6 Pesanan Jack Ma Ali Baba Kepada Penulis Baru

Kepada yang follow IG personal aku tentu tahu yang penghujung Mac lepas aku ada join satu bengkel penulisan. Tapi aku tak pernah update pun apa perkembangan positif atau negatif selepas menghadiri bengkel tu. Senang kata, belum ada apa-apa perkembangan positif yang aku nak kongsi. Belum start tulis buku sendiri pun. Idea ada. Teknik-teknik pun dah belajar. Tapi entahlah. Semua masih terbenam dalam kepala, tak mampu diterjemahkan dalam bentuk perkataan.

Jujurnya aku rasa rendah diri. Kerdil. Lemah dan aku hilang semangat nak teruskan cita-cita aku tulis buku sendiri. Untuk sekian kali juga aku rasa tak berbakat dan tak layak nak tulis buku sendiri. Siapa nak baca..? Siapa nak beli..? Kalau kena kecam atau kena label sebagai 'buku paling teruk 2017' nanti macam mana..? Aku bukan kental macam Fattah Amin. Ok bye.

Gambar Hiasan (Google Image)
Hari ni aku nak kongsi sikit je kata-kata motivasi dan pesanan penting daripada Jack Ma kepada penulis baru dan kenapa kita perlu mula menulis buku sendiri mulai hari ini..? Jom baca pesanan beliau..

6 Pesanan Jack Ma Ali Baba Kepada Penulis Baharu

Adakah perlu jadi seorang yang genius, banyak maklumat dalam kepala baru dapat menulis buku pertama?

Jack Ma : We are not smart people but we are very optimistic. We believe in the future (then we write).


Nanti-nantilah tulis buku pertama, orang tunggu sayakah?

Jack Ma : We believe, if we are not succeed, somebody will (write first book).


Bagaimana mahu jadi penulis yang melekat bersama pembaca?

Jack Ma : We need to be humble and serve the customer (reader). If customer (reader) like us, we have the future (and keep creating an optimistic future).


Bolehkah saya tunggu buku siap?

Jack Ma : Jika menunggu maka, "If you don't work hard (learning and writing), you don't see a sunshine.


Saya nak ubah dunia dan saya mahu marah dunia yang bobrok ini dengan kata-kata saya.

Jack Ma : If you complaint, nobody will follow you. Nobody love to follow a leader (author) who complaint a lot."


Apakah satu perasaan paling penting mesti ada pada penulis terhadap penulisan dan pembaca?

Jack Ma : Love your job (writing), love your customer (reader).

...

Betul juga apa yang Jack Ma tu katakan, kita mesti optimistik then barulah kita nampak hala tuju impian kita tu. Mana arah dan apa hasil daripada usaha kita tu hanya kita yang tahu. Cakap banyak pun tak guna, lebih baik mula dan gagal kemudian kecewa daripada langsung tak bermula, tidak belajar apa-apa dan kemudian menyesal kerana tidak melakukannya.

Semoga impian aku tak pernah padam...!


...



Share:

14 comments:

  1. Waaa very inspired! Marilah terus srmangat menulis

    ReplyDelete
  2. Moga ain berjaya merialisasikan impian menjadi kenyataan.

    ReplyDelete
  3. amin!
    bila baca entri ni terus rasa nak cari buku Jack Ma. a good sharing :)

    ReplyDelete
  4. teruskan!! salam kenal..shalimar

    ReplyDelete
  5. motivated ! tq so much sis.. ^^

    singgah sini... :)

    http://www.mohdnoorshawals.com/

    ReplyDelete
  6. Jgn putus asa. Nanti dtglah mood tu

    ReplyDelete
  7. Bagus pesanan beliau ni kan.. tambah bersemangat nak tulis ebook

    ReplyDelete
  8. Jack Ma kalau nampak tulisan saya, geleng kepala laju-laju agaknya sambil kata .. . "gagal perempuan ni... gagal" hahaha..

    ReplyDelete
  9. Saya pun nak menulis novel...tapii
    Haih banyak betul tapinya =(

    ReplyDelete
  10. Hidup Fattah Amin feeewitttt

    ReplyDelete
  11. jom perbaiki niat perbaiki mutu dan keunggulan menulis,.....we are blogger we are writer

    ReplyDelete
  12. Moga berjaya ! Aamiin...

    ReplyDelete
  13. bagus juga pesanan jack ma ni ...
    semoga berjaya menjadi seorang penulis ...
    you go girl!

    ReplyDelete