Penunjuk Atau Diberi Tunjuk ?

Tiba-tiba aku baru sedar yang aku ni suka follow macam-macam jenis orang sampai life aku jadi macam banyak sangat cabang. Lain leader lain cara tunjuknya. Ada yang kata ikut kiri bagus, be different, buat sesuatu yang lain dari orang lain, jadi rare -- then baru lah kau akan stand out. Ada leader lain pula kata ikut kanan, jadi macam dia, buat step by step mesti berjaya, kenapa nak buang masa buat benda salah, dia akan tunjukkan cara betul yang semua orang berjaya pernah buat -- dah terbukti cara tu akan jadikan kau berjaya. So, ikut je lah jangan banyak tanya. 

Aku garu kepala. 

Satu hal lagi, bila aku follow terlalu ramai orang yang lain-lain bidang ni aku jadi macam rusa masuk kampung punya gelabah -- tahu..? Aku tengok si A, aku nak jadi A. Aku tengok si B, aku rasa boleh jadi B. Tengok si C pula, aku rasa lebih sesuai jadi C. Bila tengok si D, dalam hati aku rasa aku boleh jadi lebih baik daripada si D kalau aku jadi si D. Aku nak jadi apa ni sebenarnya..? 

Nasib baik ABC cuma ada sampai Z.
Kalau tak, mati aku nak taip satu-satu. Sampai berdarah keyboard..! 

Pokoknya, aku masih tak tahu nak jadi apa. Macam status IG aku -- "..aku masih mencari siapa aku, apa aku mahu jadi dan di mana aku akhirnya.." dan ya, IG tu masih hidup walaupun aku nampak sibuk kat IG satu lagi. Sila jangan unfollow IG aku. Kasihan la sikit. Ahakssss. 

Dan ini lagu yang berlegar-legar dalam kepala aku tak mahu keluar sejak seminggu ni.. 

"Kau dan aku tak bisa bersama.. Bagai syair lagu tak berirama.. Selamat tinggal kenangan dengan  mu.. Senyum ku melepaskan kau pergi.."

nak bagitahu tu je.
ok bye.


...

RAES : Zaalima (Video Lyrics With English Translation)

Sempena dengan Hari Wanita pada hari ini, izinkan aku share lagu yang menjadi halwa telinga aku sejak dua tiga minggu ni. Jatuh cinta sangat dengan lagu ni sebab muzik dan lirik lagunya yang manis. Seperti kebiasaan lagu-lagu Hindustan yang banyak mengagung-agungkan kejelitaan wanita, begitu juga dengan lagu Zaalima ni.

Lirik Lagu Zaalima Dari Filem RAES 

Walaupun Zaalima ni bermaksud Orang Yang Kejam tapi lagu ni bukan lah lagu ganas mahupun berbentuk penindasan kepada wanita ke apa. Lagu ni sangat sweet dan liriknya agak jiwang dan berbunga-bunga. Aku yang belum menonton filem RAES pun rasa jatuh cinta bila dengar lagu Zaalima ni buat pertama kali.

Bukan sahaja kerana filem ni lakonan Shah Rukh Khan hero kesayangan aku tu, tapi juga kerana heroin baru yang diperkenalkan melalui filem RAES ni juga cantik, manis dan unik wajahnya. Heroin ni bernama Mahira Khan dan merupakan pelakon dari Pakistan. Tak hairan lah mengapa wajah Mahira ni lain daripada yang lain dan cantiknya sangat semulajadi. :)

Jom kita layan lagu Zaalima ni..


Zaalima | RAES Movie 2017

jo teri khaatir tarpe pehle se hi
kya usey taRpana O zaalima, O zaalima
jo tere ishq mein behka pehle se hi
kya usey behkana O zaalima, O zaalima 

the one who is already suffering for you (aren't there with him)
why torment him even more, O cruel one..
the one who's already intoxicated,
why intoxicate him even more, O cruel one...

aankhen marhaba, baatein marhaba
main sau martaba deewana huaa
mera na raha jab se dil mera
tere husn ka nishana hua

your eyes are beautiful, your talks are beautiful,
I have become crazy a hundred times.
my heart hasn't remained mine,
since it became the target of your beauty..

jiski har dhaRkan tu ho 
aise dil ko kya dhaRkana
O zaalima, O zalima..

the one whose every heartbeat is you,
why make that heart beat even faster,
O cruel one...

jo teri khaatir tarpe pehle se hi
kya usey taRpana O zaalima, O zaalima

saanson mein teri nazdeeqiyon ka
itr tu ghol de, ghol de...
main hi kyun ishq zaahir karoon
tu bhi kabhi bol de, bol de... 

dissolve the perfume of your closeness
in my breath...
why should I alone express my love,
you too say something some time..

le ke jaan hi jaayega meri
qaatil har tera bahaana hua
tujhse hi shuru, tujhpe hi khatam
mere pyaar ka fasaana hua

it's take my life only,
every excuse of yours has become a killer for me.
the story of my love
starts with you and ends at you only.

tu shamma hai to yaad rakhna
main bhi hoon parwaana
O zaalima, O zaalima..

if you are a candle,
remember, I too am a moth,
O cruel one, O cruel one...

jo teri khaatir taRpe pehle se hi
kya usey taRpana O zaalima, O zaalima

deedaar tera milne ke baad hi
chhooTe meri angRaayi
tu hi bata de kyun zaalima main kehlayi
kyun is tarah se duniya jahaan mein
karta hai meri ruswaayi
tera qusoor aur zaalima main kehlayi

only after I have seen you,
my first stretch of the morning happens.
(that is, it's necessary for me to see you to even begin my day.)
tell me why am I called the cruel one..
why do you disgrace me like that in public,
it's your fault and I'm the one being called the cruel one.

deedaar tera milne ke baad hi
chhooTe meri angdaayi
tu hi bata de kyun zaalima main kehlayi
tu hi bata de kyun zaalima main kehlaayi

Movie: Raees
Music: JAMB
Lyrics: Amitabh Bhattacharya
Singers: Arijit Singh, Harshdeep Kaur
Label: Zee Music Company

:)


credit lyric from : http://www.bollymeaning.com
credit video from : youtube

When The Last Time You Did For The First Time?

Blogger SayidahNapisah yang comel dan baik hati serta popular meletop kebabaom buat entry tentang tajuk yang sama hari ni. Jadi aku terpanggil nak ikut lah buat tajuk yang sama. Sesekali tiru blogger famous harap-harap dapat lah tempias UV daripada blog beliau yang dah juta-juta Pageview tu.. ahaaakkksss.. KC ahkak love u so much..! :)

So, what the last time you did for the first time ?

Ermmm.. 3 hari lepas, buat pertama kali aku cuba Mate Liquid Lipsticks.

Ya, pertama kali..! Padahal mate lipstick ni dah lama popular. Orang lain dah lama pakai. Dah habis berbotol-botol dah pun. Aku baru nak cuba woii.. 

oohhh emmm jiiii

Apa perasaannya pakai mate lipstick..? Ok. Aku rasa ok la walaupun sedikit kering. Ye lah dah namanya 'mate' kan, tak ada la rasa licin satin ke apa. Rasa ringan je kat bibir lah. Yang best tentang mate lipstick ni ialah warnanya yang intense sangat. Rasa melekat kat bibir dan tahan lama. Lepas makan minum pun, lipstick masih 'ada' kat bibir. Tapi kalau jenis yang suka pakai lipstick tebal-tebal, lepas makan minum kena lah top up sikit ye lipstick kat bibir masing-masing.

Kelebihan Mate Liquid Lipstick

Buat masa ni aku tak berani lagi nak pakai color terang-terang. Paling merah pun aku pakai kod Girl Boss yang color ala-ala merah darah. Tak gelap sangat, tak terang menyala sangat. Just nice untuk kulit aku yang tak berapa licin cerah ni. 

Paling aku suka color natural macam kod Butterscotch. Bila pakai mate lipstick Butterscotch ni aku tak payah nak make up muka beria-ia sangat pun. Aku sapu compact powder kat seluruh muka lepas tu oles je mate lipstick Butterscotch ni.. taraaaaaa dah siap..! hahahahaaa... :p

Aku pernah cerita tentang AKU DAN MAKE UP dalam entry ni, sila klik dan baca 15 fakta yang aku dah explain panjang lebar kat situ.

ZAWARA Mate Lipstick Butterscotch

Apa Mimpi Nak Bermake-up Pula ?

Tak ada mimpi apa pun. Aku masih aku yang dulu. Jangan fikir bila aku jadi agent ZAWARA Cosmetic ni aku akan jadi giler make up dan asyik nak bermake up je 24 jam. Tak..! Aku masih MALAS ya hazabbb nak make up or duduk berjam-jam depan cermin membelek muka. Dan paling penting, aku masih tak pandai make up. Setakat bedak, lipstick, eye liner dan mascara -- itu je lah yang aku pakai. Nak bentuk kening, nak shading2 atau nak blend2 color eye shadows ni semua aku still tak pandai lagi.. hahahahahaa. 

So, kalau jumpa aku kat mana-mana dan tengok aku tak make up jangan lah pelik. Dan jangan lah kata "ehh.. kata jual make up.. dia sendiri pun tak make up.. macam mana tu..?" ehh.. #JanganMengata #LetsCantik #FuhhhFuhhh ...hahahahahahaa.. aku fuhhhh kan sorang2 sat lagi.. :p

Aku pilih untuk jadi agent ZAWARA Cosmetics kerana aku nampak PELUANG dan sekadar nak mencuba cabar diri. Tak payah aku nak terangkan jenama ZAWARA ni, ramai dah tahu. Kualiti produk ZAWARA ni dah terbukti di pasaran jadi kurang risiko produk entah apa-apa (bukan macam sesetangah produk yang harap nama je gah tapi barang macam sampah..! ehhh...) Dan paaaaaaaaliinggg penting sekali sebenarnya aku tertarik dengan pendekatan ZAWARA yang lebih kepada nak bantu usahawan baru, bukan macam sesetengah jenama yang hanya nak AMBIL KESEMPATAN ke atas agent dan dropship mereka.

Agent ZAWARA Cosmetics

Nanti aku cerita panjang lebar lagi pasal produk-produk ZAWARA ni dan macam mana aku boleh berkecimpung di dalam keluarga besar ZAWARA ni. Amvoiiii... lama tak pakai perkataan 'berkecimpung' tau.. tetiba rasa macam tulis artikel majalah la pula.. kahh kahh kahhh.. 

Aku baru lagi mengorak langkah, belum cukup 10 langkah pun tapi saje lah aku nak share kat sini jadi siapa2 yang tengah usha produk2 ZAWARA tu boleh la contact dan order daripada aku je ok. Aku bagi service tip-top-meletop untuk korang. Jangan panggil aku suruh make up korang sudahlah..! Jadi babun bibir merah pulak sat lagi.. hehehehehee.. Kalau sudi sila la FOLLOW Instagram aku ni :