Lama Sudah Aku Mengidamkan Women Belt (Metal Gold)

Wah, rajin pula aku survey pasal women belt sekarang ni. Gara-gara dah tergoda tengok trend super-model dan artis popular sekarang ramai yang menggayakan metal gold belt dalam penampilan mereka. Sebab tu jadi trending dan ramai yang mengikut. Macam tak lengkap pula OOTD diaorang kalau tak pakai belt kan? Lepas tu pula, pilihan belt diaorang cantiiiikkk je and selalu sesuai je dengan outfit yang diaorang pakai. Superb..!

Masalahnya nak pilih tali pinggang yang sesuai dengan saiz badan aku yang tak berapa nak super-model ni macam mana ek..? Risau pula bila pakai tali pinggang nanti makin nampak gemuk atau makin nampak pendek. Ohh scary..!

metal gold belt, women fashion, women accessories that must have
Metal Gold Belt


The Eye Catcher : Women Metal Gold Belt

Berkenan betul aku tengok Metal Gold Belt ni. Nampak stylish habis. Kalau kena bagi markah dalam penampilan, aku rasa metal gold belt ni memang akan dapat extra mark lah sebab sangat menonjol dan berjaya menyerlahkan lagi penampilan si pemakai. Walaupun outfit biasa, simple dan bersahaja tapi dengan kehadiran metal gold belt  tu terus penampilan jadi berbeza,  nampak mewah dan pastinya akan menjadi eye catcher kepada siapa sahaja yang memandang.

Tips Memilih Tali Pinggang Untuk Wanita Berbadan Besar

Tapi jangan tersilap langkah. Tidak semua bentuk badan sesuai menggayakan metal belt yang lebar macam tu. Berita kurang baik untuk aku yang berbadan besar ni. Tapi tidak sesekali aku berputus asa. Nak juga cuba metal belt ni. Ada caranya tau. Jom aku kongsikan.

1.  Pilih tali pinggang yang tidak terlalu kecil atau terlalu besar kelebarannya. Bergantung kepada saiz pinggang anda juga. Kalau wanita berbadan besar tetapi pinggang kecil (ada body curve) tak ada masalah nak pilih tali pinggang sedikit lebih lebar

2.  Pilih material tali pinggang yang boleh merengang (strain) seperti getah, kulit lembut mahu pun jenis  fabrik. Elakkan memilih tali pinggang dari jenis besi (metal) sahaja. Kalau masih nak cuba yang jenis metal, sebaiknya pilih tali pinggang yang ada gabungan metal dengan soft leather atau fabrik supaya metal tidak dominan.

3.  Pilihan warna tali pinggang juga sangat penting. Untuk wanita bersaiz besar dan tidak ada lekuk badan (curve) elakkan memilih tali pinggang yang berwarna terang. Ia akan menampakkan lagi saiz pinggang anda yang tidak ramping.

4.  Kedudukan tali pinggang semasa memakainya perlu betul. Bagi tubuh wanita yang terlalu besar di bahagian pinggan ke atas, pastikan tali pinggang dipakai lebih tinggi sedikit daripada kedudukan pinggang sebenar. Manakala bagi wanita yang bertubuh lebih besar di bahagian pinggang ke bawah, boleh pakai tali pinggang pada kedudukan sebenar pinggang atau sedikit ke bawah.

5.  Andaikan tali pinggang sebagai ilusi bagi menampakkan bentuk badan anda yang tidak straight atau terlalu kembang. Jadi pastikan anda memilih tali pinggang yang tidak terlalu sarat supaya bentuk badan anda yang cantik tidak dikaburi dan hilang dari perhatian orang yang memandang.

tips memilih tali pinggang untuk wanita gemuk, belt for women plus size
belt for women plus size

Gigih aku buat survey dan siap cari tips nak pilih tali pinggang untuk wanita plus size macam aku. Nak bergaya sangat kononnya. Walaupun aku belum begitu confident nak menggayakan tali pinggang, tapi apa salahnya kalau aku cuba. Orang tua-tua kata, tak cuba tak tahu. Betul tak?

Dapatkan Women Belt Trend Terkini di ZALORA

Dekat ZALORA sekarang banyak pilihan tali pinggang untuk wanita tau. Macam-macam jenis ada. Selain metal gold belt ni, yang skinny belt pun cantik-cantik juga. Aku tengok orang-orang muda selalu pilih skinny belt ni. Nampak lebih catchy and trendy.

Gambar kat bawah ni pula antara women belt terbaru yang boleh di dapatkan melalui www.zalora.com.my sekarang. Cantik kan..? Harga pun boleh tahan murah-murah je. Yang penting pilihlah tali pinggang yang berkualiti dan tahan lasak. Selain tu jangan lupa pilih tali pinggang yang boleh digayakan dengan banyak outfit. Baru lah jimat dan kreatif namanya. :)

new at zalora, women belt, skinny belt, TOPSHOP at ZALORA
pilihan women belt di ZALORA

Apa tunggu lagi, jom shopping di ZALORA hari ini. Jangan takut nak mencuba fashion tali pinggang walaupun badan kita tak macam badan super-model okey…!! J

Share:

Aku Dan Acrophobia

Lepas aku share gambar aku naik SkyBox kat Menara Kuala Lumpur bulan lepas, KAMU ada whatsapp personal aku tanya sejak bila aku berani naik tempat-tempat tinggi macam tu. Ehh..! Aku memang berani lah. Tolong sikit ye. You don't know me well..! Gitueeww aku reply dalam hati lah. Hakikatnya, aku memang tak kisah naik tempat-tempat tinggi. Aku tak pernah ada fobia berada kat tempat tinggi (acrophobia) tu. Selama ni, bila aku naik flight ke bangunan tinggi ke apa semua, aku tak takut. Cuma rasa seriau sikit-sikit tu ada la juga. Normal kan. Lagipun hari aku naik SkyBox Menara KL (klik sini untuk maklumat lanjut) tu aku pakai baju kurung, kena lah cover sikit. 

tak fobia tempat tinggi, fobia jambatan gantung, SkyDec Menara KL, kenangan manis naik SkyDec Menara KL
SkyBox and SkyDeck Menara Kuala Lumpur (RM75 per person - adult with MyKad)
Aku syak KAMU sebenarnya bukan terkejut tengok aku berani naik SkyBox tu tapi KAMU terkejut tengok size aku sekarang dah 87kg..!!! hahahahahaha. KAMU dah lama tak jumpa aku, tak sangka kot aku sekarang dah 'besar', tak macam dulu yang ala-ala kurus dan kecik. Well, manusia berubah la.. bukan ke KAMU yang ajar aku tentang semua tu.. phuiiii..! :p

Fobia Dengan Jambatan Gantung

Dan mungkin KAMU terlupa yang aku sebenarnya fobia bukan pada tempat tinggi tapi pada jambatan gantung..!! Ya, yang tu aku memang mengaku lah. Sampai sekarang aku adalah sejenis yang takut dengan jambatan gantung. Kalau suka-suka kena lalu jambatan gantung, memang aku tak akan lalu..! aku lebih rela ikut jalan lain yang jauh atau lebih merbahaya. Sanggup..! 

Aku pun tak tahu dan tak ingat sejak bila aku takut sangat dengan jambatan gantung tapi memang sejak kecil aku mengelak naik jambatan gantung. Aku ada satu rasa tak selesa yang membuak-buak dalam kepala aku setiap kali nampak jambatan gantung. Perut pun memulas-mulas, rasa nak muntah. Walaupun aku tengok jambatan gantung tu dalam tv atau gambar dalam majalah/komputer/youtube dan sebagainya. Perut aku tetap memulas-mulas juga. Silap-silap boleh berpeluh aku tengok gambar je pun.

Tak tahu la kenapa aku takut sangat. Mungkin sebab jambatan gantung tu tak nampak kukuh langsung..! Terbuai-buai macam tu. Ehh..! siapa yang mula-mula cipta jambatan gantung ni haa..??!! Tak kreatif langsung..! dammmnn.. :(

Canopy Walk Paling Menyeramkan

Seingat aku sekitar tahun 2003 dulu waktu aku masih ehem ehemm dengan KAMU, aku pernah join team universiti dia pergi buat aktiviti kat Taman Negara Gunung Tahan, Pahang. Itu kali pertama aku jumpa dan kena paksa naik canopy walk ni. Ya Allah, azabbbbb nya..!! Aku masih ingat perasaan kecut perut tu sampai hari ni. Tak boleh lupa..!

Canopy walk ni walaupun laluan (jambatan) tu tak beralun-alun atau terbuai-buai macam jambatan gantung, tapi canopy walk ni punya tinggi nun atas pucuk pokok..! Ko rasaaaaa...?!! Lagipun canopy walk ni laluan tempat kaki berpijak tu ya ampppuuunnn.. kecik sangat wehh..! Again, siapa yang mula-mula cipta canopy walk ni haa..??!! Tak enjoy langsung..!! Grrrrrr... Waktu aku jalan setapak demi setapak kat atas canopy walk tu, aku memang tak pandang bawah. Tak tengok langsung keindahan alam semualajadi what-so-ever..! Yang aku tahu nak cepat sampai dan nak cepat turun. That's it...!! :p

canopy walk di Taman Negara Gunung Tahan, Pahang, fobia berada di tempat-tempat tinggi, takut jambatan gantung
Canopy Walk Taman Negara Gunung Tahan, Pahang (sumber gambar daripada Google)
Waktu kat atas tu, aku rasa jantung aku dah tercicir ke bawah. Darah aku dah kering kena sedut. Sejuk. Gigil. Dan paling penting aku rasa canopy walk tu sangaaaaaaaatttt la panjang tak sampai-sampai hujung. Benci lah..! Nak nangis oiii, memang dah bergenang airmata. Tapi malu. Kena pula KAMU masa tu ada kat belakang aku, tak leh arr nak gembeng (kuat nangis), kena la jaga airmuka ala-ala hati kental. Walaupun dalam hati ya aduhaiiiiii.. aku rasa nak buat-buat pengsan je biar ambulance datang jemput aku bawa turun bawah dengan selamatnya.. hehehehehehe.. kena la drama sikit, baru namanya hindustan.. ehh.. :p

Kali kedua aku naik canopy walk, masa tu dengan Pokchik. Kami pergi Hot Spring Ranau kat Sabah. Masa tu pun aku tak berani sebenarnya tapi Pokchik paksa. Dah bayar tiket semua kan, rugi lah tak naik. Lagipun masa tu aku rasa macam berani tau. Sumpah..! confident sangat masa tu. Tapi bila dah separuh jalan tu darah gemuruh dan fobia aku datang balik. Tiba-tiba rasa pucat muka. Sejuk lain macam. Nak nangis juga masa tu tapi ada atok-atok dengan opah-opah mat salleh kat situ sekali, slumber je depa jalan kat canopy walk tu sambil sembang2 gelak2.. snap picture..! So, aku rasa tercabar la. Malu oiiii nak nangis. Terpaksa la aku tahan juga. Acah-acah berani la, dalam hati berzikir, nasyid, surah Al-Fatihah dengan Ayat Kursi tu dekat 99 kali dah ulang. Gituueewww...!!

:)

Sebenarnya yang buat aku fobia sangat dengan jambatan gantung ni sebab keadaannya yang tak kukuh. Bukan sebab tinggi. Kalau ikutkan aku suka berada kat tempat tinggi, terutama masa muda-muda dulu aku suka join team daki gunung. Perasaan bila sampai kat puncak gunung tu Subahanallah indah sangat. Seronok dan bahagia dapat berada kat tempat tinggi sambil tengok keindahan alam ciptaan Allah s.w.t. ni kan. Aku tak ada masalah naik tempat tinggi.

Yang aku masalah sangat sebab jambatan gantung tu bergoyang-goyang. Aku tak boleh tahan diri dari fikir yang bukan-bukan. Aku rasa jambatan gantung tu akan putus, akan terputar dan terbelit, akan ada angin yang maha kuat menghempas dan menjahanamkan jambatan gantung tu sekali gus akan buat aku yang ada kat atas jambatan gantung tu tercampak ke bawah dalam keadaan kepala sampai dulu, terhentak kat batu. Kepala pecah. Ngeri kan....!!

Ok cukup. Perut aku dah memulas-mulas ni. Baru bayangkan pun, fobia aku dah sampai. Apatah lagi kalau kena hadap betul-betul. Memang minta elak la 44 malaikat. Aku dengar kat Sunway Lagoon ada jambatan gantung kan.. panjaaaaaannnggggg kan..?! memang jangan harap aku akan naik. Bayar aku RM 1 juta pun, aku tak akan naik. Dah. Bye...!

Korang ada fobia tak..? Cuba share dengan aku pula, korang takut apa..

:)



...



Share:

Anda Fikir Saya Ada Masa Untuk Sakit Kepala ??

gambar sekadar hiasan

Aku mengantuk dan mula sakit kepala. Semalam tidur lewat disebabkan tengok filem hindustan Mary Kom lepas tu sambung tengok filem hindustan lama-lama lakonan Sanjay Dutt. Jadi semua salah hindustan. Maka mari kita update blog dengan taip entry terbaru secara random. Sebelum tu, biar aku berterus terang -- sesungguhnya aku di dalam mood yang carca-marba. Semua di sisi aku nampak okey tetapi sebenarnya tidak rata dan sekata. Tonggang terbalik. Jadi maafkan aku andai entry random ini buat kau yang membaca ikut sama terserabut tersangkut terikut atau terjerut. Aku cuba.

Aku terkilan dengan seorang sahabat lama. Setelah sekian lama dia menghilangkan diri. Tak tahu khabar berita. Dia pun tak pernah cari aku, tanya khabar aku. Tiba-tiba bila kembali ke arena FB hanya untuk aktif dalam bisnes. Aku yang tertunggu-tunggu berita dan cerita baru tentang dia, diberi hampa. Yang sering lalu di wall FB aku cuma hal bisnes dia. Tak habis-habis dengan hashtag-gaji-5-angka atau hashtag-gaji-2-kali-sebulan. Hahhaahaha..! Aku bosan. Sorry lah kawan, FB aku untuk berkawan bukan untuk jual hashtag. Kita tetap kawan, jumpa nanti kita sembang..! Itu pun kalau masih sudi.

Kelmarin (5 Dis) aku bawa anak tiri yang sulung tu pergi interview masuk MRSM Ulul Albab. Dasyat budak-budak sekarang, nak masuk MRSM atau Sekolah Asrama Penuh semua kena interview/ujian saringan dulu. Kesian juga, baru 12 tahun dah kena hadap semua tu. Tapi dah begitu sistem zaman sekarang. Kami ikut je dan cuba yang terbaik semampu dan sedaya terdaya.

Tapi aku tak puas hati dengan cara MRSM buat ujian saringan. Tak tahu apa format dia. Tak nampak ketelusan dalam pemilihan. Pihak penemuduga tak tanya dan tak tengok pun sijil-sijil akademik, kokurikulum dan sukan yang anak aku join. Habis macam mana nak tahu nilai tambah kepada calon tu..? Interview bukan main, suruh hafal ayat itu ayat ini, tapi lastly pihak MRSM tengok keputusan UPSR berapa A juga kan..? Yang penilaian PPSR semua tu pun depa tak tengok. Tanya pun tak. Sedih. Merungut banyak-banyak tak elok. Kita tunggu je apa keputusan nanti. Doa yang baik-baik lebih penting.

Sabtu ni ada kenduri sebelah family aku di Tangkak. First time nak bawa anak-anak tiri aku jumpa dan kenal-kenal dengan saudara-mara sebelah aku. Rasa nervous gila..! Macam nak jumpa keluarga mertua pula. Hahahahaha. Aku ada alasan sendiri kenapa selama ni 'sorokkan' anak-anak tiri walaupun tak berniat sangat pun nak sorok. Cuma belum bersedia nak bawa mereka jumpa semua. Sekarang rasa macam dah sedia sikit. So, tengoklah Sabtu nanti macam mana. Pray for me please..!

Aku plan nak bercuti santai-santai tepi pantai dengan family. Kebetulan anak-anak tiri masih ada dengan aku, boleh lah bawa sekali. Tak nak pergi jauh-jauh pun sebab Isnin dah kerja. Tak nak penat-penat. Plan nak bercuti ke Port Dickson je senang. Tapi cuti-cuti sekolah ni faham je lah, semua tempat penuuh. Stress betul. Pergi bercuti nak, tapi nak deal dengan segala persiapan tu aku malas..! Kalau boleh nak on the sport je.. lolss.. :p

Hadiah untuk sepupu aku nak kahwin belum beli. Selalu masalah sangat nak beli apa sebagai hadiah pengantin baru. Nak beli ikut taste kita, takut taste pengantin lain pula. Tapi kalau nak fikir apa taste pengantin, jawabnya sampai ke sudah hadiah tak beli-beli juga..! Sudahnya beli hadiah yang 'selamat' je lah. Yang agak-agak semua makhluk suka.. hehehehehe.. Bijak kan saya..? Anda fikir saya ada masa untuk sakit kepala fikir pasal hadiah je..? dengggg.. 

Entry pernikahan Fattah Amin dan Fazura dah cecah 1k view dalam tempoh lebih kurang seminggu. Terkejut aku. Sebelum ni tak pernah entry aku dalam blog ni cecah sampai 1k dalam tempoh itu. Entry lirik lagu Amboi Amboi Amboi ni pun makan bulan baru dapat cecah 1k.. hehehehehe. Alhamdulillah. Tiba-tiba rasa happy sangat. Apakah aku patut menulis lebih banyak tentang artis sahaja selepas ni...?? hahahahaha..

Sejak awal November aku biasakan diri pakai contact lens pergi kerja. Spek aku sekarang dah tak sesuai dengan power rabun aku. Agaknya power aku dah naik lagi. Nangis. Lebih 20 tahun pakai spek ni, berpuluh kali tukar spek sebab rabun meningkat atau sebab spek terpatah tak sengaja. Sebelum ni memang aku selalu juga pakai contact lens tapi tak sekerap sebulan dua ni lah. Selalunya aku pakai contact lens bila nak pergi majlis-majlis je. Masalahnya pula seminggu dua ni mata putih aku naik merah. Kadang sikit, kadang merah teruk. Nangis lagi.

Risau aku. Entah-entah makin teruk mata aku ni. Cari penyakit sungguh lah..! Niat nak pergi buat spek baru dengan power baru. Tapi asyik tertangguh je. Tak tahu la kenapa malas sangat. Fikir soal kos tu satu hal juga. Setiap kali buat spek baru lima enam ratus sure melayang. Tak faham betul aku, kenapa semua benda sekarang dah mahal..?!! Benci lahhh.. grgrgrgrgrgrr..

Seminggu dua ni juga hati aku meronta-ronta nak bela anak kucing. Nak kata aku sunyi, tak juga. Tapi aku teringin sangat. Rasa macam anak kucing comel sangat nak mateyyy..! Geram nak gomol-gomol anak kucing orang tapi segan. Soalnya mampu ke aku nak bela anak kucing..? Nanti masa gi kerja atau balik kampung atau ikut Pokchik out station, anak kucing tu macam mana? Siapa nak bagi makan? Siapa nak urus berak kencing dia? Dan.... kalau boleh aku nak cari anak kucing yang baka baik-baik tu. Yang bulu tebal tapi tak mudah gugur. Yang comel dan manja. Tak nak yang ganas buas atau kencing merata. Ada siapa nak bagi tak..? ngeeeee...

Okey dah. Habis entry random. 
Makin pening aku lepas baca balik entry ni.
Nasib lah..! Dah. Save. Publish.

Done entry pertama untuk bulan ini.
Ok bye...! :p





...


Share:

Fattah Amin ♡ Fazura | Too Good To Be True

Baru nak move on isu ni, tapi lepas tengok gambar pernikahan mereka yang terlajak manis dan menyejukkan hati tu terus rasa macam tak nak move on sampai bila-bila. Mula-mula menyampah, sekarang dah suka. Aku pula terjatuh cinta dibuatnya. Dulu rasa dua-dua ni macam poyo gila, tapi sekarang aku rasa mereka super smart and cool.

kontroversi artis 2017, #FattZura, #FattahFazura, perkahwinan artis, wedding of the year 2017, fattah amin, nur fazura, pelakon malaysia, perfect couple
tengok putera raja dengan puteri raja kahwin pun tak sweet macam ni .. (^__^)

#FattZura | Too Good To Be True

Kenapa aku kata mereka berdua ni too good to be true..? Pertama; sebab dua-dua memang good looking. Katalah apa sahaja, tapi tak siapa boleh nafikan mereka berdua memang sama-sama cantik dan segak. Tolak tepi dulu soal Fazura bertudung atau tak, seksi ke tak, suara masa menyanyi sedap ke tak, bimbo ke tak, tolak tepi semua tu. Fazura tetap cantik. Fattah pun macam tu, orang mata juling pun akan jawab Fattah tu handsome, tolak la soal berlakon kayu ke, muka innocent ke, tumpang populariti Fazura ke, kurang kasih sayang ke, sengaja pilih Fazura sebab kecewa teruk dengan Neelofa ke, tolak la semua tu. Fattah Amin tetap kacak..!

Minat #FattZura atau tak, tapi kalau orang tanya Fazura tu cantik ke..? Fattah tu handsome ke..? Jawapan tetap sama iaitu Ya..! :)  Paling penting, mereka berdua bukan cantik dan kacak luaran sahaja. Tapi dalamannya pun cantik dan hebat belaka. Sebab tu ramaaaaaiiiii orang sayang #FattZura. Dari air muka masing-masing tu nampak jernih je.... kan..? :)

Kedua; mereka berdua pilih untuk ikut cara sendiri. Mereka pilih untuk bertunang secara ringkas dalam majlis tertutup. Sebab mereka ada class tersendiri. Mereka tak nak ikut-ikut orang. Sesetengah artis dan selebriti, baru bertunang dah bukan main grand-to-finale lagi. Padahal baru bertunang je. Tapi #FattZura tak nak ikut style tu. Bagi mereka, soal nikah kahwin biar privacy. Dahulukan keluarga dan sahabat-handai yang benar-benar rapat sahaja. Betul la tu..!

Ketiga; mereka berdua ni super cool. Mereka tahu apa yang mereka nak. Mereka stick dengan pilihan dan style diaorang sendiri walaupun satu Malaysia hampir tsunami dek kontroversi kisah pertunangan dan pernikahan mereka yang senyap-senyap tu. Cuba tengok #FattZura, diaorang maintain cool. Betul tak..? Sebab apa..? Sebab mereka tahu apa yang mereka buat tu tak salah. Puaskan hati sendiri dahulu sebelum sibuk fikir nak puaskan hati orang lain. Simple but so brilliant..!

kontroversi artis 2017, #FattZura, #FattahFazura, perkahwinan artis, wedding of the year 2017, fattah amin, nur fazura, pelakon malaysia, perfect couple
Tuhan, panjangkan jodoh mereka biar bahagia sampai ke syurga .. ♡♡ ♡

#FattZura | New Trend Setter

Secara peribadi, aku harap lebih ramai artis lepas ni yang ikut style #FattZura ni. Tukar la style lama-lama yang semua benda nak buat secara besar-besaran dan bermewah-mewah lepas tu banyak membazir je tu..! Dahulukan dan utamakan yang wajib. Pilih siapa yang kita nak berada di sisi kita di hari bersejarah kita. Tak perlu ramai, tapi yang betul-betul bermakna. Henti-hentikan lah sentimen "artis adalah hak peminat" tu, zaman dah berubah..! Artis pun manusia biasa yang ada masa nak privacy. Artis pun mesti bijak tentukan apa benda patut dikongsi, apa benda lebih bagus disimpan sendiri-sendiri.

New trend sudah meletus dan #FattZura yang memulakan trend ini. Artis lain mungkin ada style masing-masing. Kalau baik, buat je. Tak payah nak ikut sangat trend artis-artis terdahulu. Mungkin apa yang #FattZura buat ni tidak seperti kebiasaan artis-artis lain sebab tu peminat, wartawan, netizen dan makchik-makchik bawang tak boleh terima. Mereka mengkontroversikan isu ni macam langit nak runtuh menghempap bumi. Padahal, benda yang dibuat tu tak ada salah pun. 

Apatah lagi yang bukan artis. Janganlah main ikut-ikut sahaja. Artis buat pre-weeding photo shoot, kita pun nak buat. Artis buat outdoor photo shoot, kita pun ikut. Artis buat nikah kat masjid, kita pun nak nikah kat masjid tapi aurat dan adab-adab di rumah Allah kita tak jaga. Artis buat pelamin bertingkat-tingkat yang grand, kita pun tiru padahal berhutang berbelas ribu sampai anak dah 5 pun tak abis bayar hutang lagi..! :p

Jadi stop tiru artis. Pilih yang baik sahaja. Yang tak baik, yang tak sesuai, yang membazir, yang menyusahkan, yang saje nak menunjuk-nunjuk, mari sama-sama kita buang jauh-jauh. Stop buli diri sendiri..! :)






p/s : Masa mereka umum nak tunaikan Umrah sama-sama lepas tu suruh peminat tunggu 23 November untuk pengumuman rasmi tu, aku tak setuju. Serius aku tak setuju cara tu. Aku rasa tak patut #FattZura biarkan peminat berteka-teki macam tu. Cara tu akan membuka ruang untuk fitnah berleluasa sedangkan mereka kan nak pergi Tanah Suci buat ibadah. Bukan ke sebelum kita pergi bermusaffir untuk ibadah ni, seeloknya kita selesaikan hal-hal dunia mana yang boleh. Kalau ada hutang, selesaikan. Kalau belum buat wasiat, elok disegerakan. Ini pula, mereka pergi ke Tanah Suci dengan meninggalkan persoalan dan spekulasi yang tak terjawab. Tak patut lah macam tu.

Mungkin #FattZura tak sangka benda tu akan jadi kontroversi sampai macam tu sekali. Ye lah, kadang-kadang artis cakap sikit tapi netizen yang menokok-nambah. Tapi kalau tak tumbuh, tak melata.. tak sungguh, orang tak kata. Betul tak..?

Apapun, ambil la iktibar. Aku harap artis-artis lain atau siapa sahaja tak buat lagi kesilapan yang sama. Dalam Islam ni, fitnah tu hal yang sangat berat. Orang yang memfitnah dah tentu ada dosanya. Berat. Tapi orang yang sengaja membiar diri mereka difitnah dan sengaja membuka ruang-ruang untuk difitnah, pun ada dosanya juga. Sebab tu Rasulullah s.a.w. pesan supaya kita sebagai orang Islam mesti hidup cara orang Islam, kena nampak yang kita ni beragama Islam. Supaya tak timbul fitnah. Kalau perempuan apatah lagi , kena pandai jaga diri jangan sampai jadi lubuk fitnah. Wallahualam.

Yang penting semua dah berjalan lancar dan selesai cara baik. Alhamdulillah.

...



Share:

Hindi Medium | Kisah Ibu Bapa Yang Obses Dengan Pendidikan Anak-Anak

Di saat sahabat-sahabat sebaya aku sibuk menguruskan anak-anak nak masuk darjah 1, aku sudah sibuk menguruskan anak-anak nak naik tingkatan 1. Rasa macam traumatik gila bila memikirkan betapa cepatnya masa berlalu. Anak tiri aku yang sulung tu dah dapat keputusan UPSR sekali gus tamat darjah 6. Awal bulan depan ada interview kelayakan masuk tingkatan 1 di MRSM.

Bila entah dia membesar, aku tak sedar. Tahu-tahu dah habis darjah 6. Dulu, aku yang mandikan dia. Basuh berak dia. Suapkan makan dia. Melalui dia aku belajar jadi seorang ibu "instant". Dan melalui dia aku menjinakkan panas baran dalam diri aku yang selama ini menyala-nyala. Rasanya belum puas aku sisir rambut dia, bedakkan dia, bacakan buku-buku cerita sampai dia terlena, tup-tup dia kini sudah menginjak remaja. Kalau ada rezeki dapat masuk MRSM bermakna mulai tahun depan dia akan mula berdikari tinggal di asrama.

What..?!! ohh Tuhan.......

Interview Kelayakan Tingkatan 1 Di MRSM

Sehari dua ni aku dan Pokchik sibuk siapkan dia untuk sesi temuduga awal bulan depan. Aku punya risau tak tahu nak explain macam mana. Dia releks je. Aku yang lebih-lebih. Aku faham interview ni cuma untuk melayakkan dia masuk tingkatan 1 di MRSM tapi aku rasa beban tanggungjawab tu sangat besar. Macam nak mohon kerja gayanya. Padahal baru nak naik tingkatan 1 je. Sebolehnya aku nak dia betul-betul bersedia tapi dalam masa yang sama aku tak nak dia stress dan terlalu mengharap sampai jadi satu beban pada dia. Aku tak kisah kalau bukan rezeki dia belajar di MRSM tahun depan, lepas tingkatan 3 nanti mungkin boleh cuba mohon lagi.

Tapi sejujurnya......... aku tetap nak dia berusaha sungguh-sungguh dan cuba macam mana pun untuk dapatkan juga tempat di MRSM tahun depan..!! Hahahahahahaa.. sabor je lah dapat mak tiri macam aku ni. Typical mother yang nak anak-anak dia jadi the best, kannnn..! Walaupun bukan anak sendiri, tapi aku tetap nak beria-ia juga..! hahahahaha.. :p

Semua Ibu Bapa Mahukan Pendidikan Yang Terbaik Untuk Anak-Anak

Semestinya..! Mak bapa mana tak nak berikan pendidikan terbaik untuk anak-anak kan? Mak bapa sanggup berkorban wang ringgit, masa dan tenaga semata-mata nak pastikan anak-anak cemerlang dalam pelajaran. Anak-anak mungkin tak faham tapi mak bapa yang pernah melalui pahit getir hidup tanpa pendidikan cemerlang ni memang sebolehnya tak akan biar anak-anak melalui hal yang sama. Biarlah mak bapa bergolok-gadai sekali pun asalkan anak-anak dapat sambung pengajian yang lebih baik.

Irfan Khan, Saba Qamar, hindi movie, kasih sayang ibu bapa, kisah pengorbanan ibu bapa untuk pendidikan anak-anak, the best hindi movie 2017
Hindi Medium (2017)

Dalam filem Hindi Medium lakonan Irfan Khan ni, kita akan dipersembahkan kepada situasi-situasi yang menampakkan betapa obses mak ayah ni nak dapatkan pendidikan terbaik untuk anak perempuan mereka yang masih kecil. Of course step pertama, mesti masukkan anak tu ke sekolah yang berprestij iaitu sekolah terbaik di tempat mereka. Bila duit tak boleh beli segala-galanya, di situ lah segala usaha dan pengorbanan akan bermula.

Aku terhibur dengan filem santai seperti ini. Sindiran dan teguran sinis diselitkan dalam scene yang bersahaja. Buat penonton rasa terpukul tapi dalam masa yang sama belajar sesuatu daripada teguran itu. Mungkin bukan semua golongan akan terkesan dengan mesej yang nak disampaikan melalui filem ni, tapi aku percaya sebahagian besar kita akan mudah relate dan anggap filem ini adalah filem kita-kita juga.

Aku suka dialog si isteri yang lebih kurang maksudnya macam ni "Kalau anak kita tak dapat masuk sekolah yang bagus, macam mana dia nak pandai dan jadi orang yang baik-baik? Kalau dia tak jadi orang yang berpendidikan nanti dia akan bergaul dengan orang yang bermasalah. Lepas tu mula ambil dadah." hahahahaha.. jiwa mak-mak memang suka fikir jauuuuuhhh ke depan kan..! 

Hindi Medium | Hebatnya kasih sayang ibu bapa

Aku juga suka scene bila suami isteri ni sanggup berpindah rumah semata-mata nak pastikan anak mereka dapat persekitaran yang lebih elite seterusnya terpilih masuk ke sekolah terbaik. Dan apabila plot filem ini twist sedikit, mereka terpaksa pula berpindah ke kejiranan yang mundur dan miskin sampai beras pun kena catu. Sanggup lah si suami dan isteri ni buat apa sahaja demi anak mereka yang seorang tu. Berpura-pura jadi orang miskin untuk masukkan anak mereka ke sekolah orang kaya. Percaya atau tidak, begitulah hebat kasih sayang ibu dan bapa sebenarnya.

Irfan Khan, Saba Qamar, hindi movie, kasih sayang ibu bapa, kisah pengorbanan ibu bapa untuk pendidikan anak-anak, the best hindi movie 2017
mesti tonton -- antara filem hindi paling best tahun ni

Dalam filem ni juga, sekali lagi penonton akan disajikan tentang pengaruh penjajah ke atas sesebuah negara. Seperti negara kita, di India pun sama. Walau sudah berpuluh tahun merdeka daripada penjajahan British tapi ada banyaaaaakkk hal yang kita masih takk boleh ubah. Masih ikut cara dan hukum-hakam British. Kenapa? Aku pun tak tahu jawapannya. Sampaikan dalam satu dialong Irfan Khan dalam filem ni ada sebut :

"..Orang Jerman, Perancis mahupun Jepun tak pandai cakap English -- tak apa. Tapi bila orang India tak pandai cakap English -- ia seperti satu dosa besar..!"
Aku suka filem ni..! Dan aku syorkan korang cari dan tonton filem ni juga terutama korang yang dahh ada anak-anak tu. Bagi aku filem ni cukup rencah dan penumisnya. Ada manis, ada masam, ada pahit dan ada lunaknya. Lakonan Irfan Khan, Saba Qamar dan Deepak Dobriyal ternyata cemerlang. Paling penting, dalam filem ni kau akan rasa apa yang kau buat untuk anak-anak kau selama ni walaupun nampak macam salah tapi sebenarnya semuaaaaaaa betul..! Bersedia untuk berlaku jujur kepada diri sendiri sepanjang menonton filem ni, terutama tiba intermission nanti -- betul-betul akan buat korang terkedu dan terpukul terus sampai ke ulu jantung. Aku nangis okeh time scene tu. Biasalah, jiwa mak-mak memang penuuh airmata..!

Sebagai ibu bapa, tanggungjawab kita memastikan anak-anak kita dapat pendidikan yang terbaik seberapa yang kita mampu usahakan. Percayalah tak ada yang salah atau betul dalam mendidik anak-anak kerana setiap anak-anak itu berbeza acuannya. Sebagai mak bapa, kita cuma mahukan yang terbaik untuk mereka. Selebihnya serahkan kepada Allah s.w.t.

Korang boleh tonton TRAILER filem Hindi Medium kat sini.
Semoga terhibur..! :)





...
Share:

Dua Masalah Utama Orang Perempuan

Secara umumnya aku rasa orang perempuan seluruh dunia ni tak kira apa bangsa dan keturunan pun sebenarnya berhadapan dengan dua masalah utama yang sama..! Aku tahu orang perempuan memang ada banyaaaaaaaakkk masalah, maklumlah makhluk Tuhan yang paling complicated dalam alam semesta kan? hahahahaha.. Tapi yang aku nak highlight kan dalam entri kali ni cuma dua perkara sahaja.

Kalau nak cerita satu-satu masalah orang perempuan memang sampai kiamat tak habis-habis. Daripada isu dara tak dara, kahwin lambat ke cepat, belajar tinggi ke tak, diskriminasi di kolej dan tempat kerja, anak-anak, pandai masak ke tak, kuat bergossip ke mengumpat, cantik ke tak, gemuk ke kurus, yoga ke zumba.. sampai bab push-up bra elok ke tak untuk kesihatan.. semuaaaaaa tu masuk kategori masalah utama orang perempuan okehh..! *tepuk dahi*

Hindi movie, hindi movie 2017, ayushmann khurrana, parineeti chopra, arjun kapoor, shraddha kapoor, flop movie 2017,
Half Girlfriend | Meri Pyaari Bindu

Dalam dua filem Hindi yang aku sempat tonton ni, memang jelas orang perempuan ada dua masalah ni. Satu masalah tak pandai buat keputusan dalam percintaan dan kehidupan. Masalah kedua pula bila suka berpura-pura ok sedangkan dia tak ok. Kenapa susah sangat buat keputusan..? Kenapa suka berpura-pura..? Tengok orang lelaki, hidup mereka simple sahaja sebab mereka tak hadapi dua masalah ni. Right..?

Aku pun tak faham kenapa sesetengah orang perempuan (terpaksa bold kan), memang suka sangat cakap "tak suka" padahal dia suka dan suka cakap "suka" pada benda yang dia tak suka..! Sama bab percintaan dan jodoh, kenapa tak boleh kata "tak nak"..? Kenapa suka drag soalan tu jadi complicated. Orang perempuan spesis macam ni la yang jadi punca masalah dalam dunia ni..!kahh.. :p

Review Movie Half Girlfriend and Meri Pyaari Bindu

Dua buah filem yang aku tonton secara tak sengaja ni pun sebab dah keluar kat tv melalui channel Sony Max. Filem baru ni, tapi dua-dua filem tak mendapat sambutan hangat pun. Aku tak pasti sama ada berjaya box office atau tak tapi kalau tengok kat Youtube memang dua-dua filem ni dikira flop dan mendapat kritikan teruk daripada pengkritik filem di India. 

Lepas kau tonton dua-dua filem ni pun, kau akan mengeluh juga. Kecewa. Tak faham apa konflik yang nak disampaikan melalui kedua-dua filem ni selain jalan cerita yang hampir sama. Scene sedih tak berjaya buat kau sebak pun, dan scene romantik tak berjaya buat kau rasa apa-apa yang manis pun. Jadi..? Totally hambar. :(

Tapi dari segi lakonan, bagi aku keempat-empat pelakon ni boleh tahan je lah. Watak tak mencabar jadi senang sangat untuk mereka. Jalan cerita tak kemas jadi emosi tu tak deliver dengan smooth. Aku boleh bagi dua bintang je dari lima bintang untuk dua-dua filem ni. Itu pun dua bintang untuk lakonan dan cinematography yang cantik. Ayushman Khurrana please la pilih betul-betul filem yang lebih baik selepas ni...!! :)

Ayushmann Khurrana film, Parineeti Chopra film, Bindu, love story, hindi movie
Parineeti Chopra dan Ayushmann Khurrana dalam Meri Pyaari Bindu

Orang Perempuan Tak Pandai Buat Keputusan

Jangankan untuk hal-hal yang besar, hal yang kecil pun orang perempuan memang susah nak buat keputusan. Sebab orang perempuan ni bukan harfiah sahaja complicated, tapi cara berfikir pun complicated. Orang perempuan memang suka benda2 complicated dan akan tambah meng"complicated"kan lagi benda yang dah sedia complicated. Hebat betul orang perempuan.. kan..?

Paling best bila jenis perempuan yang tak pandai buat keputusan tapi buat juga keputusan. Acah-acah bijaksana. Lepas tu salah buat keputusan -- menyesal. Bila dah menyesal, menangis. Lepas tu salahkan orang lain. Lepas tu larikan diri. Lepas tu buat diri dia nampak macam mangsa sedangkan semuaaaaaa yang berlaku tu berpunca daripada diri dia sendiri...!

Bab salahkan orang lain, atau letakkan kesalahan tu atas bahu orang lain -- memang kepakaran orang perempuan. Aku pun tak faham kenapa sesetengah orang perempuan (terpaksa bold kan juga) susah sangat nak deal dengan keputusan yang dia dah buat. Baik ke buruk ke, hadap la dengan matang. Bukan lari..! Bukan salahkan orang lain..! Bukan acah-acah jadi mangsa..! Bukan tunjukkan diri tu lemah dan bodoh..! haaaaa... geram aku.. :p

arjun kapoor film, shraddha kapoor film, hindi movie, love story, best friend lovers, flop movie 2017
Arjun Kapoor dan Shraddha Kapoor dalam Half Girlfriend

Berpura-Pura Okey Sedangkan Tak Okey

Bila dah salah buat keputusan tu -- lari. Lepas tu balik semula sambil buat-buat macam tak ada apa-apa berlaku. Tunjuk yang dia okey sedangkan dia tak okey. Itu lah perempuan..! Ye lah, bila dah salah buat keputusan, malu nak mengaku salah kan. Kata orang lelaki ego, tapi orang perempuan pun sama ego. Tak nak mengaku kesalahan. Nak juga tunjuk "good-good" seolah-olah dia tak terkesan pun dengan apa yang dah terjadi. Eeeee..!

Walaupun dia tahu apa yang dia buat tu telah melukakan hati lelaki yang sayangkan dia, cintakan dia tapi jenis perempuan yang macam ni akan buat-buat tak faham je. Kalau lelaki tu yang tinggalkan dia, bukan main meroyan -- berdendam -- ugut nak bunuh diri segala..! Tapi bila dia sendiri yang tinggalkan lelaki tu atas alasan bodoh, boleh pula dia buat muka tak bersalah dan acah-acah okey fine je. Dia tak sedar sikap macam tu yang akan memakan diri dia sendiri..!

Orang  yang suka berpura-pura okey sedangkan tak okey ni sebenranya sedang menipu diri sendiri. Tak kira la lelaki ke perempuan. Satu tahap nanti yang akan lebih terluka adalah diri sendiri. Jadi please la stop pretending..! Kalau masih terluka, usahakan cari penawar bukan buat-buat macam okey lepas tu berhadapan dengan orang yang kau dah lukakan tu macam tak ada apa yang kau dah buat pada dia. Sakit tahu tak..! 

Kalau dah buat salah, minta maaf. Mengaku kasalahan tu. Perkataan maaf tu walaupun mungkin dah terlambat, tapi kalau kau ucapkan dengan ikhlas dari hati yang penuh penyesalan, akan sedikit sebanyak mampu merawat kelukakan lama. Mungkin tak banyak, tapi ada lah juga terubat. Daripada kau pretending macam tak ada apa yang berlaku, makin sakit hati orang tu. 

Aaahhh..! korang kena tengok sendirilah dua filem tu. Tapi please jangan letak expectation tinggi sangat. Tengok filem ringan-ringan untuk isi masa lapang je boleh la. Aku harap korang terhibur dan tak banyak sikit dapatlah sesuatu pengajaran hidup daripada kedua-dua filem tu okey. Give it try..! :)

.
.
.
.
.
.
.

p/s  : Kepada yang baru singgah blog aku, harap korang faham yang aku tak akan buat review filem tentang sinopsis, plot cerita, watak, lakonan mahupun seni persembahan filem secara terperinci. Aku bukan pakar dalam pembikinan filem jadi rasa tak layak nak komen hasil karya orang lain. Aku hanya akan buat review filem cara aku sendiri yang mana, aku suka relate kan filem yang aku tonton dengan kehidupan. Itu sahaja. Kalau korang nak baca review pasal filem, sila search dan baca di blog atau laman lain. Terima kasih. Peace..!


...


Share:

ALHAMDULILLAH | Happy Birthday To Myself


Alhamdulillah hari ni genap 35 tahun sudah usia aku. Andaikan purata usia manusia 70 tahun, bermakna aku sudah sampai ke pertengahan perjalanan yang panjang di dunia yang fana ini. Wahhh..! Bunyi macam dah lama sangat je hidup sedangkan untuk mati itu aku belum bersedia lagi. Sungguh. Cuma begitulah setiap tahun bila tiba tarikh bersejarah ini. Aku suka mengingatkan diri sendiri tentang mati. Kerana segala hal tentang mati adalah misteri. Entah bila dan bagaimana keadaan aku saat dijemputNya nanti.

Dan seperti yang selalu aku luahkan di sini, dalam kehidupan aku yang syukur alhamdulillah serba sempurna apa adanya ini, tidak ada apa lagi yang aku harapkan selain untuk mencari diri aku sendiri. Aku mahu bahagia. Aku mahu ketenangan. Aku mahu keluar dari bayang-bayang hidup orang lain dan aku ingin diberi sayap untuk terbang mengejar impian aku sendiri. 35 tahun rasanya sudah cukup lama untuk aku bertahan dan terus bertahan lagi. Hakikatnya di dalam hati aku ini, sungguh aku tak mampu bertahan sesaat lagi.

Aku ingin terbang pergi.

Pergi ke daerah yang selalu ada dalam mimpi-mimpi aku. Pergi kepada diri aku yang sebenar. Diri yang sudah lama terperangkap di dalam jasad 87kg ini (ya, berat aku sekarang officially 87kg.. langgar dinding..!!) Aku tidak mahu mengejar lagi. Aku sudah penat berkira-kira dan mencongak-congak lagi. Cukuplah tu. 35 tahun dah. 

Apa yang menghalang aku..? -- Tiada
Apa yang menakutkan sangat..? -- Tiada
Jadi, kenapa tak pergi sahaja..? -- Tak tahu..!

Doa aku pagi tadi seusai solat Subuh, aku mohon diberikan kehidupan yang berkat dan penuh rahmah. Kerana apalah ertinya semua kemewahan material kalau hidup jauh dari rahmat Allah. Betul kan..? Aku juga mohon diberi kesihatan yang baik sehingga nafas yang terakhir. Kerana kesihatan itu sesuatu yang sangat mahal. Tidak boleh dibeli. Apa gunanya umur panjang tapi terlantar sakit dan menyusahkan orang. Kan..? Yang ketiga aku mohon Allah bagi aku kekuatan untuk meneruskan kehidupan akan datang. Aku ni lemah. Tak kuat. Dengan nafsu sendiri, dengan cakap-cakap orang, dengan hasutan iblis, dengan hiburan lagha dan keduniaan. Aku sangat lemah. Aku tak ada perisai kebal untuk menahan diri daripada semua itu. Aku cuma ada Allah dan berharap sangat Allah akan tolong jagakan aku.

Selebihnya, aku menitiskan airmata kerana rasa syukur yang amat sangat. Alhamdulillah untuk 35 tahun hayat ini. Terima kasih untuk kehidupan yang aku miliki dari mula lahir ke dunia sehingga saat ini. Terima kasih untuk pengalaman jatuh bangun. Terima kasih bagi aku Pokchik. Terima kasih bagi aku berada di kalangan manusia hebat di sekeliling aku selama ini. Alhamdulillah. Terima kasih Allah. Syukur. 

Allah, pinjamkan aku satu hari lagi.





...



Share:

Kehidupan Yang Lebih Baik Untuk Semua

Dalam hidup kita ni mestilah kita nak sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kita dah ada. Betul tak..? Ada orang anggap itu sebagai cabaran dan ada juga yang anggap itu sebagai motivasi untuk bina kehidupan yang lebih baik. Tapi, ada juga jenis orang yang tak suka perubahan dan tak suka jadi lebih baik, tak suka benda yang lebih baik atau tak mahu tambah apa-apa yang dia dah ada. Dengan alasan, dia nak hidup bersederhana. Tak nak mewah, tak nak menunjuk-nunjuk, tak nak sombong dan bla bla bla..

Soalnya, adakah satu kesalahan kalau kita nak benda yang lebih baik dalam hidup kita..?

Gambar sekadar hiasan. Tapi aku rasa dah lama tak fly. Ke mana kita next year..??

Kalau kita anak orang kaya yang ada harta peninggalan datuk moyang kita yang banyak menggunung sampai 11 keturunan pun tak habis, adakah kita akan mencari pasangan hidup yang keutamaan mesti kaya raya juga? Tak kan. Kekayaan tu dah jadi nombor dua atau nombor lima untuk kita. Mungkin keutamaan kita pada waktu tu nak cari pasangan yang penyabar, kelakar dan bersifat kasih sayang yang lebih ke arah hati dan perasaan, bukan material. Kan?

Kalau kita sekarang dah pakai kereta compact, mesti kita ada keinginan nak pakai kereta MPV atau sekurang-kurangnya nak pakai kereta sedan. Kan? Tak kan dah pakai Viva sepuluh tahun lepas tu beli kereta Axia pula. 

Kalau kita sekarang tinggal di rumah Semi-D setingkat, mesti ada keinginan nak tinggal di rumah banglow atau rumah semi-D dua tingkat pula. Kan? Tak kan nak beli rumah teres setingkat yang lebih kecil dan sempit. 

Kalau kita sekarang dah kerja sebagai kakitangan awam dengan gaji sebulan dua tiga ribu, mesti ada keinginan nak naik pangkat atau nak buat apa-apa bisnes yang boleh tambah pendapatan bulanan kita. Kan? Tak kan nak duduk buat kerja yang sama, dengan gaji dan pangkat yang sama je sampai pencen. 

Kalau sekarang kita pakai Samsung Note 3, mesti ada keinginan nak pakai Note 8 atau iPhone 8 pula. Kan? Tak kan nak balik pakai smartphone yang tak berapa smart dah. Aku tak kata smartphone yang lebih murah tu cikai atau tak bagus, tapi kalau dah biasa pakai Samsung Note mesti dah terbiasa ada S Pen tu kan. Walau macam mana pun jarang guna S Pen tu tapi dah biasa ada S Pen, jadi mesti nak ada juga S Pen walau beli smartphone baru dan lain jenama. Faham ke..?

Aku sebenarnya nak bagitahu yang aku buntu buat pilihan smartphone zaman sekarang ni. Nak beli yang aku berkenan, mahal Ya Rabbi. Rasa tak berbaloi nak habiskan duit simpanan aku untuk benda yang sentiasa berubah-ubah dan upgrade memanjang ni. Canggih mana pun smartphone yang kita pakai sekarang, lepas setahun nanti dah jadi tak canggih lagi. Kan..? hahahahahaha.. So, nak beli smartphone yang sesuai dengan jiwa, dengan lifestyle dan mengikut betul-betul apa keperluan kita sangat lah susah...!

Okey, tu je nak luahkan. Yang atas-atas tu aku bebel je.
Thanks sudi baca.

:p




Disclaimer : Aku tak kata cari pasangan hidup yang kaya raya tu salah. Aku tak mengata orang yang pakai Viva atau Axia. Aku tak cemuh orang yang duduk rumah teres dan aku tak pernah sekali-kali pandang rendah orang yang kerja makan gaji dengan gaji dua tiga ribu sebulan. Tu cuma sebahagian contoh sahaja. Aku harap pembaca blog ni tak ada yang perangai budak-budak. Hati tisu tak apa, jangan hati tak empuk....! hehehehehee.. ada ehh, hati tak empuk...? what-everee-gghhh... :)


...
Share:

Irfan Khan dan Anil Kapoor


Irfan Khan
Bila wartawan tanya Irfan Khan apa makna kehidupan yang berjaya bagi pendapat dia? Irfan Khan jawab :

"..Bila kamu boleh pilih hidup bagaimana pun yang kamu inginkan.."
Aku setuju sangat..! Kalau ada harta bergunung, popular sampai langit ke tujuh pun, tapi kalau masih terikat dengan kapitalis, ikut telunjuk orang, kena patuh arahan dan kehendak orang, then apa lah maknanya kan :)

Dalam siri interview yang lain, Irfan Khan kata dia nak seimbangkan filem lakonan dia biar sama banyak antara filem 'art' dengan filem komersial. Kenapa? Sebab dia kata, penonton zaman sekarang tak suka filem yang kena banyak berfikir. Mereka datang ke panggung wayang untuk enjoy dan release tension. Sebab tu filem lawak bangang yang murahan pun boleh box office. Damm true..! :(

Penonton zaman sekarang nak tonton story telling yang bagus dan watak yang boleh relate dengan diri mereka sendiri. Lagi real satu-satu watak tu, lebih terkesan dan tak mustahil filem tu akan success dan box office. Pernah dalam satu filem, Irfan berusaha berlakon dengan penuh penghayatan dan cuba buat style tersendiri untuk hidupkan watak tu, tapi pengarah filem tu marah dan jerit pada dia "Irfan yarr... just spoon feed to the audience...!! don't make its complicated..!!" hahahaha.. ini lucu.. :p

Anil Kapoor
Rasanya aku pernah share benda ni, Anil Kapoor ni memang terkenal di kalangan pembikin filem Bollywood sebagai orang yang sangat positif dan mempunyai aura serta perwatakan yang hebat. Setiap kali orang tanya dia "How are you sir" Anil Kapoor tak jawab macam orang biasa, macam "i'm fine", "good", "great" atau lain-lain tapiiiiiiii dia akan jawab :

"I'm handsome" 
Bagus kan..! :) 
Pernah tak terfikir nak jawab macam tu? hehehehee.. Dan bayangkan bila kita dengar orang jawab macam tu, apa reaksi kita..? Mesti senyum dan automatik energy kita pun meningkat. Kita rasa luar biasa hebat, positif, bersemangat dan jawapan tu macam sesuatu yang bagi kita refreshment.. kan..!! So, lepas ni kalau orang tanya "how are you..?", aku nak jawab "I'm Gorgeous" hahahahahaa.. :p

***

Aku suka tengok program talk shaw di Youtube. Aku suka Koffee With Karan, Face Time With Anupama Chopra, Bollywood Hungama dan banyak lagi. Aku suka tengok artis dan selebriti menjawab soalan-soalan tentang kehidupan, kejayaan, karier, passion, kontroversi dan apa-apa sahaja pengetahuan umum mereka. Dari situ kita akan lebih mengenali peribadi dan personaliti artis kesayangan kita tu.

Selain daripada tu, aku suka tonton The Making Of filem atau lagu-lagu dalam filem terutama filem Bollywood lah sebab aku kan peminat. Bagi aku edisi the making of ni sangat penting. Dari situ kita akan nampak susah payah orang nak siapkan satu-satu filem atau muzik video atau apa sahaja yang kita tonton di layar perak mahupun di kaca tv. Kalau aku suka satu-satu filem tu, mesti balik nanti aku search kat Youtube sebab nak tengok the making of. Kalau tak dapat tengok tu, aku rasa tak puas.

Nanti aku kongsi lagi kalau ada apa-apa yang menarik.
Thanks sudi baca. Nanti datang baca lagi ye.. :)







...

Share:

Kawal Siapa Yang Masuk Dan Keluar Dalam Hidup Kita

Hidup ini adalah pilihan. Kehidupan macam mana kita nak hadapi dan dengan siapa kita nak lalui, semuanya kita yang pilih. Allah dah bagi peluang untuk kita memilih. Jadi pilih lah elok-elok. Kadang-kala kita pilih mereka dan kadang-kala mereka pilih kita. Dua-dua juga membawa hikmah. Maka, bersyukurlah.

Choose people who choose you

(1)
Ada jenis orang, dia tak suka orang judge dia tapi perangai dia memang mengundang kena judge kaw-kaw. Dan ada juga orang yang dia tak suka judge orang dan act like pro sampai orang pun tak ada apa nak  kecam dia. Dia buktikan they are wrong about him/her. Dia tunjukkan result how good he/she is. 

Dia kurangkn bersosial. Sebab lagi banyak kita bergaul dengan orang, lagi besar ruang kita buka untuk bagi orang judge kita sebenarnya. Apa yang penting kita buat hal kita dan biarkan je apa orang nak kata. Kita tahu apa kita buat dan kenapa kita buat. Mereka tak tahu dan mereka boleh kata apa je. Nanti bila mereka tengok sendiri hidup kita jadi lebih baik dari hidup mereka, baru lah mereka akan diam..!

Sebenarnya dalam hidup ni, macam tu lah. Nak bersosial tu biar berpada-pada. Pastikan kita sendiri decide nak siapa masuk dalam hidup kita dan control everything dalam hidup kita atau kita yang had kan siapa boleh masuk dalam hidup kita supaya kita yang control mereka dan mereka akan ikut rules kita. Okey..?

(2)
Kita boleh tahu atau boleh rasa kan kalau orang tu genuine suka kita atau buat-buat suka atau just berkompromi je dengan kita. Kan..? Jadi jangan complicated kan sangat hidup kita yang tak tahu berapa panjang ni, mana yang tak suka kita tu. Biar lah. Kita lepaskan dia. Kita pun tak payah la beria-ia nak suka dia atau beria-ia nak explain pada dia supaya dia suka kat kita.

Tak perlu. Buang masa. Buang tenaga. Dan sometimes memalukan sahaja. So, please stop. Dia tak suka kita, fine. Move on. Tak payah serabutkan kepala kita fikir "kenapa dia tak suka aku?" Tak payah fikir. Keluarkan dia dari hidup kita. Ok. done..!


"..Kalau kita buat benda baik, orang mengata di belakang kita pun mereka akan mengata benda yang baik-baik sahaja. Jadi, jangan risau dan jangan melenting bila orang mengata belakang kita.."

(3)
Ini konsep yang aku guna pakai sekarang ni. Aku tak kisah apa orang nak mengata aku di belakang aku sebab kalau apa yang mereka kata tu betul, maka di kira mengumpat. Kalau apa yang mereka kata tu salah, maka di kira memfitnah. Dua-dua situasi pun aku dapat pahala dan aku tak luak apa-apa. So, silakan cakap kat belakang aku banyak-banyak. 

Bila aku up ayat macam ni, bunyi macam aku over confident dan sangaaaaatttt lah perasan bagus.. kan..?? hahahahaa.. memang perasan bagus pun. So what..?? :p

Yang penting kita terus buat baik. Jadi diri sendiri. Buat apa-apa biar ikhlas dan sejujur yang boleh. Tak ada orang hebat yang mengaku diri dia hebat tapi dia hebat sebab orang sekeliling dia yang tahu dan nampak dia hebat. Got it..?

(4)
Tak semua orang di lahirkan untuk menjadi seorang leader. Macam aku sendiri, aku tak suka jadi leader. Aku lebih suka jadi team member. Bukan mengelak untuk pikul tanggungjawab, tapi aku lebih suka menjadi supporter. Bayangkan kalau semua nak jadi leader, siapa nak jadi member..? Kalau semua bagi arahan, siapa nak buat arahan tu..?

Sebagai team member, cubalah jadi team member yang baik, positif, sentiasa support hal yang baik-baik, berkorban lah sikit untuk kesinabungan team, jangan sellfish, jangan tikam kawan, jangan berkira sangat bab masa dan tenaga, jadi team member yang sentiasa fikir macam mana nak jadikan team lebih berjaya.

Kalau rasa dah tak boleh 'masuk' dengan team tu lagi, keluar elok-elok. Jangan paksa diri berada dalam team yang tak buat kamu rasa bahagia. Fikir diri sendiri dahulu, jangan sibuk nak bahagiakan orang lain sebab orang yang tak bahagia bila sendiri tak kan membahagiakan orang yang lain. Simple.

***

Itu maksud aku, kita control siapa yang masuk dalam hidup kita. Siapa yang kita nak berada di sekeliling kita. Siapa yang baik dan memberi kebaikan kepada kita. Sebab ada orang yang baik tapi tak bawa kebaikan kepada orang lain. Tapis dengan siapa kita nak habiskan masa yang ada dalam kehidupan kita ni. Lepas dah pilih dan tapis tu, hargailah mereka. Jadi sahabat dan team member yang terbaik untuk mereka. Macam mana kita nak dikelilingi oleh orang-orang yang baik, macam tu juga mereka. Benda yang sama.

Apa kita bagi, itu yang kita akan dapat juga.

:)





...


Share:

Engkaulah Apa Kau Fikirkan

Kita semua tahu kan, reaksi tubuh badan kita ni; apa kita buat, apa kita cakap, apa kita percaya semuanya bergantung kepada apa yang kita fikir. Semua di kawal dan berpusat di otak kita. Apa-apa pun yang kita fikir sama ada benda baik atau tak baik, akan mempengaruhi tindakan kita. Senang kata, kalau orang yang selalu asyik fikir negatif sahaja, kita boleh nampak daripada pertuturan dan tingkah laku dia memang cenderung kepada hal-hal negatif. Begitu juga sebaliknya. 

Jadi kalau orang cakap kat kau "Si polan tu baik orangnya, tentu jenis baik hatinya" Kau cakap depan muka dia, "Salah la" Lepas tu kau sambung lagi "Dia baik sebab otak dia yang baik. Bukan hati" haaaa... berani jawab macam tu..? :p

Neuro Lingustic Programming (NLP)

Aku belajar benda ni dalam kursus Kuasa Minda Positif minggu lepas. Syok woo. Kursus tu walaupun nampak macam kursus motivasi biasa-biasa je, tapi sebenarnya sangat best. Lain daripada kursus motivasi lain yang aku pernah join. Dalam kursus ni kami di ajar tentang basic ilmu NLP. Apa benda NLP tu, korang boleh baca DI SINI. Tapi ringkasnya, ilmu NLP ni berkaitan dengan teknik mengawal otak manusia la. Macam mana kita nak kawal dan latih otak kita supaya selalu positif dan macam mana otak yang positif tu akan membentuk diri kita yang lebih positif juga. Best kan...? (sila angguk kepala laju-laju)

Meh aku share sikit ilmu yang aku belajar dalam kursus tu. 

Elemen Penting Dalam Hidup Manusia

Tubuh manusia ni terdiri daripada 4 elemen penting iaitu 1) Fizikal 2) Spritual 3) Intelektual 4) Emosional. Dalam empat elemen penting tu, mana yang paaaaaling penting? Jawapannya tak ada. Sebab keempat-empat elemen tu saling bergantungan dan saling menyokong. Kalau tak ada salah satu elemen tu, maka pincang lah hidup seseorang. Kalau terlebih salah satu elemen tu pun bahaya juga. Tak balance namanya.

Keempat-empat elemen tu dikawal oleh otak. Kita nak fizikal yang sihat, kita tukar mindset. Nak kurus, tukar mindset bukan tukar diet semata-mata. Agama dan kepercayaan (spritual) kita pun bergantung kepada mindset. Bayangkan kalau kita solat 5 waktu sehari tapi kita tak percaya Allah tu wujud, bermakna tak solat kita..? Jawab dalam hati. Seterusnya bab intelektual (kepandaian) kita tentulah bergantung sangat pada otak, kan? Kalau otak kita tak sihat macam mana nak jadi pandai dan bijak. Buat-buat bijak boleh laaa.. opppssss.. :p

Akhir sekali elemen keempat iaitu; emosional. Ramai yang salah faham bila sebut pasal emosi ni. Ada yang faham emosi sama dengan mood. Jadi bila mood baik, emosi pun baik. Malah ada yang kata emosi ni bergantung kepada hati kita. Kalau hati senang, mood baik. Seterusnnya emosi pun tenang. Salah..! Salah ye tuan-tuan..!

Emosi tidak bergantung dan tidak dikawal oleh hati, sebaliknya emosi dikawal oleh OTAK. Kan dah bagitahu awal-awal tadi. Semua reaksi tubuh badan kita dikawal sepenuhnya oleh otak bukan jantung, bukan hati, bukan buah pinggang, bukan mata, bukan mulut. Jelas..? Jadi benda apa yang paliiiiiiiinnnggggg penting kita kena jaga pada tubuh badan kita ni, jantung ke otak..? Again, jawab dalam hati je cukup. 

:)

Fikir Yang Baik-Baik, Maka Hasilnya Pun Baik

Bunyi macam senang je kan, tapi tak semudah itu ye tuan-tuan. Kita memang boleh cakap dengan hati kita "aku nak jadi positif" tapi apa yang kita cakap tu mesti sampai kepada otak. Kalau cakap pada hati sahaja, tak guna. Kita ni pula dah biasa apa-apa hal ikut hati, ikut mood pada waktu tu dan paling kerap ialah kita suka ikut keadaan sekeliling. Kita biar kuasa luar mempengaruhi tindakan dan keputusan kita. Sedangkan yang sepatutnya keputusan tu datang dari dalam diri kita sendiri...!

Mudahnya, kalau nak jadi manusia yang positif kita kena latih otak fikir hal yang positif sahaja. Kurangkan fikir masalah. Kurangkan fikir pasal orang lain. Banyakkan membaca sebab bacaan yang baik adalah makanan untuk otak. Belajar pengurusan pernafasan yang betul (Tarik nafas 7 saat, tahan nafas 7 saat dan hembus nafas 7 saat). Cakap, dengar dan lihat benda-benda yang baik dan menenangkan jiwa (alam semula jadi). Jauhkan daripada hal-hal yang menyedihkan, menyakitkan dan menakutkan. 

Ada banyak lagi ilmu NLP yang aku tak boleh nak explain kat sini. Panjang sangat. Nanti aku share lagi dalam entry yang lain. InsyaAllah. 

Semoga bermanfaat dan aku doakan kita semua positif-positif belaka.. :)




...


Share:

3 Trend Filem Bollywood Yang Memualkan

Rasanya ramai yang perasan sejak 5 tahun kebelakangan ni filem Bollywood mempunyai satu pattern dan gaya penyampaian cerita yang lebih kurang sama. Aku menulis tentang filem komersial ye. Jangan masukkan filem epic macam Bajirao Mastani atau Dangal dalam senarai ni. Untuk lebih fokus, kita lihat kepada filem-filem romantik komedi atau romantik ringan yang Bollywood hasilkan. Walaupun banyak filem di hasilkan setahun, tapi semakin banyak yang mengecewakan malah sampai tahap memualkan.


3 Sebab Aku Mula Mual Dengan Filem Bollywood

Sebagai peminat filem-filem Bollywood ni aku sudah menghampiri tahap BOSAN dan give up nak tengok filem romantik komedi mereka ni walaupun hero dan heroin yang berlakon dalam filem tu aku betul-betul suka. Ini 5 sebab kenapa aku rasa filem romantik komedi diaorang semua lebih kurang sama dan semua pun nak guna trend yang sama :

1. Tak Kahwin Tapi Duduk Serumah
Mungkin aku sedikit konservatif, tapi aku rasa kurang selesa la bila trend ni banyak kali dibuat dan diulang-ulang. Walaupun aku tahu diaorang tu bukan Muslim (dalam filem) jadi tinggal serumah antara boyfriend girlfriend tu bukan 'dosa' bagi diaorang. Tapi aku tak suka. Satu dua filem tu boleh terima lagi la. Hindi urban kononnya. Atau watak tu memang tak tinggal di India, jadi terpaksa duduk serumah walau tak kahwin. Tapi kalau dah banyak sangat filem asyik guna idea yang sama. Uhhh.. come on yarr...

Yang kedua, aku rasa idea ni menunjukkan betapa lemah dan tak berdikarinya hero dan heroin zaman sekarang. Why kena duduk sama-sama? Tak boleh duduk asing-asing ke. Perempuan dengan kawan perempuan. Lelaki dengan kawan lelaki. Seks tu segala-galanya ke dalam hidup..? Kalau bercinta mesti kena buat seks eh..? Mana hilangnya trilled bercinta tu.. pleaseeeeee laahh.. :(

2. Scene Cium Mulut Ke Mulut
Shit. Mesti ada. Dah tahap wajib sekarang ni. Tak faham betul kenapa filem-filem Bollywood mesti buat benda ni. Sampai berlawan-lawan pula sesama mereka who's the best kisser what so ever..!! yuuukkk..! Filem dulu-dulu, zaman DDLJ ke KKHH ke tak perlu pun nak scene cium mulut ke mulut depan kamera ni. Filem tu top meletop juga..! aduhaiiiiii.. please la hentikan fenomena ni.

Lebih memualkan aku, buka je sebab hero atau heroin yang ber'kissing-kissing' tu suami atau isteri orang tapi scene bercium mulut ke mulut tu mesti nak ulang-ulang banyak kali dalam satu filem. Macam seronok sangat. Enjoy sangat. Cinta tu digambarkan kepada reaksi fizikal sahaja. Berlebih-lebih sangat sampai penonton meluat tahu...!!

3. Scene Atas Ranjang
Ni lagi satu. Pun sama. Dah macam wajib sangat mesti nak ada scene atas ranjang beromen. Dah kenapa? Tak cukup seksi lagi ke pelakon-pelakon perempuan yang diaorang dah separuh bogelkan tu, sampai nak kena masukkan scene atas ranjang ni..? Teringat masa aku tonton filem Kabhi Alvina Na Kehna, masa scene SRK dengan Rani Mukherjee 'nak bersama' tu aku rasa geli nak mampos sampai foward laju-laju. Itu pun just skit-skit je pengarah shoot. Aku dah mual habis dah. Tapiiiiiiiiii filem zaman sekarang makin teruk..! Lebih detail pula tunjuk sampai dengan sound berasmara tu sekali... dengggggg...! gila arrr..

Kalau lagu-lagu pun macam tu. Tak ada aksi ghairah-ghairah memang tak sah la. Semakin lama semakin over. Lagu dah best, tapi kalau ada aksi-aksi macam tu memang aku tak layan arr. Lemas..!

Filem Bollywood Semakin Hilang Nilai

Sebab tu filem-filem Bollywood sekarang dah bukan untuk family lagi. Banyak sangat adengan memualkan kissing-romance-seducing macam tu yang boleh buat malu sendiri kalau tengok dengan keluarga atau dengan kawan beramai-ramai. Sampai bila la trend ni nak stop. Aku dah muak. Sebenarnya aku sedih. Sangat sedih. Aku tak suka tengok filem-filem Bollywood ni ke arah itu. Terlalu mengejar komersial sampai hilang jati diri.

Bukan ke masyarakat India pun sebahagian daripada Asia yang terkenal kaya dengan budi bahasa, sopan, tinggi rasa malu, tinggi rasa hormat. Mana pergi semua tu..? Nak bawa filem Bollywood ke antarabangsa bukan dengan meng-Hollywood-kan filem mereka. Tak pergi mana pun filem yang macam tu. Nilai ke'India'an tu dah hilang. Daripada tengok filem Bollywood diaorang tu, baik orang Barat tu tengok filem porn terus...!

Aku selalu percaya untuk menunjukkan cinta bukan semestinya hero kena bagi sejambak bunga, sekotak coklat atau perlu belanja mahal bawa pergi candle light dinner berbumbung langit bintang merata pun, tak semestinya...! Ada banyak cara lain nak tunjuk cinta dan kasih sayang, perhatian, romantik dan lain-lain. Kadang-kala dengan hanya menjadi PENDENGAR yang setia pun dah cukup. But, depends la kan.. ermmmm..

Lagi ditunjuk-tunjuk adengan atas katil tu, lagi penonton menjauh. Kalau pengarah harap scene macam tu akan buat penonton lebih menghayati percintaan sang hero dan sang heroin, maka aku rasa pendekatan tu perlu dihentikan. Fikir di luar kotak please. Scene atas katil tu bukan sahaja akan spoiled mood penonton malah akan buat penonton semakin menjauh dan serik.

Lastly,
Sebagai penonton, kita pun kena pandai memilih. Jangan main tangkap muat je. Bukan filem Bollywood je lah, apa-apa jenis filem pun baik kalau kita pilih dulu mana yang sesuai dan selesa untuk kita tonton. Bollywood sendiri banyaaaaaaaakkkk lagi filem yang bagus-bagus dan tak ada scene memualkan. Jangan pukul rata semua eh. Nanti aku share filem-filem bagus yang tak ada atau kurang sikit laaa scene memualkan tu... hahahahahaha. Nak cari filem yang langsung tak ada scene tu macam payah sikit.. lolss.. :p

Apa pendapat korang..? Please comment kat bawah eh.. atau ada mana-mana filem Bollywood yang korang nak aku review, please bagitahu aku. InsyaAllah ada masa nanti aku tulis review. Itupun kalau filem tu aku dah tengok la.. hehehehehehe..

Senarai filem yang aku bakal share kat sini tapi tunggu masa sesuai adalah Lunch Box, Dil Dhadakne Do, Mere Pyari Bindu, Jab Harry Meet Sejal, Piku, Sultan, Wazir, Raabta, Dawat e-Ishq dan beberapa lagi filem la. Kebanyakkan filem lama eh (dalam dua tiga tahun lepas punya filem la) kecuali dua tiga filem tu yang baru (tahun ni).

Okey tu je, jumpa lagi nanti. Thanks for reading this. Muaaahhhh.. 

;)




...
 
Share:

The 'Cruelest' Break-Up Line

Memang susah nak bagi ayat break-up yang tak melukakan hati. Guna lah ayat paling berbunga-bunga dan berkias-kias macam kereta berhias sekali pun, dah nama break-up line.. tetap tajam bak belati menikam hati juga kan? Ada ke break-up line yang tak kejam? Kalau cakap berlapik pun, pihak yang sebelah sana akan terluka apatah lagi kalau cakap direct..! Memang susah nak bagi ayat break-up line yang tak break kan hati orang.. kan..??

Nak putuskan hubungan yang dah terjalin memang susah, nak-nak lagi kalau terpaksa memutuskan hubungan secara tiba-tiba. Tapi kalau dah hubungan tu memang tak boleh nak diselamatkan lagi, baik lah kita bagi break-up line terus daripada biar gantung tak bertali begitu je. Nanti jadi lagu Haqiem Rusli pula kan..! Soalnya dalam banyak-banyak break-up line tu, mana yang paling kejam agak-agaknya..?

Bagi aku, the cruelest break-up line ever adalah...

"..Awak terlalu baik untuk saya.."
Perrrgghhhh...! hancur lebur gugur pecah berderai hati terima ayat macam tu. Apatah lagi selepas 7 tahun berusaha mempertahankan hubungan tu. Walaupun berjauhan, walaupun lama tak jumpa, walaupun cuba setia, walaupun banyak halangan, walaupun selalu tak sefahaman, tapi dah separuh nyawa aku tetap bertahan. Tak nak orang lain, tak pernah impikan orang lain. Bagi sepenuh kepercayaan kepada dia walaupun kadang-kadang rasa curiga, tak kan dia tak pernah jatuh cinta pada perempuan lain. Tapi still pujuk hati ni -- percaya kat dia. Percaya dia akan setia. Percaya dia sayang aku sorang. Percaya dia tak akan tinggalkan aku. Tapi end up..?!! Dia putuskan semuanya. Tinggalkan aku. Tamatkan hubungan kami yang 7 tahun tu cuma dengan ayat : Awak terlalu baik untuk saya..

Waddefak..!

putus cinta, nobody perfect, its hurt, its not you its me, awak terlalu baik untuk saya
gambar sekadar hiasan

Lima tahun bhai aku merangkak mencari makna "awak terlalu baik untuk saya" tu. Puas aku gali, siang malam pagi petang aku menangis sendiri mengenangkan tang mana la yang aku baik sangat tu sampai dia sanggup tinggalkan aku. Bahagian mana la yang buat dia rasa tak layak sangat untuk aku tu sedangkan selama ni aku rasa dia la lelaki terbaik dalam dunia ni. Aku buat segala-galanya untuk dia. Sepanjang lima tahun tu, aku tengok dia elok je move on. Kahwin. Ada anak. Ada kerja. Hidup macam manusia normal yang lain. Bahagia. Tak rasa bersalah apa-apa. Tak nampak kurang kat mana-mana.

Sedangkan aku yang kononnya dia kata "terlalu baik untuk dia" ni, hidup berendam airmata. Sendiri. Sunyi. Mengutip serpih-serpih hati yang dah berkecai. Lima tahun aku tak move on. Lima tahun aku tutup hati untuk lelaki lain. Lima tahun aku mengenang di mana salah aku. Di mana kurang aku. Dan lima tahun tu aku hidup dalam bayang-bayang "awak terlalu baik untuk saya" tu sampai aku hancur perlahan-lahan. Sakit bhai. Sangat sakit.

Mujurlah pertimbangan aku masih ada sedikit kebal. Aku ingat Tuhan. Kalau tak, entahlah. Dan mujur cuma lima tahun Tuhan kecai lumatkan hati aku, selepas tu Tuhan temukan aku dengan Pokchik. Tuhan Maha Pengasih. Aku semat tu kemas dalam hati. Tuhan bagi aku cinta sekali lagi. Mudah-mudahan ini lah cinta aku yang penghabisan sampai aku mati.

Please la. Kalau tak suka, kata je tak suka. Kalau dah jemu, kata je dah jemu. Kalau ada yang tak kena, bagitahu apa yang tak kena. Kalau keluarga tak restu, terus-terang je bagitahu "mak ayah saya tak suka kat awak". Atau kalau rasa diri tu tak layak untuk si dia, bagitahu yang awak dah berusaha tapi still rasa tak sempat nak 'kejar' dia supaya boleh berdiri sama rata. Guna la ayat apa pun, jangan guna ayat hipokrit yang acah-acah suci macam Hafiz Hamidun dengan Joy Revfa tu.. oppssssss..

Jangan pakai ayat "awak terlalu baik untuk saya" padahal kau ada perempuan lain di belakang dia. Jangan rasa ayat tu boleh sejukkan hati dia macam tu je. Jangan buat dia rasa macam buat baik tu benda yang salah. Jangan biar dia rasa selama ni dia percayakan kau hanya untuk benda yang sia-sia. Jangan bagi ayat cliche macam tu la... choiiiiiii...!!

Bengkak hati aku ni bila kenang-kenangkan balik. Walau dah lama berlalu. Aku pun tak ada dendam apa-apa lagi dengan dia. Aku dah move on. Aku dah maafkan dia. Tapi luka tu masih ada. Aku berdoa dalam hati, mudah-mudahan tak ada lagi perempuan yang akan melalui fasa kesakitan dan kehancuran macam yang aku alami. Tolongggggg lah..! jadi lelaki matang yang berani berdepan dengan perempuan yang pernah kau cintai dan kau gantungkan harapan. Be a men..!

Macam mana kau ambil hati dia cara baik,
Pulangkan balik hati dia pun dengan cara baik.. janji eh..!






...
Share: