Lama Sudah Aku Mengidamkan Women Belt (Metal Gold)

Wah, rajin pula aku survey pasal women belt sekarang ni. Gara-gara dah tergoda tengok trend super-model dan artis popular sekarang ramai yang menggayakan metal gold belt dalam penampilan mereka. Sebab tu jadi trending dan ramai yang mengikut. Macam tak lengkap pula OOTD diaorang kalau tak pakai belt kan? Lepas tu pula, pilihan belt diaorang cantiiiikkk je and selalu sesuai je dengan outfit yang diaorang pakai. Superb..!

Masalahnya nak pilih tali pinggang yang sesuai dengan saiz badan aku yang tak berapa nak super-model ni macam mana ek..? Risau pula bila pakai tali pinggang nanti makin nampak gemuk atau makin nampak pendek. Ohh scary..!

metal gold belt, women fashion, women accessories that must have
Metal Gold Belt


The Eye Catcher : Women Metal Gold Belt

Berkenan betul aku tengok Metal Gold Belt ni. Nampak stylish habis. Kalau kena bagi markah dalam penampilan, aku rasa metal gold belt ni memang akan dapat extra mark lah sebab sangat menonjol dan berjaya menyerlahkan lagi penampilan si pemakai. Walaupun outfit biasa, simple dan bersahaja tapi dengan kehadiran metal gold belt  tu terus penampilan jadi berbeza,  nampak mewah dan pastinya akan menjadi eye catcher kepada siapa sahaja yang memandang.

Tips Memilih Tali Pinggang Untuk Wanita Berbadan Besar

Tapi jangan tersilap langkah. Tidak semua bentuk badan sesuai menggayakan metal belt yang lebar macam tu. Berita kurang baik untuk aku yang berbadan besar ni. Tapi tidak sesekali aku berputus asa. Nak juga cuba metal belt ni. Ada caranya tau. Jom aku kongsikan.

1.  Pilih tali pinggang yang tidak terlalu kecil atau terlalu besar kelebarannya. Bergantung kepada saiz pinggang anda juga. Kalau wanita berbadan besar tetapi pinggang kecil (ada body curve) tak ada masalah nak pilih tali pinggang sedikit lebih lebar

2.  Pilih material tali pinggang yang boleh merengang (strain) seperti getah, kulit lembut mahu pun jenis  fabrik. Elakkan memilih tali pinggang dari jenis besi (metal) sahaja. Kalau masih nak cuba yang jenis metal, sebaiknya pilih tali pinggang yang ada gabungan metal dengan soft leather atau fabrik supaya metal tidak dominan.

3.  Pilihan warna tali pinggang juga sangat penting. Untuk wanita bersaiz besar dan tidak ada lekuk badan (curve) elakkan memilih tali pinggang yang berwarna terang. Ia akan menampakkan lagi saiz pinggang anda yang tidak ramping.

4.  Kedudukan tali pinggang semasa memakainya perlu betul. Bagi tubuh wanita yang terlalu besar di bahagian pinggan ke atas, pastikan tali pinggang dipakai lebih tinggi sedikit daripada kedudukan pinggang sebenar. Manakala bagi wanita yang bertubuh lebih besar di bahagian pinggang ke bawah, boleh pakai tali pinggang pada kedudukan sebenar pinggang atau sedikit ke bawah.

5.  Andaikan tali pinggang sebagai ilusi bagi menampakkan bentuk badan anda yang tidak straight atau terlalu kembang. Jadi pastikan anda memilih tali pinggang yang tidak terlalu sarat supaya bentuk badan anda yang cantik tidak dikaburi dan hilang dari perhatian orang yang memandang.

tips memilih tali pinggang untuk wanita gemuk, belt for women plus size
belt for women plus size

Gigih aku buat survey dan siap cari tips nak pilih tali pinggang untuk wanita plus size macam aku. Nak bergaya sangat kononnya. Walaupun aku belum begitu confident nak menggayakan tali pinggang, tapi apa salahnya kalau aku cuba. Orang tua-tua kata, tak cuba tak tahu. Betul tak?

Dapatkan Women Belt Trend Terkini di ZALORA

Dekat ZALORA sekarang banyak pilihan tali pinggang untuk wanita tau. Macam-macam jenis ada. Selain metal gold belt ni, yang skinny belt pun cantik-cantik juga. Aku tengok orang-orang muda selalu pilih skinny belt ni. Nampak lebih catchy and trendy.

Gambar kat bawah ni pula antara women belt terbaru yang boleh di dapatkan melalui www.zalora.com.my sekarang. Cantik kan..? Harga pun boleh tahan murah-murah je. Yang penting pilihlah tali pinggang yang berkualiti dan tahan lasak. Selain tu jangan lupa pilih tali pinggang yang boleh digayakan dengan banyak outfit. Baru lah jimat dan kreatif namanya. :)

new at zalora, women belt, skinny belt, TOPSHOP at ZALORA
pilihan women belt di ZALORA

Apa tunggu lagi, jom shopping di ZALORA hari ini. Jangan takut nak mencuba fashion tali pinggang walaupun badan kita tak macam badan super-model okey…!! J

spacer

Fattah Amin ♡ Fazura | Too Good To Be True

Baru nak move on isu ni, tapi lepas tengok gambar pernikahan mereka yang terlajak manis dan menyejukkan hati tu terus rasa macam tak nak move on sampai bila-bila. Mula-mula menyampah, sekarang dah suka. Aku pula terjatuh cinta dibuatnya. Dulu rasa dua-dua ni macam poyo gila, tapi sekarang aku rasa mereka super smart and cool.

kontroversi artis 2017, #FattZura, #FattahFazura, perkahwinan artis, wedding of the year 2017, fattah amin, nur fazura, pelakon malaysia, perfect couple
tengok putera raja dengan puteri raja kahwin pun tak sweet macam ni .. (^__^)

#FattZura | Too Good To Be True

Kenapa aku kata mereka berdua ni too good to be true..? Pertama; sebab dua-dua memang good looking. Katalah apa sahaja, tapi tak siapa boleh nafikan mereka berdua memang sama-sama cantik dan segak. Tolak tepi dulu soal Fazura bertudung atau tak, seksi ke tak, suara masa menyanyi sedap ke tak, bimbo ke tak, tolak tepi semua tu. Fazura tetap cantik. Fattah pun macam tu, orang mata juling pun akan jawab Fattah tu handsome, tolak la soal berlakon kayu ke, muka innocent ke, tumpang populariti Fazura ke, kurang kasih sayang ke, sengaja pilih Fazura sebab kecewa teruk dengan Neelofa ke, tolak la semua tu. Fattah Amin tetap kacak..!

Minat #FattZura atau tak, tapi kalau orang tanya Fazura tu cantik ke..? Fattah tu handsome ke..? Jawapan tetap sama iaitu Ya..! :)  Paling penting, mereka berdua bukan cantik dan kacak luaran sahaja. Tapi dalamannya pun cantik dan hebat belaka. Sebab tu ramaaaaaiiiii orang sayang #FattZura. Dari air muka masing-masing tu nampak jernih je.... kan..? :)

Kedua; mereka berdua pilih untuk ikut cara sendiri. Mereka pilih untuk bertunang secara ringkas dalam majlis tertutup. Sebab mereka ada class tersendiri. Mereka tak nak ikut-ikut orang. Sesetengah artis dan selebriti, baru bertunang dah bukan main grand-to-finale lagi. Padahal baru bertunang je. Tapi #FattZura tak nak ikut style tu. Bagi mereka, soal nikah kahwin biar privacy. Dahulukan keluarga dan sahabat-handai yang benar-benar rapat sahaja. Betul la tu..!

Ketiga; mereka berdua ni super cool. Mereka tahu apa yang mereka nak. Mereka stick dengan pilihan dan style diaorang sendiri walaupun satu Malaysia hampir tsunami dek kontroversi kisah pertunangan dan pernikahan mereka yang senyap-senyap tu. Cuba tengok #FattZura, diaorang maintain cool. Betul tak..? Sebab apa..? Sebab mereka tahu apa yang mereka buat tu tak salah. Puaskan hati sendiri dahulu sebelum sibuk fikir nak puaskan hati orang lain. Simple but so brilliant..!

kontroversi artis 2017, #FattZura, #FattahFazura, perkahwinan artis, wedding of the year 2017, fattah amin, nur fazura, pelakon malaysia, perfect couple
Tuhan, panjangkan jodoh mereka biar bahagia sampai ke syurga .. ♡♡ ♡

#FattZura | New Trend Setter

Secara peribadi, aku harap lebih ramai artis lepas ni yang ikut style #FattZura ni. Tukar la style lama-lama yang semua benda nak buat secara besar-besaran dan bermewah-mewah lepas tu banyak membazir je tu..! Dahulukan dan utamakan yang wajib. Pilih siapa yang kita nak berada di sisi kita di hari bersejarah kita. Tak perlu ramai, tapi yang betul-betul bermakna. Henti-hentikan lah sentimen "artis adalah hak peminat" tu, zaman dah berubah..! Artis pun manusia biasa yang ada masa nak privacy. Artis pun mesti bijak tentukan apa benda patut dikongsi, apa benda lebih bagus disimpan sendiri-sendiri.

New trend sudah meletus dan #FattZura yang memulakan trend ini. Artis lain mungkin ada style masing-masing. Kalau baik, buat je. Tak payah nak ikut sangat trend artis-artis terdahulu. Mungkin apa yang #FattZura buat ni tidak seperti kebiasaan artis-artis lain sebab tu peminat, wartawan, netizen dan makchik-makchik bawang tak boleh terima. Mereka mengkontroversikan isu ni macam langit nak runtuh menghempap bumi. Padahal, benda yang dibuat tu tak ada salah pun. 

Apatah lagi yang bukan artis. Janganlah main ikut-ikut sahaja. Artis buat pre-weeding photo shoot, kita pun nak buat. Artis buat outdoor photo shoot, kita pun ikut. Artis buat nikah kat masjid, kita pun nak nikah kat masjid tapi aurat dan adab-adab di rumah Allah kita tak jaga. Artis buat pelamin bertingkat-tingkat yang grand, kita pun tiru padahal berhutang berbelas ribu sampai anak dah 5 pun tak abis bayar hutang lagi..! :p

Jadi stop tiru artis. Pilih yang baik sahaja. Yang tak baik, yang tak sesuai, yang membazir, yang menyusahkan, yang saje nak menunjuk-nunjuk, mari sama-sama kita buang jauh-jauh. Stop buli diri sendiri..! :)






p/s : Masa mereka umum nak tunaikan Umrah sama-sama lepas tu suruh peminat tunggu 23 November untuk pengumuman rasmi tu, aku tak setuju. Serius aku tak setuju cara tu. Aku rasa tak patut #FattZura biarkan peminat berteka-teki macam tu. Cara tu akan membuka ruang untuk fitnah berleluasa sedangkan mereka kan nak pergi Tanah Suci buat ibadah. Bukan ke sebelum kita pergi bermusaffir untuk ibadah ni, seeloknya kita selesaikan hal-hal dunia mana yang boleh. Kalau ada hutang, selesaikan. Kalau belum buat wasiat, elok disegerakan. Ini pula, mereka pergi ke Tanah Suci dengan meninggalkan persoalan dan spekulasi yang tak terjawab. Tak patut lah macam tu.

Mungkin #FattZura tak sangka benda tu akan jadi kontroversi sampai macam tu sekali. Ye lah, kadang-kadang artis cakap sikit tapi netizen yang menokok-nambah. Tapi kalau tak tumbuh, tak melata.. tak sungguh, orang tak kata. Betul tak..?

Apapun, ambil la iktibar. Aku harap artis-artis lain atau siapa sahaja tak buat lagi kesilapan yang sama. Dalam Islam ni, fitnah tu hal yang sangat berat. Orang yang memfitnah dah tentu ada dosanya. Berat. Tapi orang yang sengaja membiar diri mereka difitnah dan sengaja membuka ruang-ruang untuk difitnah, pun ada dosanya juga. Sebab tu Rasulullah s.a.w. pesan supaya kita sebagai orang Islam mesti hidup cara orang Islam, kena nampak yang kita ni beragama Islam. Supaya tak timbul fitnah. Kalau perempuan apatah lagi , kena pandai jaga diri jangan sampai jadi lubuk fitnah. Wallahualam.

Yang penting semua dah berjalan lancar dan selesai cara baik. Alhamdulillah.

...



spacer

Hindi Medium | Kisah Ibu Bapa Yang Obses Dengan Pendidikan Anak-Anak

Di saat sahabat-sahabat sebaya aku sibuk menguruskan anak-anak nak masuk darjah 1, aku sudah sibuk menguruskan anak-anak nak naik tingkatan 1. Rasa macam traumatik gila bila memikirkan betapa cepatnya masa berlalu. Anak tiri aku yang sulung tu dah dapat keputusan UPSR sekali gus tamat darjah 6. Awal bulan depan ada interview kelayakan masuk tingkatan 1 di MRSM.

Bila entah dia membesar, aku tak sedar. Tahu-tahu dah habis darjah 6. Dulu, aku yang mandikan dia. Basuh berak dia. Suapkan makan dia. Melalui dia aku belajar jadi seorang ibu "instant". Dan melalui dia aku menjinakkan panas baran dalam diri aku yang selama ini menyala-nyala. Rasanya belum puas aku sisir rambut dia, bedakkan dia, bacakan buku-buku cerita sampai dia terlena, tup-tup dia kini sudah menginjak remaja. Kalau ada rezeki dapat masuk MRSM bermakna mulai tahun depan dia akan mula berdikari tinggal di asrama.

What..?!! ohh Tuhan.......

Interview Kelayakan Tingkatan 1 Di MRSM

Sehari dua ni aku dan Pokchik sibuk siapkan dia untuk sesi temuduga awal bulan depan. Aku punya risau tak tahu nak explain macam mana. Dia releks je. Aku yang lebih-lebih. Aku faham interview ni cuma untuk melayakkan dia masuk tingkatan 1 di MRSM tapi aku rasa beban tanggungjawab tu sangat besar. Macam nak mohon kerja gayanya. Padahal baru nak naik tingkatan 1 je. Sebolehnya aku nak dia betul-betul bersedia tapi dalam masa yang sama aku tak nak dia stress dan terlalu mengharap sampai jadi satu beban pada dia. Aku tak kisah kalau bukan rezeki dia belajar di MRSM tahun depan, lepas tingkatan 3 nanti mungkin boleh cuba mohon lagi.

Tapi sejujurnya......... aku tetap nak dia berusaha sungguh-sungguh dan cuba macam mana pun untuk dapatkan juga tempat di MRSM tahun depan..!! Hahahahahahaa.. sabor je lah dapat mak tiri macam aku ni. Typical mother yang nak anak-anak dia jadi the best, kannnn..! Walaupun bukan anak sendiri, tapi aku tetap nak beria-ia juga..! hahahahaha.. :p

Semua Ibu Bapa Mahukan Pendidikan Yang Terbaik Untuk Anak-Anak

Semestinya..! Mak bapa mana tak nak berikan pendidikan terbaik untuk anak-anak kan? Mak bapa sanggup berkorban wang ringgit, masa dan tenaga semata-mata nak pastikan anak-anak cemerlang dalam pelajaran. Anak-anak mungkin tak faham tapi mak bapa yang pernah melalui pahit getir hidup tanpa pendidikan cemerlang ni memang sebolehnya tak akan biar anak-anak melalui hal yang sama. Biarlah mak bapa bergolok-gadai sekali pun asalkan anak-anak dapat sambung pengajian yang lebih baik.

Irfan Khan, Saba Qamar, hindi movie, kasih sayang ibu bapa, kisah pengorbanan ibu bapa untuk pendidikan anak-anak, the best hindi movie 2017
Hindi Medium (2017)

Dalam filem Hindi Medium lakonan Irfan Khan ni, kita akan dipersembahkan kepada situasi-situasi yang menampakkan betapa obses mak ayah ni nak dapatkan pendidikan terbaik untuk anak perempuan mereka yang masih kecil. Of course step pertama, mesti masukkan anak tu ke sekolah yang berprestij iaitu sekolah terbaik di tempat mereka. Bila duit tak boleh beli segala-galanya, di situ lah segala usaha dan pengorbanan akan bermula.

Aku terhibur dengan filem santai seperti ini. Sindiran dan teguran sinis diselitkan dalam scene yang bersahaja. Buat penonton rasa terpukul tapi dalam masa yang sama belajar sesuatu daripada teguran itu. Mungkin bukan semua golongan akan terkesan dengan mesej yang nak disampaikan melalui filem ni, tapi aku percaya sebahagian besar kita akan mudah relate dan anggap filem ini adalah filem kita-kita juga.

Aku suka dialog si isteri yang lebih kurang maksudnya macam ni "Kalau anak kita tak dapat masuk sekolah yang bagus, macam mana dia nak pandai dan jadi orang yang baik-baik? Kalau dia tak jadi orang yang berpendidikan nanti dia akan bergaul dengan orang yang bermasalah. Lepas tu mula ambil dadah." hahahahaha.. jiwa mak-mak memang suka fikir jauuuuuhhh ke depan kan..! 

Hindi Medium | Hebatnya kasih sayang ibu bapa

Aku juga suka scene bila suami isteri ni sanggup berpindah rumah semata-mata nak pastikan anak mereka dapat persekitaran yang lebih elite seterusnya terpilih masuk ke sekolah terbaik. Dan apabila plot filem ini twist sedikit, mereka terpaksa pula berpindah ke kejiranan yang mundur dan miskin sampai beras pun kena catu. Sanggup lah si suami dan isteri ni buat apa sahaja demi anak mereka yang seorang tu. Berpura-pura jadi orang miskin untuk masukkan anak mereka ke sekolah orang kaya. Percaya atau tidak, begitulah hebat kasih sayang ibu dan bapa sebenarnya.

Irfan Khan, Saba Qamar, hindi movie, kasih sayang ibu bapa, kisah pengorbanan ibu bapa untuk pendidikan anak-anak, the best hindi movie 2017
mesti tonton -- antara filem hindi paling best tahun ni

Dalam filem ni juga, sekali lagi penonton akan disajikan tentang pengaruh penjajah ke atas sesebuah negara. Seperti negara kita, di India pun sama. Walau sudah berpuluh tahun merdeka daripada penjajahan British tapi ada banyaaaaakkk hal yang kita masih takk boleh ubah. Masih ikut cara dan hukum-hakam British. Kenapa? Aku pun tak tahu jawapannya. Sampaikan dalam satu dialong Irfan Khan dalam filem ni ada sebut :

"..Orang Jerman, Perancis mahupun Jepun tak pandai cakap English -- tak apa. Tapi bila orang India tak pandai cakap English -- ia seperti satu dosa besar..!"
Aku suka filem ni..! Dan aku syorkan korang cari dan tonton filem ni juga terutama korang yang dahh ada anak-anak tu. Bagi aku filem ni cukup rencah dan penumisnya. Ada manis, ada masam, ada pahit dan ada lunaknya. Lakonan Irfan Khan, Saba Qamar dan Deepak Dobriyal ternyata cemerlang. Paling penting, dalam filem ni kau akan rasa apa yang kau buat untuk anak-anak kau selama ni walaupun nampak macam salah tapi sebenarnya semuaaaaaaa betul..! Bersedia untuk berlaku jujur kepada diri sendiri sepanjang menonton filem ni, terutama tiba intermission nanti -- betul-betul akan buat korang terkedu dan terpukul terus sampai ke ulu jantung. Aku nangis okeh time scene tu. Biasalah, jiwa mak-mak memang penuuh airmata..!

Sebagai ibu bapa, tanggungjawab kita memastikan anak-anak kita dapat pendidikan yang terbaik seberapa yang kita mampu usahakan. Percayalah tak ada yang salah atau betul dalam mendidik anak-anak kerana setiap anak-anak itu berbeza acuannya. Sebagai mak bapa, kita cuma mahukan yang terbaik untuk mereka. Selebihnya serahkan kepada Allah s.w.t.

Korang boleh tonton TRAILER filem Hindi Medium kat sini.
Semoga terhibur..! :)





...
spacer

Dua Masalah Utama Orang Perempuan

Secara umumnya aku rasa orang perempuan seluruh dunia ni tak kira apa bangsa dan keturunan pun sebenarnya berhadapan dengan dua masalah utama yang sama..! Aku tahu orang perempuan memang ada banyaaaaaaaakkk masalah, maklumlah makhluk Tuhan yang paling complicated dalam alam semesta kan? hahahahaha.. Tapi yang aku nak highlight kan dalam entri kali ni cuma dua perkara sahaja.

Kalau nak cerita satu-satu masalah orang perempuan memang sampai kiamat tak habis-habis. Daripada isu dara tak dara, kahwin lambat ke cepat, belajar tinggi ke tak, diskriminasi di kolej dan tempat kerja, anak-anak, pandai masak ke tak, kuat bergossip ke mengumpat, cantik ke tak, gemuk ke kurus, yoga ke zumba.. sampai bab push-up bra elok ke tak untuk kesihatan.. semuaaaaaa tu masuk kategori masalah utama orang perempuan okehh..! *tepuk dahi*

Hindi movie, hindi movie 2017, ayushmann khurrana, parineeti chopra, arjun kapoor, shraddha kapoor, flop movie 2017,
Half Girlfriend | Meri Pyaari Bindu

Dalam dua filem Hindi yang aku sempat tonton ni, memang jelas orang perempuan ada dua masalah ni. Satu masalah tak pandai buat keputusan dalam percintaan dan kehidupan. Masalah kedua pula bila suka berpura-pura ok sedangkan dia tak ok. Kenapa susah sangat buat keputusan..? Kenapa suka berpura-pura..? Tengok orang lelaki, hidup mereka simple sahaja sebab mereka tak hadapi dua masalah ni. Right..?

Aku pun tak faham kenapa sesetengah orang perempuan (terpaksa bold kan), memang suka sangat cakap "tak suka" padahal dia suka dan suka cakap "suka" pada benda yang dia tak suka..! Sama bab percintaan dan jodoh, kenapa tak boleh kata "tak nak"..? Kenapa suka drag soalan tu jadi complicated. Orang perempuan spesis macam ni la yang jadi punca masalah dalam dunia ni..!kahh.. :p

Review Movie Half Girlfriend and Meri Pyaari Bindu

Dua buah filem yang aku tonton secara tak sengaja ni pun sebab dah keluar kat tv melalui channel Sony Max. Filem baru ni, tapi dua-dua filem tak mendapat sambutan hangat pun. Aku tak pasti sama ada berjaya box office atau tak tapi kalau tengok kat Youtube memang dua-dua filem ni dikira flop dan mendapat kritikan teruk daripada pengkritik filem di India. 

Lepas kau tonton dua-dua filem ni pun, kau akan mengeluh juga. Kecewa. Tak faham apa konflik yang nak disampaikan melalui kedua-dua filem ni selain jalan cerita yang hampir sama. Scene sedih tak berjaya buat kau sebak pun, dan scene romantik tak berjaya buat kau rasa apa-apa yang manis pun. Jadi..? Totally hambar. :(

Tapi dari segi lakonan, bagi aku keempat-empat pelakon ni boleh tahan je lah. Watak tak mencabar jadi senang sangat untuk mereka. Jalan cerita tak kemas jadi emosi tu tak deliver dengan smooth. Aku boleh bagi dua bintang je dari lima bintang untuk dua-dua filem ni. Itu pun dua bintang untuk lakonan dan cinematography yang cantik. Ayushman Khurrana please la pilih betul-betul filem yang lebih baik selepas ni...!! :)

Ayushmann Khurrana film, Parineeti Chopra film, Bindu, love story, hindi movie
Parineeti Chopra dan Ayushmann Khurrana dalam Meri Pyaari Bindu

Orang Perempuan Tak Pandai Buat Keputusan

Jangankan untuk hal-hal yang besar, hal yang kecil pun orang perempuan memang susah nak buat keputusan. Sebab orang perempuan ni bukan harfiah sahaja complicated, tapi cara berfikir pun complicated. Orang perempuan memang suka benda2 complicated dan akan tambah meng"complicated"kan lagi benda yang dah sedia complicated. Hebat betul orang perempuan.. kan..?

Paling best bila jenis perempuan yang tak pandai buat keputusan tapi buat juga keputusan. Acah-acah bijaksana. Lepas tu salah buat keputusan -- menyesal. Bila dah menyesal, menangis. Lepas tu salahkan orang lain. Lepas tu larikan diri. Lepas tu buat diri dia nampak macam mangsa sedangkan semuaaaaaa yang berlaku tu berpunca daripada diri dia sendiri...!

Bab salahkan orang lain, atau letakkan kesalahan tu atas bahu orang lain -- memang kepakaran orang perempuan. Aku pun tak faham kenapa sesetengah orang perempuan (terpaksa bold kan juga) susah sangat nak deal dengan keputusan yang dia dah buat. Baik ke buruk ke, hadap la dengan matang. Bukan lari..! Bukan salahkan orang lain..! Bukan acah-acah jadi mangsa..! Bukan tunjukkan diri tu lemah dan bodoh..! haaaaa... geram aku.. :p

arjun kapoor film, shraddha kapoor film, hindi movie, love story, best friend lovers, flop movie 2017
Arjun Kapoor dan Shraddha Kapoor dalam Half Girlfriend

Berpura-Pura Okey Sedangkan Tak Okey

Bila dah salah buat keputusan tu -- lari. Lepas tu balik semula sambil buat-buat macam tak ada apa-apa berlaku. Tunjuk yang dia okey sedangkan dia tak okey. Itu lah perempuan..! Ye lah, bila dah salah buat keputusan, malu nak mengaku salah kan. Kata orang lelaki ego, tapi orang perempuan pun sama ego. Tak nak mengaku kesalahan. Nak juga tunjuk "good-good" seolah-olah dia tak terkesan pun dengan apa yang dah terjadi. Eeeee..!

Walaupun dia tahu apa yang dia buat tu telah melukakan hati lelaki yang sayangkan dia, cintakan dia tapi jenis perempuan yang macam ni akan buat-buat tak faham je. Kalau lelaki tu yang tinggalkan dia, bukan main meroyan -- berdendam -- ugut nak bunuh diri segala..! Tapi bila dia sendiri yang tinggalkan lelaki tu atas alasan bodoh, boleh pula dia buat muka tak bersalah dan acah-acah okey fine je. Dia tak sedar sikap macam tu yang akan memakan diri dia sendiri..!

Orang  yang suka berpura-pura okey sedangkan tak okey ni sebenranya sedang menipu diri sendiri. Tak kira la lelaki ke perempuan. Satu tahap nanti yang akan lebih terluka adalah diri sendiri. Jadi please la stop pretending..! Kalau masih terluka, usahakan cari penawar bukan buat-buat macam okey lepas tu berhadapan dengan orang yang kau dah lukakan tu macam tak ada apa yang kau dah buat pada dia. Sakit tahu tak..! 

Kalau dah buat salah, minta maaf. Mengaku kasalahan tu. Perkataan maaf tu walaupun mungkin dah terlambat, tapi kalau kau ucapkan dengan ikhlas dari hati yang penuh penyesalan, akan sedikit sebanyak mampu merawat kelukakan lama. Mungkin tak banyak, tapi ada lah juga terubat. Daripada kau pretending macam tak ada apa yang berlaku, makin sakit hati orang tu. 

Aaahhh..! korang kena tengok sendirilah dua filem tu. Tapi please jangan letak expectation tinggi sangat. Tengok filem ringan-ringan untuk isi masa lapang je boleh la. Aku harap korang terhibur dan tak banyak sikit dapatlah sesuatu pengajaran hidup daripada kedua-dua filem tu okey. Give it try..! :)

.
.
.
.
.
.
.

p/s  : Kepada yang baru singgah blog aku, harap korang faham yang aku tak akan buat review filem tentang sinopsis, plot cerita, watak, lakonan mahupun seni persembahan filem secara terperinci. Aku bukan pakar dalam pembikinan filem jadi rasa tak layak nak komen hasil karya orang lain. Aku hanya akan buat review filem cara aku sendiri yang mana, aku suka relate kan filem yang aku tonton dengan kehidupan. Itu sahaja. Kalau korang nak baca review pasal filem, sila search dan baca di blog atau laman lain. Terima kasih. Peace..!


...


spacer

Irfan Khan dan Anil Kapoor


Irfan Khan
Bila wartawan tanya Irfan Khan apa makna kehidupan yang berjaya bagi pendapat dia? Irfan Khan jawab :

"..Bila kamu boleh pilih hidup bagaimana pun yang kamu inginkan.."
Aku setuju sangat..! Kalau ada harta bergunung, popular sampai langit ke tujuh pun, tapi kalau masih terikat dengan kapitalis, ikut telunjuk orang, kena patuh arahan dan kehendak orang, then apa lah maknanya kan :)

Dalam siri interview yang lain, Irfan Khan kata dia nak seimbangkan filem lakonan dia biar sama banyak antara filem 'art' dengan filem komersial. Kenapa? Sebab dia kata, penonton zaman sekarang tak suka filem yang kena banyak berfikir. Mereka datang ke panggung wayang untuk enjoy dan release tension. Sebab tu filem lawak bangang yang murahan pun boleh box office. Damm true..! :(

Penonton zaman sekarang nak tonton story telling yang bagus dan watak yang boleh relate dengan diri mereka sendiri. Lagi real satu-satu watak tu, lebih terkesan dan tak mustahil filem tu akan success dan box office. Pernah dalam satu filem, Irfan berusaha berlakon dengan penuh penghayatan dan cuba buat style tersendiri untuk hidupkan watak tu, tapi pengarah filem tu marah dan jerit pada dia "Irfan yarr... just spoon feed to the audience...!! don't make its complicated..!!" hahahaha.. ini lucu.. :p

Anil Kapoor
Rasanya aku pernah share benda ni, Anil Kapoor ni memang terkenal di kalangan pembikin filem Bollywood sebagai orang yang sangat positif dan mempunyai aura serta perwatakan yang hebat. Setiap kali orang tanya dia "How are you sir" Anil Kapoor tak jawab macam orang biasa, macam "i'm fine", "good", "great" atau lain-lain tapiiiiiiii dia akan jawab :

"I'm handsome" 
Bagus kan..! :) 
Pernah tak terfikir nak jawab macam tu? hehehehee.. Dan bayangkan bila kita dengar orang jawab macam tu, apa reaksi kita..? Mesti senyum dan automatik energy kita pun meningkat. Kita rasa luar biasa hebat, positif, bersemangat dan jawapan tu macam sesuatu yang bagi kita refreshment.. kan..!! So, lepas ni kalau orang tanya "how are you..?", aku nak jawab "I'm Gorgeous" hahahahahaa.. :p

***

Aku suka tengok program talk shaw di Youtube. Aku suka Koffee With Karan, Face Time With Anupama Chopra, Bollywood Hungama dan banyak lagi. Aku suka tengok artis dan selebriti menjawab soalan-soalan tentang kehidupan, kejayaan, karier, passion, kontroversi dan apa-apa sahaja pengetahuan umum mereka. Dari situ kita akan lebih mengenali peribadi dan personaliti artis kesayangan kita tu.

Selain daripada tu, aku suka tonton The Making Of filem atau lagu-lagu dalam filem terutama filem Bollywood lah sebab aku kan peminat. Bagi aku edisi the making of ni sangat penting. Dari situ kita akan nampak susah payah orang nak siapkan satu-satu filem atau muzik video atau apa sahaja yang kita tonton di layar perak mahupun di kaca tv. Kalau aku suka satu-satu filem tu, mesti balik nanti aku search kat Youtube sebab nak tengok the making of. Kalau tak dapat tengok tu, aku rasa tak puas.

Nanti aku kongsi lagi kalau ada apa-apa yang menarik.
Thanks sudi baca. Nanti datang baca lagi ye.. :)







...

spacer

Engkaulah Apa Kau Fikirkan

Kita semua tahu kan, reaksi tubuh badan kita ni; apa kita buat, apa kita cakap, apa kita percaya semuanya bergantung kepada apa yang kita fikir. Semua di kawal dan berpusat di otak kita. Apa-apa pun yang kita fikir sama ada benda baik atau tak baik, akan mempengaruhi tindakan kita. Senang kata, kalau orang yang selalu asyik fikir negatif sahaja, kita boleh nampak daripada pertuturan dan tingkah laku dia memang cenderung kepada hal-hal negatif. Begitu juga sebaliknya. 

Jadi kalau orang cakap kat kau "Si polan tu baik orangnya, tentu jenis baik hatinya" Kau cakap depan muka dia, "Salah la" Lepas tu kau sambung lagi "Dia baik sebab otak dia yang baik. Bukan hati" haaaa... berani jawab macam tu..? :p

Neuro Lingustic Programming (NLP)

Aku belajar benda ni dalam kursus Kuasa Minda Positif minggu lepas. Syok woo. Kursus tu walaupun nampak macam kursus motivasi biasa-biasa je, tapi sebenarnya sangat best. Lain daripada kursus motivasi lain yang aku pernah join. Dalam kursus ni kami di ajar tentang basic ilmu NLP. Apa benda NLP tu, korang boleh baca DI SINI. Tapi ringkasnya, ilmu NLP ni berkaitan dengan teknik mengawal otak manusia la. Macam mana kita nak kawal dan latih otak kita supaya selalu positif dan macam mana otak yang positif tu akan membentuk diri kita yang lebih positif juga. Best kan...? (sila angguk kepala laju-laju)

Meh aku share sikit ilmu yang aku belajar dalam kursus tu. 

Elemen Penting Dalam Hidup Manusia

Tubuh manusia ni terdiri daripada 4 elemen penting iaitu 1) Fizikal 2) Spritual 3) Intelektual 4) Emosional. Dalam empat elemen penting tu, mana yang paaaaaling penting? Jawapannya tak ada. Sebab keempat-empat elemen tu saling bergantungan dan saling menyokong. Kalau tak ada salah satu elemen tu, maka pincang lah hidup seseorang. Kalau terlebih salah satu elemen tu pun bahaya juga. Tak balance namanya.

Keempat-empat elemen tu dikawal oleh otak. Kita nak fizikal yang sihat, kita tukar mindset. Nak kurus, tukar mindset bukan tukar diet semata-mata. Agama dan kepercayaan (spritual) kita pun bergantung kepada mindset. Bayangkan kalau kita solat 5 waktu sehari tapi kita tak percaya Allah tu wujud, bermakna tak solat kita..? Jawab dalam hati. Seterusnya bab intelektual (kepandaian) kita tentulah bergantung sangat pada otak, kan? Kalau otak kita tak sihat macam mana nak jadi pandai dan bijak. Buat-buat bijak boleh laaa.. opppssss.. :p

Akhir sekali elemen keempat iaitu; emosional. Ramai yang salah faham bila sebut pasal emosi ni. Ada yang faham emosi sama dengan mood. Jadi bila mood baik, emosi pun baik. Malah ada yang kata emosi ni bergantung kepada hati kita. Kalau hati senang, mood baik. Seterusnnya emosi pun tenang. Salah..! Salah ye tuan-tuan..!

Emosi tidak bergantung dan tidak dikawal oleh hati, sebaliknya emosi dikawal oleh OTAK. Kan dah bagitahu awal-awal tadi. Semua reaksi tubuh badan kita dikawal sepenuhnya oleh otak bukan jantung, bukan hati, bukan buah pinggang, bukan mata, bukan mulut. Jelas..? Jadi benda apa yang paliiiiiiiinnnggggg penting kita kena jaga pada tubuh badan kita ni, jantung ke otak..? Again, jawab dalam hati je cukup. 

:)

Fikir Yang Baik-Baik, Maka Hasilnya Pun Baik

Bunyi macam senang je kan, tapi tak semudah itu ye tuan-tuan. Kita memang boleh cakap dengan hati kita "aku nak jadi positif" tapi apa yang kita cakap tu mesti sampai kepada otak. Kalau cakap pada hati sahaja, tak guna. Kita ni pula dah biasa apa-apa hal ikut hati, ikut mood pada waktu tu dan paling kerap ialah kita suka ikut keadaan sekeliling. Kita biar kuasa luar mempengaruhi tindakan dan keputusan kita. Sedangkan yang sepatutnya keputusan tu datang dari dalam diri kita sendiri...!

Mudahnya, kalau nak jadi manusia yang positif kita kena latih otak fikir hal yang positif sahaja. Kurangkan fikir masalah. Kurangkan fikir pasal orang lain. Banyakkan membaca sebab bacaan yang baik adalah makanan untuk otak. Belajar pengurusan pernafasan yang betul (Tarik nafas 7 saat, tahan nafas 7 saat dan hembus nafas 7 saat). Cakap, dengar dan lihat benda-benda yang baik dan menenangkan jiwa (alam semula jadi). Jauhkan daripada hal-hal yang menyedihkan, menyakitkan dan menakutkan. 

Ada banyak lagi ilmu NLP yang aku tak boleh nak explain kat sini. Panjang sangat. Nanti aku share lagi dalam entry yang lain. InsyaAllah. 

Semoga bermanfaat dan aku doakan kita semua positif-positif belaka.. :)




...


spacer

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Aku sendiri sempat jengah Facebook saudara Zaki Bijak ni dan dapat baca banyak komen-komen pengikut beliau yang positif dan sangat menyokong usaha belia. Aku perhati, satu kelebihan Allah s.w.t. bagi kepada pesakit-pesakit kanser ni ialah semangat juang mereka yang sentiasa membara. Kita boleh tengok daripada senyuman dan riak wajah mereka, terpancar kekuatan jiwa yang sangat luar biasa.

Diam-diam aku menyulam kagum dan hormat lebih tinggi buat insan-insan hebat yang di uji oleh Allah ini. Mereka terpilih dan kemudiannya memilih. Bukan calang-calang boleh berada di tempat dia. Bagi yang belum tahu, saudara Zaki Bijak ini menghidapi kanser darah. Boleh google sendiri lah kalau nak tahu macam mana kanser darah tu.

Apapun, aku doakan saudara Zaki Bijak ni berjaya dalam misinya. Dan semoga lebih ramai pesakit kanser yang akan terinspirasi dari kisah beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan panggilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantiketuntukmati dalam erti kata lain, cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Zaki Bijak, Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1, Cancer Fighter
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantiketuntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah di ajak bermalam dan di beri makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihatin dan banyak bantuan dari pelbagai bentuk yang beliau dapat. Alhamdulillah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulurkan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jom kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan (mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com




...



spacer

Manjakan Diri Di Bentong Hot Spring, Pahang

Alhamdulillah sempena anniversary perkahwinan kami kali ke-7 tempoh hari, sempatlah larikan diri sekejap ke Bentong untuk bercuti berdua. Selama 7 tahun memang tak pernah mist lagi raikan tarikh bersejarah kami ni. Setiap tahun pada tanggal 31 Julai tu mesti paw Pokchik cukup-cukup.. hahahahahaa..! :p Cuma tahun ni aku tak minta nak ke mana-mana sebab kami berdua memang dalam fasa berjimat sekarang ni. Kami bakal mengikat diri dengan satu komitmen kewangan yang besar tak lama lagi, jadi kena berjimat-cermat dari sekarang. Yang ni nanti aku cerita kemudian lah.

kolam mandi air panas secara terbuka di Bentong Hot Spring
Maka, kali ni Pokchik yang pilih destinasi. Lagipun baru empat bulan lepas kami dah bercuti sampai ke India jadi bajet memang dah banyak habis kat situ. Kalau ikut aku, tak payah pergi bercuti pun tak apa. Sempena anniversary kami boleh je pergi candle light dinner ke atau sebagainya. Tapi dah Pokchik yang ajak ke Bentong, aku setuju je.. hehehehehee.

Jacuzzi Villa di Bentong Hot Spring, Pahang

Oleh kerana kami tak nak cuti lama-lama jadi destinasi pun tak boleh jauh-jauh. Tak nak habiskan masa atas jalan raya lah kan, maka Bentong adalah pilihan yang terbaik memandangkan kami dah pernah pergi bercuti ke Genting Highlang, Bukit Tinggi dan Janda Baik. Tapi ada apa kat Bentong..? Aku pun clueless juga mula-mula sebab selama ni tak pernah tahu pun kat Bentong tu ada hot spring lah segala.

Tapi bila sampai je kat Bentong Hot Spring ni, aku terkagum lah juga walaupun perjalanan nak ke situ agak seram sebab lalu kawasan hutan. Macam jalan nak ke Janda Baik tu lah tapi yang ni lebih 'hutan' sikit.. hahahahahhaa. So, bagi yang tak tahu nak ke mana destinasi percutian ala simple dan pendek, boleh try pergi Bentong Hot Spring ni. Ada mata air panas semulajadi. Kolam dan kemudahan mandi manda yang disediakan pun bagus dan mencukupi.

private jacuzzi

Tarikan Utama Bentong Hot Spring

Selain kolam air panas secara terbuka untuk pengunjung mandi-manda, tarikan utama ke Bentong Hot Spring ni tentulah Jacuzzi Villa yang disediakan secara eksklusif ni. Setiap unit villa disediakan private jacuzzi, bilik tidur dan ruang tamu yang luas dan selesa. Kami tidur berdua je rasa macam terbazir ruang pula.. hahahahaha.. Villa ni cantik, masih baru dan memang amat selesa lah..! Cuma di bahagian private jacuzzi tu tak ada lah private sangat sebab sebelah-menyebelah dengan villa yang lain. So, kita boleh dengar orang villa sebelah cakap-cakap. Bahaya kan..! lols.. :p

Aku memang puas sangat-sangat dapat berendam dalam private jacuzzi tu. Pagi, petang dan malam pun kami berendam dalam tu. Ye lah dah bayar mahal-mahal untuk jacuzzi kan, mestilah manfaatkan sebaiknya.. hehehehehe.. Paling best bila dapat berendam dalam air panas ni, badan kita automatik akan rasa releksssssss sangat..! urat-urat yang bersimpul-simpul dengan lenguh-lenguh badan tu pun jadi elok balik.. kikikikikiiii..

Air panas pula memang semulajadi dari punca mata air, bagus untuk kesihatan tubuh dan kecantikan kulit. Jacuzzi tu kan dibuat daripada batu-batu kecil yang macam lantai parking kereta tu tau bukan plastik atau simen kolam swimming pool. Memang boleh rasa semulajadi tu..! best giler la kannn... :)

laluan ke Villa Jacuzzi

Dua hari satu malam kami di Bentong Hot Spring ni memang sungguh merehatkan tubuh. Jauh daripada bising-bising kota. Dapat rehatkan kepala otak daripada fikir soal kerja dan masalah-masalah politik semasa sekejap (ehh..! over nau..) hahahahahhaa. Paling penting kami dapat luangkan masa berdua untuk just berbual dan chilled together. Kadang-kadang kita berbual suami isteri ni perlukan masa dan suasana yang sesuai juga, baru lah boleh cakap dari hati ke hati.. betul tak..?

Kalau setiap hari balik kerja, nampak je muka pasangan kita jadi sebal dan nak marah memanjang dan kalau bercakap pun hal-hal masalah pejabat je, memang elok sangat-sangat ambil masa pergi bercuti dan recharge positive energy dalam diri masing-masing sambil bina semula moment romantik dan kasih sayang di antara kalian. Nama pun honeymoon kan..! mesti la romantic like-to-the-moon-and-back gituuu...! hahahahahaa.. 

duta Erya by Suria

Apa Yang Tak Best

Okey, ni pandangan aku je lah ye. Bukan nak complaint sangat tapi harap dapat ditambah baik pada masa akan datang. Yang pertama kat sana memang tak ada coverage 3G atau 4G Celcom. Satu bar pun tak ada. Aku dengan Pokchik pula memang pengguna Celcom, maka no internet lah kami sepanjang 2 hari 1 malam tu. Sebenarnya okey je takde internet selama dua hari. Bagus juga, at least kita betul-betul menikmati percutian tu. WiFi pun tak ada ye. Kat ruang receptionist tu ada la kot tapi aku tak try sebab tak kan nak lepak kat meja receptionist tu lama-lama pula kan.

Bilik luas, cantik, bersih dan selesa tapi tak ada penyakut baju..! Satu pun tak ada.. hahahahahaa.. Kami nak sangkut tuala basah pun terpaksa sidai-sidai atas kerusi je. Kalau guna hanger kena gantung dalam almari which is tak praktikal la untuk tuala basah. Harap-harap lepas ni sediakan lah rak penyangkut pakaian, sekurang-kurangnya yang lekat kat dinding tu pun ok.

Bilik mandi dan tandas dibuat berasingan dan sinki di letak di bahagian luar antara tandas dan bilik mandi. Itu ok la. Tapi dalam bilik mandi tu tak ada paip air langsung..! Ada shower je. Memang masuk untuk mandi je lah kan. Maknanya kalau tengah mandi kau rasa nak buang air kecil, kau kena keluar dari bilik mandi tu dan pergi ke tandas yang kat sebelah. Atau kalau kau nak juga buang air kecil kat bilik mandi tu, kau kena belajar teknik beristinjak menggunakan jurusan air shower... reti..?!! 

Dan bila nak berwudhuk, terpaksa guna sinki yang terletak di bahagian luar bilik mandi. Memang basah la jadinya kawasan sinki dan lantai kat situ. Minta maaflah terpaksa jadi 'kampung' sekejap walaupun aku sebenarnya tak suka kawasan luar bilik air basah-basah. Sakit mata memandang. Nasib baik lah cuma dua hari satu malam.

Bab makanan pula memang kurang sedap. Sekali lagi, minta maaf ye. Kami dinner di cafe yang disediakan di dalam resort. Nak makan kat luar pun rasa tak berbaloi sebab resort ni jauuuuuuuuuhhhhh dari pekan Bentong. Mula-mula aku order spaghetti bolognese tapi masin yang amat..! aku minta tukar ke fish n chips. Ok la. Kenyang kami berdua. Harga macam biasa standard makan kat hotel lah. Pagi esoknya kami sarapan ala buffet di cafe yang sama. Makanan semua tawar dan tak banyak pilihan makanan pun sebenarnya. Maybe mereka amalkan healthy meal kot sebab tu semua less sugar and less salt.. hehehehehe. Overall okey la, biasa-biasa je. Tak ada yang mengkagumkan sangat bab makanan.

Well, pergi sana nak mandi jacuzzi kan.. bab-bab makan ni kita tutup mata sebelah je lah ye.. hehehehehe.. :)

terima kasih Bentong Hot Spring 
So, bagi yang tercari-cari destinasi untuk merehatkan badan tapi tak jauh dari Kuala Lumpur, boleh la cuba ke Bentong Hot Spring ni. Memang betul-betul merehatkan. Kalau tak nak ambil Jacuzzi Villa boleh ambil bilik hotel yang disediakan dan mandi kolam air panas terbuka. Kalau nak datang mandi-mandi sahaja pun boleh, ada bayaran minimum yang ditawarkan. Sebarang maklumat lanjut atau nak tahu harga biliki ke nak booking bilik ke, sila ke website mereka : 



Selamat bercuti, berehat dan berjakuzi...!

:)


... 


spacer

Memaknakan Kehidupan

Setiap hari kita bangun dari lena yang panjang itu untuk satu kehiduapan yang baharu. Hari baharu, bermakna kehidupan yang baharu. Kerana itu kita disunatkan mengucap Alhamdulillah dan membaca doa selepas bangun dari tidur. Syukur Allah s.w.t. berikan kesempatan untuk hidup dan melihat dunia ini lagi. Dan syukur Allah s.w.t. masih beri segala rahmat dan nikmat kehidupan ini walaupun kita banyak khilaf dan dosa kepadaNya.

Gambar dari https://www.saimaalife.com/
Namun, ramai di antara kita yang tidak sedar tentang hal ini. Mereka tidak bangkit dari tidur kerana Allah s.w.t. tetapi mereka bangkit untuk diri sendiri atau lebih malang lagi bila mereka bangkit dan meneruskan hidup untuk orang lain..!

Memaknakan Kehidupan Dengan Memberi Kehidupan

Kadang-kala aku pun berada dalam kekeliruan juga. Celik-celik mata, terus raup muka sambil sebut Alhamdulillah. Baca doa bangun tidur pun selalu culas. Kemudian aku akan ambil beberapa minit untuk duduk dan menyusun nafas. Sambil-sambil tu fikir "hari ni nak buat apa..?" Hati pun mula berkejar-kejar menyusun itu ini. Nak buat itu, nak buat ini. Nak pergi situ, nak pergi sini. Nak beli itu, nak beli ini. Nak update FB dengan status sekian-sekian. Nak up gambar di IG dengan gambar yang itu yang ini. Nak update blog bercerita begitu begini. Wahhh...! sibuk betul bunyinya.

Tapi sedar atau tidak, aku sibuk merencana itu ini bukan untuk diri sendiri tapi untuk orang lain..! Trying so hard to please everybody. Dammmmn..!

Apa Maksud Memaknakan Kehidupan..?

Bagi aku memaknakan kehidupan ni adalah sejauh mana kita boleh BERFUNGSI dan memberi kebaikan kepada orang lain. Kita selalu dengar atau baca ayat : setiap makhluk di atas muka bumi ini ada fungsi masing-masing yang tersendiri waima sekecil-kecil kuman pun ada sebab kenapa Allah ciptakan makhluk tersebut. Kan..? Jadi apatah lagi kita manusia yang dilahirkan serba sempurna ni, tentulah ada fungsi kita kepada alam semesta ni.

Ada ke manusia yang tak berfungsi..? Ehh.. ada..! Jangan tak tahu, ada je manusia yang tak berfungsi. Atau mungkin berfungsi sangat sedikit. Senang kata macam ada tapi tak ada. Contohnya, anak bujang yang dimanjakan ibu bapa. Ada kat rumah, tapi keadaan rumah macam rumah kosong kena tinggal dah 3 bulan. Dengan sampah tak berbuang, dengan ruamh bersepah luar dalam, dengan lampu tak dipasang waktu malam dan bla bla bla. Yang dia tahu, bangun tidur -- makan -- tengok tv -- main games -- makan lagi -- lepas tu tidur balik. Tak berfungsi lah tu namanya..!!

Atau jenis pekerja yang dia tahu datang office hadap kerja dia sorang2..! Tak tegur orang sekeliling, tak ambil tahu apa jadi dalam office tu, tak reti bercampur, tak nak menyumbang tenaga, wang ringgit mahupun idea langsung untuk tambah baik suasana office dan macam-macam lagi. Mungkin dia buat kerja dengan baik, tapi dia tak berfungsi kepada pejabat tu. Faham tak..?

Bersusah-Susah Untuk Orang Lain

Bukan lah aku nak suruh korang sampai bersusah-susah dan bergadai nyawa untuk orang lain. Tak..! Tapi sebolehnya kita cuba lah memberi makna kepada kehidupan orang lain. Kalau tak dapat buat yang besar-besar, buat yang kecil-kecil dulu. Sekurang-kurangnya ada lah juga fungsi dan makna kita ni dalam hidup orang lain. Barulah kewujudan kita ni dirasai dan kalau dihargai tu kira bonus la.

Buat kerana kita memang faham pentingnya kita berfungsi kepada manusia di sekeliling kita ni. Jangan buat sebab nak dapat balasan. Nanti kalau tak dapat balasan, kita yang kecewa. Ikhlaskan hati dan pujuk hati, hari ni kita tolong dia mungkin esok lusa dia pula tolong kita. Hidup dalam kalangan manusia atau makhluk bernyawa ni, kena lah ada yang memberi dan menerima. Kita bukan duduk sorang-sorang dalam gua yang tak ada batman..! ehh..

Kalau kita seorang anak, jadi seorang anak yang berfungsi, yang jalankan tanggungjawab, yang ambil berat dan sebagainya. Jangan buat-buat bisu sedangkan Allah dah bagi nikmat bercakap. Cuba gunakan fungsi boleh bercakap tu sesekali call Mak Ayah kat kampung, sesekali call adik-beradik ajak bercuti sama-sama atau spend masa sama-sama untuk berbual dan bercerita sambil-sambil beri ruang adik-beradik kita nak kongsi masalah ke apa ke. Boleh kan..?

Itu contoh sebagai seorang anak la. Sama je konsep sebagai seorang sahabat je, pekerja ke, jemaah masjid ke, suami/isteri ke, malah sebagai seorang blogger pun, jadilah seorang blogger yang berfungsi kepada blogger yang lain. InsyaAllah. Kita mudahkan hidup orang lain, Allah akan mudahkan hidup kita. Bila kita beri rezeki kepada orang lain, Allah tambah-tambahkan rezeki untuk kita.

Ambil masa untuk fikirkan fungsi kita kepada orang lain. Ayuh kita sama-sama beri makna kepada hidup kita ni dengan memberi makna kepada hidup orang lain juga. Salah satu konsep bersyukur yang baik adalah dengan berfungsi kepada yang memerlukan kewujudan kita ni. Maka, hidup jangan syok sendiri sebab kita mati nanti bukan kita boleh mandi dan kafankan diri sendiri pun.
  
Ada fahaammm ka adik kakak..? 
Bagussssss.. kasi angkat teh tarik satu kali wokeeyyy.. :)



...


spacer

Living Legend | Mr. Amitabh Bachchan The One And Only

Mengenali figura hebat ini sejak aku kecil lagi, menjadikan aku sangat menghormati dan memandang tinggi beliau. Entah berapa ratus mungkin ribuan filem telah beliau bintangi sejak 48 tahun berada di dalam industri perfileman India. Mustahil lah aku boleh tonton semua filem lakonan beliau tu, tapi yang mana aku sempat tonton pun sudah buat aku betul-betul kagum. Beliau memang seorang pelakon hebat kelas A1

Amitabh Bachchan bakal memasuki usia 75 tahun pada Oktober tahun ini. Bayangkan, berapa panjang tempoh telah beliau dambakan untuk dunia perfileman. Daripada watak kecil yang sampingan sehingga watak utama yang menjadi tonggak penguat sesebuah cerita. Amitabh Bachachan memang tiada tandingan.

Walau sebanyak mana sayang dan minat aku kepada Shah Rukh Khan, tapi hormat dan kagum aku lebih kepada Amitabh Bachchan. Orang lama, bisanya luar biasa.. :)

Amitabh Bachchan

Baru-baru ni, aku 'terjumpa' video perbualan Ranbir Kapoor dengan Amitabh Bachchan di Youtube. Terus menarik perhatian aku dan ya, aku tonton video tu dari mula sampai akhirnya. Amitabh Bachachan ni walaupun seorang lagend, tapi sangat humble. Dia suka nak belajar dari pelakon-pelakon baru. Seolah-olah dia pun baru jadi pelakon, sedangkan...? hahahahahaa.. Bayangkan lah seorang lagend yang disegani seluruh dunia, tanya kat kau macam mana nak hayati watak or etc etc.. mahu tak gelabah kau jawab...! :p

Kalau korang nak tengok video tu, klik ni :


Ini apa yang aku dapat daripada perbualan tu :

1.  Amitabh B seorang yang boleh dikatakan perfectionist bila berada di set pengambaran. Ini bukan perkara baru sebab aku pernah tengok the making of filem-filem beliau dan nampak beliau memang serius dan fokus semasa di set pengambaran. Malah ramai pelakon yang pernah bekerja dengan beliau pun mengatakan hal yang sama.

Dalam perbualan ni, Amitabh B bercerita tentang salah satu scene beliau di dalam filem Black (2005). Semua orang memuji lakonan beliau di dalam filem tersebut malah beliau menang Pelakon Terbaik melalui persembahan hebat beliau di dalam filem itu. Aku sendiri merasakan Black adalah filem terbaik lakonan Amitabh B setakat ni selain Wazir, K3G, Paa dan Piku. Tapi tahu tak, ada satu scene tu Amitabh B tersalah buat, sikit je salah tu. Tapi sebab beliau seorang perfectionist, beliau menyimpan rasa ralat sampai hari ni.

Scene tu di mana beliau sebagai penghidap penyakit Alzheimer perlu membaca sepucuk surat. Kemudian beliau telah mengambil cermin mata yang tersangkut di kocek baju beliau sendiri. Silapnya cuma beliau terus ambil spek tu sebaliknya menurut beliau sebagai pesakit Alzheimer beliau sepatutnya tak ingat dan tak sedar di mana spek beliau berada. Patut buat-buat la macam cari kat kocek seluar ke.. kat atas meja ke.. lepas tu baru jumpa spek tu rupanya tergantung di kocek baju sebelah dada kiri beliau. Nampak tak..? Simple je tapi Amitabh B 'nampak' semua tu satu kesilapan besar yang tak patut berlaku.

Reaksi Ranbir Kapoor waktu tu aku rasa terkulat-kulat kot.. hahahahaha..! Mesti dia tak sangka betapa detail dan perfectionist nya Amitabh B. 

Amitabh Bachchan Mr. Perfectionist, Serius dan Fokus


2.  Amitabh B pernah menyertai politik namun gagal, kemudian beliau berjinak-jinak dalam bidang perniagaan dan pelaburan namun masih gagal malah beliau pernah di isytiharkan muflis. Beliau terpaksa berehat daripada dunia lakonan beberapa tahun sebelum kembali aktif berlakon sehingga hari ini. 

Apabila ditanya tentang apakah rahsia beliau tidak pernah give-up, beliau menjawab : Bila kita hadapi kegagalan dalam hidup, ambil masa untuk lihat semula di mana silap dan kekurangan yang telah kita lakukan. Check semula. Kalau di sini kita failed, di situ kita failed, di sana kita failed juga jadi jangan ulang semula kesilapan tu. Jangan kembali ke tempat yang pernah buat kita failed tu. Selepas itu nanti kita akan nampak dan sedar, apa sebenarnya KEKUATAN kita dan di mana sepatutnya kita berada.

Amitabh Bachchan sendiri, selepas beberapa kali melalui kegagalan itu baru lah akhirnya beliau sedar yang beliau hanya tahu jadi seorang pelakon. Nothing else. Sebab tu beliau kembali ke dunia lakonan dengan membintangi filem 'come back' beliau yang pertama iaitu filem Mohabbatien (2000) terbitan Yash Chopra.

3.  Amitabh Bachchan sangat mengkagumi dan menghormati seorang penulis filem. Oleh itu beliau tidak pernah menokok-tambah skrip yang telah diberikan. Beliau menganggap penulis adalah nadi kepada sesebuah filem. Dia yang menulis jalan cerita, skrip, plot, lagu apa perlu diselitkan, costume macam mana perlu digayakan, di mana lokasi, scene siang atau malam, scene serius atau lucu, semuanya terletak di tangan seorang penulis.

4.  Amitabh Bachchan juga terkenal sebagai pelakon yang tidak suka menerima pujian setiap kali lakonannya di lihat cemerlang di layar perak. Amitabh B selalunya akan 'memulangkan' semula pujian itu kepada pengarah dan penulis filem yang beliau bintangi. Beliau selalu menganggap hebat atau tidak lakonan dia dalam filem itu atas arahan pengarah, dan sebab watak yang ditulis oleh penulis itu yang bagus. Dia hanya deliver apa yang ada di atas kertas ke dalam lakonannya.

5.  Selebihnya perbualan Ranbir Kapoor dan Amitabh B di dalam video itu lebih santai dan terarah kepada rumors yang berlegar-legar tentang Amitabh B sendiri. Misalnya, ada satu rumors mengatakan tahun ini sempena birthday Amitab B pada Oktober nanti, satu majlis besar-besaran akan di adakan di seluruh India. Malah aku pernah terbaca di portal mana entah, kemungkinan kerajaan India akan memberikan cuti umum satu hari kepada seluruh India sempena hari jadi Amitabh B serta desas-desus kemungkinan beliau juga akan diberi satu pingat darjah kehormat daripada kerajaan India.

Bunyi macam exciting kan..! hahahahahhaa.. satu India cuti sebab nak raikan birthday Amitabh B.. perrggghhh..! memang gila arr kalau betul-betul jadi. Memang sayang betul kerajaan India kepada beliau. Namun semua tu adalah rumors yang tak berasas. Amitabh B menafikan hal tersebut sekeras-kerasnya. Tapi apa-apa pun kita tunggu Oktober nanti.. :)

Big B's Autobiography Coming Soon..?


6.  Amitabh B belum ada perancangan nak buat buku atau filem biography mengenai dirinya. Kalau ada orang nak tulis buku biography tentang beliau pun beliau tak izinkan katanya. Tak tahu lah kenapa. Mungkin bagi Amitabh B tak ada apa-apa yang menarik tentang perjalanan hidupnya sedangkan bagi kita peminat beliau ni, memang sangat-sangat penting buku atau filem biography tentang beliau. Sangat penting..! Aku harap akan ada la yang tulis buku dan buat filem tu nanti. Mesti.

Tapi kalau nak buat filem, siapa pelakon yang nak lakonkan watak Amitabh Bachchan tu..? hahahahahaha.. tak ada yang mampu kot..! Walaupun Shah Rukh Khan sendiri, aku rasa tak ada lagi pelakon yang layak jadi Amitabh Bachchan sebab dia tersendiri dan terlalu hebat. Aura dia tu tahap langit terbelah-belah dewata semesta (over pulaaakkk...!) hehehehehee. Abishek Bachchan pun tak boleh berlakon macam ayahnya tu. Nehi kabhi nehi...! :)

7.  Bukanlah nak mendoakan sangat, tapi aku harap Amitabh Bachchan akan diberikan kesihatan yang berpanjangan supaya dapat terus berlakon. Aku ternanti-nantikan filem lakonan beliau dari masa ke semasa. Filem terakhir beliau yang aku tonton adalah Te3n dan sebelum tu Wazir dan Piku. Best..! Ketiga-tiga filem tu Amitabh Bachachan berjaya buat aku terkasima dan menitiskan airmata. Filem baru beliau yang belum sempat aku tonton adalah Pink. Hopefully soon aku dapat tengok filem tu. Khabarnya best gila filem Pink..!

Amitabh Bachchan in Piku (2015)

Melihat Amitabh Bachchan ni mengingatkan aku kepada arwah Ayah aku sendiri. Terutama tang mata dia, sangat mirip mata arwah Ayah aku. Arwah ayah aku pula sangat-sangat-sangat-sangat lah minat dengan Amitabh Bachchan ni sejak zaman dia muda lagi. Filem-filem lakonan Amitabh Bachchan sejak tahun 70-an sampai Mohabbatien dan K3G tu memang kegemaran Ayah aku. 

Hati aku selalu basah setiap kali melihat Amitabh Bachchan sebab aku rindu arwah Ayah aku. Terbayang-bayang wajah Ayah aku sendiri. Kalau lah Ayah masih ada, aku nak tunjuk filem Piku pada Ayah aku. Filem tu best and mind blowing..! Setiap kali tonton Piku, aku menangis. Perangai Ayah aku sebiji Bhashkor dalam filem Piku tu. Siapa tak pernah tengok filem Piku, aku suggest cuba lah tengok dan jangan lupa bawa bekal tisu banyak-banyak.

Amitabh Bachchan, thank you so much..! We love you.
May all happiness and blessing are with you.



...


spacer

6 Pesanan Jack Ma Ali Baba Kepada Penulis Baru

Kepada yang follow IG personal aku tentu tahu yang penghujung Mac lepas aku ada join satu bengkel penulisan. Tapi aku tak pernah update pun apa perkembangan positif atau negatif selepas menghadiri bengkel tu. Senang kata, belum ada apa-apa perkembangan positif yang aku nak kongsi. Belum start tulis buku sendiri pun. Idea ada. Teknik-teknik pun dah belajar. Tapi entahlah. Semua masih terbenam dalam kepala, tak mampu diterjemahkan dalam bentuk perkataan.

Jujurnya aku rasa rendah diri. Kerdil. Lemah dan aku hilang semangat nak teruskan cita-cita aku tulis buku sendiri. Untuk sekian kali juga aku rasa tak berbakat dan tak layak nak tulis buku sendiri. Siapa nak baca..? Siapa nak beli..? Kalau kena kecam atau kena label sebagai 'buku paling teruk 2017' nanti macam mana..? Aku bukan kental macam Fattah Amin. Ok bye.

Gambar Hiasan (Google Image)
Hari ni aku nak kongsi sikit je kata-kata motivasi dan pesanan penting daripada Jack Ma kepada penulis baru dan kenapa kita perlu mula menulis buku sendiri mulai hari ini..? Jom baca pesanan beliau..

6 Pesanan Jack Ma Ali Baba Kepada Penulis Baharu

Adakah perlu jadi seorang yang genius, banyak maklumat dalam kepala baru dapat menulis buku pertama?

Jack Ma : We are not smart people but we are very optimistic. We believe in the future (then we write).


Nanti-nantilah tulis buku pertama, orang tunggu sayakah?

Jack Ma : We believe, if we are not succeed, somebody will (write first book).


Bagaimana mahu jadi penulis yang melekat bersama pembaca?

Jack Ma : We need to be humble and serve the customer (reader). If customer (reader) like us, we have the future (and keep creating an optimistic future).


Bolehkah saya tunggu buku siap?

Jack Ma : Jika menunggu maka, "If you don't work hard (learning and writing), you don't see a sunshine.


Saya nak ubah dunia dan saya mahu marah dunia yang bobrok ini dengan kata-kata saya.

Jack Ma : If you complaint, nobody will follow you. Nobody love to follow a leader (author) who complaint a lot."


Apakah satu perasaan paling penting mesti ada pada penulis terhadap penulisan dan pembaca?

Jack Ma : Love your job (writing), love your customer (reader).

...

Betul juga apa yang Jack Ma tu katakan, kita mesti optimistik then barulah kita nampak hala tuju impian kita tu. Mana arah dan apa hasil daripada usaha kita tu hanya kita yang tahu. Cakap banyak pun tak guna, lebih baik mula dan gagal kemudian kecewa daripada langsung tak bermula, tidak belajar apa-apa dan kemudian menyesal kerana tidak melakukannya.

Semoga impian aku tak pernah padam...!


...



spacer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...