5 Sebab Suami Mesti Tahu Kitaran Haid Isteri

Sebenarnya dah lama aku nak sembang tajuk ni. Sebab aku jumpa banyak situasi awkward bila para suami yang muka handsome, segak, perkasa dan loving secara luarannya tapi bila tanya tentang tajuk ni terus biru muka. Macam dapat soalan daripada malaikat maut. Walaupun tajuk ni macam enteng sahaja, tapi percayalah ada ramai para suami di luar sana yang tak pernah ambil tahu tentang tempoh kitaran haid isteri.

Situasi di dalam bilik kecemasan sebuah hospital, isteri lemah dan separuh sedar, macam nak pengsan, di fahamkan isteri sudah mengandung beberapa minggu tapi tak tahu yang diri tu mengandung. Bila doktor tanya kepada suami "bila last day isteri encik period?" time tu juga si suami terus pura-pura pengsan. Dia ingat pengsan secara berduet ni comel agaknya..?!!

memahami kitaran haid isteri, membaca mood isteri, kenapa mood isteri tak menentu, perubahan hormon, mood swing, mood orang perempuan, kitaran haid, hubungan kitaran haid dengan mood perempuan
Gambar lama -- sekadar hiasan

5 Sebab Suami Mesti Ambil Tahu Kitaran Haid Isteri

Mohon jangan taboo sangat bila sebut bab kitaran haid ya. Masa sekolah menengah dulu kita semua belajar bab ni tapi aku berani jamin, tak berapa kerat sangat kaum lelaki yang betul-betul ambil berat soal kitaran haid ni. Mungkin bagi anda bab kitaran haid ni benda yang memalukan, yang kotor, yang geli dan tak patut dibualkan. Tapi kalau dah sah bernikah, isteri tu dah jadi tanggungjawab dan amanah untuk anda. Jadi benda pertama yang perlu anda tanya adalah keadaan atau kesihatan kitaran haid isteri.

Yang para isteri pun salah juga, takut-takut sangat nak bercerita dengan suami tentang kitaran haid kita. Terutama yang mungkin alami kitaran haid tak teratur atau tak normal. Mula lah rasa diri hina dan banyak kekurangan. Malu dengan suami sendiri dan sanggup pendam rahsia dan rasa dalam hati sahaja. Sudahnya, tak ada yang untung pun. Dua-dua makan hati. Para isteri kalau bercerita bab lain bukan main lancar, tapi bila bab kitaran haid malu pula. Tak bolehlah begitu. Perkahwinan di bina atas rasa kebersamaan, cinta dan saling berkongsi. Ingat tu.

Kenapa suami kena tahu tempoh kitaran haid isteri?

Pantau Tahap Kesihatan dan Kesuburan Isteri

Salah satu tujuan manusia berkahwin untuk mendapatkan zuriat seterusnya dapat mengembangkan ummat Nabi Muhammad s.a.w. (zuriat yang soleh dan solehah). Jadi, kalau nak dapat zuriat mestilah tahu masa dan keadaan yang sesuai untuk dapatkan anak. Secara tak langsung kena tahu tempoh kitaran haid isteri supaya dapat sama-sama merancang dengan baik. Bila dah tahu tempoh kitaran haid isteri, baru lah boleh tahu bila waktu subur isteri. Begitu lah. Jangan harap isteri sahaja "buat kira-kira" tentang waktu subur ni, suami pun kena main peranan.

gambar hiasan (klik sini)
Selain dari dapat tahu waktu subur, paling penting bila suami tahu tempoh kitaran haid isteri baru lah suami tahu kalau isteri ada masalah kesihatan, ada masalah berkaitan bahagian produktiviti isteri dan sebagainya. Kadang-kala isteri ni malu dan takut nak bagitahu suami masalah kesihatan dia, jadi suami kena main peranan. Bawa isteri berjumpa doktor yang bersesuaian jika perlu.

Mudah Nak Faham Mood Isteri

Ramai orang lelaki complaint, mengatakan mereka ni susah nak faham mood orang perempuan. Sekejap marah, sekejap merajuk, sekejap menangis, sekejap ceria, sekejap nak makan pedas, sekejap nak makan manis. Sedangkan mereka lupa semua itu bergantung pada faktor kitaran haid wanita. Memang ada masa dalam sebulan tu hormon wanita akan jadi tak tentu hala sebab tu mood orang perempuan naik dan turun. 

Memahami perubahan hormon isteri (Gambar dari laman Pengantin)

Jadi kalau para suami dah tahu kitaran haid isteri, mesti senang nak "baca" mood si isteri tu. Mula-mula mungkin struggle sedikit tapi lama kelamaan suami akan faham bila masa-masa kritikal mood isteri perlu di belai dan di timang :)

Mudah Rancang Percutian

Bayangkan bila suami dah penat-penat rancang dan booking segala tempat percutian yang menarik dan mahal-mahal, tapi bila sampai ke destinasi impian tu terkena pula dengan tarikh kitaran haid isteri. Tentu rasa rugi sahaja semua "pelaburan" yang di keluarkan untuk bawa isteri bercuti tapi akhirnya tak dapat bersama kerana isteri sedang dalam haid. 

Tambah pula, mood isteri tengah swing. Memang habis rosak mood nak bercuti tu. Silap haribulan, percutian romantis bertukar jadi percutian mimpi ngeri. Jadi kalau nak selamat, lebih baik rancang dan bincang betul-betul dengan isteri sebelum pilih tarikh nak pergi bercuti.

memahami kitaran haid isteri, membaca mood isteri, kenapa mood isteri tak menentu, perubahan hormon, mood swing, mood orang perempuan, kitaran haid, hubungan kitaran haid dengan mood perempuan
Waktu di Kashmir (2017) -- mood memang tengah happy sangat.. musim sejuk pula tu..! :)

Pentingkan Keselesaan Isteri

Memang penting sangat bab keselesaan ni. Sama ada nak berjalan jauh atau nak buat aktiviti lasak, paling utama sekali mesti lah soal nak keselesaan. Para suami kena faham, dalam tempoh haid terutama hari pertama hingga hari ketiga (heavy day) isteri memang berada dalam keadaan tak selesa. Nak duduk lama, sakit pinggang. Nak berjalan jauh, sakit kaki. Nak baring sahaja, tak selesa sebab haid tengah banyak. Jadi kalau nak bawa isteri buat aktiviti lasak yang kena melompat, kena merangkak, kena berguling dan sebagainya tu memang sangat tak sesuai.

Aku sendiri waktu balik dari Istanbul tahun lepas, tengah period first day. Bayangkan dalam flight yang 11 jam tu aku menahan rasa tak selesa. Kami bukan naik flight bussines class yang kerusi gedabak besar macam katil bujang tu. Kami naik flight kelas biasa. Agak sempit dan tak selesa untuk aku. Rasa nak terjun keluar daripada kapal terbang tu. Tapi tak ada pilihan, terpaksa juga bertahan selama 11 jam lebih. Mujurlah itu perjalanan balik  :)

11 jam perjalanan balik ke Kuala Lumpur

Ambil Tahu Keperluan Isteri Sepanjang Tempoh Haid

Ini satu lagi bab yang ramaaaaiiii orang lelaki tak nak ambil tahu. Bila terpaksa belikan tuala wanita (pad) untuk isteri, suami jadi biru muka sekali lagi. Ada yang tak tahu langsung jenama dan jenis-jenis tuala wanita. Tak pernah tolong belikan dan tak pernah temankan isteri beli barang-barang keperluan penting ni. Alasan mereka ; malu. Tapi bila dalam keadaan terpaksa macam mana..? Tak kan nak biar sahaja isteri tu berdarah meleleh-leleh celah kelengkang. Cuba fikir.

Sebab tu penting untuk ambil tahu kitaran haid isteri, ambil tahu berapa hari isteri selalu datang haid, berapa hari heavy, berapa hari mild. Ambil tahu juga jenama tuala wanita yang isteri selalu guna. Jarang-jarang orang perempuan nak tukar jenama tuala wanita sebab dah selesa dengan satu-satu jenama. Benda ni senang je, kalau minta isteri explain pun confirm tak sampai 10 minit suami akan faham.

Contoh tuala wanita jenama Libresse Night - siap ada wing dan saiz lebih panjang (32cm) untuk keselesaan dan jaminan tidak bocor. Ini juga sesuai untuk waktu heavy day
Contoh tuala wanita jenama Libresse Maxi - tanpa wing dan bukan jenis slim. Kena tahu tak semua perempuan selesa pakai pad ada wing sepanjang masa. Ini sesuai untuk waktu aliran haid mild (sederhana)

Ini pula panty liner untuk kegunaan di hari-hari terakhir haid kerana darah haid sudah mula mengering. Untuk kegunaan harian (bukan di dalam haid) juga sesuai untuk mengelakkan keputihan dan bau. 

Okey, itu sahaja 5 sebab utama kenapa para suami mesti ambil tahu tempoh kitaran haid isteri. Kalau ada lagi nak tambah, sila komen di bawah. Semoga bermanfaat dan dapat membantu para suami dan isteri di luar sana yang selama ini mungkin malu nak bercakap soal ini.

Ingat ya, haid ini adalah pemberian Allah s.w.t. yang penuh hikmah tersembunyi. Kalau kita ambil yang baik, kita akan bersyukur tapi kalau kita nampak hanya yang buruk, kita akan merungut. Haid ini juga sebahagian daripada aurat isteri dan sekali gus menjadi tanggungjawab suami. Wajib ke atas suami memastikan segala keperluan untuk isterinya terisi sebelum, semasa dan selepas haid. Bukan fizikal sahaja malah emosi dan spritual juga.

Selamat menjadi suami isteri yang bahagia lagi membahagiakan.







p/s  :  Ini bukan post review berbayar. Jenama Libresse yang digunakan sekadar contoh. Harap maklum. Gambar-gambar yang juga di ambil daripada Google Image sekadar hiasan.

...




Share:
spacer

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...