I Dont Have Time To Hate People Who Hate Me

Lama pula tak up entry bercakap seorang diri. Tiba-tiba rasa rindu. Walaupun sebenarnya hari-hari pun aku bercakap seorang diri. Kalau bukan masa drive pergi balik kerja, masa mandi la 'me time' untuk aku bercakap seorang diri. Jangan tak tahu eh, bercakap seorang diri ni sejenis terapi jiwa yang sangat bagus tau. Bukan gila. Siapa yang tak pernah cakap seorang diri tu sebenarnya lebih gila daripada orang gila. Tak percaya, tanya lah doktor..!

i love myself, focus on your own life, be positive person, don't judge others, i want to be a better me,
fokus melihat apa yang aku nak lihat sahaja

Mata aku dah semakin rabun. Power naik lagi kot. Sekarang bila nak memandu terutama memandu di waktu malam, aku mesti pakai contact lens sebab ikut power yang terkini sesuai dengan tahap kerabunan aku. Spek mata yang ada ni dah tak membantu. Bila entah nak buat spek baru. Malas.

Walaupun mata aku rabun, tapi pemerhatian aku tajam. Alhamdulillah. Aku boleh 'nampak' ada orang tengah buat drama depan aku. Sikit-sikit dah makin jelas sekarang ni. Lepas satu, satu hal kantoi. Aku tahu lah. Tak payah ngumpat aku, tak payah fitnah aku. Tak payah nak confuse sangat. Ada apa tak puas hati, pm tepi bukan tunjuk good-good depan aku tapi belakang aku bukan main mengata aku macam-macam.

Walaupun aku tak kisah apa korang nak cakap pasal aku, tapi aku cuma tak nak ada salah faham. Ye lah, kadang-kadang apa yang aku cakap atau apa yang aku tulis sengaja aku samar-samarkan jadi bukan salah kau kalau kau salah faham. Yang jadi salah tu bila kau tak faham, tapi buat-buat faham lepas tu sebarkan hal yang tak betul. Habis semua orang pun salah faham. Kau buat orang lain salah faham pada aku padahal at the first place benda tu tak ada kena mengena langsung dengan kau atau dengan mereka. Kau yang salah faham, ajak orang lain sama benci aku kenapa..?

Ok dah. Move on.

Aku nak sambung belajar lah. Nak acah-acah jadi muda belia otak tak berkarat kononnya. Kahhh..! Tapi apa salahnya kan kalau betul aku nak sambung belajar pun. Pengajian sepanjang hayat wehh. Tak masuk universiti pun, proses pembelajaran tetap berjalan. Ye lah, belajar tentang perangai manusia. Ada yang talam dua muka, ada yang besar kepala tak boleh ditegur, ada yang kuat berangin, ada yang diam-diam ubi berisi -- depan kita je diam, belakang kita bukan main mengata mengeji lagi.. ehhh..! opssssssss... (letak icon zip mulut)

Sekarang JPA tengah open tawaran Cuti Berlajar Bergaji Penuh untuk kakitangan kumpulan sokongan. Rasanya peluang dah terbentang di depan mata. Aku kena cuba grab peluang ni sebelum menyesal menggigit jari atau menggigit tangkai hati (gituuuuu..). Pokchik pun nampaknya bersetuju sangat malah dia yang bersungguh suruh aku apply. Cuma aku belum decide nak ambik course apa. Tahu lah aku ni, kalau boleh tak nak belajar bidang engineering lagi. Nak ambil art lah. Ko rasaaaaaa...?? hahahahahahaa.. sorok muka dalam guni.

Kalau ada bidang pengajian 'Sains Perangai Manusia' tentu aku orang pertama mendaftar masuk. Terutama kalau ada mata pelajaran 'Mengenali Manusia Fake', confirm aku boleh score. Atau paling-paling pun subjek 'menangani manusia ego yang dia seorang je betul, orang lain semua salah' ..woooww..!! best nya subjek tu. Aku minat sangat nak belajar lebih lanjut. Lagipun dalam kepala aku dah ada individu yang akan aku jadikan bahan case study. Hebat. Dia memang paling sesuai sekali...! hahahahaaa.. xoxo..

Macam tak move on lagi je nih.
Ok dah. Next.

Ada betul juga bila kita sudah kenal lama, kita semakin mengenal hati budi dan perangai masing-masing. Kalau dulu nampak yang baik sahaja, lama-lama akan ternampak juga yang tak baiknya. Ada yang kita boleh terima, ada yang kita boleh terima sikit-sikit dan ada pula yang kita mungkin langsung tak boleh terima. Bagi aku sendiri, aku pilih untuk berlapang dada sahaja lah menerima kebaikan dan keburukan orang lain. Aku sendiri tidak sempurna, banyak salah, kepala batu, hati kering, degil, mengada-ngada, attention freak, ego dan macam-macam lagi buruk perangai. Entah-entah diaorang bukan main menyampah lagi pada aku yang hina, buruk, busuk, gemuk lagi tak berguna ni (dramaaa sangat ko..!!) :p

Aku diamkan sebab aku malas nak lawan. Faktor usia kot. Kalau masa muda dulu, memang bermati-matian aku tegakkan benang yang basah tu. Pantang tok nenek aku orang salah faham dan mengata aku belakang-belakang. Memang declare war terus. Tapi sekarang, aku pilih untuk diam dan memerhatikan sahaja lah dari jauh. Aku sedang observe dan belajar daripada kehidupan yang kalian persembahkan. Terima kasih. Pelajaran ini akan aku bawa sampai akhir hayat. InsyaAllah.

Ada juga verse versa, orang yang mula-mula dulu aku menyampah macam nak mateyyy rupa-rupanya bila dah lama kenal, boleh jadi ngam sebab bila dah tahu perangai dia aku jadi suka pula. Mungkin dulu2 aku judge dia terlalu awal. Atau aku judge dia base on apa yang aku nampak luaran sahaja. Hakikatnya dia tak macam tu. Malah dia jauuuuuuuuhhhh lebih baik daripada orang yang aku sangka baik tapi end up jadi orang yang paling tahik...! See.. penilaian manusia ni kadang-kala menipu tau. Siapa lah aku nak judge orang. Aku dah 'letak jawatan' daripada kerja-kerja suka judge orang ni. Dah insaffffff dik non..! hehehehehehee...

Tutup buka lama, buka buku baru.
Aku nak jadi manusia yang lebih positif. Dan aku percaya setiap orang tu walau macam mana jahanam pun hidup dia, tetap ada nilai baik dalam diri mereka sebenarnya. So, why not kita tengok dan gali kebaikan tu daripada asyik sibuk cerita pasal buruk dia. Aku sedang cuba ke arah itu. Yang dah lepas tu, lepas lah. Tak nak cerita lagi. Dah letak titik nokhta, maka dah tamat di situ.

Aku tanam dalam-dalam segala buruk dan hina orang yang pernah aku kenal. Aku nak jadi 'rabun' depan mereka supaya aku tak nampak yang buruk, malah nampak yang baik-baik sahaja. Kira macam penapis la. Cukup lah aku nampak apa yang aku nak nampak sahaja. Yang lain biar tersembunyi. Tak tahu lagi elok daripada tahu lepas tu sakit hati.

Senyum.

"..I dont have time to hate people who hate me. Because I'm too busy loving people who loves me.."

Ehh.. malam ni final bola sepak Suka SEA
Jom support pasukan Harimau Malaya kesayangan kita semua. Aku berdoa emas jadi milik Malaysia. Aku berdoa mereka bermain dengan baik dan disiplin cemerlang gemilang. Bukan soal siapa menang, siapa kalah. Tapi ini soal siapa berjuang, siapa mengalah..!

Kita Semua Juara..! Ayuh Malaysia..!

:)


...



Share:

Makin Di Cari Semakin Tak Mengerti

Apa yang di cari dari kehidupan yang panjang ini? Ada yang mencari cinta, ada yang mencari bahagia, ada yang mencari harta benda dan ada yang mencari nama. Namun semua di antara kita pasti mencari satu hal yang sama iaitu mencari diri sendiri. Bagi aku, mencari diri sendiri adalah satu hal yang terlalu berat dan sangat rawak. Aku boleh jadi apa yang aku ingin atau boleh sahaja menjadi aku yang dibayangkan. Siapa aku? Dan di mana aku ingin mencari 'aku' yang sebenarnya aku?

Makin Di Cari Semakin Tidak Mengerti Diri Sendiri

Mencari diri adalah satu proses yang panjang. Ada yang sudah menemuinya dan sedang menjalani kehidupan yang terisi. Namun ada yang masih mencari dan terus-terusan berada dalam kekosongan dan ketidaktahuan. Makin di cari, semakin tidak mengerti. Makin di gali, semakin jauh ke dalam lohong yang lompong. Sedar-sedar sudah lost. Tak tahu jalan pulang.

mencari makna kehidupan, mencari diri sendiri, jiwa seorang pengembara di dalam diri kita, traveler, loneliness, shah rukh khan new movie, being a traveler for lifetime
jiwa seorang pengembara dalam diri kita

Tak. Aku belum mahu buat review tentang filem terbaru Shah Rukh Khan bertajuk Jab Harry Meet Sejal ni. Belum lagi. Biarlah haters mengutuk sepuas hati dan aku tahu, sampai 100 tahun lagi pun mereka tak akan berhenti. Haters tetap haters. Jab Harry Meet Sejal mungkin bukan filem terbaik lakonan Shah Rukh Khan mahupun karya terbaik Imtiyaz Ali, tapi sebagai penonton dan peminat industri selayaknya kita berlaku adil kepada karya dan hasil kerja orang lain.. kan..? Ok dah. 

Jiwa Pengembara Yang Sentiasa Kehausan

Aku percaya setiap manusia ni di dalam diri mereka ada sifat seorang pengembara yang sentiasa kehausan untuk mencari dan terus mencari. Biar sejauh mana kita telah pergi, tetap akan ada rasa 'belum cukup' dan mahu cari macam-macam lagi. Tamak ke..? Tamak untuk benda yang baik dan berfaedah, tak apa kan..! Lagipun kita memang digalakkan tamak ilmu dan pengalaman. Biar jiwa kita terisi. Hidup kita bermakna. Jadilah pengembara yang tamakkan pengalaman hidup yang tidak boleh di beli.

Keluar dan lihat dunia. Jadi manusia asing di bumi yang tidak pernah kita jejaki. Belajar melihat kehidupan daripada kaca mata orang lain. Perlahan-lahan kita akan berubah menjadi manusia yang lebih bersyukur dan lebih kuat berusaha. Jiwa pengembara dalam diri kita ini sangat penting dan perlu dibiarkan bebas berinteraksi dengan dunia. Biarkan jiwa pengembara ini mencari apa yang diinginkan. Puaskan jiwa sang pengembara itu, InsyaAllah di situ nanti kita akan temui makna kehidupan yang kita cari-cari.

Dan ya, makna kehidupan itu berbentuk subjektif. Lain pengembara, lain laluannya maka lain juga apa yang ditemuinya. Jangan berhenti itu sahaja kuncinya.


"..Safar ka hi tha main safar ka raha.. (I belong to the journey and stayed like that).."

Ubat Kesunyian Yang Paling Mujarab

Apabila kita rasa kesunyian, kita cari kawan. Cari seseorang untuk berbual, berhibur dan merasakan hidup. Apabila kita lapar, kita cari makanan atau apa sahaja yang boleh menipu nafsu makan kita untuk membolehkan kita selalu berasa kenyang. Apabila kita sakit, kita akan cari penawar yang kalau pun tidak dapat menyembuhkan, sekurang-kurangnya dapat membuang sakit itu agar seketika hilang. Maka, apabila kita berasa kekosongan, kita mencari sesuatu untuk diisi. Sama ada mengisi penuh ruang yang kosong atau sahaja mengisi seberapa ruang kecil yang ada supaya kita tidak berasa kekosongan yang melampau-lampau.

Bila aku sunyi, aku solat sunat banyak-banyak dan baca Quran (ohokk.. ohokk.. ini propa). Biarlah aku dengan Allah je tahu apa yang aku buat bila aku sunyi. Ada orang bila sunyi, dia dengar muzik, atau tonton movie, atau baca novel, atau berkebun, atau cuci toilet malah paling senang bila sunyi dan tak ada siapa-siapa boleh temankan, tidur sahajalah. Habis cerita. Tapi itu bukan mengisi kesunyian, itu melarikan diri dari kesunyian. At the end, selepas selesai dengar beratus lagu, menonton beribu filem, membaca berkotak-kotak novel dan sebagainya.. kita akan kembali kepada kesunyian. Right?

Kesunyian tidak ada ubat..!

Nikmati sahaja kesunyian itu kerana di sebalik kesunyian itu ada sesuatu yang Dia ingin kita belajar dan hadam. Jangan lari dan berpura-pura kau tidak sunyi. Orang lain mungkin boleh tertipu, tetapi tidak diri kau sendiri. Terima hakikat, jiwa seorang pengembara memang adakala bertemu dengan kesunyian yang panjang. Tidak boleh tidak, kau perlu belajar berhadapan dengan sunyi dan tidak perlu bersungguh nak melawannya. Penat.

Sang pengembara di dalam diri kita meronta-ronta ingin keluar mengembara lagi. Dunia ini luas, angan-angan kita jauh lebih luas lagi. Lagi banyak kita tahu, lagi banyak kita sedar betapa banyak yang kita tak tahu..! Makin sunyi kita rasa, semakin sedar hidup ini memang sunyi semata-mata. Kalau kau memanjang rasa sunyi walaupun di sekeliling kau meriah dengan hikuk-pikuk manusia dengan segala kenikmatan dunia, maka itu bermakna kau perlu keluar dan mengembara lagi. Pergi ke dunia lain. Dunia yang berbeza daripada dunia kau yang sekarang. Mungkin di situ kau akan menemui pengisian yang kau cari.

Lawan kesunyian dengan mengisi kehidupan. Isi dan terus mengisi. Jangan berhenti, kerana kehidupan ini tidak pernah puas..!

Selamat mengembara duhai jiwa-jiwa yang kesunyian.




...

Share:

Manjakan Diri Di Bentong Hot Spring, Pahang

Alhamdulillah sempena anniversary perkahwinan kami kali ke-7 tempoh hari, sempatlah larikan diri sekejap ke Bentong untuk bercuti berdua. Selama 7 tahun memang tak pernah mist lagi raikan tarikh bersejarah kami ni. Setiap tahun pada tanggal 31 Julai tu mesti paw Pokchik cukup-cukup.. hahahahahaa..! :p Cuma tahun ni aku tak minta nak ke mana-mana sebab kami berdua memang dalam fasa berjimat sekarang ni. Kami bakal mengikat diri dengan satu komitmen kewangan yang besar tak lama lagi, jadi kena berjimat-cermat dari sekarang. Yang ni nanti aku cerita kemudian lah.

kolam mandi air panas secara terbuka di Bentong Hot Spring
Maka, kali ni Pokchik yang pilih destinasi. Lagipun baru empat bulan lepas kami dah bercuti sampai ke India jadi bajet memang dah banyak habis kat situ. Kalau ikut aku, tak payah pergi bercuti pun tak apa. Sempena anniversary kami boleh je pergi candle light dinner ke atau sebagainya. Tapi dah Pokchik yang ajak ke Bentong, aku setuju je.. hehehehehee.

Jacuzzi Villa di Bentong Hot Spring, Pahang

Oleh kerana kami tak nak cuti lama-lama jadi destinasi pun tak boleh jauh-jauh. Tak nak habiskan masa atas jalan raya lah kan, maka Bentong adalah pilihan yang terbaik memandangkan kami dah pernah pergi bercuti ke Genting Highlang, Bukit Tinggi dan Janda Baik. Tapi ada apa kat Bentong..? Aku pun clueless juga mula-mula sebab selama ni tak pernah tahu pun kat Bentong tu ada hot spring lah segala.

Tapi bila sampai je kat Bentong Hot Spring ni, aku terkagum lah juga walaupun perjalanan nak ke situ agak seram sebab lalu kawasan hutan. Macam jalan nak ke Janda Baik tu lah tapi yang ni lebih 'hutan' sikit.. hahahahahhaa. So, bagi yang tak tahu nak ke mana destinasi percutian ala simple dan pendek, boleh try pergi Bentong Hot Spring ni. Ada mata air panas semulajadi. Kolam dan kemudahan mandi manda yang disediakan pun bagus dan mencukupi.

private jacuzzi

Tarikan Utama Bentong Hot Spring

Selain kolam air panas secara terbuka untuk pengunjung mandi-manda, tarikan utama ke Bentong Hot Spring ni tentulah Jacuzzi Villa yang disediakan secara eksklusif ni. Setiap unit villa disediakan private jacuzzi, bilik tidur dan ruang tamu yang luas dan selesa. Kami tidur berdua je rasa macam terbazir ruang pula.. hahahahaha.. Villa ni cantik, masih baru dan memang amat selesa lah..! Cuma di bahagian private jacuzzi tu tak ada lah private sangat sebab sebelah-menyebelah dengan villa yang lain. So, kita boleh dengar orang villa sebelah cakap-cakap. Bahaya kan..! lols.. :p

Aku memang puas sangat-sangat dapat berendam dalam private jacuzzi tu. Pagi, petang dan malam pun kami berendam dalam tu. Ye lah dah bayar mahal-mahal untuk jacuzzi kan, mestilah manfaatkan sebaiknya.. hehehehehe.. Paling best bila dapat berendam dalam air panas ni, badan kita automatik akan rasa releksssssss sangat..! urat-urat yang bersimpul-simpul dengan lenguh-lenguh badan tu pun jadi elok balik.. kikikikikiiii..

Air panas pula memang semulajadi dari punca mata air, bagus untuk kesihatan tubuh dan kecantikan kulit. Jacuzzi tu kan dibuat daripada batu-batu kecil yang macam lantai parking kereta tu tau bukan plastik atau simen kolam swimming pool. Memang boleh rasa semulajadi tu..! best giler la kannn... :)

laluan ke Villa Jacuzzi

Dua hari satu malam kami di Bentong Hot Spring ni memang sungguh merehatkan tubuh. Jauh daripada bising-bising kota. Dapat rehatkan kepala otak daripada fikir soal kerja dan masalah-masalah politik semasa sekejap (ehh..! over nau..) hahahahahhaa. Paling penting kami dapat luangkan masa berdua untuk just berbual dan chilled together. Kadang-kadang kita berbual suami isteri ni perlukan masa dan suasana yang sesuai juga, baru lah boleh cakap dari hati ke hati.. betul tak..?

Kalau setiap hari balik kerja, nampak je muka pasangan kita jadi sebal dan nak marah memanjang dan kalau bercakap pun hal-hal masalah pejabat je, memang elok sangat-sangat ambil masa pergi bercuti dan recharge positive energy dalam diri masing-masing sambil bina semula moment romantik dan kasih sayang di antara kalian. Nama pun honeymoon kan..! mesti la romantic like-to-the-moon-and-back gituuu...! hahahahahaa.. 

duta Erya by Suria

Apa Yang Tak Best

Okey, ni pandangan aku je lah ye. Bukan nak complaint sangat tapi harap dapat ditambah baik pada masa akan datang. Yang pertama kat sana memang tak ada coverage 3G atau 4G Celcom. Satu bar pun tak ada. Aku dengan Pokchik pula memang pengguna Celcom, maka no internet lah kami sepanjang 2 hari 1 malam tu. Sebenarnya okey je takde internet selama dua hari. Bagus juga, at least kita betul-betul menikmati percutian tu. WiFi pun tak ada ye. Kat ruang receptionist tu ada la kot tapi aku tak try sebab tak kan nak lepak kat meja receptionist tu lama-lama pula kan.

Bilik luas, cantik, bersih dan selesa tapi tak ada penyakut baju..! Satu pun tak ada.. hahahahahaa.. Kami nak sangkut tuala basah pun terpaksa sidai-sidai atas kerusi je. Kalau guna hanger kena gantung dalam almari which is tak praktikal la untuk tuala basah. Harap-harap lepas ni sediakan lah rak penyangkut pakaian, sekurang-kurangnya yang lekat kat dinding tu pun ok.

Bilik mandi dan tandas dibuat berasingan dan sinki di letak di bahagian luar antara tandas dan bilik mandi. Itu ok la. Tapi dalam bilik mandi tu tak ada paip air langsung..! Ada shower je. Memang masuk untuk mandi je lah kan. Maknanya kalau tengah mandi kau rasa nak buang air kecil, kau kena keluar dari bilik mandi tu dan pergi ke tandas yang kat sebelah. Atau kalau kau nak juga buang air kecil kat bilik mandi tu, kau kena belajar teknik beristinjak menggunakan jurusan air shower... reti..?!! 

Dan bila nak berwudhuk, terpaksa guna sinki yang terletak di bahagian luar bilik mandi. Memang basah la jadinya kawasan sinki dan lantai kat situ. Minta maaflah terpaksa jadi 'kampung' sekejap walaupun aku sebenarnya tak suka kawasan luar bilik air basah-basah. Sakit mata memandang. Nasib baik lah cuma dua hari satu malam.

Bab makanan pula memang kurang sedap. Sekali lagi, minta maaf ye. Kami dinner di cafe yang disediakan di dalam resort. Nak makan kat luar pun rasa tak berbaloi sebab resort ni jauuuuuuuuuhhhhh dari pekan Bentong. Mula-mula aku order spaghetti bolognese tapi masin yang amat..! aku minta tukar ke fish n chips. Ok la. Kenyang kami berdua. Harga macam biasa standard makan kat hotel lah. Pagi esoknya kami sarapan ala buffet di cafe yang sama. Makanan semua tawar dan tak banyak pilihan makanan pun sebenarnya. Maybe mereka amalkan healthy meal kot sebab tu semua less sugar and less salt.. hehehehehe. Overall okey la, biasa-biasa je. Tak ada yang mengkagumkan sangat bab makanan.

Well, pergi sana nak mandi jacuzzi kan.. bab-bab makan ni kita tutup mata sebelah je lah ye.. hehehehehe.. :)

terima kasih Bentong Hot Spring 
So, bagi yang tercari-cari destinasi untuk merehatkan badan tapi tak jauh dari Kuala Lumpur, boleh la cuba ke Bentong Hot Spring ni. Memang betul-betul merehatkan. Kalau tak nak ambil Jacuzzi Villa boleh ambil bilik hotel yang disediakan dan mandi kolam air panas terbuka. Kalau nak datang mandi-mandi sahaja pun boleh, ada bayaran minimum yang ditawarkan. Sebarang maklumat lanjut atau nak tahu harga biliki ke nak booking bilik ke, sila ke website mereka : 



Selamat bercuti, berehat dan berjakuzi...!

:)


... 


Share:

Memaknakan Kehidupan

Setiap hari kita bangun dari lena yang panjang itu untuk satu kehiduapan yang baharu. Hari baharu, bermakna kehidupan yang baharu. Kerana itu kita disunatkan mengucap Alhamdulillah dan membaca doa selepas bangun dari tidur. Syukur Allah s.w.t. berikan kesempatan untuk hidup dan melihat dunia ini lagi. Dan syukur Allah s.w.t. masih beri segala rahmat dan nikmat kehidupan ini walaupun kita banyak khilaf dan dosa kepadaNya.

Gambar dari https://www.saimaalife.com/
Namun, ramai di antara kita yang tidak sedar tentang hal ini. Mereka tidak bangkit dari tidur kerana Allah s.w.t. tetapi mereka bangkit untuk diri sendiri atau lebih malang lagi bila mereka bangkit dan meneruskan hidup untuk orang lain..!

Memaknakan Kehidupan Dengan Memberi Kehidupan

Kadang-kala aku pun berada dalam kekeliruan juga. Celik-celik mata, terus raup muka sambil sebut Alhamdulillah. Baca doa bangun tidur pun selalu culas. Kemudian aku akan ambil beberapa minit untuk duduk dan menyusun nafas. Sambil-sambil tu fikir "hari ni nak buat apa..?" Hati pun mula berkejar-kejar menyusun itu ini. Nak buat itu, nak buat ini. Nak pergi situ, nak pergi sini. Nak beli itu, nak beli ini. Nak update FB dengan status sekian-sekian. Nak up gambar di IG dengan gambar yang itu yang ini. Nak update blog bercerita begitu begini. Wahhh...! sibuk betul bunyinya.

Tapi sedar atau tidak, aku sibuk merencana itu ini bukan untuk diri sendiri tapi untuk orang lain..! Trying so hard to please everybody. Dammmmn..!

Apa Maksud Memaknakan Kehidupan..?

Bagi aku memaknakan kehidupan ni adalah sejauh mana kita boleh BERFUNGSI dan memberi kebaikan kepada orang lain. Kita selalu dengar atau baca ayat : setiap makhluk di atas muka bumi ini ada fungsi masing-masing yang tersendiri waima sekecil-kecil kuman pun ada sebab kenapa Allah ciptakan makhluk tersebut. Kan..? Jadi apatah lagi kita manusia yang dilahirkan serba sempurna ni, tentulah ada fungsi kita kepada alam semesta ni.

Ada ke manusia yang tak berfungsi..? Ehh.. ada..! Jangan tak tahu, ada je manusia yang tak berfungsi. Atau mungkin berfungsi sangat sedikit. Senang kata macam ada tapi tak ada. Contohnya, anak bujang yang dimanjakan ibu bapa. Ada kat rumah, tapi keadaan rumah macam rumah kosong kena tinggal dah 3 bulan. Dengan sampah tak berbuang, dengan ruamh bersepah luar dalam, dengan lampu tak dipasang waktu malam dan bla bla bla. Yang dia tahu, bangun tidur -- makan -- tengok tv -- main games -- makan lagi -- lepas tu tidur balik. Tak berfungsi lah tu namanya..!!

Atau jenis pekerja yang dia tahu datang office hadap kerja dia sorang2..! Tak tegur orang sekeliling, tak ambil tahu apa jadi dalam office tu, tak reti bercampur, tak nak menyumbang tenaga, wang ringgit mahupun idea langsung untuk tambah baik suasana office dan macam-macam lagi. Mungkin dia buat kerja dengan baik, tapi dia tak berfungsi kepada pejabat tu. Faham tak..?

Bersusah-Susah Untuk Orang Lain

Bukan lah aku nak suruh korang sampai bersusah-susah dan bergadai nyawa untuk orang lain. Tak..! Tapi sebolehnya kita cuba lah memberi makna kepada kehidupan orang lain. Kalau tak dapat buat yang besar-besar, buat yang kecil-kecil dulu. Sekurang-kurangnya ada lah juga fungsi dan makna kita ni dalam hidup orang lain. Barulah kewujudan kita ni dirasai dan kalau dihargai tu kira bonus la.

Buat kerana kita memang faham pentingnya kita berfungsi kepada manusia di sekeliling kita ni. Jangan buat sebab nak dapat balasan. Nanti kalau tak dapat balasan, kita yang kecewa. Ikhlaskan hati dan pujuk hati, hari ni kita tolong dia mungkin esok lusa dia pula tolong kita. Hidup dalam kalangan manusia atau makhluk bernyawa ni, kena lah ada yang memberi dan menerima. Kita bukan duduk sorang-sorang dalam gua yang tak ada batman..! ehh..

Kalau kita seorang anak, jadi seorang anak yang berfungsi, yang jalankan tanggungjawab, yang ambil berat dan sebagainya. Jangan buat-buat bisu sedangkan Allah dah bagi nikmat bercakap. Cuba gunakan fungsi boleh bercakap tu sesekali call Mak Ayah kat kampung, sesekali call adik-beradik ajak bercuti sama-sama atau spend masa sama-sama untuk berbual dan bercerita sambil-sambil beri ruang adik-beradik kita nak kongsi masalah ke apa ke. Boleh kan..?

Itu contoh sebagai seorang anak la. Sama je konsep sebagai seorang sahabat je, pekerja ke, jemaah masjid ke, suami/isteri ke, malah sebagai seorang blogger pun, jadilah seorang blogger yang berfungsi kepada blogger yang lain. InsyaAllah. Kita mudahkan hidup orang lain, Allah akan mudahkan hidup kita. Bila kita beri rezeki kepada orang lain, Allah tambah-tambahkan rezeki untuk kita.

Ambil masa untuk fikirkan fungsi kita kepada orang lain. Ayuh kita sama-sama beri makna kepada hidup kita ni dengan memberi makna kepada hidup orang lain juga. Salah satu konsep bersyukur yang baik adalah dengan berfungsi kepada yang memerlukan kewujudan kita ni. Maka, hidup jangan syok sendiri sebab kita mati nanti bukan kita boleh mandi dan kafankan diri sendiri pun.
  
Ada fahaammm ka adik kakak..? 
Bagussssss.. kasi angkat teh tarik satu kali wokeeyyy.. :)



...


Share:

Living Legend | Mr. Amitabh Bachchan The One And Only

Mengenali figura hebat ini sejak aku kecil lagi, menjadikan aku sangat menghormati dan memandang tinggi beliau. Entah berapa ratus mungkin ribuan filem telah beliau bintangi sejak 48 tahun berada di dalam industri perfileman India. Mustahil lah aku boleh tonton semua filem lakonan beliau tu, tapi yang mana aku sempat tonton pun sudah buat aku betul-betul kagum. Beliau memang seorang pelakon hebat kelas A1

Amitabh Bachchan bakal memasuki usia 75 tahun pada Oktober tahun ini. Bayangkan, berapa panjang tempoh telah beliau dambakan untuk dunia perfileman. Daripada watak kecil yang sampingan sehingga watak utama yang menjadi tonggak penguat sesebuah cerita. Amitabh Bachachan memang tiada tandingan.

Walau sebanyak mana sayang dan minat aku kepada Shah Rukh Khan, tapi hormat dan kagum aku lebih kepada Amitabh Bachchan. Orang lama, bisanya luar biasa.. :)

Amitabh Bachchan

Baru-baru ni, aku 'terjumpa' video perbualan Ranbir Kapoor dengan Amitabh Bachchan di Youtube. Terus menarik perhatian aku dan ya, aku tonton video tu dari mula sampai akhirnya. Amitabh Bachachan ni walaupun seorang lagend, tapi sangat humble. Dia suka nak belajar dari pelakon-pelakon baru. Seolah-olah dia pun baru jadi pelakon, sedangkan...? hahahahahaa.. Bayangkan lah seorang lagend yang disegani seluruh dunia, tanya kat kau macam mana nak hayati watak or etc etc.. mahu tak gelabah kau jawab...! :p

Kalau korang nak tengok video tu, klik ni :


Ini apa yang aku dapat daripada perbualan tu :

1.  Amitabh B seorang yang boleh dikatakan perfectionist bila berada di set pengambaran. Ini bukan perkara baru sebab aku pernah tengok the making of filem-filem beliau dan nampak beliau memang serius dan fokus semasa di set pengambaran. Malah ramai pelakon yang pernah bekerja dengan beliau pun mengatakan hal yang sama.

Dalam perbualan ni, Amitabh B bercerita tentang salah satu scene beliau di dalam filem Black (2005). Semua orang memuji lakonan beliau di dalam filem tersebut malah beliau menang Pelakon Terbaik melalui persembahan hebat beliau di dalam filem itu. Aku sendiri merasakan Black adalah filem terbaik lakonan Amitabh B setakat ni selain Wazir, K3G, Paa dan Piku. Tapi tahu tak, ada satu scene tu Amitabh B tersalah buat, sikit je salah tu. Tapi sebab beliau seorang perfectionist, beliau menyimpan rasa ralat sampai hari ni.

Scene tu di mana beliau sebagai penghidap penyakit Alzheimer perlu membaca sepucuk surat. Kemudian beliau telah mengambil cermin mata yang tersangkut di kocek baju beliau sendiri. Silapnya cuma beliau terus ambil spek tu sebaliknya menurut beliau sebagai pesakit Alzheimer beliau sepatutnya tak ingat dan tak sedar di mana spek beliau berada. Patut buat-buat la macam cari kat kocek seluar ke.. kat atas meja ke.. lepas tu baru jumpa spek tu rupanya tergantung di kocek baju sebelah dada kiri beliau. Nampak tak..? Simple je tapi Amitabh B 'nampak' semua tu satu kesilapan besar yang tak patut berlaku.

Reaksi Ranbir Kapoor waktu tu aku rasa terkulat-kulat kot.. hahahahaha..! Mesti dia tak sangka betapa detail dan perfectionist nya Amitabh B. 

Amitabh Bachchan Mr. Perfectionist, Serius dan Fokus


2.  Amitabh B pernah menyertai politik namun gagal, kemudian beliau berjinak-jinak dalam bidang perniagaan dan pelaburan namun masih gagal malah beliau pernah di isytiharkan muflis. Beliau terpaksa berehat daripada dunia lakonan beberapa tahun sebelum kembali aktif berlakon sehingga hari ini. 

Apabila ditanya tentang apakah rahsia beliau tidak pernah give-up, beliau menjawab : Bila kita hadapi kegagalan dalam hidup, ambil masa untuk lihat semula di mana silap dan kekurangan yang telah kita lakukan. Check semula. Kalau di sini kita failed, di situ kita failed, di sana kita failed juga jadi jangan ulang semula kesilapan tu. Jangan kembali ke tempat yang pernah buat kita failed tu. Selepas itu nanti kita akan nampak dan sedar, apa sebenarnya KEKUATAN kita dan di mana sepatutnya kita berada.

Amitabh Bachchan sendiri, selepas beberapa kali melalui kegagalan itu baru lah akhirnya beliau sedar yang beliau hanya tahu jadi seorang pelakon. Nothing else. Sebab tu beliau kembali ke dunia lakonan dengan membintangi filem 'come back' beliau yang pertama iaitu filem Mohabbatien (2000) terbitan Yash Chopra.

3.  Amitabh Bachchan sangat mengkagumi dan menghormati seorang penulis filem. Oleh itu beliau tidak pernah menokok-tambah skrip yang telah diberikan. Beliau menganggap penulis adalah nadi kepada sesebuah filem. Dia yang menulis jalan cerita, skrip, plot, lagu apa perlu diselitkan, costume macam mana perlu digayakan, di mana lokasi, scene siang atau malam, scene serius atau lucu, semuanya terletak di tangan seorang penulis.

4.  Amitabh Bachchan juga terkenal sebagai pelakon yang tidak suka menerima pujian setiap kali lakonannya di lihat cemerlang di layar perak. Amitabh B selalunya akan 'memulangkan' semula pujian itu kepada pengarah dan penulis filem yang beliau bintangi. Beliau selalu menganggap hebat atau tidak lakonan dia dalam filem itu atas arahan pengarah, dan sebab watak yang ditulis oleh penulis itu yang bagus. Dia hanya deliver apa yang ada di atas kertas ke dalam lakonannya.

5.  Selebihnya perbualan Ranbir Kapoor dan Amitabh B di dalam video itu lebih santai dan terarah kepada rumors yang berlegar-legar tentang Amitabh B sendiri. Misalnya, ada satu rumors mengatakan tahun ini sempena birthday Amitab B pada Oktober nanti, satu majlis besar-besaran akan di adakan di seluruh India. Malah aku pernah terbaca di portal mana entah, kemungkinan kerajaan India akan memberikan cuti umum satu hari kepada seluruh India sempena hari jadi Amitabh B serta desas-desus kemungkinan beliau juga akan diberi satu pingat darjah kehormat daripada kerajaan India.

Bunyi macam exciting kan..! hahahahahhaa.. satu India cuti sebab nak raikan birthday Amitabh B.. perrggghhh..! memang gila arr kalau betul-betul jadi. Memang sayang betul kerajaan India kepada beliau. Namun semua tu adalah rumors yang tak berasas. Amitabh B menafikan hal tersebut sekeras-kerasnya. Tapi apa-apa pun kita tunggu Oktober nanti.. :)

Big B's Autobiography Coming Soon..?


6.  Amitabh B belum ada perancangan nak buat buku atau filem biography mengenai dirinya. Kalau ada orang nak tulis buku biography tentang beliau pun beliau tak izinkan katanya. Tak tahu lah kenapa. Mungkin bagi Amitabh B tak ada apa-apa yang menarik tentang perjalanan hidupnya sedangkan bagi kita peminat beliau ni, memang sangat-sangat penting buku atau filem biography tentang beliau. Sangat penting..! Aku harap akan ada la yang tulis buku dan buat filem tu nanti. Mesti.

Tapi kalau nak buat filem, siapa pelakon yang nak lakonkan watak Amitabh Bachchan tu..? hahahahahaha.. tak ada yang mampu kot..! Walaupun Shah Rukh Khan sendiri, aku rasa tak ada lagi pelakon yang layak jadi Amitabh Bachchan sebab dia tersendiri dan terlalu hebat. Aura dia tu tahap langit terbelah-belah dewata semesta (over pulaaakkk...!) hehehehehee. Abishek Bachchan pun tak boleh berlakon macam ayahnya tu. Nehi kabhi nehi...! :)

7.  Bukanlah nak mendoakan sangat, tapi aku harap Amitabh Bachchan akan diberikan kesihatan yang berpanjangan supaya dapat terus berlakon. Aku ternanti-nantikan filem lakonan beliau dari masa ke semasa. Filem terakhir beliau yang aku tonton adalah Te3n dan sebelum tu Wazir dan Piku. Best..! Ketiga-tiga filem tu Amitabh Bachachan berjaya buat aku terkasima dan menitiskan airmata. Filem baru beliau yang belum sempat aku tonton adalah Pink. Hopefully soon aku dapat tengok filem tu. Khabarnya best gila filem Pink..!

Amitabh Bachchan in Piku (2015)

Melihat Amitabh Bachchan ni mengingatkan aku kepada arwah Ayah aku sendiri. Terutama tang mata dia, sangat mirip mata arwah Ayah aku. Arwah ayah aku pula sangat-sangat-sangat-sangat lah minat dengan Amitabh Bachchan ni sejak zaman dia muda lagi. Filem-filem lakonan Amitabh Bachchan sejak tahun 70-an sampai Mohabbatien dan K3G tu memang kegemaran Ayah aku. 

Hati aku selalu basah setiap kali melihat Amitabh Bachchan sebab aku rindu arwah Ayah aku. Terbayang-bayang wajah Ayah aku sendiri. Kalau lah Ayah masih ada, aku nak tunjuk filem Piku pada Ayah aku. Filem tu best and mind blowing..! Setiap kali tonton Piku, aku menangis. Perangai Ayah aku sebiji Bhashkor dalam filem Piku tu. Siapa tak pernah tengok filem Piku, aku suggest cuba lah tengok dan jangan lupa bawa bekal tisu banyak-banyak.

Amitabh Bachchan, thank you so much..! We love you.
May all happiness and blessing are with you.



...


Share:

Tak Teringin Nak Ada Anak Sendiri Ke ?

Entah angin apa, semalam tiba-tiba 'sahabat' lama menyapa mesra melalui  whatsapp. Aku pun sedikit teruja sebab tak sangka dia ada juga masa nak bertanya khabar dengan aku. Selama ni aku kenal dia sebagai seorang yang SANGAT sibuk. Dia ada kerja tetap tapi sambil tu buat juga dua tiga jenis bisnes online. Kagum di situ. 

Pun begitu aku sebenarnya tidak lah begitu rapat dengan dia. Tak nak cerita panjang hal yang dulu-dulu nanti luka lama berdarah semula. Tapi kami memang tak seteru sebenarnya. Cuma mungkin sekarang masing-masing dah tua, tak kan lah nak berdendam pula. Zaman muda-muda dulu dua-dua jenis angin satu badan sampai kepala. Biasa lah. Hahahahhaa.. :p

Gambar Hiasan (sumber : Google Image)

Selepas berbasi-basi sikit lebih kurang, dia pun tanya "Tak teringin nak ada anak sendiri ke..?" 

Aku terkedu.

Apa jenis soalan ni..? Mencabar sangat soalan ni, bukan mencabar IQ tapi mencabar iman. Aku diam, letak handphone, pandang dinding kosong, istighfar 3 kali lepas tu aku OFF kan handphone. Pergi dapur, minum air kosong sambil pejam mata. Rasa sejuk sampai ke hati. Alhamdulillah.

...

Dan malam ni dia menyapa lagi. Mungkin dia nampak double blue tick pada soalan dia yang terakhir semalam. So, dia tahu aku dah baca soalan tu tapi kenapa aku diam tak reply apa-apa. 

Malam ni dia tak keluarkan soalan, tapi dia buat ayat panjang-panjang send kat whatsapp aku bercerita pasal usaha-usaha dan teknik-teknik tradisional nak dapat anak. Siap bagi testimoni entah siapa-siapa.

Oh nak jual produk rupanya.

Aku masih diam dan terus pandang dinding kosong. 

...

Bukan aku tak hargai keprihatinan korang yang susah hati tengok aku tak ada anak lagi. Aku faham. Terima kasih. Tapi kalau nak bertanya soalan tu, cubalah fikirkan perasaan orang yang nak menjawab ni juga. Aku tanya kau balik lah eh, siapa tak nak anak sendiri..? Kau pun lepas 4 tahun kahwin baru dapat anak.. sementara belum dapat anak tu, bila orang tanya kau soalan yang sama, kau rasa pedih tak..? Come on lah.. Kau pun baru ada seorang anak, kalau aku nak pulang balik buah keras memang sedap. Aku boleh create soalan yang lebih pedih untuk kau, tapi aku bukan jenis macam kau..!

Dan kalau kau cuma berniat nak jual produk kat aku, minta maaf lah lagi sekali, aku memang TAK BERMINAT..! Bukan sebab produk kau jual tak bagus tapi sebab cara kau menjual tu aku tak berkenan. Kau dah lukakan hati aku, rosakkan mood aku malam-malam nak berehat dan kau yang petik suis NO dalam otak aku. Then, kau expect aku nak beli produk kau jual pula.. memang tak lah..! Sebab tu sifu aku pernah ajar, jual attitude dulu sebelum jual barang..! Aku harap kau belajar sesuatu.

Bab anak sendiri ke, anak tiri ke.. aku dah bagitahu kan, aku tak pernah anggap anak-anak tiri aku macam anak orang lain walaupun aku jumpa diaorang sesekali. Aku layan diaorang macam anak sendiri, selagi anak-anak tu berbin dan berbintikan nama suami aku, maka mereka anak-anak aku. Tak kira lah berapa kali aku jumpa diaorang pun, kau yang ada anak depan mata bukan 24 jam "JUMPA" anak kau tu, kau sibuk layan customer dari layan anak.. kan..!! (Sila rasa bersalah kepada diri sendiri ye..! Sekian)

...

Aku dah reply whatsapp kawan aku tu dengan ayat "Takpe lah, aku tak berminat. Thanks eh." Dan aku rasa ayat tu dah cukup sopan. Kalau ikut hati aku nak carutkan dia tapi aku penat. Kalau buat voice note then maki-maki dia balik pun bagus juga agaknya. Tapi aku rasa semua tu buang masa. Lagipun aku memang tak berminat dengan produk tu, dan tak berminat nak sekolah kan dia malam-malam ni. Cukup lah tu. 

Dia pun tak ada minta maaf sebab dah ambil masa aku jauh sekali nak minta maaf sebab dah singgung hati dan perasaan aku. Hati aku terdetik "Ya Allah, kenapa kau hadirkan manusia-manusia kurang sensitif macam ni dalam hidup aku yang sangat fragile ni..?" sambil airmata bergenang, aku pujuk hati. Tuhan cuma nak menguji. Tuhan mahu aku jadi kuat hadapi manusia-manusia macam ni. Atau mungkin Tuhan nak aku belajar sesuatu daripada manusia macam tu, sesungguhnya nilai kemanusiaan sudah semakin hilang. Erti persahabatan hanya di lihat sebagai 'prospek' dan 'potential customer'.

Aku sedih, tapi aku terima.
Aku terluka, tapi aku dah maafkan dia.

Tuhan, jangan biar aku jadi macam dia. Jangan letak sign $$$ dalam mata hitam aku sampai aku lupa yang sedang aku 'lihat' itu adalah sabahat yang juga manusia biasa, punya perasaan dan maruah untuk di jaga. Tuhan, tolong aku. Pimpin aku.




...




Share:

Dua Jasad Yang Kosong Namun Di Satukan Untuk Saling Memenuhkan

Alhamdulillah, 31 Julai 2017 yang lepas kami menyambut ulangtahun perkahwinan kami yang ketujuh. Ya, baru tujuh tahun kami berjodohan. Ada yang kata masih muda, ada yang kata sudah separa ranum. Bagi aku, 7 tahun tu masih sedang-sedang, sedang kosong dan sedang penuh. Macam tak percaya pun ada juga, dah 7 tahun rupa-rupanya aku kongsi hidup luar dalam dengan dia. Di mana kami bermula..? Entahlah.. masa melintasi kami bak semilir pergi.

Peringkat awal dulu memang aku rasa berbuku-buku hati ni. Banyak hal yang kami tak sependapat dan tak sama citarasa. Aku suka hitam, dia suka putih. Aku nak ke kiri, dia nak ke kanan. Aku suka movie hindustan, dia suka movie tamil. Aku suka siakap steam limau, dia suka siakap 3 rasa. Aku suka pantai, dia suka muzium..! Ko rasa...??!! hahahahahahaa.. Punya lah jauh citarasa kami. Aku buat macam-macam untuk cari titik persamaan kami, tapi tu lah.. kadang-kadang je berjaya. Selebihnya kami terpaksa terima hakikat yang kami punya suka memang tak sama..!

Aku tak boleh terima bila dia masih tak boleh faham aku. Walau selepas 2 tahun, 3 tahun, waima dah 7 tahun ni pun aku rasa dia masih tak faham-faham perangai aku. Tak kan lah dah 7 tahun pun masih dalam proses nak bina chemistry..?! Orang lain 7 tahun ni anak-anak dah masuk darjah 1 tau. Ohh, rupa-rupanya proses membina chemistry ni memang makan tahun. Pasangan yang dah berpuluh tahun kahwin pun ada yang masih belum betul-betul memahami, ini kan pula kami. Baru 7 tahun bhai...! :p

kenangan di Gullmarg, Kashmir (2017)

Dua Jasad Yang Kosong Namun Di Satukan Untuk Saling Memenuhkan

Bila diingat-ingat balik, sebelum bergelar isteri dia aku memang tak sempurna pun. Kosong. Dia yang banyak ajar dan bentuk aku. Ni lemak-lemak seberat 84kg pun dia punya 'jasa' lah juga. Nak bagitahu sebelum kahwin dulu aku slim la konon.. kahh kahh kahh. Perkahwinan kami banyak pahit dan calar-balarnya. Kami tak sempurna dan tak akan pernah sempurna. Kami hanyalah dua jasad yang kosong namun disatukan untuk saling memenuhkan.. :)

Terima kasih Pokchik, 
Untuk semua sabar, semua nasihat, semua diam, semua angguk, setiap kali mengalah, setiap kali memaafkan, setiap saat menerima kurang dan khilaf. Terima kasih kerana masih bertahan, masih menerima, masih menutup sebelah mata atas setiap satu kurang dan lompong dalam diri aku. Sesungguhnya aku bukan siapa-siapa tanpa dia.

Terima kasih untuk Cameron Highland (honeymoon pertama dan kali pertama juga aku jejakkan kami ke Cameron Highland : 2010). Terima kasih untuk Kota Kinabalu dan Kundasang (kali pertama juga aku jejakkan kaki ke Sabah : 2011). Terima kasih untuk Bukit Tinggi, Genting Highland, Padang Besar di Perlis, Rantau Panjang di Kelantan, Ikan Celup Tepung di Terengganu, Ana Ikan Bakar Petai di Kuantan, Lost Of Tambun, Bukit Merah Lake Town Resort dan Hot Spring Sungkai di Perak, A'Famosa Water Park di Melaka, Coconut Shake dan Keria Antarabangsa, serta tak lupa kek lapis dan ikan terubuk masin di Kuching Sarawak. 

Semua tempat ni kali pertama aku pergi sebab Pokchik yang bawa. Maka sepanjang 7 tahun kami bersama hampir seluruh Malaysia kami dah pusing, hanya Labuan yang belum aku tiba. InsyaAllah kalau tak ada aral hujung tahun ni kami sampai. 

Dan walau berapa kali pun dia bawa aku pusing Malaysia, tak akan sama perasaan bahagia, terima kasih dan syukur aku kerana dia bawa aku tunaikan Umrah kali pertama pada Januari 2014, kemudian tunaikan Haji pada Okt-Nov tahun yang sama. Dan dua tahun lepas tu kami pergi tunaikan Umrah sekali lagi sambil sambut Airdilfitri di Mekah pada Julai 2016 dan yang terbaru dia bawa aku bercuti ke India sampai terlunas impian aku nak jejak kaki di Kashmir dan lihat sendiri Taj Mahal.

Alhamdulillah. Terima kasih.
Aku manusia paling bertuah bila aku di samping dia.

Apa lagi yang mampu aku ucapkan. Aku sangat kerdil, tak akan termampu aku balas setiap satunya. Aku hanya mampu menjadi yang terbaik untuk dia sedaya yang aku mampu. Namun aku masih jauh lagi daripada terbaik. Aku banyak kurang, aku banyak dosa, aku banyak uji dia. Tapi dia masih bertahan dengan aku. Alhamdulillah. Dia pun mungkin tak sempurna, selalu buat aku marah, dia tak romantik, dia tak pandai ambil hati, dia tak suka buat suprise, dia tak suka jiwang-jiwang, tapi dia lah syurga aku. Dia lah nafas aku. Dia lah nyawa aku

Terima kasih untuk 7 tahun yang penuh jatuh bangun ini. Terima kasih.
Aku harap dan berdoa sungguh-sungguh semoga masih banyak tahun lagi yang sedang menunggu kami di hadapan sana. Perjalanan kami masih panjang. InsyaAllah.

Happy Anniversary Untuk Kita 

:)







...

Share: