Banyak Bertanya Tak Salah, Tapi...

Kebetulan aku ada terbaca tentang coretan panjang ala-ala curahan perasaan seorang yang aku kira sepertinya seorang ahli akademik yang berpendidikan tinggi dan masih menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Jangan tanya aku peringkat apa yang tinggi sangat tu. Aku pun tak tahu. Tinggi sangat agaknya.

Curhat (curahan hati) dia ringkasnya tentang sikap generasi muda zaman sekarang yang terlalu banyak tanya. Semua benda nak tanya. Tak nak cari jawapan sendiri. Malas membaca. Semua harap orang 'suap' atau bagitahu dengan cara paling mudah nak faham. Ringkas tapi padat. Generasi sekarang cepat bertanya dan mengharapkan jawapan yang cepat juga. Sudahlah tak nak berusaha sendiri, cepat pula menghukum atau membuat kesimpulan awal tentang sesuatu isu padahal mereka tak kaji sendiri isu tu. Hanya berdasarkan 'apa orang kata' atau apa yang di baca daripada sebelah pihak sahaja.

Tak salah banyak bertanya

Aku faham kenapa ahli akademi macam dia rasa sangat kecewa dengan sikap orang muda zaman sekarang. Sebab orang macam dia sangat minoriti. Orang yang membaca beratus-ratus buku dan beribu-ribu jurnal untuk fahamkan sesuatu hal. Sebelum mengeluarkan kenyataan atau memberi apa-apa pandangan, ahli akademik ni akan mengkaji itu ini dan membaca pelbagai sumber. Nampak macam susah. Complicated. Nak jawab satu soalan pun, makan berbulan baru dapat sediakan jawapan. Zaman sekarang mana ada orang nak tunggu. Semua nak pantas..!

Aku faham kenapa ahli akademik macam dia rasa sangat kecewa dengan sikap orang muda zaman sekarang. Tapi begitulah roda kehidupan yang tak pernah lelah berputar. Zaman sudah berubah. Kita hidup dalam zaman semua benda di hujung jari. Mudah. Cepat. Sepantas kerlipan mata. Seolahnya satu soalan tu perlu di jawab kurang dari satu saat. Nak kerlip mata pun tak sempat. Begitulah. Generasi hari ini tidak mahu benda yang susah. Tak mahu tunggu. Tak tahu nikmat mencari dan mengkaji kemudian mencari dan mengkaji lagi. Berkali-kali.

Apa yang mereka tahu, semua soalan mesti ada jawapan. Dan jawapan tu mesti diberikan dengan cepat. Kalau lambat, mereka akan berlalu pergi. Mereka akan cari sumber lain yang boleh bagi mereka jawapan dengan cepat. Dan ringkas. Jangan suruh mereka baca artikel panjang-panjang lepas tu jawapan letak kat ayat paling akhir. Itu pun ayat secoet tak sampai 7 perkataan. Memang kena maki jawabnya. Hakikat yang pahit tapi mesti ditelan, generasi zaman sekarang tak suka baca panjang-panjang

Entry ni pun entah-entah dibaca perenggan pertama dan terakhir sahaja. Lepas tu terus ke ruang komen. Taip tiga empat perkataan -- selesai komen. Lepas tu klik butang pangkah. Habis. Tamat. Tapi itu pun kalau nasib aku baik, ada yang sudi komen (Terima Kasih). Nasib tak baik, baru baca perenggan pertama sudah di klik butang pangkah. Apa nak dikata. Redha sahaja. Hidup ini adalah pilihan. Nak pangkah apa, itu rahsia. Janji mesti berdaftar dan mesti hadir hari memangkah. Dan jangan lupa masa depan negara kita di tangan orang muda (ehhh.. terbabas pula masuk bab lain.. lolss..)

Banyak Bertanya Tak Salah, Tapi Biar Beradab

Pandangan aku mudah sahaja. Semua benda baik asalkan kena gayanya. Betul adabnya. 

[satu] Tak salah bertanya, malah sikap rajin bertanya tu amalam mulia. Tapi tolong perhatikan cara dan masa kita bertanya. Biarlah beradab. Bertanya tak salah, orang yang bertanya tu yang kadang-kala tersalah. Fikir dulu. Congak dulu. Lepas tu guna ayat paling sopan untuk bertanya. Bukan minta jawapan gitu je. Adab dulu lepas tu baru datang soalan. Faham?

[dua] Usaha dulu. Cari sendiri dulu. Kalau perlu baca, sila baca dahulu walaupun mungkin panjang berjela. Guna teknik membaca yang bijak. Skip benda tak penting. Fokus kepada jawapan yang dicari. Yang membebel dan merapu sila abaikan. Belajar cari isi. Kalau memang dah di baca semua sampai habis tapi belum bertemu jawapan, then baru la bertanya. Ok?

[tiga] Dah di beritahu tadi, zaman sekarang dunia di hujung jari. Semua ada di internet. Kalau nak tahu benda simple cuba Google dulu. Atau download aplikasi Kamus Pro tu. Setakat nak tahu maksud ayat atau perkataan, kau guna je lah Kamus Pro tu. Kalau cuma hal-hal gossip atau hiburan, Google ada. Tanya dia. Jangan aju soalan kepada bukan ahli. Hal agama tanya ahli agama. Hal undang-undang tanya lawyer. Hal kesihatan tanya doktor. Senang kan?

Yang di tanya pun, jangan cepat melenting seterusnya meroyan. Tak elok untuk kesihatan. Bertenang sahaja. Fahamkan soalan dan tanya diri, boleh jawab atau tidak. Kalau tak boleh jawab, mengaku sahaja. Kalau perlukan masa untuk beri jawapan, suruh orang yang bertanya tu tunggu. Mesti tahu bezakan soalan nak tahu atau soalan sekadar nak provok. Jangan layan soalan yang tak ada hala tuju. Simple je. Letak beban dan tekanan kepada orang yang bertanya bukan kepada orang yang di tanya.

Jangan lupa senyum. Tok aku pesan, senyum itu sedekah.
Tak dapat bagi jawapan, bagi sedekah senyuman dulu. Untung-untung dengan senyuman terjawab segala persoalan.. cewaaaahhh.. cewaaahhh...! #tetibe #kaudahkenapa :p

Contohnya, baru-baru ni Zhi ada emel aku tanya itinerary ke India yang aku pergi tahun lepas. Tersenyum simpul aku dibuatnya. Kembang hati aku. Punyalah bahagia dapat soalan macam tu. Rasa macam dapat peluang berjasa kepada negara tau..! hahahahaha. Macam biasa, aku memang over. Fine. Dan aku pun berusaha menjawab emel Zhi dengan bahagia. Padahal tugas aku bagi link ke website Safir Go Travel je.. hahahahaha.. :p

Nampak tak..? Satu soalan anda yang mungkin sepaling-paling simple punya soalan tapi tanpa anda sedari telah membahagiakan hati orang yang ditanya tu. Betapa bangga aku dapat soalan tu. Rasa dihargai. Boleh je Zhi tanya soalan tu kat Google tapi Zhi pilih untuk tanya aku. Perggghhh...! terima kasih Zhi. Terharu aku sampai langit ke tujuh boleh nampak.. :)

Bertanya lah. Tak salah bertanya. Tok aku kata lagi, malu bertanya sesat jalan. Kreadit data habis, tak boleh Google. Battery handphone empty tak boleh nak guna Waze. Jadi, belajarlah seni dan teknik bertanya. Tak rugi apa-apa pun kalau kita rajin bertanya. Tapi biar dengan adabnya. Kembalikan kemanusiaan dalam diri manusia. Kita bukan robot. Hidup lah di zaman apa sekali pun, kita tetap manusia. Allah ciptakan manusia untuk mampu cipta robot. Allah tak suruh kita jadi robot..! Fahamkan.

:)



p/s : Zhi.. aku janji nak update pasal India kan..? Tapi masih tak sempat la Zhi. Sibuk mengemas rumah ni. Aku baru pindah rumah minggu lepas. Rumah berselerak lagi. Swimming pool pun tak cuci lagi.. perrgghhh..! tetiba riak sebab rumah ada swimming pool.. kahh kahh kahh.. Ok bye..! bye..! Nanti aku update eh Zhi. Sorry tau. 

Selain Zhi ada ke yang masih tunggu sambungan cerita aku pergi India tahun lepas..? Sikit lagi nak basi dah cerita tu.. ahhh..! berilah aku kerajinan.. beri laaaahhhhhh... :p



...

Share:

Mini Games Traveloka Fly & Win CNY Contest Buat Aku Addicted

Aku memang follow FB Traveloka dah lama sejak kawan-kawan blogger dan geng kaki travel bajet kenalkan aku dengan Traveloka. Aku rasa nama Traveloka tu sendiri dah sangat popular dan dah jadi salah satu website yang wajib dijenguk setiap minggu, betul tak ? Sebab nak tengok kot-kot ada harga promo kan... hahahaha..

Tak rugi follow Traveloka ni sebab diaorang selalu buat contest. Hadiah kebaboom best dan gempak. Cuma tak semua contest aku dapat join la bergantung kepada syarat-syarat yang ditetapkan. Tapi kali ni, Traveloka buat contest yang super-cutes..! Aku try sekali terus terjebak dan jadi addicted pula. Seronok aku tengok kapal terbang comel tu naik turun. Nama pun mini games kan, kita main pun santai-santai lah jangan sampai stress.

Traveloka, win free flight ticket to Seoul, mini games, online games, Traveloka Voucher
Cepat pergi LIKE and FOLLOW Facebook Traveloka

Traveloka Fly & Win CNY Contest

Untuk yang tertinggal keretapi, meh aku explain sikit. Traveloka baru start new contest tau sempena Chinese New Year 2018 tak lama lagi. Ramai dah yang terjebak sebab games ni simple and fun. Paling penting, hadiah yang ditawarkan bukan calang-calang okey. Antaranya tiket penerbangan dan penginapan percuma ke Seoul, Phuket atau Langkawi. Selain tu voucher bernilai RM1000 pun ada..! Boleh tengok details kat gambar di atas J

Aku nak sembang panjang pun tak guna, baik korang check this out cepat sebelum gigit jari..! Contest ni berlangsung dari 22 Januari 2018 hingga 28 Februari 2018 sahaja. Baru je start ni. Masih besar peluang korang nak menang kalau join contest ni sebab pemenang Hadiah Utama akan ditentukan melalui score markah tertinggi. Jadi lagi banyak kali main, lagi cepat mahir. So, senang la nak dapat high score. Nak cuba dapatkan tiket ke Seoul percuma..? Klik ni :


Aku sejak semalam dah terjebak dengan games tu. Mula-mula kekok juga tapi bila aku main guna smartphone baru lah dapat rentak macam mana nak main games tu. Senang gila main games tu rupanya, just tap-tap je dekat screen phone korang atau kalau buka di PC korang guna mouse je. 

Syarat-Syarat Menyertai Traveloka Fly & Win Contest 2018

Sebelum korang ikut sama terjebak dengan mini games Traveloka ni, meh baca syarat-syarat dulu :

1. Mesti berumur 18 tahun dan ke atas pada tarikh peraduan berlangsung. Mesti warganegara Malaysia atau bermastautin di Malaysia. 

2. Mesti guna akaun Facebook peribadi yang telah di set kepada ‘Public’

3. Mesti follow Facebook Traveloka terlebih dahulu sebelum join contest

4. Mesti main mini games ni di website yang telah disediakan oleh pihak organizer sahaja lah. (Link aku dah share kat atas)

5. Klik je pada gambar tu nanti semua syarat-syarat lain yang details tu korang boleh baca kat situ. 

Korang boleh main berapa banyak kali pun dalam sehari. Tapi wajib share markah (score) yang korang dapat di FB Traveloka maksimum 5 kali je sehari. So, korang pilih la score tertinggi je baru share di FB dan jangan lupa tag Traveloka tau..! Siapa banyak share berpeluang menang Voucher Traveloka bernilai RM1000.. wooww..!!

Tips Dapatkan High Score Mini Games Traveloka

Dah tak sabar nak try main mini games ni? Jangan lupa klik link yang aku bagi kat atas tadi. Cara-cara nak main mini games tu pula sangatlah senang dan fun. Aku jamin korang akan addicted dan tak nak berhenti main games ni.

mini games, Traveloka

mini games Traveloka

Tapi sebab aku sayang kat korang, aku nak share sikit tips macam mana nak main games ni dengan mudah dan boleh dapat High Score. Aku pun mula-mula tu terkial-kial juga, bila dah dapat rentak baru syok main. Lepas beberapa percubaan tu baru merasa score 123 ni. Bangga dengan diri sendiri.. hahahahaa..!

Bila dah dapat score nombor cantik macam ni, orang Cina kata nombor ada ‘ong’ cepat-cepat la share kat FB korang tau. Rugi lepaskan nombor bertuah ni. Lepas share kat FB tu, main lagi sampai dapat score lebih tinggi dan tinggi lagi. Ada masa sebulan ni hari-hari main games ni at least 5 kali lepas tu share score. Itu je syarat nak join contest ni. Senang sangat kan..! J

high score, mini games, traveloka, internet games, online games, win ticket to Seoul Korea

So, apa tips nak dapat High Score dan dapatkan nombor cantik-cantik macam ni? Meh aku share sikit apa yang aku tahu. Ni base on pengalaman aku sendiri tau..!

1. Tap screen smartphone korang tu laju-laju bila nak flight naik ke atas laju-laju supaya tak langgar menara yang tinggi.

2. Tapi hati-hati dengan benda yang terbang kat belah atas. Tu semua perangkap samar. Sangat merbahaya..! hahahaha.. Jangan tap screen smartphone korang kalau nak flight turun ke bawah.

3. WAJIB ambil ang pow yang colour merah tu. Wajib tau..! Sebab bila korang ambik ang pow tu automatic score akan naik mendadak.

4. Hati-hati dengan tali layang-layang. Terkena sikit pun akan failed..! (tapi aku suka cara flight tu menjunam jatuh, comel sangat..! hahahahaa..)

5. Pastikan gajet yang korang guna untuk main games ni LAJU. Kalau lembap tersengguk-sengguk, baik korang lupakan je lah nak pergi Seoul secara percuma tu :p

6. WAJIB SHARE kat FB korang. Kalau tak share macam mana nak dapat peluang menang voucher RM1000 tu kan..!

7. Last sekali, aku nak pesan satu je.. “Setinggi-tinggi tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua” hahahahaa.. selingan je lah, jangan maraaahh..! J

Dah, apa tunggu lagi..? Syarat-syarat dah baca, cara main pun dah baca, siap aku share tips nak dapatkan high score lagi tau. Korang jangan la tak cuba pula games ni. Senang sangat nak main. Menang ke tidak Grand Prize tu terserah pada rezeki lah. Kalau ada rezeki tak akan ke mana. Tak dapat pergi Seoul, pergi Phuket pun boleh juga. Tak dapat Phuket, Langkawi pun apa kurangnya..! Yang penting enjoy holiday free tau.

Ini peluang nak pergi bercuti secara percuma. 6 hari 5 malam pula tu. Siapa yang azam tahun baru nak berjimat-cermat tu ini lah masanya kita cuba dan berusaha grab peluang keemasan ni. Nak bercuti tapi sayang duit dalam poket kan? Haa..jom ikut aku join contest ni. Main mini games flight comel asap kepul-kepul.. hehehehehe. Kalau kita tak berusaha macam mana rezeki nak sampai kat kita. Yang penting usaha dan enjoy...! yeaahhh..

Sorry tak sengaja terbebel pula dah hujung-hujung ni. Korang jangan lupa klik link kat atas tu tau...! Sekarang.. ya, sekarang la.. tunggu apa lagi.. :)




...


Share:

Ayat-Ayat Cinta 2 Dengan Kekuatan Tersendiri

Sejujurnya aku tak tahu tentang penghasilan filem ini dan aku tak pernah baca novel Ayat-Ayat Cinta 2. Walaupun 10 tahun dulu aku juga pernah di landa demam teruk sebab jatuh cinta pada Fahri, tapi entah kenapa tak pula tertarik nak mengikuti kisah Fahri hingga ke Ayat-Ayat Cinta 2. Mungkin sebab aku sudah menemui Fahri yang real dalam kehidupan yang real ini.. (ehemm..! pandang Pokchik) Atau mungkin kerana aku dah 'bersara' dari membaca novel-novel dari seberang. Jangan tanya kenapa.

Poster Ayat-Ayat Cinta 2, filem Indonesia, base on novel karya Habbiburrahman El-Shirazy
Ayat-Ayat Cinta 2 mula ditayangkan di Malaysia pada 11 Januari 2018
 

Ayat-Ayat Cinta 2 Dengan Kekuatan Tersendiri

Selepas selesai dua jam lima belas minit menonton AAC2 aku boleh katakan filem ini cemerlang di dalam caranya tersendiri. AAC2 ada kekuatan tersendiri dan tidak adil untuk kita banding-bandingkan secara terus antara AAC pertama dengan AAC kedua ini. Kekuatan filem AAC ini bukan hanya berkisar tentang perjuangan cinta Fahri kepada isteri-isterinya tetapi kepada susuk Fahri itu sendiri. Aku senang melihat watak Fahri di dalam AAC2 yang tampil lebih matang, lebih tenang dan lebih berkarisma. Berbeza dengan Fahri di dalam AAC pertama yang polos dan masih keremajaan. Aku suka Fahri yang terbaru. 

Apatah lagi bila digambarkan watak Fahri sebagai lelaki yang taat agama, menjaga batas pergaulan, yang sentiasa membawa wajah Islam di dalam setiap tindak-tanduknya dan paling utama penampilan Fahri yang seperti orang biasa. Aku suka. Yang namanya ahli agama itu tidak semestinya perlu berkopiah, berjubah dan berjambang sahaja kan..? Dan, di dalam kesempurnaan Fahri itu, sesekali kita disedarkan bahawa Fahri itu manusia biasa, lelaki yang ada naluri sama seperti lelaki lain, ada masa Fahri juga gugup berdepan wanita cantik. Fahri bukan malaikat. Fahri juga ada titik kelemahannya. Nah, watak Fahri itu real sebenarnya.. :)

scene di dalam filem Ayat-Ayat Cinta 2, watak Fahri, watak Hulusi, watak Misbah
Fahri yang masih mencintai Aisha

scene di dalam filem Ayat-Ayat Cinta 2
Hulya dan Fahri

Dakwah style Habbiburrahman El-Shirazy kali ini juga kemas. Di awal filem elemen dakwah digambarkan cantik dan tersusun satu persatu. Walaupun sebagai penonton kita sebenarnya boleh meneka apa klimaks filem ini nanti tetapi kita tetap rasa teruja nak menunggu dan menontonnya sendiri. Tahniah Habbiburrahman El-Shirazy yang selalu dikagumi. Buat lagi filem-filem begini ya, jangan berhenti. Nak hasilkan filem dakwah sepenuhnya memang susah malah mungkin mustahil, tapi sekurang-kurangnya Kang Abik mencuba dan hasilnya ternyata sangat menginspirasikan.

Ayat-Ayat Cinta Sudah Hilang Magis

Pun begitu, ada beberapa scene yang seperti cuba mengulangi magis di dalam AAC pertama. Scene pernikahan misalnya, cuba ditiru-tiru tapi tak berapa menjadi. Aku masih teringat keindahan dan kesyahduan scene pernikahan Fahri dengan Aisha di dalam AAC pertama. Sampai berlinang airmata aku teringatkan betapa manisnya scene itu. Di dalam AAC2, kemanisan itu sudah berkurang. Mungkin kalau scene itu tidak terlalu meniru, siapa tahu mampu mencipta magis yang baharu.

Scene di antara Fahri dan sahabatnya Misbah bermonolog tentang keikhlasan kepada Tuhan sekali lagi di lihat seperti cuba meniru scene sewaktu Fahri dalam penjara (AAC pertama). Dan sekali lagi, kali ini kurang menjadi. Bagi aku scene Fahri di dalam penjara dengan dialog-dialog menyucuk hati lebih terkesan. Berbeza dengan scene di dalam masjid bersama Misbah, yang meruntun hati cuma airmata Fahri bukan dialog-dialog yang dituturkan. Aduh, sedikit kecewa. Tapi aku maafkan. Scene itu tetap cantik dan bermakna. Cuma kalau tidak terlalu sangat meniru, pasti lebih cantik lagi.

Selebihnya semua dirasakan sederhana. Magis di dalam AAC pertama yang cuba diulang tayang di dalam AAC2 ternyata hambar dan serba tak kena. Lagu OST filem AAC2 sendiri aku rasa kurang menyengat. Yang terngiang-ngiang di telinga masih suara Rossa yang sama 10 tahun dulu dengan bait-bait lirik "maafkan bila ku tak sempurna.. cinta ini tak mungkin ku cegah.. ayat-ayat cinta bercerita.. cinta ku pada mu.." Nyata lagu tu masih berhantu...! :)

scene dalam filem Ayat-Ayat Cinta 2, watak Hulya, watak Fahri
moment Fahri mentarbiahkan Hulya juga manis sekali

Scene debat Fahri dengan sekumpulan Yahudi di universiti tu buat aku tak puas. Di dalam scene itu bukan Fahri yang menjadi hero tetapi Madam Katrina. Aku rasa tergantung di situ. Aku mengharapkan perdebatan yang lebih keras dan penyataan-penyataan tentang Islam yang lebih tegas di dalam scene itu. Tapi hampa. Aku difahamkan di dalam novel, scene perdebatan itu lebih panjang dan lebih mendalam. Di sini aku cuba untuk lebih adil kepada realiti. Filem seperti AAC2 ini ternyata tersepit di antara nilai dakwah dan komersial. Kalau di buat terlalu serius, filem ini tidak boleh 'di jual' atau silap-silap tak pulang modal. Jadi, korang faham-faham lah.. ermmmm..

Ending filem AAC2 ni juga sedikit mengejutkan. Buat aku tergelak sebab scene tu nampak sangat tak logik dan agak melucukan. Aku rasa tak perlu kot nak buat scene tu. Potong mood sedih je. Dah la masa tu aku dah 'banjir' dengan airmata, tup-tup keluar scene yang 'lawak' macam tu terus terbantut airmata.. hahahahahaa..! Pengarah mungkin boleh guna cara metafora je nak memahamkan penonton tentang rasional scene tu. Nampak la lebih kemas dan professional sikit. Aduhhhh...! 

Oh ya.. watak-watak sampingan juga tidak mengecewakan. Watak Hulusi dan Misbah paling lucu. Jadi filem ni tak la membosankan. Tak la serius dari mula sampai habis. Ada lawak juga. Ada suspens juga. Tapi aku tak suka watak Bront Palarae dalam filem ni. Kurang mengesankan. Bukan mutu lakonan dia, tapi dari segi perkembangan watak tu. Macam tak logik.. Ermm.. tak apa lah, boleh di abaikan. Watak lakonan Fazura pula, ermmm.. tak nak komen sebab aku kan #TeamFattZura.. hahahahaha.. :p

Kesimpulannya aku boleh bagi 2.5 bintang sahaja daripada 5 bintang keseluruhan untuk AAC2. Separuh. Tak ada yang terlalu memukau tentang filem ini selain Fahri itu sendiri dan cinematography yang indah. Dan tak ada juga yang terlalu mengecewakan. Bagi aku pertengahan sahaja semuanya. Biasa-biasa. Tapi tetap berbaloi untuk ditonton. Aku menangis sungguh-sungguh waktu Fahri mengalunkan azan buat Umar. Tak tahu la kenapa, bagai direntap-rentap rasanya. Untuk seorang isteri macam aku yang sudah hampir 8 tahun menunggu cahaya mata, scene tu memang bikin berderai airmata..! 

*sekarang pun saat menaip ni airmata aku bergenang..*

Korang kena tonton sendiri Ayat-Ayat Cinta 2 dan rasakan auranya. Mungkin tidak sekuat AAC yang pertama, tapi aku yakin kalian tidak akan terlalu kecewa tahap nak terjun jambatan lepas selesai tonton filem ni.. lolss..! Tak la teruk sangat ok.. hehehehehe..

Pokchik yang tak pernah tonton AAC pertama kata filem AAC2 ini hebat dan menarik. Pokchik sampai kagum sangat dengan penulis filem ni sambil mempersoalkan kenapa Malaysia tak boleh buat filem macam Ayat-Ayat Cinta ni. Ermmm.. okey.. tak ada jawapan untuk soalan itu.. next please..! 

:p

Okey lastly, buat yang masih demam cinta sama Fahri.. ni aku bagi bonus gambar Fahri atau nama betulnya Fedi Nuril bersama isterinya yang tercinta. Mohon cepat kebah demam tu dan kembali ke alam realiti..! hahahahaa.. :)

pelakon ayat-ayat cinta, fedi nuril dan isterinya, watak fahri lakonan fedi nuril, pelakon indonesia
Fedi Nuril di samping isterinya Vanny Widyasassti





...


Gambar semua daripada Google Image

Share:

Checklist For Selling Your Property

Semalam aku share pasal loan rumah yang bakal mengikat aku sepanjang 30 tahun mendatang, sebenarnya itu hal yang sangat menggembirakan dan memuaskan hati aku. Walaupun tak suka nak cerita pasal hutang, tapi kalau hutang untuk kebaikan dan long term apa salahnya kan. Lagipun bila dah jadi kakitangan awam ni rugi sangat kalau tak manfaatkan tawaran pinjaman perumahan yang di sediakan. Lagipun masa masih 'muda belia' ni elok la beli rumah kan.. :)

Aku lupa nak mention pasal rumah yang kami duduk sekarang. Rumah tu akan mendapat tuan yang baru. Alhamdulillah ada yang sudi nak beli rumah tu. Walaupun rumah tu sangat banyak menyimpan kenangan untuk kami, tapi terpaksa juga lepaskan dengan hati yang rela.. hehehehee..

Sebenarnya bukan senang nak jual rumah tau. Ada trick tertentu okey. Ni aku share satu artikel yang sangat bermanfaat dan patut sangat korang baca kalau sedang merancang nak jual rumah. Lets check this out...! :)


There are many houses for sale recently, such as houses for sale in Seremban. Are you planning to sell of your current property to buy another new property? Or are you planning to sell of your property for profit purpose? Either way, you will need to know the procedure of selling of your property. This article will guide you through the checklist you need to know for selling your property.

1. Property valuation 

First of all, you will need to know the the current price of your property should not be the same as the purchase price of your property. The selling price for the property should be higher as you need to take into account other costs that incurred in the process of getting a property sold. Do your research on different property websites to have a rough gauge on the price of property that most sellers will be going for. In addition, you will need to see whether the proposed price matches your expected return on investment.

2. Get your property appraised

Next, you will need to engage with a certified valuer from real estate agency to get your property appraised before you ask any potential buyers for viewing. Getting your property appraised will give you a more precise or accurate indication on the selling price of property in the same area along with other transactions made with similar properties that are within proximity.

3. Make your property look good

Aesthetic matters a lot when it comes to selling your property. Do make sure your property is in tip top condition. Clean your property before you bring any potential buyers for viewing. Fix anything that is damaged and paint your property so it looks new and clean. A clean and nice property will naturally appeal to the buyers more and make them remember the property as it gives them a comfortable feeling of wanting to live in the house. 

4. Advertise your property

After that, you can proceed to advertise your property on any property website that you prefer such as Property Guru. If not, you could also engage with reputable property agents to reduce your workload in getting your property listed on the website. Moreover, these professional property agents will help you liaise with the potential buyers, negotiate with them, and go through all the paperwork once the deal is sealed. 

5. Seek for legal advice

At some point in the selling process, you could engage with a layer to help prevent delays. It will also allow enough time for collection of necessary documentation that is needed during the transferring of ownership to your new buyer. 

6. Viewing with potential buyers

If there are any interested or potential buyers wanting to view your property, you could always arrange for viewings during the weekends or in the evening as these are the time that most people are free. 

7. Acceptance of offer

Most interested buyers will offer a price lower than what you expect so you should be prepared to negotiate with them. After a few rounds of negotiations, an interested buyer will make an offer to you if he or she is interested in your property. The offer will be made through your agent if you engage in one, or will be made directly to you if you are handling the matter on your own. You will still have to pay for professional fees to the estate agent even if you get a direct offer from the interested buyer. Do note that the price you get is typically depending on:

a. Price compared to other similar properties
b. How fast the buyer wants to stay in the property
c. The rising of property price
d. Location of your property

8. Letter of Offer

Some property agents will ask for a deposit of 2% to 3% of the offered price from the buyer when the buyer makes an offer and signs the Letter of Offer to Purchase or Agreement to Purchase.The property agent will then keep the deposit in the client’s account until the completion of the Sales & Purchase Agreement. 

9. Sale & Purchase Agreement (SPA)

After you accept the offer, you will need to engage with your lawyer to start preparing for legal preparations. When the buyer implements the SPA, the buyer will be the one to pay for the balance of the 10% of purchase price. After that, the documents will be sent to you for execution and stamped. Do note that this must be completed within 14 days of the signing of Letter of Offer to Purchase date.

10. Sold

Once payments have been done and documents have been finalised, the property will now be transferred to the new buyer. You might also need to pay for the Real Property Gains Tax (RPGT) if applicable, depending on your holding period for the properties. 

In conclusion, getting your property sold off is not a difficult task if you follow the above step. If doing all these on your own is going to take a lot of time from you, you could always seek for professional help such as from any trust able real estate agents. After all, they have been in the property market for a long time and they definitely know a lot more than we do. 

Harap dapat sedikit sebanyak membantu korang ye.. :)


...



Share:

2018 Tahun Untuk Berjimat Cermat

tak nak fikir berat-berat [Gambar : Zaira Wassim]

Alhamdulillah sudah seminggu kita di tahun baru 2018. Masing-masing masih dalam mood tahun baru, semangat berkobar-kobar, azam mencanak-canak dan segalanya bermula baru semula. Bagi aku, masuk tahun baru bermakna kelayakkan cuti rehat aku kembali ke angka 30 hari setahun.. hahahahaha..!! Ya, cuti rehat sangat penting bagi aku. SANGAT PENTING..!! Cuti rehat aku tak pernah cukup. Setiap kali masuk bulan November ke Disember setiap tahun, muka aku dah biru sebab cuti dah susut teruk. Huwaaaaaaa..!! Tahun ni tak nak lagi jadi macam tahun-tahun sudah. Chaiyokk Ain..! :p

2018 Tahun Untuk Berjimat Cermat

Baiklah. Tema untuk tahun 2018 adalah berjimat-cermat. Sila tanam elok-elok dalam minda dan dalam hati. Tahun ni aku nak utamakan bab berjimat-cermat. Kalau boleh nak berjimat dalam semua aspek dan bidang kehidupan. Tak nak bazir-bazirkan hidup lagi. Wahhh..! Dah lebih 35 tahun hidup baru nak rasa semua tu membazir ke Ain oiiiii.. dasaaaarrr..!! hahahahaha..

Antara hal utama yang aku nak jimat..

1)  Jimat berbelanja - Sebolehnya aku nak rancang perbelanjaan elok-elok. Tak nak lagi buang-buang duit tak memasal lepas tu menyesal ke akhir hayat. Semoga diberi kekuatan untuk aku menahan nafsu shopping yang merepek. Shopping untuk benda berfaedah tak apa (kenyit mata)

2)  Lebihkan menabung - Ya, ini satu hal yang paling aku excited nak mulakan. Sebelum ni aku memang dah start Tabung Hijau (RM5) dan alhamdulillah hasil tabungan memang memberansangkan dan buat aku betul-betul happy dan puas setiap kan buka tabung, kira jumlah tabungan dan bawa ke bank untuk di simpan. Kembang hidung sebab bangga dengan diri sendiri.. hahahahaa.. :p  So, tahun ni misi Tabung Hijau akan diteruskan dan digiat-mara-kan lagi. InsyaAllah.

3)  Jimat cuti rehat - Yang ni aku baru nak start tahun ni. Aku dah serik rasa cuti rehat tak cukup di saat-saat aku sangat memerlukan cuti. Jadi tahun ni ayuh kita berjimat cermat bab cuti rehat. Aku cabar diri sendiri, tengok jauh mana boleh bertahan.

4)  Menabung dulu baru beli - Contohnya aku mengidam nak beli smartphone baru. Aku akan menabung dulu bagi sampai cukup duit baru beli smartphone yang aku inginkan. Aku tak nak korek tabung atau duit simpanan yang sebelum ni. Aku nak belajar menabung dulu baru beli apa aku hajatkan. Harap-harap aku diberi kesabaran tinggi.. :) Dan aku tekad tak nak minta Pokchik sponsor lagi (waaahhh.. boleh percaya ke ni..? hehehehee..)

5)  Selesaikan hutang - Kalau boleh aku nak selesaikan hutang sedia ada seberapa banyak yang boleh dalam tahun ni juga. Hutang kereta aku InsyaAllah habis bulan September ni. Hutang personal loan dengan PTPTN pun kalau  tak silap habis tahun ni. Ya Allah, semoga dipermudahkan lah niat aku nak lunaskan hutang. Rimas la hutang-hutang ni. Lagipun aku takut, tak nak mati bawa hutang nanti menyusahkan orang-orang yang masih hidup. Tiba-tiba emo sangat bila bab mati-mati ni :(

Kenapa beria-ia sangat nak berjimat tahun ni..? Sebab aku akan mulakan loan rumah pula lepas ni. InsyaAllah kalau tak ada aral gaji bulan depan dah start tolak loan rumah. Separuh gaji aku habis sebab bayar loan rumah je. Sedih juga membayangkan tapi macam ni lah kehidupan, mesti ada perubahan. Mesti berani pikul komitmen baru kita belajar dan cepat matang. Nak hidup lebih baik, kena lah berkorban. Poyo gila kan..?

Jangan salah faham pula, loan rumah tu walaupun tolak kat gaji aku tapi Pokchik akan bayar balik kat aku. Kiranya pakai je nama aku tapi komitmen tu atas bahu Pokchik sebenarnya. Sila senyum sampai telinga ye ain.. :) hahahahaha.. Aku bersyukur sebab dapat suami yang bertanggungjawab dan sentiasa memikirkan soal kesenangan dan keselesaan aku. Banyak duit dia habis untuk aku. Macam-macam di berkorban untuk aku. Entah macam mana aku nak membalas semuanya. Tiba-tiba emo balik :(

Oleh kerana kami bakal pindah rumah baru, komitmen hutang pun baru jadi aku pun kena ada semangat baru juga. Semangat nak berjimat-cermat dan nak cari duit lebih. Nak tolong ekonomi keluarga. Pokchik dah tanggung banyak hutang untuk aku, jadi aku kena lah tolong yang samping-samping tu. Tak kan nak beli kobis bunga dengan bendi pun minta duit Pokchik..! Aku pun kena main peranan juga. Sama-sama dengan dia. Berat sama di pikul, ringan sama di jinjing katanyaaaa.. :)


Doakan aku istiqomah dalam semangat ni ye kawan-kawan. Aku tak nak lah beria-ia sangat di awal tahun lepas tu jadi taik ayam je sudahnya. Aku nak bertekad betul-betul ni. Aku pun bukan muda lagi nak berjimba-jimba tak habis-habis. Dah masa fikir jauh ke depan. Fikir masa depan. Masa tua. Aku tak boleh nak ikut sangat apa hati aku nak, aku kena balance dengan tanggungjawab yang ada atas kepala aku. Tak boleh la main ikut gerak hati je, boleh mati...!


Untuk blog ni pula, tahun lepas cuma 61 entri je.. adoiiiiiii..!! teruknya. Aku harap tahun ni aku akan lebih serius dalam blog. Tak berani nak janji lebih-lebih tapi aku serius sayang blog ni. Sayang sangat. Aku harap blog ni akan jadi satu-satunya harta yang akan memberi manfaat kembali kepada aku di dunia dan akhirat. Mood aktif berblog mohon kembali ke pangkal jalan ye. Jangan nak bercuti panjang sangat. Mudah-mudahan blog ni akan bagi lebih banyak rezeki untuk aku tahun ni. Aamiin.. :)

Dalam kehidupan pula, tahun ni aku berazam tak nak fikir berat-berat sangat. Too serious boleh menyebabkan cepat tua. Tak nak lah..! Aku nak muda selalu. Nak ceria-ceria. Nak easy going. Nak happy and menikmati kehidupan seadanya. Tak nak dah serabutkan fikiran aku dengan hal orang, masalah orang, apa orang kata, apa orang buat, apa orang itu apa orang ini. Aku nak sibukkan diri sayang diri sendiri je. Nak fikir yang simple dan ringan sahaja. Benda yang tak boleh ubah, fikir banyak sampai pecah kepala pun tak akan berubah juga. So, let it go... :)

Apa azam 2018 korang yang paling significant..? Meh share dengan aku.. mudah-mudahan aku boleh sama-sama Aamiin-kan doa dan harapan korang tu.. :)




...







Share: