Tumhari Sulu : Impian Seorang Wanita Biasa

Aku menunggu Tumhari Sulu dengan perasaan berbahagi. Separuh excited dan separuh lagi hambar sahaja. Selepas menonton trailer filem ini, hati aku jadi tak sabar nak menonton. Tambah pula bila ramai pengkritik filem di India nampaknya menyenangi dan memberi pujian baik-baik tentang filem ini. Seperti biasa, lakonan Vidya Balan yang paling ditunggu-tunggu. Selaku pelakon kelas A, Vidya nampaknya menjanjikan sesuatu yang istimewa melalui filem ini. Dia mencuba watak komedi..! Menjadi ke watak komedi di tangan Vidya..? hahahahaa.. nanti aku cerita.

Tumhari Sulu (2017)

Tumhari Sulu membuka sudut pandang kita tentang wanita kebanyakkan yang ada di sekeliling kita. Usia pertengahan. Suri rumah. Penampilan biasa-biasa. Sedikit kekampungan. Cepat panik. Pelajaran tak tinggi. Banyak cakap. Banyak complaint. Sangat sayang dan mengutamakan keluarga. Paling tahu serba-serbi urusan rumah. Paling faham jiran-jiran sekeliling. Paling kerja keras uruskan anak-anak dan paling tipikal, Sulu sama seperti wanita kebanyakkan yang lain -- mempunyai angan-angan untuk jadi kaya dan popular.

Review Filem Hindi : Tumhari Sulu 

Aku tak ada masalah sangat dengan jalan cerita ni. Smooth dan segala segi di susun untuk mudah di fahami. Seperti filem-filem ringan yang lain, selepas hal-hal gembira akan di susuli dengan tragedi kemudian barulah hal-hal yang gembira akan kembali semula. Klimaks filem ini paling aku suka. Real. Buat aku terkasima beberapa minit sebab aku boleh rasa Sulu punya panik. Itu pun selepas hatinya dihentak sampai retak-retak dek sikap suami sendiri yang tak percaya kepada dirinya. Kalau aku jadi Sulu pun, aku akan kecewa juga. Bukan sikit-sikit. 

Ye lah, siapa lagi kita nak harapkan akan back-up kita, sokong kita dan percaya pada impian kita kalau bukan pasangan hidup kita sendiri.. kan..? Kalau pasangan kita sendiri tak percaya kita dan lebih percaya kepada cakap-cakap orang lain, hancurnya hati Ya Allah..!! Dalam keadaan kita sangat-sangat memerlukan dia, saat tu lah dia nak 'buat perangai' tiba-tiba nak menentang kita. Memang boleh buat 44 hari kemurungan oiii...!

Tapi aku suka cara pengarah mempotretkan scene tu. Sangat bersahaja dan tidak terlalu dramatik. Hakikatnya dalam kehidupan harian kita ni ramai je yang lalui apa yang Sulu lalui. Cuma kita tak perasan atau buat-buat tak perasan. Bila dah berlaku satu-satu tragedi, semua orang nak tunding jari. Sedangkan kesalahan sendiri tak nak diakui. Paling aku menyampah, jenis manusia yang kaki menyibuk..! Masa orang ada masalah bukan nak tolong, bukan nak ringankan beban tapi tahu nak kecam je.. haihhhh..! geram aku.

Dalam filem ni, watak kakak-kakak Sulu tu paling aku tak boleh blah. Menyibuk..! Berlagak tak kena tempat..! Memang menjadi betul watak tu. Buat aku paranoid sekejap. Sepatutnya adik-beradik la menyokong minat dan impian sesama adik-beradik, ini tak asyik nak hentam je. Orang buat itu salah, buat ini salah. Macam dia betul semua. Lepas tu pandai-pandai pula buat keputusan bagi pihak orang lain. Eh..! kau dah kenapa..?!! Aku memang geram sangat masa kakak-kakak Sulu nak pisahkan dia dengan anak dia tu. Yang si suami Sulu pun ikut je cakap kakak-kakak tu, grgrgrgrgrr.. aku rasa nak lempang sorang-sorang termasuk suami si Sulu tu...!


Sulu di samping suaminya Ashok Dubey (Manav Kaul)
Nasib baik lah ending cerita ni best. Terubat balik hati aku yang retak-retak tu. Hehehehee. Keseluruhan jalan cerita, aku suka. Plot, scene, klimaks, ending dan hal-hal kecil yang diselitkan menjadikan filem ini seronok di tonton berulang kali. Cuma kalau anda bukan peminat filem-filem jenis penceritaan dan drama, mungkin di peringkat awal akan rasa sedikit bosan sebab permulaan filem ini bergerak perlahan. Sampai ada beberapa scene yang aku tak faham kenapa mesti dileret-leretkan.


Watak Komedi Di Tangan Vidya Balan

Biar aku berlaku jujur sahaja, sesungguhnya aku tak faham komedi yang ingin ditonjolkan oleh Sulu. Mungkin sedikit berkesan dari intonasi suara, memek muka dan bahasa tubuh tapi daripada segi dialog dan perkembangan watak tu dari satu scene kepada scene yang lain -- errmmmm.. tak ada yang lucu pun. Biasa sahaja. Sulu seperti wanita-wanita yang lain 'just want to have fun'. Jadi sesekali buat benda gila-gila, biasa lah. Kurang menjadilah lucu tu. Tapi lakonan bersahaja Vidya Balan, seperti biasa memang superb..! tak ada yang luar biasa.

Wanita Dan Impian Yang Besar

Salahkah untuk seorang wanita kebanyakkan mempunyai impian yang besar ? Impian nak jadi popular, nak jadi 'someone' yang di lihat, di pandang dan di hargai lebih daripada sekadar wanita biasa. Tak salahkan..?!! Cuma wanita tu sendiri yang kadang-kala suka menahan diri. Suka duduk di dapur sahaja dan malu nak bagitahu apa impian mereka sebenarnya. Zaman dah berubah, wanita sekarang ada di mana-mana. Di radio, di tv, di pentas, di laut, di udara, di angkasa pun wanita pernah berada. Jadi kenapa harus takut untuk keluar dan kejar impian kita. Walaupun nampak macam mustahil, tapi kalau tak cuba kita pun tak tahu impian tu boleh tercapai atau sebaliknya. 

Aku suka keberanian Sulu. Aku suka sikap bersahaja dia. Kulit tebal, telinga tebal, yakin boleh dan paling best Sulu ni tak kisah apa orang kata. Dia punya tahap confident tu sampai dia tak takut siapa-siapa. Tahap ni aku rasa nak jadi Sulu..! Nak sangat jadi seberani dan sesempoi Sulu. Hakikatnya Sulu bukan berani sangat awal-awal tu, tapi sebab dia berani mencuba dan buat-buat berani sampai orang yakin dia berani -- akhirnya dia berjaya buktikan dia boleh dan dia berjaya buang semua kemungkinan-kemungkinan negatif yang sebelumnya. Best kan kalau jadi Sulu..?! :)

Vidya Balan sebagai Sulu

Satu lagi, yang aku paling suka dengan watak Sulu ni bila dia tak lupa diri. Walaupun dia dah berjaya capai impian dia, tapi dia tetap jadi isteri dan ibu yang baik. Uruskan rumah tangga dengan baik. Cuma bila suami sendiri tak nak bagi kerjasama, konflik lah sikit. Sulu ni fokus. Dia tahu apa dia nak dalam hidup. Bila dia dah capai apa dia nak, dia stop. Sebab dia tak tamak dan dia tahu di mana keutamaan dia yang sebenarnya.

Sulu memberi aku satu inspirasi untuk berani dan terus berani.
Satu dua kali mencuba mungkin tak menjadi tapi jangan putus asa. Sikap tak putus asa tu ada ganjarannya. Buat apa-apa untuk diri sendiri bukan untuk orang lain, jadi kita tak rasa terbeban untuk teruskan atau berhenti sebab kita sendiri yang putuskan nak apa. 

Aku harap ada sedikit Sulu dalam diri aku satu hari nanti..!

:)


p/s : dalam banyak-banyak filem lakonan Vidya Balan setakat ni aku masih suka Parineeta dan Hamari Adhuri Kahaani.






...

sumber gambar : google image





Share:

4 comments:

  1. kenapa tak ada kahaaniiiiiii? Menang filmfare kalahkan PC kot watak dia dalam movie tu. Suka tengok part Sulu gelak masa layan pendengar tu kemain menyetan dia nampak nau stress tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh.. yang dia menang tp kontroversi sebab PC dalam Barfi pun power tu eh..? hehehehe.. saya belum tengok Kahani yang dari mula sampai habis. Dapat tengok sepruh2, Kahani II pun separuh2.. jadi tak boleh nak komen banyak.. :)

      tapi Kahani masuk list mesti tonton juga tu.. hikssss..

      ...

      Delete
  2. bagus gak filem mcm ni ye, kisah real life

    Jemput join giveaway CN >> http://www.cekgunorazimah.com/2018/04/giveaway-doudoumy-x-cekgunorazimah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. kak ain suka citer macam ni sebab kita dapat banyak mesej tersirat.. :)

      ...

      Delete