Mini Games Traveloka Fly & Win CNY Contest Buat Aku Addicted

Aku memang follow FB Traveloka dah lama sejak kawan-kawan blogger dan geng kaki travel bajet kenalkan aku dengan Traveloka. Aku rasa nama Traveloka tu sendiri dah sangat popular dan dah jadi salah satu website yang wajib dijenguk setiap minggu, betul tak ? Sebab nak tengok kot-kot ada harga promo kan... hahahaha..

Tak rugi follow Traveloka ni sebab diaorang selalu buat contest. Hadiah kebaboom best dan gempak. Cuma tak semua contest aku dapat join la bergantung kepada syarat-syarat yang ditetapkan. Tapi kali ni, Traveloka buat contest yang super-cutes..! Aku try sekali terus terjebak dan jadi addicted pula. Seronok aku tengok kapal terbang comel tu naik turun. Nama pun mini games kan, kita main pun santai-santai lah jangan sampai stress.

Traveloka, win free flight ticket to Seoul, mini games, online games, Traveloka Voucher
Cepat pergi LIKE and FOLLOW Facebook Traveloka

Traveloka Fly & Win CNY Contest

Untuk yang tertinggal keretapi, meh aku explain sikit. Traveloka baru start new contest tau sempena Chinese New Year 2018 tak lama lagi. Ramai dah yang terjebak sebab games ni simple and fun. Paling penting, hadiah yang ditawarkan bukan calang-calang okey. Antaranya tiket penerbangan dan penginapan percuma ke Seoul, Phuket atau Langkawi. Selain tu voucher bernilai RM1000 pun ada..! Boleh tengok details kat gambar di atas J

Aku nak sembang panjang pun tak guna, baik korang check this out cepat sebelum gigit jari..! Contest ni berlangsung dari 22 Januari 2018 hingga 28 Februari 2018 sahaja. Baru je start ni. Masih besar peluang korang nak menang kalau join contest ni sebab pemenang Hadiah Utama akan ditentukan melalui score markah tertinggi. Jadi lagi banyak kali main, lagi cepat mahir. So, senang la nak dapat high score. Nak cuba dapatkan tiket ke Seoul percuma..? Klik ni :


Aku sejak semalam dah terjebak dengan games tu. Mula-mula kekok juga tapi bila aku main guna smartphone baru lah dapat rentak macam mana nak main games tu. Senang gila main games tu rupanya, just tap-tap je dekat screen phone korang atau kalau buka di PC korang guna mouse je. 

Syarat-Syarat Menyertai Traveloka Fly & Win Contest 2018

Sebelum korang ikut sama terjebak dengan mini games Traveloka ni, meh baca syarat-syarat dulu :

1. Mesti berumur 18 tahun dan ke atas pada tarikh peraduan berlangsung. Mesti warganegara Malaysia atau bermastautin di Malaysia. 

2. Mesti guna akaun Facebook peribadi yang telah di set kepada ‘Public’

3. Mesti follow Facebook Traveloka terlebih dahulu sebelum join contest

4. Mesti main mini games ni di website yang telah disediakan oleh pihak organizer sahaja lah. (Link aku dah share kat atas)

5. Klik je pada gambar tu nanti semua syarat-syarat lain yang details tu korang boleh baca kat situ. 

Korang boleh main berapa banyak kali pun dalam sehari. Tapi wajib share markah (score) yang korang dapat di FB Traveloka maksimum 5 kali je sehari. So, korang pilih la score tertinggi je baru share di FB dan jangan lupa tag Traveloka tau..! Siapa banyak share berpeluang menang Voucher Traveloka bernilai RM1000.. wooww..!!

Tips Dapatkan High Score Mini Games Traveloka

Dah tak sabar nak try main mini games ni? Jangan lupa klik link yang aku bagi kat atas tadi. Cara-cara nak main mini games tu pula sangatlah senang dan fun. Aku jamin korang akan addicted dan tak nak berhenti main games ni.

mini games, Traveloka

mini games Traveloka

Tapi sebab aku sayang kat korang, aku nak share sikit tips macam mana nak main games ni dengan mudah dan boleh dapat High Score. Aku pun mula-mula tu terkial-kial juga, bila dah dapat rentak baru syok main. Lepas beberapa percubaan tu baru merasa score 123 ni. Bangga dengan diri sendiri.. hahahahaa..!

Bila dah dapat score nombor cantik macam ni, orang Cina kata nombor ada ‘ong’ cepat-cepat la share kat FB korang tau. Rugi lepaskan nombor bertuah ni. Lepas share kat FB tu, main lagi sampai dapat score lebih tinggi dan tinggi lagi. Ada masa sebulan ni hari-hari main games ni at least 5 kali lepas tu share score. Itu je syarat nak join contest ni. Senang sangat kan..! J

high score, mini games, traveloka, internet games, online games, win ticket to Seoul Korea

So, apa tips nak dapat High Score dan dapatkan nombor cantik-cantik macam ni? Meh aku share sikit apa yang aku tahu. Ni base on pengalaman aku sendiri tau..!

1. Tap screen smartphone korang tu laju-laju bila nak flight naik ke atas laju-laju supaya tak langgar menara yang tinggi.

2. Tapi hati-hati dengan benda yang terbang kat belah atas. Tu semua perangkap samar. Sangat merbahaya..! hahahaha.. Jangan tap screen smartphone korang kalau nak flight turun ke bawah.

3. WAJIB ambil ang pow yang colour merah tu. Wajib tau..! Sebab bila korang ambik ang pow tu automatic score akan naik mendadak.

4. Hati-hati dengan tali layang-layang. Terkena sikit pun akan failed..! (tapi aku suka cara flight tu menjunam jatuh, comel sangat..! hahahahaa..)

5. Pastikan gajet yang korang guna untuk main games ni LAJU. Kalau lembap tersengguk-sengguk, baik korang lupakan je lah nak pergi Seoul secara percuma tu :p

6. WAJIB SHARE kat FB korang. Kalau tak share macam mana nak dapat peluang menang voucher RM1000 tu kan..!

7. Last sekali, aku nak pesan satu je.. “Setinggi-tinggi tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua” hahahahaa.. selingan je lah, jangan maraaahh..! J

Dah, apa tunggu lagi..? Syarat-syarat dah baca, cara main pun dah baca, siap aku share tips nak dapatkan high score lagi tau. Korang jangan la tak cuba pula games ni. Senang sangat nak main. Menang ke tidak Grand Prize tu terserah pada rezeki lah. Kalau ada rezeki tak akan ke mana. Tak dapat pergi Seoul, pergi Phuket pun boleh juga. Tak dapat Phuket, Langkawi pun apa kurangnya..! Yang penting enjoy holiday free tau.

Ini peluang nak pergi bercuti secara percuma. 6 hari 5 malam pula tu. Siapa yang azam tahun baru nak berjimat-cermat tu ini lah masanya kita cuba dan berusaha grab peluang keemasan ni. Nak bercuti tapi sayang duit dalam poket kan? Haa..jom ikut aku join contest ni. Main mini games flight comel asap kepul-kepul.. hehehehehe. Kalau kita tak berusaha macam mana rezeki nak sampai kat kita. Yang penting usaha dan enjoy...! yeaahhh..

Sorry tak sengaja terbebel pula dah hujung-hujung ni. Korang jangan lupa klik link kat atas tu tau...! Sekarang.. ya, sekarang la.. tunggu apa lagi.. :)




...


spacer

Ayat-Ayat Cinta 2 Dengan Kekuatan Tersendiri

Sejujurnya aku tak tahu tentang penghasilan filem ini dan aku tak pernah baca novel Ayat-Ayat Cinta 2. Walaupun 10 tahun dulu aku juga pernah di landa demam teruk sebab jatuh cinta pada Fahri, tapi entah kenapa tak pula tertarik nak mengikuti kisah Fahri hingga ke Ayat-Ayat Cinta 2. Mungkin sebab aku sudah menemui Fahri yang real dalam kehidupan yang real ini.. (ehemm..! pandang Pokchik) Atau mungkin kerana aku dah 'bersara' dari membaca novel-novel dari seberang. Jangan tanya kenapa.

Poster Ayat-Ayat Cinta 2, filem Indonesia, base on novel karya Habbiburrahman El-Shirazy
Ayat-Ayat Cinta 2 mula ditayangkan di Malaysia pada 11 Januari 2018
 

Ayat-Ayat Cinta 2 Dengan Kekuatan Tersendiri

Selepas selesai dua jam lima belas minit menonton AAC2 aku boleh katakan filem ini cemerlang di dalam caranya tersendiri. AAC2 ada kekuatan tersendiri dan tidak adil untuk kita banding-bandingkan secara terus antara AAC pertama dengan AAC kedua ini. Kekuatan filem AAC ini bukan hanya berkisar tentang perjuangan cinta Fahri kepada isteri-isterinya tetapi kepada susuk Fahri itu sendiri. Aku senang melihat watak Fahri di dalam AAC2 yang tampil lebih matang, lebih tenang dan lebih berkarisma. Berbeza dengan Fahri di dalam AAC pertama yang polos dan masih keremajaan. Aku suka Fahri yang terbaru. 

Apatah lagi bila digambarkan watak Fahri sebagai lelaki yang taat agama, menjaga batas pergaulan, yang sentiasa membawa wajah Islam di dalam setiap tindak-tanduknya dan paling utama penampilan Fahri yang seperti orang biasa. Aku suka. Yang namanya ahli agama itu tidak semestinya perlu berkopiah, berjubah dan berjambang sahaja kan..? Dan, di dalam kesempurnaan Fahri itu, sesekali kita disedarkan bahawa Fahri itu manusia biasa, lelaki yang ada naluri sama seperti lelaki lain, ada masa Fahri juga gugup berdepan wanita cantik. Fahri bukan malaikat. Fahri juga ada titik kelemahannya. Nah, watak Fahri itu real sebenarnya.. :)

scene di dalam filem Ayat-Ayat Cinta 2, watak Fahri, watak Hulusi, watak Misbah
Fahri yang masih mencintai Aisha

scene di dalam filem Ayat-Ayat Cinta 2
Hulya dan Fahri

Dakwah style Habbiburrahman El-Shirazy kali ini juga kemas. Di awal filem elemen dakwah digambarkan cantik dan tersusun satu persatu. Walaupun sebagai penonton kita sebenarnya boleh meneka apa klimaks filem ini nanti tetapi kita tetap rasa teruja nak menunggu dan menontonnya sendiri. Tahniah Habbiburrahman El-Shirazy yang selalu dikagumi. Buat lagi filem-filem begini ya, jangan berhenti. Nak hasilkan filem dakwah sepenuhnya memang susah malah mungkin mustahil, tapi sekurang-kurangnya Kang Abik mencuba dan hasilnya ternyata sangat menginspirasikan.

Ayat-Ayat Cinta Sudah Hilang Magis

Pun begitu, ada beberapa scene yang seperti cuba mengulangi magis di dalam AAC pertama. Scene pernikahan misalnya, cuba ditiru-tiru tapi tak berapa menjadi. Aku masih teringat keindahan dan kesyahduan scene pernikahan Fahri dengan Aisha di dalam AAC pertama. Sampai berlinang airmata aku teringatkan betapa manisnya scene itu. Di dalam AAC2, kemanisan itu sudah berkurang. Mungkin kalau scene itu tidak terlalu meniru, siapa tahu mampu mencipta magis yang baharu.

Scene di antara Fahri dan sahabatnya Misbah bermonolog tentang keikhlasan kepada Tuhan sekali lagi di lihat seperti cuba meniru scene sewaktu Fahri dalam penjara (AAC pertama). Dan sekali lagi, kali ini kurang menjadi. Bagi aku scene Fahri di dalam penjara dengan dialog-dialog menyucuk hati lebih terkesan. Berbeza dengan scene di dalam masjid bersama Misbah, yang meruntun hati cuma airmata Fahri bukan dialog-dialog yang dituturkan. Aduh, sedikit kecewa. Tapi aku maafkan. Scene itu tetap cantik dan bermakna. Cuma kalau tidak terlalu sangat meniru, pasti lebih cantik lagi.

Selebihnya semua dirasakan sederhana. Magis di dalam AAC pertama yang cuba diulang tayang di dalam AAC2 ternyata hambar dan serba tak kena. Lagu OST filem AAC2 sendiri aku rasa kurang menyengat. Yang terngiang-ngiang di telinga masih suara Rossa yang sama 10 tahun dulu dengan bait-bait lirik "maafkan bila ku tak sempurna.. cinta ini tak mungkin ku cegah.. ayat-ayat cinta bercerita.. cinta ku pada mu.." Nyata lagu tu masih berhantu...! :)

scene dalam filem Ayat-Ayat Cinta 2, watak Hulya, watak Fahri
moment Fahri mentarbiahkan Hulya juga manis sekali

Scene debat Fahri dengan sekumpulan Yahudi di universiti tu buat aku tak puas. Di dalam scene itu bukan Fahri yang menjadi hero tetapi Madam Katrina. Aku rasa tergantung di situ. Aku mengharapkan perdebatan yang lebih keras dan penyataan-penyataan tentang Islam yang lebih tegas di dalam scene itu. Tapi hampa. Aku difahamkan di dalam novel, scene perdebatan itu lebih panjang dan lebih mendalam. Di sini aku cuba untuk lebih adil kepada realiti. Filem seperti AAC2 ini ternyata tersepit di antara nilai dakwah dan komersial. Kalau di buat terlalu serius, filem ini tidak boleh 'di jual' atau silap-silap tak pulang modal. Jadi, korang faham-faham lah.. ermmmm..

Ending filem AAC2 ni juga sedikit mengejutkan. Buat aku tergelak sebab scene tu nampak sangat tak logik dan agak melucukan. Aku rasa tak perlu kot nak buat scene tu. Potong mood sedih je. Dah la masa tu aku dah 'banjir' dengan airmata, tup-tup keluar scene yang 'lawak' macam tu terus terbantut airmata.. hahahahahaa..! Pengarah mungkin boleh guna cara metafora je nak memahamkan penonton tentang rasional scene tu. Nampak la lebih kemas dan professional sikit. Aduhhhh...! 

Oh ya.. watak-watak sampingan juga tidak mengecewakan. Watak Hulusi dan Misbah paling lucu. Jadi filem ni tak la membosankan. Tak la serius dari mula sampai habis. Ada lawak juga. Ada suspens juga. Tapi aku tak suka watak Bront Palarae dalam filem ni. Kurang mengesankan. Bukan mutu lakonan dia, tapi dari segi perkembangan watak tu. Macam tak logik.. Ermm.. tak apa lah, boleh di abaikan. Watak lakonan Fazura pula, ermmm.. tak nak komen sebab aku kan #TeamFattZura.. hahahahaha.. :p

Kesimpulannya aku boleh bagi 2.5 bintang sahaja daripada 5 bintang keseluruhan untuk AAC2. Separuh. Tak ada yang terlalu memukau tentang filem ini selain Fahri itu sendiri dan cinematography yang indah. Dan tak ada juga yang terlalu mengecewakan. Bagi aku pertengahan sahaja semuanya. Biasa-biasa. Tapi tetap berbaloi untuk ditonton. Aku menangis sungguh-sungguh waktu Fahri mengalunkan azan buat Umar. Tak tahu la kenapa, bagai direntap-rentap rasanya. Untuk seorang isteri macam aku yang sudah hampir 8 tahun menunggu cahaya mata, scene tu memang bikin berderai airmata..! 

*sekarang pun saat menaip ni airmata aku bergenang..*

Korang kena tonton sendiri Ayat-Ayat Cinta 2 dan rasakan auranya. Mungkin tidak sekuat AAC yang pertama, tapi aku yakin kalian tidak akan terlalu kecewa tahap nak terjun jambatan lepas selesai tonton filem ni.. lolss..! Tak la teruk sangat ok.. hehehehehe..

Pokchik yang tak pernah tonton AAC pertama kata filem AAC2 ini hebat dan menarik. Pokchik sampai kagum sangat dengan penulis filem ni sambil mempersoalkan kenapa Malaysia tak boleh buat filem macam Ayat-Ayat Cinta ni. Ermmm.. okey.. tak ada jawapan untuk soalan itu.. next please..! 

:p

Okey lastly, buat yang masih demam cinta sama Fahri.. ni aku bagi bonus gambar Fahri atau nama betulnya Fedi Nuril bersama isterinya yang tercinta. Mohon cepat kebah demam tu dan kembali ke alam realiti..! hahahahaa.. :)

pelakon ayat-ayat cinta, fedi nuril dan isterinya, watak fahri lakonan fedi nuril, pelakon indonesia
Fedi Nuril di samping isterinya Vanny Widyasassti





...


Gambar semua daripada Google Image

spacer

Checklist For Selling Your Property

Semalam aku share pasal loan rumah yang bakal mengikat aku sepanjang 30 tahun mendatang, sebenarnya itu hal yang sangat menggembirakan dan memuaskan hati aku. Walaupun tak suka nak cerita pasal hutang, tapi kalau hutang untuk kebaikan dan long term apa salahnya kan. Lagipun bila dah jadi kakitangan awam ni rugi sangat kalau tak manfaatkan tawaran pinjaman perumahan yang di sediakan. Lagipun masa masih 'muda belia' ni elok la beli rumah kan.. :)

Aku lupa nak mention pasal rumah yang kami duduk sekarang. Rumah tu akan mendapat tuan yang baru. Alhamdulillah ada yang sudi nak beli rumah tu. Walaupun rumah tu sangat banyak menyimpan kenangan untuk kami, tapi terpaksa juga lepaskan dengan hati yang rela.. hehehehee..

Sebenarnya bukan senang nak jual rumah tau. Ada trick tertentu okey. Ni aku share satu artikel yang sangat bermanfaat dan patut sangat korang baca kalau sedang merancang nak jual rumah. Lets check this out...! :)


There are many houses for sale recently, such as houses for sale in Seremban. Are you planning to sell of your current property to buy another new property? Or are you planning to sell of your property for profit purpose? Either way, you will need to know the procedure of selling of your property. This article will guide you through the checklist you need to know for selling your property.

1. Property valuation 

First of all, you will need to know the the current price of your property should not be the same as the purchase price of your property. The selling price for the property should be higher as you need to take into account other costs that incurred in the process of getting a property sold. Do your research on different property websites to have a rough gauge on the price of property that most sellers will be going for. In addition, you will need to see whether the proposed price matches your expected return on investment.

2. Get your property appraised

Next, you will need to engage with a certified valuer from real estate agency to get your property appraised before you ask any potential buyers for viewing. Getting your property appraised will give you a more precise or accurate indication on the selling price of property in the same area along with other transactions made with similar properties that are within proximity.

3. Make your property look good

Aesthetic matters a lot when it comes to selling your property. Do make sure your property is in tip top condition. Clean your property before you bring any potential buyers for viewing. Fix anything that is damaged and paint your property so it looks new and clean. A clean and nice property will naturally appeal to the buyers more and make them remember the property as it gives them a comfortable feeling of wanting to live in the house. 

4. Advertise your property

After that, you can proceed to advertise your property on any property website that you prefer such as Property Guru. If not, you could also engage with reputable property agents to reduce your workload in getting your property listed on the website. Moreover, these professional property agents will help you liaise with the potential buyers, negotiate with them, and go through all the paperwork once the deal is sealed. 

5. Seek for legal advice

At some point in the selling process, you could engage with a layer to help prevent delays. It will also allow enough time for collection of necessary documentation that is needed during the transferring of ownership to your new buyer. 

6. Viewing with potential buyers

If there are any interested or potential buyers wanting to view your property, you could always arrange for viewings during the weekends or in the evening as these are the time that most people are free. 

7. Acceptance of offer

Most interested buyers will offer a price lower than what you expect so you should be prepared to negotiate with them. After a few rounds of negotiations, an interested buyer will make an offer to you if he or she is interested in your property. The offer will be made through your agent if you engage in one, or will be made directly to you if you are handling the matter on your own. You will still have to pay for professional fees to the estate agent even if you get a direct offer from the interested buyer. Do note that the price you get is typically depending on:

a. Price compared to other similar properties
b. How fast the buyer wants to stay in the property
c. The rising of property price
d. Location of your property

8. Letter of Offer

Some property agents will ask for a deposit of 2% to 3% of the offered price from the buyer when the buyer makes an offer and signs the Letter of Offer to Purchase or Agreement to Purchase.The property agent will then keep the deposit in the client’s account until the completion of the Sales & Purchase Agreement. 

9. Sale & Purchase Agreement (SPA)

After you accept the offer, you will need to engage with your lawyer to start preparing for legal preparations. When the buyer implements the SPA, the buyer will be the one to pay for the balance of the 10% of purchase price. After that, the documents will be sent to you for execution and stamped. Do note that this must be completed within 14 days of the signing of Letter of Offer to Purchase date.

10. Sold

Once payments have been done and documents have been finalised, the property will now be transferred to the new buyer. You might also need to pay for the Real Property Gains Tax (RPGT) if applicable, depending on your holding period for the properties. 

In conclusion, getting your property sold off is not a difficult task if you follow the above step. If doing all these on your own is going to take a lot of time from you, you could always seek for professional help such as from any trust able real estate agents. After all, they have been in the property market for a long time and they definitely know a lot more than we do. 

Harap dapat sedikit sebanyak membantu korang ye.. :)


...



spacer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...