WorldCup2018 Final | Kembali Kepada Perancis

Aku mungkin salah seorang daripada beratus ribu yang bergembira hari ini menyambut kemenangan Perancis membawa pulang Piala Dunia 2018. Akhirnya..! Berbaloi kita menunggu bertahun-tahun selama ni. Tahniah Perancis dan tahniah untuk semua penyokong yang setia sejak sekian lama. Kepada penyokong yang baru masuk #teamfrance sama ada secara segaja atau tak sengaja, di ucapkan selamat datang. Mohon setia. Hahahahaa..! Dan seperti tahun-tahun world cup yang terdahulu, team favorite aku tetap Perancis, Spain dan Korea Selatan. Sayang Spain hambar gila tahun ni. Korea Selatan pula cemerlang di mata aku sebab berjaya hantar pulang pasukan juara (Germany) pulang awal. Bravo...! :p

Untuk Croatia, tahniah berjaya jejak padang final buat pertama kali. Penyokong Croatia patut bangga besar tahun ni. Mereka bermain dengan baik sepanjang perjalanan dari peringkat kumpulan sampai malam final. Aku tak tahu la apa faktor mereka hilang bisa malam tadi, tapi goal pertama Croatia semalam smart and world class..! Setuju..?

Perancis Juara Piala Dunia 2018 (gambar dari IG Sinar FM)

Perancis Dengan Kesebelasan Terbaik

Aku dah lama tak ikuti perkembangan bola sepak luar negara sejak Piala Dunia 2010 masa Spain menang tu. Kalau dulu aku boleh hafal nama-nama pemain dengan pasukan negara atau kelab yang mereka wakili tapi sekarang, ya ampunnnnn..! tak kenal dah nama-nama mereka ni. Tak tahu pun siapa top star dan sebagainya. Pemain 'separa senior' macam Cristiano Ronaldo, Messi, Torres dan lain-lain tu aku kenal la. Tapi yang level adik-adik ni sumpah tak kenal.

Aku ada terbaca tentang kesebelasan pasukan Perancis untuk kempen piala dunia tahun ni adalah antara kesebelasan terbaik yang mereka ada. Selain daripada pemain-pemain muda, coach pasukan Perancis tahun ni juga adalah bekas ketua pasukan Perancis pada tahun 1998 yang mana pada tahun tu Perancis menang Piala Dunia buat kali pertama. Woww..! nampak sangat menjanjikan lagi mengujakan tapi still dalam bola sepak ni segalanya mungkin. Sebagai penyokong setia France sejak insiden Zidane tanduk dada pemain Italy masa final world cup tahun 2006 dulu, aku memang meletakkan harapan penuh pada France walaupun aku tak kenal sorang pun pemain France tahun ni dan aku tak tengok satu pun perlawanan France masa peringkat kumpulan... hahahahaha... :p

Bila France layak ke peringat suku akhir, baru aku tengok live perlawanan tu dan masa tu juga baru terkial-kial nak kenal pemain France. Macam biasa, Pokchik lah jadi tempat rujukan aku. Masa tu baru aku kenal dengan si Griezman ni. Eh, handsome pula budak mata biru ni. Terus declare diri sendiri #teamgriezman kahh kahh kahh...! Walaupun Pokchik lebih suka Progba dan Mbappe tu tapi aku tetap la suka si Griezman yang ala gula-gula di mata ku ituewww. Tapi still tak tahu Griezman ni main untuk kelab apa..? Berapa umur dia..? Bagus sangat ke macam mana.. entah.. nanti-nanti lah aku google.

Antoine Griezman 


Croatia Lebih Layak Jadi Juara?

Aku tak tahu la apa perasaan penyokong Croatia tengok perlawanan semalam. Aku rasa mencabar juga serangan-serangan Croatia terutama masa separuh masa pertama kan. Tapi ulasan yang aku dengar pagi ni ramai yang kata Croatia main hambar malam tadi. Mungkin kepenatan sebab banyak games sebelum ni diaorang kena main sampai masa tambahan. Tapi... ermmmm.. bagi aku, malam tadi Croatia ada banyak peluang untuk lead sebab pertahanan France agak kacau-bilau. Gol kedua Croatia pun disebabkan kelalaian goal keeper France juga kan. Memang kalau France tetap buat kesilapan dan main macam budak sekolah semalam, serius Croatia boleh drag games tu sampai masa tambahan lagi. Dan kalau benda tu terjadi, memang aku sumpah pemain France karam jadi kapal Van De Wijck malam tadi juga. Geram aku...! :p

Bak kata pengulas malam tadi, final world cup 2018 : 1 gol sendiri, 1 gol penalti dan 1 gol sagu hati.. hahahahaha.. :) Macam mana entah boleh ada gol sagu hati tu. Rasa nak tampar-tampar je. Dengar kata goal keeper France tu goal keeper Liverpool ye..?!! kahh..kahh kahhh.. patut lah.. booooo.. (saje panas line) hahahahaa.. :p  Oh ye, lupa nak mention, kalau dalam EPL aku #teamchelsea ye.. ok bye..! :p

Tapi tak nak sembang banyak pasal 3 gol 'kebetulan' tu sebab yang 3 gol lagi tu lebih menarik dan memuaskan hati. Gol pertama Croatia cantik, gol ketiga France wow dan gol keempat France paling superb...! Tahniah la untuk tiga pemain ni. Bagi rasa padu dalam dada penonton. Puas tengok final world cup bila dipersembahkan dengan gol-gol kelas dunia macam ni. Thanks...! :)

Apapun World Cup 2018 sudahpun melabuhkan tirai dengan gilang gemilang dan senyuman penuh mekar untuk penyokong France tahun ni. Untuk penyokong pasukan lain, jangan sedih sangat. Semua ni adat pertandingan. Paling best bila tengok bola sepak ni adalah drama dan skill setiap pemain tu. Scene yang jarang kita dapat tonton dalam satu temasya. Bila pemain kelas dunia bertemu sesama sendiri atas nama negara masing-masing. Itu yang power..!

Jumpa lagi World Cup 2022 nanti di Qatar.
Aku harap drama di Qatar nanti lebih menarik. Tambah menarik kalau France dapat kekalkan kejuaraan. Perggghhh...! segalanya mungkin. Kena pula 22 memang nombor ajaib aku. Mudah-mudahan berjangkit keajaiban tu pada team France.. hikksss..

:)


p/s  :  aku tak pandai ulas perlawanan bola tapi sebagai penonton, aku enjoy setiap moment.. menang kalah aku okey je.. sejak dulu aku suka tonton perlawanan bola sepak sebab aku rasa terhibur, adrenalin melompat-lompat dan persembahan pemain-pemain hebat tu buat aku rasa hidup ni bagai sebiji bola juga.. dikejar kemudian disepak-sepak, kemudian dikejar lagi.. dirembat sampai berguling-guling tapi lepas tu dipeluk dan kadang-kadang di cium.. hahahahaha..! ini semua gila..! dunia memang gila tapi perlukah kita berputus asa..? never...!


...



Share:

4 comments:

  1. Mula2 sokong Croatia, tapi bila Perancis menang, sokong perancis jelah. Peduli ape. . kahkahkah ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adehhh...! mana boleh cam tu.. :p
      hahahahaa..

      ...

      Delete
  2. aip jgn boo sgt...suami I Penyokong tegar liverpool haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehee.. saje je bagi panas line.. :p

      ...

      Delete