Kebahagiaan Itu Daripada Dalam Diri Kita Sendiri

Berjeda juga tempoh aku mendiamkan diri dari dunia blog sebab kononnya aku sibuk menguruskan hal-hal remeh dalam hidup. Banyak hal nak dikongsi di sini tapi terbantut dek kerana mood entah ke laut mana menghanyut. Hari ni pun mood aku masih hanyut tapi aku gagahkan diri berenang ke tepian. Wahhh.. bab melalut bukan main lancar lagi, tapi bab siapkan minit mesyuarat merangkak-rangkak kau ye. Aku paling bosan bila kena siapkan minit mesyuarat. Nak bina ayat skema macam dalam pekeliling tu ya ampunnnnn.. hazaaaabbbb..!! :p

Kebahagiaan Itu Daripada Dalam Diri Kita Sendiri

Aku terpanggil nak share pasal tajuk ni sebab aku baru lepas tonton video Puan Diyana Tahir (Ajari Hatiku) tadi. Terkesan sangat dengan video beliau. Tapi aku cuma nak sentuh sedikit sahaja. Salah satu point yang beliau sebut dalam video tu adalah :

"..Kebahagiaan itu dari dalam diri kita, bukan daripada sesiapa di luar sana.."
Betul kan fakta ni..? Selama ni kita selalu rasa kebahagiaan tu perlu di cari, di kejar, di rebut waima di beli. Sedangkan kebahagiaan itu perlu dilahirkan dari dalam diri kita sendiri. Kebahagiaan itu ada dalam diri kita tau, cuma kita yang tak tahu macam mana nak 'keluarkan' rasa bahagia tu. Bila fikir-fikir balik, sedihnya :(  

Bila kita sebut "aku tak bahagia" atau "kau gagal membahagiakan aku" atau "aku mencari kebahgiaan hakiki" ..kita sebenarnya tak sedar apa yang kita cakap tu adalah cerminan kejahilan diri sendiri. Kita tak tahu apa yang kita cari tu ada je dalam diri kita. Sentiasa bersama kita. Tak sabar-sabar nak keluar daripada dalam diri kita. Tapi kita bodoh-bodoh je pergi "kejar" kebahagiaan kat luar tu. Sudahnya kecewa. Sebab apa yang kita kejar tu, tak pernah kita dapatkan pun akhirnya.

Bila cakap pasal bahagia, aku maksudkan adalah bahagia spritual. Bahagia hati. Bahagia jiwa. Jangan samakan dengan bahagia material dan harta benda ya. Misalnya, orang yang kaya raya harta bertimbun pun belum tentu sebenarnya bahagia.. kan..? Sebab tu bahagia tak boleh diukur dengan apa yang ada depan mata. Bahagia mesti dirasa. Bahagia ditunjukkan dengan reaksi bukan nilai kechingg-kechinggg-kechinggg $$$

Sifat Bahagia Itu Tidak Kekal

Bukan aku nak nafikan memang ada orang yang bahagia dalam dunia ni tapi berapa kerat sangat. Yang tak bahagia lebih ramai. Yang tak tahu apa makna bahagia pun ada. Yang keliru, yang masih mencari, yang dulu bahagia lepas tu tak bahagia pun ada. Jadi bahagia ni sifatnya kekal ke..? Of course jawapannya tidak. Bahagia ni boleh datang dan pergi dalam hidup kita. Cuma kalau dulu kita lebih fokus kepada mengejar bahagia dan mencari bahagia, apa kata mulai hari ni kita fokus pula BAGI BAHAGIA tu kepada diri sendiri.

Belajar macam mana nak keluarkan rasa bahagia tu dari dalam diri kita. Macam mana..? Mulakan dengan sayang diri sendiri dulu. Hargai diri kita ni. Bersyukur dengan apa yang Allah s.w.t. dah ciptakan pada kita. Cantik ke, putih ke, tinggi ke, gemuk ke, atau apa sahaja bentuk lahiriah kita ni - kita bersyukur. Jangan benci diri sendiri. Jangan persoalkan kenapa kita tak macam orang lain. Cuba gali dalam hati kita tu, apa yang menggembirakan kita.. apa yang kita nak.. apa yang kita mahu capai.. kemudian USAHAKAN sampai dapat. Bukan tunggu orang bagi.

Bak kata Puan Diyana Tahir : Jangan tinggalkan diri kita sendiri. Bila hadapi masalah, kita sibuk nak salahkan orang tu, salahkan orang ni. Kita kata orang tak faham kita, tak hargai kita, tak sayang kita. Sedangkan kita ni faham ke diri sendiri? Kita ni dah cukup ke sayang diri sendiri? Kenapa kita tinggalkan diri kita "sendirian" dan sibuk tagih kebahagiaan daripada orang lain sedangkan kebahagiaan yang kita cari tu sebenranya ada dalam diri kita.


Berbalik kepada diri kita sendiri. Nak bahagia atau tidak adalah tanggungjawab kita. Kalau selama ni kita tak bahagia, itu salah diri kita sendiri bukan salah orang lain. Kalau rasa kecewa kepada orang sekeliling atau pasangan kita sebab mereka tak memahami kita, tak beri apa yang kita mahu, itu tandanya kita sendiri yang tak faham diri sendiri dan gagal buat orang sekeliling kita faham kita.

Berdesir bunyi ngilu dalam hati aku. Betul-betul rasa terpukul dengan kata-kata Puan Diyana Tahir. Sungguh, aku tak pernah sedar yang kebahagiaan tu rupa-rupanya ada dalam diri aku selama ni. Penat aku cari ke sana sini. Puas aku tunggu dan tunggu yang tak pernah bertepi. Aku tidak pernah berasa bahagia yang ada dalam diri aku ni. Diam-diam bahagia itu sembunyikan diri. Mungkin sudah terlalu lama bahagia itu menunggu untuk menemui aku.

Bantu Aku Temui Kebahagiaan Itu

Subahanallah. Bantu aku, menggali kebahagiaan yang telah lama terpendam ini. Aku ingin bahagia. Aku juga ingin sebarkan bahagia ini. Aku mahu semua orang pun merasai bahagia. Suatu bahagia yang luar biasa, yang tak pernah aku dan mereka rasai.






...



Share:

Join Motivations Group : Membantu Atau Membuang Masa ?

Sekarang aku cuba perlahan-lahan menceburkan diri di dalam lopak-lopak yang positif. Tidaklah terlalu drastik sebab aku move slow..! Tak nak la nampak macam poyo gila bila tiba-tiba bertukar 180 darjah daripada jiwa kacau kepada pakar motivasi tak bertauliah. Nanti semua orang sekeliling aku lari sebab terkejut tengok kepoyoan aku yang tak bertepi. Susah. Bukan tak boleh hidup tanpa kawan-kawan tapi nanti hambar. Aku tak boleh hidup hambar dan terdampar. Aku suka di kelilingi dan di sayangi. Ehh.. ada ke manusia tak suka di sayangi..? huhhhh..

Pilih Motivations Group Sesuai Dengan Diri Sendiri

Aku ada join satu dua group ala-ala group motivasi. Satu group dekat FB pasal motivasi diri, mencari nilai sebenar dalam diri, bagaimana menyayangi diri sendiri, mencari dan mengenal Tuhan, menghargai segala kurnianNya dan bla bla bla. Best juga group tu sebab santai. Setakat ni aku follow la video-video motivasi yang coach tu share. Tersentuh juga hati kecil aku ni. Aku suka sebab coach tu cerita kisah hidup dia dulu, jadi kita tak la rasa hidup kita paling jahanam bila kita tahu ada manusia lain lebih jahanam ehh lebih kasihan hidupnya. See.. penting tau seimbangkan cerita orang dengan cerita sendiri..! baru lah tak syok sendiri.. ehh.. tetiba.. :p

Satu lagi group aku join di Telegram. Group ni lebih kepada manfaat bisnes. Coach ajar cara pembinaan imej, macam mana nak bina keyakinan diri, kenapa imej tu penting kepada peniaga online dan bla bla bla.. Best juga group ni cuma dalam group ni ahlinya semua hyperactive.. hahahahahaa..!! Coach ajar sikit, semua akan menyampuk. No silent reader dalam group ni. Semua kena responds. So, enjoy la.. tak boring.. dan buat kita semakin bersemangat. :)

motivations doesn't last  (Sumber SINI)


Penting Ke Join Motivations Group ?

Bagi aku memang sangat pentinglah. Sebab aku sejenis yang selalu nak kena pujuk hati ni, kalau tak nanti aku lost. Aku kan ada masalah susah nak fokus dengan satu-satu benda, jadi dengan join motivations group ni kita akan rasa ada mereka yang sentiasa sokong dan push kita ke depan. Tak la kita di awan-awanan sangat. Stay focus..! Kebanyakkan motivations group akan guna tema ni. Lama-lama kau pun terikut-ikut lah nanti. InsyaAllah.

Selain daripada tu, aku rasa motivations group ni best sebab :

##  Aku boleh share pendapat dan masalah aku dengan orang yang tak kenal aku. Jadi dia tak akan judge aku daripada segi penampilan diri atau siapa aku in reality. Paling tinggi pun dia tengok profile picture FB aku dan kalau dia rajin lagi, boleh la skodeng FB aku yang tak personal sangat pun tu. Kalau dia still nak judge aku, sila kan lah. Aku tak kisah sangat sebab dia bukan ada depan mata aku.

##  Kelas motivasi tu ikut masa lapang kita. Selalunya coach akan share video tentang tips menyayangi diri, menghargai apa yang kita ada, coach share apa dia buat untuk bangkit semula, untuk jadi berjaya sampai hari ni dan lain-lain tips la. So, bila kita free.. masuk FB.. dan boleh tonton video coach tu bila-bila masa dan banyak-banyak kali. Agak-agak rasa down hari tu, gi tengok video coach. InsyaAllah terpujuk sikit hati.

##  Nak join group ni semua free. Kalau kat luar, kena bayar mahal tau..! Beratus juga harganya. Ada yang kira ikut jam pula tu. Jadi bila join motivations group yang free ni tak ada lah rasa macam satu beban sangat. Lebih santai. Lebih mesra dan nothing much to expect

Aku pernah join kelas Dr. Azizan Osman dua tahun lepas. Masa tu dapat harga tiket murah sebab pergi bertiga. Memang puas hati join kelas DAO sebab dia betul-betul berjaya buka minda aku. Sampai hari ni terkesan dalam hati. Setiap kali aku rasa down terutama bab berniaga online ni, aku akan ingat balik kata-kata DAO masa tu. Kita orang melayu, tanam taugeh pun tak tahu..! buat tauhu pun tak pandai..! Esok-esok kalau darurat, bangsa kita mati kebulur dulu. Sobs..sobss..sobbssss.. :(

##  Kita akan jumpa ramai kawan-kawan baru yang sangat positif. Aku tak tahu la diaorang ni memang betul-betul original macam tu atau fake semata-mata. Tapi setakat ni, aku senang berkawan secara maya dengan orang yang positif macam ni. Sekurang-kurangnya wall FB aku penuh status membina dan ilmu-ilmu baru. Kuranglah sikit status meroyan dan status-status perasan bagus macam masuk bakul angkat sendiri..! opsssss..

##  Kau akan jumpa banyak kisah inspirasi yang bersifat personal dan tak dikongsi secara terbuka macam Page KRT ke Confession ke. Semua kisah tu akan buat kau rasa "bertuahnya aku" sebab di luar sana banyak lagi kehidupan yang jauuuuuhhhhh lebih menguji dan menduga. Kalau kau di tempat mereka, entah-entah dah lama terduduk.

##  Masa kau akan diisi dengan benda yang berfaedah. Dapat ILMU baru dan dapat belajar dari kisah  hidup orang lain. Aku sendiri dah dua minggu tak main games kat handphone sebab tak sempat. Asyik layan video motivasi daripada coach. Proud to myself sebab dah kurang buang masa dengan games, kurang skodeng IG artis, dah berbulan tak baca Rotikaya atau Oh Bulan dan paling penting aku sekarang ada banyak masa untuk duduk dan berfikir. :)

Itu je lah yang aku nak kongsi. Setakat ni aku enjoy dengan dua motivations group yang aku join. Still inspiring me a lots. Tak tahu lah nanti-nanti kalau bosan pula, mungkin aku akan quit dan join group lain.. hahahahahaa.. Peluang dan kesempatan sentiasa ada menanti mereka yang mencari. Kalau harap semua datang bergolek atas riba, memang kau tak akan dapat apa. Aku berusaha meletakkan diri aku di dalam kumpulan yang selalu bermotivasi, selalu positif, saling membantu dan menyokong. Aku harap perkongsian kami di dalam group tu nanti memberi manfaat yang berterusan.

Aku tak mahu jadi manusia hebat. Aku cuma ingin mencari diri sendiri kerana aku percaya setiap satu ciptaan Allah itu semuaaaaaaa hebat..! 

:)



...


Share:

3 Kes Dadah Yang Tak Masuk Akal

Sejak minggu lepas, aku menahan diri daripada up apa-apa status berkaitan tragedi kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang menggemparkan seluruh rakyat Malaysia minggu lepas. Padahal pada pagi hari kejadian, aku berjalan kaki melintasi pusat tahfiz tersebut sebab nak hantar anak saudara ke sekolah yang berhampiran. Memang ramai yang mengerumuni kawasan pusat tahfiz tu, aku sendiri baru tahu ada kebakaran di situ sebab nampak banyak lori bomba di kawasan kejadian. Tapi sumpah, aku tak tahu langsung yang lebih 20 nyawa telah terkorban. :(

Tragedi Kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah | 14 September 2017

Pagi tu aku sedikit buru-buru sebab nak cepat hantar anak saudara dan perlu segera ke pejabat pula sebab ada meeting. Waktu aku melintas depan pusat tahfiz tu aku langsung tak toleh ke arah dalam pusat tahfiz tu. Satu, sebab aku nak cepat. Kedua, sebab aku memang tak tahu ada mangsa yang terkorban. Aku ingatkan kebakaran kecil yang biasa-biasa je. Masa tengah memandu ke pejabat tu, dengar berita di radio, baru aku tahu rupa-rupanya trajedi kebakaran tu sangat dasyat. Malah disifatkan sebagai kejadian kebakaran kedua terburuk selepas kebakaran Pondok Pak Ya di Kedah 1989. 

Lebih mengeruhkan keadaan bila netizen mula marah-marah, kecam, tuduh-menuduh malah ada yang mengugut itu ini ke arah pengurusan pusat tahfiz berkenaan. Aku pun mula-mula marah dan terkilan juga. Isu keselamatan di sekolah atau asrama ni dah kerap dibincangkan tapi kenapa masih ada lompong? Masih ada yang tak ambil berat? Natijahnya, nyawa anak-anak diperjudikan. Kenapa? Mengapa? Why? How? Memang kalau ikutkan hati banyak persoalan berlegar dalam fikiran. Tapi benda dah jadi, tak elok kita menunding jari. Sebaiknya kita sama-sama ambil iktibar dan cuba tutup lompong-lompong kekurangan tu supaya tragedi sama tak berulang lagi.

Tambah menyakitkan hati bila akhirnya tragedi itu rupa-rupanya perbuatan khianat remaja-remaja yang rosak jiwa. 7 suspek kejadian di tahan, semuanya remaja bawah umur. Positif dadah jenis syabu pula tu. Astaghfirullah Ala'zim. Sedih. Kecewa. Berganda-ganda. Apa nak jadi dengan anak bangsa aku yang bakal memimpin negara ni? Kerana dendam sanggup di bakar pusat tahfiz tu. Apa agaknya yang ada dalam fikiran mereka waktu tu? Syaitan apa yang dah merasuk mereka? Allahu Akhbar.. berikanlah sinar hidayahMu buat jiwa-jiwa yang rosak ini Ya Allah. Kembalikan mereka ke jalanMu. Hanya Kau yang mampu mengubah haluan mereka. Hanya Kau yang berhak ke atas mereka Ya Allah.

Gambar hiasan ( Sumber SINI )

Akibat Dadah Manusia Hilang Pertimbangan

Bila mengingatkan anak-anak jiwa rosak yang 7 orang tu, aku teringat dua kes yang aku pernah tonton melalui dua rancangan kegemaran aku di televisyen iaitu CSI dan Law & Order SVU (Special Victims Unit) tak lama dulu. Kedua-dua rancangan tu kebetulan menyiasat kes berkaitan mangsa dadah juga. Memang meninggalkan kesan yang sangat mendalam pada aku sebab kedua-dua kes tu adalah base on true story..!

Kes Satu
Pasukan CSI ni macam biasa lah diarahkan menyiasat satu kes bunuh yang melibatkan seorang pelajar perempuan di sebuah kolej. Mangsa ditemui mati di tengah-tengah padang bola sepak. Keadaan mayat mangsa sangat tragis kerana di bahagian perut mangsa telah ditebuk dengan ganas dan beberapa organ dalaman mangsa di dapati telah hilang. Mula-mula ahli forensik CSI ni ingat ada binatang yang makan organ dalaman mangsa tu, tapi rupa-rupanya...........? Manusia yang makan, malah kawan baik mangsa sendiri yang buat kerja gila tu.

Siasat punya siasat, rupanya suspek dan mangsa serta teman lelaki si mangsa ni pada hari kejadian ada join satu party muda-mudi kat kolej tu. Party mesti lah sebelah malam kan. Lepas habis party tu, mereka bertiga pergi la kat padang tu konon-konon nak privacy. Lepas tu mereka bertiga 'ambik' satu jenis DADAH DURJANA ni yang menyebabkan diaorang bernafsu binatang..!! bayangkan lah..? eeeeeeeeeee.. ngeri aku tengok. 

Dipendekkan cerita si mangsa dengan boyfriend dia ada la buat adegan 'ringan-ringan' kat tengah-tengah padang tu. Si best friend ni jelaous pula tiba-tiba. Suspek ni tumbuk best friend dia tu sampai pengsan lepas tu dengan nafsu binatangnya dia pergi robek perut si mangsa ni dan makan organ dalaman si mangsa tu. Gila arrrr..! Yang si boyfriend tu pula dah laloq teruk dan separuh sedar. Dia tak mampu nak halang suspek daripada bertindak kejam sebab dia sendiri tak berdaya. Kesan dadah tu teruk sangat. Si suspek yang makan organ dalaman best friend dia tu pun sebenarnya tak sedar apa-apa. Tak sedar pun dia dah makan organ dalaman best friend sendiri. Esok paginya bila dia tersedar dan tengok diri sendiri berlumuran darah, dia muntah. Masa muntah tu keluar la cebisan-cebisan daging dalam muntah tu. Eeeeeeeeuuuuwwww... geli gila kan..!!

Sampai macam tu sekali kesan dadah tu pada tubuh manusia. Lost. Hilang kawalan 100%. Bukan sanggup bunuh je, malah dikoreknya isi perut kawan dia tu TANPA SEDAR. Kawan tu walaupun separa sedar tapi sebenarnya hidup lagi waktu perut dia dikorek-korek tu. Cuma dia separuh pengsan dan tak rasa apa-apa sebab kesan dadah tu buat badan 'kebas'. Tapi kau cuba lah bayangkan, hidup-hidup kena korek perut tu tapi tak rasa sakit. Mampu tengok je orang makan buah pinggang, hati, limpa dan jantung kau mentah-mentah macam tu. Ya ampuuuuunnn..! Dah macam cerita seram woiiiii..

Tapi ini realiti. Memang berlaku kes macam tu. Tak mustahil pun sebab kesan dadah memang luar biasa gila..! Tolonglah ambil iktibar. Dadah tu pembunuh.......!! :(

Kes 2
Yang ini kes rompak, cabul dan rogol. Pun sebab dadah juga. Mangsa ditemui waktu dinihari berbogel dalam keadaan tak sedarkan diri di kaki lima flat kediaman dia tinggal. Ada orang lalu-lalang yang call ambulans dan hantar ke hospital. Pemeriksaan mendapati mangsa telah dirogol oleh lebih daripada seorang pemangsa. Yang sadisnya, si mangsa ni seorang perempuan berumur lebih kurang 30an, ibu tunggal tapi hidup keseorangan sebab tak dapat hak penjagaan anak. Penagih dadah separa aktif. Kaki arak dan sebenarnya depressed

Bila pihak polis SVU ni soal siasat dia, memang dia tak ingat apa-apa sebab dah ambil dadah malam sebelum kejadian tu. Tapi pihak polis ni tak putus asa nak juga cari siapa penjenayah yang dah buat kerja terkutuk tu. Siasat punya siasat dapat lah tangkap tiga orang remaja belasan tahun, orang kulit hitam, hidup macam gelandangan dan memang ada rekod jenayah. Punya susah pihak polis nak sabitkan kesalahan sebab si mangsa sendiri tak ingat langsung apa-apa yang jadi pada dia.

Sampai nak ambil kenyataan mangsa pun tak boleh sebab dia 'hilang ingatan'. Kalau tak ada kenyataan mangsa, macam mana nak sabitkan kesalahan ke atas suspek.. kan..? Walaupun polis berjaya dapatkan saksi dan bukti-bukti sebagainya, tapi kes tu jadi rumit sebab tak ada pengakuan daripada si mangsa

Aku yang tengok siri tu rasa nak menyumpah...! Tak kan lah mangsa langsung tak boleh ingat..? Rasa macam bangang sangat lah kan. Tapi end of the story memang disahkan dadah yang si mangsa tu ambil sangat kuat kesannya sampai boleh jadi 'hilang ingatan' selama lebih 24 jam. Bayangkanlah, apa-apa jadi pada kita langsung tak save dalam memori kita ni. Semua kena delete dek kerana dadah tu. Mangsa tu terbogel lebih 4 jam kat ruang kaki lima flat tu tengah-tengah malam buta waktu musim sejuk pula tu. Beku agaknya tubuh dan otak dia. Langsung dia tak rasa apa-apa. Kalau kita manusia normal ni, mustahil la mampu bertahan. Tapi DADAH JAHANAM tu bukan je buat tubuh mangsa jadi kebas tapi delete habis memori si mangsa. Rasa sakit dirogol bergilir-gilir pun langsung dia tak rasa dan tak ingat. :(

Ya Allah Lindungi Kami Dari Kebinasaan

Sedih dan ngeri kan..? Tapi itu lah kisah manusia yang diperhamba oleh najis dadah. Aku tahu banyak lagi cerita pasal kesan-kesan buruk dadah di sekeliling kita. Korang sendiri mesti pernah dengar atau baca macam-macam kes, tapi ni aku kongsi dua kes yang paling terkesan pada aku dan paling tak masuk akal sebenarnya. Aku tak boleh nak hadam. Sama macam tragedi kebakaran pusat tahfiz di Keramat tempoh hari, aku memang tak boleh terima punca tragedi tu sebab NAJIS DADAH itu lah juga...! Aku menangis dalam hati. Terlalu sedih mengenangkan betapa binasanya hidup kerana dadah ni. Nyawa sudah hilang nilainya. :(

Astaghfirullah ala'zim
Astaghfirullah ala'zim
Astaghfirullah ala'zim

Ya Allah, ampunkan dosa-dosa kami. Ampunkan khilaf kami. Tunjukkan kami jalan yang benar lagi paling sebenar. Pimpinlah hati kami. Teguhkan lah iman kami. Jauhkan lah kami serta anak-anak keturunan kami daripada kebinasaan. Selamatkan lah kami. Lindungilah kami. Matikan lah kami di dalam husnul khotimah. Terima lah taubat kami. Terima lah amal ibadah kami yang sedikit ini. Dan terima lah kami sebagai penghuni syurgaMua yang sejahtera di sana nanti. Aamiin.. Aamiin.. Aamiin Ya Rabbal A'lamin.


...



Share:

Susahnya Buat Keputusan

Kenapa susah sangat nak buat keputusan? Baik keputusan tentang hal-hal yang kecil apatah lagi keputusan tentang hal-hal yang besar. Bila terlalu memikirkan hal itu, keputusan jadi terlalu kompleks. Otak mula malas memikirkan hal yang sama berulang kali. Nafas rasa tersekat-sekat tidak seluas padang bola sepak lagi. Perasaan tak payah story lah, sekejap panas sekejap sejuk dan kadang kala suam tidak menentu di kebanyakkan 'tempat'. Lemas. Buntu. Makin difikir, semakin tidak faham. 

Bila tidak difikirkan dengan mendalam pula, penyakit was-was mula melanda. Resah gelisah memukul pantai hati. Fikiran yang buruk-buruk pun datang meyapa lembut di pelipis mata. Entahkan jadi A, mungkin jadi B, atau C, atau boleh sahaja jadi D dan senarai pun berpanjangan tanpa henti. Bibir kata "tak nak fikir, redah je..!" tapi hati menjerit "gila ke.........??!! fikir habis-habis dulu la bongok. Nanti menyesal. Bodoh..!" See.. fikir sangat susah, tak fikir sangat pun susah, fikir sikit-sikit -- hati gundah, fikir banyak-banyak -- otak jadi biol.

Nak ke tak nak..?
Boleh ke tak boleh..?
Sanggup ke tak sanggup..?

Tiga persoalan ni je yang berlegar-legar dalam kepala aku sepanjang sebulan ni. Dalam separa sedar tu masa berjalan dan aku cuma ada kurang 12 jam lagi untuk buat keputusan. Walaupun ia bukan satu keputusan besar antara hidup dengan mati, tapi menjadi seorang AimNub Haris yang mudah panik dan suka fikir terlalu dalam ni, sangatlah susah..! Silap-silap kalau check tekanan darah ni, mahu melambung-lambung tinggi. Sebab aku kalau dalam keadaan makan tak kenyang, mandi tak basah, tidur tak lena ni.. tubuh aku automatik terus jadi kelainan upaya sementara.

Kasihan kan menjadi seorang AimNub Haris ni, sejenis yang sangat payah buat keputusan. Sebab takut menyesal. Perkataan takut tu sangat berhantu. Padahal entah apa yang ditakutkan. Semuanya belum pasti. Pilih la apa-apapun, nanti-nanti boleh berpatah kembali. Tak ada masalah pun. Kalau suka teruskan, kalau tak suka boleh berhenti. Jadi apa yang ditakutkan sangat entah lah..! *nangis*

Aku cemburu tengok manusia yang nekad. Bila nak buat sesuatu, terus buat. Tak payah fikir panjang. Enjoy the journey katanya. Kalau terjatuh, itu pelajaran. Kalau berjaya sampai, itu satu pencapaian. Sekadar buat persiapan ala kadar, terus sahaja keluar, berlari dan tanpa ragu-ragu mengejar apa yang diimpikan. Sedangkan aku masih berkira-kira itu ini, kiri kanan, atas bawah. Sudahnya terperuk la aku dalam bilik basement yang gelap dan sunyi. 

Orang dah ke bulan oiiiii...!
Kau sibuk buat statistik jadi ke tak jadi.... phuiiiiiii...

Kenapa aku tidak senekad mereka. Rasa nak buat, terus buat. Kentalkan hati. Hadap je apa-apa yang menanti kat depan tu. Tak malu kalau gagal. Tak kisah apa orang kata. Tak hidup sebab expectation orang. Tak ada rasa nak menandingi sesiapa. Tak ada rasa nak menunjuk apa-apa. Best sungguh jadi dia. Nekad. Padu. Berani. Positif. Unik. Tersendiri. Ulung. Lagend. 

Aku..?

Sebenarnya bukan kisah pada apa orang kata pun, bukan seronok hidup atas expectation orang pun, bukan nak kejar puji atau sanjung orang pun, tapiiiiiiiii.. aku memang sejenis yang tak tahu nak deal dengan expectation sendiri, tak tahu nak puaskan hati sendiri, tak pandai nak pujuk hati tentang hidup ini bukan untuk memiliki segala-galanya tetapi lebih kepada untuk menikmati seadanya apa yang kita ada. Aku tak boleh pujuk diri sendiri kalau aku gagal lagi. Ulang baca -- gagal lagi. Ya, gagal lagi. Aku dah banyak kali gagal. Banyak kali buat keputusan yang salah. Banyak kali menyesal sebab buat benda bodoh. Lepas tu tak boleh move on.

Aku simpan dalam hati dan aku bawa rasa sebal tu bersama-sama aku selama ni. Dah 35 tahun hidup masih membawa beban-beban yang tak terhapuskan tu. Aku lemas. Lelah. Tak mampu pikul penyesalan lagi. Sebab tu aku jadi tidak nekad dan tidak berani buat keputusan. Aku takut kepada bayang-bayang sendiri. Seolah-olahnya ada suara yang sedang berbisik mengkhabarkan di telinga aku yang aku akan gagal lagi. Nanti-nanti mesti gagal lagi. Begitu lah. Diulang-ulang bisik tu kat telinga hati aku ni.

*sambung nangis*

Walhal, ada juga keputusan bijak yang aku pernah buat. Ada juga hal yang berjaya memuaskan hati aku. Mungkin hal-hal yang kecil, tapi berjaya buat aku bahagia dan bangga. Kenapa aku tidak boleh sedikit berbelas kasihan kepada diri sendiri..? Aku bukan teruk sangat, tapi aku tak rasa aku best. Ada tak orang kat luar sana yang macam aku? Sejenis yang susah nak appreciate diri sendiri. Tak pandai nak lepaskan hal-hal lama yang dah berlalu tu. Hati ni macam span, serap semua sedih pedih har-hari semalam. Dah perah sekuat hati pun, masih basah dengan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan kenangan .. sambung sampai cukup 35 tahun.. mampu..?!!

Balik kepada hal membuat keputusan tadi, bukan aku tak usaha minta pendapat orang lain, bukan aku tak minta tolong mereka merungkaikan keserabutan fikiran aku ni supaya senang aku nak buat keputusan, tapi lepas buat semua tu pun aku masih keliru..! Masih takut-takut nak buat satu keputusan yang jitu. Hanya mampu senaraikan itu, senarai kan ini. Konon-konon buat short list. Orang kata bila buat short list lagi senang nak pilih, tapi bagi aku di setiap short list tu akan ada list demi list demi list demi list demi list demi list demi list ..yang lain pula.. Aku tak boleh stick dengan satu short list.

Susah kan..! kahh kahh kahhh.. lols...
Aku bukan gila. Tolong lah jangan assume aku ada sakit otak ke apa. Sesungguhnya aku sihat lagi mental fizikal. InsyaAllah. Tolonglah doakan juga untuk aku. Takut oiii tetiba jadi gila, cakap sorang-sorang. Tak kenal siang ke malam. Tak tahu beza mee goreng ke cacing tanah. Isyyhhhkk.. minta dijauhkan. Aku tak nak jadi gila. (Melalut dah ni)

Aku cuma nak sambung belajar je sebenarnya. Tapi aku tak tahu nak pilih kursus apa. Aku nak keluar dari bidang engineering, tapi aku tak tahu nak ke mana. Kursus yang aku teringin nak ambil tu macam susah nak dapat sebab aku tak ada background dalam bidang tu. Remember, aku dari sekolah menengah teknik ke politeknik lepas tu jadi juruteknik. Tiba-tiba nak keluar dari perkataan 'teknik' tu sesuka hati. Harapan tipis senipis kulit bawang.

Tapi aku nak cuba. Nak nekad. Kalau dapat, rezeki. Kalau tak dapat, cuba lagi.
(Tak. Aku tak boleh terima kalau aku tak dapat..!!) see... arrrggghhhhhhh.. *jerit dalam hati*

Tu je. 

Apa-apa cadangan waima sekecil hama, sangat aku hargai saat ni. Aku ada kurang dari 12 jam je ni. Tolong lah aku. Ajar aku jadi manusia hati kering yang nekad. Pejam mata. Tanda. Blah. Dapat tak dapat jangan fikir. Jalan terus. Jangan teragak-agak lagi. Aku tak boleh. Tapi tolong ajar aku jadi macam tu. Jadi si nekad berhati kering yang berani dan tak hidup atas apa-apa sangkaan manusia termasuk diri sendiri.

Please.


Gambar Hiasan (Sumber SINI)

Share:

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Aku sendiri sempat jengah Facebook saudara Zaki Bijak ni dan dapat baca banyak komen-komen pengikut beliau yang positif dan sangat menyokong usaha belia. Aku perhati, satu kelebihan Allah s.w.t. bagi kepada pesakit-pesakit kanser ni ialah semangat juang mereka yang sentiasa membara. Kita boleh tengok daripada senyuman dan riak wajah mereka, terpancar kekuatan jiwa yang sangat luar biasa.

Diam-diam aku menyulam kagum dan hormat lebih tinggi buat insan-insan hebat yang di uji oleh Allah ini. Mereka terpilih dan kemudiannya memilih. Bukan calang-calang boleh berada di tempat dia. Bagi yang belum tahu, saudara Zaki Bijak ini menghidapi kanser darah. Boleh google sendiri lah kalau nak tahu macam mana kanser darah tu.

Apapun, aku doakan saudara Zaki Bijak ni berjaya dalam misinya. Dan semoga lebih ramai pesakit kanser yang akan terinspirasi dari kisah beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan panggilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantiketuntukmati dalam erti kata lain, cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Zaki Bijak, Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1, Cancer Fighter
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantiketuntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah di ajak bermalam dan di beri makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihatin dan banyak bantuan dari pelbagai bentuk yang beliau dapat. Alhamdulillah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulurkan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jom kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan (mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com




...



Share: