Orang Teknikal VS Orang Seni

Mengimbau kenangan 11 tahun bertugas di dalam bidang teknikal ni sedikit sebanyak mengundang sebak di dada juga la. Masa kan tidak, 11 tahun tu satu tempoh yang cukup panjang sebenarnya. Tak cukup jari tangan nak kira. Namun di mana aku selepas 11 tahun? Entah lah. No where. Bukan lah tak ada apa-apa langsung kebaikan, manfaat, pengalaman dan ilmu yang aku dapat tapi kalau diperhalusi terutama dalam skop teknikal itu sendiri, serius sebenarnya aku masih kosong

Sama ada hati aku yang keras sangat nak terima dunia teknikal ni atau memang aku yang ditakdirkan berada di tempat yang salah, pada masa yang salah dan pada kesempatan yang salah. Who knows..! Aku pun dah malas nak fikir dan analisa siapa yang salah, apa yang tak kena atau kat selekoh mana yang aku tersalah buat pertimbangan. Yang pasti rezeki diberi Allah s.w.t. itu adalah yang terbaik. Apa yang telah Dia tetapkan, itu lah yang aku jalani hingga hari ini.

Gambar Hiasan : Ranbir Kapoor dalam Jagga Jasoos

Bila Orang Teknikal Lebih Berseni Daripada Orang Seni

Pemerhatian aku sepanjang 11 tahun ni, bukan aku sahaja yang ada dilema bab bidang teknikal atau seni ni. Ramai juga yang alami masalah sama. Bila orang teknikal buat kerja dengan berseni dan tampil lebih berseni daripada orang seni, mula lah orang pandang serong semacam. Contohnya bila buat kerja-kerja tangan yang halus dan lemah gemalai. Kenapa? korang ingat orang teknikal ni tangan keras kejung sangat ke..? Excuse me...! hahahahahahaa.. :p

Bila orang teknikal lebih seni daripada orang seni, ada pula la yang akan iri hati. Pelik kan..? Sedangkan kita ni semuanya sama sahaja, ada kecenderungan dan minat yang sama. Apa salahnya kalau orang teknikal pun pandai make up, pandai baking cake, pandai menganyam ketupat dan sebagainya. Tak semestinya bila orang teknikal pandai buat kerja-kerja tangan macam tu maknanya orang teknikal tu tak teknikal.. betul tak..?

Dan bila orang teknikal buat kerja lebih berseni daripada orang seni, tak semestinya orang seni tak diperlukan lagi. Dunia ni luas. Konteks sesebuah perkara itu juga luas. Selera dan citarasa kita kan berbeza-beza, cuba open minded sikit. Terima idea orang lain walaupun orang tu bukan pakar dalam bidang yang sama. Awak ada tugas awak, saya ada tugas saya. Awak buat kerja awak, saya buat kerja saya. Tapi bila berbincang atau buat post mortem, semua idea harus di dengar dan dipertimbangkan seadilnya, baru lah idea tu berkembang. :)

Bila Orang Seni Buat Kerja Tanpa Sentuhan Seni

Kadang-kala aku kesian juga dengan orang-orang seni yang berkarya ikut sense ni. Macam mana lah nak berkarya kalau asyik diikat dengan syarat dan peraturan. Itu tak boleh, ini tak boleh. Macam tu salah, macam ni tak betul. Sedangkan dunia seni ni sangat abstrak. Bagi la peluang mereka berkreativiti tanpa syarat. Orang seni kalau buat kerja terlalu ikut peraturan ni hilanglah seninya.

Orang teknikal jangan nak 'ikut buku' sangat, apa yang boleh adjust, kita adjust la bagi dapat win-win situation. Faham kan..? Seni ni bukan macam mesin output input yang kita boleh sambung guna kabel. Kerja seni perlukan masa, pemerhatian, ketelitian, mood dan banyak lagi. Bagi chance la. Kalau awal-awal kita dah tetapkan banyak sangat peraturan, terbantutlah kesenian mereka. Tak adil untuk mereka kalau nanti orang salahkan orang seni buat kerja tak berseni sedangkan sebenarnya mereka terikat dengan peraturan semata-mata.

Tersepit Antara Teknikal Dengan Seni

Aku antara yang sering tersepit di tengah-tengah, sekejap jiwa teknikal, sekejap rasa jiwa seni. Pening lah. Aku pun keliru dengan naluri aku ni. Bila orang kutuk orang teknikal, aku bengang. Bila orang mengata orang seni, pun aku bengang juga. Paling aku menyampah bila orang teknikal dengan orang seni selalu bertelagah. Masing-masing nak tunding jari mencari salah pihak yang satu lagi, sedangkan hal tu sebenarnya boleh di bawa berbincang baik-baik. 

Bagi aku, tak ada siapa lebih hebat daripada siapa. Kelebihan dan kekurangan tu ada di dua-dua belah pihak, tak perlu la menegakkan benang yang basah lagi. Kan lebih elok kita berbaik-baik dan bekerjasama secara professional sambil hormat-menghormati hasil kerja kedua-dua pihak. Harmoni. 

:)



...



Share:

RAEES : Hal Yang Betul Dengan Hal Yang Salah Di Pisahkan Oleh Satu Garis Yang Nipis

Menonton filem RAEES hujung minggu lepas buatkan hati aku berbuku keras dan seperti empangan penuh yang menunggu masa untuk pecah tiba-tiba. Pun begitu, aku suka RAEES secara keseluruhan pembikinannya, daripada jalan cerita, cinematography, barisan para pelakon, lokasi dan segala macam rempah ratus yang ditambah bagi menyedapkan lagi filem itu. Aku suka semua. Kecuali dua perkara iaitu watak RAEES lakonan Shah Rukh Khan (sebab watak antoganis) dan ending filem ni yang mana aku rasa 'tak adil' kepada penonton. Ada rasa tak puas di situ.

Khabarnya filem ini diilhamkan daripada kisah benar seorang lelaki di India bernama Abdul Latif yang menjalani hidup sama seperti watak Raees tetapi pengarah serta team produksi filem ini menafikan hal tersebut. Mungkin kerana itu juga beberapa sensitiviti dan tokok tambah terhadap jalan cerita terpaksa diperhalusi. 

new bollywood movie, shah rukh khan, raees poster, raees movie review, mahira khan, nawazuddin siiddiqui, zaalima songs, king khan new movie, shah rukh khan as Raees
Raees 2017 | Bollywood Movie

RAEES Di Antara Benar dan Salah

Menonton filem Raees sedikit sebanyak membuatkan aku berfikir tentang realiti kehidupan yang terbentang di depan mata. Jangan kan di India, di Malaysia ni pun ramai yang terdesak dengan kesempitan hidup. Maka terpaksa pilih untuk jadi jahat, terpaksa jadi penjenayah, terpaksa musuh-bermusuh dan bunuh-membunuh. Muak aku dengar dan baca semua ni, tapi itu lah realiti. Mungkin aku tak pernah berada di dalam keadaan sebegitu terdesak, jadi aku tak faham. Titik.

Dalam konteks sebuah filem pula, aku rasa jalan cerita Raees ni agak stereotype. Dah banyak filem yang mengetengahkan tema yang sama. Hero yang terpaksa jadi jahat sebab desakan hidup, tapi walaupun jahat tetap ada sisi yang baik dan seolah-olah berjaya menutup segala kesalahan dan perbuatan jenayahnya. Layakkah Raess dipanggil hero..?

Memang subjektif sesebuah keputusan yang di ambil oleh manusia. Ia boleh jadi satu keputusan yang benar mahupun keputusan yang salah. Raess terpaksa meminjam wang daripada Musa kerana ingin menyelamatkan penduduk kawasannya dan kemudian keputusan itu memakan dirinya sendiri. Diringkaskan cerita, di penghujung cerita ini Raess telah menerima hukuman di atas kesilapannya yang lalu walaupun Raess sendiri yang setuju untuk menyerah diri. Soalnya, betulkah tindakan Raess itu..? dan apakah hukuman yang diterimanya itu setimpal dengan apa yang telah dikorbankan..?

Aku tak boleh terima ending filem ni.

from Google Image 

Barisan Pelakon RAEES 

Jujurnya, aku tak suka semua filem Shah Rukh Khan yang menonjolkan dia sebagai seorang antoganis termasuk filem Don dan Fans. Tapi aku faham sebagai pelakon professional, kepelbagaian watak tu penting untuk kesenambungan karier jadi aku sokong apa juga pilihan SRK dalam filem-filem yang dilakonkannya. Dan seronok juga bila pelakon kesayangan kita membuat kelainan dalam filem-filemnya. Cuma kalau diberi pilihan, aku lebih suka SRK berlakon watak romantik sahaja.. hehehehehe.. well.. :p

Keserasian Shah Rukh Khan dengan Mahira Khan (sebagai Aasiya, isteri Raees) juga nampak cemerlang. Mereka tak nampak kekok atau berlebih-lebih sangat semasa melakukan aksi romantis. Walaupun ramai yang mempertikaikan babak-babak romantis mereka berdua sebagai 'tidak perlu' dan 'menyemak' serta tak kurang yang mengutuk Mahira Khan kerana tampil 'terlebih' manja, tapi bagi aku semua itu adalah permainan industri filem Bollywood dan strategik pemasaran mereka memang begitu.

Lakonan Nawazuddin Siddiqui sebagai Inspektor Majmudar pun biasa-biasa sahaja. Dia memang pelakon yang hebat dan versatile tapi watak inspektor ni nampak terlalu mudah untuk beliau. Aku pernah tengok persembahan Nawazuddin yang jauh lebih berat dan cemerlang sebelum ini, jadi di dalam Raees aku kira dia berlakon sambil tutup mata cungkil gigi pun boleh. Senang sangat. :)

Keseluruhan, aku suka Raees kerana ada Shah Rukh Khan sebagai teraju utama, kalau tidak ermmm.. mungkin Raess bukan dalam senarai filem wajib tonton untuk aku. Pun begitu Raees tak masuk dalam Top 5 filem kegemaran aku lagi, nak tonton tu okey, nak tonton banyak kali pun okey, tapi nak jadi every times favourite tu tak la kot.. hahahahahaha. Aku lagi rela tonton Devdas, Veer Zaraa dan Dear Zindagi sepuluh kali baru pilih tonton Raess lagi..!

Aku bagi 7 / 10 bintang je untuk Raess 

Itu pun sebab lagu-lagu di dalam Raess sedap belaka. Aku pernah kongsi video dan lirik lagu Zaalima dalam ENTRY INI. Korang boleh check it out ok.. :)

tu shamma hai to yaad rakhna
main bhi hoon parwaana
O zaalima, O zaalima..

if you are a candle,
remember, I too am a moth,
O cruel one, O cruel one...




...

Share:

Aku Masih Yang Dulu

Seorang pakar motivasi pernah pesan, setiap hari cuba tanyakan kepada diri sendiri tentang apa kebaikan yang kita dah buat sepanjang hari ni. Dari pagi sampai malam, dari celik mata sampai nak pejam balik mata -- agaknya apa kebaikan atau benda ihsan yang kita ada buat. Kalau ada, alhamdulillah. Tapi tanya balik, adakah kebaikan itu ikhlas atau kita buat kerana berkehendak kepada ganjaran..? 

Selepas itu, tanya pula kepada diri tentang apa keburukan atau kejahatan yang kita telah buat sepanjang hari ini. Siapa jawab 'tak ada langsung' maknanya dia seorang yang sombong. Kita ini hambaNya yang lemah, pasti ada sedikit sebanyak kita lakukan kejahatan sama ada sengaja atau tidak. Dan jika ada kejahatan yang kita buat walau sebesar zarah tu, adakah kita menyesal melakukannya dan rasa bersalah ? Atau hati kita sudah keras dan merasakan dosa itu tidak seberapa nilainya......?

Semak hati kita, lihat jauh ke dalam diri kita.
Apakah kita ini manusia sempurna..?



Selepas cuti panjang, aku kembali ke daerah ini bagi mengukur nasib dan meraih rezeki. Apakah aku hadir sebagai orang yang sama atau orang yang berbeza..? Aku tahu ramai yang mengagak-agak aku mungkin sudah berubah. Ya, aku sudah berubah tetapi tidaklah secara fizikalnya dan tidak pula berubah 360 darjah sampai muncul sebagai figura baru pula. Tidak. Maaf kalau aku tidak seperti yang kalian sangkakan. Maaf kalau kalian lihat aku masih seperti dulu.

Masih gemok. Masih berpenampilan biasa dan sama. Masih berat mulut bertanya. Masih tidak rajin menyibuk. Masih tidak suka apa yang aku tidak suka sebelumnya. Tak ada yang berubah apa-apa di situ. Tetapi dari segi semangat dan keazaman aku sebenarnya sudah berbeza. Aku tak tahu nak tunjuk macam mana, tapi InsyaAllah aku akan buktikan dengan perbuatan dan hasil kerja yang lebih baik selepas ini. Itu je harapan aku. Kalau kita cakap berjuta kali pun yang kita nak berubah itu, berubah ini tapi orang tak akan percaya juga. Sebab kata-kata ni siapa pun boleh sebut, boleh tuturkannya. Yang penting apa perbuatan dan tindakan kita.

Aku tak nak stress dan depressed lagi. Aku nak enjoy life, nak happy dengan kerja, dengan kawan-kawan. Cuti panjang ni mengajar aku untuk lebih mensyukuri nikmat bekerja. Aku juga mula melihat dan mula nampak hikmah yang Allah nak tunjukkan kepada aku kenapa aku mesti lalui semua cabaran dan tekanan ni dulu. Alhamdulillah, aku bersyukur apa adanya.

Jari jemari pun dah gatal-gatal ni nak update lagi pasal cerita percutian aku ke India 3 bulan lepas. Panjang lagi cerita aku tu entah bila nak habis. Hahahaahaha.. :p Masalahnya aku ni, bila nak start tu malas sangat.. bila dah start susah pula nak berhenti. Bercerita panjang berjela, entah siapa nak baca pun.. huhhh..!

Okey lah, jumpa lagi nanti di next entry.

Terima kasih untuk semua doa, nasihat dan sokongan daripada kalian semua sama ada secara nampak atau secara tak nampak. Allah sahaja yang dapat membalasnya.

Aku ok. InsyaAllah aku dah semakin ok sekarang.

:)



...


Share:

shopback.my | Beli Buku Secara Online Dan Dapat Cashback Sebagai Ganjaran !

Lama aku tak buat review buku dan novel yang aku baca sekarang ni kan. Bukanlah aku tak membaca buku dah sekarang, cuma nak buat review tu yang asyik bertangguh je. Kalau ikutkan banyak juga buku yang best aku baru habis baca dan tak sabar nak kongsi dengan korang. Tapi tunggu roh rajin kembali eh. Mohon bertabahlah dengan kekurangan kerajinan keakuan ini.. hahahahaha..! :p

Nak beli novel atau buku ni bukan susah macam dulu, nak kena pergi kedai buku dan kadang-kala dah susah-susah pergi tu buku yang kita nak pula tak ada dijual atau habis stock. Memang menyirap rasa kan? Lepas tu mula la main tangkap muat je, beli buku yang kita tak nak beli pun sebenarnya. End up berhabuk je buku tu atas rak sebab tak dibaca. Kan membazir tu..!

SHOPBACK MALAYSIA : The Smarter Way To Shop

Shopback Malaysia Bantu Anda Berjimat Dengan Shopping Online

Baru-baru ni aku jumpa jalan penyelesaian paling awesome nak elak membazir beli buku. Caranya mudah je..! Beli secara online di Shopback. Sudahlah mudah dan pantas, dapat diskaun banyak, tak payah susah nak kena pergi kedai buku, jimat duit parking, jimat masa, jimat tenaga dan paling best kita boleh DAPAT DUIT BALIK sebagai ganjaran sebab shopping dengan Shopback. Best giler..! Keluar duit, lepas tu duit masuk balik. Boleh la shopping buku lain pula.. yeaaahh.. :)

Shopback hanya untuk shopping baju, make up dan peralatan rumah..? Ehh.. siapa kataaaa lagu tu..? (intonasi ala Mok Cun). Shopback ni satu platform untuk kita shopping online APA SAHAJA. Semua barang kelengkapan ada tau.. bukan baju, handbag, kasut je. Semua ada u ollss..! Jom usha website Shopback ni. Jangan lupa register siap-siap tau..! Klik ni :


Book Depository | Beli Buku Di Hujung Jari

Dekat website Shopback ni ada satu part yang menjadi kesukaan aku. Iaitu Shopback punya kedai buku..! Macam masuk kedai buku MPH ke Popular ke, macam-macam buku ada. Kalau takut rambang mata, u olls boleh pilih ikut kategori macam Best Books Ever, Book Club Classic, Books On Screen, Top Books For 2017 dan macam-macam kategori lagi la. Lepas pilih kategori, u olls boleh baca details pasal buku tu, sinopsis dan review pembaca juga. Best kan..! :)

Langkah 1 : Klik link ni https://www.shopback.my/book-depository lepas tu klik GET DEAL


Langkah 2 : Sebelum membeli-belah sampai lupa diri. Sila SIGN UP dulu tau. Simple je step nak sign up. Lepas tu boleh la pilih kategori buku yang u olls berkenan, pilih buku yang nak beli, kalau nak baca details pasal buku tu klik la pada gambar cover buku.

Bila confirm nak beli klik pada ADD TO BASKET dan seterusnya macam biasa la shopping online kan, kena klik CHECK OUT, isi maklumat diri, buat bayaran secara online dan kemudian zasssssssssss buku sampai depan pintu. Hahahahaha.. :)


BookCafe | Pilihan Buku Bahasa Melayu Terbaik

Kalau aku memang lebih teruja nak baca buku bahasa melayu lah ye. Maklumlah, english tak berapa fasih ni.. hehehehehe. Jadi kalau nak pilihan buku-buku berbahasa melayu yang mantop tip top, sila lah ke website BookCafe.com.my ni. Boleh jadi gila kalau lama-lama kat website ni sebab juling mata oiii...!

Ada berpuluh-puluh syarikat penerbitan di BookCafe antaranya PTS, Terfaktab, Fixi, Skuad Misi, Lejen Press, Karya Bistari, ITBM dan banyak lagi. Kategori buku pilihan pun ada beratus-ratus tau, daripada novel, travelog, buku agama, buku kanak-kanak, buku resipi sampai ke buku motivasi dan buku panduan pun semua ada. U olls pilih sahaja lah yang mana suka.

Jangan lupa, beli buku secara online di Shopback BookCafe ni, u olls akan dapat pulangan duit semula tau sebagai ganjaran. Memang jimat dan power..! :)




Cara nak membeli di BookCafe ni pun lebih kurang macam Book Depository tadi. Simple je, klik-klik dah terus boleh dapat buku. Lepas beberapa jam, dapat pula pulangan duit balik sebagai ganjaran Shopback kepada kita yang setia membeli dengan dia. Perrgghh..! syok betul zaman canggih bila semua di hujung jari.. kan.. :)

Shopping Online Lebih Mudah Dan Jimat

Selain buku, of course la u olls boleh juga shopping benda-benda lain kat Shopback tu. Macam aku bagitahu tadi, segala macam benda ada. U olls SERACH je barang apa u olls nak, untung-untung dapat beli dengan harga giler murah tau..! Jangan lupa selalu update promosi-promosi terbaru daripada Shopback. Nak travel dan booking hotel pun boleh okeh.

pelbagai jenama produk boleh di pilih di Shopback

Nak dapatkan vouchers, discount code dan coupons terbaru dari LAZADA voucher, u olls klik sini eh:


contoh paparan vouchers dan discounts code dari LAZADA

Okey, dah panjang lebar aku explain pasal shopping online kat Shopback ni. Mula-mula aku pun macam tak percaya macam mana mungkin kalau kita shopping tapi lepas tu dapat duit balik kan, macam tak logik. Tapi kalau kita tengok benda ni secara menyeluruh dan faham konsep yang digunakan oleh Shopback ni, tentu kita yakin memang menguntungkan kita sebagai pengguna bila ada platform macam Shopback ni.

Zaman sekarang pun memang dah jadi satu kebiasaan semua benda dibuat secara online terutama shopping. Dunia di hujung jari dan jimatkan masa anda yang seperti emas tu. Kalau kita boleh dapatkan barang yang dihajati dengan cara lebih mudah, lebih jimat, lebih selamat dan lebih menguntungkan, then why not kan..? :)

Enjoyssssss shopping..!

Maklumat lanjut tentang Shopback boleh tonton video ni :





...

Share:

Sambutan Aidilfitri Paling Hambar Tahun Ini

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1438H/2017M | Pejam celik, sudah 17 Syawal hari ini. Maaf kerana ucapan selamat hari raya dari aku tiba lewat tahun ni. Malah sepanjang bulan Jun tak ada satu entri baru pun. Aku fokus pada pengisian madrasah Ramadhan. Mohon percaya..! Tapi sungguh ni, aku rasa Ramadhan tahun ini lebih bermakna berbanding tahun-tahun sudah. Pencapaian peribadi aku lebih cemerlang tahun ni. Misalnya bab bertadarus Al-Quran, banyak juzuk juga dapat aku qatamkan berbanding tahun-tahun sebelum ni. Alhamdulillah dapat berpuasa penuh pula tu. Syukur.

Aku rindu ketenangan Ramadhan.
Semoga dipanjangkan usia dan disempatkan kita bertemu Ramadhan tahun depan dan tahun-tahun berikutnya. InsyaAllah. 

sambutan hari raya yang hambar, raya tak meriah, rindu raya zaman kanak-kanak, tak ada mood nak raya, bersederhana beraya, cerita hari raya aku, selamat hari raya aidilfitri 2017
Tema warna Hijau Lumut untuk tahun ni :)

Salam Aidilfitri | Mohon Ampun Maaf Zahir & Batin

Ironinya Aidilfitri aku tahun ni pula hambar dan kurang kemeriahan. Tak tahu kenapa tapi pagi 1 Syawal tampil sangat sederhana walaupun segala persiapan sudah diatur secantik dan semoleknya. Kalau ikutkan 1 Syawal tahun ini berpotensi menjadi pagi Syawal paling happening untuk aku atas beberapa faktor, antaranya :

1.  Dah dua tahun aku tak sambut 1 Syawal dengan keluarga sendiri dan di kampung halaman sendiri. Tahun ni kembali meraikannya bersama keluarga tercinta. Excited. Tapi rupa-rupanya biasa sahaja lah rasa tu, aku balik kampung pun malam raya. Entahlah, rasa sunyi je walaupun semua adik-beradik kami ada berkumpul bersama.

2.  Ada tambahan ahli keluarga baru iaitu anak abang aku yang bongsu. Baru berumur lebih kurang 7 bulan. Memang lah lebih meriah bila ada baby baru dalam keluarga, jadi perhatian semua orang dan of course jadi tumpuan lensa camera. But again, aku rasa biasa je.. macam hari-hari biasa yang lain juga.

3.  Tahun ni berjaya pujuk Pokchik pakai baju melayu selepas 4 tahun dia menolak. Aku yang excited lebih sebenarnya tapi end up pagi Syawal tu still tak semeriah yang aku bayangkan. Aku punyalah bersiap top to toe dengan persiapan baru, syawl ada pun batu-batu swarovski lagi tau, siap pakai contact lens, make up dengan ZAWARA dan siap charge battery handphone sepenuh-penuhnya sebab yakin sangat mesti asyik bergambar je sepanjang hari tu.

Tapiiiiiiiiiii.. entah di mana silapnya, pagi Syawal aku tahun ni hambar sahaja. Bukan tak seronok, bukan tak bersyukur tapi sebenarnya expectation aku lebih daripada semua tu sebenarnya. Tak tahu lah pagi Syawal macam mana yang aku nak. Mungkin faktor umur, maka kemeriahan pagi raya tu dah semakin luput dari dalam diri aku. Orang kata, jiwa dah tak muda nak terkinja-kinja macam dulu. Nak bergambar pun dah malas sekarang. Bukan sebab masalah berat badan je tapi aku memang dah tak teruja sangat bab-bab bergambar ni. Tak tahu kenapa.

Aku nekad Aidilfitri tahun depan aku akan bersederhana sahaja. Lebih sederhana daripada sederhana. Tak nak lah beria-ia lagi macam tahun ni, lepas tu hampa. Baik aku sambut biasa-biasa je dan rendahkan sikit expectation aku. Mungkin dengan cara tu baru datang balik rasa excited tu kot..! :p

gambar dari google image

Beraya Di Hospital

Syawal ke 7 kami sekeluarga (aku, Pokchik dan anak-anak) ditakdirkan beraya di Hospital Teluk Intan, Perak. Anak lelaki Pokchik kena tahan di wad selepas seharian sakit perut, tak boleh buang air besar dan dia muntah-muntah teruk. Tak pernah aku bayangkan akan menghabiskan masa di hospital pada minggu raya. Orang lain sibuk pergi beraya dan kunjung-mengunjung, kami pula di katil hospital. Memang satu pengalaman yang menginsafkan tapi bila diingat-ingat semula, kelakar juga.

Selang dua hari, aku pula jatuh sakit. Bermula dengan batuk dan selsema sampai jadi demam pula. Batuk makin teruk sampai sakit dada dan rasa susah nak bernafas. Sepanjang seminggu aku tak boleh tidur sebab demam dan batuk teruk tu. Aku jadi panik sebab tak pernah batuk teruk macam ni. Bab susah nak bernafas tu yang aku paling risau. Aku yang sepatutnya naik kerja minggu lepas terpaksa tangguhkan seminggu sebab betul-betul tak sihat.

Doktor klinik kerajaan suspect aku kena Denggi tapi aku tak rasa macam Denggi sebab tak ada lenguh-lenguh sendi pun. Lepas dua hari kena ambil ujian darah, mujurlah bukan Denggi. Cuma mungkin demam virus lah namanya. Bab sakit dada dan susah bernafas tu pula, doktor simpulkan aku mungkin nak kena asthma. Jadi doktor cuma suruh aku jaga makan, kurangkan berat badan dan bla bla bla.. hahahahahaa.. sejenis tak suka dengar doktor membebel (tepuk dahi sendiri) :p

gambar dari google image
Bab juadah pagi raya, tak dinafikan memang meriah. Tapi aku tak makan banyak pun. Ratah rendang dengan lemang je sikit. Selebihnya aku makan macam biasa. Tak macam tahun sebelum ni, bab makan aku selalu juara..! hhahahahaaa.. :p

Tahun ni juga kurang pergi beraya. Sangat kurang sampaikan dah 17 Syawal ni pun masih ada mak saudara dan bapa saudara yang aku tak jumpa lagi. Adehhh..! Apa la malas sangat nak pergi beraya ni. Minggu lepas memang tak beraya sebab aku tak sihat, minggu ni InsyaAllah aku cover balik mana-mana yang sempat. Paling tidak, nak juga lah menziarah bapa saudara aku di Semenyih dan Kepong serta mak saudara di Seremban dan Batu Caves. Mudah-mudahan diberi aku masa, kelapangan dan kesihatan yang baik.

Macam mana pula sambutan 1 Syawal korang..? Mesti meriahkan..? Share lah sikit cerita raya korang tu, aku nak tumpang happy.. hehehehee. Baca cerita orang kadang-kadang lebih menggembirakan dari cerita sendiri.. kan..! Siapa ada up story pasal raya tahun ni sila la tinggalkan link blog korang kat ruang komen ye, InsyaAllah aku terjah satu persatu nanti.

Akhir kata untuk entri kali ni, selamat menikmati saki-baki Syawal tahun ni. Hati-hati di jalan raya. Kalau buat open house jangan lupa jemput aku. Duit raya lebih-lebih tu sila lah menabung. Utamakan keselamatan dan kesihatan walau di mana jua korang berada.

:)



...


Share:

Segmen Zikir Dikir Bersama Papaglamz

Tengah pagi buta ni rasa nak join segmen blogger popular yang glamz lagi perasan kacak, siapa lagi kalau bukan PapaGlamz kan. Nama pun ada glamz, haruslah orangnya pun berjiwa divaaaaa... gitueww..!! hahahahaha.. Tambahan pula segmen yang PapaG anjurkan kali ni sangat bagus dan kena sangat dengan tema bulan Ramadhan u olls.. hikkssss..! So, apa salahnya kita join lah kan sebagai tanda support each others. Kami kan adik-beradik berlainan bapa di #AFBdotmy :)

***

Salam ramadhan buat semua pembaca Papaglamz yang aku sayangi. Sayang lebih sikit untuk sesiapa yang sudi baca entri segmen aku kali ni. Hehehe. Ok la, straight to the point. Bersempena bulan penuh barokah ini, aku tergerak hati untuk menganjurkan segmen simple untuk korang semua. Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz. Aku saje je anjurkan segmen sebegini rupa sekadar hendak membawa kita semua selain dari blogwalking tu terasa ada pengisian la sikit kan. Insyallah. Jangan lupa join. Ikuti syarat-syarat yang mudah dengan tertib tau...!!!!


Syarat-syarat

1. Baca 3 Zikir yang mudah ni sebanyak mana yang korang mahu. At least sekali pun Alhamdulillah. Jangan skip ye.





2. Mainkan video youtube di bawah ni. Selama mana yang mampu korang tengok la video ni tau.


Baca syarat-syarat lain di Entri Official Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz (Klik Disini)

SELAMAT BERSEGMEN


...
Share:

Ramadhan Tiba

Update laju-laju sebab sejam lagi nak masuk waktu berbuka puasa. Alhamdulillah kita dah masuk ke bulan mulia penuh baraqah ini. Semoga kita semua diberi kesempatan, kelapangan dan kesihatan yang baik untuk menambah amal ibadah sehingga ke penghujung Ramadhan dan setersunya meraikan Syawal dengan penuh kesyukuran. InsyaAllah.


Ramadhan kali ni buat pertama kali aku dan Pokchik dapat sambut dengan anak-anak. Alhamdulillah, rasa syukur sangat-sangat sebab kami dah lama nantikan saat-saat ni. Kebetulan cuti sekolah juga kan, jadi dapatlah kami ambil mereka seminggu dan berpuasa dengan kami di sini.

Paling best, aku pun cuti kan sekarang ni. Tak payah masak menu berbuka pun sepanjang seminggu ni sebab Pokchik dah janji nak belanja kami berbuka di tempat best dengan menu best..! hahahahahahaa.. :p Contohnya hari kedua puasa kami berbuka ala buffet di De Palma Hotel Shah Alam, puasa hari ketiga pula kami berbuka dengan Nasi Arab dan hari ni InsyaAllah berbuka dengan menu makanan Thai. Esok mungkin berbuka di Bangi, lusa pula berbuka di Putrajaya, Jumaat mungkin berbuka di Kajang dan seterusnya kalau dapat nak berbuka di KLIA sebelum hantar mereka balik Perak hari Ahad nanti.. :) 

Kalau orang tak kenal, mungkin akan kata kami ni suka membazir, saje nak menunjuk atau suka nak manjakan anak-anak dengan kemewahan. Tapi terpulanglah apa penilaian anda. Bagi aku dan Pokchik, kesempatan ni tak datang selalu. Entah bila lagi kami dapat luangkan masa berpuasa dan bersahur bersama anak-anak. Jadi kesempatan yang ada, kami manfaatkan dan gunakan sebaiknya. Biarlah kalau kami berbelanja lebih sikit pun, seminggu je.. lagipun berhabis untuk anak isteri sendiri, apa salahnya. Pun begitu, kami masih beringat dan tak ada lah sampai bermewah-mewah sangat atau sampai membazir. InsyaAllah.

Untuk sahur aku masak la, masak simple yang goreng-goreng je. Tapi excited lain macam. Rasa jiwa seorang ibu membuak-buak sangat... hahahahaha.. lol..! Macam aku pernah cerita dulu, dengan anak-anak tiri lah aku dapat menumpang kasih sayang dan rasa jadi ibu macam mana. Siapa yang faham, faham lah ye.. *senyum*

Okey, tu je sempat update.
Nak bersiap-siap gi berbuka pula ni.
Selamat menjalani ibadah puasa dan ibadah-ibadah lain sepanjang Ramadhan mulia ini untuk semua pembaca setia blog picisan aku ni. Aku doakan kalian mendapat Ramadhan terbaik tahun ini. Tolong doakan aku juga ye. InsyaAllah, sama-sama kita.

#SucikanHati
#SyukurSelalu
#RapatkanSaf

...



Share:

Lelaki Dan Perempuan Boleh Berkawan Baik Jika..?

Siapa kata lelaki dan perempuan tak boleh jadi Best Friend. Walaupun mungkin susah, tapi ia tak mustahil boleh terjadi. Malah di zaman serba terbuka dan urban ini, hubungan antara lelaki dan perempuan tidak terbatas atas satu nama hubungan sahaja. Contohnya, dari kawan baik kepada pasangan bercinta, dari kawan baik kepada pasangan suami isteri atau boleh sahaja dari kawan baik kepada pasangan kakak ipar dengan adik ipar... hahahahahaa..! lolss..

Ekk Main Aur Ekk Tu, Kareena Kapoor, Imran Khan, Bollywood movie, Bollywood actor, romantic comedi film, My best friend
Ekk Main Aur Ekk Tu (One For Me One For You)

Ekk Main Aur Ekk Tu : Buktikan Lelaki Dan Perempuan Boleh Jadi Best Friend

Entah berapa kali aku dah tonton filem Ek Main Aur Ekk Tu ni sebab filem ni ringan dan menghiburkan aku. Tak membosankan walau dah tonton banyak kali. Paling penting filem ini telah memecahkan streotype filem hindustan biasa. Aku suka twist yang dibuat dari pertengahan menuju penghujung cerita. Walaupun ada sedikit hal yang mungkin terlalu biasa dan boleh diagak, tapi scene tu dipersembahkan dengan kemas dan buatkan filem ni lebih realistik daripada filem hindustan yang lain.

Seperti biasa, lakonan Kareena Kapoor sempurna..! dan meletakkan beliau di dalam kelas tersendiri. Lakonan KK matang dan bersahaja. Emosi yang ditunjukkan sangat semulajadi sampai aku percaya KK dan Imran Khan ni memang berkawan baik walaupun di luar set. Paling best, dalam filem ni KK disolek secara natural, menyerlahkan kecantikan dia yang sebenar. KK memang cantik, tak make up pun cantik. 

Imran Khan : Perfectly Average

Bagi yang belum biasa menonton filem lakonan hero Bollywood paling cool ni, mungkin merasakan bakat lakonan Imran Khan tidak sehebat mana. Setakat ni filem lakonan IK memang biasa-biasa dan tidaklah seberat mana. Kiranya kemampuan IK sebenarnya belum diuji secara serius lagi. Tapi aku suka Imran Khan ni. Dia super cool dan imej bersih yang dibawa sejak masuk ke dalam industri membuatkan nama IK jarang dipalit kontroversi.

Dalam filem ni, watak Rahul digambarkan sebagai lelaki yang skema, patuh dan taat kepada ibu bapa, pembersih, baik, tidak suka mabuk dan tidak pandai bersosial. Sampailah pada hari pertama Rahul bertemu Rania (Kareena Kapoor) dan hidupnya yang serba skema dan membosankan tu telah berubah. Rania menggambarkan Rahul sebagai lelaki yang PERFECTLY AVERAGE sebab Rahul memang sederhana dalam semua benda. Tidak ada sisi betul-betul baik atau betul-betul jahat dalam diri Rahul. Seimbang.

sahabat baik mesti menghormati perbezaan masing-masing

Bagaimana Lelaki Dan Perempuan Boleh Menjadi Kawan Baik ?

Bagi aku tidak ada yang pelik bagi seorang lelaki dan perempuan untuk berkawan baik. Apatah lagi bila ada kajian menunjukkan kawan baik berlainan jantina sebenarnya lebih boleh DIPERCAYAI dan hubungan kawan baik berlainan jantina ni selalunya lebih bertahan lama. Mungkin kerana cara berfikir seorang lelaki dengan seorang perempuan tidak sama. Jadi di dalam satu-satu isu atau masalah, kita akan dapat penyelesaian daripada kedua-dua sisi berbeza ini. Selain itu, berkawan dengan lain jantina lebih saling melengkapi kerana apa yang perempuan tak boleh buat, lelaki boleh buatkan. Begitu juga sebaliknya. Betul tak..?

Tapi macam mana nak pastikan hubungan persahabatan itu KEKAL dan tidak melampaui batas..? Maklumlah di dalam diri seorang lelaki dan perempuan ini nalurinya berbeza. Kebarangkalian kita jatuh cinta kepada sahabat baik sangat terbuka luas.. kan? Kalau sahabat kita pun fall in love dengan kita juga, tak mengapalah.. tapi kalau sebaliknya.. macam mana..? Masihkah kita boleh bersahabat dengan dia walau ada hati yang terluka kerana cintanya ditolak..?

Syarat-Syarat Lelaki dan Perempuan Boleh Berkawan Baik

Mari kita gariskan beberapa peraturan supaya persahabatan itu tidak dicemari hal yang tidak diingini. Terutama kita sebagai orang Islam, lagi banyak pantang larang perlu dijaga terutama di dalam perhubungan sesama manusia. Bukan tidak boleh berkawan baik dengan berlainan jantina, tetapi perlu lebih berhati-hati dan mesti professional.

1.  Tetapkan batasan (boarders) supaya di antara hidup peribadi kita dengan hidup yang boleh dikongsikan dengan orang luar termasuk sabahabat baik lebih jelas. Bila dah tetapkan boarders ni, masing-masing mesti menghormatinya. Contoh boarders yang perlu dihormati adalah hak privacy, hak bersama keluarga, hak bersama sahabat lain, hak untuk luangkan masa membuatkan aktiviti yang digemari secara sendirian dan lain-lain.

2.  Jaga aurat. Jaga cara pertuturan. Pastikan tidak berdua-duaan di tempat sunyi walau apa alasan sekalipun. Jaga batas-batas sebagai Muslim dan Muslimah yang baik. Jangan sesekali berkompromi dengan hukum-hukum Allah s.w.t.

3.  Pastikan ahli keluarga kita kenal sabahat baik kita terutama yang berlainan jantina. Kita pun mesti kenal baik dengan keluarga dia juga. Kalau boleh bina keakraban dan berbaik dengan semua ahli keluarga each others.

4.  Apabila salah seorang tiba-tiba jatuh cinta kepada sahabat baik mereka, MESTI BERTERUS-TERANG supaya tidak timbul salah faham. Kadang-kala kita dengar orang kata, susah nak berterus-terang. Takut kena reject. Takut dia tak boleh terima dan tak nak terus berkawan. Well, you have to choose beb..! Memang susah, memang berisiko tapi CINTA memang begitu sifatnya. Siapa suruh kau jatuh cinta..?! hahahahahhaa.. :p

5.  Bila masing-masing dah ada pasangan hidup, pastikan pasangan kita tahu dan kenal baik dengan sahabat baik kita. Barulah tak timbul salah faham di kemudian hari. Kalau boleh jadikan sahabat baik kita tu sahabat baik pasangan kita juga dan kita pun bersahabat baik dengan pasangan kepada sahabat baik kita tu. Kira macam sahabat baik 4 penjuru lah macam tu..! Lebih afdhal.

Okey, ada lagi nak tambah syarat-syarat ni..? Boleh komen di ruangan bawah :)

Kesimpulan

Bagi aku, berkawan dengan siapa pun tak salah. Nak kawan dengan sama jantina atau berlainan jantina, terpulang kepada citarasa masing-masing. Asalkan kita tahu kedudukan dan batas-batas kita, InsyaAllah berkawan lah dengan siapa sahaja pasti ada kebaikan dan manfaatnya. Sebab tu orang tua-tua kata, berkawan biar beribu tapi berkasih hanya yang satu. Berkasih tu maksudnya Allah s.w.t. tau..! bukan kekasih. Jadi bila kita selalu ingat Allah, selalu utamakan Allah, selalu buat apa sahaja kerana Allah s.w.t. maka kita berada di track yang betul dan semuanya akan baik sahaja. Ingat tu.

Satu hal lagi, jangan kita cepat nak judge orang yang suka berkawan dengan berlainan jantina ni..! Tak semestinya niat dia tak baik atau tak semestinya bila lelaki ada best friend perempuan bermakna dia lelaki lembut dan sebagainya. Tak baik tau fikir macam tu..! Don't judge.

Macam biasa, aku percaya pembaca blog aku semua bijak-bijak belaka.
Adiosssss.. :)





...

Gambar semua daripada Google Image (search Ek Main Aur Ekk Tu)


Share:

Merancang Percutian Istimewa di Langkawi

Aku sebenarnya dah lama tak pergi Langkawi ni. Kali terakhir tu agak-agak 4 tahun lepas lah, itu pun sebab ikut husband aku pergi out station. Sebut tentang Langkawi ni, automatik aku akan terbayangkan keindahan pantainya yang sangat mendamaikan. Lautnya yang bersih dan kebiruan.. perggghh..! Macam ala-ala kat oversea kan.. :) Selain daripada tu, kat Langkawi ni banyak aktiviti boleh buat. Aktiviti santai-santai sampailah aktiviti mencabar, semua ada. Tinggal nak pilih yang mana satu paling sesuai dengan berat badan minat kita je.. hakkssss...!

Kalau aku ajak husband pergi bercuti ke Langkawi sempena anniversary kitaorang bulan Julai nanti, canteeeekkkk jugak kan..? Fuhh.. nak buat surprise untuk dia lah, selalunya dia je yang plan percutian kitaorang. Kali ni biar aku pula surprise kan dia.. :)

Traveloka, Dataran Lang, Langkawi, honeymoon di Langkawi, anniversary at Langkawi, tempat mesti dilawati di Langkawi
Dataran Lang – mercu tanda Langkawi

Sambut Hari Ulangtahun Perkahwinan di Langkawi

Oleh kerana aku dan husband bukan jenis yang romantik ala-ala cerita dogeng dulu kala, maka aku rasa lebih sesuai untuk spend masa sambut hari ulangtahun perkahwinan kami di Langkawi nanti ala adventure and fun..! Setakat candle light dinner tepi pantai tu dah biasa sangat lah. Aku nak buat kelainan kat Langkawi nanti, nak lain daripada orang lain. Banyak yang aku kena rancang betul-betul ni, supaya surprise aku menjadi.

Pertama sekali, mesti la tempah hotel dan tiket penerbangan kat Traveloka. Ramai kawan-kawan cadangkan aku guna Traveloka ni sebab apps dia senang gila nak access dan user friendly katanya. Dah la dapat diskaun, lepas tu dapat survey hotel yang murah dengan cepat dan mudah. Patutlah semua pakai Traveloka

Ciri-Ciri Hotel Pilihan Terbaik Di Langkawi

Aku bercadang nak menginap di hotel yang dekat dengan pekan Kuah supaya mudah nak berjalan di kawasan sekitar. Lagipun kalau tinggal di pekan Kuah ni tak la sunyi dan bosan sangat waktu siang. Macam aku sebutkan tadi, aku rancang nak percutian yang fun bukan duduk terperap dalam bilik je kan. Ciri-ciri hotel yang menjadi pilihan aku adalah :

1. Kata nak sambut anniversary kan, mesti la pilih hotel mewah sikit baru lah husband aku rasa dihargai. Hotel 4 atau 5 bintang baru lah ngam..! Sesekali nak belanja husband, tak kan nak kedekut pula.

2. Hotel yang popular dan ternama, baru yakin sikit sebab dah ada feedback daripada pengunjung terdahulu. Baru senang aku nak buat pilihan. Lagipun hotel yang dah ternama ni selalunya lengkap dengan segala kemudahan mewah dan paling penting mesti ada Wi-Fi ..hehehehhee.. Blogger dan Wi-Fi berpisah tiada..! :p

3. Bilik mesti menghadap lautan dan terletak di tingkat atas, kalau boleh yang paling tinggi. Baru lah rasa eksklusif, privacy dan romantik bila malam. 

4. Hotel yang ala Islamik. Ini sangat penting. Baru yakin dengan makanan yang ditawarkan selain rasa lebih selesa, bersih dan selamat.

5. Service mesti tip-top, staff tak sombong, housekeeping mesra dan cekap. Paling penting juga kalau dapat hotel yang suasana ala-ala kat luar negara. Barulah ada mood honeymoon :)

Lepas aku survey lima ke enam hotel kat pekan Kuah tu, aku jumpa dengan satu hotel ni yang memang menepati ciri-ciri yang aku inginkan. Suratan atau kebetulan ? Entah lah. Tapi aku memang dah berkenan dengan hotel ni. Jom baca feedback daripada pengunjung hotel ni dan aku share sikit lah gambar-gambar hotel ni bagi menambahkan lagi keterujaan aku nanti.

Baru-baru ni saya telah bercuti selama 4 hari 3 malam di Langkawi dan saya telah memilih Adya Hotel sebagai tempat penginapan kali ini. Saya tahu mengenai Adya Hotel ni pun dari rancangan Romantika bersama Irma Hasmie dan semenjak dari itu saya dan wife dah pasang niat untuk datang ke sini.
hotel islamik di langkawi, hotel murah di pekan Kuah, hotel muslim popular, percutian bajet di Langkawi

Adya Hotel merupakan hotel bertaraf 4 bintang dan mula beroperasi pada awal tahun 2015. Adya Hotel terletak di tengah-tengah pekan Kuah dan memang lokasi strategik sekiranya ingin membeli coklat ataupun pinggan mangkuk di kedai duty free terkenal seperti di RAMS dan Haji Ismail Group.
Bangunannya merupakan di antara yang tertinggi di kawasan pekan Kuah dan memang tak susah nak cari. Antara keunikan Adya Hotel adalah ia merupakan hotel pertama di Langkawi yang berkonsepkan Islamik. Konsep Islamik yang diterapkan oleh Adya Hotel termasuklah dari rekaan arkitek bangunannya yang menggunakan konsep arabic dan corak-corak dinding seperti yang biasa kita lihat di masjid. Terdapat juga beberapa pokok kurma di hadapan pintu masuk hotel bagi memberi mood berada seperti di negara Arab.

Dengan konsep Islamik yang ditekankan, tak hairanlah, Adya Hotel Langkawi menerima pengunjung paling ramai dari negara Arab. Apabila menjejakkan kaki di lobi hotel saja, petugas Adya Hotel menyambut kedatangan saya dengan menyampaikan “Assalamualaikum” beserta senyuman yang manis. Mereka juga menghidangkan pengunjung welcome drinks yang disediakan khusus sebaik sahaja proses check in hotel dilakukan.
Secara khususnya, semua bilik-bilik di Adya Hotel sangat luas dan selesa meskipun bilik yang paling murah. Terdapat beberapa bilik yang mempunyai pemandangan indah seperti pemandangan pantai. Memang romantik betul kalau dapat tidur di bilik yang ada pemandangan macam ni.
Di antara pilihan bilik yang disediakan di Adya Hotel adalah dari Superior, Deluxe, Executive, Junior Suite, Premier Suite hinggalah kepada Perdana Suite. Mempunyai 13 tingkat, dan meliputi 207 bilik secara keseluruhan. Bilik-bilik di sini bermula dari harga RM300 dan ke atas. Kalau nak dapatkan harga lebih murah, bolehlah book secara online melalui Agoda.

Sekiranya ingin bercuti ke Langkawi, saya sarankan untuk menginap di Adya Hotel. Ianya bukan saja terletak di tengah-tengah pekan Kuah, tetapi hotel ini sangat selesa dan pekerja hotel ini sangat mesra pelanggan. Saya pasti akan memilih Adya Hotel sekali lagi sekiranya berpeluang bercuti lagi ke Langkawi.”

Haaa.. baca feedback daripada pengunjung ni memang buat aku tak sabar-sabar nak ke Langkawi. Confirm aku akan booking Adya Hotel ni dulu. Soal pengangkutan semasa kat sana, aku tak risau sebab boleh sewa kereta comel-comel je bila sampai kat airport nanti. Jadi mudahlah kami bergerak ke sana sini untuk menjalankan macam-macam aktiviti penuh adventure and fun..!

Aktiviti Wajib Cuba Sepanjang Di Langkawi

Ini yang paling aku teruja sekali, tentulah bab menyusun aktiviti kami sepanjang kat Langkawi nanti. Banyak tempat nak pergi ni, antaranya SkyCab, Makam Mahsuri, Dataran Helang, Beras Terbakar, Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise, Hj. Ismail Group (shopping time), Underwater World dan paling utama aku nak ajak husband pergi pakej island tour ke Pulau Dayang Bunting dan buat aktiviti parasailing yang popular tu. Mesti best weiii...! Tak sabarnya aku....!!

Dataran Lang, Langkawi, honeymoon di Langkawi, anniversary at Langkawi, tempat mesti dilawati di Langkawi


Apa yang paling best dan memudahkan lagi kerja aku nak menyusun aktiviti ni sebab di Traveloka, aku bukan sahaja boleh booking bilik hotel dan tiket flight murah dan mudah tapi boleh tengok lokasi hotel yang aku nak duduk tu kat mana, dekat dengan tempat attraction yang mana, apa kemudahan yang berdekatan dan macam-macam lagi. Senang betul. 

Korang kalau tengah pening-pening fikir nak bercuti kat mana lepas Raya Aidilfitri nanti, baik korang bercuti bersama yang tersayang dengan menempah popular hotels in Langkawi di Traveloka. Aku jamin korang akan rasa senang gila ada Traveloka ni. So, bila sebut je nak pergi bercuti tak ada lah mengeluh lagi. Yang penting, pastikan percutian korang dipenuhi dengan momen-momen yang tidak dapat dilupakan. 

Pergi bercuti dengan senang hati dan ikut bajet poket sendiri. Apa tunggu lagi, pergi download apss Traveloka tu. Zaman sekarang semua dah pakai smartphone kan, so guna la smartphone korang tu untuk mudahkan hidup korang. Ok..?

Siapa nak pergi Langkawi bulan Julai nanti, kita jumpa kat sana. InsyaAllah. Doakan plan aku nak buat surprise kat husband aku berjalan lancar eh.. hehehehehe.. :)


...


Share:

Di Mana Aku Pada Tanggal 15 Syaaban Tahun Lalu ?

Malam tadi adalah Malam Nisfu Syaaban (15 Syaaban) dan ramai yang meraikannya dengan rangkaian doa pelbagai dan tak kurang yang memohon maaf dan sebagainya. Aku juga, cuma aku raikan sendiri-sendiri mengenang diri. Dan aku nak kalian tahu, aku maafkan silap salah kalian dengan aku (kalau lah ada) kerana aku insan kerdil tak layak untuk marah dan dendam lama-lama. Aku harap kalian juga sama, maafkan salah silap aku (andai ada). Mudah-mudahan di akhirat kelak kita tiada hutang sesama manusia


Di mana aku pada 15 Syaaban setahun lalu..?
Kalau tak silap aku, 15 Syaaban tahun lalu aku dalam keadaan sangat gembira kerana permohonan kami untuk beraya di Mekah sudah diluluskan, Perasaan teruja nak sambut Ramadhan sangat luar biasa tahun lepas sebab aku tahu hujung Ramadhan itu aku akan terbang sekali lagi ke Tanah Haram untuk menunaikan Umrah sekali gus menyambut Aidilfitri di sana buat pertama kali dalam seumur hidup ku.

Di mana aku pada 15 Syaaban dua tahun lalu..?
Aku tak ingat. Serius tak ingat apa yang berlaku pada aku pada tarikh itu, Tapi aku harap yang baik-baiklah. sigh..!

Di mana aku pada 15 Syaaban tiga tahun lalu..?
Ya, yang ini aku masih ingat kerana pada tahun itu (2014) tanggal 15 Syaaban waktu itu kami sedang bersedih kerana baru sahaja kehilangan arwah Ayah buat selamanya. Mungkin tahun paling sukar buat kami sekeluarga sampai Ramadhan dan Syawal menjadi sangat hambar. 


Bagaimana pula 15 Syaaban tahun ini..?
Tiada yang istimewa setakat ini selain rezeki yang tak disangka-sangka tiba-tiba sahaja datang. Alhamdulillah di atas kurniaan rezekiMu Ya Rabb walau sekecil apa pun rezeki itu. Aku tetap bersyukur dan rasa sangat bertuah kerana siapalah aku ini di sisiMu Ya Allah, namun kasih sayangMu melimpah ruah buatku. 


Tiada yang aku harapkan pada tanggal 15 Syaaban ini melainkan keampunanMu Ya Allah. Ku tadahkan kedua belah telapak tanganku menadah menanti keampunanMu Ya Rabb.. ampunkan dosa-dosaku yang banyak seperti buih-buih di lautan.. ampunkan dosa-dosa suamiku.. ampunkan dosa-dosa kedua ibu bapa dan ibu bapa mertuaku.. ampunkan dosa-dosa anak-anakku.. ampunkan dosa saudara-saudaraku dan seluruuh ahli keluarga serta sahabat handai ku.. ampunkan dosa-dosa kami Ya Allah.. terimalah taubat kami.. masukkanlah dan himpunkanlah kami di dalam syurga Firdausi Mu kelak. 

Aamiin.. Aamiin.. Aamiin Ya Rabbal A'lamin..

Panjangkan usia kami dalam penuh barokah agar sempat kami menemui Ramadhan dan beramal di dalamnya sehingga ke akhir saatnya,, Terimalah amal ibadah kami walau ia sekecil-kecilnya malah tidak sempurna pula.. Terima lah Ya Allah.. Sesungguhnya Kau Maha Pengasih lagi Maha Pengampun.. :)

...


Share:

INDIA2017 : Tiba Di New Delhi

Selepas menempuh penerbangan 5 jam tu, kami selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Indra Gandhi, New Delhi, India. Perasaan aku tak payah tanya la, memang excited tahap Suria Perkasa Hitam. Hilang terus lenguh punggung sebab duduk dalam flight 5 jam. Macam budak terlebih gula dah aku.. hehehehehe. Kami tiba di New Delhi tu dalam pukul 9 malam. Beza waktu Malaysia dengan India lebih kurang 2 jam.

Dari perut kapal nak sampai ke kaunter Kastam tu macam biasa la jalan jaaauuuuuuuhhhhh.. harap bertabah ye. Kereta baggy tu ada tapi nasib-nasib la kalau dapat naik.. hehhehee. Tolong beri keutamaan kepada warga tua ya.. :) Sampai je kat kawasan hampir dengan kaunter Kastam, kita kena isi satu borang declaration. Kecil dan simple je borang tu tapi WAJIB isi tau. Cuma nak nama, nombor passport, nama hotel kita menginap di New Delhi tu dan negara terakhir yang kita lawati dalam tempoh 3 bulan sebelum kot (tak ingat dah). Lepas selesai semua boleh beratur di kaunter Kastam macam biasa.

Indra Gandhi International Airport, New Delhi, India [pic from Google Image]

Pelajaran Pertama Saat Tiba Di India

Kalau ikut jadual kami, esok pagi kami akan berangkat ke Kashmir menaiki penerbangan domestik. Aku memang dari awal teruja bab nak ke Kashmir ni tapi rupa-rupanya di India ni sebut pasal Kashmir tu SANGAT SENSITIF tau. Jangan sebut sebarangan..! Pelajaran pertama yang kami terima sebaik sahaja tiba di New Delhi adalah :

Jangan bagitahu pegawai Kastam tu kita nak ke Kashmir..!

Kalau mereka tahu kita nak ke Kashmir, banyak betul soal dan permintaannya. Seolah-olah kita nak buat benda tak elok bila ke Kashmir tu. Pihak Kastam akan minta tiket flight, minta dokumen itu, dokumen ini. Allahu Akhbar..! Pelik betul. Padahal Kashmir tu kan sebahagian daripada India juga. Kenapa sensitif sangat, wallahualam. Jadi kalau nak urusan di kaunter Kastam berjalan lancar, jangan sebut pasal nak ke Kashmir. Ok. Kebanyakkan ahli kumpulan kami semua lepas tak ada masalah, pegawai Kastam pun tak banyak songeh. Cuma seorang dua sahaja yang 'ditahan' pegawai Kastam kat kaunter tu. But again, jangan panik. Pegawai Kastam tu baik-baik sebenarnya. Bagi sahaja apa mereka minta dan jawab soalan mereka baik-baik, InsyaAllah ok je. 

Rombongan Percutian Ke India 4-12 April 2017

Terlupa aku nak cerita pasal rombongan ke India aku ni kan..! hahahahhaaa.. maaf lah, entri lepas langsung tak sentuh pasal mereka. Ok, rombongan aku ni tak ramai tau dalam 15 orang je. Best kan..? Aku rimas kalau pergi berjalan dengan kumpulan terlalu ramai. 15 orang ni sedang elok la. Alhamdulillah, aku dapat satu rombongan dengan semua makcik-makcik, pakcik-pakcik dan adik-adik yang sporting giler. Banyak ilmu. Peramah. Ringan tulang membantu. Senang bekerjasama. Patuhi masa, arahan dan jadual. Memang sempoiiii la kumpulan kami ni.

Kalau ikut proffesion pula, kebanyakkannya adalah pesara dalam pelbagai bidang. Ada juga yang dulu mak andam, ada tu jurutera lebuhraya Malaysia, ada jururawat lelaki dan macam-macam lagi latar belakang. Ada yang dari Perak, Melaka, Kelantan dan Kajang. Waktu kami mula-mula kenal tu masing-masing macam malu-malu tapi sekejap je. Tiba di India masing-masing bertukar jadi ramah dan saling membantu. Pendek kata, 8 hari dengan mereka macam dah jadi keluarga. Cepat betul kami mesra. Alhamdulillah. Nanti aku cerita lagi pasal mereka. 

Malam Pertama Menginap Di Hotel Africa Avenue, New Delhi

Selesai urusan di airport dan ambil bagasi masing-masing, kami menaiki mini bas yang sangat cantik dan selesa menuju ke hotel tempat kami akan bermalam. Sepanjang perjalanan tu dapatlah tengok suasana bandar New Delhi yang ternyata rancak dan trafik yang masih padat. Aku mengambil kesempatan tu untuk menikmati pemandangan yang sangat aku nanti-nantikan selama ni. Akhirnya aku tiba dan menjejakkan juga kaki aku di bumi India ini. Thank you Allah :)

Pemandangan waktu malam tak banyak yang dapat dilihat kecuali suasana trafik yang hiruk-pikuk. Aku tak berhenti tersenyum sendiri sebab aku dah selalu tengok suasana ni dalam filem-filem hindustan. Kali ni aku tengok live. Happy bukan main. Terutama pertama kali nampak Otto (Tuk-Tuk) di atas jalan raya. Hampir menjerit juga dibuatnya. Hahahahahaha...! 

dalam bas terima kalungan bunga 

Sewaktu di dalam mini bas tu kami telah dikalungkan jambangan bunga sebagai tanda Selamat Datang ke India. Jambangan bunga tu sebenarnya dibuat daripada Bunga Lotus yang merupakan bunga rasmi dan simbol kebanggaan India dan agama Hindu. Tahu tak bunga lotus tu bunga apa..? Bunga tahi ayam sebenarnya.. hehehehehehe.. :p

Tak sampai satu jam perjalanan, kami tiba di Hotel Africa Avenue. Hotel ni terletak di kawasan perumahan elit yang mana kiri kanan hotel ini terdiri rumah-rumah banglow yang mewah siap pengawal keselamatan tak kurang 3 orang. Hebat orang New Delhi ni, kaya-raya..!

di lobi hotel .. sorry gambar gelap ..! :p

Sorry tak ada gambar dalam bilik hotel tapi bilik hotel kami Subahanallah, cantik yang amat. Bilik air je luas macam saiz bilik tidur aku kat Malaysia. Katil pula size king tau. Sayangnya kami dapat tidur di bilik hotel yang cantik tu cuma kurang 6 jam.. hehehehehe. Sampai je dalam bilik, salin baju, cuci muka, solat dan terus lena. Baru rasa letihnya. Kali ni aku tidur betul nyenyak, bayar balik ngantuk yang aku tahan dalam flight tadi :)

Pemandangan Bandar New Delhi Yang Sesak Dan Padat

Pagi esoknya selepas sarapan kami bersiap-siap nak berangkat ke airport domestik untuk terbang pula ke Srinagar, Kashmir. Kalau ke India itu sahaja buat aku rasa nak lompat bintang 4 juta kali, nak ke Kashmir ni pula buat aku bukan je lompat bintang.. tapi lompat katak, lompat kijang, lompat arnab atau lompat kanggaroo juta kali pun aku sanggup. Serius punya excited..!! Cuba la faham ye.. hehehehehee.. 

Tapi sebelum meninggalkan Hotel Africa Avenue yang super best ni, jom snap gambar dulu. Terserlah kejakunan aku guna action cam. Janggal duh. Tapi yang penting senyuman ada manissssss... :)

selepas berkali-kali snap, ini lah sekeping yang senonoh..! hahahaha.. 

belakang tu la mini bas kami.. bas baru.. cantik dan selesa

tengok la muka excited nampak Otto .. kahh kahh.. kampungnya kau ain..! :p

kenang-kenangan katanyaaaa..

Kalau ikutkan flight kami ke Kashmir jam 10:30 pagi tapi seawal jam 8 pagi kami dah bertolak dari hotel sebab kami difahamkan urusan di airport domestik lebih rumit. Apatah lagi kalau nak ke 'daerah bergolak' bernama Kashmir. Semua hal jadi extra rumit.

Sepanjang perjalanan ke airport domestik New Delhi, sekali lagi kami dapat menikmati pemandangan bandar New Delhi yang sesak. Trafik di New Delhi ni ya ampuuuunnn..! teruk..! hahahahahaha.. Depa ni tak tahu beratur di jalan raya tau dan mereka tak memandu ikut lorong. Kalau ada 3 lorong untuk kereta, kau akan nampak empat lima kereta serentak dalam 3 lorong tu. Macam tak ada faedah je line putih membahagi lorong2 tu. Depa tak ikut lorong..! Motor dan Otto dan basikal dan lori dan bas dan segala jenis kenderaan lain pun sama juga. Tak tahu ikut lorong. Pantang nampak kosong depa akan menyelit..! Patutlah trafik di New Delhi tak akan pernah selesai..! 

Bagi aku pemandangan tu sangat menghiburkan.. :) Akan aku kenang sampai akhir hayat. Inilah New Delhi yang mempunyai populasi penduduk 3 kali ganda lebih ramai daripada penduduk Malaysia..! Just imagine..! Ni baru New Delhi tau.. belum seluruh India lagi.. hahahahahaa..!

Dekat satu jam juga baru kami tiba di airport domestik New Delhi. Seperti yang dijangka proses nak check in dan print boarding pass tu sangat la lama dan meletihkan. Banyak betul songeh masing-masing. Daripada staff syarikat penerbangan sampailah kuli yang tolong angkat beg-beg kita tu semua buat kerja style 80an masa zaman tak ada komputer. Pelik juga, sebab kaunter bukan main canggih semua main scan je, pakai pun bukan main smart tapi style kerja macam zaman batu..! 

di airport domestik New Delhi

Aku tak ada masalah sangat pun sebab Encik Nash awal-awal dah pesan urusan di airport akan ambil masa dan dia minta kami semua banyak-banyak bersabar. Bagi aku yang memang tengah teruja nak terbang ke Kashmir ni, 1 jam menunggu bukan masalah besar pun. Cuma ye lah, rombongan kami ni ada orang tua dan ada juga yang ada masalah kaki perlu guna kerusi roda. Kesian mereka ni menunggu lama-lama. Nasib baik semua berlapang dada dan ok-ok je.

Dapat je boarding pass kami terpaksa buru-buru ke kaunter Kastam untuk proses seterusnya. Masa memang mencemburui sebab gate untuk ke Kashmir dah lama dibuka. Mujurlah semua proses di bahagian Kastam tu berjalan lancar. Dari gate berlepas tu perlu naik bas transit pula ke kapal terbang. Terkocoh-kocoh sedikit tapi semua berjalan lancar sampai semua selamat masuk ke perut kapal dan mendapatkan tempat duduk masing-masing.

sempat pula snap gambar kenangan dengan SpiceJet :)

Pelajaran Kedua Kami Di India

Hampir terlupa satu hal MAHA PENTING yang perlu kalian ingat baik-baik. Airport Srinagar, Kashmir sangat PANTANG dengan POWER BANK. Aku tak tahu kenapa, tapi aku agak-agak sebab power bank ni kan boleh meletup dan dimanupulasi menjadi bom. Maka sila ingat ni baik-baik :

JANGAN SIMPAN POWER BANK 
DALAM BAGASI BESAR

Pastikan power bank anda berada bersama anda dan di bawa bersama di dalam hand luggage. Jangan sesekali simpan power bank dalam bagasi besar yang nak masuk perut kapal tu tau. Mereka akan tahan bagasi anda..! Tak boleh lepas ke Kashmir. Bukan depa tahan suruh keluarkan power bank tu tau. Depa terus tahan bag tu TAK BAGI BAWA KE KASHMIR. Maka sehelai sepinggang la kau masuk Kashmir tanpa bag baju. Faham..?

Ini bukan cakap main-main. Ini kenyataan dan dah ada kes yang berlaku. Kesian makcik tu, pergi Kashmir sehelai sepinggang, semua kena beli baru sebaik tiba di Kashmir. So, beringat..! Power bank bawa bersama anda ke mana jua sepanjang berada di India. 

Selain daripada kes power bank tu, sila ambil perhatian kepada hal ini juga :

1.  Simpan camera anda sebaik kapal terbang mencecah bumi Kashmir. JANGAN SNAP GAMBAR sepanjang berada di dalam airport Srinagar. Keluar je dari perut kapal tu sampai lepas pagar luar kawasan airport. Simpan camera dan handphone anda. 

Kalau anda ditangkap kerana mengambil gambar, handphone atau camera anda akan dirampas buat selamanya. Walaupun di kawasan macam tak ada askar, CCTV ada. Jadi sila la berhati-hati. Senang kata jangan snap gambar la selagi tak keluar dari kawasan airport tu. Askar depa ada merata-rata. :(

2.  Kawasan airport Srinagar, Kashmir memang banyak askar berjaga-jaga sambil peluk senapang panjang. Elakkan buat drama depan mereka. Kalau boleh elakkan memandang direct kepada mereka. Jangan buat atau cakap apa-apa yang boleh menimbulkan kecurigaan. Bergerak dalam kumpulan dan dengar arahan tour guide elok-elok. Itu je. Senang kan..? :)

Menjejakkan Kaki Pertama Kali Di Bumi Kashmir

Jujurnya aku dah simpan angan-angan nak ke Kashmir ni sejak umur aku 16 tahun. Percaya tak..? Bayangkan bila satu-satunya impian kau jadi kenyataan, mesti la bahagia tak terkata kan. Itu lah yang aku alami waktu tu. Kalau boleh nak sujud syukur lepas tu menari pusing-pusing sambil nyanyi lagu Janaam Janaam saat mula-mula pijak kaki kat airport Srinagar tu tapi tak boleh. Jangan buat gila. Airport Srinagar di kawal ketat pasukan tentera. Semua tentera siap berjaga dengan senapang panjang tau. Kau jeling depa sekali je silap-silap kecai kepala kau kat situ juga....! (Okey ini drama je lebih. Mohon abaikan)

Demi menjejakkan kaki buat kali pertama ke bumi Kashmir yang berbahagia tu, airmata aku bergenang. Udara dingin menyucuk tulang dan menyejat di kulit muka. Bahagianya..! Subahanallah, Kau izinkan jua aku menikmati moment indah ini. Bumi Kashmir menyambut kami dalam damai, dingin, tenang namun penuh misteri. Terima kasih Ya Allah atas kesempatan yang Kau sempatkan ini.. untuk impian yang kau tunaikan ini.

Aku menangis di dalam hati.

:)


~ bersambung lagi ~


...

Share: