Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Aku sendiri sempat jengah Facebook saudara Zaki Bijak ni dan dapat baca banyak komen-komen pengikut beliau yang positif dan sangat menyokong usaha belia. Aku perhati, satu kelebihan Allah s.w.t. bagi kepada pesakit-pesakit kanser ni ialah semangat juang mereka yang sentiasa membara. Kita boleh tengok daripada senyuman dan riak wajah mereka, terpancar kekuatan jiwa yang sangat luar biasa.

Diam-diam aku menyulam kagum dan hormat lebih tinggi buat insan-insan hebat yang di uji oleh Allah ini. Mereka terpilih dan kemudiannya memilih. Bukan calang-calang boleh berada di tempat dia. Bagi yang belum tahu, saudara Zaki Bijak ini menghidapi kanser darah. Boleh google sendiri lah kalau nak tahu macam mana kanser darah tu.

Apapun, aku doakan saudara Zaki Bijak ni berjaya dalam misinya. Dan semoga lebih ramai pesakit kanser yang akan terinspirasi dari kisah beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan panggilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantiketuntukmati dalam erti kata lain, cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Zaki Bijak, Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1, Cancer Fighter
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantiketuntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah di ajak bermalam dan di beri makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihatin dan banyak bantuan dari pelbagai bentuk yang beliau dapat. Alhamdulillah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulurkan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jom kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan (mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com




...



Share:

3 comments:

  1. Semangat beliau memang hebat. Walaupun menghidapi kanser tahap 3 tapi tetap meneruskan perjuangan dengan misi beliau ni..

    Pasti menjadi inspirasi kepada orang lain. Tahniah !

    ReplyDelete
  2. Bagus kita sokong perjuangan beliau

    ReplyDelete
  3. Orang yang diuji kanser ni sememangnya berhati kental berjiwa tabah. Sangat kuat menanggung kesakitan dan berjuang untuk hidup. KAgum :)

    ReplyDelete