ISTANBUL dan Segala Hal Sebelumnya

Alhamdulillah seminggu lebih dah balik Malaysia selepas 6 hari bermusaffir ke Istanbul. Perasaan aku..? Masih di awang-awangan atau bahasa urban orang sebut "tak boleh move on" lagi.. hahahahaa. Dan ya, Istanbul sangat lah urban terutama Istanbul yang sebelah Eropah. Aku rasa macam jalan-jalan kat negara orang putih. Dah la orang-orang Istanbul ni cantik-cantik, putih melepak, tinggi-tinggi dan fashionable. Memang rasa kerdil je orang kepulauan asia tenggara macam kita ni.. :)

Banyak lagi aku nak cerita pasal travel aku ke Istanbul dan Bursa tu. Gambar pun banyak nak share. Tapi macam biasa la aku ni sejenis suka memerap. Tengok la cerita ke India tahun lepas, sampai hari ni tak habis share lagi.. hahahahaha..! Moga bersabar la dengan perangai aku ni. Aku share apa-apa cerita travel aku kat dalam blog ni bukan nak menunjuk ya, dan bukan dapat duit pun.. hahahaa.. tetibeerrr.. Just untuk simpanan dan kenangan aku. Harap tak ada la yang rasa cemburu tahap mendengki. Malah aku harap korang pun tumpang happy untuk aku. Hari ni rezeki aku, InsyaAllah akan datang rezeki korang pula.. Aamiin..

Travel To Istanbul With My Love

Selain dari cerita travel ke Istanbul tu, ada banyak hal-hal kecil tapi penting yang aku nak share. Contohnya tentang kurus Jom Urus Stress (JUS) yang aku join dua hari sebelum ke Istanbul. Kursus yang in person dengan Dato' Haji Mohd Fadzillah Kamsah sendiri. Ya Allah, bersyukur sangat aku dapat join kursus tu walaupun harga tiket agak mahal untuk aku tapi berbaloooiiiii sangat. Aku temui jawapan yang aku cari-cari selama ni. Kursus tu sehari je, rasa tak puas tapi segala yang aku harapkan dari kursus tu alhamdulillah aku dapat. Nanti aku share lagi detail pasal apa yang aku dapat dari kursus tu, ok.. kassam sey..! :p

Aku nak share juga tentang tahap kesihatan aku sekarang sebab aku tahu ramai yang concern dengan kesihatan aku sejak aku bagitahu ada masalah deperession-what-so-ever. Tapi aku macam berbagi-bagi rasa juga sama ada nak share secara terbuka atau tak sebab aku ada sedikit fobia bila nak cerita semua benda. Takut macam ada orang yang tak senang dan salah faham atau ambil kesempatan atas ketidaksihatan emosi aku. Nanti gaduh. Lepas tu sakit hati. Lepas tu unfollow kat IG dan FB... hahahahaha..! so childish right..? tapi realiti okey... ada orang jenis macam tu.. bukan aku..! kihh.. :)

Aku nak share juga pasal smartphone baru yang aku beli sehari sebelum ke Istanbul. Tapi sayangnya handphone je smart, aku tetap tak smart... denggg..! :p Aku beli smartphone tu selepas lama mengidam dan meng'usha' di Youtube. Selain dari sebab smartphone aku yang lama tu semakin hauk..! Bateri dia selalu haus dan haus tu pula time aku sangat-sangat memerlukan. Maka, smartphone tu selalu dapat makan sumpah dan maki daripada aku tanpa berkias lagi. Kehadiran smartphone baru ni bagai memberi sinar baru dalam hidup aku (cewahhh.. ayat nak dramatik saje..). Macam dapat baby cat baru kan, asyik nak membelek dia je. Punya sayang tu tahap tengah-tengah malam terjaga terus check smartphone ada kat sebelah tak.. hahahahahaa..! this is poyo.. :p

Smartphone yang khabarnya mempunyai 40mpx ketajaman kamera ni tidak juga membuatkan skill aku tajam. Gambar-gambar yang aku snap, masih tak berapa nak smart. Stressed..!! Why la aku tak pandai-pandai juga snap gambar. Betul la orang kata, ada kamera canggih macam mana pun tapi kalau tangan tak berseni, memang kaku juga gambar tu. Tak ada soul. Cissssss.. nangis terpisat-pisat. Pun begitu, aku percaya practice make anything possible..! oleh itu.. marilah kita praktis sampai lebam.. :)

Apa lagi aku nak share eh..?

Ohh ya.. aku nak share review aku tentang filem yang baru aku tonton dan yang aku suka. Banyak je movie yang aku tonton terutama dalam flight masa pergi dan balik Istanbul hari tu. Kau bayangkan lah 11 jam dalam flight, memang senak menonton filem je namanya sebab aku sejenis yang susah nak tidur dalam flight. Tak selesa dan fobia takut flight terhempas dan tak sempat say i love you kat Pokchik sambil berpelukan, mengalirkan airmata dan bermaaf-maafan (again, ayat mesti dramatik..). Antara filem yang aku tak sabar nak share adalah filem omputih tajuknya I Feel Pretty lakonan Amy  Schumer. Lawak gila cerita tu but very inspiring...!

Okey cukup lah pot-pet-pot-pet kali ni.
Nanti aku update lagi. 

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN MALAYSIA 2018
(31 Ogos dan 16 September)

Aku sayang Malaysia.
Walau cantik negara orang, cantik lagi negara sendiri.
Walau seronok di negara orang, tetap seronok dapat kembali ke negara sendiri.

:)


...

spacer

ROCKSTAR | Kisah Cinta Tidak Kesampaian

Aku baru sahaja menonton filem Rockstar ni selepas baru-baru ni keluar di TV2. Tapi aku percaya itu bukan filem versi penuh sebab untuk saluran tv di Malaysia, tentu banyak scene dah kena potong. Pun begitu, aku menonton filem Rockstar dengan satu expectation yang sangat tinggi sebab sebelum ni aku ada terbaca banyak review tentang filem ni malah pujian melambung-lambung yang di berikan oleh pengkritik filem atas mutu lakonan Ranbir Kapoor dalam filem ni buat aku tertanya-tanya; lebih hebat dari Barfi ke..? 

Tak kurang yang kata filem Rockstar ni adalah gandingan terbaik Ranbir Kapoor dan pengarah-filem-deep Imtiaz Ali. Walaupun selepas filem ini Imtiaz Ali 'kerja kuat' untuk hasilkan Highway, Tamasha dan Jab Harry Meet Sejal tapi tetap pujian balik kepada Rockstar. Ada yang kata 'badi' Rockstar ni dah melekat pada Imtiaz Ali dan Ranbir Kapoor -- mereka tak akan boleh hasilkan magik yang sama walau beratus filem mereka bergandingan lagi. Betul ke..? We wait and see je lah :p

filem lakonan Ranbir Kapoor, Nargis Fakhri, Shammi Kapoor cameo, filem Imtiaz Ali, the best film of Ranbir Kapoor,
Rockstar (2010)

Rockstar Satu Lagi Kisah Cinta Tak Kesampaian

Tajuk filem ni nampak ganas tapi keseluruhan filem ini adalah berkaitan cinta. Perasaan dan kejiwaan yang cuba di sampaikan melalui filem ni sebenarnya straight foward iaitu (1) kalau kau suka dia, berjuang lah untuk mendapatkannya dan (2) cinta sejati tak semestinya memiliki. Tapi hasil garapan Imtiaz Ali yang nyata tak suka filem straight foward maka di pusing-pusing dan di belit-belitkan jalan cerita ni sampai jadi bersimpul-simpul. At the end, filem Rockstar ni sebenarnya hanyalah satu lagi kisah cinta tak kesampaian yang complicted dan berakhir dengan kematian. Dammnnnn..!!

Ini apa yang aku 'lihat' tentang filem Rockstar :

1.  Satu lagi filem cinta daripada Ranbir Kapoor dan sekali lagi cinta Ranbir dalam filem ni berakhir dengan kesedihan dan kematian. Why..? Why Ranbir suka sangat ambik watak macam ni. Lama-lama aku tengok Ranbir ni macam dah 'kebas' je bila tiba bab putus cinta. Dalam filem atau luar filem, kisah cinta Ranbir Kapoor macam sedih je. Come on hero..! Cari lah someone yang betul-betul boleh mencintai dan di cintai. Jujur. Ikhlas. Dan memahami. Then, kahwin la cepat..! :)


2.  Watak JJ seorang penyanyi rock yang patah hati, ranap jiwa, sunyi, keliru tapi berbakat besar dan popular memang superb di tangan Ranbir Kapoor. Dia punya mata berkaca-kaca tu selalu berjaya buat hati aku luluh. Dalam filem ni juga aku hampir percaya Ranbir sebenarnya memang boleh menyanyi dengan baik terutama sebab aku dah tengok Ae Dil Hai Mushkil juga.

Dua-dua filem ni dia jadi penyanyi kan. Ada style dan penjiwaan yang hebat. Tak pelik kenapa orang asyik bandingkan filem Rockstar ni dengan Ae Dil Hai Mushkil tu sendiri. Jalan cerita pun hampir sama. Ahh..! anggap je lah kebetulan.


3.  Jalan cerita filem ni agak carca-marba dan berpusing-pusing sampai aku sedikit confuse dan tak faham apa sebenarnya yang cuba di sampaikan. Di awal cerita masa JJ dengan Heer cuma 'berkawan' tu aku macam pelik gila. Tak kan lah JJ tu dungu sangat sampai sanggup jadi 'hamba' Heer tapi dalam masa yang sama tak sedar yang sebenarnya dia dah jatuh cinta dengan Heer..? Come on laaa.

Heer pun sama juga, JJ tu punya banyak berkorban untuk dia, sanggup datang Kashmir masa Heer nak kahwin, tak kan Heer tak tahu semua tu maknanya cinta...? haihhhh.. Dan di hujung cerita tu boleh pula Heer ikut JJ pergi road tour sedangkan dia tengah nazak dan masih isteri orang.. grgrgrgrgr..!! Apa ni..?!! filem hindustan memang selalu letak logik kat belakang sekali sampai hampir tak wujud perkataan logik tu kot.. hahahahaa.. :p

4.  Berbeza dengan lakonan cemerlang Ranbir Kapoor sebagai JJ, lakonan Nargis Fakhri sebagai Heer ya ampuuuuuunnnn...!! ke lauuuuttt dalam..! hahahahaha.. :p Kayu tahap lurus macam kayu pembaris. Faham tak..? Aku jadi tak faham gila kenapa Imtiaz Ali ambik Nargis ni berlakon filem acah-acah deep macam ni. Failed..! Harap muka cantik dan bibir seksi je. Lakonan hambar.

Aku di fahamkan watak Heer sepatutnya dilakonkan oleh Kareena Kapoor tapi Kareena menolak. Maybe sebab depa kan sepupu tak kan nak buat scene cium-cium mulut pula kan..! Tapi lepas tu ditawarkan kepada Sonam Kapoor dan Diana Penty tapi tak tahu kenapa lastly dapat kat Nargis pula.. haihh..! Aku membayangkan kalau Kareena yang bawa watak Heer tu mesti superb..! marvelous..! mantap dan lebih meyakinkan. Tapi tu lah...


5.  Filem ni buat aku jatuh cinta lagi dan lagi pada keindahan Kashmir....!! rinduuu woiii nak main salji, naik chikara sambil ambik angin petang kat Dal Lake, tengok orang-orang Kashmir yang penuh sederhana, tenang dan cantik-cantik.. hehehehehe. Wajib la repeat ke Kashmir lagi lepas ni. :)

6.  Kehadiran Shammi Kapoor sebagai watak jemputan langsung aku tak jangkakan. Terkejut tengok penampilan Shammi Kapoor yang ternyata sudah di mamah usia tapi auranya masih mantap. Aku bukan peminat Shammi Kapoor sebab aku selalu rasa di berlakon over.. hhahaahha.. Tapi dia lagend kan, bagus lah sesekali muncul macam tu. Dapat juga ubat kerinduan peminat (kalau masih ada la.. lol..)

7.  Lagu-lagu dalam filem ni semua hasil garapan A.R. Rahman yang popular dan hebat dalam kelas tersendiri. Siapa yang tak kenal A.R.Rahman ni, standard dia bukan kat India je ye, malah peringkat international tau. Tapi sorry aku tak minat karya dia. Jadi tak ada satu pun lagu dalam filem ni yang melekat di hati aku. Bukan lagu tu tak best, cuma bukan jiwa aku. Tu je.

Apa Yang Aku Belajar Dari Filem Rockstar

Di awal cerita watak JJ digambarkan sebagai seorang yang innocent tapi berjiwa besar. Dia nak jadi penyanyi tapi tak ada jiwa. Ada orang bagitahu dia, penyanyi yang baik mesti menyanyi dengan feel. Nak dapat feel tu mesti melalui sendiri kejatuhan, kesakitan, patah hati, bercinta, putus cinta, kehilangan atau ditinggalkan. Baru lah feel tu wujud dalam hati dan diri seseorang. Filem ini tentang perjalanan JJ mencari feel tu sendiri. Tapi bila dia berjaya dapat feel tu, rupa-rupanya dia tak nak jadi penyanyi lagi. Dia cuma mahu jadi pencinta yang sentiasa mencintai walau tidak memiliki.

Aku enjoy tengok kisah dan perjalanan JJ malah ada beberapa scene yang sangat mengesankan sampai aku menitiskan airmata. Aku boleh rasa JJ punya keliru, sedih, marah, sakit dan rasa tak puas tu. JJ adalah satu watak yang mengajar aku tentang move on tapi bukan melupakan. Putus tapi tidak perlu membenci. Sakit tapi jangan membalas dengan kesakitan. Cinta adalah tentang memberi tanpa mengharapkan balasan. Cinta adalah tentang pergi, dan jika benar-benar sejati pasti akan kembali. Patah hati, kecewa, menjadikan kita manusia. Apa yang kita cari bukan apa sebenarnya yang kita cari. 


Dalam temu bual bersama The Indian Express (klik untuk baca lanjut), Imtiaz Ali ada menyebut ini dan aku menyukai apa yang disebutkan. Aku share sikit :

Yeah, that happens. Somebody, who belong to a set of people, who just follow instructions without thinking about it, can say, ‘I love this person.’ But if you think about it, you will realise that if you love different people in life, you still have different feelings towards them, then how do you define this word called love. So, obviously, you feel different love for different people at different times. So, saying it does not communicate the same thing.
What happens sometimes is that you challenge something, you accept the fact that you don’t know the answer and therefore comes across as confused, which often my characters are supposed to be. But if you don’t challenge anything and you are blind then you will say, ‘I love this girl.’ If you open your eyes, there will be questions that’s what happened to these people (his characters). Love is such an oft-used word that doesn’t communicate anything special.
Bagi yang belum menonton Rockstar, anda boleh cuba dan mungkin anda akan menyukainya. Tapi anda mungkin perlu menonton filem ni beberapa kali untuk dapat mesej yang cuba di sampaikan. Aku sendiri masih berharap akan dapat menonton filem ini lagi dan lagi. Baru dapat feel tu kot. Sama macam filem Tamasha, sekali tonton aku tak faham sangat malah siap tertidur pula tu.. hahahahaha.. Tapi lepas tengok Tamasha beberapa kali, aku suka filem tu terutama chemistry antara Ranbir Kapoor dengan Deepika Padukone yang mantap tahap dewa..! hehehehe.

Lepas ni aku looking foward untuk tengok Bombay Valvet dan semestinya Sanju. Tak sabar..! Setakat ni dalam semua filem lakonan Ranbir, aku masih letakkan Barfi nombor satu sebagai filem terbaik lakonan dia. Tapi ada yang kata Sanju lebih mantap sebab tu aku tak sabar nak tengok filem tu. Selebihnya, aku rasa Ranbir ni memang pelakon yang hebat dalam kelas dia tersendiri. Tak boleh nak banding-bandingkan sangat. Nikmati sahaja. At the end semuanya adalah hasil karya dan usaha keras orang, kita patut menghargainya. 

:)




...

gambar : google image

spacer

Lirik Lagu Bunga ~ Altimet ~

Aku sedikit terlambat kali ni. Tapi jujur cakap kali pertama dengar lagu ni 'hampeh' aku tak suka. Like too cheap la style lagu ni. Aku tak gemar. Tapi seperti banyak lagu lain dalam dunia ni, memang sekali dengar tak best. Bila dah ulang-ulang kali dengar jadi jatuh cinta. Lepas tu jadi igauan dan siulan.. hahahahaha..! Lagu Bunga nyanyian Altimet ni pun salah satu daripada lagu yang macam tu. Mesti dengar banyak kali, cuba fahamkan lirik dan maksud tersirat yang nak di sampaikan then lepas tu baru rasa lagu ni best. 

Lagu Bunga Nyanyian Altimet
Paling lekat kat lidah aku adalah "nak duit.. nak duit.. dapat sekali bunga.." hiksss.. sambil drive, sambil masak, sambil lipat baju, sambil windows shopping, sambil apa sahaja lah.. lidah aku mesti ulang-ulang lirik ni. Tapi itu je lah yang ingat. Yang lain tak hafal. Daripada hafal lirik lagu, baik hafal surah-surah lazim tak pun surah Al-Mulk.. kannnnnnn..! #sarkastik hehehehe.. :p

Okey jom kita tengok lirik lagu Bunga ni..

Lirik Lagu Bunga (by Altimet)


Pening kepala, takde duit belanja
Kecewa kerana orang lain shopping selamba
Nak merasa, nak join sekali bersama
Mereka-mereka yang viral trending semasa
Nak apa yang dia ada
Aku nak orang berkata:
"Ada gaya Subang Jaya, hari-hari hari raya ahh"
Tak sanggup tunggu lama
Takde duit, takde masa
Aku jumpa satu brader
Tanya cam mana, dia berkata

Hey, isi ini borang
Keluar wang berkoyan
Korang jangan goyang (bayar kemudian, ooh)
Mohon terus lulus
Tandatangan terus
Siapa taknak berlambak fulus

Bagai bulan jatuh ke riba
Nak duit, nak duit, dapat sekali bunga
Jatuh bulan kan ada riba
Nah duit, nah duit, sertakan bunga
Jangan sampai kena sita
Takde duit untuk bayar bunga
Sampai boleh naik gila
Rumah takde taman, masih ada bunga

Yeahhh man!
Serba satu, semua serba baru
Kalau tak, tak laku, mereka semua cerca aku
Ramai kawan baru, that's my instantfam
Semua laju, post pasal baju kat Instagram
Beemer 3 liter, kopi mahal, kafe hipster
Bukan penglipurlara, tapi tiada gebang bila cerita (woo)
Putih mata, lupakan kisah lama
Kalau nak lagi jumpa itu brader dia berkata

Hey, isi ini borang
Keluar wang berkoyan
Korang jangan goyang (bayar kemudian, ooh)
Mohon terus lulus
Tandatangan terus
Siapa taknak berlambak fulus
Pinjam je lagi!

Bagai bulan jatuh ke riba
Nak duit, nak duit, dapat sekali bunga
Jatuh bulan kan ada riba
Nah duit, nah duit, sertakan bunga
Jangan sampai kena sita
Takde duit untuk bayar bunga
Sampai boleh naik gila
Rumah takde taman, masih ada bunga

Hehehehehehe
Bayaran tak cantik tolong bagi balik
Tanya baik-baik sebelum ditarik
Bulan ni dah lambat, tolong bagi cepat
Engkau dah terjerat, terikat ketat (hah)
Mana mahu lari, jangan kecik hati
Janji tetap janji, perempuan atau laki
Tunggak punya tunggak, pokok dan baki
Bunga tanam sekali, hutang sampai mati

Bagai bulan jatuh ke riba
Nak duit, nak duit, dapat sekali bunga
Jatuh bulan kan ada riba
Nah duit, nah duit, sertakan bunga
Jangan sampai kena sita
Takde duit untuk bayar bunga (takde)
Sampai boleh naik gila
Rumah takde taman, masih ada bunga
(Hehehehehehe)

Betul juga lah apa yang cuba di sampaikan Alitimet melalui lagu ni, jangan pinjam duit dengan lintah darat (ahlong) sebab sebab hutang tak seberapa, tapi bunga (kadar riba) tu yang boleh buat bunuh diri tu. Dah banyak berita pasal mangsa ahlong ni kita dengar dan kita baca, aku tak tahu kenapa masih ada yang tak serik-serik.

Memang aku tak boleh nak judge mereka. Kadang-kadang tu memang terpaksa meminjam duit sebab hidup susah sangat. Keadaan sosio-ekonomi kita sekarang banyak menekan dan menghimpit sebab tu ada yang rasa tersepit, fikir pendek dan rasa macam tak ada pilihan lain terpaksa lah meminjam daripada ahlong. Kenapa tak pinjam dekat bank ke, tak minta Baitullmal ke, minta bantuan pusat zakat negeri ke apa ke. Alaaahh, aku tak nak komen panjang. Tepuk dada tanya iman dalam dada sendiri lah. Nak seribu daya, kalau tak nak memang macam-macam alasannya. Kan..?

Tapiiiiiiii kan, kalau kau berhutang sampai sanggup pinjam kat ahlong hanya sebab nak bergaya dan ikut trend kawan-kawan, itu memang bebal namanya. Aku memang marah kalau tahu orang jenis macam ni. Nak bergaya punya pasal, tak berlagak kononnya, sanggup 'gadai nyawa' kat ahlong. Dah tu kalau tak menyusahkan anak bini, mak bapa dan kawan-kawan tak apa juga. Ini tak, dia sorang punya pasal, habis orang lain dalam bahaya. Memang aku geram orang jenis macam ni. Eh.. terbebel pula..! :p

Apapun, beringat lah ya.
Jangan pinjam ahlong. Banyak cara lain boleh dapatkan bantuan.
Jangan terpedaya dengan iklan 'peminjam wang berdaftar' tu. Tak ada maknanya berdaftar ke tak berdaftar ke. Sekali kau pinjam duit dia, seumur hidup la hidup kau dalam bayang-bayang dan ketakutan. So, please elak kan jauh-jauh ok. Hidup ikut kemampuan kita. Ukur baju kat badan sendiri. Simple.  

p/s  :  Selain lagu Bunga nyanyian Alitimet ni, aku suka lagu Bunga nyanyian Ara Johari juga.. hahahahaa..! tetiba tukar topik.. lalalalalaa.. :p

Bunga Nyanyian Ara Johari





...


sumber : https://genius.com/Altimet-bunga-lyrics
gambar : google image

...

spacer

WorldCup2018 Final | Kembali Kepada Perancis

Aku mungkin salah seorang daripada beratus ribu yang bergembira hari ini menyambut kemenangan Perancis membawa pulang Piala Dunia 2018. Akhirnya..! Berbaloi kita menunggu bertahun-tahun selama ni. Tahniah Perancis dan tahniah untuk semua penyokong yang setia sejak sekian lama. Kepada penyokong yang baru masuk #teamfrance sama ada secara segaja atau tak sengaja, di ucapkan selamat datang. Mohon setia. Hahahahaa..! Dan seperti tahun-tahun world cup yang terdahulu, team favorite aku tetap Perancis, Spain dan Korea Selatan. Sayang Spain hambar gila tahun ni. Korea Selatan pula cemerlang di mata aku sebab berjaya hantar pulang pasukan juara (Germany) pulang awal. Bravo...! :p

Untuk Croatia, tahniah berjaya jejak padang final buat pertama kali. Penyokong Croatia patut bangga besar tahun ni. Mereka bermain dengan baik sepanjang perjalanan dari peringkat kumpulan sampai malam final. Aku tak tahu la apa faktor mereka hilang bisa malam tadi, tapi goal pertama Croatia semalam smart and world class..! Setuju..?

Perancis Juara Piala Dunia 2018 (gambar dari IG Sinar FM)

Perancis Dengan Kesebelasan Terbaik

Aku dah lama tak ikuti perkembangan bola sepak luar negara sejak Piala Dunia 2010 masa Spain menang tu. Kalau dulu aku boleh hafal nama-nama pemain dengan pasukan negara atau kelab yang mereka wakili tapi sekarang, ya ampunnnnn..! tak kenal dah nama-nama mereka ni. Tak tahu pun siapa top star dan sebagainya. Pemain 'separa senior' macam Cristiano Ronaldo, Messi, Torres dan lain-lain tu aku kenal la. Tapi yang level adik-adik ni sumpah tak kenal.

Aku ada terbaca tentang kesebelasan pasukan Perancis untuk kempen piala dunia tahun ni adalah antara kesebelasan terbaik yang mereka ada. Selain daripada pemain-pemain muda, coach pasukan Perancis tahun ni juga adalah bekas ketua pasukan Perancis pada tahun 1998 yang mana pada tahun tu Perancis menang Piala Dunia buat kali pertama. Woww..! nampak sangat menjanjikan lagi mengujakan tapi still dalam bola sepak ni segalanya mungkin. Sebagai penyokong setia France sejak insiden Zidane tanduk dada pemain Italy masa final world cup tahun 2006 dulu, aku memang meletakkan harapan penuh pada France walaupun aku tak kenal sorang pun pemain France tahun ni dan aku tak tengok satu pun perlawanan France masa peringkat kumpulan... hahahahaha... :p

Bila France layak ke peringat suku akhir, baru aku tengok live perlawanan tu dan masa tu juga baru terkial-kial nak kenal pemain France. Macam biasa, Pokchik lah jadi tempat rujukan aku. Masa tu baru aku kenal dengan si Griezman ni. Eh, handsome pula budak mata biru ni. Terus declare diri sendiri #teamgriezman kahh kahh kahh...! Walaupun Pokchik lebih suka Progba dan Mbappe tu tapi aku tetap la suka si Griezman yang ala gula-gula di mata ku ituewww. Tapi still tak tahu Griezman ni main untuk kelab apa..? Berapa umur dia..? Bagus sangat ke macam mana.. entah.. nanti-nanti lah aku google.

Antoine Griezman 


Croatia Lebih Layak Jadi Juara?

Aku tak tahu la apa perasaan penyokong Croatia tengok perlawanan semalam. Aku rasa mencabar juga serangan-serangan Croatia terutama masa separuh masa pertama kan. Tapi ulasan yang aku dengar pagi ni ramai yang kata Croatia main hambar malam tadi. Mungkin kepenatan sebab banyak games sebelum ni diaorang kena main sampai masa tambahan. Tapi... ermmmm.. bagi aku, malam tadi Croatia ada banyak peluang untuk lead sebab pertahanan France agak kacau-bilau. Gol kedua Croatia pun disebabkan kelalaian goal keeper France juga kan. Memang kalau France tetap buat kesilapan dan main macam budak sekolah semalam, serius Croatia boleh drag games tu sampai masa tambahan lagi. Dan kalau benda tu terjadi, memang aku sumpah pemain France karam jadi kapal Van De Wijck malam tadi juga. Geram aku...! :p

Bak kata pengulas malam tadi, final world cup 2018 : 1 gol sendiri, 1 gol penalti dan 1 gol sagu hati.. hahahahaha.. :) Macam mana entah boleh ada gol sagu hati tu. Rasa nak tampar-tampar je. Dengar kata goal keeper France tu goal keeper Liverpool ye..?!! kahh..kahh kahhh.. patut lah.. booooo.. (saje panas line) hahahahaa.. :p  Oh ye, lupa nak mention, kalau dalam EPL aku #teamchelsea ye.. ok bye..! :p

Tapi tak nak sembang banyak pasal 3 gol 'kebetulan' tu sebab yang 3 gol lagi tu lebih menarik dan memuaskan hati. Gol pertama Croatia cantik, gol ketiga France wow dan gol keempat France paling superb...! Tahniah la untuk tiga pemain ni. Bagi rasa padu dalam dada penonton. Puas tengok final world cup bila dipersembahkan dengan gol-gol kelas dunia macam ni. Thanks...! :)

Apapun World Cup 2018 sudahpun melabuhkan tirai dengan gilang gemilang dan senyuman penuh mekar untuk penyokong France tahun ni. Untuk penyokong pasukan lain, jangan sedih sangat. Semua ni adat pertandingan. Paling best bila tengok bola sepak ni adalah drama dan skill setiap pemain tu. Scene yang jarang kita dapat tonton dalam satu temasya. Bila pemain kelas dunia bertemu sesama sendiri atas nama negara masing-masing. Itu yang power..!

Jumpa lagi World Cup 2022 nanti di Qatar.
Aku harap drama di Qatar nanti lebih menarik. Tambah menarik kalau France dapat kekalkan kejuaraan. Perggghhh...! segalanya mungkin. Kena pula 22 memang nombor ajaib aku. Mudah-mudahan berjangkit keajaiban tu pada team France.. hikksss..

:)


p/s  :  aku tak pandai ulas perlawanan bola tapi sebagai penonton, aku enjoy setiap moment.. menang kalah aku okey je.. sejak dulu aku suka tonton perlawanan bola sepak sebab aku rasa terhibur, adrenalin melompat-lompat dan persembahan pemain-pemain hebat tu buat aku rasa hidup ni bagai sebiji bola juga.. dikejar kemudian disepak-sepak, kemudian dikejar lagi.. dirembat sampai berguling-guling tapi lepas tu dipeluk dan kadang-kadang di cium.. hahahahaha..! ini semua gila..! dunia memang gila tapi perlukah kita berputus asa..? never...!


...



spacer

The Lunchbox | Cinta Adalah Tentang Melepaskan

Amboiiii tiga review movie hindustan secara berturut-turut ni. Nampak sangat tengah depressed kan..! hahahahaha. Hari-hari tengok hindustan ke..? Tak la. Bukan hari-hari tapi hampir setiap hari la juga sebab aku kebosanan. Maklumlah dah lebih dua minggu tak buka FB dengan IG, tak tahu apa gossip terkini. Best juga rupanya bila start "detox" kan diri dari media sosial ni. Sunyi sekejap hidup. Tapi sunyi yang membahagiakan lah.

Filem The Lunchbox ni aku tonton dah lama sebenarnya, cuma sekarang baru rasa nak buat review sebab aku nak simpan memori kemanisan menonton filem ni dalam blog aku. Ini pun banyak dah terlupa. Nampaknya kena ulang tonton filem ni lagi. To be honest juga, first time masa aku tengok filem ni, aku tertidur di pertengahan cerita. Punya la slow movement filem ni. Dah la banyak scene dalam gelap je.. adehhh..! Tapi kan, bila menghampiri ending filem ni aku rasa rugi sebab tak tengok betul-betul setiap scene walaupun yang slow dan gelap tu.

bayangkan hari-hari dapat surat dalam mangkuk tingkat.. :)

The Lunchbox | Kisah Tentang Mengisi Kesunyian

Banyak point dan pengajaran yang diselitkan dalam filem ni sebenarnya tapi secara berkias. Jadi kalau kau tonton dengan feel terlalu santai, kau akan terlepas kemanisan tu. Suka juga diingatkan, ini filem untuk mereka yang suka menonton filem dengan hati, naluri dan perasaan. Bagi yang berjiwa keras lagi kental, tak payah tengok filem ni okey.

So, ini apa yang aku nak share tentang filem The Lunchbox yang menang banyak awards antarabangsa ni, bersusun-susun award untuk filem ni tau.. :

#1  Lakonan Irrfan Khan sebagai Saajan Fernandes yang digambarkan sebagai seorang lelaki hidup kesunyian selepas kematian isteri tu memang sesuai sangat dengan style Irrfan sendiri. Memang tengok muka dengan mata kuyu dia je pun cukup buat kau jatuh simpati kat dia. Kena pula watak Saajan ni jenis yang bersahaja tapi disiplin dalam kerja. Tekun. Tak banyak songeh dan jenis yang menurut arahan. Paling penting kita boleh rasakan macam mana bosannya hidup Saajan ni dari dulu sampai sekarang buat benda sama je. Sampai dah nak pencen pun masih buat benda sama tak ubah-ubah.

#2  Mula-mula aku rasa annoying gila dengan watak Saajan ni sebab dia tipikal lelaki dewasa berumur yang membosankan, slow, pendiam dan langsung tak ada apa-apa yang menarik tentang dia pun. Tapi rupa-rupanya ada satu lagi watak super-annoying iaitu Shaikh (lakonan Nawazuddin Siddiqui) yang ya ampunnnn mengekor je si Saajan ni. Konon nak belajar macam-macam daripada Saajan sebab nanti Saajan dah pencen, Shaikh ni akan ganti tempat Saajan tu tapiiiiiiiii perangai si Shaikh ni geram betul..! :p

Semua benda dia nak tanya. Ke mana je Saajan tu pergi dia ikut. Saajan nak lunch pun dia menyibuk juga kat situ, nak makan sama-sama la. Memang dia adore la kat Saajan ni tapi over giler dan kelakar..! hahahaha. Watak Shaikh ni adalah penghibur dalam filem ni. Walaupun annoying tapi aku berterima kasih atas lakonan cemerlang Nawazuddin Siddiqui ni. Berganding pula dengan Irrfan Khan, memang ngam dua orang pelakon ni. Superb..! 


#3  Selain watak Saajan, Shaikh dan watak wanita utama (lakonan Nimrat Kaur) dalam filem ni, aku rasa watak paling utama dalam filem ni adalah : mangkuk tingkat (tiffin) tu sendiri. Keseluruhan filem ni memang highlight kat mangkuk tingkat tu. Di India mereka panggil dabbawalas

The dabbawalas (also spelled dabbawallas or dabbawallahs, called tiffin wallahs in older sources) constitute a lunchbox delivery and return system that delivers hot lunches from homes and restaurants to people at work in India, especially in Mumbai. The lunchboxes are picked up in the late morning, delivered predominantly using bicycles and railway trains, and returned empty in the afternoon. They are also used by meal suppliers in Mumbai, who pay them to ferry lunchboxes with ready-cooked meals from central kitchens to customers and back. The 2013 Bollywood film The Lunchbox is based on the dabbawala service.
Dan pengarah filem ni Ritesh Batra dapat idea nak tulis tentang filem The Lunchbox pun daripada sistem dabbawalas ni la. Mula-mula dia nak buat program dokumentari je tapi end up, buat filem. Bagus kan.. :)

#4  Aku ada rasa sikit pelik la macam mana makanan yang Ila (lakonan Nimrat Kaur) masak setiap hari tu boleh sampai kepada Saajan je. Apa canggih sangat ke sistem dabbawalas ni sampaikan kita boleh hantar makanan kepada orang yang sama setiap hari walaupun kita tak pernah kenal orang tu atau tak pernah pesan apa-apa pada tukang hantar tiffin tu pun. Tambah pula ada beribu-ribu atau mungkin beratus ribu tiffin setiap hari...! wowwww.. hindustan sangaaattt kan.. hahahahaha.. :)

Tapi bagaimana pengarah menggarap scene perkenalan secara tak sengaja di antara Saajan dengan Ila tu aku suka. Macam sweet gila tapi tak obvious sangat. Mungkin ada benarnya, cinta tidak kerana paras rupa. Hanya daripada makanan dalam tiffin pun, kita boleh mengenali seterusnya jatuh cinta kepada orang yang kita tak pernah kenal.


#5  Dalam dunia ni ramai orang SUNYI. Ada macam-macam faktor yang menyebabkan manusia hidup dalam kesunyian. Ada yang mereka sendiri pilih, dan ada pula yang bukan kehendak mereka. Ada yang dah terbiasa hidup dalam kesunyian sampai dah tak rasa sunyi lagi, dan ada pula yang tak boleh langsung walau lima minit berasa sunyi, mesti nak cepat-cepat hang out dengan kawan. Well, hidup ini adalah pilihan kan..?

Bagaimana Illa rasa sunyi sebab tak diendahkan oleh suami, dan macam mana Saajan mengisi kesunyian sebab tak ada isteri adalah dua situasi yang berbeza, tapi mereka 'dipertemukan' dengan lunchbox setiap hari. Saajan dan Ila saling berkongsi kesunyian mereka tanpa mereka sendiri menyedarinya. Daripada sekadar kata-kata teguran tentang rasa makanan, hingga ke bait-bait yang menyentuh perasaan seterusnya membibitkan cinta. Bukan Saajan mahupun Ila sengaja, tapi mereka sendiri tak sangka.

#6  Satu lagi, aku tak faham kenapa filem ni banyak sangat penerbit. Macam banyak gila syarikat produksi bergabung tenaga menerbitkan filem ni sedangkan filem ni berbajet biasa je. Dharma Produtions (Karan Johar) pun salah satu penerbit juga. Jalan cerita simple. Lokasi marhaen. Para pelakon pun berapa orang je. Dan filem ni cuma mengambil masa 29 hari untuk siap shooting.. hahahahaa..! macam senang betul depa buat filem kan, lepas tu terus menang banyak awards.. :)

#7  Aku suka ending filem ni walaupun bukan happy ending. Sebab aku suka bila watak utama dalam filem yang berfikiran rasional dan bukan ikut perasaan je macam hero-hero filem dulu-dulu. Cinta bukan semestinya bersatu dan dalam The Lunchbox ni aku sendiri berbahagi-bahagi. Separuh hati rasa nak tengok Saajan dan Ila bersatu, dan separuh hati lagi rasa lebih elok kalau mereka tak bersatu dan masing-masing bawa haluan sendiri. Aku takut nak membayangkan kalau Ila sebenarnya tak boleh terima Saajan atau sebenarnya Ila bukan apa yang Saajan sangkakan. Its like... ermmmmm... "biar tak tahu daripada tahu lepas tu kecewa" hahahahaa..

Mungkin lebih baik untuk masing-masing move on dan terus hidup dalam kenangan-kenangan yang manis sahaja. Ingat yang elok-elok dan simpan hal yang indah sahaja kan. Kebenaran kadang-kala menyakitkan. Tu lah..! haihhhh.. kita sebagai penonton pun mesti realistik dan berlaku adil kepada watak-watak dalam filem ni. Hero dengan heroin tak bersatu tak semestinya filem tu tak best..kan..! :)


Apapun, aku suka filem ni. Ada kelas dan kemantapan tersendiri. Filem ni mengajar aku banyak hal tentang mencintai dan menghargai. Cinta tu luas dan sangat besar tafsirannya. Bukan semua orang bercinta nak berkepit, berpeluk, bercium-cium sepanjang masa. Ada yang hanya mahu cinta melalui jelingan mata, lirikan senyuman, kata-kata yang indah, ucapan terima kasih dan kata-kata sayang yang ikhlas. Itu pun cinta juga.

Aku bagi 3.5 daripada 5 bintang untuk filem ni. Bagi yang ada rasa macam perkahwinan korang dah hambar tu, cuba tengok filem ni. Ada nasihat Saajan yang best untuk korang. Yang belum kahwin mungkin tak berminat nak tengok filem ni tapi kalau minat dengan lakonan Irrfan Khan dan Nawazuddin Siddiqui tu, korang wajib tengok filem ni. Salah satu persembahan terbaik Irrfan Khan. 

:)




...


sumber gambar  :  google image



spacer

Jagga Jasoos | Filem Menarik Tapi Lompong

List filem yang aku teringin sangat nak tonton memang panjang dah tak pernah habis. Salah satu filem yang berjaya masuk dalam list aku adalah filem ni : Jagga Jasoos. Pertama kerana trailer yang nampak lain daripada lain. Kedua sebab Ranbir Kapoor. Ketiga sebab aku suka filem Barfi. Suka yang, eh...suka gila..! Suka yang boleh buat aku ulang-ulang tengok filem Barfi berpuluh kali siap beli DVD filem Barfi. Okey cukup. Dek kerana team filem Jagga Jasoos ni adalah team yang sama dengan team filem Barfi, maka of course aku teruja gila dan letak expectation gila tinggi melangit untuk filem ni. Emmpphhh..!

Tapi, selepas selesai menonton filem ni minggu lepas.. hati aku pun kembang kuncup. Nak kata aku suka filem ni, macam tak suka. Nak kata aku tak suka tapi macam ada suka juga sikit. So, suka-tak suka-suka-tak suka-suka-tak suka.. sampai 50 tahun lagi pun tak habis. 

Jagga Jasoos (Detective Jagga)

Jagga Jasoos Menarik Dan Tak Menarik Sama Rata

Untuk yang belum tahu, filem ni mengambil masa 3 tahun untuk disiapkan. Bermula pada tahun 2014 hingga selesai sepenuhnya untuk tayangan pada 2017. Sepanjang pembikinan filem ni, Ranbir Kapoor berlakon dalam dua lagi filem besar iaitu Bombay Valvet dan Tamasha. Bayangkan, Ranbir terpaksa berulang-alik menyiapkan 3 filem serentak dalam 3 tahun. Sudah lah tiga-tiga filem tu Ranbir bawa tiga watak, tiga imej, tiga lokasi pengambaran, tiga pasangan pelakon dan mood filem yang berbeza-beza. Woww..! tabik untuk Ranbir Kapoor.

Pun begitu, ketiga-tiga filem ni tidaklah begitu berjaya. Biasa-biasa sahaja impak filem ni dalam perkembangan karier Ranbir. Sedih kan. Silap-silap boleh give-up jadi pelakon tau. Punyalah bersusah payah bagi komitmen sini sana, alih-alih hasilnya tak kebabomm sangat pun. Itu lah yang orang kata kualiti mengatasi kuantiti. Lepas ni harap Ranbir akan jaga kualiti lebih berbanding kuantiti. Yeppp..!

Berbalik kepada filem Jagga Jasoos yang pada pandangan aku, sekadar average sahaja persembahannya dalam segala segi. Yang baik dan yang buruk tentang filem ni sama rata sama banyak. Sebab tu sekejap rasa suka, sekejap rasa tak suka. So, ini apa yang aku nak share tentang filem ni. Boleh jadi ia adalah point yang positif atau point yang negatif. Terpulang kepada anda menilai.

#1  Lakonan Ranbir Kapoor naik turun dalam filem ni. Ada scene dia cemerlang, ada scene macam hambar teruk. Tak ada feel dan aku tak dapat rasa apa yang cuba di sampaikan. Rasa nak skip je scene bosan macam tu. Kita boleh nampak ada sesetengan scene sahaja Ranbir bagi 100% tapi sebahagian lain, dia nampak penat. Ada sesetengah scene pula aku rasa Ranbir dah terlalu tua untuk bawa watak Jagga ni. Mungkin kalau pilih pelakon yang berbadan kecil dan bermuka bayi (baby face) lebih sesuai kot. 


#2  Jalan cerita filem ni sebenarnya menarik. Aku suka. Kisah pengembaraan dan ala-ala detektif memang menarik perhatian kita nak tonton filem ni dari mula sampai habis, walaupun ada sesetengah perkara kita dah boleh jangka pun ending apa dan sesetengah scene sangatlah klise.. hahahaha.. Tapi untuk tontonan santai, aku rasa filem ni menarik dan berjaya buat aku tak bosan.

#3  Elemen muzikal dalam filem ni pula sebaliknya. Gagal membuat aku terbuai-buai mahupun excited. Lagu-lagu dalam filem ni tak ada yang berjaya lekat dalam hati aku. Sorry. Tapi untuk berlaku adil, aku memang dari dulu tak suka filem muzikal. Terutama yang jenis letak dialog dalam lagu. Aku like.. ermmm.. tak faham..! tak dapat tangkap klimaks. Apa salahnya cakap je, tak payah nyanyi...!! grgrgrgrgr.. Tapi dalam filem ni, Jagga (lakonan Ranbir Kapoor) memang gagap. Dia hanya boleh cakap secara lancar kalau dia menyanyi. So, aku boleh tahan la tahap muzikal dalam filem ni dari mula sampai habis. Ermmm.. overall okey sahaja la sebenarnya.

#4  Kenapa aku mesti tengok Katrina Kaif dalam filem ni..??!! arrgghhhh.. kemurungan seminggu okehhh. Aku tak suka lakonan Katrina ni dari dulu kot. Semua filem dia tak ada yang aku suka kecuali scene menyanyi dan menari je lah. Tak dinafikan dia memang superb bab menari ni. So, tengok dia dalam klip muzik je cukup. Lakonan dalam filem...??!! urrgghhh.. pleaseeeeee lah.. tak suka..! :p

#5  Khabar angin bertiup tentang hubungan cinta Ranbir Kapoor dengan Katrina Kaif yang tengah hangat meranum waktu tu menyebabkan mereka berdua bersetuju untuk berlakon sama dalam filem ni. Lokasi Cape Town yang dipilih juga khabarnya dipilih oleh Ranbir dan Katrina sendiri sebab mula-mula diaorang fall in love kat situ. Tapi sayangnya, dek kerana filem ni juga hubungan cinta Ranbir-Katrina akhirnya putus di tengah jalan. Bayangkan eh, tengah-tengah shoot filem tetiba putus cinta tapi tetap kena teruskan shooting sampai habis. Tiga tahun pula tu tak habis-habis shooting malah banyak scene yang kena shooting balik sebab Anurag Basu (Pengarah Filem) tak puas hati dengan persembahan mereka berdua.

Adoiiii..! macam mana nak move on ekk.. asyik kena hadap muka ex-girlfriend sepanjang 3 tahun dan kena buat-buat suka depan kamera sedangkan dalam hati, alahaiiii.. :p Aku tak tahu nak puji ke nak sedih dengan persembahan Ran-Kat ni. Ada scene diaorang nampak serasi, ada scene nampak awkward. Ada juga scene yang nampak Katrina totally lost. Kahh kahh kahh...! Memang mencabar betul nak siapkan filem ni agaknya.


#6  Berbeza dengan lakonan bapa angkat Jagga si Tuttifrutti Badhal Bagchi (lakonan Saswata Chatterjee) yang ternyata cemerlang dari mula sampai habis filem. Superb..! Aku suka dan ternanti-nanti kemunculan dia di screen. Muka toya tak ada perasaan dia di samping karektor yang cemekap dia tu paling menghiburkan la. Bagi aku watak Tuttifrutti ni banyak menyelamatkan filem ni daripada terjerumus ke lembah dan gaung.. hahahaha..! So, terima kasih untuk watak Tuttifrutti di tangan Saswata Chatterjee.


#7  Aku tahu, tak adil untuk bandingkan filem Jagga Jasoos ni dengan filem Barfi sebab dua-dua filem ni berbeza dan mempunyai kekuatan tersendiri. Tapi kalau pengarah dan penerbit memang sengaja nak ulang magis dalam Barfi ke dalam Jagga Jasoos, nampaknya mereka gagal teruk. Semoga jadi pengajaran kepada pembikin filem yang lain. Sebuah filem hebat taraf lagend, tak boleh di ulang magisnya. Sebab tu orang panggil filem tu one and only. Faham..? Filem macam DDLJ tu kau nak buat remake...??!! tak payah...! memang tak akan sama hasilnya. Makin teruk ada la nanti. So, please eh.. jangan ulang lagi kesilapan sama. Cuba buat benda baru lah. Yang lepas biarkan lepas. Okehh.. :)

Keseluruhan filem ni juga menghiburkan aku. Tak ada rasa menyesal pun menonton filem ni. Okey lah. Cuma ada banyak ruang-ruang lompong yang boleh dibaiki dan diperhalusi lagi pada masa akan datang terutama jalan cerita. Macam Barfi tu ada elemen mendebarkan, kebetulan-kebetulan yang melucukan, hubung-kait watak yang mantap dan tak nampak sengaja dibuat-buat dan paling best elemen kasih sayang dan cinta dalam Barfi sangat deep dan mengesankan. Berbeza dengan Jagga Jasoos ni, elemen kasih sayang di awal cerita je kita dapat rasa. Elemen cinta langsunglah tak ada. Jalan cerita longgar habis. Kalau tak kerana unsur penyiasatan yang sedikit menarik tu, memang hanyut dah filem ni. 

Tapi aku nangis tau masa scene Jagga terjumpa gambar yang Tuttifrutti sorok belakang board tu. Gambar-gambar masa Jagga masih kanak-kanak dengan Tuttifrutti. Berderai airmata aku sebab terus rindu arwah Ayah. Reaction Jagga masa tu priceless..!! Dan itu je lah satu scene yang betul-betul lekat dalam ingatan aku tentang filem ni. So, keseluruhan aku bagi 3 dari 5 bintang untuk filem ni. Aku hormat dan hargai usaha Ranbir Kapoor dan Anurag Basu nak buat kelainan untuk industri filem India. Harap mereka tak putus asa dan terus hasilkan filem-filem hebat yang lain daripada lain pula lepas ni. Kudos to both of you.

:)



sumber gambar : google image


...

spacer

Toilet : Ek Prem Katha | Sebuah Kisah Cinta

Aku memang tertarik sangat dengan jalan cerita filem ni tambah pula lepas tengok trailer dan baca sinopsis tentang filem Toilet : Ek Prem Katha ni kat youtube. Barisan pelakon pun nampak 'luar biasa' sebab pertama kali Bumi Pednekar digandingkan dengan Akshay Kumar kan. Tapi paling utama, aku suka mesej yang nak disampaikan dalam filem ni. Simple je. Pasal kepentingan bina toilet kat rumah. Tapi mungkin simple untuk kita tapi tak berapa simple untuk orang India.

Lepas selesai tonton filem ni baru aku faham kenapa complicated sangat isu toilet kat India. Memang berani pengarah dan penerbit buat filem sinis macam ni. Rakyat India kan sensitif sangat bab hukum-hakam dan kepercayaan agama mereka kan. Jadi tak boleh senang-senang nak tukar dan tak boleh terang-terangan nak tegur. Silap-silap boleh perang saudara.. hehehehee.. Ada aku terbaca tentang rakyat India nak boikot filem ni tapi hasil kutipan di pawagam mengagumkan juga akhirnya. Box office okey..! dan filem ni tersenarai dalam antara filem paling menguntungkan 2017. Ada pula yang buat petisyen minta penerbit tukar tajuk filem ni, jangan letak perkataan 'toilet' tu sebab 'kotor' katanya, tapi lastly tak dilayan sebab tajuk 'toilet' tu la kekuatan dan buat orang nak ke pawagam tengok filem ni. Kan..? :)

Toilet : A Love Story 

Bagaimana Kuasa Cinta Mampu Mengubah Negara

Aku suka scene Keshav (lakonan Akshay Kumar) nak mengurat Jaya (lakonan Bumi Pednekar) tu. Sweet tapi tak sweet sangat. Gentleman. Paling suka yang masa dia follow Jaya sampai rumah hanya sebab nak pastikan Jaya selamat dan tak diganggu. Jaya kayuh basikal, Keshav follow kat belakang tunggang motor. Jauh tapi dekat. Benci tapi sayang. Auucchhh..! :)

Paling best tentang filem ni bila dah tiba part intermission tu. Tiba-tiba watak Keshav jadi serius dan matang. Sungguh-sungguh dia perjuangkan hak isteri dia, sungguh-sungguh dia nak ubah mind set bapa dia, sungguh-sungguh dia nak pertahankan apa yang terbaik untuk isteri dia sampai sanggup menentang satu kampung dan ayah sendiri. Aku suka lakonan Akshay Kumar yang macam ni. Mantap..!


Dan bagaimana cinta seorang suami kepada isterinya bukan membabi buta semata-mata tapi sebab dia lelaki matang yang penuh tanggungjawab. Walau tak belajar tinggi, walau bukan orang kaya dan ternama tapi kerana rasa tanggungjawab tu dia boleh faham perasaan isteri dia dan terus berpegang pada apa yang dia percaya terbaik untuk isteri dia dan semua orang juga sebenarnya. 

Ini bukan soal cinta ke tak cinta, sayang ke tak sayang, memahami ke tak memahami tapi ini soal prinsip dan nak bawa kesedaran. Tak guna bina seribu toilet pun tapi kalau tak ada kesedaran di hati orang kampung tu, semua akan sia-sia. Cinta Keshav kepada isterinya Jaya bukan semata-mata tentang toilet tapi memang tanggungjawab suami pertahankan maruah dan keselamatan isterinya. Tiba-tiba aku terfikir dalam banyak-banyak filem hindustan, memang selalu ditekankan soal tanggungjawab suami kepada isteri dan sebaliknya. Agak-agak kat India sana kadar perceraian mereka sama tinggi macam kat negara kita ke..?? ehhh.. :p

India Memang Kotor Ke ?

Pengalaman aku sendiri ke India tahun lepas rasanya tak ada lah seteruk yang diceritakan sebelum ni terutama Kashmir. Mungkin Kashmir musim sejuk masa tu dan penduduk majoriti Islam jadi kita rasa bersih je sepanjang di Kashmir. Tapi di New Delhi dan Agra tu ermmm.. errmmm.. agak 'mendukacitakan' la tahap kebersihannya.. oppsss.. Tapi aku bayangkan kalau ke bahagian pendalaman India lebih teruk lagi. Nasib aku tak pergi.. hahahahaha.. 

Tapi bukan nak kata rakyat India tu semua pengotor, tak adil pula rasanya. Ini soal kepercayaan turun-temurun mereka. Dah terbiasa dan terdidik begitu. Bayangkan dalam filem Toilet ni, lembu pun boleh tinggal DALAM rumah, makan ke berak kencing ke semua lembu tu buat DALAM rumah tapi bila Keshav nak bina toilet dalam rumah untuk isteri dia, bapa Keshav tak bagi sebab katanya toilet tu KOTOR. Tak boleh bina dalam rumah, dalam rumah dia nak beribadat katanya. Aku yang menonton ni, like whaaaattttt...?!! 

Satu lagi scene masa pagi Jaya tak jadi buang air besar di kawasan padang sebab dia tak biasa tu, boleh pula bapa Keshav mogok tak nak makan makanan yang Jaya masak kan sebab bapa Keshav kata Jaya tu KOTOR sebab pagi tadi tak membuang. Macam ni lah maksud bapa Keshav tu; orang perempuan mesti membuang dulu setiap pagi, baru dikira bersih dan kalau bersih baru boleh masak dan buat kerja rumah. Again, aku like whaaaatttt...?!! Habis orang lelaki kampung tu yang kencing merata-rata main pancut je kat dinding-dinding mana lepas tu tak cuci tangan pula, di kira BERSIH pulaaaaa...?? eeeuuuwwwwww.. :(


Kekuatan Filem Toilet : Ek Prem Katha

Kekuatan filem ni dan kenapa korang kena tonton filem ni, yang pertama sebab mesej dan kesedaran yang nak di bawa oleh filem ni. Terutama orang India sendiri, please la tengok filem ni dan buka minda luas-luas. Berapa ramai wanita di India sana jadi mangsa gangguan seksual SETIAP HARI hanya sebab tak ada toilet kat rumah dan mereka terpaksa berjalan kaki beratus kilometer dari rumah semata-mata nak membuang air besar atau kecil. Sudah lah kena pergi waktu pagi-pagi buta masa gelap gelita tu, lepas tu membuang pula di kawasan tanah terbuka dengan tak ada dinding apa langsung. Isyyhhkk..! aku rasa macam penderaan mental je. Kesian tau kaum wanita kat India tu. Taraf mereka ni di pandang rendah sampai boleh dipijak-pijak je. 

Yang kedua, lakonan Akshay Kumar dalam filem ni cemerlang. Aku gelak sakan tengok dia kena kahwin dengan lembu betina sebab lambat jodoh. Hahahahaha..! Muka blurr tapi patuh dia tu buat aku rasa nak lempang-lempang je. And serius aku ikut sama nangis bila Akshay nangis masa toilet dia kena pecah atas arahan bapa dia sendiri tu. Scene tu sedih weiii..! Nak marah macam mana, bapa sendiri yang buat. Tak kan nak tumbuk bapa sendiri pula.

Dan scene malam last sebelum Keshav dan Jaya pergi ke mahkamah esok nya tu pun sedih. Bergenang airmata. Like kau tahu dah buat segala yang terdaya tapi masih tak berjaya. Masih rasa kalah walau dah hero sangat masa tu. Faham tak..? Scene tu mantap. Lakonan dua-dua pelakon ni buat aku hampir percaya : Cinta tak semestinya bersatu.. ehhh.. (macam dah lari topik, ok bye..!)

Yang ketiga, aku rasa kita kena tonton dan support filem yang kaya mesej macam filem ni. Kalau penonton tak nak support filem macam ni, makin susah la nak sedarkan rakyat dan nak sampaikan 'dakwah' kat negara minda tertutup macam India tu. Padahal negara dia kaya dengan hasil bumi dan kaya dengan sumber manusia kot..! hahahahha. Sama macam filem PK, filem Hindi Medium dan banyak lagi filem hindustan yang bagus-bagus, terkini filem Pad Man. Semua filem ni ada mesej sosial yang sarat dan sangat positif. We should watch and support.. okey..! :)

Apapun aku bagi 4 daripada 5 bintang untuk filem ni. Walaupun ada scene yang agak meleret dan klise tapi keseluruhan aku enjoy tonton filem ni dan puji keberanian mesej yang nak disampaikan. Semoga India berjaya capai impian nak jadi negara yang bersih satu hari nanti. 




...

sumber gambar : google image



spacer

Segmen Special Bloglist 7 Juta by sayidahnapisahdotcom

Salah seorang blogger hebat yang masih muda tapi sangat aku kagumi adalah adik Sayidah Napisah ni. Suka membantu, tak kedekut ilmu, senang di bawa bergurau dan boleh sembang apa sahaja topik dengan dia. Alhamdulillah baru-baru ni dia buat segmen untuk blogger sebab blog dia dah cecah 7 juta page viewers..!! Gilerrrrr arr ini budak.. hahahahaa.. 7 juta tau..! 7 dengan 6 sifar di belakang. Hahahahahaa.. :)

Tumpang bangga dan happy untuk dia. Jadi aku pun tak nak ketinggalan la join segmen dia ni kan. Padahal aku jarang la nak join segmen ke giveaway ke tapi sebab adik Sayidah ni punya pasal, kita bikin gila juga sekali-sekala. Join segmen dia lagipun senang sangat syarat yang ditetapkan. Rugi siapa tak join. 


Okey, dia minta komen pasal blog dia sama ada yang baik atau yang buruk. Wahh..! terus roh pengkritik meresap ke dalam diriku.. hahahahaa..! Memang best nak kritik blog orang kan. Ada je yang tak kena dek mata kita. Tapi cuba bertenang sejenak. Tarik nafas dan hembus perlahan-lahan. 

Bagi aku, tak ada apa komen negatif nak diberikan untuk blog yang dah cecah 7 juta viewers tu okehh..! tak berani ahkak nak komen apa-apa dik.. maklumlah blog ahkak ni sedu-sedan, baru nak lari kura-kura (100k lebih je baru.. sedeeehhhh..!!) hahahahaha.. 

Jadi akak nak share pasal kebaikan blog Sayidah Napisah ni je lah, yang mungkin ramai tak perasaan. Antaranya : 

1.  Rajin gila update..! Sehari kadang sampai lebih dua entry dia update. Memang patutlah jadi blogger yang di contohi. RAJIN ye keywords nya.. :)

2.  Selalu share pasal ilmu dan tips-tips berguna yang secara sempoi. Tazkirah dan soal jawab agama pun ada. Kadang tu benda simple je yang kita rasa macam dah tahu, tapi bila baca kat blog dia terus rasa refresh balik.

3.  Orangnya baik. Aku dah pernah jumpa in person dan selalu sembang kat group whatsapp. Langsung tak sombong. Selalu support each others. Suka bergurau walaupun kadang-kadang lawak hambar je.. hahahahaha.. tapi kalau aku buat lawak hambar pun dia sudi nak gelak. Ahkak terharu dik..! :p

Tu je lah dulu 3 komen aku pasal adik Sayidah Napisah yang biasa aku panggil KC ni. Nak tahu KC tu stand for what, korang kena follow FB, IG dan channel Youtube dia. Kami geng-geng AFBdotmy memang suka pekena dia sebab dia kalis gurau. Jenis tak mudah ambil hati dan tak emo macam aku.. hikkssss..! Kadang memang rasa dia lebih matang daripada aku walaupun beza umur jauuuuhhhh gila. But what to do kan, aku memang jiwa muda selalu. Ok bye..! :p

KC,
Akak nak ucapkan TAHNIAH sebab viewers dah cecah 7 juta lebih sekarang ni. Teruskan usaha, jangan toleh belakang lagi. Keep it up dan teruskan jadi diri sendiri. Ada ramai blogger hebat kat Malaysia ni dan KC adalah salah seorang daripada mereka. Percaya kepada diri sendiri okey. Akak doakan KC terus berjaya dan terus menjadi inspirasi kepada semua. 

Take care sis. I love you.

:)


Siapa nak join segmen adik KC ni, sila klik banner yang cantik gambar bunga-bunga tu ye..! Kalau terpilih nanti blog anda akan diletakkan dalam bloglist adik KC ni untuk tempoh yang lama. Peluang keemasan untuk naikkan viewers blog kita. Dan lagi, kalau bertuah lagi akan dapat HADIAH RM10 pula lagi. Yabedaa bedoooo...! Cepat join tau..! Tarikh tutup 5 JULAI 2018 


...

spacer

Badrinath Ki Dulhania | Ringan Tapi Deep

Aku tak pernah sangka lakonan Varun Dhawan boleh buat aku mengalirkan airmata sehingga lah aku menonton filem ini dan sedikit sebanyak telah membuka mata aku kepada bakat Varun Dhawan yang selama ni aku tak nampak. Tapi tak adil juga untuk aku menilai bakat dia memandangkan aku baru menonton 3 filem lakonan dia (Student Of The Year, Dilwale dan Badrinath Ki Dulhania ni). Jujurnya aku memang tak minat gaya lakonan dia tapi melalui filem ni, aku dapat rasakan kelainan dan kematangan. Pun begitu, Varun Dhawan belum lah masuk dalam senarai pelakon kegemaran aku.. :p

Alia Bhatt, Varun Dhawan, new hindi movie (2017), review filem hindustan, filem cinta komedi, filem cinta romantis,
Badrinath Ki Dulhania (The Bride Of Badrinath)

Berbeza dengan Alia Bhat, makin lama semakin menyengat dan terserlah kematangan lakonannya. Mungkin Alia Bhat bertuah kerana mendapat tawaran watak yang bagus-bagus dan mencabar kemampuannya jadi kita boleh nampak permainan emosi, memek muka, gerak tubuh dan kepelbagaian lakonan Alia Bhat sejak dulu hingga sekarang. Kalau nak dibandingkan lakonan dia dalam Student Of The Year dengan filem Dear Zindagi pun dah banyak perubahan, apatah lagi Highway dan filem terbaru lakonan Alia Bhat berjudul Raazi. Tak sabar nak tonton filem tu. Filem berat nampaknya.

Kecik-kecik cili api Ali Bhatt ni. Kadang-kadang tengok permainan lakonan dia buat kita terlupa yang dia bersaiz kecil. Aku dah lama minat dia sebab bukan je cantik, cute, humble tapi Alia Bhatt ni real. Dia tak suka nak control cun ke, acah-acah diva ke dan dia kelakar..! :)

Badrinath Ki Dulhania Tentang Cinta dan Cita-Cita


Macam biasa, aku tak akan buat review tentang sinopsis atau jalan cerita apatah lagi nak bagi spoiler kat sini. Aku cuma akan share apa pengajaran yang aku 'dapat' selepas tonton filem ni. Kalau korang nak tahu sinopsis filem ni boleh try google eh. Dan ya, aku belum tonton Humpty Sharma Ki Dulhania; filem gandingan Varun Dhawan dan Alia Bhatt tahun 2014. Jadi aku tak pasti sama ada dua-dua filem ni ada kaitan atau tak.

Sebelum tu, aku nak kongsikan perasaan sepanjang tengok filem ni. Macam biasa lah, menjadi seorang yang EMOSI macam aku ni, bila tengok filem hindustan memang bertambah-tambah emosi dibuatnya. Di awal tontonan aku meluat gila dengan watak Badri (lakonan Varun Dhawan) tu. Watak Badri tu sangat poyo, perasan bagus, confident level langit ke tujuh dan serius aku memang tak suka watak acah-acah remaja-tak matang-dan-tak kelakar macam tu. Annoying kan. Tapi dalam banyaaaaaakkkk filem hindustan, selalunya watak hero mula-mula mesti annoying macam ni. Bosan. Bila nak buat kelainan eh..? grgrgrgrrr..


Berbeza dengan watak Vaidehi (lakonan Alia Bhatt) yang digambarkan sebagai wanita muda yang matang, tahu apa yang diinginkan dalam hidup, berani mempertahankan pendapatnya dan tak suka idea of arranged marriage. Dia juga tak suka bila mak ayah sibuk nak kahwinkan anak-anak perempuan bila mereka meningkat remaja sebab bagi Vadehi remaja perempuan juga berhak capai cita-cita yang diidamkan. Tak semestinya kena jadi suri rumah sahaja.  

review filem hindustan, varun dhawan, alia bhatt, best friend lover
chemistry yang superb...!

Jadi di awal cerita aku rasa meluat, di pertengah cerita aku semakin faham apa yang nak ditekankan dalam filem ni. Walaupun aku tak setuju dengan apa yang Vadehi buat, tapi aku boleh faham kenapa dia what so call terpaksa buat macam tu. Kadang-kala dalam keadaan kita tertekan dan seolah-olah tiada pilihan lain, memang kita perlu ambil keputusan yang menyakitkan orang lain. Masa itu pentingkan diri sendiri sebelum sibuk menghambakan diri untuk kebahagiaan orang lain. Walaupun orang itu adalah keluarga kita sendiri.

Aku menitiskan airmata waktu klimaks filem ni, bila mana Badri mula faham cita-cita Vadehi dan dia perlahan-lahan mula menyokong Vadehi walaupun dia tahu dia akan kehilangan Vadehi lagi. Aku boleh rasa perasaan Badri masa tu, walaupun pedih kerana dilukakan oleh orang yang kita cintai tapi melihat dia bahagia dengan pilihan hidupnya sendiri, tengok dia gembira dengan impian dia yang tercapai dan sedar diri kita ni tak layak mencintai orang lain kalau kita selfish -- masa tu airmata aku melaju. Pedih wehh..! Tapi kena telan juga. Hidup ni memang tak adil tapi cinta tidak pernah mengadili. Ingat tu...! 

Cinta, Pengorbanan dan Persefahaman

Dalam mengejar impian, perlu cekalkan hati. Keraskan hati dan fokus betul-betul sampai impian tu tercapai. Apatah lagi kalau impian tu tak mudah dan ramai orang tak sokong impian kita sebab orang lain tak percaya kepada kemampuan kita walaupun orang terdekat kita sendiri. Jadi apa yang penting, kita berusaha dan terus berusaha membuktikan kepada mereka yang kita serius nak capai impian tu. Buktikan juga yang impian kita tu memang akan membawa kebaikan kepada diri kita, kepada keluarga dan kepada orang lain terutama yang tak percaya pada kita tu. Right...?

Tapi untuk mencapai cita-cita dan impian tu sampai kita terpaksa "mengorbankan" ibu bapa kita, maruah keluarga kita, hancurkan hati orang yang cintakan kita yang percayakan kita, adakah itu satu impian yang betul-betul berbaloi..? Adakah itu apa yang kita inginkan..? Adakah itu makna kebahagiaan buat kita..? Fikirkan.

Keluarga adalah segala-galanya dalam kehidupan ini. Tanpa keluarga, kebahagiaan dan kejayaan kita tak ada makna. Sepincang mana pun sesebuah keluarga itu, ia tetap darah daging kita. Sengaja Allah "berikan" kita keluarga yang huru-hara sebab Allah nak tengok sejauh mana kita mampu kuat dan bertahan dengan apa yang Allah telah berikan. Ingat ya, di luar sana beribu-ribu anak-anak yang lahir tanpa keluarga. Bayangkan.

Cinta memerlukan PENGORBANAN dan PERSEFAHAMAN bukan sekadar gerak hati dan rasa cinta yang datang tiba-tiba. Sebab tu cinta pandang pertama selalu tak ke mana. Apatah lagi kalau kau hanya tengok kepada rupa. Cinta perlukan masa. Masa untuk berkembang dan mekar. Masa untuk membina akar yang kukuh. Masa untuk faham dan difahami. Bukan sekadar faham yang luaran, tapi juga faham dalaman. Kita boleh halalkan hubungan dengan pernikahan tapi pernikahan bukan tiket confirm kita akan menyintai atau dicintai. Ingat tu.

hindi movie, second film for Varun Dhawan and Alia Bhatt,
Cinta memerlukan masa

Cinta still everything dalam hidup kita. Nak buat apa-apa keputusan pun, cinta will always guide kita untuk buat keputusan terbaik walaupun cinta itu sendiri menyakitkan dan mungkin kita sendiri tak sangka akan buat keputusan tu. Cinta ni ada power yang luar biasa tau, jangan tak percaya..! :)

Betul, kadang-kala kita perlu rasai kehilangan kemudian baru kita akan lebih menghargai. Tak semua orang bertuah untuk dapat peluang kedua. Jadi kalau dapat peluang kedua jangan disia-siakan. Pengorbanan tu perlu dalam percintaan. Untuk lihat orang yang kita cintai bahagia dengan pilihan hidupnya sendiri bukan lah mudah. Tapi kalau itu yang betul-betul buat dia bahagia, kita perlu lepaskan dia. Biar dia sendiri tentukan apa yang terbaik untuk dirinya, bukan terima kita kerana terpaksa atau rasa kasihan. Lepaskan, kalau cinta kau sejati, dia pasti akan kembali..!

Keseluruhan Persembahan Badrinath Ki Dulhania

Chemistry lakonan Alia Bhat dengan Varun Dhawan memang superb. They both look really like best friend and serasi sangat, tak kekok, tak overshadow, tak ada adegan over peluk-peluk cium-cium. But still kita boleh rasa chemistry yang ngam dan buat kita percaya they both made to each other untuk nampak "lengkap" di layar. Lakonan dua-dua pun okey, tak kayu dah. Cuma lagu-lagu dalam filem ni kurang ummpphh bagi aku. Scene menarik terutama bila dia tunjuk keindahan dan kewarna-warnian India tu sendiri. Buat aku rindu nak ke India lagi.

Aku suka filem ni. Untuk tontonan santai-santai dan untuk anak-anak muda yang nak kenal cinta tu elok la tengok filem ni. Jiwa tengah memberontak nak do something extravaganza dalam hidup kononnya. Tengok filem ni dan faham kenapa keserdahanaan itu penting dan kenapa mengutamakan ibu bapa kita sendiri tu penting. Walaupun kita tak suka atau tak bersetuju dengan ibu bapa kita. 

Love this story. Love story telling and flow filem ni. Simple. Tapi ada juga scene yang berlebih-lebih macam nak drag masa je. Biasa lah mana-mana filem pun mesti ada scene 'add-on' macam tu kan. Jalan cerita agak klise tapi mesej sampai. Twist di buat dengan kemas. Ending bersahaja and real. Filem hindustan moden yang menjurus ke arah jalan cerita yang realistik tapi ciri-ciri filem hindustan yang suka dialog panjang-panjang tu masih dikekalkan (tepuk dahi..! hahahahaa..). Overall aku bagi 3 bintang dari 5 bintang. Love it dan kalau ada masa nanti nak ulang tonton filem ni. Tapi nak cuba cari masa tonton Humpty Sharma Ki Dulhania dulu, insyaAllah soon.



...


sumber gambar dari Google Image



spacer