Manjakan Diri Di Bentong Hot Spring, Pahang

Alhamdulillah sempena anniversary perkahwinan kami kali ke-7 tempoh hari, sempatlah larikan diri sekejap ke Bentong untuk bercuti berdua. Selama 7 tahun memang tak pernah mist lagi raikan tarikh bersejarah kami ni. Setiap tahun pada tanggal 31 Julai tu mesti paw Pokchik cukup-cukup.. hahahahahaa..! :p Cuma tahun ni aku tak minta nak ke mana-mana sebab kami berdua memang dalam fasa berjimat sekarang ni. Kami bakal mengikat diri dengan satu komitmen kewangan yang besar tak lama lagi, jadi kena berjimat-cermat dari sekarang. Yang ni nanti aku cerita kemudian lah.

kolam mandi air panas secara terbuka di Bentong Hot Spring
Maka, kali ni Pokchik yang pilih destinasi. Lagipun baru empat bulan lepas kami dah bercuti sampai ke India jadi bajet memang dah banyak habis kat situ. Kalau ikut aku, tak payah pergi bercuti pun tak apa. Sempena anniversary kami boleh je pergi candle light dinner ke atau sebagainya. Tapi dah Pokchik yang ajak ke Bentong, aku setuju je.. hehehehehee.

Jacuzzi Villa di Bentong Hot Spring, Pahang

Oleh kerana kami tak nak cuti lama-lama jadi destinasi pun tak boleh jauh-jauh. Tak nak habiskan masa atas jalan raya lah kan, maka Bentong adalah pilihan yang terbaik memandangkan kami dah pernah pergi bercuti ke Genting Highlang, Bukit Tinggi dan Janda Baik. Tapi ada apa kat Bentong..? Aku pun clueless juga mula-mula sebab selama ni tak pernah tahu pun kat Bentong tu ada hot spring lah segala.

Tapi bila sampai je kat Bentong Hot Spring ni, aku terkagum lah juga walaupun perjalanan nak ke situ agak seram sebab lalu kawasan hutan. Macam jalan nak ke Janda Baik tu lah tapi yang ni lebih 'hutan' sikit.. hahahahahhaa. So, bagi yang tak tahu nak ke mana destinasi percutian ala simple dan pendek, boleh try pergi Bentong Hot Spring ni. Ada mata air panas semulajadi. Kolam dan kemudahan mandi manda yang disediakan pun bagus dan mencukupi.

private jacuzzi

Tarikan Utama Bentong Hot Spring

Selain kolam air panas secara terbuka untuk pengunjung mandi-manda, tarikan utama ke Bentong Hot Spring ni tentulah Jacuzzi Villa yang disediakan secara eksklusif ni. Setiap unit villa disediakan private jacuzzi, bilik tidur dan ruang tamu yang luas dan selesa. Kami tidur berdua je rasa macam terbazir ruang pula.. hahahahaha.. Villa ni cantik, masih baru dan memang amat selesa lah..! Cuma di bahagian private jacuzzi tu tak ada lah private sangat sebab sebelah-menyebelah dengan villa yang lain. So, kita boleh dengar orang villa sebelah cakap-cakap. Bahaya kan..! lols.. :p

Aku memang puas sangat-sangat dapat berendam dalam private jacuzzi tu. Pagi, petang dan malam pun kami berendam dalam tu. Ye lah dah bayar mahal-mahal untuk jacuzzi kan, mestilah manfaatkan sebaiknya.. hehehehehe.. Paling best bila dapat berendam dalam air panas ni, badan kita automatik akan rasa releksssssss sangat..! urat-urat yang bersimpul-simpul dengan lenguh-lenguh badan tu pun jadi elok balik.. kikikikikiiii..

Air panas pula memang semulajadi dari punca mata air, bagus untuk kesihatan tubuh dan kecantikan kulit. Jacuzzi tu kan dibuat daripada batu-batu kecil yang macam lantai parking kereta tu tau bukan plastik atau simen kolam swimming pool. Memang boleh rasa semulajadi tu..! best giler la kannn... :)

laluan ke Villa Jacuzzi

Dua hari satu malam kami di Bentong Hot Spring ni memang sungguh merehatkan tubuh. Jauh daripada bising-bising kota. Dapat rehatkan kepala otak daripada fikir soal kerja dan masalah-masalah politik semasa sekejap (ehh..! over nau..) hahahahahhaa. Paling penting kami dapat luangkan masa berdua untuk just berbual dan chilled together. Kadang-kadang kita berbual suami isteri ni perlukan masa dan suasana yang sesuai juga, baru lah boleh cakap dari hati ke hati.. betul tak..?

Kalau setiap hari balik kerja, nampak je muka pasangan kita jadi sebal dan nak marah memanjang dan kalau bercakap pun hal-hal masalah pejabat je, memang elok sangat-sangat ambil masa pergi bercuti dan recharge positive energy dalam diri masing-masing sambil bina semula moment romantik dan kasih sayang di antara kalian. Nama pun honeymoon kan..! mesti la romantic like-to-the-moon-and-back gituuu...! hahahahahaa.. 

duta Erya by Suria

Apa Yang Tak Best

Okey, ni pandangan aku je lah ye. Bukan nak complaint sangat tapi harap dapat ditambah baik pada masa akan datang. Yang pertama kat sana memang tak ada coverage 3G atau 4G Celcom. Satu bar pun tak ada. Aku dengan Pokchik pula memang pengguna Celcom, maka no internet lah kami sepanjang 2 hari 1 malam tu. Sebenarnya okey je takde internet selama dua hari. Bagus juga, at least kita betul-betul menikmati percutian tu. WiFi pun tak ada ye. Kat ruang receptionist tu ada la kot tapi aku tak try sebab tak kan nak lepak kat meja receptionist tu lama-lama pula kan.

Bilik luas, cantik, bersih dan selesa tapi tak ada penyakut baju..! Satu pun tak ada.. hahahahahaa.. Kami nak sangkut tuala basah pun terpaksa sidai-sidai atas kerusi je. Kalau guna hanger kena gantung dalam almari which is tak praktikal la untuk tuala basah. Harap-harap lepas ni sediakan lah rak penyangkut pakaian, sekurang-kurangnya yang lekat kat dinding tu pun ok.

Bilik mandi dan tandas dibuat berasingan dan sinki di letak di bahagian luar antara tandas dan bilik mandi. Itu ok la. Tapi dalam bilik mandi tu tak ada paip air langsung..! Ada shower je. Memang masuk untuk mandi je lah kan. Maknanya kalau tengah mandi kau rasa nak buang air kecil, kau kena keluar dari bilik mandi tu dan pergi ke tandas yang kat sebelah. Atau kalau kau nak juga buang air kecil kat bilik mandi tu, kau kena belajar teknik beristinjak menggunakan jurusan air shower... reti..?!! 

Dan bila nak berwudhuk, terpaksa guna sinki yang terletak di bahagian luar bilik mandi. Memang basah la jadinya kawasan sinki dan lantai kat situ. Minta maaflah terpaksa jadi 'kampung' sekejap walaupun aku sebenarnya tak suka kawasan luar bilik air basah-basah. Sakit mata memandang. Nasib baik lah cuma dua hari satu malam.

Bab makanan pula memang kurang sedap. Sekali lagi, minta maaf ye. Kami dinner di cafe yang disediakan di dalam resort. Nak makan kat luar pun rasa tak berbaloi sebab resort ni jauuuuuuuuuhhhhh dari pekan Bentong. Mula-mula aku order spaghetti bolognese tapi masin yang amat..! aku minta tukar ke fish n chips. Ok la. Kenyang kami berdua. Harga macam biasa standard makan kat hotel lah. Pagi esoknya kami sarapan ala buffet di cafe yang sama. Makanan semua tawar dan tak banyak pilihan makanan pun sebenarnya. Maybe mereka amalkan healthy meal kot sebab tu semua less sugar and less salt.. hehehehehe. Overall okey la, biasa-biasa je. Tak ada yang mengkagumkan sangat bab makanan.

Well, pergi sana nak mandi jacuzzi kan.. bab-bab makan ni kita tutup mata sebelah je lah ye.. hehehehehe.. :)

terima kasih Bentong Hot Spring 
So, bagi yang tercari-cari destinasi untuk merehatkan badan tapi tak jauh dari Kuala Lumpur, boleh la cuba ke Bentong Hot Spring ni. Memang betul-betul merehatkan. Kalau tak nak ambil Jacuzzi Villa boleh ambil bilik hotel yang disediakan dan mandi kolam air panas terbuka. Kalau nak datang mandi-mandi sahaja pun boleh, ada bayaran minimum yang ditawarkan. Sebarang maklumat lanjut atau nak tahu harga biliki ke nak booking bilik ke, sila ke website mereka : 



Selamat bercuti, berehat dan berjakuzi...!

:)


... 


spacer

Memaknakan Kehidupan

Setiap hari kita bangun dari lena yang panjang itu untuk satu kehiduapan yang baharu. Hari baharu, bermakna kehidupan yang baharu. Kerana itu kita disunatkan mengucap Alhamdulillah dan membaca doa selepas bangun dari tidur. Syukur Allah s.w.t. berikan kesempatan untuk hidup dan melihat dunia ini lagi. Dan syukur Allah s.w.t. masih beri segala rahmat dan nikmat kehidupan ini walaupun kita banyak khilaf dan dosa kepadaNya.

Gambar dari https://www.saimaalife.com/
Namun, ramai di antara kita yang tidak sedar tentang hal ini. Mereka tidak bangkit dari tidur kerana Allah s.w.t. tetapi mereka bangkit untuk diri sendiri atau lebih malang lagi bila mereka bangkit dan meneruskan hidup untuk orang lain..!

Memaknakan Kehidupan Dengan Memberi Kehidupan

Kadang-kala aku pun berada dalam kekeliruan juga. Celik-celik mata, terus raup muka sambil sebut Alhamdulillah. Baca doa bangun tidur pun selalu culas. Kemudian aku akan ambil beberapa minit untuk duduk dan menyusun nafas. Sambil-sambil tu fikir "hari ni nak buat apa..?" Hati pun mula berkejar-kejar menyusun itu ini. Nak buat itu, nak buat ini. Nak pergi situ, nak pergi sini. Nak beli itu, nak beli ini. Nak update FB dengan status sekian-sekian. Nak up gambar di IG dengan gambar yang itu yang ini. Nak update blog bercerita begitu begini. Wahhh...! sibuk betul bunyinya.

Tapi sedar atau tidak, aku sibuk merencana itu ini bukan untuk diri sendiri tapi untuk orang lain..! Trying so hard to please everybody. Dammmmn..!

Apa Maksud Memaknakan Kehidupan..?

Bagi aku memaknakan kehidupan ni adalah sejauh mana kita boleh BERFUNGSI dan memberi kebaikan kepada orang lain. Kita selalu dengar atau baca ayat : setiap makhluk di atas muka bumi ini ada fungsi masing-masing yang tersendiri waima sekecil-kecil kuman pun ada sebab kenapa Allah ciptakan makhluk tersebut. Kan..? Jadi apatah lagi kita manusia yang dilahirkan serba sempurna ni, tentulah ada fungsi kita kepada alam semesta ni.

Ada ke manusia yang tak berfungsi..? Ehh.. ada..! Jangan tak tahu, ada je manusia yang tak berfungsi. Atau mungkin berfungsi sangat sedikit. Senang kata macam ada tapi tak ada. Contohnya, anak bujang yang dimanjakan ibu bapa. Ada kat rumah, tapi keadaan rumah macam rumah kosong kena tinggal dah 3 bulan. Dengan sampah tak berbuang, dengan ruamh bersepah luar dalam, dengan lampu tak dipasang waktu malam dan bla bla bla. Yang dia tahu, bangun tidur -- makan -- tengok tv -- main games -- makan lagi -- lepas tu tidur balik. Tak berfungsi lah tu namanya..!!

Atau jenis pekerja yang dia tahu datang office hadap kerja dia sorang2..! Tak tegur orang sekeliling, tak ambil tahu apa jadi dalam office tu, tak reti bercampur, tak nak menyumbang tenaga, wang ringgit mahupun idea langsung untuk tambah baik suasana office dan macam-macam lagi. Mungkin dia buat kerja dengan baik, tapi dia tak berfungsi kepada pejabat tu. Faham tak..?

Bersusah-Susah Untuk Orang Lain

Bukan lah aku nak suruh korang sampai bersusah-susah dan bergadai nyawa untuk orang lain. Tak..! Tapi sebolehnya kita cuba lah memberi makna kepada kehidupan orang lain. Kalau tak dapat buat yang besar-besar, buat yang kecil-kecil dulu. Sekurang-kurangnya ada lah juga fungsi dan makna kita ni dalam hidup orang lain. Barulah kewujudan kita ni dirasai dan kalau dihargai tu kira bonus la.

Buat kerana kita memang faham pentingnya kita berfungsi kepada manusia di sekeliling kita ni. Jangan buat sebab nak dapat balasan. Nanti kalau tak dapat balasan, kita yang kecewa. Ikhlaskan hati dan pujuk hati, hari ni kita tolong dia mungkin esok lusa dia pula tolong kita. Hidup dalam kalangan manusia atau makhluk bernyawa ni, kena lah ada yang memberi dan menerima. Kita bukan duduk sorang-sorang dalam gua yang tak ada batman..! ehh..

Kalau kita seorang anak, jadi seorang anak yang berfungsi, yang jalankan tanggungjawab, yang ambil berat dan sebagainya. Jangan buat-buat bisu sedangkan Allah dah bagi nikmat bercakap. Cuba gunakan fungsi boleh bercakap tu sesekali call Mak Ayah kat kampung, sesekali call adik-beradik ajak bercuti sama-sama atau spend masa sama-sama untuk berbual dan bercerita sambil-sambil beri ruang adik-beradik kita nak kongsi masalah ke apa ke. Boleh kan..?

Itu contoh sebagai seorang anak la. Sama je konsep sebagai seorang sahabat je, pekerja ke, jemaah masjid ke, suami/isteri ke, malah sebagai seorang blogger pun, jadilah seorang blogger yang berfungsi kepada blogger yang lain. InsyaAllah. Kita mudahkan hidup orang lain, Allah akan mudahkan hidup kita. Bila kita beri rezeki kepada orang lain, Allah tambah-tambahkan rezeki untuk kita.

Ambil masa untuk fikirkan fungsi kita kepada orang lain. Ayuh kita sama-sama beri makna kepada hidup kita ni dengan memberi makna kepada hidup orang lain juga. Salah satu konsep bersyukur yang baik adalah dengan berfungsi kepada yang memerlukan kewujudan kita ni. Maka, hidup jangan syok sendiri sebab kita mati nanti bukan kita boleh mandi dan kafankan diri sendiri pun.
  
Ada fahaammm ka adik kakak..? 
Bagussssss.. kasi angkat teh tarik satu kali wokeeyyy.. :)



...


spacer

Living Legend | Mr. Amitabh Bachchan The One And Only

Mengenali figura hebat ini sejak aku kecil lagi, menjadikan aku sangat menghormati dan memandang tinggi beliau. Entah berapa ratus mungkin ribuan filem telah beliau bintangi sejak 48 tahun berada di dalam industri perfileman India. Mustahil lah aku boleh tonton semua filem lakonan beliau tu, tapi yang mana aku sempat tonton pun sudah buat aku betul-betul kagum. Beliau memang seorang pelakon hebat kelas A1

Amitabh Bachchan bakal memasuki usia 75 tahun pada Oktober tahun ini. Bayangkan, berapa panjang tempoh telah beliau dambakan untuk dunia perfileman. Daripada watak kecil yang sampingan sehingga watak utama yang menjadi tonggak penguat sesebuah cerita. Amitabh Bachachan memang tiada tandingan.

Walau sebanyak mana sayang dan minat aku kepada Shah Rukh Khan, tapi hormat dan kagum aku lebih kepada Amitabh Bachchan. Orang lama, bisanya luar biasa.. :)

Amitabh Bachchan

Baru-baru ni, aku 'terjumpa' video perbualan Ranbir Kapoor dengan Amitabh Bachchan di Youtube. Terus menarik perhatian aku dan ya, aku tonton video tu dari mula sampai akhirnya. Amitabh Bachachan ni walaupun seorang lagend, tapi sangat humble. Dia suka nak belajar dari pelakon-pelakon baru. Seolah-olah dia pun baru jadi pelakon, sedangkan...? hahahahahaa.. Bayangkan lah seorang lagend yang disegani seluruh dunia, tanya kat kau macam mana nak hayati watak or etc etc.. mahu tak gelabah kau jawab...! :p

Kalau korang nak tengok video tu, klik ni :


Ini apa yang aku dapat daripada perbualan tu :

1.  Amitabh B seorang yang boleh dikatakan perfectionist bila berada di set pengambaran. Ini bukan perkara baru sebab aku pernah tengok the making of filem-filem beliau dan nampak beliau memang serius dan fokus semasa di set pengambaran. Malah ramai pelakon yang pernah bekerja dengan beliau pun mengatakan hal yang sama.

Dalam perbualan ni, Amitabh B bercerita tentang salah satu scene beliau di dalam filem Black (2005). Semua orang memuji lakonan beliau di dalam filem tersebut malah beliau menang Pelakon Terbaik melalui persembahan hebat beliau di dalam filem itu. Aku sendiri merasakan Black adalah filem terbaik lakonan Amitabh B setakat ni selain Wazir, K3G, Paa dan Piku. Tapi tahu tak, ada satu scene tu Amitabh B tersalah buat, sikit je salah tu. Tapi sebab beliau seorang perfectionist, beliau menyimpan rasa ralat sampai hari ni.

Scene tu di mana beliau sebagai penghidap penyakit Alzheimer perlu membaca sepucuk surat. Kemudian beliau telah mengambil cermin mata yang tersangkut di kocek baju beliau sendiri. Silapnya cuma beliau terus ambil spek tu sebaliknya menurut beliau sebagai pesakit Alzheimer beliau sepatutnya tak ingat dan tak sedar di mana spek beliau berada. Patut buat-buat la macam cari kat kocek seluar ke.. kat atas meja ke.. lepas tu baru jumpa spek tu rupanya tergantung di kocek baju sebelah dada kiri beliau. Nampak tak..? Simple je tapi Amitabh B 'nampak' semua tu satu kesilapan besar yang tak patut berlaku.

Reaksi Ranbir Kapoor waktu tu aku rasa terkulat-kulat kot.. hahahahaha..! Mesti dia tak sangka betapa detail dan perfectionist nya Amitabh B. 

Amitabh Bachchan Mr. Perfectionist, Serius dan Fokus


2.  Amitabh B pernah menyertai politik namun gagal, kemudian beliau berjinak-jinak dalam bidang perniagaan dan pelaburan namun masih gagal malah beliau pernah di isytiharkan muflis. Beliau terpaksa berehat daripada dunia lakonan beberapa tahun sebelum kembali aktif berlakon sehingga hari ini. 

Apabila ditanya tentang apakah rahsia beliau tidak pernah give-up, beliau menjawab : Bila kita hadapi kegagalan dalam hidup, ambil masa untuk lihat semula di mana silap dan kekurangan yang telah kita lakukan. Check semula. Kalau di sini kita failed, di situ kita failed, di sana kita failed juga jadi jangan ulang semula kesilapan tu. Jangan kembali ke tempat yang pernah buat kita failed tu. Selepas itu nanti kita akan nampak dan sedar, apa sebenarnya KEKUATAN kita dan di mana sepatutnya kita berada.

Amitabh Bachchan sendiri, selepas beberapa kali melalui kegagalan itu baru lah akhirnya beliau sedar yang beliau hanya tahu jadi seorang pelakon. Nothing else. Sebab tu beliau kembali ke dunia lakonan dengan membintangi filem 'come back' beliau yang pertama iaitu filem Mohabbatien (2000) terbitan Yash Chopra.

3.  Amitabh Bachchan sangat mengkagumi dan menghormati seorang penulis filem. Oleh itu beliau tidak pernah menokok-tambah skrip yang telah diberikan. Beliau menganggap penulis adalah nadi kepada sesebuah filem. Dia yang menulis jalan cerita, skrip, plot, lagu apa perlu diselitkan, costume macam mana perlu digayakan, di mana lokasi, scene siang atau malam, scene serius atau lucu, semuanya terletak di tangan seorang penulis.

4.  Amitabh Bachchan juga terkenal sebagai pelakon yang tidak suka menerima pujian setiap kali lakonannya di lihat cemerlang di layar perak. Amitabh B selalunya akan 'memulangkan' semula pujian itu kepada pengarah dan penulis filem yang beliau bintangi. Beliau selalu menganggap hebat atau tidak lakonan dia dalam filem itu atas arahan pengarah, dan sebab watak yang ditulis oleh penulis itu yang bagus. Dia hanya deliver apa yang ada di atas kertas ke dalam lakonannya.

5.  Selebihnya perbualan Ranbir Kapoor dan Amitabh B di dalam video itu lebih santai dan terarah kepada rumors yang berlegar-legar tentang Amitabh B sendiri. Misalnya, ada satu rumors mengatakan tahun ini sempena birthday Amitab B pada Oktober nanti, satu majlis besar-besaran akan di adakan di seluruh India. Malah aku pernah terbaca di portal mana entah, kemungkinan kerajaan India akan memberikan cuti umum satu hari kepada seluruh India sempena hari jadi Amitabh B serta desas-desus kemungkinan beliau juga akan diberi satu pingat darjah kehormat daripada kerajaan India.

Bunyi macam exciting kan..! hahahahahhaa.. satu India cuti sebab nak raikan birthday Amitabh B.. perrggghhh..! memang gila arr kalau betul-betul jadi. Memang sayang betul kerajaan India kepada beliau. Namun semua tu adalah rumors yang tak berasas. Amitabh B menafikan hal tersebut sekeras-kerasnya. Tapi apa-apa pun kita tunggu Oktober nanti.. :)

Big B's Autobiography Coming Soon..?


6.  Amitabh B belum ada perancangan nak buat buku atau filem biography mengenai dirinya. Kalau ada orang nak tulis buku biography tentang beliau pun beliau tak izinkan katanya. Tak tahu lah kenapa. Mungkin bagi Amitabh B tak ada apa-apa yang menarik tentang perjalanan hidupnya sedangkan bagi kita peminat beliau ni, memang sangat-sangat penting buku atau filem biography tentang beliau. Sangat penting..! Aku harap akan ada la yang tulis buku dan buat filem tu nanti. Mesti.

Tapi kalau nak buat filem, siapa pelakon yang nak lakonkan watak Amitabh Bachchan tu..? hahahahahaha.. tak ada yang mampu kot..! Walaupun Shah Rukh Khan sendiri, aku rasa tak ada lagi pelakon yang layak jadi Amitabh Bachchan sebab dia tersendiri dan terlalu hebat. Aura dia tu tahap langit terbelah-belah dewata semesta (over pulaaakkk...!) hehehehehee. Abishek Bachchan pun tak boleh berlakon macam ayahnya tu. Nehi kabhi nehi...! :)

7.  Bukanlah nak mendoakan sangat, tapi aku harap Amitabh Bachchan akan diberikan kesihatan yang berpanjangan supaya dapat terus berlakon. Aku ternanti-nantikan filem lakonan beliau dari masa ke semasa. Filem terakhir beliau yang aku tonton adalah Te3n dan sebelum tu Wazir dan Piku. Best..! Ketiga-tiga filem tu Amitabh Bachachan berjaya buat aku terkasima dan menitiskan airmata. Filem baru beliau yang belum sempat aku tonton adalah Pink. Hopefully soon aku dapat tengok filem tu. Khabarnya best gila filem Pink..!

Amitabh Bachchan in Piku (2015)

Melihat Amitabh Bachchan ni mengingatkan aku kepada arwah Ayah aku sendiri. Terutama tang mata dia, sangat mirip mata arwah Ayah aku. Arwah ayah aku pula sangat-sangat-sangat-sangat lah minat dengan Amitabh Bachchan ni sejak zaman dia muda lagi. Filem-filem lakonan Amitabh Bachchan sejak tahun 70-an sampai Mohabbatien dan K3G tu memang kegemaran Ayah aku. 

Hati aku selalu basah setiap kali melihat Amitabh Bachchan sebab aku rindu arwah Ayah aku. Terbayang-bayang wajah Ayah aku sendiri. Kalau lah Ayah masih ada, aku nak tunjuk filem Piku pada Ayah aku. Filem tu best and mind blowing..! Setiap kali tonton Piku, aku menangis. Perangai Ayah aku sebiji Bhashkor dalam filem Piku tu. Siapa tak pernah tengok filem Piku, aku suggest cuba lah tengok dan jangan lupa bawa bekal tisu banyak-banyak.

Amitabh Bachchan, thank you so much..! We love you.
May all happiness and blessing are with you.



...


spacer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...