Pengkritik Diri Sendiri

criticism

Suatu masa dahulu yang tidak dapat dipastikan bila, aku pernah menulis tentang satu sisi rahsia dalam diri aku yang nampaknya sudah tidak menjadi rahsia lagi. Kali ni aku akan menulis sekali lagi tentang hal yang sama kerana aku merasakan masa yang bergilir-gilir mengulit ini tidak pernah menyembuhkan aku daripada 'penyakit' ini. Penyakit yang sama. Yang telah menjadi sisi rahsia dan pahit dalam hidup aku. Namun, benarkah ia memang sejenis penyakit dan benar-benar hal yang pahit ?

Pengkritik Tegar

Baiklah, aku mula sedar yang aku ini sejenis yang sangat kuat mengkritik. Cerewet. Tetapi tidak pula aku mahu mengakuinya secara terbuka. Kenapa ? Sebab aku difahamkan sikap suka mengkritik ini adalah sifat yang hina dan keji. Benarkah ?

Orang Melayu selalu sebut perangai suka kritik itu, suka kritik ini adalah perangai orang yang perasan bagus. Dia je betul, orang lain semua salah. Dia je pandai, orang lain bodoh. Dia je buat perfect, orang lain semua culas. Jadi siapa yang suka kata itu salah, ini salah akan secara automatik di cap sebagai orang yang Perasan Bagus. Semua orang tak suka kepada orang yang perasan bagus. Aku pun tak suka. 

Aku paling tak suka dengan orang yang suka menunjuk pandai walaupun dia sebenarnya memang pandai.. hahahahaha..! Annoying gila perangai suka menunjuk pandai ni. Tapi kalau aku yang buat perangai tu, tak apa..! aku ulang sekali lagi, kalau aku yang buat -- tak apa. Kalau orang lain buat -- jadilah dia manusia paling annoying yang aku akan menyampah meluat dan kau sila pergi terjun perigi buta atau buat apa sahaja yang membolehkan kau jauuuuuuhhhh daripada aku.

Pengkritik Diri Sendiri

Semakin berinjak usia, aku semakin bijak (terpaksa puji diri sendiri) untuk mengurus perangai suka mengkritik dan perangai cerewet tak tentu pasal aku ni. Ohh, sebelum tu.. aku bukan OCD. Bukan. Kalau ya pun aku tak nak mengaku aku OCD. Sebab OCD pun merimaskan juga. Aku nak jadi manusia yang easy going bukan heavy going (walaupun purata berat aku sekarang adalah 84kg.. eehhh.. abaikan..!!) :p

Aku belajar menahan diri daripada mengkritik orang. Kadang-kala kalau tak mampu menahan, aku akan bercakap di dalam hati atau bercakap seorang diri di dalam bilik air menghadap cermin dengan percakapan yang tanpa suara. Faham..? Haaa.. siapa pernah buat macam tu sila mengaku. Itu bukan gila, itu art...! ya, art...! 

Sekarang aku fokus kepada diri sendiri sahaja. Sudahnya aku jadi pengkritik tegar untuk diri sendiri. Semua jadi tak kena untuk aku. Self confident jatuh merundum dan keinginan untuk aku mencipta cita-cita baru selalu sahaja terbantut. Sebab ? Sebab aku selalu merasakan yang aku terlalu sederhana dalam semua benda, aku tak ada kekuatan khusus dan langsung tiada keunikan. Aku tak percaya kepada diri sendiri dan aku tak percaya aku boleh capai sesuatu dalam hidup. Letih juga ada penyakit ni. Asyik nak kritik diri sendiri, bila nak grow and glow..? -- ehhh, macam iklan putihkan kulit pula. 

Aku ada seorang kenalan yang sangat suka mengkritik. Walaupun aku tahu itu untuk kebaikan orang yang dia kritik tu juga, tapi apa yang aku nampak perangai dia yang suka mengkritik tu sesekali memakan diri dia sendiri juga. Aku menyampah gila tengok dia. Tapi tanpa sedar, lama-lama aku pun dah nak jadi macam dia. Tanpa sedar, aku pun kuat kritik itu ini. Tapi serius tau, aku ikhlas nak menegur sebab nak benda tu jadi lebih baik je, tapi end up orang makin menyampah dengan aku. Orang yang aku kritik tu fikir aku nak jatuhkan dia. Apa lah bangang sangat...?

Aku tegur sebab aku sayang la, kalau aku lantak kan kau maka mampusssss lah kau kat situ. Mereputzzz...! Dan kalau kau tak boleh nak terima teguran dan kritikan orang, itu masalah kau lah. Baik balik kampung tanam jagung. Itu pun kalau mak ayah kau ada wasiatkan tanah tempat kau nak bercucuk tanam. Duduk lah belek batang jagung tu setiap hari. Sorang-sorang. Ada aku kisah kat kau ke...? eehhh.. tak paham lah aku orang yang manja tak bertempat nih. Kena tegur sikit terus sentap, lepas tu kata aku tak support lah. Kata aku tak nak tengok kau berjaya lah.

Denggg...!
Perigi buta ada hujung sana. Mohon terjun sendiri dengan rela.
Lantak lah kau situ.

Balik kepada sisi rahsia aku yang dah tak jadi rahsia tadi, ya aku memang suka mengkritik. Tapi sekarang aku dah boleh control. InsyaAllah. Sesekali mungkin terlepas juga kalau dah hangat sangat. Kalian tolonglah tegur aku kalau kalian nampak atau terbaca kat mana-mana yang nampak macam aku terlalu mengkritik. Tolong tegur ya ! 

Marilah sama-sama kita bina hidup yang lebih easy going. Hidup ni sekali je, ayuh kita jadikan kehidupan ini sesuatu yang menyeronokkan dan membahagiakan. Tujuan utama kita tetap akhirat. Tegur menegur sesama saudara seIslam kita biar ada caranya. Kritik diri sendiri dulu sebelum mengada-ngada nak kritik orang. Bagi yang ada perangai suka kritik orang tu, mohon ikhlas kan hati. Sahaja aku mengkritik si polan bin si polan kerana Allah Taala. InsyaAllah terbuka hatinya nak terima kritikan kau dengan positif.

Ok dah. Itu je nak bebel.

Bulan depan aku mula bercuti tanpa gaji selama 3 bulan. Aku nak berehat.
Tunggu lah apa aku akan buat bila aku dah cukup rehat nanti. Kah kah kah kah.. gelak jahat..! :p


...

Share:

INDIA Here I Come..!! {Melunaskan Mimpi-Mimpi Semalam}

Pada waktu ini Selasa minggu depan iaitu pada tarikh 4 April 2017, InsyaAllah aku sudah berada dalam perut kapal terbang untuk perjalanan 5 jam ke India. Pejam mata. Senyum. Sesungguhnya hati aku meloncat-loncat teruja. Tak tahu nak ungkapkan bagaimana, besarnya perasaan bahagia tu. Satu-satunya destinasi yang selama ini menjadi impian dan angan-angan aku. Akhirnya mimpi-mimpi itu bakal jadi kenyataan. Seminggu sahaja lagi. Mohon doakan lah aku selamat memijak bumi India yang telah sekian lama aku idam-idamkan.

New Delhi, India

Kali ni aku dengan Pokchik akan ikut trip dengan travel agensi. Kalau ikut hati aku nak pergi ala backpackers sebab aku nak round seluruh India daripada New Delhi ke Kashmir ke Agra ke Rajasthan turun ke Mumbai ke Goa ke Tamil Nadu kemudian naik semula ke Kolkata ke Haidrabhat ke Shimla dan banyak lagi tempat yang aku teringin sangat nak pergi dan tengok sendiri keistimewaan tempat-tempat tu termasuk ingin benar singgah ke The Mannat (rumah Shah Rukh Khan) of course la kannnn... hahahahahaa.. :p

Tapi untuk pelancong yang tak biasa melancong macam kami ni, elok la ikut travel agensi sahaja dulu. Belum nekad lagi nak meredah negara orang tanpa pemandu pelancong yang berpengalaman. InsyaAllah ada rezeki, diberi kesihatan dan kesempatan aku pasti akan ke India lagi. Mungkin waktu itu aku akan menjelajah jauh lagi. InsyaAllah.. Aamiinn..!


Dal Lake, Srinagar at Kashmir, India

Perjalanan kami bermula di New Delhi kemudian esoknya terbang ke Kashmir dan akan berada di sana selama 4 hari (termasuk perjalanan pergi dan balik). Di Kashmir aku harap dapat menikmati pemandangan indah musim bunga, dapat merasa bermain salji di Gulmarg, juga kenangan bermalam di house boat dan mungkin kalau sempat nak membeli belah di pasar atas air di Tasik Dalke. Apa yang pasti, simpan memori kamera cukup-cukup sebab sudah tentu beratus gambar akan di rakamkan sepanjang berada di Kashmir.. Ohh..! tak zabaaaarrrrr... :)

Pasar bunga, buah dan sayur-sayuran atas Tasik Dal, Srinagar

House boat sebagai hotel tempat kami bermalam

musim bunga di Kashmir -- bunga tulip..! :)

Selesai di Kashmir kami akan balik ke New Delhi dan terus sahaja ke Agra. Mungkin menaiki bas ekspress. Sampai di Agra nanti terus di bawa melawat Taj Mahal, salah satu 7 benda ajaib di dunia. Dah lama aku pendam angan-angan nak tengok Taj Mahal dengan mata sendiri. Harap kali ni tercapai. Kami akan bersiar-siar sekitar Agra dan bermalam juga di Agra. Esoknya berangkat balik ke New Delhi dan selepas tu pulang ke Malaysia. Jadual penuh nanti aku update kemudian ya.

Taj Mahal

Selain menikmati perjalanan dan mengutip kenangan di tempat-tempat hebat ini, aku harap dapat juga luangkan masa 'menikmati' warna-warni orang Indian. Hiruk-pikuk bandar New Delhi yang selalu disebut-sebut orang. Paling penting, aku teringiiiiiinnnnn sangat nak menikmati dan merasa sendiri Indian Street Food yang sering aku tonton dalam filem-filem hindustan. Antara yang aku dah masukkan dalam list 'makanan wajib cuba bila ke India' adalah Gol Gappa, Laddoo, Gulab Jamun, Samossa, Kebab, Beriyani, Maggo Lassi dan tentu sekali semua jenis kari...! hehehehee.. :p


Apapun, aku mohon sekali lagi.. doakan perjalanan aku dan suami dipermudahkan dan selamat pergi balik..

India... here i come...!

:)

...


sumber gambar : google image

Share:

Penunjuk Atau Diberi Tunjuk ?

Tiba-tiba aku baru sedar yang aku ni suka follow macam-macam jenis orang sampai life aku jadi macam banyak sangat cabang. Lain leader lain cara tunjuknya. Ada yang kata ikut kiri bagus, be different, buat sesuatu yang lain dari orang lain, jadi rare -- then baru lah kau akan stand out. Ada leader lain pula kata ikut kanan, jadi macam dia, buat step by step mesti berjaya, kenapa nak buang masa buat benda salah, dia akan tunjukkan cara betul yang semua orang berjaya pernah buat -- dah terbukti cara tu akan jadikan kau berjaya. So, ikut je lah jangan banyak tanya. 

Aku garu kepala. 

Satu hal lagi, bila aku follow terlalu ramai orang yang lain-lain bidang ni aku jadi macam rusa masuk kampung punya gelabah -- tahu..? Aku tengok si A, aku nak jadi A. Aku tengok si B, aku rasa boleh jadi B. Tengok si C pula, aku rasa lebih sesuai jadi C. Bila tengok si D, dalam hati aku rasa aku boleh jadi lebih baik daripada si D kalau aku jadi si D. Aku nak jadi apa ni sebenarnya..? 

Nasib baik ABC cuma ada sampai Z.
Kalau tak, mati aku nak taip satu-satu. Sampai berdarah keyboard..! 

Pokoknya, aku masih tak tahu nak jadi apa. Macam status IG aku -- "..aku masih mencari siapa aku, apa aku mahu jadi dan di mana aku akhirnya.." dan ya, IG tu masih hidup walaupun aku nampak sibuk kat IG satu lagi. Sila jangan unfollow IG aku. Kasihan la sikit. Ahakssss. 

Dan ini lagu yang berlegar-legar dalam kepala aku tak mahu keluar sejak seminggu ni.. 

"Kau dan aku tak bisa bersama.. Bagai syair lagu tak berirama.. Selamat tinggal kenangan dengan  mu.. Senyum ku melepaskan kau pergi.."

nak bagitahu tu je.
ok bye.


...

Share:

RAES : Zaalima (Video Lyrics With English Translation)

Sempena dengan Hari Wanita pada hari ini, izinkan aku share lagu yang menjadi halwa telinga aku sejak dua tiga minggu ni. Jatuh cinta sangat dengan lagu ni sebab muzik dan lirik lagunya yang manis. Seperti kebiasaan lagu-lagu Hindustan yang banyak mengagung-agungkan kejelitaan wanita, begitu juga dengan lagu Zaalima ni.

Lirik Lagu Zaalima Dari Filem RAES 

Walaupun Zaalima ni bermaksud Orang Yang Kejam tapi lagu ni bukan lah lagu ganas mahupun berbentuk penindasan kepada wanita ke apa. Lagu ni sangat sweet dan liriknya agak jiwang dan berbunga-bunga. Aku yang belum menonton filem RAES pun rasa jatuh cinta bila dengar lagu Zaalima ni buat pertama kali.

Bukan sahaja kerana filem ni lakonan Shah Rukh Khan hero kesayangan aku tu, tapi juga kerana heroin baru yang diperkenalkan melalui filem RAES ni juga cantik, manis dan unik wajahnya. Heroin ni bernama Mahira Khan dan merupakan pelakon dari Pakistan. Tak hairan lah mengapa wajah Mahira ni lain daripada yang lain dan cantiknya sangat semulajadi. :)

Jom kita layan lagu Zaalima ni..


Zaalima | RAES Movie 2017

jo teri khaatir tarpe pehle se hi
kya usey taRpana O zaalima, O zaalima
jo tere ishq mein behka pehle se hi
kya usey behkana O zaalima, O zaalima 

the one who is already suffering for you (aren't there with him)
why torment him even more, O cruel one..
the one who's already intoxicated,
why intoxicate him even more, O cruel one...

aankhen marhaba, baatein marhaba
main sau martaba deewana huaa
mera na raha jab se dil mera
tere husn ka nishana hua

your eyes are beautiful, your talks are beautiful,
I have become crazy a hundred times.
my heart hasn't remained mine,
since it became the target of your beauty..

jiski har dhaRkan tu ho 
aise dil ko kya dhaRkana
O zaalima, O zalima..

the one whose every heartbeat is you,
why make that heart beat even faster,
O cruel one...

jo teri khaatir tarpe pehle se hi
kya usey taRpana O zaalima, O zaalima

saanson mein teri nazdeeqiyon ka
itr tu ghol de, ghol de...
main hi kyun ishq zaahir karoon
tu bhi kabhi bol de, bol de... 

dissolve the perfume of your closeness
in my breath...
why should I alone express my love,
you too say something some time..

le ke jaan hi jaayega meri
qaatil har tera bahaana hua
tujhse hi shuru, tujhpe hi khatam
mere pyaar ka fasaana hua

it's take my life only,
every excuse of yours has become a killer for me.
the story of my love
starts with you and ends at you only.

tu shamma hai to yaad rakhna
main bhi hoon parwaana
O zaalima, O zaalima..

if you are a candle,
remember, I too am a moth,
O cruel one, O cruel one...

jo teri khaatir taRpe pehle se hi
kya usey taRpana O zaalima, O zaalima

deedaar tera milne ke baad hi
chhooTe meri angRaayi
tu hi bata de kyun zaalima main kehlayi
kyun is tarah se duniya jahaan mein
karta hai meri ruswaayi
tera qusoor aur zaalima main kehlayi

only after I have seen you,
my first stretch of the morning happens.
(that is, it's necessary for me to see you to even begin my day.)
tell me why am I called the cruel one..
why do you disgrace me like that in public,
it's your fault and I'm the one being called the cruel one.

deedaar tera milne ke baad hi
chhooTe meri angdaayi
tu hi bata de kyun zaalima main kehlayi
tu hi bata de kyun zaalima main kehlaayi

Movie: Raees
Music: JAMB
Lyrics: Amitabh Bhattacharya
Singers: Arijit Singh, Harshdeep Kaur
Label: Zee Music Company

:)


credit lyric from : http://www.bollymeaning.com
credit video from : youtube

Share:

When The Last Time You Did For The First Time?

Blogger SayidahNapisah yang comel dan baik hati serta popular meletop kebabaom buat entry tentang tajuk yang sama hari ni. Jadi aku terpanggil nak ikut lah buat tajuk yang sama. Sesekali tiru blogger famous harap-harap dapat lah tempias UV daripada blog beliau yang dah juta-juta Pageview tu.. ahaaakkksss.. KC ahkak love u so much..! :)

So, what the last time you did for the first time ?

Ermmm.. 3 hari lepas, buat pertama kali aku cuba Mate Liquid Lipsticks.

Ya, pertama kali..! Padahal mate lipstick ni dah lama popular. Orang lain dah lama pakai. Dah habis berbotol-botol dah pun. Aku baru nak cuba woii.. 

oohhh emmm jiiii

Apa perasaannya pakai mate lipstick..? Ok. Aku rasa ok la walaupun sedikit kering. Ye lah dah namanya 'mate' kan, tak ada la rasa licin satin ke apa. Rasa ringan je kat bibir lah. Yang best tentang mate lipstick ni ialah warnanya yang intense sangat. Rasa melekat kat bibir dan tahan lama. Lepas makan minum pun, lipstick masih 'ada' kat bibir. Tapi kalau jenis yang suka pakai lipstick tebal-tebal, lepas makan minum kena lah top up sikit ye lipstick kat bibir masing-masing.

Kelebihan Mate Liquid Lipstick

Buat masa ni aku tak berani lagi nak pakai color terang-terang. Paling merah pun aku pakai kod Girl Boss yang color ala-ala merah darah. Tak gelap sangat, tak terang menyala sangat. Just nice untuk kulit aku yang tak berapa licin cerah ni. 

Paling aku suka color natural macam kod Butterscotch. Bila pakai mate lipstick Butterscotch ni aku tak payah nak make up muka beria-ia sangat pun. Aku sapu compact powder kat seluruh muka lepas tu oles je mate lipstick Butterscotch ni.. taraaaaaa dah siap..! hahahahaaa... :p

Aku pernah cerita tentang AKU DAN MAKE UP dalam entry ni, sila klik dan baca 15 fakta yang aku dah explain panjang lebar kat situ.

ZAWARA Mate Lipstick Butterscotch

Apa Mimpi Nak Bermake-up Pula ?

Tak ada mimpi apa pun. Aku masih aku yang dulu. Jangan fikir bila aku jadi agent ZAWARA Cosmetic ni aku akan jadi giler make up dan asyik nak bermake up je 24 jam. Tak..! Aku masih MALAS ya hazabbb nak make up or duduk berjam-jam depan cermin membelek muka. Dan paling penting, aku masih tak pandai make up. Setakat bedak, lipstick, eye liner dan mascara -- itu je lah yang aku pakai. Nak bentuk kening, nak shading2 atau nak blend2 color eye shadows ni semua aku still tak pandai lagi.. hahahahahaa. 

So, kalau jumpa aku kat mana-mana dan tengok aku tak make up jangan lah pelik. Dan jangan lah kata "ehh.. kata jual make up.. dia sendiri pun tak make up.. macam mana tu..?" ehh.. #JanganMengata #LetsCantik #FuhhhFuhhh ...hahahahahahaa.. aku fuhhhh kan sorang2 sat lagi.. :p

Aku pilih untuk jadi agent ZAWARA Cosmetics kerana aku nampak PELUANG dan sekadar nak mencuba cabar diri. Tak payah aku nak terangkan jenama ZAWARA ni, ramai dah tahu. Kualiti produk ZAWARA ni dah terbukti di pasaran jadi kurang risiko produk entah apa-apa (bukan macam sesetangah produk yang harap nama je gah tapi barang macam sampah..! ehhh...) Dan paaaaaaaaliinggg penting sekali sebenarnya aku tertarik dengan pendekatan ZAWARA yang lebih kepada nak bantu usahawan baru, bukan macam sesetengah jenama yang hanya nak AMBIL KESEMPATAN ke atas agent dan dropship mereka.

Agent ZAWARA Cosmetics

Nanti aku cerita panjang lebar lagi pasal produk-produk ZAWARA ni dan macam mana aku boleh berkecimpung di dalam keluarga besar ZAWARA ni. Amvoiiii... lama tak pakai perkataan 'berkecimpung' tau.. tetiba rasa macam tulis artikel majalah la pula.. kahh kahh kahhh.. 

Aku baru lagi mengorak langkah, belum cukup 10 langkah pun tapi saje lah aku nak share kat sini jadi siapa2 yang tengah usha produk2 ZAWARA tu boleh la contact dan order daripada aku je ok. Aku bagi service tip-top-meletop untuk korang. Jangan panggil aku suruh make up korang sudahlah..! Jadi babun bibir merah pulak sat lagi.. hehehehehee.. Kalau sudi sila la FOLLOW Instagram aku ni :





Share: