DEAR ZINDAGI : Just Go To Hell Dil (lyrics with english translation)

Sepatutnya aku menulis tentang Dear Zindagi sejak kali pertama aku menonton filem ini kira-kira dua bulan lepas. Tapi disebabkan perangai aku yang suka simpan tak habis-habis ni, maka cerita tentang Dear Zindagi pun dah jadi basi dalam senarai draft entry blog aku ni. Hari ni, tak tahu apa ributnya tiba-tiba rindukan watak Kaira dan Dr.Jug. Rindu pada watak Kaira yang pernah ada dalam diri aku satu masa dulu.

Aku juga percaya, ramai antara kita (terutama perempuan) pasti tak banyak sikit mempunyai watak Kaira di dalam diri masing-masing. Kaira seorang yang emotional, almost perfectionist, degil, keras hati, pemarah, pendendam, attention seeker dan mungkin sedikit paranoid tentang apa yang disebut orang sebagai CINTA

Alia Bhatt as Kaira in Dear Zindagi

Dear Zindagi Adalah Filem Tentang 'Forgive, Forget And Move On'

Tak ramai antara kita yang mampu memaafkan dan melupakan terus semua masa silam kita yang menyakitkan. Memaafkan itu mungkin boleh, tetapi untuk melupakannya susah malah tidak mungkin. Sebab itu kita sama seperti Kaira yang 'stuck' dalam hidupnya sendiri. Apa yang terjadi di masa silam Kaira membentuk dirinya yang sangat mudah tersinggung dan rasa insecure yang membabi buta. Kasihan Kaira.

Mujur Kaira keraskan hati pergi menemui Dr. Jug untuk mendapatkan bantuan. Sekali lagi, tak ramai sebenarnya yang berani pergi 'serah diri' kepada Pakar Psikologi. Ye lah, siapa nak mengaku dirinya sakit mental, stress atau sakit jiwa.. kan..? Tapi Kaira ni keras hati. Bermula dengan masalah tak boleh tidur, putus cinta, keliru dalam kerjaya, akhirnya di tangan Dr. Jug, Kaira telah menemui 'ubat' untuk semua 'sakit' yang ditanggung selama bertahun-tahun.

Anda boleh baca ulasan filem Dear Zindagi ini di sini :

1.  Blog Amy Syeerahttp://www.amysyeera.com/2016/12/review-filem-dear-zindagi-shah-rukh.html
2.  Blog The Ladies Fingerhttp://theladiesfinger.com/dear-zindagi/



Percaya atau tidak, setiap masalah itu ada jalan penyelesaiannya. Dan setiap hal yang berlaku pasti ada kunci yang boleh membukanya. Kita hanya perlu mencari di mana titik sebenar masalah itu bermula dan kemudian berusaha mencari kunci yang dapat menyelesaikannya. Kadang-kala kita tidak dapat mencarinya sendiri, kita perlukan orang lain untuk membantu kita. Oleh itu, jangan malu untuk meminta pertolongan orang lain.

Dear Zindagi : Cintai Dan Hargai Hidup Anda Yang Hari Ini

Kenapa filem Dear Zindagi ini mudah lekat di dalam hati aku, bukan sahaja kerana filem ini dibikin dengan penuh kesederhanaan, tapi dalam sederhana itu tetap sarat dengan mesej dan point-point yang memberi impak di dalam hati. Aku suka filem-filem macam ni, filem-filem yang memberikan aku sesuatu untuk difikir dan direnungkan.

1.  Masalah tak pernah habis. Berantai-rantai dan datang bertalu-talu. Keep positive and move on. Jangan ambil masa terlalu lama untuk duduk dan memikirkannya. Kita sepatutnya bangkit dan meneruskan hidup kerana sesetengah masalah itu akan selesai atau berlalu dengan sendiri.

2.  Maafkan masa silam anda dan mereka yang pernah melukai anda. Kemaafan itu akan menjadi ubat paling mujarab bukan untuk mereka tetapi untuk diri anda sendiri.

3.  Luahkan masalah anda. Cari medium yang boleh dipercayai dan luahkan semua yang bersarang dalam hati anda. Pilihlah cara yang mana anda rasa selesa, anda boleh bercakap terus, boleh tulis di mana-mana, boleh rakam suara atau video, malah ada 1001 cara lain yang anda boleh pilih. Jangan simpan masalah anda menjadi kanser di dalam diri.


Keseluruhan filem Dear Zindagi bagi aku memang memuaskan hati. Aku jatuh cinta kepada filem ini dan aku harap lebih banyak lagi filem seperti ini dihasilkan. Tidak kira filem Bollywood, Hollywood malah filem Malaysia sekalipun. Filem seperti ini patut diteruskan dan berkesinabungan.

Lakonan Alia Bhatt sangat cemerlang. Aku terus jatuh minat pada gadis kecil, ceria dan berlesung pipit ini. Kalau sebelum ni aku melihat dia sebagai gadis kecil yang masih belum matang, tetapi di dalam Dear Zindagi nampaknya Alia Bhatt lebih daripada seorang gadis dengan bakat yang besar tetapi juga seorang gadis yang sangat natural apabila berhadapan kamera. Tahniah Alia Bhatt.

Dr.Jug lakonan Shah Rukh Khan seperti biasa tak pernah mengecewakan aku sebagai peminat setia beliau. Sangat bersahaja lakonan SRK di dalam Dear Zindagi malah aku difahamkan dialog Dr. Jug ada yang diolah oleh SRK menggunakan kata-katanya sendiri. Superb..! and I Love You SRK.. of course.. :)

Tonton Video Klip Just Go To Hell Dil DI SINI

Just Go To Hell Dil (lyrics with english translation)


Yahan se kahan jaaun
Kahan main chhup jaaun
Ye aadha sa dil
Main kaise lagaaun

Where should I go from here
Where should I hide 
How should I entertain
This half(separated) heart 

Hoon khud se judaa main
Hoon khud se alahada
Ye aadha sa dil
Main kaise basaaun

I am connected with myself
I am separated from myself
How should I entertain
This half (broken) heart 

O roothe dil, roothe dil, roothe dil
O jhoothe dil, jhoothe dil, jhoothe dil
O toote dil, toote dil, toote dil
Hai kya teri mushkil
O Just go to Hell Dil

O angry heart, angry heart, angry heart
O lair heart, lair heart, lair heart
O broken heart, broken heart, broken heart
What is your problem
O just go to Hell heart 

O… just go to hell
O dil… just go to hell
Dil… just go to hell
O dil… just go to hell dil yeah…

Just go to hell…
O dil.. just go to hell
Just go to hell
Dil.. just go to hell

O dil.. just go to hell Dil…

Singer: Sunidhi Chauhan
Music: Amit Trivedi
Lyrics: Kausar Munir
Music Label: Sony Music India



Sumber Gambar  :  Google Image
Sumber Lirik  :  Lyrics Fundoo


Share:

1 comment:

  1. Bonde masih tak berkesempatan menonton filem ni... asyik baca review je ni..

    ReplyDelete