitabh B selalunya akan 'memulangkan' semula pujian itu kepada pengarah dan penulis filem yang beliau bintangi. Beliau selalu menganggap hebat atau tidak lakonan dia dalam filem itu atas arahan pengarah, dan sebab watak yang ditulis oleh penulis itu yang bagus. Dia hanya deliver apa yang ada di atas kertas ke dalam lakonannya.

5.  Selebihnya perbualan Ranbir Kapoor dan Amitabh B di dalam video itu lebih santai dan terarah kepada rumors yang berlegar-legar tentang Amitabh B sendiri. Misalnya, ada satu rumors mengatakan tahun ini sempena birthday Amitab B pada Oktober nanti, satu majlis besar-besaran akan di adakan di seluruh India. Malah aku pernah terbaca di portal mana entah, kemungkinan kerajaan India akan memberikan cuti umum satu hari kepada seluruh India sempena hari jadi Amitabh B serta desas-desus kemungkinan beliau juga akan diberi satu pingat darjah kehormat daripada kerajaan India.

Bunyi macam exciting kan..! hahahahahhaa.. satu India cuti sebab nak raikan birthday Amitabh B.. perrggghhh..! memang gila arr kalau betul-betul jadi. Memang sayang betul kerajaan India kepada beliau. Namun semua tu adalah rumors yang tak berasas. Amitabh B menafikan hal tersebut sekeras-kerasnya. Tapi apa-apa pun kita tunggu Oktober nanti.. :)

Big B's Autobiography Coming Soon..?


6.  Amitabh B belum ada perancangan nak buat buku atau filem biography mengenai dirinya. Kalau ada orang nak tulis buku biography tentang beliau pun beliau tak izinkan katanya. Tak tahu lah kenapa. Mungkin bagi Amitabh B tak ada apa-apa yang menarik tentang perjalanan hidupnya sedangkan bagi kita peminat beliau ni, memang sangat-sangat penting buku atau filem biography tentang beliau. Sangat penting..! Aku harap akan ada la yang tulis buku dan buat filem tu nanti. Mesti.

Tapi kalau nak buat filem, siapa pelakon yang nak lakonkan watak Amitabh Bachchan tu..? hahahahahaha.. tak ada yang mampu kot..! Walaupun Shah Rukh Khan sendiri, aku rasa tak ada lagi pelakon yang layak jadi Amitabh Bachchan sebab dia tersendiri dan terlalu hebat. Aura dia tu tahap langit terbelah-belah dewata semesta (over pulaaakkk...!) hehehehehee. Abishek Bachchan pun tak boleh berlakon macam ayahnya tu. Nehi kabhi nehi...! :)

7.  Bukanlah nak mendoakan sangat, tapi aku harap Amitabh Bachchan akan diberikan kesihatan yang berpanjangan supaya dapat terus berlakon. Aku ternanti-nantikan filem lakonan beliau dari masa ke semasa. Filem terakhir beliau yang aku tonton adalah Te3n dan sebelum tu Wazir dan Piku. Best..! Ketiga-tiga filem tu Amitabh Bachachan berjaya buat aku terkasima dan menitiskan airmata. Filem baru beliau yang belum sempat aku tonton adalah Pink. Hopefully soon aku dapat tengok filem tu. Khabarnya best gila filem Pink..!

Amitabh Bachchan in Piku (2015)

Melihat Amitabh Bachchan ni mengingatkan aku kepada arwah Ayah aku sendiri. Terutama tang mata dia, sangat mirip mata arwah Ayah aku. Arwah ayah aku pula sangat-sangat-sangat-sangat lah minat dengan Amitabh Bachchan ni sejak zaman dia muda lagi. Filem-filem lakonan Amitabh Bachchan sejak tahun 70-an sampai Mohabbatien dan K3G tu memang kegemaran Ayah aku. 

Hati aku selalu basah setiap kali melihat Amitabh Bachchan sebab aku rindu arwah Ayah aku. Terbayang-bayang wajah Ayah aku sendiri. Kalau lah Ayah masih ada, aku nak tunjuk filem Piku pada Ayah aku. Filem tu best and mind blowing..! Setiap kali tonton Piku, aku menangis. Perangai Ayah aku sebiji Bhashkor dalam filem Piku tu. Siapa tak pernah tengok filem Piku, aku suggest cuba lah tengok dan jangan lupa bawa bekal tisu banyak-banyak.

Amitabh Bachchan, thank you so much..! We love you.
May all happiness and blessing are with you.



...


Share:

Tak Teringin Nak Ada Anak Sendiri Ke ?

Entah angin apa, semalam tiba-tiba 'sahabat' lama menyapa mesra melalui  whatsapp. Aku pun sedikit teruja sebab tak sangka dia ada juga masa nak bertanya khabar dengan aku. Selama ni aku kenal dia sebagai seorang yang SANGAT sibuk. Dia ada kerja tetap tapi sambil tu buat juga dua tiga jenis bisnes online. Kagum di situ. 

Pun begitu aku sebenarnya tidak lah begitu rapat dengan dia. Tak nak cerita panjang hal yang dulu-dulu nanti luka lama berdarah semula. Tapi kami memang tak seteru sebenarnya. Cuma mungkin sekarang masing-masing dah tua, tak kan lah nak berdendam pula. Zaman muda-muda dulu dua-dua jenis angin satu badan sampai kepala. Biasa lah. Hahahahhaa.. :p

Gambar Hiasan (sumber : Google Image)

Selepas berbasi-basi sikit lebih kurang, dia pun tanya "Tak teringin nak ada anak sendiri ke..?" 

Aku terkedu.

Apa jenis soalan ni..? Mencabar sangat soalan ni, bukan mencabar IQ tapi mencabar iman. Aku diam, letak handphone, pandang dinding kosong, istighfar 3 kali lepas tu aku OFF kan handphone. Pergi dapur, minum air kosong sambil pejam mata. Rasa sejuk sampai ke hati. Alhamdulillah.

...

Dan malam ni dia menyapa lagi. Mungkin dia nampak double blue tick pada soalan dia yang terakhir semalam. So, dia tahu aku dah baca soalan tu tapi kenapa aku diam tak reply apa-apa. 

Malam ni dia tak keluarkan soalan, tapi dia buat ayat panjang-panjang send kat whatsapp aku bercerita pasal usaha-usaha dan teknik-teknik tradisional nak dapat anak. Siap bagi testimoni entah siapa-siapa.

Oh nak jual produk rupanya.

Aku masih diam dan terus pandang dinding kosong. 

...

Bukan aku tak hargai keprihatinan korang yang susah hati tengok aku tak ada anak lagi. Aku faham. Terima kasih. Tapi kalau nak bertanya soalan tu, cubalah fikirkan perasaan orang yang nak menjawab ni juga. Aku tanya kau balik lah eh, siapa tak nak anak sendiri..? Kau pun lepas 4 tahun kahwin baru dapat anak.. sementara belum dapat anak tu, bila orang tanya kau soalan yang sama, kau rasa pedih tak..? Come on lah.. Kau pun baru ada seorang anak, kalau aku nak pulang balik buah keras memang sedap. Aku boleh create soalan yang lebih pedih untuk kau, tapi aku bukan jenis macam kau..!

Dan kalau kau cuma berniat nak jual produk kat aku, minta maaf lah lagi sekali, aku memang TAK BERMINAT..! Bukan sebab produk kau jual tak bagus tapi sebab cara kau menjual tu aku tak berkenan. Kau dah lukakan hati aku, rosakkan mood aku malam-malam nak berehat dan kau yang petik suis NO dalam otak aku. Then, kau expect aku nak beli produk kau jual pula.. memang tak lah..! Sebab tu sifu aku pernah ajar, jual attitude dulu sebelum jual barang..! Aku harap kau belajar sesuatu.

Bab anak sendiri ke, anak tiri ke.. aku dah bagitahu kan, aku tak pernah anggap anak-anak tiri aku macam anak orang lain walaupun aku jumpa diaorang sesekali. Aku layan diaorang macam anak sendiri, selagi anak-anak tu berbin dan berbintikan nama suami aku, maka mereka anak-anak aku. Tak kira lah berapa kali aku jumpa diaorang pun, kau yang ada anak depan mata bukan 24 jam "JUMPA" anak kau tu, kau sibuk layan customer dari layan anak.. kan..!! (Sila rasa bersalah kepada diri sendiri ye..! Sekian)

...

Aku dah reply whatsapp kawan aku tu dengan ayat "Takpe lah, aku tak berminat. Thanks eh." Dan aku rasa ayat tu dah cukup sopan. Kalau ikut hati aku nak carutkan dia tapi aku penat. Kalau buat voice note then maki-maki dia balik pun bagus juga agaknya. Tapi aku rasa semua tu buang masa. Lagipun aku memang tak berminat dengan produk tu, dan tak berminat nak sekolah kan dia malam-malam ni. Cukup lah tu. 

Dia pun tak ada minta maaf sebab dah ambil masa aku jauh sekali nak minta maaf sebab dah singgung hati dan perasaan aku. Hati aku terdetik "Ya Allah, kenapa kau hadirkan manusia-manusia kurang sensitif macam ni dalam hidup aku yang sangat fragile ni..?" sambil airmata bergenang, aku pujuk hati. Tuhan cuma nak menguji. Tuhan mahu aku jadi kuat hadapi manusia-manusia macam ni. Atau mungkin Tuhan nak aku belajar sesuatu daripada manusia macam tu, sesungguhnya nilai kemanusiaan sudah semakin hilang. Erti persahabatan hanya di lihat sebagai 'prospek' dan 'potential customer'.

Aku sedih, tapi aku terima.
Aku terluka, tapi aku dah maafkan dia.

Tuhan, jangan biar aku jadi macam dia. Jangan letak sign $$$ dalam mata hitam aku sampai aku lupa yang sedang aku 'lihat' itu adalah sabahat yang juga manusia biasa, punya perasaan dan maruah untuk di jaga. Tuhan, tolong aku. Pimpin aku.




...




Share: