7 Sikap Manusia Yang Mempunyai EQ Yang Tinggi

Penting untuk kita melatih diri dan fikiran kita untuk selalu menjadi orang yang positif dan cemerlang. Seperti petikan puisi tulisan mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohammad yang popular suatu masa dulu -- Melayu Mudah Lupa. Tapi bukan Melayu sahaja, manusia secara amnya memang mudah lupa. Tak kira apa bangsa, agama mahupun bahasa. Kita semua mudah lupa.

Jadi untuk menjadikan kita tidak mudah lupa, kita perlu latih diri untuk selalu meletakkan diri kita sendiri dalam prestasi yang cemerlang setiap masa dan setiap hari. Tapi macam mana..? Nampak macam mudah, tapi percayalah tak semudah yang difikirkan. Sebab tu hanya orang yang kuat, rajin dan berani boleh mencapai kecemerlangan sepanjang masa. Nak belajar tak macam mana nak jadi orang cemerlang..?

Simple Rules For Happiness

Sikap Manusia Yang Mempunyai EQ (Emotional Intelligent) Yang Tinggi

Salah satu faktor paling penting untuk mengekalkan kecemerlangan dan nilai positif dalam diri adalah dengan menjaga EQ kita di paras yang terbaik. EQ tu apa..? EQ itu adalah singakatan dari perkataan Emotional Intelligent. Satu nilai dalam diri kita yang akan mempengaruhi mood dan pemikiran kita. Mudahnya, kalau EQ kita elok, keseluruhan diri kita juga akan ikut jadi elok.

Antara 7 ciri-ciri orang yang mempunyai EQ cemerlang ni adalah :


1) Mereka orang yang sangat jelas tentang nilai dan tujuan hidup serta apa yang ingin dicapai. CLEAR VISION !

2) Mereka mudah menyesuaikan diri dalam apa keadaan - sama ada ketika susah senang, tertekan, berada dalam suasana yang tidak selesa atau menyesuaikan diri dengan individu yang berlainan.

3) Mereka yang menunjukkan empati - orang-orang yang mencipta keinginan untuk membantu, mengalami emosi yang serupa dengan emosi orang lain, untuk mengetahui apa yang orang lain rasa dan fikirkan, tidak pentingkan diri sendiri sahaja dan ada kabur garis antara diri dan lain-lain.

4) Mereka yang sentiasa POSITIF dan fokus kepada perkara yang POSITIF. Mereka mengambil perkara negatif sebagai perkara kecil yang tidak perlu difikirkan atau diperbesarkan. Jika ada pun, mereka hapuskan negatif itu dengan menyelesaikannya secepat mungkin.

5) Mereka adalah pendengar yang baik. Tidak semua orang mampu mendengar, hanya bercakap dan tidak hiraukan pandangan orang lain. Rasulullah s.a.w. sendiri di cintai, di dengari dan kemudian baru lah di ikuti. Ambil iktibar.. :) 

6) Mereka mempunyai daya tahan diri yang tinggi dengan tekanan hidup. Kesabaran dan ketabahan sangat diperlukan. Ingatlah, Allah s.w.t. tidak akan memberi satu keadaan kepada seseorang secara kebetulan. 

7) Dia sentiasa bersama komuniti yang baik dan positif untuk sentiasa mendapat inspirasi dan memberi inspirasi. Oleh itu sangat penting untuk PILIH SIAPA BERSAMA KITA supaya kita sentiasa berada di dalam cycle yang terbaik.

Itu sahaja yang aku nak share kali ni. Aku dapat ni pun dari group ZAWARA Tribe yang sentiasa positif dan support each others. Aku seronok berada dalam team tu walaupun aku tak aktif sangat dalam group tu terutama masa aku tengah down dan depression teruk. Setiap kali aku jenguk group tu, aku selalu jadi sayang nak tinggalkan team ZAWARA dan berazam nak kembali aktif bersama ZAWARA macam dulu-dulu. Tapi tu lah, kadang-kadang rasa down tu teruk sangat. Jadi segala keinginan tu pun tertangguh.

Mohon doa kawan-kawan mudah-mudahan aku cepat 'sembuh' 

:)





...

Share:

7 comments:

  1. kan? ada benda yang nak belajar.nampak macam simple tp susah nak buat

    mudah-mudahan dipermudahkan kesembuhannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah.. Aamiin..
      Terima kasih ya.. :)

      ...

      Delete
  2. Macam Tun Dr. Mahathir memang mempunyai EQ yang sangat tinggi walaupun umur beliau dah tinggi.

    ReplyDelete
  3. ada dua, tiga je ciri2 tu hahaha

    ReplyDelete
  4. Nampaknya EQ zhi cemerlang.. haha.. Thanks for the info..

    Ain nanti delete blog zhi dari list kanan ni and add balik boleh? " zhicooper.blogspot.com " - Sebab dah open to public tp kalau update dia x keluar plak kt list org.

    Thanks. =)

    ReplyDelete
  5. macam banyak juga ciri-ciri tu saya ada
    hahaha

    ReplyDelete
  6. Hebat. Beliau memang seorang yang hebat..! :)

    ...

    ReplyDelete